Ο καιρός του επόμενου τετραημέρου

Καλή είναι η Κόνιτσα, αλλά και το κλεινόν άστυ έχει τις ομορφιές του.
Χθεσινοπρωινή φωτογραφία από τον περιφερειακό Γαλατσίου.


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στη χώρα μας με μέγιστη ένταση 5 μποφόρ τοπικά στα ανατολικά και νότια πελάγη. Κατά τα άλλα, η απογευματινή αστάθεια θα είναι πολύ περιορισμένη και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά από 34 ως 36 βαθμούς και στα νησιά από 31 ως 33 βαθμούς. Οι τιμές αυτές στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι κατά 4 με 6 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές της εποχής. 


Το Σάββατο (12/9), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις απογευματινές - βραδινές ώρες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, το Β. Ιόνιο, τη Θεσσαλία και πιθανώς στις κεντροδυτικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα σημειώσει πτώση κατά 1 με 2 βαθμούς. 

Την Κυριακή (13/9), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση αξιόλογης έντασης βροχών και τοπικών καταιγίδων στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Β-ΒΔ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΒΑ με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. 

Τη Δευτέρα (14/9), στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Β. Αιγαίο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Την υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σύντομες βροχές στην Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια και την Α. Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

 

Υ.Γ.

1) Όταν λέμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, να διευκρινίζεται αν είναι από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών ή από τα κανονικά για την εποχή αυτή επίπεδα.

2) Η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας είναι μικρή όταν επιζητούμε, πρώτοι εμείς, να γνωρίζουμε τη λεπτομερή χωροχρονική κατανομή του υετού, παραβλέποντας τις αντικειμενικές δυνατότητες της επιχειρησιακής μετεωρολογίας. Αυτό καταντάει ύβρις όταν ο υετός είναι σωρειτόμορφος και εκδηλώνεται σε μια χώρα με πολυσχιδές ανάγλυφο και ατελείωτη ακτογραμμή, όπως η δική μας!

  

14 σχόλια:

  1. Η Αθήνα απο τα αρχαία χρόνια ήταν όμορφη και εξακολουθεί να είναι όμορφη και ένας απο εκείνους που έμμεσα μας το λέει είναι ο Βαγγέλης Σπανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι 34,3 βαθμοί στα Πατήσια και οι 34,2 β. στην Καλλιθέα ήταν οι υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα Πέμπτη 10/9 στην Αττική. Στον αντίποδα, σε Ραφήνα και Λαύριο η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 29 βαθμούς, όσους είχε στο Πόρτο Ράφτη. Οι αντιπροσωπευτικές τιμές για τον νομό που καταγράφηκαν και στους περισσότερους σταθμούς ήταν 32-33 βαθμοί.

    Βέβαια, το δίκτυο σταθμών του meteo είναι πολύ πιο πυκνό στη νότια και δυτική Αττική απ' ό,τι στην ανατολική. Από τον Άλιμο ως το. Άγιο Κοσμά, μία απόσταση 2-3 χιλιομέτρων υπάρχουν 7 σταθμοί. Περισσότεροι, δηλαδή, απ' ό,τι σε όλη την ανατολική ακτή από Μαραθώνα (που δεν υπάρχει σταθμός, ούτε στον Κάλαμο, ούτε στον Ωρωπό) μέχρι Λαύριο.

    Η ανισορροπία αυτή είναι σημαντική, δεδομένου ότι η Αττική καιρικά χωρίζεται σχεδόν πάντα στα δύο. Ειδικά, το καλοκαίρι που επικρατούν συνήθως μελτέμια και η ανατολική, αλλά και η βόρεια Αττική είναι πιο δροσερές από τη νότια και τη δυτική.

    Μάλιστα, σήμερα 10/9 οι διαφορές στις θερμοκρασίες θα ήταν πιο μεγάλες, αν δεν γύριζε νοτιάς στον Σαρωνικό. Στον Ευβοϊκό συνέχισε να φυσάει βοριάς, που δεν χάλασε, πάντως, τον ύπνο μιας θαλάσσιας χελώνας σε μια παραλία κοντά στο. Λαύριο. Μου έκανε εντύπωση που ήταν τόση ώρα στον βυθό ακίνητη και κουνήθηκε ελάχιστα όταν την ακούμπησα απλά στο πίσω μέρος στο καβούκι της. Έμαθα όμως, ότι όταν οι θαλάσσιες χελώνες κοιμούνται ή ξεκουράζονται στον βυθό, μπορεί να αντέξουν 4-7 ώρες χωρίς να πάρουν αναπνοή. Χρόνος που περιορίζεται στα 20-40 λεπτά όταν κυνηγούν και κάτω από τα 10' αν πιαστούν σε δίχτυ, αφού λόγω πανικού καταναλώνουν γρήγορα το διαθέσιμο οξυγόνο τους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ ξέρω ότι το φθινόπωρο κάποτε ξεκινουσε
    από τα Βδυτικα.. Όχι απο τη Θράκη και το Αιγαίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ό,τι, ισχύει για το όλον , ισχυει και για τα μέρη αυτού .Δεδομένου ότι η Γη ,το συμπαντικό αυτό "σκάνδαλο " , είναι πανέμορφη ,το κάθε κομμάτι της έχει τη δική του ομορφιά . -------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μανταρα τα εκανε ο καιρος. Αντι να ερθει ο αυλωνας απο τα δυτικα, ερχεται απο τα βορεια-βορειοδυτικα και φερνει και βαροβαθμιδα μαζι του κιολας, αρα μια τρυπα στο νερο.
    Βαροβαθμιδα βοριαδων, αρα αμεση καταρρευση της ασταθειας αρα αντιο.
    Ενω αμα ερχοταν ο αφιλοτιμος αυλωνας απο τα δυτικα δεν θα μπορουσε να βγαλει σε Θεσσαλονικη τουλαχιστον βαροβαθμιδα, θα ειχαμε αυρες και το Σαββατο το βραδυ θα ειχαμε μια ωραιοτατη πολυ δυνατη καταιγιδα απο τον Θερμαϊκο με κεραυνοπαρτυ.

    Ενω τωρα, εδω Θεσσαλονικη σε πολη και προαστια, αν προλαβει το αιτιο τον Βαρδαρη(στα μοντελα φαινεται ακομα να προλαβαινει να ερθει η διαταραχη πριν φυγει η ασταθεια, αλλά εμπειρικα, τις περισσοτερες φορες γινεται το αντιθετο) θα κανει καταιγιδα αργα απογευμα προς βραδυ το Σαββατο και ισως και μετα τα μεσανυχτα της Κυριακης επιβιωσει καποια βροχουλα, αλλά γενικα Κυριακη εδω τιποτα.
    Και Κυριακη γενικα, προσωπικα δεν βλεπω τιποτα ιδιαιτερο σε Ελλαδα εκτός απο ανατολικη Θεσσαλονικη, ανατολικη Χαλκιδικη, Ανατολικη Μακεδονια, Ξανθη, Φωκιδα, δυτικη και βορεια Βοιωτια, Φθιωτιδα και ισως και δυτικη Καρδιτσα, οπου εκει ε εχουν αυξημενες πιθανοτητες για καταιγιδες και φαινομενα ουσιας.

    Για τον Φωτη που ρωτουσε, ανανεωσαν σημερα και ολα τα μακροπροθεσμα μοντελα απο το Copernicus και βαζω εδω τα πιο ικανα, τις μεταβλητες τους για ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ απο τα κανονικα, υετου, Ζ500, θερμοκρασιων κοντα σε επιφανεια(T2m), χιονοπτωσης και ατμοσφαιρικης πιεσης επιφανειας.

    Τα εχω συγκεντρωμενα ΕΔΩ........

    Ενδιαφερον εχει η συγκλιση των μοντελων στο πατερν(Ζ500) για Φλεβαρη αλλά και για Γεναρη, το οποιο και συναδει με το πατερν που ειχα δωσει τον Ιουνιο και που ειναι ο μεσος όρος των παλιοτερων διαταξεων με δυνατο ή πολυ δυνατο Ελ Νινιο και δυτικο QBO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άλλο κουλό με το συρτοχαμηλο.,που βγάζουν για την τρίτη 15 του μήνα και πνίγει μόνο την Κρήτη, το είδες?

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τους χάρτες.
      Συνεχίζουν, βλέπω,να είναι ενθαρρυντικά τα μακροπρόθεσμα και από τον μέσο όρο των μεγάλων μοντέλων.
      Όσο για τις προβλέψεις του ΣΚ άστα.
      Χάλια μαύρα για άλλη μια φορά.
      Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού έρχεται ο αυλώνας.
      Δυστυχώς,πάμε για τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα και σε συγκεκριμένες κυρίως ΒΑνατολικές περιοχές αξιολογότερα.
      Ελπίζω μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ζωντανέψει ουσιαστικά ο καιρός.

      Διαγραφή
    3. Δημήτρης Παπουτσάκης11 Σεπτεμβρίου 2026 στις 2:14 μ.μ.

      Σε ευχαριστούμε κλιματική ακρίδα.Δεν τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα μακροπρόθεσμα αλλά μία αισιόδοξη νότα για το φθινόπωρο μας την αφήνει

      Διαγραφή
  6. Ενδιαφέρους οι επισημάνσεις από την klimatikis akridas το πρωινό τρέξιμο του Ευρωπαικού με το ερασιτεχνικό μάτι μου δείχνει μία πιο δυτική είσοδο του ..μετώπου με αποτέλεσμα να επηρεάζει και Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και μάλλον και Θεσσαλονίκη.Να σημειώσω ότι παλιότερα ο κ.Ζιακόπουλος εχει τονίσει ότι η δομή της ατμόσφαιρας του Σεπτεμβρίου (τα μεταφέρω όπως το κατάλαβα) είναι διαφορετική κάτι που σημειώνει και στην πρόγνωση(σωρειτόμορφος υετός) ,η μεγάλη εικόνα είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για χαμηλά ,αν ξεχώριζα την κυκλοφορία σε φάσεις για το επόμενο διάστημα έχουμε φάση 1 (από αυριο) φάση 2 (δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα κάτι αν υπάρχει κάτι θα αφορά κυρίως δυτικά αλλά κυρίως φάση 3 με εμποδισμό που ανέρχεται στην Κεντρική Ευρώπη..και απελευθερώνει τις δυναμικές της Μεσογείου."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θα μου στενοχωρείτε το Βαγγέλη Σπανό !Είναι το αλατοπίπερο της ιστοσελίδας σας!Τη θερμή μου καλημέρα κ.Ζιακόπουλε από Γιάννενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω να στεναχωριέται ο Βαγγέλης. Εξάλλου έχει το ακαταλόγιστο με την έννοια ότι δεν μπορείς να του καταλογισεις κακία, κακό σκοπό, υστεροβουλια κλπ. Ότι νοιώθει το εκφράζει είναι αληθινός και ας νομίζει ότι κάποιοι τα έχουν μαζί του.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ, κανείς εδώ μέσα δεν έχει κάτι προσωπικό με τον Βαγγέλη.
      Προσωπικά, δεν δέχομαι τον τρόπο που υποτιμά την συζήτηση που γίνεται για την κλιματική αλλαγή (συχνά υποδόριο) . Είναι μια πάγια θέση της ιστοσελίδας ενώ ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει. Σε αυτό είμαι κάθετος και θα ρίχνω χολή,όπως μου είπε, κάθε φορά που νιώθω ότι πρέπει. Γιατί μπορώ...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  8. Στους 35,7 βαθμούς η καυτή κυριολεκτικά και μεταφορικά Καλλιθέα, μόλις 0,1 βαθμό χαμηλότερη θερμοκρασία από τη Σπάρτη που ήταν πρώτη πανελλαδικά στις 2:30μ.μ. της Παρασκευής 11/9. Πάντως στα νότια προάστια της Αττικής η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει λόγω της θαλάσσιας αύρας από τους 33,5 χοντρικά στους 30β., (Φάληρο).

    Τους 35 βαθμούς ξεπέρασαν και τα Πατήσια, η Παραλία Ασπροπύργου και τους άγγιξαν η Ελευσίνα (34,8β.) και ο Κορυδαλλός (34,6β.).Στον αντίποδα, Λαύριο, Ραφήνα κ.λ.π. είχαν οριακά 30β. με τον βοριά αντίθετα η υπήνεμη Ανάβυσσος 33,3β.

    Σαν αίσθηση, η Παρασκευή 11/9 ήταν λίγο πιο ζεστή από την Πέμπτη και δεν είδα και τίποτα στον βυθό, στον Χάραμα στα Λεγραινά. Εκτός από ένα αλιευτικό δίχτυ μπερδεμένο με σύρμα σε βάθος μόλις 2 μέτρων, που δεν κατάφερα να βγάλω στη στεριά, διότι το σύρμα ήταν βαθιά θαμμένο στην άμμο του πυθμένα. Έβαλα πάνω του μεγάλες πέτρες, ώστε να μην σηκώνεται πολύ από τον βυθό. Τελικά, το μόνο που κατάφερα ήταν να γίνουν μαύρα τα χέρια μου από το σύρμα και την καρβουνόσκονη του πυθμένα (από τα ιζήματα που κατακάθονται σε αυτόν).
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε τι «κακό» κι αυτό μια μέρα πριν και να μη «ξέρουμε» αν θα βρέξει αύριο βράδυ ας πούμε στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν τόσα γεγονότα γάμοι, θέατρα, συναυλίες, αγώνες. Φυσικά ο δάσκαλος μας εξήγησε πολύ απλά και κατανοητά μέχρι πού φτάνει η επιστήμη και τι προγνώσεις πρέπει να αναμένουμε από εκείνη.. οπότε αρκούμαστε στις πιο γενικές προβλέψεις και θα δούμε αν θα βρέξει και πόσο και πού

    ΑπάντησηΔιαγραφή