Μαΐστρος μαινόμενος και Κορινθιακός αφρισμένος, του Φοίβου Παπαδοπουλου |
Πριν
από πολλά χρόνια ένα πρωινό καλοκαιριού με μελτέμι υποβάθρου (4 με 5 μποφόρ στα
Δωδεκάνησα) κάναμε τη διαδρομή Κως - Κάλυμνος με ένα καΐκι. Το απόγευμα,
γυρίζοντας στην Κω, συναντήσαμε ένα γεμάτο 6άρι και παρά λίγο να πνιγούμε.
Το
2000, προετοιμαζόμενοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βρεθήκαμε με έναν καλό φίλο
και συνάδελφο στο Σίδνεϊ. Ένα πρωί με νηνεμία μπήκαμε σε ένα μικρό ταχύπλοο για
να δούμε στο τεράστιο λιμάνι της πόλης τις θέσεις που είχαν τοποθετήσει οι
Αυστραλοί τους μετεωρολογικούς σταθμούς για την υποστήριξη των αγώνων της
ιστιοπλοΐας. Τις μεσημεριανές ώρες περιμέναμε αύρα γύρω στα 4 μποφόρ, αλλά
τελικά συναντήσαμε ένα γεμάτο 6άρι και πήγε η ψυχή μας στη… Μελβούρνη (κατά το
στην Κούλουρη). Υπόψη ότι στο λιμάνι του Σίδνεϊ οι καρχαρίες κάνουν περατζάδες.
Ο Αυστραλός οδηγός είδε το φόβο μας και χαμογελώντας είπε: «Άλλο Μεσόγειος και
άλλο Ειρηνικός!».
Πέρασε
καιρός να κατανοήσω ότι όταν τα μοντέλα δίνουν στον Κορινθιακό και κατ’
επέκταση στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, που γνωρίζω καλά, ΒΔ άνεμο
3 με 4 μποφόρ, ο πραγματικός άνεμος φθάνει τα 6 μποφόρ. Περίπου τα ίδια ισχύουν
και για τον Πατραϊκό με Α-ΒΑ ανέμους, οι οποίοι φθάνουν εκεί όχι μέσω του Κορινθιακού
αλλά μέσω των ανοιγμάτων των βουνών της Στερεάς και κυρίως της Φωκίδας. Δεν
ήταν λίγες οι φορές που φοβηθήκαμε διασχίζοντας το στενό με τα ανοιχτού τύπου
φέρι μποτ, που είναι γνωστά και ως «παντόφλες»!
Να
θυμίσω ότι στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία Κορινθιακός Κόλπος εννοούσαν τη
θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου που αρχίζει
από τον Ισθμό της Κορίνθου στα ανατολικά και καταλήγει στο Ιόνιο στα δυτικά. Στους
μεσαιωνικούς χρόνους ο κόλπος ήταν γνωστός ως Κόλπος του Λεπάντο από την
τότε ονομασία της Ναυπάκτου. Η θαλάσσια περιοχή από το
Ιόνιο ως το στενό Ρίου-Αντιρρίου αναφέρεται για πρώτη φορά ξεχωριστά ως
Πατραϊκός Κόλπος τον 15ο μ. Χ. αιώνα από κάποιον Ενετό. Πάντως, πολύ
πριν από το 1821 άρχισε να γίνεται διάκριση μεταξύ του Πατραϊκού και του
Κορινθιακού Κόλπου με μεταξύ τους όριο τη νοητή θαλάσσια γραμμή που ενώνει τα
ακρωτήρια Ρίο και Αντίρριο. Λόγω του προσανατολισμού του Πατραϊκού Κόλπου και
της γεωγραφίας της περιοχής, οι επικρατούντες άνεμοι είναι οι Δ-ΒΔ και, όπως προαναφέρθηκε, οι Α-ΒΑ. «Εμβάζει ο άνεμος και εβγάζει ο
κόρφος» έλεγαν για τους συγκεκριμένους ανέμους οι κάτοικοι της περιοχής τα
παλαιότερα χρόνια (William Martin Leake, Travels in the Morea Vol. III, London 1830).
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
Τα 6 beaufort δεν είναι, πάντως, επικίνδυνα για αξιόπλοο σκάφος, αρκεί να μην έχει στο πλάι τον καιρό. Αν τον έχει πρίμα ή κόντρα, δεν υπάρχει πρόβλημα, όσο τρομακτικές κι αν φαντάζουν καμιά φορά οι εικόνες με τα σκάφη να ανεβοκατεβαίνουν στα κύματα. Για έναν έμπειρο ναυτικό, όμως, τέτοια κύματα δεν αποτελούν πρόβλημα, αρκεί να φέρει το σκάφος πρίμα ή κόντρα στον καιρό. Το πιο δύσκολο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι πλάγιες ριπές που θα δεχτεί, σε περίπτωση που θα προσπαθήσει να το στρίψει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικότερα, πολύ πιο επικίνδυνα από τα κύματα, είναι τα θαλάσσια ρεύματα. Όχι τα ρεύματα που προκαλούνται από τον αέρα και στα οποία οφείλεται ο κυματισμός. Αλλά τα ρεύματα που ευτυχώς υπάρχουν συνήθως μακριά από τις ακτές, όπου κολυμπάει ο κόσμος και μπορεί να είναι πολύ ισχυρά, ακόμα και με θάλασσα λάδι και να σε παρασύρουν. Το κύμα παλεύεται, το θαλάσσιο ρεύμα είναι ύπουλο και μπορεί να κουράσει πάρα πολύ, ακόμα κι έναν δεινό κολυμβητή.
Θαλάσσια ρεύματα κοντά στις ακτές έχω συναντήσει, πάντως, μόνο στα Λιχαδονήσια στη βόρεια Εύβοια και στην παρακείμενη ακτή του Αϊ Γιώργη (νομίζω ότι έτσι λέγεται).
Υ.Γ.: Στη φωτογραφία, ο άνεμος πρέπει να είναι 7-8 beaufort και όχι 6b., κρίνοντας από το ύψιος των κυμάτων, το πόσο αφρίζουν και το ξεπλυμένο χρώμα της θάλασσας στα ρηχά. Με 6 beaufort για να θολώσει, πρέπει να φυσάει 1-2 μέρες. Στα βαθιά δεν θολώνει ποτέ, βέβαια.
Κι εμένα λίγο μου φαίνεται το 6άρι εδώ.
ΔιαγραφήΚύριε Ζιακόπουλε θεωρώ...ως καταγόμενοι από όρη και τα κρυστάλλινα πλην γλυκά νερά...αμφότεροι....δεν έχουμε την 6η αίσθηση ενός νησιώτη..π.χ. ενός καλύμνιου ψαρά που οδηγεί την λαγουδέρα με την πατούσα του(!)..και κοιτάει τον ορίζοντα να "διαβάσει " την θάλασσα...και ψαράς να μην είναι ο νησιώτης έχει γραμμένη στο DNA του την θάλλασσα και τον άνεμο....και αυτήν την 6η η αίσθηση.Αντίθετα θυμίζω το χιονοβόλο τραφάκι που είχατε εντοπίσει...κάπου στο Β Ιόνιο και δίνατε χαιρετίσματα...στα καφενεία της δυτικής ορεινής Ελλάδας...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι...νομίζω ότι το μελτέμι...δεν ζωντανεύει καθώς τα αίτια του δεν είναι τόσο "ορθόδοξα" δλδ και το θερμό χαμηλό της ΝΑ...τΜεσογείου δεν είναι στα πάνω του ενώ ο εμποδισμός των Βαλκανίων...εχει περισσότερο φθινοπωρινά χαρακητηριστικά παρά Αυγουστιάτικα.Συνεχίζω να ελπίζω..ότι ο εμποδισμός που θα αναπτυχθεί στην Κεντρική και στην συνέχεια Βόρεια Ευρώπη να αποτρέψει τα θερμά σενάρια των μοντέλων."θωμάς"
Η ασύγκριτα επίκαιρη θέση της Κορίνθου πάνω σε δύο θάλασσες την έκανε να κυριαρχεί από τον 6○ αιώνα μεταξύ Ελλάδος και Δύσης.Η απότομη άνοδος των Αθηναίων ανάγκασε την Κόρινθο να συμμαχήσει με τους εχθρούς της Αθήνας και η Αθήνα απάντησε με την συμμαχία της με την Ναύπακτο το "αθηναϊκό Γιβραλτάρ " στον Κορινθιακο κόλπο και κάπως έτσι άρχισαν να μπαίνουν τα θεμέλια για τον Πελοποννησιακο πόλεμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους. Πράγματι εκείνη την ημέρα (6/08/2023) στα ανοιχτά πρέπει να ήταν 7 μποφόρ. Όπως μας έχει πει ο Δάσκαλος το ΒΔ ρεύμα στον Κορινθιακό λόγω καναλισμού ενισχύεται πολύ και εύκολα ξεπερνάει το 6άρι. Από όσο ξέρω στην δεκαετία του 60 και του 90 χειμώνα, έφθασε τα 10 μποφόρ και η θάλασσα “εξαφάνισε” όλη την παραλία και το νερό μπήκε στις αυλές των σπιτιών! Ο μαΐστρος είναι ευεργετικός σε αυτή την περιοχή το καλοκαίρι γιατί είναι δροσερός όταν σε άλλες περιοχές επικρατεί ζέστη. Έχω φύγει από το Διμηνιό με 29 βαθμούς και μετά τον Ισθμό είδα 38! Τον λένε και μελτέμι του Ιονίου. Δεν είναι όμως πολύ συχνός το καλοκαίρι ειδικά όταν εγκατασταθούν τα κλασικά μελτέμια του Αιγαίου. Συμβαίνει κυρίως μετά το πέρασμα ενός χαμηλού που κινείται ανατολικά. Αν έχει πιο δυτικό προσανατολισμό τον λένε και μαϊστροπουνέντη και αν έχει πιο βόρειο τον λένε και μαϊστροτραμουντάνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που λες φίλε συνέβη την 6-1-1978, όταν και στην Αθήνα επικράτησε καταστροφική θύελλα. Θυμάμαι που γράφτηκε ότι το κύμα εξαφάνησε τεράστιους ογκόλιθους μπροστά στο λιμάνι της Κορίνθου και όπως λες είχε μπει και σε σπίτια, πράγμα παράξενο για κλειστή θάλασσα και με μικρό fetch. Προφανώς θα έχει ξανασυμβεί, και πάντως ό,τι έχει γίνει θα ξαναγίνει.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε δάσκαλε γιά την αναφορά σας στα "μισά", πάτρια εδάφη μας, όπως και για τα "παράξενα" τού Κορινθιακού κόλπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μοντέλα συνήθως υποτιμούν τις εντάσεις των μεγίστων εντάσεων των ανέμων σε αυτές τις περιοχές καθώς δεν υπολογίζουν σωστά την ορογραφία της ξηράς σε συνδυασμό των στενών και πλατύτερων καμπυλών που είναι φτιαγμένος θαλάσσιος κόλπος.
Το ECMWF μπορώ να πω ότι τις περισσότερες φορές αποτυπώνει πιό σωστά τις ριπές των ανέμων.
Όταν μιλάμε γιά ανέμους μιλάμε πάντα για τους τοπικούς καταβάτες των περιοχών αυτών όπως είναι ο ΒΑ στον Πατραϊκό και ο ΒΔυτικος στον Κορινθιακό.
Υ.Γ. Ακριβώς μετά το Αντίρριο(η δεύτερη πατρίδα μου) ξεκινά στην ουσία ο Κορινθιακός κόλπος και έτσι η πόλη της Ναυπάκτου βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο και όχι από τον Πατραϊκό όπως μερικοί νομίζουν.
Παρόλα αυτά η συμπεριφορά των μεγίστων θερμοκρασιών αλλά και της έντασης των ανέμων είναι η ίδια με τις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου.
Θα πρέπει να μπεις στο νομό Φωκίδας(κυρίως από την περιοχή Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς και πέρα) γιά να αρχίσεις να νιώθεις την επήρεια της συμπεριφοράς τού Κορινθιακού κόλπου.
Καλή συνέχεια από την δροσερή και σήμερα Αιτωλοακαρνία παρά το μελτέμι πού πνέει από τα ανατολικά.
Καλή Παναγιά εύχομαι σε όλους.
Έχω γράψει πολλές φορές στο μπλογκ τι σημαίνει για την περιοχή το Δυτικό και το ΒΔ ρεύμα! Μερικές φορές ακόμα και το ΔΝΔ καναλιζόμενο μπορεί να φθάσει ως ισχυρός ακόμα και θυελλώδης ΒΔ στην περιοχή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή τον ζω τον ανατολικό Κορινθιακό, η εικόνα των κυμάτων μπορεί να είναι και για εξάρι εφόσον έχει ωριμάσει. Ο ισχυρός μαΐστρος του Κορινθιακού πνέει για πολλά χιλιόμετρα και φθάνει δουλεμένο το κύμα στα ανατολικά.
Που είναι όλοι οι κινδυνολογοι περί καύσωνα το δεύτερο μισό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιον καύσωνα? Εδώ στην Ξάνθη τουρτουριασαμε σήμερα στην θάλασσα το μεσημέρι. Και το βράδυ και νωρίς το πρωί κάνει ψυχρα από τόσο νωρίς χρονικά. Καλά λένε από Αύγουστο χειμώνα... Τουλάχιστον για εμάς τους υπερβορειους ισχύει.
ΔιαγραφήΑκόμα και σε παραλίες της νότιας Αττικής κρύωσαν κάποιοι, όταν έβγαιναν από τη θάλασσα και τους φυσούσε ο βοριάς - σε συνδυασμό και με τη συννεφιά - το μεσημέρι της Παρασκευής (11/8). Ούτε τα σκυλιά ένιωθαν ζέστη, κρίνοντας από τη συμπεριφορά τους, αλλά νωρίς το απόγευμα αραίωσαν οι σωρείτες και φάνηκε για περισσότερη ώρα ο ήλιος, όταν ο άνεμος από βορειοδυτικός γύρισε σε βορειοανατολικός.
ΔιαγραφήΣε κάθε περίπτωση, ο Αύγουστος έχει δρόμο ακόμα. Και τα μοντέλα δείχνουν κάποια 40άρια - σκόρπια, βέβαια, όπως στις αρχές του μήνα - μετά τις 20/8.
Απο ανέμους καλά τα πάμε παιδιά.Δυστυχως όμως ο νόμος μας στερείται από βροχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου σε όλους τους φίλους του μπλογκ.Δημητρης κεντρική Κορινθια.
Ο δροσερός Αύγουστος συνεχίζεται τουλάχιστον στην Κασσάνδρα που βρίσκομαι εγώ… αναζητείται ζεστουλα και καυσωνάκος τουλάχιστον για το δεύτερο μισό του μήνα. Μακάρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος
Δικαστική έρευνα άνοιξε για τη φονική πυρκαγιά στη Χαβάη, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει 80 ανθρώπινες ζωές και εξετάζεται γιατί δεν ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού, αλλά και αν έλαβαν μηνύματα στα κινητά τους οι κάτοικοι, όπως επισημαίνει η Le Monde. Δεν λειτουργούσε και η γραμμή έκτακτης ανάγκης (911), λόγω διακοπής ρεύματος, με συνέπεια οι 12 χιλιάδες κάτοικοι στο θέρετρο Lahaina - πρωτεύουσα του βασιλείου Χαβάης τον 19ο αιώνα - να αντιληφθούν τον κίνδυνο όταν ήταν πλέον αργά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνολικά 14.900 επισκέπτες έφυγαν αεροπορικώς από το νησί του Μάουι, ενώ οι εταιρίες προγραμματίζουν κι άλλες πτήσεις για να απομακρύνουν όλους τους τουρίστες. Επίσης, η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων έχει απαγορεύσει τις άσκοπες μετακινήσεις για να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων και των εθελοντών. Επέβαλε και βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Lahaina για να προστατευτούν από λεηλασίες τα σπίτια που δεν κάηκαν.
Συστάσεις να μην πίνουν νερό έγιναν, εξάλλου, στους κατοίκους της πόλης Kula, που βρίσκεται καμιά 50αριά χιλιόμετρα από το θέρετρο Lahaina, καθώς μπορεί να περιέχει καρκινογόνες ουσίες, λόγω των καμένων σωληνώσεων. Η πυρκαγιά που ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή από το 1959 που η Χαβάη έγινε αμερικάνικη πολιτεία, ξεπερνώντας και το τσουνάμι του 1960 με τους 61 νεκρούς, γιγαντώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους του τυφώνα Doria.
Eκδηλώθηκε, επίσης, σε ένα καλοκαίρι με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη αλλά και μετά από μία άνοιξη με λίγες βροχές και υψηλές θερμοκρασίες που είχαν ως συνέπεια να ξεραθεί η βλάστηση στη Χαβάη. Όλα αυτά είχε ως συνέπεια οι πυροσβέστες να δυσκολευτούν πάρα πολύ στο έργο τους και οι αιφνιδιασμένοι κάτοικοι από την ταχύτητα της φωτιάς, να φύγουν σε χρόνο dt, έχοντας και τύψεις για όσους άφησαν πίσω.
https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/08/12/a-hawai-toujours-plus-de-corps-decouverts-apres-les-incendies-devastateurs_6185181_3244.html
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε Βασίλη,
ΔιαγραφήΚαλά είναι και τα στατιστικά και όλα. Ο φετινός Μάιος και Ιούνιος ήταν όχι μόνο βροχεροί που είναι συνήθως αλλά και κρύοι… απόδειξη αυτού ότι οι θάλασσες μας άργησαν πολύ να ζεσταθούν (επίσημες μετρήσεις επίσης).
Κάθε πόλη όχι μόνο γεωγραφικό διαμέρισμα έχει το δικό του κλίμα.. εγώ ας πούμε εδώ στην Κασσάνδρα δεν βίωσα κανέναν καύσωνα διαρκείας, δυο τρεις μέρες όλες κι όλες είχε 34-35 βαθμούς. Άλλες χρονιές με μικρότερες θερμοκρασίες βίωνα πιο δύσκολες τις ζέστες μέρες όταν η υγρασία ήταν υψηλή. Αντίθετα στα αστικά κέντρα οι πολίτες βίωσαν όντως καύσωνα διαρκείας οπότε με τις τωρινές δροσιές χαίρονται. Εγώ προσωπικά εδώ και μια βδομάδα που δρόσισε πολύ και «κρύωσε» η θάλασσα και νιώθω ότι είμαι στις κυκλαδες/δωδεκανησα/επτανησα που συνήθως έχουν δροσερά νερά αντί για τη Χαλκιδική που τέτοια εποχή η θάλασσα είναι θερμοσίφωνας δεν νιώθω καλά και δυσανασχετώ. Δεν είναι ωραίο ντάλα καλοκαίρι που είμαστε τώρα να έχει συννεφιές και τέτοιους αέρηδες μαζί. Ας είχε μελτέμια αλλά να έλαμπε ο ήλιος. Ας έβρεχε μια-δυο μέρες καλά να ποτιστεί η γη αλλά ούτε έβρεξε. Όλα είναι σχετικά … καλό Δεκαπενταύγουστο !
Κωνσταντίνος
Καλά μην βιάζεσαι Κωνσταντίνε δεν τελειώσαμε....
ΔιαγραφήΆσε να περάσει και το δεύτερο μισό του Αυγούστου(μάλλον έντονη ζέστη) και βλέπουμε.
Τα ίδια έλεγαν πολλοί και τον Ιούνιο για χρονιά δίχως καλοκαίρι και ήρθε ο Ιούλιος και τους αποστόμωσε...
Ταμείο καλοκαιριού 20 Σεπτεμβρίου.
Πάντως ο Αύγουστος μέχρι ώρας όντως κυλά πολύ δροσερά.
Και η Αττική μπορεί να έχει μέχρι στιγμής τον Αύγουστο θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Εδώ και 4-5 μέρες καταγράφονται τιμές κάτω των 30 βαθμών (ακόμα και κάτω των 28β.) στις προσήνεμες στο μελτέμι περιοχές της, δηλαδή, σε αυτές που είναι κοντά στον Ευβοϊκό. Στα μέρη που βρέχονται από τον Σαρωνικό, η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 32-33 βαθμούς τις πρώτες 12 μέρες του Αυγούστου, αφού και με νοτιά δροσίζονται από τη θαλάσσια αύρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια 1-2 μέρες μόνο καταγράφηκαν και 38άρια στα δυτικά προάστια και 35άρια στο εσωτερικό της Αττικής, αλλά από την άλλη για δύο μέρες και το κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασε τους 30 βαθμούς. Επίσης, στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία τα πρωινά - και εννοώ μέχρι τις 10 τουλάχιστον - δεν ξεπερνάει τους 22-23 βαθμούς και νοτιότερα είναι γύρω στους 25 β.
Γενικότερα, με εξαίρεση το πρώτο του τριήμερο, ο φετινός Αύγουστος είναι μάλλον δροσερός για την Αττική. Λίγο πιο ζεστός από τον Ιούνιο που είχαν καταγραφεί και μέγιστες 22-23 βαθμών στις 2/6 και στις 17-18/6, αν δεν κάνω λάθος. Το σίγουρο είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση είχαμε το πιο βροχερό και ψυχρό Σαββατοκύριακο Ιουνίου στην Αττική, από όσο θυμάμαι, τουλάχιστον.
Αλλά και την Παρασκευή 2 Ιουνίου, ήταν σαν Νοέμβριος με ψιλόβροχο για ώρες. Ακόμα και οι τουρίστες είχαν βάλει κολεγιακές με κουκούλες, αδιάβροχα και αντιανεμικά στην παραλία της Βάρκιζας. Είχα βουτήξει, φωτογραφίζοντας και χταποδάκι (βγαίνουν μετά τη βροχή σαν τα σαλιγκάρια) και με κοιτούσαν καλά, καλά οι ναυαγοσώστες.
Κύριε Β. ΣΠ. το ίδιο και εδώ στην Ξάνθη, δυνατοί βορειοανατολικοι άνεμοι και σχετική δροσιά. Σε καμία περίπτωση όμως θερμοκρασία άνω του μέσου όρου για την εποχή.
ΔιαγραφήΜόνο η Σαλαμίνα και η Καλλιθέα έφτασαν σήμερα Κυριακή 13/8 τους 33 βαθμούς στην Αττική, ενώ Ελευσίνα, Πέραμα, Πατήσια και Βλυχάδα Αττικής ξεπέρασαν επίσης τους 30 βαθμούς. Στα νότια του νομού οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν στους 28-29 βαθμούς και στα βόρεια και ανατολικά στους 26-27β., αφού το μελτέμι συνδυάστηκε με συννεφιά για μεγάλο διάστημα μέσα στη μέρα. Πλέον στις 6 το απόγευμα έχει παντού 25 με 27 βαθμούς. Συννεφιασμένη Κυριακή που λέει και το τραγούδι.
ΔιαγραφήΗ Καλλιθέα έφτασε τους 29 βαθμούς σήμερα. Το Χαροκόπειο έφτασε τους 33, θελετε να πείτε.
ΔιαγραφήΤο γνωστό πρόβλημα με τον συγκεκριμένο σταθμό που δείχνει υψηλότερες θερμοκρασίες από τις πραγματικές, υποθέτω. Έτσι κι αλλιώς, η ουσία δεν αλλάζει, καθώς και η Κυριακή 13/8 ήταν σχετικά δροσερή για όλη την Αττική. Να δούμε και η Δευτέρα που ξεκίνησε με 25άρια στα νότια και 22-23άρια στα βόρεια προάστια το πρωί. Καλημέρα και καλή βδομάδα σε όλους.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας, πολύ γνώριμη μου είναι η εικόνα του κύριου Φοίβου με τον μαινόμενο μαιστρο και στο βάθος τα βουνά της Στερεάς. Κατοικώ στα παράλια της Αιγιάλειας πάνω από 40 χρόνια και ο μαιστρος του Κορινθιακού είναι μια κατηγορία μόνος του. Όπως ακριβώς είπατε κύριε Ζιακόπουλε, θυμάμαι από μικρός τα δελτία καιρού να δίνουν σχεδόν παντού ασθενείς ανέμους και ενώ ετοιμαζόμαστε να πάμε για ψάρεμα να βγάζει μαιστρο 5αρι+ κυρίως το απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις τελευταίες μέρες πάντως έχουμε μελτεμακι που είναι και δροσερότατο! Καλή συνέχεια καλοκαιριού και καλή Παναγιά !
Χρήστος Κ
Να συμπληρώσω, ότι όταν ο άνεμος είναι καθαρός μαιστρος (ΒΔ) όντως είναι δροσερός για την περιοχή, αλλά όταν γίνεται πιο ΔΒΔ η Δυτικός γίνεται ιδιαίτερα θερμός καθώς αποκτά χαρακτηριστικά καταβάτη Λίβα από το Παναχαϊκό ή και από το εσωτερικό της Πελοποννήσου όταν γίνεται Γαρμπής (ΝΔ).
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Άρχισαν οι βροχές και στην Κρήτη. Μερομήνια είναι αυτά, πώς να το κάνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι, δεν τα πάμε καλά με τα 6-άρια , και γιατί μας κουράζουν όπως και η παρατεταμένη ζέστη. Η επερχόμενη ζέστη πώς θα είναι; Υποφερτή πιστεύω ή κάνω λάθος;.(Δ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μπαίνει ο Σεπτέμβρης....αν δε βγει ο Αύγουστος! Μπορεί οι μεγαλύτερες πιθανότητες για καύσωνα να είναι στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα αλλά οι εντονότεροι καύσωνες αυτού του μήνα έχουν παρατηρηθεί μετά τις 10-12 του μήνα! Και είναι αναμενόμενο γιατί όταν το φθινόπωρο επελαύνει στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη το εκτατεμενο ΝΝΔ ρεύμα στα ΝΑ κράσπεδα δημιουργεί συνήθως προϋποθέσεις παρατεταμένης Θερμής μεταφοράς προς τη χώρα μας με αυξημένες πιθανότητες για καύσωνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τελευταία χρόνια βέβαια συχνά αυτή η κατάσταση μετατοπίζεται στα μέσα του Σεπτέμβρη.
Καταρρακτώδης βροχή λίγο μετά τις 2μ.μ. στη Βούλα. Φουσκωμένοι σωρείτες και στο Φάληρο, μας έκρυψαν τελικά από τον ήλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύγουστος και βροχή στην Αθήνα και μάλιστα καταρρακτωδης; Μωρέ μπράβο. Στην Ξάνθη ως τώρα δεν έβρεξε τον Αύγουστο πάρα μόνο μια ψιχάλα είχαμε.
Διαγραφή