Περιμένοντας τον Γαρμπή! Φωτ. Φώτης Ματραλής |
Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στην περιοχή μας ενισχυμένοι ΝΑ έως ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα εκδηλωθούν στα δυτικά, κεντρικά και νότια διαμερίσματα της χώρας θα είναι τοπικές και ως επί το πλείστον ασθενείς και η θερμοκρασία στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα σημειώσει μικρή πτώση.
Την Τετάρτη (17/11), λίγες βροχές αναμένονται στη Δ. Ελλάδα (κυρίως στα νησιά του Ιονίου), την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν: στα δυτικά ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Την Πέμπτη (18/11), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η εκδήλωση σημαντικότερων από πλευράς έντασης και έκτασης βροχών στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και η εξασθένηση των ανέμων στα ανατολικά πελάγη.
Την Παρασκευή (19/11), με το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου από την περιοχή μας, αναμένονται ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας. Πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν στη ΝΔ Ελλάδα και κυρίως στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας.
Το Σάββατο (20/11), οι πιθανότητες ασθενών βροχών στα προσήνεμα θα είναι μειωμένες, οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Πάντως τα τελευταία δύο χρόνια μία σχετική ανομβρία σε κάποιες περιοχές της χώρας νομίζω ότι υπάρχει. Στην Αθήνα για παράδειγμα βρέχει πολύ μία μέρα και μετά ξεχνάει να βρέξει για ένα μήνα και βαλε. Οι Κυκλάδες πάλι μεγάλη ξηρασία ούτε καν τα πρωτοβρόχια δεν έχουν έρθει ακόμα εκτός μίας ημέρας που εβρεξε πολύ λίγο και τα ποσά βροχής είναι πάρα πολύ χαμηλά. Και να πω ότι δεν έχουμε βαρομετρικά στη Μεσόγειο! Κολλάνε τα βαρομετρικά στη δυτική και κεντρική Ευρώπη και εμείς λες και έχουμε κατάρα δεν κινούνται προς την περιοχή μας αντίθετα στους νόμους της φύσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο στραβό το κλήμα το έφαγε ο γάιδαρος και το στραβό το κλίμα το έκανε ο άνθρωπος!
ΔιαγραφήΚαι παρ όλα αυτά,παρά και την όποια ώθηση στο θέμα του νέου Πλανητάρχη θείου Τζό,η Γλασκώβη απεδείχθη δυστυχώς κατώτερη των περιστάσεων.Δεν ξέρω.Ισως το οικονομικό βάρος της απεξάρτησης από τον άνθρακα για κάποιους να είναι δυσβάστακτο.Πάντως απογοήτευση υπήρξε.....--------------Π.Α.
ΔιαγραφήΔύσκολα τα πράγματα, Πέτρο. Λέει, για παράδειγμα, η Ινδία στις χώρες της Β. Αμερικής ή τις χώρες της Δ. Ευρώπης. Θέλω να ανεβάσω το επίπεδο της ζωής των Ινδών στο επίπεδο της ζωής των κατοίκων των δικών σας χωρών. Δεν έχω το δικαίωμα να κάνω αυτό που κάνατε εσείς από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης ως χθες; Αν η χρήση των ορυκτών καυσίμων μάς πάει στον γκρεμό, βοηθήστε με να το κάνω με τη χρήση ήπιων μορφών ενέργειας. Πέρα από όλα τα άλλα, έχετε ηθική υποχρέωση να βοηθήσετε τις χώρες τις οποίες επί εκατονταετίες ποικιλοτρόπως εκμεταλλευτήκατε!
ΔιαγραφήΕπί της ουσίας, νομίζω ότι ο στόχος της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μόνο κατά 1,5 βαθμούς είναι όνειρο θερινής νυκτός. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ανέφικτο.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα προσμένουν, ίσως, κάποιο θάμα!
Εάν δεν υπήρχε εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα δεν θα ανέβαινε η θερμοκρασία;
ΔιαγραφήΌι! Δυστυχώς, χωρίς ελπίδα και σασμό!
ΔιαγραφήΜε συγχωρείτε εγώ έγραψα απλά ότι υπάρχει μία σχετική ανομβρία στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια και μαλιστα οχι παντου. Τι σχέση έχει αυτό με την κλιματική αλλαγή που λέτε? Πρώτη φορά έχει ανομβρία η Ελλάδα? Πάλι στην κλιματική αλλαγή το ρίχνουμε? Αν είναι δυνατόν! Όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν προηγηθεί και άλλες εκατοντάδες ανομβρίας καταγεγραμμένες ακόμα και από την αρχαία Ελλάδα. Δεν περίμενα ότι με αυτό που έγραψα πάλι εκεί θα καταλήγαμε! Ύσον ύσον ω φίλε Ζευ κατά της αρούρης των Αθηναίων και των πεδίων έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Δεν μιλούσαν για καμία συμφωνία Γλασκώβης πράσινος φόρος και πράσινα άλογα!
Διαγραφή«Aλλ’ όταν η μεγάλη κρίσις έλθει,
Διαγραφήη τόλμη κι η απόφασίς μας χάνονται·
ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει·
κι ολόγυρα απ’ τα τείχη τρέχουμε
ζητώντας να γλιτώσουμε με την φυγή.
Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία. Επάνω,
στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος.
Των ημερών μας αναμνήσεις κλαιν κι αισθήματα.
Πικρά για μας ο Πρίαμος κι η Εκάβη κλαίνε».
Από τους «Τρώες» του Κ. Π. Καβάφη
Εντάξει,η ανομβρία υπήρχε πάντα στην Ελλάδα κατά περιόδους.Να πούμε τίποτα για το πέρμαφροστ της Σιβιρίας και όχι μόνο?
ΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
"Σιβηρίας",ντροπή μου...καλημέρα
ΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Δεν είνα μόνο θέμα ανομβράς ανώνυμε...Ας πάρουμε για παράδεγμα την Αττική μέσα στο 2021
ΔιαγραφήΦεβροάριος: Ακραία χιονόπτωση (κακοκαιρία Μήδεια) που προκάλεσε προβλήματα αρκετά στη βόρεια Αττική ειδικά
Ιούλιος-Αύγουστος: Από τους πιο ακραίους καύσωνες όλων των εποχών με τη θερμοκρασία για πάνω από ένα 10ημερο να χτυπάει πάνω από 40 βαθμούς
Οκτώβριος: Μέσα σε μα χρονιά η οποία πανελλαδικά χαρακτηρίζεται από ανομβρία (με εξαίρεση περιοχές της δυτικής Ελλάδος, και κάποιες πολύ πρσσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές), ξαφνκκά μέσα σε ένα διήμερο πέφτει ο μισός υετός του έτους στην Αττική (κακοκαρία Μήδεια). Την ίδια περίοδο και μέχρι τωρα καταγράφονται αρκετά medicanes ευρύτερα στη Μεσόγειο (το τελευταίο ήταν αυτό της Σαρδηνίας), αρκετά κοντά μας
Συγγνώμη, αλλά εάν αυτό δεν είναι κλιματική κρίση με όλα τα ακραία σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε τί είναι?
Τα φαινόμενα που περιγράφεις παντα υπήρχαν και για να βγάλεις συμπερασμα κλιματικής αλλαγής δεν παίρνεις μόνο μια χρονια.Αλλα ακόμα και αν υπάρχει δεν αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία
Διαγραφή«Πάλιν δε λέγω υμίν, ευκοπώτερόν εστι κάμηλον δια τρυμαλιάς ραφίδος διελθείν, ή προκατειλημμένον την ανθρωπογενήν κλιματικήν αλλαγήν αποδεχθείν».
ΔιαγραφήΑπαντήσεις ψάχνουμε δάσκαλε.
ΔιαγραφήH Δευτέρα 15/11 ήταν ανέλπιστα καλοκαιρινή στην Αττική. Και η θάλασσα όνειρο, αφού ο βοριάς καθάρισε την πρωινή συννεφιά, ενώ δεν ήταν και δυνατός, έτσι ώστε να κρυώσει και τα νερά. Μετά από καιρό εμφανίστηκε και αθερίνα κοντά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Και μία μικρή στήρα, μεταξύ άλλων, στα ρηχά. Συγγενικό είδος του ροφού και κυρίως της πίγγας, η στήρα, σε μικρή ηλικία είναι ξανθιά, όπως τα περισσότερα μωρά. Αν και τις ρίγες της δεν τις αποχωρίζεται ποτέ, μεγαλώνοντας τα χρώματα της σκουραίνουν και γίνονται καστανά. Το κλου ήταν, πάντως, ένας βασιλικός κάβουρας που τρόμαξε τα σκυλιά. Θυμίζοντας αυτό που λένε ότι οι ελέφαντες φοβούνται τα ποντίκια, παρά το γεγονός ότι μπροστά τους φαντάζουν μικροσκοπικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Καλησπέρα από τη συννεφιασμένη Χαλκιδα.Μεγαλες αλήθειες από τον Κ.Ζιακοπουλο δυστυχώς αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βροντά..οι συνέπειες είναι μπροστά μας και πιο πολύ σκέφτομαι τα παιδιά μας τι έχουν να δουν τα επόμενα χρόνια(ανήκω στην γενιά 40ρηδων με μικρό παιδί).Χριστόδουλε πρώτη φορά σε βλέπω τόσο αισιόδοξο για τα χειμωνιάτικα μελλούμενα στο τόπο μας/σίγουρα έχεις δει σημάδια φύσης για να δίνεις στάνταρ άσσους από τώρα.Καλη συνέχεια στο μάζεμα του λαδιού σου και καλό κουράγιο(οποίος έχει μαζέψει καταλαβαίνει)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Νοέμβριος ως βροχάρης άλλαξε και αυτός πρόσωπο, τελικά ολα αλλάζουν τίποτα δεν μένει σταθερό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨυχρότερο και πιο βροχερό θα είναι το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το severe-weather, καθώς η ΝΑΟ (North Atlantic Oscillation - Ταλάντωση Βόρειου Ατλαντικού) θα γίνει από ελαφρώς θετική, ελαφρώς αρνητική. Με τον όρο ΝΑΟ εννοούμε τη διαφορά των χαμηλών πιέσεων στην Ισλανδία από τις υψηλές πιέσεις στις Αζόρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά υψηλές πιέσεις θα καλύπτουν σχεδόν όλη την Ευρώπη, αλλά ένα αποκομμένο χαμηλό θα φέρει ψυχρότερες συνθήκες στα νοτιοδυτικά της και πιο πολλές βροχές στη νότια Μεσόγειο (και σε περιοχές της Ελλάδας). Την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου οι υψηλές πιέσεις θα υποχωρήσουν και ο καιρός θα γίνει πιο ψυχρός σε όλη την Ευρώπη, αλλά και λιγότερο βροχερός.
Ο χειμώνας, ωστόσο, θα έχει υψηλότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά επίπεδα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και ειδικά την ανατολική (+2β. η απόκλιση από τον μέσο όρο), σύμφωνα πάντα με το severe-weather. Η κυκλοφορία τον χειμώνα θα είναι κυρίως δυτική, δηλαδή, θερμότερες αέριες μάζες θα έρχονται στην Ευρώπη από τον Ατλαντικό.
Ζωνική κυκλοφορία εννοεί το severe-weather; Θα υπάρχουν, πάντως, και διαλείμματα με μεσημβρινή κυκλοφορία, που θα φέρνουν ψυχρές εισβολές, κυρίως στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.
Β. ΣΠ.
Καλησπέρα σας.Μολις τώρα άκουσα στην τηλεόραση τις μεγάλες ζημιές από τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις στην Ιταλία-Σαρδηνια.Ολο το νερό εκεί το έριξε βρε παιδιά.Μερες τώρα.Τι αφύσικο πράγμα είναι αυτό.Τετοια εποχή στάσιμα βαρομετρικα μέσα στη Μεσόγειο? Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.Αλλου ζημιές από πλημμύρες και αλλού από ανομβρία.Και μάλιστα σε κοντινές αποστάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μάζεμα της ελιάς εδώ στην περιοχή μου έχει αρχίσει.Πολλοι παραγωγοί τελείωσαν, πριν καλά καλά αρχίσουν.Μαζευουμε ελιές ξερικες, αραιές και μαύρες.Η αναλογία εδώ είναι κατά μέσο όρο, έξι κιλά ελιές, ένα κιλό λάδι.Πολυ φτωχή σοδειά.Τα δέντρα έχουν συνέλθει βέβαια από τις βροχές του Οκτωβρίου, αλλά με φτωχό καρποφόρο για την επόμενη χρονιά.
Καληνύχτα σε όλους τους φίλους του μπλογκ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Καλησπέρα... Το βαθύ φθινόπωρο που περιμέναμε να έρθει μετά τις 10Νοεμβρη δεν ήρθε ποτέ. Άλλος ένας μουφονοεμβρης της πλάκας, έχουμε χάσει το λογαριασμό τα τελευταία χρόνια. Τι και αν έβρεξε λιγάκι στα δυτικά? Η υπόλοιπη χώρα υποφέρει από ανομβρία. Στην Αθήνα έχει να βρέξει ένα μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Γιάννη από Χαλκίδα,όντως τα σημάδια της φύσης δείχνουν όμορφα καιρικά δρώμενα και πιστεύω ότι έτσι θα κυλήσει όλο το πράγμα για τον επόμενο χειμώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω μόνο να μην την πάθουμε σαν την κυρα-Μαρω που επειδή της άρεσαν κάποιοι καρποί,ήταν σίγουρη ότι θα όλα θα ήταν γεμάτα με αυτούς τους καρπούς.
Χωρίς πλάκα τώρα,όλα δείχνουν ότι ι φετινός χειμώνας θα έχει πολλές συγκινήσεις και μάλιστα φαίνεται από τις 15 Δεκεμβρίου περίπου έως και τις 10 Ιανουαρίου,χοντρικά,να "ψηνεται" κάτι καλό και σίγουρα δεν θα είναι γουρνοπουλα...
Ας πάμε όμως βήμα βήμα,καθώς όπως είπαμε τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο ίδιος ο καιρός.
Ξέχασα να καλωσορίσω στην παρέα μας τον φίλο Κώστα από Γιαννιτσά,ελπίζω να είναι πιο γουρλης από...εμένα...
Καλό βράδυ σε όλους σας.
"Όι,όι μάνα μου-όι,όι μάνα μου"(άξιον εστί,Ελύτης).Προσέξατε,πέραν του περιεχομένου,ότι κάποια,κυρίως ολιγόλογα,σχόλια έχουν μιά ρίμα,ένα "ομοιοτέλευτον",μιά ποιητικότητα ,μια μουσικότητα.....?.Ο δράστης είναι....μάστορας!.Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα στην πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας!.---------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς, μόνο εάν ζεις, μέσα στην φύση, τότε μόνο καταλαβαίνεις, πόσο δραματικά, έχει αλλάξει το κλίμα κ της χώρας μας ,τα τελευταία 20 χρόνια. Στο τέλος η μόνη παραγωγή η οποία θα έχει απόδοση,θα είναι αυτή των θερμοκηπίων. Πλήρως ελεγχόμενη σε όλα τα στάδια.Στην Μυτιλήνη παράδειγμα ο μισός πληθυσμός των λιοδεντρων, βρίσκεται σε ορεινές περιοχές. Με τα καιρικά δεδομένα των τελευταίων 2 δεκαετιών, αργά ή γρήγορα, αυτές οι περιοχές είναικαταδικασμένες στην εγκατάλειψη. Πανελλαδικά πόσες αγροτικές περιοχές έχουν εγκαταληφθεί; Πόσες παραγωγές προϊόντων έχουν εγκαταληφθεί γιατί δεν είναι κερδοφόρες; Δυστυχώς η Ελλάδα, δεν είναι μόνο Θεσσαλικός Κάμπος, υπάρχουν πολλές ορεινές κ ημιορεινές περιοχές με τις ιδιαιτερότητες τους.Η Αγροτικη παραγωγή στην χώρα μας, στενάζει τα τελευταία χρόνια. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί μας, ότι το μέλλον της χώρας μας ανήκει στον πρωτογενή τομέα κ όχι στα αστικά κέντρα. Δάσκαλε ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη εάν κούρασα, γενικά αποφεύγω τα πολλά λόγια στο μπλογκ σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και από μένα. Μια ίδια ημέρα με την χθεσινή ξημερώνει από ότι φαίνεται εδώ στην περιοχή των Γιαννιτσών... μουντή και με σχετική ψύχρα. Δεν ξέρω αν είμαι γουρλης φίλε Χριστοδουλε αλλά τα δικά μου τα "σημάδια" λένε μέχρι στιγμής για πολύ κρύο στην ευρύτερη περιοχή για τον Δεκέμβριο. Οι μάνες μου δεν γέννησαν ακόμη μετά την πτερρορια και αν δεν γεννήσουν μέχρι 25 του μήνα... πάμε για ωραία πράγματα...! Και κάποια άλλα σημάδια που βλέπω από τις πτήσεις των μικρών θηλυκών τα ίδια λένε... Λίγο υπομονή κανά 10ημερο και θα έχω ποιο "σίγουρα" νέα...μην πάμε στον κουβά!!! Περί ορεξεως.... Σας χαιρετώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας
Nτοκιμαντέρ για τα νησιά Γκαλαπάγκος ανέφερε ότι τα μικροπλαστικά που συσσωρεύονται στις αμμουδιές, αυξάνουν τη θερμοκρασία, επειδή είναι σκουρόχρωμα και απορροφούν θερμότητα, που κανονικά η ανοιχτόχρωμη άμμος θα αντανακλούσε. Ένα παράδειγμα τους πώς η ρύπανση μπορεί να οδηγεί και στην υπερθέρμανση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα νησιά Γκαλαπάγκος που φιλοξενούν είδη, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως οι γιγάντιες θαλάσσιες χελώνες, ενώ η οικονομία τους βασίζεται κατά 56% στον τουρισμό, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι τα ζώα δεν έφυγαν, όταν κατέφθασαν οι άνθρωποι. Και βλέπεις έτσι θαλάσσιους λέοντες και ιγκουάνα δίπλα στους λουόμενους στις παραλίες, τις γαλαζοπόδαρες σούλες (ένα από τα πιο φημισμένα θαλασσοπούλια των ωκεανών) και τους καφέ πελεκάνους να εφορμούν από τον ουρανό, ενώ καρχαρίες και σαλάχια περιπολούν στον βυθό.
Β. ΣΠ.
Σχετικά με τις γιγάντιες χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος, να διορθώσω ότι είναι στεριανές και αιωνόβιες, αλλά και πολύ μεγαλύτερες από τις θαλάσσιες. Κι επειδή και οι θαλάσσιες είναι μεγάλες - μάλιστα η δερματοχελώνα φτάνει τα 2 μέτρα, ούσα σχεδόν διπλάσια από τη δική μας καρέτα - αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πόσο μεγάλες είναι οι στεριανές χελώνες των Γκαλαπάγκος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά τις βροχές που δεν έρχονται, αναμενόμενο ήταν από τη στιγμή που στην Αττική έπεσε το 1/3 του ετήσιου υετού σε ένα διήμερο. Το είχα γράψει και τότε ότι θα κάνει πολύ καιρό να βρέξει ξανά αξιοπρεπώς και επειδή το κλίμα της Αττικής μοιάζει ειδικά στα παραθαλάσσια του νομού με αυτό των Κυκλάδων, δηλαδή, ούτως ή άλλως δεν βρέχει συχνά.
Και κάπως έτσι θα κυλάει ο καιρός από εδώ και μπρος. Με βίαιες κακοκαιρίες που θα διακόπτονται από μεγάλα διαστήματα ανομβρίας. Φυσικά, διασκέψεις σαν την COP26 και δεσμεύσεις στα χαρτιά δεν πρόκειται να αναχαιτίσουν στο ελάχιστο την κλιματική αλλαγή. Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Να μειωθεί, δηλαδή, η παγκόσμια παραγωγή, που όχι μόνο αυξάνει τις καρκινογόνες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, οι οποίες πέρα από την κλιματική αλλαγή οδηγούν και σε 7 εκ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, αλλά κάποια στιγμή θα εξαντλήσει και τους φυσικούς πόρους. Κάποια στιγμή, δηλαδή, η γη δεν θα μπορεί να θρέψει, έστω αυτούς που θρέφει, διότι ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού της πεθαίνει κυριολεκτικά της πείνας από την άνιση κατανομή των πόρων και των αγαθών.
Για να αλλάξει, όμως, το παραγωγικό μοντέλο χρειάζονται αγώνες. Μόνο με αγώνες έκανε βήματα μπροστά ο άνθρωπος και σίγουρα όχι με διασκέψεις ηγετών, που οι κυβερνήσεις τους εκτελούν τις εντολές πολυεθνικών, οι οποίες είναι και αυτές που ρυπαίνουν και αυτές που ουσιαστικά κυβερνούν και αυτές που κερδίζουν δισεκατομμύρια. Ένα μικρό μερίδιο ευθύνης έχει και ο υπερκαναλωτισμός όλων μας, που συντηρεί αυτή την ασύμμετρα μεγάλη παγκόσμια παραγωγή.
Β. ΣΠ.
Πυκνή συννεφιά, ψιλόβροχο από τα ξημερώματα και φυσικά ψύχρα επικρατεί και σήμερα στην περιοχή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλε Κώστα,το γουρλης που είπα ήταν απλά χάριν αστείου.
Όπως ακριβώς τα λες είναι φίλε για όλα όσα μας δείχνουν ρα σημάδια της φύσης και των πλασμάτων της και για μένα θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη εάν αυτά δεν βγουν έστω και με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Οι "Μετεωρολόγοι μου" ότι είχαν να πουν το είπαν και πλέον είναι στα καταφύγια τους,έχω όμως πολλά άλλα πλάσματα που μου δείχνουν τι έρχεται και προπαντός τα αγαπημένα μου γεράκια.
Όπως έγραψα πρόσφατα όλα τα πουλιά "λενε" όμορφα τραγούδια φέτος και είναι πολύ "μαρτυριαρικα" όπως τα περιστέρια σου.
Το ίδιο ισχύει και για το κορμί μου,που οι δονήσεις που δέχεται είναι δυνατότερες από κάθε άλλη φορά.
Μένει να δούμε σε τι βαθμό θα βγουν όλα όσα συλλαμβάνουν οι κεραίες όλων μας και αν ανεβαίνουμε επίπεδο ή θα μείνουμε μεταξεταστεοι...
Χαιρετίσματα στην όμορφη περιοχη σου,την έχω επισκεφτεί αρκετές φορές και μάλιστα ο άντρας της αδερφής μου είναι από Αψαλο οπότε έχω πάει πολλές φορές και στα όμορφα λουτρά σας.
Καλημέρα σε όλους σας.
Τον τελευτεο λόγο τον έχει ο καιρός πάντα ο καιρός κ ελπίζω να κάνει κ τις βροχές που έχει ανάγκη ο τόπος κ τα χιόνια στην ώρα τους την καλημέρα μου στο Δάσκαλο κ όλοι την παρεα
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ στροφή του ανθρώπου σε vegan διατροφή θα βοηθήσει παρά πολύ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Και θα σωσει εκατομμύρια ζωα και εκατομμύρια εκτάσεις δασών.Μάκης
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ θυελλώδης ανατολικός άνεμος πού σφυροκοπάει από χθες το βράδυ την Αιτωλοακαρνανία(6 με 7 μποφόρ σίγουρα)πλην της συννεφιάς και της ψύχρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για βροχή σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως παρατηρώ στην υπόλοιπη χώρα το σκηνικό είναι άκρως φθινοπωρινό με ψύχρα συννεφιά και τοπικές βροχές,απρόσμενα αξιόλογες στα νότια.
Καμιά σχέση δηλαδή το 2ο δεκαπενθήμερο πού μπήκε με τα περσινά χάλια...
Σήμερα Τρίτη 16/11 σάρωνε ο βοριάς τη δαντελένια ακρογιαλιά και είχε και πολλή συννεφιά. Το χειρότερο ήταν, βέβαια, ότι αφόδευσε στην αγαπημένη μου ακτή ένα από τα δύο σκυλιά. Τα μάζεψα φυσικά μαζί με σακούλες και πλαστικά. Για τιμωρία δεν έδειξα στα σκυλιά ένα χταπόδι που είδα και φωτογράφισα μετά. Το άφησα και πάλι στον βυθό μαζί με μία μένουλα, έναν σαργό κι ένα μπαλαδάκι που κολυμπούσε μαζί με μικρές μουρμούρες στα κρυστάλλινα νερά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Νηπίοισιν ου λόγος, αλλά ξυμφορή γίνεται διδάσκαλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈξοχο, Νικόλα!
ΔιαγραφήΜου ήρθαν στο μυαλό οι περιπτώσεις των αρνητών του εμβολίου που έπρεπε να πάνε στην εντατική (συμφορά) για να μάθουν όσα δεν μπόρεσαν να μάθουν με τη λογική.
Σε όσους ρωτήσουν τι κοινό έχει η κλιματολογία με την ιατρική απαντώ ότι ανήκουν αμφότερες στο σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα.
Καλό απόγευμα σε όλους.
Μιας και ο λόγος για τα εμβόλια, μπράβο στην AstraZeneca και την Johnson & Johnson, που πωλούν τα εμβόλια τους κατά του κορωνοϊού σε τιμές κόστους (2 ευρώ νομίζω) για όσο διαρκεί η πανδημία. Αντίθετα, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna κερδίζουν 65 χιλ. δολ. κάθε λεπτό χάρη στις πωλήσεις εμβολίων, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι τρεις φαρμακευτικές εταιρίες έχουν πουλήσει, μάλιστα, τα εμβόλια τους σχεδόν αποκλειστικά στις πλούσιες χώρες και αναμένεται να έχουν κέρδη προ φόρων 34 δισ. δολ. στο τέλος του 2021, κάτι που μεταφράζεται σε 1.000 δολ. το δευτερόλεπτο ή 93,5 εκ. δολ. τη μέρα.
ΔιαγραφήΣτις φτωχές χώρες η Pfizer και η BioNTech έχουν παραδώσει λιγότερο από το 1% των εμβολίων τους και η Moderna το 0,2%. Αυτό έχει ως συνέπεια το 98% των ανθρώπων στις φτωχές χώρες να μην έχουν εμβολιαστεί πλήρως (παρόλα αυτά δεν τα έχει πάει και άσχημα με την πανδημία η Αφρική, σίγουρα καλύτερα από Ευρώπη και Αμερική, αλλά σε αυτό παίζει ρόλο ότι είναι αραιοκατοικημένη, ότι έχει νεανικό πληθυσμό και ζεστό καιρό...).
https://www.rte.ie/news/coronavirus/2021/1116/1260248-coronavirus-global/
Β. ΣΠ.
Να προσθέσω και ότι δεν μπορείς από τη μία να αφήνεις τα νοσοκομεία χωρίς κλίνες (ΜΕΘ) και γιατρούς και από την άλλη να επιρρίπτεις όλη την ευθύνη στους πολίτες επειδή δεν εμβολιάζονται, επειδή δεν προσέχουν, επειδή στην τελική άνθρωποι είναι και αρρωσταίνουν. Πανδημία έχουμε και θα αρρωστήσει πολύς κόσμος, όσα εμβόλια κι αν κάνουμε, όσα φάρμακα κι αν πάρουμε. Είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει παγκοσμίως, άλλωστε.
ΔιαγραφήΑυτό που όφειλαν να κάνουν, λοιπόν, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ήταν να θωρακίσουν τα συστήματα υγείας τους. Αλλά δύο χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτα, τουλάχιστον, στον δυτικό κόσμο, διότι στην Κίνα έφτιαξαν τουλάχιστον 2-3 νέα νοσοκομεία. Φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν μόνο για φρεγάτες, υποβρύχια και εξοπλισμούς.
Β. ΣΠ.
Αγαπητέ Νίκο ,ο λόγος αυτός του Δηκοκρίτου κάποιες φορές βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση της πανδημίας.!!.-------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα... μεγάλα πνεύματα συναντώνται!
ΔιαγραφήΔυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τα καιρικά μελλούμενα στη χώρα μας καθώς φαίνεται να αναπτύσσεται Γροιλανδικός αντικυκλώνας στα τέλη Νοεμβρη στην Ευρώπη που σε τέτοιες περιπτώσεις ευνοεί τη Δυτικη Ευρώπη τραβώντας σαν μαγνήτης τους αυλωνες και τις ψυχρες μάζες, σκάβοντας σε εμάς τον υποτροπικο αεροχειμαρρο. Με αυτά που βλέπω στα μοντέλα φίλοι μου αρχίζουν και με ζωνουν τα φίδια για το χειμώνα στην Ελλάδα παρολες τις αισιόδοξες φωνές του μπλογκ. Μακάρι να αλλάξουν τα στοιχεία.
ΑπάντησηΔιαγραφή---Φίλε Φώτη όντως άκρως φθινοπωρινό το σκηνικό και στην Κορινθία,με όλα τα "καλούδια" του, πλήν βροχής.Κάτι σαν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο.Η φωτογραφία σου πολύ ωραία,ιδιαίτερα η...καρέκλα!.
ΑπάντησηΔιαγραφή---Αγαπητέ Δημήτρη ρ. καθόλου ντροπή.Ολο και κάτι μπορεί να μας διαφύγει.Άσε που θα μπορούσε να είναι και σωστό κατά προληπτική αφομοίωση του η πρός το ι που ακολουθεί.Στην περιοχή του Λιβάνου υπήρχε η πολη Βύβλος.Από εκει κυρίως γινόταν η εξαγωγή του παπύρου,της γνωστής γραφικής ύλης.Ετσι η λέξη βύβλος σύντομα ταυτίστηκε με τον πάπυρο.Από το βύβλος παί ρνουμε ως υποκοριστικό το βυβλίο και με αφομοίωση του υ προς το ακολουθούν ι έχουμε βιβλίο .Ακολούθως η Βύβλος (Π.και Κ. Διαθήκη) έγινε Βίβλος,κατ αναλογίαν προς το βιβλίο .
---Πάντα υπήρχε μια μερίδα,μικρή ή μεγάλη, δυσπιστούντων προς την επιστήμη και τους ειδικούς.Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο "αρνητισμός"σχετίζεται με την ίδια την κατασκευή του ανθρώπινου εγκέφαλου΄.Εύχομαι να μην λεχθεί κάποια στιγμή "στερνή μου γνώση να σ είχα πρώτα".Μέ κάθε κατανόηση προς την πολυφωνία και την ετερότητα,αλλά........--------Π.Α.
Ευχαριστω!!
ΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Όταν υπάρχουν γύρω μας τόσοι που πιστεύουν ακόμα ότι η πανδημία είναι παραμύθι, θα βρεθούν άλλοι τόσοι -μάλλον οι ίδιοι- που θα αρνηθούν την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται οι επιστήμονες να βγουν μπροστά στον αγώνα ενημέρωσης αυτής της μερίδας της κοινωνίας, διότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιστρέψουμε την πορεία προς την καταστροφή. Οπότε δάσκαλε...υπομονή και επιμονή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ τώρα γ.......ε να βρέχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ υπάρχουν άνθρωποι πού αρνούνται την απογραφή τού πλυθησμού της χώρας μας και την αποκαλούν "συνομωσία" για να τούς παγιδεύσουν λένε για το ποιοί δεν έχουν εμβολιαστεί....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάμε το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο κάποιοι.
Πάντως ο καιρός και το κλίμα αν και σίγουρα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο,θέλει ακόμη χρόνια μελέτης για να κατασταλάξουμε στα ακριβείς αίτια(οι εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα εννοείται ότι "παίζουν" δυνατά,αλλά πρέπει ακόμη να μελετηθούν σε βάθος χιλιετιών οι φυσικές διεργασίες της γης,έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες χειροπιαστές αποδείξεις.
Το κεφάλαιο αυτό είναι μεγάλο και σίγουρα ο καθένας θα συνεχίσει να λέει την άποψή τού πού αν έχει βάσεις πάντα θα είναι σεβαστή,όμως μέσα από εδώ δε νομίζω ότι θα βγεί άκρη.
Ο δάσκαλος κατά περιόδους μας δίνει μέσω των δημοσιεύσεων τού τα φώτα τού.
Ακόμα και την απογραφή, όμως, Φώτη αυτό το ρημάδι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να την οργανώσει σωστά. Για παράδειγμα, η προθεσμία για την ηλεκτρονική περαίωση της διαδικασίας λήγει στις 26/11 και σήμερα 17 Νοέμβρη (ιστορική μέρα, παρεμπιπτόντως) προσωπικά δεν έχω λάβει ακόμα τον μοναδικό κωδικό για να μπω στο σύστημα. Το ίδιο και πολλοί άλλοι φίλοι και γνωστοί. Οπότε, η απογραφή θα γίνει πάλι με την κλασική χαρτούρα, όπως διεκπεραιώνονται και πολλά άλλα (κάτι που έχω διαπιστώσει διότι μου έχουν κάτσει πολλά γραφειοκρατικά τελευταία), παρά τους διθυράμβους για την ψηφιακή εποχή.
ΔιαγραφήΜην στεκόμαστε μόνο στις ευθύνες των πολιτών, όταν διαχρονικά υπάρχει ένα κράτος που καθημερινά τους ταλαιπωρεί σχεδόν για τα πάντα, από τα πιο ασήμαντα θέματα μέχρι αυτά που είναι ζωτικής σημασίας.
Β. ΣΠ.
Σε αυτά εννοείται πως θα συμφωνήσω μαζί σού Βαγγέλη.
ΔιαγραφήΕίμαι ο τελευταίος που "δικαιούμαι δια να ομιλώ" περί προγνώσεων καιρού,καθ όσον όχι σχετικό φούρνο δεν διαθέτω ,αλλά ούτε καν γάστρα.Βέβαια νομίζω ότι είναι γνωστόν τοις πάσιν ότι απολύτως ο καιρός δεν πρόκειται να κατακτηθεί ποτέ.Ο ΄δάσκαλος το γνωρίζει εις βάθος.Σήμερα εδώ ο καιρός μετά βίας είναι πρώιμος φθινοπωρινός .Βροχή πουθενά,όσο φτάνει το μάτι.Και απ ότι βλέπω στους σταθμούς του ΕΑΑ,ούτε στα Ιόνια ούτε στην Ηπειρο(η Μαρίνα πού είναι?).Δεν θέλω να το πιστέψω ότι πάμε για δεύτερο συνεχόμενο Νοέμβρη εντελώς στεγνό!!.Καλημέρα και......17 Νοέμβρη 1974.Κάποιοι φίλοι εδώ αγέννητοι......----------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφή17 Νοέμβρη 1974: Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές κατά τη μεταπολίτευση. Οι δε επόμενες στις 20 Νοέμβρη 1977 διεξήχθησαν εν μέσω έντονων χιονοπτώσεων στα ορεινά της Β-ΒΔ χώρας.
ΔιαγραφήΚαι κάτι άλλο: Ωραίες η Αττική και τα Χανιά: Βρέχει για πλάκα με όλους τους καιρούς.
Καλησπέρα σας.Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φιλόξενο blog του κ.Ζιακόπουλου ,αν και το διαβάζω καθημερινά επι χρόνια .Περίμενα αρκετά κάποιος να διορθώσει τον κ. Π.Α ,ο οποίος ,εκ παραδρομής φυσικά ,έγραψε για 17 Νοέμβρη 1974. Το 1973 ήταν βέβαια ......και δυστυχώς κάποιοι ήταν 20άρηδες τότε .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυάγγελος
Κυριε ζιακοπουλε πολλα μηνυματα ολα σεβαστα. Μια ερωτηση.γιατι πραγματικα κανεις δεν αναφερει τα τραγικα που συμβαινουν τα τελευταια χρονια. Και εδω στην ανατολικη κρητη δεν βλεπω κανενος το αυτακι να ιδρωνει. Εχει καταγραφει παντελωε ανυδρος νοεμβριος στα.καιρικα χρονικα σε ηρακλειο και αγιο νικολαο? Μηδεν καο μηδεν εχουμε...και αν δε βρεξει μεχρι τελος εβδομαδας...μετα παει με τον υποτροπικο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ευάγγελε για την επισήμανση της προφανώς "ημαρτημένης" χρονολογίας 1974 αντί του ορθού 1973 ,σχετικά με το πολυτεχνείο.Οπως σημειώνει και ο αγαπητός Χρήστος Σιμούλης,στις 17 Νοέμβρη 1974 έγιναν βουλευτικές εκλογές.Το βράδυ έγινε η πρωτη πορεία .Βρισκόμουν εκεί.Στην αρχή και για λίγο ακούστηκε το σύνθημα "λαέ ντροπή σου για την εκλογή σου".Να είσαι καλά.--Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από τρεις εβδομάδες χάρηκαν και οι πικραμένοι!
Διαγραφή