Στην Ευρώπη, η μέση
θερμοκρασία του φετινού Αυγούστου ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τόσο για
το συγκεκριμένο μήνα όσο και για το καλοκαίρι συνολικά. Σε μεγάλο μέρος της δυτικής
Ευρώπης οι αλλεπάλληλοι καύσωνες
επηρέασαν δυσμενώς τη γεωργία και τις μεταφορές και διευκόλυναν την ένταση και
την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.
Στη χώρα μας, τον περασμένο
μήνα οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας ήταν σχεδόν οριακές. Οι αρνητικές αποκλίσεις
εντοπίζονται βασικά στην κεντρική Ελλάδα και τη Μακεδονία και οφείλονται στις παρατεταμένες
συνθήκες αστάθειας. Στο σύνολό του το
καλοκαίρι ήταν λίγο πιο ζεστό του κανονικού, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της
ανατολικής και της νότιας Ελλάδας και κυρίως το Αιγαίο λόγω της δραστηριότητας
των μελτεμιών.
Από θερμοκρασιακής πλευράς,
το φετινό καλοκαίρι στην πατρίδα μας, συγκρινόμενο με το καλοκαίρι της υπόλοιπης
Ευρώπης, ήταν ένα καλό καλοκαίρι. Το αίτιο αυτής της διαφοράς θα το βρούμε βασικά
στη λεγόμενη ατμοσφαιρική «τραμπάλα» μεταξύ της Δ-ΒΔ Ευρώπης και των Α-ΝΑ
περιοχών της ηπείρου μας (αντικυκλωνικές συνθήκες στις πρώτη περιοχή, κυκλωνικές
στη δεύτερη και το αντίστροφο) που οφείλεται στις διαστάσεις των πλανητικών κυμάτων
(κύματα Rossby)
και γενικότερα στους νόμους της γενικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του πλανήτη. Σημειώνεται
ότι η ατμοσφαιρική «τραμπάλα» είναι πιο ευδιάκριτη τη χειμερινή περίοδο, αλλά δεν
εξαφανίζεται τη θερινή περίοδο.
Παρατηρώντας το χάρτη με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας του φετινού καλοκαιριού στην Ευρώπη, με ξενίζει το γεγονός ότι ανεξάρτητα από την «μεροληψία» της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας υπέρ της Δ-ΒΔ Ευρώπης, σχεδόν ολόκληρη η ήπειρός μας ντύθηκε στα κόκκινα και αυτό μπορεί να κρύβει τάσεις για μονιμότερες και ευρύτερες αλλαγές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Η δεύτερη σκέψη μου είναι εμφανώς πιο ανησυχητική. Η αντικυκλωνική κυκλοφορία δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικότητας με τη Δ-ΒΔ Ευρώπη. Τα καλοκαίρια που έρχονται είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θελήσει να κάνει διακοπές και στην περιοχή μας.
δεν θέλω και δεν χρειάζεται να είμαι κριτικός για τους χάρτες-δεν έχει καμμία αξία οταν ο καθένας πιστεύει σε κάτι-στέκομαι ομως στην παρατήρηση σας για μονιμότερες και ευρύτερες αλλαγές στην κυκλοφορία...εγώ με το ερασιτεχνικό μου μάτι βλέπω δυο πράγματα
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Το ρευμα του κόλπου ουσιαστικά δεν υπάρχει..καλυτερα τα βαθια χαμηλά του β αντλαντικού τα εχω χασε.
β)Ο Αζορικός και ειδικά η θέση και η εκταση του είναι τελειως διαφορετική απο αυτην που ξέραμε μιλάμε πια για ενα εκτεταμένο πεδιο υψηλών πιεσεων που εισερχεται βαθιά στην Ευρώπη."θωμάς"
β)
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές σε μεγάλο βαθμό και σε παγκόσμιο επίπεδο, ασχέτως που κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο με το έτσι θέλω. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν παρουσιάζουν μια στην συχνότητα τούς αλλά πολλαπλασιάζονται θεαματικά χρόνο με τον χρόνο. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλό Σαββατοκύριακο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα σε ολους. Το 3ημερο 15-18 σεπτεμβριου παει να εξελιχθει σε μινι καυσωνα. Με τα σημερινα δεδομενα σε πολλες περιοχες της ηπειρωτικης χωρας (ιδιαιτερα σε θεσσαλια και ανατ. Στερεα και ανατ. Πελ), ισως δουμε μεγιστες 38-39 βαθμων. Κατι παραπανω απο γαιδουροκαλοκαιρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι, φαίνεται, αλλά στη συνέχεια και συγκεκριμένα από τις 20/9 θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με αρκετές βροχές. Μία τελευταία γεύση από καλοκαίρι, λοιπόν, πριν έρθει το φθινόπωρο.
ΔιαγραφήΦιλε ανωνυμε αναμενομενη ειναι η μεγαλη πτωση της θερμοκρασιας μετα απο τοσο μεγαλη ανοδο. Το θεμα ειναι αν αυτη συνδυαστει με καποιο συστημα.
ΔιαγραφήΝα ξεκινήσω κατά αρχήν από το εξαιρετικό άρθρο του δασκάλου ,εμείς εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία δεν καταλάβαμε ζεστή φέτος ,πάνω από 10 ημέρες ζεστής όλο το καλοκαίρι δεν ήταν,θα το χαρακτήριζα ένα από τα ποιο δροσερά καλοκαίρια για την περιοχή εδώ,πάντως αυτό που φενεται ξεκάθαρα είναι η ανοδική άνοδος της θερμοκρασίας χρόνο με το χρόνο και αυτό που λέει ο δάσκαλος στο τέλος το βλέπω και εγώ για την χώρα μας να βιώνουμε παρατεταμένος καύσωνες τα επόμενα χρόνια, Χρήστος Όθρυς
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να κάνω και εγώ κάποιες επισημάνσεις με την ευκαιρία που δίνει η ανάρτηση του δασκάλου:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Η λογική επιβάλλει την αποδοχή από όλους ότι η καταγραφή των θερμοκρασιών από τους παγκόσμιους οργανισμούς είναι σωστή και έρχεται ως αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας των επιστημόνων. Αυτή είναι η βάση της οποίας συζήτησης για την κλιματική αλλαγή.
2. Μια απόκλιση των 0,3 βαθμών από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 χρόνων είναι πολύ μεγάλη. Αν συγκριθεί μάλιστα με τους μέσους όρους προηγούμενων 30ετών περιόδων είναι τεράστια.
3. Είναι αδύνατον όμως αυτές οι αποκλίσεις να γίνουν αντιληπτές από τον καθένα μας καθώς γίνονται σε βάθος δεκαετιών. Γιαυτό ας κρατήσουμε ως δεδομένο το τι καταγράφεται από τους ειδικούς.
Όταν χτίζουμε σπίτι αναθέτουμε την κατασκευή σε μηχανικό και όχι σε κάποιο μάστορα, όταν αρρωστήσουμε πάμε σε γιατρό και όχι στο μάγο με τα ματζούνια...έτσι και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής οι κλιματολόγοι και μετεωρολόγοι είναι αυτοί που πρέπει να εμπιστευόμαστε και να ακολουθούμε.
Στα όρια του καύσωνα η κεντρική Ελλάδα σήμερα, πεθάναμε στο ράλλυ Ακρόπολις. Τα είχαμε πει στις 19 Αυγούστου το πρωί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως, είχες γράψει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν ακόμα καύσωνα, τότε. Και μάλλον έρχεται και ένα ακόμα πιο θερμό διήμερο στις 16-17/9. Ωστόσο, μετά θα υποχωρήσει σταδιακά η θερμοκρασία, μάλιστα, ο τζίφος δίνει 15 βαθμούς μέγιστες στα ηπειρωτικά πεδινά, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ισχύει τίποτα για 15β μέγιστες τα μεσημέρια το 3ο 10ημερο.
ΔιαγραφήΥπερβολές!
Απλά θα ψυχράνει λίγο παραπάνω από τα φυσιολογικά και είναι λογικό μετά από τόση ζέστη.
Ο Σεπτέμβρης ακολουθεί άκρως καλοκαιρινά βήματα κάθε χρόνο τελευταία και αυτό είναι κάτι πού τονίστηκε ουκ ολίγες φορές στο μπλογκ,εδώ και πολύ καιρό όποιος θυμάται.
Αρχικά ο Χρήστος Σιμούλης πού τον είχε αναφέρει τον πιθανό καυσωνακο από τον Αύγουστο, ύστερα ο Χριστόδουλος πού το φώναζε από τον Ιούλιο ότι ο Σεπτέμβρης κυρίως γιά τα ανατολικά θα είναι πιό θερμός από τον Αύγουστο, και τέλος εγώ πού τόνισα ότι βάση προϊστορίας και στατιστικής όταν ο Αύγουστος βγαίνει με δροσιές και καταιγίδες είναι αναμενόμενο ο επόμενος μήνας να διορθώσει.
Άρα λοιπόν παίδες υπομονή μέχρι τις 18 με 19 τού μήνα.
Hδη στην Αθήνα είναι ο Σεπτέμβριος 2c κάτω από τη μέση θερμοκρασία του Αυγούστου. Δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο ζεστός Σεπτέμβριος από Αύγουστο.
ΔιαγραφήΑγαπητέ Φώτη έχεις δίκιο σε όσα λες και όντως τα είχατε πει και οι 3 με την σειρά που αναφέρεις,πρώτα ο κ.Σιμουλης,μετά ο Χριστόδουλος και στην συνέχεια εσύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θυμάμαι καλά όμως, ο φίλος Χριστόδουλος το είχε αναφέρει πέρυσι για πρώτη φορά όταν έβγαλε την εκτίμησή του για όλο τον χρόνο και θαρρώ πως με ελάχιστες εξαιρέσεις, έπεσε μέσα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Τότε κάποιοι είχαν γράψει πως γίνεται να δημοσιευονται μερομηνια σε σοβαρό μπλογκ,όπως είναι το παρόν.
Ο χρόνος πιστεύω έδειξε ότι σωστά τότε ο κ.Ζιακοπουλος δεν έκοψε τις εκτιμήσεις του φίλου Χριστόδουλου και αυτό πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα.
Ελπίζω ότι θα μπορέσει και φέτος να μας πει τις εκτιμήσεις του και φυσικά τα όσα μας έχει υποσχεθεί να μας γράψει.
Νομίζω πως έχει ασχολίες με τον τρυγο αυτήν την εποχή και μακάρι να είναι μόνο αυτό καθώς βλέπω ότι έχει πολύ καιρό να γράψει στο μπλοκ.
Καλή συνέχεια σε όλους.
Σωκράτης Μελετίου.
Λίγο πιο ζεστός ο Αύγουστος και το καλοκαίρι από την 30ετια 1991-2020 που είναι η πιο θερμή. Πάνω από 1.5 βκ πιο θερμά από την περίοδο προ 1990 εποχής. Μιλάμε για καλοκαίρια που το 1950 δεν μπορούσαν καν τα φανταστούν ότι μπορεί να υπάρξουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Φθινόπωρο μπαίνει και τυπικά στις 21 Σεπτεμβρίου από πλευράς θερμοκρασίας τουλάχιστον στην Θράκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καιρός σίγουρα θα χαλάσειετα τις 19 μιας και στην Κόνιτσα έχουμε παζάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραδοσιακά το παζάρι της Κόνιτσας έχει βροχές.
Κερνάμε χαλβά και λουκουμάδες, καλή εβδομάδα σε όλους!