Στη Λευκάδα με θέα το Ιόνιο, του Φώτη Ματραλή |
Βαρομετρικά
χαμηλά προκαλούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες χώρες της
κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, όπου επικρατούν και σχετικά χαμηλές
θερμοκρασίες. Στις μεσογειακές περιοχές τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού
είναι η ηλιοφάνεια και η ζέστη, η οποία, προς το παρόν, είναι υποφερτή. Στη
χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη),
οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ευνοούν την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων
εντάσεως ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς. Οι
πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων είναι λίγες και περιορίζονται βασικά
στα ορεινά.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη (2 & 3/8) προβλέπεται παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς.
Την Παρασκευή (4/8), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 41 βαθμούς.
Μιας και ο Ιούλιος του 2023 μας αποχαιρετά σιγά, σιγά, μπορεί να είναι ο θερμότερος μήνας των τελευταίων 120 χιλιάδων ετών, όπως μεταδίδει το BBC. Από τη στιγμή που η μέση θερμοκρασία τις πρώτες 25 μέρες του ήταν 16,95 βαθμοί, οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα ξεπεράσει σίγουρα αυτή των 16,63 βαθμών τον Ιούλιο του 2019, αλλά και κατά 1,3 με 1,7 βαθμούς τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιοι συνάδελφοι τους, όμως, πάνε ακόμα πιο μακριά και υποστηρίζουν ότι πρέπει να γυρίσουμε δεκάδες χιλιάδες χρόνια πίσω για να βρούμε ανάλογα θερμές συνθήκες. Αν και μετεωρολογικά στοιχεία υπάρχουν μόνο για τα τελευταία 150 χρόνια, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ανάλογη ζέστη υπήρχε μόνο 120 χιλιάδες χρόνια πριν, όταν η στάθμη των θαλασσών ήταν 8 μέτρα υψηλότερη απ' ό,τι σήμερα και ιπποπόταμοι ζούσαν στη βόρεια Βρετανία.
Οι επιστήμονες που μπορούν να υπολογίσουν τις θερμοκρασίες πριν από 120 χιλιάδες χρόνια, εξετάζοντας τα ιζήματα στον βαθύ ωκεανό και τον αέρα που έχει παγιδευτεί σε πολικούς πυρήνες πάγου, συγκρίνουν, ωστόσο, τον καιρό που έκανε για ένα μήνα, με το κλίμα που επικρατούσε σε μία τεράστια χρονική περίοδο.
https://www.bbc.com/news/science-environment-66322608
Αφού κάνουν λάθος οι επιστήμονες, ας αλλάξουμε πλευρό και να κοιμηθούμε ήσυχοι!
ΔιαγραφήΚάνουν ό,τι έκανε (το αντιστρόφως ανάλογο για την ακρίβεια) ο Τραμπ, όταν έναν χειμώνα που έπεσε η θερμοκρασία στους -40 βαθμούς σε τμήματα των ΗΠΑ, έβγαινε και έλεγε στους Αμερικάνους: "Αυτή είναι η υπερθέρμανση; Ντυθείτε καλά"!
ΔιαγραφήΑφού λοιπόν πριν 120000 χρόνια ζούσαν ιπποπόταμοι στην Βρετανία και στην Ευρώπη υπήρχε τροπική βλάστηση τι συνεβει και δημιουργήθηκε το τερατώδες στρώμα πάγου που κάλυπτε πάνω από 40000000τετρ χιλιόμετρα Και μετά μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα τι ξανασυνευει για να αρχίσει να λιώνει αυτό το τέρας???Σήμερα βρισκόμαστε σε μεσοπαγετωδη περίοδο και τα υπολοιματα πάγου στην Γροιλανδία ανήκουν στον τεράστιο εκείνο παγετώνα Άρα φίλοι μου τα συμπεράσματα δεν είναι ξεπλυμα και τηγάνι και χρειάζεται σύνεση σε αυτά που λέμε!!!!Το ανθρώπινο γένος το είναι υποχρεωμένο να παλέψει και να επιζήσει όσο το επιτρέπουν οι εκάστοτε συνθήκες μέχρι την συντέλεια του κόσμου που θα γίνει σιγουροτατα όταν ο ήλιος αρχίσει να γιγαντώνεται σαν κόκκινος γίγαντας Σας πήγα πολύ πολύ μακρυά αλλά προσωπική μου γνώμη είναι ότι το ανθρωπινο ταξίδι κάπως έτσι θα τελειώσει Άλλωστε και να αποικησουμε κάποιο άλλο πλανήτη πόσοι άνθρωποι και πως θα φτάσουν εκεί?Οπότε λοιπόν ας είμαστε πιο συγκρατημένοι και πιο αισιόδοξοι Κλιματικό πρόβλημα υπάρχει αλλά όχι όπως ακριβώς το επιτασουμε και το θέμα είναι πιο πολυσύνθετο αλλά μην καταδικάζουμε τον άνθρωπο για όλα αυτά γιατί υπάρχουν καταστασειςοπου είμαστε μόνο θεατρς
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ μου φίλε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα . Με 200χιλιομετρα/ωρα στο γκρεμό τρέχουμε . Μάλιστα ταυτοχρόνως εχουμε στήσει και την τελευταία γιγαντιαία παγκόσμια μπίζνα που ονομάσαμε πρασινη μετάβαση ... Σε 30-40-50-60 χρονια , θα υπάρχουν μόνο λίγοι θύλακες ευζωίας στον πλανήτη και μόνο για τους υπερπλούσιους . Η καταστροφή είναι εκθετικής μορφής . Η Βιοσφαιρα καταρρέει μπροστά στα μάτια μας σε χρόνο dt (για τον γεωλογικό χρόνο) . Και η κλιματική καταστροφή είναι μόνο μία συνιστώσα !! Αυτό το ξεχνούν σχεδόν όλοι εκτος απο τους επιστήμονες .
Διαγραφήhttps://www.gazzetta.gr/plus/2242891/synomosiologoi-theoroyn-pos-den-yparhei-kaysonas-oi-meteorologikes-ypiresies-lene Αυτό μόνο τίποτε άλλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχει χαθει το 70% της πανίδας τα τελευταια 50 χρόνια … αν πιάσεις νονο την Στερέα Ελλάδα εχουν αφανιστεί τα δάση της κυριως στην Βόρεια Ευβοια - Βοιωτία και ολόγυρα στην Αττική . Επιπρόσθετα πλεον δεν γνωρίζουμε και χρόνο οπως παλιότερα πως θα εξελιχθεί ο κάθε μηνας του χρονου … διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε χρόνο …
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημάδια ολα αυτα της κλιματικής κρίσης που λιγο ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ και επαφή με την φύση να διαθέτεις αμέσως την αντιλαμβάνεσαι
Το ότι έχει χαθεί μεγάλο ποσοστό της πανίδας τα τελευταία χρόνια δεν είναι συνέπεια τόσο της κλιματικής κρίσης, όσο της λαθροθηρίας, της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και της χωρίς μέτρο αστικοποίησης που συμπιέζει και συρρικνώνει τα ενδιαιτήματα των ζώων. Π.χ. οι ρινόκεροι και οι ελέφαντες κινδυνεύουν με εξαφάνιση, επειδή τους κυνηγούν για τους χαυλιόδοντες, οι τόνοι, επειδή τους ψαρεύουν σε όλο τον πλανήτη, οι καρχαρίες, επειδή τους σκοτώνουν για τα πτερύγια, τα λιοντάρια και οι τίγρεις, επειδή συρρικνώνεται το φυσικό τους περιβάλλον κ.λ.π.
ΔιαγραφήΤο ότι όλο και πιο συχνά εμφανίζονται κόκκινες αλεπούδες σε προάστια του Λονδίνου, αγριογούρουνα στον αστικό ιστό και της Ελλάδας, αρκούδες σε αυλές σπιτιών και αλιγάτορες σε πισίνες των ΗΠΑ είναι συνέπεια των παραπάνω. Δηλαδή, απόρροια του ότι ο άνθρωπος καταστρέφει και συρρικνώνει το φυσικό τους περιβάλλον.
Ο ανώνυμος των 5'47μμ είμαι ο Γεροπαναχαικος δεν ξέρω γιατί εμφάνισε ανωνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος αποφυγή παρεξηγήσεων. Δεν υποστηρίζω το άρθρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι δήθεν. Απλώς το ανέφερα γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλοί συνωμοσιολογοι που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα που πολλοί θεωρούν ότι είναι πλαστές. Την κλιματική αλλαγή την βλέπω εγώ με τα μάτια μου εδώ στην φύση που είμαι και δεν χρειάζεται να με πείσει κάποιος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς περνάνε πάλι μυνήματα σε θέμα που τουλάχιστον στον παρόντα χώρο έχει κλείσει δεν μπορώ να καταλάβω. Στα κλιματικά να πούμε ότι ρεκόρ μέσης μέγιστης μέσης ελάχιστης και μέσης μηνιαίας το φετινό Ιούλη στην Λαρισα. Αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήH βροχή σφυροκοπά (λιθοβολεί είναι για την ακρίβεια η λέξη που χρησιμοποιεί το Reuters) το Πεκίνο για τέσσερις μέρες, με συνέπεια 11 νεκρούς και 27 αγνοούμενους. Εκτός από την κινέζικη πρωτεύουσα έχουν επηρεαστεί και γειτονικές πόλεις από τις πλημμύρες του τυφώνα Doksuri. Μάλιστα, το Πεκίνο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μία δεξαμενή αποθήκευσης υδάτων πλημμύρας, η οποία κατασκευάστηκε πριν από 25 χρόνια. Πάνω από 100 δρόμοι έχουν κλείσει από τις αρχές, ενώ 52 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήO Doksuri είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει εδώ και πολλά χρόνια την Κίνα, παρά το γεγονός ότι εξασθένησε, όταν έφτασε στο εσωτερικό της. Στα παράλια της Κίνας επηρεάστηκαν 2,7 εκ. άνθρωποι, 562 χιλιάδες εκκένωσαν περιοχές, 18 χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν και η οικονομική ζημία ανέρχεται σε 3,06 δισ. δολ. Μέσα σε περίπου δύο μέρες έπεσαν κατά μέσο όρο 260 χιλιοστά βροχής στο Πεκίνο, με τη δεξαμενή Ghangping Wangjiayuan να καταγράφει το μεγαλύτερο ύψος βροχής (783,3 χιλιοστά).
Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι καταρρίφθηκε το ρεκόρ του 2012, όταν η κινέζικη πρωτεύουσα είχε δεχτεί 190 χιλιοστά βροχής σε μία μέρα, με 1,6 εκ. κατοίκους να επηρεάζονται τότε.
https://thenewdaily.com.au/news/world/asia-news/2023/08/01/doksuri-china-typhoon-rain/
Tην ίδια στιγμή, οι περισσότεροι από τους 15 θανάτους σχετίζονται με τον καύσωνα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αφορούσαν αγρότες που έκαναν εργασίες στα χωράφια τους και ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, ενώ κάποιοι ήταν και πάνω από 90 χρονών, όπως επισημαίνει ο Guardian. Ωστόσο, στην Ιαπωνία πέθανε κι ένα 13χρονο κορίτσι από θερμοπληξία, όπως πιστεύεται, ενώ γύριζε με το ποδήλατο από το σχολείο.
Από θερμοπληξία θεωρούν οι αρχές ότι πέθαναν και δύο ηλικιωμένοι στο σπίτι τους στο Τόκιο, τη στιγμή που η θερμοκρασία στην ιαπωνική πρωτεύουσα ήταν 35,7 βαθμοί και δεν είχαν ανάψει το air condition. Kαι στη Νότια Κορέα οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 35 βαθμούς, αλλά λόγω της υψηλής υγρασίας, που σε αυτές τις χώρες φτάνει πολύ εύκολα το 75%, η πραγματική αίσθηση είναι πολύ υψηλότερη.
Η Ιαπωνία θέλει να μειώσει μέχρι το 2030 τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη και οι οποίοι αυξήθηκαν από 201 ετησίως μεταξύ 1995 και 1999 σε 1.295 κατά μέσο όρο από το 2018 ως το 2022. Το 80% με 90% των θυμάτων ήταν άνω των 65 ετών, επιβεβαιώνοντας τις έρευνες που δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στους καύσωνες. Η Ιαπωνία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, παγκοσμίως, ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, ενώ μέχρι το 2025 και 1 στους 5 Νοτιοκορεάτες θα είναι 65άρης και πάνω, ποσοστό που θα ανέλθει στο 44% το 2050.
https://www.theguardian.com/world/2023/aug/01/teenager-among-15-heat-related-deaths-as-japan-and-south-korea-swelter
Καλημέρα και καλό μήνα. Αύγουστος μετά τον Ιούλιο.Οπως ακριβώς οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Οκταβιανός Αύγουστος ,ο οποίος διεδέχθη τον Ιούλιο Καίσαρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν από λίγο καιρό στη Λακωνία έκλεισε δημοπρασία ελαιολάδου στα 8,5 ευρώ.Τιμή χονδρικής.Προφανώςλόγω μεγάλης έλλειψης.Ισπανία ,Ιταλία κ.λ.π. έχουν μεγάλο πρόβλήμα .Εμείς εδώ από μη ποτιστικές ελιές έχουμε 5 χρόνια να ΄πάρουμε λάδι.
Τώρα,εάν αναφέρω την κλιματική κρίση ως μία από τις βασικές αιτίες ,θα έχω παρασυρθεί από τον Ζιακόπουλο και τους "ομοτραπέζους " του ;;.---=====Π.Α.
Καλημέρα και καλό μήνα.
ΔιαγραφήΑκριβώς 5 χρόνια δίχως λάδι από μη ποτιστικές ελιές στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής Εύβοιας.
Πριν από το 2018 παίρναμε ελαιόλαδο χρόνο παρά χρόνο.
Αλλά και τα εσπεριδοειδή με μεγάλο πρόβλημα στην καρπόδεση, πιο θλιβερή η εικόνα σε ξερικό αμπέλι. Και μη χειρότερα!
Επόμενο θύμα η Μεσσηνία με τρομακτική μειωση των φθινοπωρινων βροχων !
Διαγραφή