Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων από το Σάββατο (30/12) ως την Παρασκευή (5/1/2024)

Παράκαιρη ομορφιά!
 Περαία και στο βάθος η Θεσσαλονίκη στις 26-12-2023, του Τρύφωνα.
ΓΕΝΙΚΑ

Δεν προβλέπονται φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα.


ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κατά διαστήματα και κυρίως το διήμερο της Δευτέρας (Πρωτοχρονιάς) και της Τρίτης τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης στη Δ. Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Τοπικές ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με ένταση ως τα 6 μποφόρ.

Διατήρηση των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. 



56 σχόλια:

  1. Όμορφα και γαληνία έρχεται ο νέος χρόνος όπως στην φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να ερχόταν, όμως, με χιόνια, κρύα, ακόμα και με καταιγίδες και χιονοθύελλες, αφού δεν αντέχεται αυτή η βαρετοκαιρία.

      Διαγραφή
    2. Ναι, αλλά να δούμε και κάνα χιόνι, αγαπητέ.

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς και το τελευταίο τρέξιμο του GFS έχει πάει ακόμα πιο πάνω την κακοκαιρία των Φώτων και δείχνει κάποια τοπικά φαινόμενα για 10-11 του μηνός. Ίσως να αλλάξει αλλά και πάλι πιστεύω αυτή η καθυστέρηση και η μείωση των φαινομένων δεν είναι αισιόδοξο σενάριο. Δεν ξέρω αλλά προσωπικά δεν πρόκειται τουλάχιστον μέχρι 15 του μηνός να κάνει κάτι αξιόλογο ούτε από πλευράς κρύου ούτε από πλευράς φαινομένων. Ότι χιόνι έχει μείνει στα βουνά με τέτοιες θερμοκρασίες θα το λιώσει σε 5 με 10 μέρες ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στον Παρνασσό στα 1950 μέτρα η Τ φτάνει τους 11 βαθμούς. Δυστυχώς ακόμα και να κάνει κάποια κακοκαιρία το δεύτερο 15θημερο του Γενάρη ή τον Φλεβάρη δεν είναι ικανή ούτε να αλλάξει τον μέσο όρο αλλά ούτε και να δώσει τα χιόνια και τις βροχές που λείπουν από τα ορεινά. Το καλοκαίρι, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, προβλέπεται απλά εφιαλτικό. Ίσως ο χειρότερος χειμώνα των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά μεταβολή του καιρού έρχεται από τα δυτικά τα Θεοφάνια.
      Ίσως είναι ο προάγγελος για όλα τα συνεπακόλουθα...

      Διαγραφή
  3. Εύχομαι η γαλήνη του καιρού να περάσει και στις ζωές μας...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το χιόνι γαλήνη είναι, όμως. Και μας λείπει, μας λείπει πολύ.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Δάσκαλε,

    Εύχομαι υγεία και καλή Πρωτοχρονιά!

    Αν θυμάμαι καλά και πέρσι υπήρξε το τρίπτυχο καλοκαιρίας τα Χριστούγεννα & την Πρωτοχρονιά αλλά και τα Φώτα. Ορισμένοι τελείωσαν το χειμώνα και πέρσι από νωρίς όπως και φέτος. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι είναι οτι με την κλιματική αλλαγή από εδώ και πέρα θα έχει 1 μήνα ήλιο και 1-2 μέρες χιόνι (θάψιμο) ή βροχή(πνιγμό) και κάπως έτσι θα περνάει ο χειμώνας ή το καλοκαίρι όπου πλέον εδώ στην ορεινή βορειοανατολική Αττική έχουμε να δούμε αστάθεια καλοκαιρινή , φθινοπωρινό χαμηλό με σοβαρά νερά ούτε και εγώ θυμάμαι από πότε. Μετά από 2 χρονιά 2018-2019 με ετήσιο υετό >1.000 mm όταν ο μέσος όρος βάση κλιματικών τιμών είναι κοντά στα 550mm ,τα τελευταία 3 χρόνια ο ετήσιος υετός βαίνει σημαντικά μειούμενος <600mm κοντά στις κλιματικές τιμές. Αυτό δεν λέει κατί για πλέον οι βροχές πέφτουν σε λιγότερες μέρες μέσα στο έτος και ας φτάνουν το μέσο κλιματικό όρο , οι περίοδοι με ξηρασία και ηλιοφάνεια μεγαλώνουν τρομακτικά και τα καλοκαίρι όσο πάνε γίνονται και χειρότερα με τις δασικές πυρκαγιές και την ατελειώτη ζέστη & έλειψη θερμικών ασταθειών.
    Όσον αφορά τα καιρικά κάποια στιγμή μέσα στο Γενάρη θα σπάσει η ζωνική, για να δούμε μια τυπική λίγων ημερών μεσημβρινή η οποία μπορεί να σκάσει από την Ισπανία μέχρι την Τουρκία οπότε είναι κάτι σαν το τζοκερ. Κάτι αξιοσημείωτο είναι οτι και ο Υποτροπικός αεροχείμαρος είναι αρκετά βορειότερα συνέπεια βέβαια της ζωνικής ροής και της έλευσης των χαμηλών από Ατλαντικό στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Είναι αρκετά πιθανή μια βροχοκακοκαιρία πριν την έλευση κάποιας πιο χειμερινής μεταβολής από τα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη κάτι που θα παίξει ρόλο αρκετό και πως θα κάτσει και η μεσημβρινή κυκλοφορία μετά.

    Ευχαριστώ,
    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν
    α)Εδώ θα δείτε την κίνηση των ψυχρών μαζών στο ύψος της στρατόσφαιρας για τις επόμενες ημέρες.Αν το τρέξετε θα δείτε μεταφορά των ψυχρών μαζών από τον Βόρειο Πόλο στην Ευρώπη(Κεντρική-Βόρεια).https://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=0&mode=10
    β)Εδώ θα δειτε μία προσπάθεια της υποτύπωσης της κίνησης αυτής στην επιφάνεια.https://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation/
    Me τα δεδομένα των (α)και (β) μιλάμε...για είσοδο πολύ ψυχρών μαζών στην Ευρώπη και μάλιστα κατά την κίνηση τους "σταθμεύουν " και στα Κεντρικά Βαλκάνια.
    Ετσι δικιά μου εκτίμιση είναι ότι μετά τις 07 -1-2024 θα έχουμε επιρροή και στην χώρα μας αυτής της μεταβολής με κρύο και χιόνια καταρχάς στα ΒΔ και ίσως στα υπόλοιπα Βόρεια.Σε δευτερο χρόνο υποψηφιότητα βάζουν τα Κεντρικά....Για προσήνεμα δεν μπορώ να πώ ακόμα κάτι.Βάζω προσωπικό στοίχημα αν δεν βγεί θα απέχω απο το blog για τρείς μήνες..."θωμάς"
    υ.γ. εφόσον επαληθευούν οι χάρτες εναν μεγάλο μερος της Ευρπωπης θα δεχθεί ισχυρό ψύχος αυτό με την σειρά του σημαίνει αδειασμα των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πληστειριασμό της τιμής του στα χρηματιστήρια ενέργειας,προσέξτε λίγο με τα τιμολόγια ρευματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν πάει έτσι ο καιρός για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα πράγμα μόνο σημαίνει.

      Διαγραφή
    2. Μιλάς με γρίφους γέροντα....! Άρα προτείνεις μπλέ ?

      Διαγραφή
    3. O κ. Ζιακόπουλος είχε γράψει το καλοκαίρι: "Φοβού τους καύσωνες, ακόμα και όταν τα μοντέλα δεν τους δείχνουν". Δυστυχώς, τον χειμώνα ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο: "Μην εμπιστεύεσαιτα μοντέλα, ακόμα και όταν δείχνουν χιονιάδες". Πού θα πάει, όμως, θα δούμε άσπρη μέρα κι εμείς οι χιονόφιλοι. The polar express is coming. The winter is coming.

      Διαγραφή
    4. Aγαπητέ Γιανακούλα η απάντηση είναι πολύ εύκολη και εδώ μας το κάναν επιστήμη,όταν επιλέγεις τιμολόγιο δεν συγκρίνεις τα τιμολόγια μεταξύ τους αλλά εάν βρείς αυτήν την τιμή που προσφέρεται σήμερα ακριβότερη η φθηνότερη.για να το βρείς αυτό κοιτάς τις τιμές του φυσικού αερίου σήμερα..https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas θα παρατηρήσεις ότι είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά (34 με χαμηλό περίπου 28 με 30 δεν μιλώ για εποχή κωρονοιού που ήταν στο 9) .Επομένως κοιτάς εάν βρείς φθηνότερες τιμές,στο μπλέ ας πουμε,π.χ. εάν υποχωρήσουν και άλλο οι τιμές..του φυσικού αερίου το μπλέ μπορεί να πέσει ας πούμε ενα 10 τοις εκατό..δλδ από 0,15 να γίνει 0,145 αξίζει να περιμένεις?
      Τώρα εάν έχουμε ολικό παγετό...στην Κεντρική Ευρώπη για καμμιά 20αριά ημέρες τα παπαγαλάκια θα συγκρατήσουν κατ αρχήν την υποχώρηση και μετά θα αυξήσουν τις τιμές...προσωπικά...θα περιμένω καμμία βδομάδα και με βλέπω για μπλέ."θωμάς"

      Διαγραφή
  6. Δε γκρινιάζω πλέον για το ότι δεν κάνει κρύο, δε χιονίζει, δε βρέχει. Τελείωσα με τη γκρίνια. Ανησυχώ πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το καλό με έμας στα δυτικά είναι ότι θα έχουμε συννεφιες τις επόμενες μέρες λόγω του δυτικού ρεύματος με κάποιες βροχούλες. Καλή ώρα, σήμερα που έχουμε βαριά συννεφιά με 11βαθμους και κάπως χειμωνιάτικο σκηνικό. Τουλάχιστον δεν θα εχουμε τα χάλια των Χριστουγέννων. Για μετά του Άη Γιαννιού, ποιος ζει,ποιος πεθάινει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χειμώνας είναι, χιόνια θέλουμε. Πολλά ζητάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς πολλά ζητάμε και ακόμα περισσότερα ονειρευόμαστε!
      ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται:)

      Διαγραφή
  9. κ Ζιακοπουλε κ λοιποί φίλοι χρόνια πολλά!!!πολύ φοβάμαι αν καταλαβαίνω καλά πως ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο Ευρώπη πλην Σκανδιναβία Σ κ Ρωσιας Η.Π.Α κ Καναδάς κ Ιαπωνια έχουν αρκετά ανεβασμένες θερμοκρασίες έλλειψη χιονιου κ ρωτάω αν σε τέτοιο βαθμό έχει ξανασυμβεί κάποιες ελάχιστες φορές!!!μακάρι να μην έχω καταλάβει καλά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλέον φίλε μου δεν κοιτάμε αν έχει ξανασυμβεί κάτι. Προφανώς και έχει ξανασυμβεί.Κοιτάμε τη συχνή επανάληψή του.

      Διαγραφή
  10. Aνέγνων , έγνων , απέγνων .
    Κατά τα άλλα ,βλέποντας και τη φωτογραφία , ως άλλος Θουκυδίδης αναφωνώ : "Μέγα το της θαλάσσης κράτος " ! .- -------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδώ κόπηκαν και βροχές για Ξάνθη μιλάω εδώ και πολλές ημέρες όσο για το χιόνι είναι είναι πλέον δυσεύρετο. Αν εξαιρέσεις το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου μιλάμε για ανοιξιάτικο χειμώνα ακόμα και στα βόρεια. Θα μου πείτε τι πιο σύνηθες που λέει και μια ψυχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαστε λίγο πριν από το σημείο μηδέν που θα κρίνει αν η Κρήτη θα πει το νερό νεράκι το καλοκαίρι. Αν συνεχιστεί λίγο ακόμα αυτή η απίστευτη ανομβρία, θα είναι ένας γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες το πώς θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί η ύδρευση χιλιάδων τουριστικών υποδομών ταυτόχρονα με τις κατοικίες. Λυπάμαι από τώρα τους "αρμόδιους" που κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν σε λίγους μήνες στη δύσκολη θέση να επιλέξουν πού θα δώσουν νερό και πού όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν θυμηθούμε ότι η περασμένη άνοιξη ήταν κρύα άστατος καιρός μέχρι μέσα Ιουνίου, μετά όμως μας εψησε, μήπως να κάνουμε υπομονή να γυρίσει ο τροχός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να κάνει πολλά κρύα μέσα στον γενάρη-φλεβάρη όχι την άνοιξη που θα προκαλέσει ζηιές στην ανθοφορία με επιπτώσεις στην καρπόδεση που θα φέρει έλλειψη καρπών.
      Φέτος στον κήπο στην περιοχή μου,τα δέντρα έβγαλαν ελάχιστους καρπούς,ας μην μιλήσω για την καρυά που ολόκληρο δέντρο έβγαλε ΜΟΛΙΣ 1 ΚΑΡΥΔΙ!
      Αρνητικό ρεκόρ στα χρονικά!

      Διαγραφή
    2. ΑΚΡΙΒΩΣ !! Η ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ ΘΕΛΕΙ ΚΡΥΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ!

      Διαγραφή
  14. Αρχιζει και αχνοφαινεται και στα κεντρικα ραν, αλλα πιο πολυ στα ensemples η ταση για αλλαγη της κυκλοφοριας και η πτωση της θερμοκρασιας μετα τις 7-8 του μηνα.
    Οπως εγραψα και στο προηγουμενο αρθρο, ο nao δειχνει να σταθεροποιειται στο -1 για αρκετες μερες προς το δευτερο δεκαημερο του ιανουαριου.
    Υπομονη παιδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μαζεύει στο πρωινό τρέξιμο ο τζίφος. Και για την Πρωτοχρονιά έδιναν πολλές βροχές πέντε μέρες πριν, αλλά τις μάζεψαν σε μία μέρα τα μοντέλα. Όντως, υπομονή χρειαζόμαστε...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε θα έχεις ακούσει ασφαλώς για τον "σκύλο του Παβλώφ" και το "βαράτε νομή " .......... -------=======Π.Α.

      Διαγραφή
  15. Κύριε Ζιακόπουλε σας άκουσα στη Ναυτεμπορική, σας ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες και την προσφορά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είχε ένα ντοκιμαντέρ, χθες, στην ΕΤ3 με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή - Οι πέντε απειλές". Πρόλαβα το τέλος, στο οποίο γινόταν αναφορά για κατάρρευση του Ρεύματος του Κόλπου, λόγω των ψυχρών νερών που θα κατακλύσουν τον Ατλαντικό από το λιώσιμο των πάγων, φέρνοντας μία νέα εποχή Παγετώνων στην Ευρώπη και καθιστώντας ακατοίκητο το μεγαλύτερο μέρος της, αν όχι το σύνολο της.

    Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μαζική μετανάστευση πληθυσμών προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και μάλλον προς τον Ισημερινό, όπου θα είναι ακόμα και τότε βιώσιμες οι συνθήκες. Μία μετανάστευση, βέβαια, που μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα, δρόμοι κ.λ.π., ενώ ο ανταγωνισμός για τους ελάχιστους πόρους που θα έχουν απομείνει θα είναι τεράστιος. Κοινώς, θα τρώει ο ένας τον άλλον. Κατά μία έννοια, βέβαια, το ίδιο δεν γίνεται και τώρα;

    Με την κατάρρευση του Ρεύματος του Κόλπου, το οποίο διασφαλίζει ήπιους χειμώνες στη βορειοδυτική Ευρώπη, που δεν έχει το ψύχος του Καναδά, αν και βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, έχουν ασχοληθεί πολύ οι επιστήμονες. Πριν από κάποιο διάστημα είχα διαβάσει στο www.hellenicweather.com για μία νέα μελέτη, που επιβεβαιώνει την αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου, η οποία είναι η μεγαλύτερη εδώ και 1.000 χρόνια.

    Αν, τελικά, η κατάρρευση του Gulf Stream, όπως λέγεται στα αγγλικά, συμβεί, όπως πιστεύουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας της Κλιματικής Επίπτωσης του Πόσδαμ στη Γερμανία, τότε οι θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη θα υποχωρήσουν στα επίπεδα των -7 βαθμών Κελσίου. Οι ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole στις ΗΠΑ θεωρούν, από την πλευρά τους, με ποσοστό βεβαιότητας 99%, ότι η αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου είναι ήδη σε εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην καφετζού σου αν πας Ανώνυμε, πιο πιθανά σενάρια από αυτό θα σου πει.

      Διαγραφή
  17. Για αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση που μπορεί να φέρει ψύχος στη Βρετανία, όπως είχε γίνει το 2018 με το "Τhe beast from the east" (το τέρας από την ανατολή - Σιβηρία, ωστόσο, η Ελλάδα δεν είχε επηρεαστεί), άρχισαν να γράφουν και στην Αγγλία. Υποτίθεται ότι η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση θα συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου και το ψύχος θα κατέβει νοτιότερα μία βδομάδα μετά, αλλά άγνωστο πού, καθώς υποψήφιες είναι και η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.

    Απλά, με βάση τις εκτιμήσεις του MetOffice για τα μέσα Ιανουαρίου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ψυχρότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες, ενώ οι πιθανότητες να συνεχιστεί η δυτική ροή από τον Ατλαντικό, που φέρνει ηπιότερες συνθήκες, είναι μειωμένες.

    Προς το παρόν, βέβαια, και η πιθανότητα παρατεταμένου και ισχυρού ψύχους παραμένει μικρή, αλλά υπάρχει κίνδυνος επιπτώσεων από το κρύο, τον πάγο και το χιόνι, σύμφωνα με τους Βρετανούς μετεωρολόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρόβλεψη του MetOffice είναι όπως το λες, όμως ισχύει για την Αγγλία, άρα για την ΒΔ Ευρώπη, όχι για τη Βόρεια Αμερική. Κάπως ταιριάζει και με τα μοντέλα για το δεύτερο 10ήμερο του Γενάρη.

      Διαγραφή
    2. Μακριά, λοιπόν, αυτό το παλιόχιονο που δεν αφήνει τους Άγγλους να κάνουν βουτιές στη Μάγχη, Γενάρη μήνα!

      Διαγραφή
    3. Σχόλια που εκθειάζουν τη χειμερινή κολύμβηση δεν αναρτώνται γιατί διαβάζοντάς τα κρυώνουμε. Ο "δάσκαλος" κολυμπάει μόνο κατακαλόκαιρο που πιστοποιείται από
      την ύπαρξη 7 σφηκών πάνω σε μισοφαγωμένη φέτα καρπουζιού!

      Διαγραφή
    4. Ακόμα γελάμε... είσαι απίστευτος δάσκαλε!! 😅💗😅

      Διαγραφή
    5. Κύρια Ζιακόπουλε....ως ορεινός.....τολμώ να πώ ότι έχει ενδιαφέρον να βλέπεις έναν άλλο ορεινό να κάνει μπάνιο στην θάλασσα....πιστέψε με ξεχωρίζουμε αμέσως...το dna μας...ψάχνει για άλλα πράγματα...και αντιδρά.."θωμάς"

      Διαγραφή
    6. πίστεψε με (πληθυντικός)....'"θωμάς"

      Διαγραφή
  18. 10-11 του μηνός θα χιονίσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στο Κορδελιό θα χιονίσει και θα σβήσει τη φωτιά.

      Διαγραφή
    2. Εμείς το κρατούμε αυτό το σχόλιο και θα περιμένουμε μέχρι τις 11 του μηνός.
      Μην τυχόν και δεν χιονίσει.....

      Διαγραφή
    3. Κύριε Σιμούλη, μην τον αρπάξει πάλι πάνω στο νήμα τον χιονιά η Αθήνα, όπως γινόταν και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. ΄Μακάρι να δουν όλοι χιόνια, βέβαια, από τον Έβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

      Διαγραφή
    4. Όπως θα έχετε προσέξει, πάντα μετά από κάθε εκτίμησή μου, κάνω τον απολογισμό. Έτσι θα γίνει και τώρα. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία.

      Διαγραφή
  19. Δάσκαλε καλησπέρα.
    Μου κάνει εντύπωση η σημερινή υπέρ υγρή θερμοβαθμίδα στην περιοχή της πεδινής ηπειρωτικής Αιτωλοακαρνανίας(και όχι μόνο).
    Με ομίχλες τις πρωινές ώρες, συννεφιά κ την υγρασία όλη μέρα πάνω από το 90% η θερμοκρασία κυμάνθηκε στην επιφάνεια μεταξύ τεσσάρων βαθμών το πρωί και έντεκα το μεσημέρι.
    Την ίδια στιγμή στα ορεινά στα 1000μ όπως και στο Καρπενήσι η θερμοκρασία ξεπερνά αυτή τη στιγμή τους έντεκα βαθμούς!
    Πραγματικά,οι θερμοκρασίες μεταξύ 850hPa και επιφάνειας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου είναι για μετεωρολογικά σεμινάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Φώτη. Όταν υπάρχει συννεφιά, οι επιφανειακές θερμοκρασιακές αναστροφές που συνδέονται με τις ομίχλες δεν σπάνε εύκολα. Με άλλα λόγια, στις περιπτώσεις αυτές βλέπουμε πόσο επισφαλείς είναι οι προγνώσεις της θερμοκρασίας του αέρα στην επιφάνεια με βάση μόνο τη θερμοκρασια στα 850 hPa.
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  20. Ένα μεγάλο ξανά ευχαριστώ στον δάσκαλό μας για την τιμή που με κάνει να ανέβει φωτογραφία μου και να κοσμεί αυτό το ωραίο blog , αυτή την όμορφη παρέα..
    Οι καθημερινές προβλέψεις Κ οι καθημερινές αναρτήσεις γενικότερα τις διαβάζουμε σαν μικροί μαθητές Κ μας εμπλουτίζουν με πολύτιμες γνώσεις Κ πληροφορίες!
    Εύχομαι να έχουμε όλοι μια καλή χρονιά με υγεία κ ευτυχία..!
    * Και φυσικά πολλά χιόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς σ’ ευχαριστούμε και σε συγχαίρουμε για τις πολύ όμορφες φωτογραφίες σου, Τρύφωνα.
      Το ίδιο ισχύει για όλους τους φίλους του μπλογκ που στέλνουν τις φωτογραφίες τους και μοιράζονται μαζί μας τις ομορφιές της πατρίδας μας.

      Διαγραφή
    2. Αγαπάμε δάσκαλο...δαγκωτό από τα παιδικά μας χρόνια!!

      Διαγραφή
  21. Περιμενουμε να χτυπησει "καμπανες"ο δασκαλος μπας και μπει ακομη λιγο πιο αισιοδοξος ο καινουργιος χρονος....αναμενουμε με αγωνια....καλα χιονια και καλη χρονια στην παρεα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένιωσε σαν τη μπάμπω που κάηκε στο κουρκούτι και φυσάει και το γιαούρτι είπε. Οπότε.....

      Διαγραφή
  22. Προσέχτε παρακαλώ μια λεπτομέρεια. Οι σφήκες (όχι του Αριστοφάνη) είναι εφτά .Τυχαίο ; !. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ωχ...βλέπω να σφίγγει ο κλοιός, για εμάς τους χειμερινούς κολυμβητές, στο παρόν βήμα ,οπότε καλό είναι να αρχίσουμε να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια...Βαγγέλη κάνε χώρο...έρχομαι προς τα εκεί..!!
    Και αυτές οι σφήκες,παναθεμα τες,ήταν ανάγκη να ήταν 7; δεν υπήρχε άλλος αριθμός;
    Ας σοβαρευτούμε όμως και να περάσουμε στα καιρικά δρώμενα που μας ενδιαφέρουν άμεσα.
    Μετά την επιστροφή μου στα πάτρια εδάφη της Βοιωτίας και μετά από μελέτη,εκτενή έρευνα και συνομιλία με την φύση και τα πλάσματα της,τάσσονται υπέρ της αρχικής μου εκτίμηση πως όλα έχουν πάει 1-1,5 μήνα πίσω, οπότε τα καλύτερα έπονται.
    Παρότι τα μοντέλα παλινδρομουν,εφόσον οι "μετεωρολόγοι μου" είναι σίγουροι σε όσα μου αποκάλυψαν, εγώ συντάσσομαι μαζί τους(μπορώ να κάνω και αλλιως;πονάνε πολύ οι "σφαλιάρες" από δαύτα)αναμένοντας την ενδιαφέρουσα συνέχεια.
    Πιστεύω ότι ο δάσκαλος σε λίγες μέρες θα μας πει τα...κάλαντα έστω και με το παλιό ημερολόγιο...!!
    Αν και ο αγαπητός Φώτης μας έχει δώσει το πρώτο "τσίμπημα"...
    Να περάσετε όμορφα και να μην σπαταλατε άσκοπα τον χρόνο σας.
    Εύχομαι σε όλους σας,υγεία,αγάπη και χαρά στα σπίτια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πιγκουινίδες ημέρες.


    Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα, καλύτερη χρονιά σε όλους με υγεία και τύχη!!!
    Στα ανώμαλα και παράδοξα της εποχής, τα μοσχάτα, η κυδωνιά και η βερικοκιά στον κήπο πέταξαν νέα φύλλα...φοβάμαι ότι σε επικείμενο κρύο θα καούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή