Και μια λευκή καλησπέρα...

Του Κωστή Θεοδοσίου



 

25 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους και στο δάσκαλο μας! Όπως και να είναι ο καιρός, εύχομαι να περάσουμε όλοι μας τα καλύτερα Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νώντα αντεύχομαι .Πάντως η Βυτίνα μας την έκανε ! -----=====Π.Α.

      Διαγραφή
  2. Θα βλέπουν αυτή τη φωτογραφία, τώρα, οι φίλοι από την Κρήτη και θα ζηλεύουν. Από περιέργεια μπήκα σε κάποιους σταθμούς και είδα ότι έπεσαν 1-3 χιλιοστά βροχής, κυρίως στα βόρεια του νησιού, δηλαδή, σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο. Οι θερμοκρασίες είναι, βέβαια, ακόμα και τώρα που βράδιασε στους 17-18 βαθμούς (στην Ιεράπετρα είχε φτάσει και 19β. πριν λίγο) και για αυτό κι εγώ ζηλεύω τους Κρητικούς. Και τους Ροδίτες, επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω οι Κρητικοί και ιδίως οι Ροδίτες να ασχολούνται με τον καιρό και να ζηλεύουν τα χιόνια και τέτοια. Ούτε το 3%. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο τουρισμός.

      Διαγραφή
    2. Ως κάτοικος Ρόδου, πιστεψε μας ενδιαφέρουν αρκετά οι βροχές. Έχουμε στο παρελθόν υποφέρει από λειψυδρία και διακοπές νερού και υπάρχει και κόσμος που έχει γη και τον ενδιαφέρει να ποτιστει καλά. Χώρια που μια ανομβρία η μία φυσική καταστροφή έχει επίπτωση και στον τουρισμό.
      Καθόλου αδιάφοροι δεν είμαστε για τα καιρικά. Όσο για τα χιόνια, φυσικά και ΔΕΝ μας πολυαπασχολουν για ευνόητους λόγους, όποτε όμως αναμένεται να χιονίσει η έχει χιονίσει στα πιο ορεινά του νησιού, όλο το νησί παίρνει σβάρνα τα βουνά σαν παλαβοι!!!! Για να μη μιλήσω για την Ελπίδα που χιόνισε κ σε παραθαλάσσια.
      Όσο για τους Κρητικούς, ένα νησί που η παραγωγή του ταΐζει τη μισή Ελλάδα, αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν τούς ενδιαφέρει ο καιρός

      Διαγραφή
    3. Δεν νομίζω πάνω από 4.000 άνδρες της νήσου Ρόδος και πάνω από 30.000 άνδρες της νήσου Κρήτη να ενδιαφέρονται και να παρακολουθούν τον καιρό. Όσο για τα γυναικόπαιδα, αφήστε το καλύτερα.

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Π.Α. μπορείς να ρωτήσεις τον κύριο Ζιακόπουλο να ρωτήσει τον Βλάχο...για να μας πεί ποιος ο συμβολισμός της φώτο για τα μελλούμενα?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χιονίζει τα Χριστούγεννα κύριε Θωμά..

      Διαγραφή
    2. Πολύ ευχαρίστως φίλε Βόιε " Θωμά".
      Βέβαια έχω και μιά επιφύλαξη .Ο Συμβολισμός είναι λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κίνημα του τέλους του 19ου αιώνα ,κινούμενο στον αντίποδα του ρεαλισμού. Τώρα ένας Καρτεσιανός πώς γίνεται να είναι επιρρεπής στον συμβολισμό ;. Ίσως κάποιες φορές γίνεται.
      Αν θέλει μας το λέει ο ίδιος. ----=======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Aγαπητέ ...ανώνυμε...των 0701...μάλλον μοντελικά...φαίνονται γλυκά Χριστούγεννα...αλλά..ας κρατήσουμε μία επιφύλαξη...καθώς ενας αρκετά..ισχυρός πολικός στρόβιλος...θα περνά από πάνω μας..κατά παράλληλο...οι πιθανότητες να συνεχίσει...την πορεία του "ζωνικά"...ειναι βέβαια μεγάλες..αλλά ...ανα πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει η συνεκτικότητα του,π.χ. ενας αντικυκλώνας κάτω από την γροιλανδία..ο οποίος θα εχει κέφια...και να επακταθεί ΝΑ πρός Βρεττανία και ...κάτω χώρες...βλέπουμε..ευχαριστώ τον Φώτη για τις εκτιμήσεις του...και μακάρι στην Κρήτη να βρέξει....!!"θωμάς"

      Διαγραφή
  4. Κύριε Ζιακόπουλε να υποθέσω απο τις φωτογραφίες ζεστά Χριστούγεννα και λευκή Πρωτοχρονια?
    Η φαντασία μου καλπάζει..
    Νικος
    Αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιθανότερο είναι, βέβαια, ο κ. Ζιακόπουλος να έβαλε απλά δύο φωτογραφίες που του άρεσαν, όπως συνηθίζει να κάνει με χαλαρή διάθεση τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα, πάντως, με την παράδοση, τις γιορτές έχει ήπιο καιρό τα τελευταία 3-4 χρόνια, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία που από τα μέσα μέχρι τα τέλη της είχαμε - με μοναδική εξαίρεση το 2017-18 παγωμένη Πρωτοχρονιά και μία, δύο φορές και κρύα Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  5. Βόλτα στο Παγγαίο με την μικρή μου κόρη σε ένα κατάλευκο σκηνικό που ηρεμεί ψυχή και μυαλό!! Πραγματικά το χιόνι έχει κάτι το μαγικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε των 6:30μ.μ αν ήσουν αγρότης ή κτηνοτρόφος,δε θα ήθελες να βιοποριζεσαι με τίποτα στην Κρήτη.Κουράγιο φίλοι Κρητικοί, που θα πάει θα έρθουν και εκεί οι καλές βροχές.

    Εχτές το βράδυ είχε καλή ποτιστική βροχή για κανά τρίωρο περίπου.Τη νύχτα που πέρασε ψιλόβροχο κατά διαστήματα. Σήμερα το πρωί ο καιρός επιδεινώθηκε.Βροχη σχεδόν όλη τη μέρα κατά διαστήματα ισχυρή.
    Καλό Σαββατόβραδο και καλό ξημέρωμα Κυριακής σε όλους.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήμουν κτηνοτρόφος ή αγρότης, σίγουρα δεν θα ήθελα να ήμουν στη Θεσσαλία, όπου οι άνθρωποι έχασαν δεκάδες χιλιάδες ζώα, εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Daniel, ενώ καταστράφηκαν και τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αποκλείεται στην Κρήτη να είναι σε χειρότερη μοίρα από τους Θεσσαλούς.

      Διαγραφή
    2. Πέστα αγαπητέ Δημήτρη .Πήραμε και μεις εδώ 17 χιλ. και ........ανοίξαμε σαμπάνιες.Μήπως μαζέψουμε καμιά ελιά του χρόνου.--======Π.Α.

      Διαγραφή
  7. 21mm ο τελικός απολογισμός στην πόλη και 24,7mm στην περιοχή μου έως σήμερα το μεσημέρι όπου σταμάτησαν τα φαινόμενα.
    Πολλά ηλεκτρικά και μεγάλες ραγδαιότητες όλη τη νύχτα δημιούργησαν ένα άγριο τοπίο.
    Έστω και αργά μας αποζημίωσε.
    Τα χιόνια στο Παναιτωλικό αν και πρόσκαιρα κατέβηκαν στα 1250μ το ξημέρωμα και το πρωί, αυτά περιορίστηκαν σε μεγάλα υψόμετρα πέριξ Κατελάνου κυρίως ενώ την ίδια ώρα ο "συγγενής" Τυμφρηστός από τα 1200μ και πάνω και ειδικά στα ψηλά έβαλε πολύ καλό χιόνι.
    Νομίζω ότι από χθες είχα προϊδεάσει ότι τα υψόμετρα χιονόπτωσης τελικά ειδικά για την κέντρο νότια Ελλάδα θα ήταν μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπονταν και τελικά έτσι και έγινε.
    Μονό στη βόρεια Θράκη και το νομό Έβρου μπορούμε να πούμε ότι τα χιόνια έφτασαν έως πεδινά υψόμετρα(200μ) αλλά και εκεί ο υετός σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικός.
    Όπως και να έχει ήταν μία λάιτ ψυχρή εισβολή με πολλές βροχές και καταιγίδες(όπως περιμέναμε) σε πολλές περιοχές και πολλά χιόνια κατά βάση στα ορεινά.

    Υ. Γ. "Θωμά" πολύ σε ζηλεύω εκεί στο άνω Βόιο.
    Πήρατε πολλά εκατοστά χιόνι.
    Αντε σιγά σιγά και στη Θεσσαλονίκη.
    Υ. Γ. 2 Πολύ ωραία η κατάλευκη φώτο του Κωστή από το Παγγαίο.
    Υ. Γ. 3 Έχω τη γνώμη ότι σιγά σιγά θα πρέπει να αναφερθούμε έστω και επιδερμικά στον καιρό των Χριστουγέννων καθώς τα περισσότερα στοιχεία πια και ο μέσος όρος αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν το τοπίο.
    Λευκά Χριστούγεννα λοιπόν γιοκ!
    Κερδίζει κατά κράτος το ήπιο σκηνικό του καιρού με θερμοκρασίες ελαφρώς πιο χαμηλές στη δυτική και ΒΔυτικη χώρα και κάποιες βροχές(πιθανόν και χιόνια στα πολύ ορεινά της Πίνδου), ενώ στα ανατολικά και νότια οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε υψηλότερες κλιματικές τιμές.
    Αν υπάρξουν αλλαγές θα επανέλθουμε.
    Πάντως για να γλυκάνω λίγο τους καιρόφιλους και πάρα το ρίσκο των ημερών, το διάγραμμα με την συνεχή πτώση των ζωνικών ανέμων στη στρατόσφαιρα(επιμένει το ευρωπαϊκό εδώ και αρκετές ημέρες) μετά τα Χριστούγεννα, αφήνει αρκετές πιθανότητες κάπου εκεί προς την Πρωτοχρονιά και μετά η κυκλοφορία να γίνει καθαρά μεσημβρινή με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Καλή Κυριακή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν το λάδι φίλε ανώνυμε το αγοράζεις σήμερα.....15€ το λίτρο,το ψωμί ψωμάκι, το κρέας πανάκριβο,τα γαλακτοκομικά πανάκριβα, έχεις αναρωτηθεί τι συμβαίνει; Δεν βλέπεις το χάλι στην ύπαιθρο από τις καιρικές συνθήκες; Καιρός των ακραίων καιρικών φαινομένων.Αλλα βλέπεις μερικοί μερικοί θέλουν μόνο και μόνο καλό καιρό για βόλτα και διακοπές.Τιποτε άλλο δεν τους ενδιαφέρει.
    Και την Κρήτη βλέπω, και τη Θεσσαλία βλέπω, και τον Έβρο βλέπω, και την περιοχή μου βλέπω και το καιρικό χάλι ανά τον πλανήτη βλέπω.
    Εύχομαι να κάνω λάθος. Αλλά, τώρα το βλέπουμε, γρήγορα θα το υποστούμε όλοι μας.Και πάλι καλό βράδυ σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην εκνευρίζεστε, αγαπητέ. Απλά παρατήρησα ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από όλους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Παρεμπιπτόντως, οι τιμές του λαδιού έχουν ανέβει και επειδή μειώθηκε η παραγωγή της Ισπανίας, που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής στην Ευρώπη.

      Να ξέρετε, ότι αν και παράγουμε στην Ελλάδα λάδι, εισάγουμε, επίσης, μεγάλες ποσότητες - και εξάγουμε επίσης - επειδή αυτή είναι η κοινοτική οδηγία. Δηλαδή, η ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη μέλη της να εισάγουν μεγάλες ποσότητες ακόμα και αγαθών τα οποία έχουν σε επάρκεια και αφθονία. Για παράδειγμα ακόμα κι αν η εγχώρια παραγωγή πορτοκαλιών φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες, είμαστε υποχρεωμένοι - βάσει κοινοτικών οδηγιών - να εισάγουμε εσπεριδοειδή από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

      Επίσης, δεν έχει ακριβύνει μόνο το λάδι, αλλά όλα - ανεξαιρέτως - τα τρόφιμα και τα καύσιμα, που φτάσαμε να είμαστε και ευχαριστημένοι, επειδή η βενζίνη έπεσε στο 1,7 - 1,8 ευρώ το λίτρο από τα 2+ που είχε φτάσει. Ο κακός μας ο καιρός φταίει και για αυτό;

      Τέλος, αυτό που είπα είναι ότι ανάμεσα στην ανομβρία και την πλημμύρα, χειρότερη είναι η δεύτερη, διότι μπορεί να χάσεις ακόμα και τη ζωή σου ή στην καλύτερη περίπτωση το σπίτι σου και αυτό το είδαμε περίτρανα και στη Θεσσαλία. Μία και δύο χρονιές με κακές σοδειές αναπληρώνονται, αν είσαι υγιής. Κι εμείς, μείναμε μία δεκαετία άνεργοι και άφραγκοι, αλλά δεν κλαιγόμαστε κάθε μέρα για αυτό.

      Διαγραφή
    2. Επί της ουσίας, οι τιμές ανεβαίνουν, κυρίως, λόγω πληθωρισμού και όχι καιρού. Αλλά και εξαιτίας μίας οικονομίας καζίνο που κυριαρχεί στον πλανήτη και τροφοδοτείται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι η τιμή της βενζίνης δεν έχει πέσει τα τελευταία 13 χρόνια κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο, δηλαδή, έχει αυξηθεί κατά 50% (το λιγότερο, διότι υπάρχουν και διαστήματα που εκτοξεύεται στα 2 ευρώ το λίτρο και η αύξηση είναι 100%) σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα; (1 ευρώ).

      Κανονικά, όταν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας η τιμή του βαρελιού πετρελαίου υποχώρησε στα 40 ευρώ (ενδεικτικά, με τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε και τα 100 ευρώ και τώρα είναι περίπου στα 80 ευρώ), η τιμή της βενζίνης θα έπρεπε να υποχωρήσει κάτω και από τα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή, κάτω και από το 1 ευρώ το λίτρο. Παρέμενε, όμως, σταθερά στο 1,5 ευρώ το λίτρο και εκτοξεύτηκε στα 2 ευρώ με τις ανατιμήσεις του πετρελαίου λόγω μείωσης της παραγωγής ή και των εξαγωγών.

      Να σημειωθεί, επίσης, ότι τη μείωση ή την αύξηση της παραγωγής την αποφασίζουν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ - ουσιαστικά οι 3-4 μεγαλύτερες χώρες παραγωγοί - ούτε λίγο, ούτε πολύ ανάλογα με τα κέφια τους. Είναι κάτι σαν τον γκρουπιέρη του καζίνο, που δεν χάνει ποτέ.

      Διαγραφή
  9. Απρόσμενη μικρό υποτροπή του καιρού αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία με συννεφιά ποτιστική βροχή κ χιόνι στα ορεινά.
    Κανονικά θα έπρεπε να είχε ξαστερώσει τώρα εδώ.
    Έχει ακόμη ψυχή φαίνεται η ουρά του συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε Δημήτρη σίγουρα κανείς λάθος γιατί μου φαίνεται ότι βλέπεις απλά την εικόνα και όχι πίσω από αυτήν…μην σε παίρνει από κάτω…δεν φταίμε εμείς οι πολλοί κάποιοι λίγοι είναι αυτοί που φταίνε για όλα αυτά που γράφεις και αυτοί είναι που πρέπει να υποστούνε πράγματα όχι εμείς φτάνει αρκετά τραβάμε δεν αντέχουμε κι αλλά!καλο είναι και το κλίμα και ο καιρός σε όλο τον κόσμο ας βγούμε και λίγο έξω να το ζήσουμε γιατί όλο και πιο πολύ μέσα στα λαγούμια μας την βγάζουμε….υγ..καλό θα ήταν ο άνθρωπος να προσέχει που βάζει το χέρι του….γιατι όπου το βάλαμε στο τέλος ένα μεγάλο λάθος έγινε….και λέμε ξανά δεν φταίμε εμείς που το λάδι έχει 15 και καλά κάνουμε που πάμε διακοπές και περνάμε καλά γιατί έτσι πρέπει!το μοντέλο που θέλει η παγκοσμιοποίηση να περάσει πάντως φαίνεται πως το περνάει….προσοχη όμως παιδιά…γιατί αν πάμε έτσι σε λίγα χρόνια ο ένας θα «τρώει»τον άλλον….Ενοτητα χρειαζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χιλιάδες άνθρωποι πήραν εντολές εκκένωσης προς μεγαλύτερα υψόμετρα στην Αυστραλία, λόγω πλημμυρών σε μερικά προάστια του Κουίνσλαντ, όπως μεταδίδει το Reuters. Aνησυχία υπάρχει για τον τουριστικό κόμβο του Cairns, που απέχει 1.700 χιλιόμετρα από το Μπρισμπέιν, καθώς η στάθμη των υδάτων ενδέχεται να καταρρίψει και το ρεκόρ του 1971, όταν είχε φτάσει τα 4,1 μέτρα.

    Η πλημμύρα προκλήθηκε από τον εξωτροπικό κυκλώνα Jasper, που άφησε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ενώ απειλεί με κατάρρευση τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής και με διακοπή τις τηλεπικοινωνίες.

    Εκτός από το Cairns, από το οποίο μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, πλημμύρες σημειώθηκαν και 120 χιλιόμετρα βορειότερα, σε μία άλλη τουριστική πόλη, την Daintree Village, όπου έπεσαν 350 χιλιοστά βροχής σε λιγότερο από μισή μέρα.

    Τα τελευταία χρόνια, οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο στην Αυστραλία, με αποκορύφωμα αυτή που έπληξε τη Βόρεια Περιοχή τον Ιανουάριο του 2023.
    https://www.timeslive.co.za/news/world/2023-12-17-thousands-urged-to-higher-ground-as-australia-battles-floods/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσπάθησα να συνδέσω τρία διαφορετικά στοιχεία για ένα συμπέρασμα.Λοιπον
    α)Οι θερμοί θύλακες στην ανώτερη ατμόσφαιρα που στέρησαν το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας από μία αξιοπρεπής ολική χιονόπτωση/χιονόστρωση.
    β)Η ανομβρία της Κρήτης
    γ)Η ευκολία της ανόδου της θερμοκρασίας στα διαλείματα των κακοκαιριών
    Και τα τρία με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ατμόσφαιρα δεν εχει κρυώσει σε όλο το πάχος της,για να γίνει αυτό πιστεύω αναγκαία είναι η μεταφορά ψυχρών ηπειρωτικών όμων μαζών...από τα ΒΑ .αυτό ..γίνεται όμως με την κλασική μεταφορά ψύχους του Β ρεύματος,όσο περίεργο και αν φαίνεται εδώ και μήνες απουσιάζει μία τέτοια ψυχρή εισβολή με αυτά τα χαρακτηριστικά.Ενας καιρός τώρα Βορείου ρεύματος θα μπορούσε τουλάχιστον να ανακουφίσει την Κρήτη από το πρόβλημα της.
    Κατά τα λοιπά Ευρωπαικό και Αγγλικό...ψυθιρίζουν κάτι,και το πρόβλημα ειναι αν μείνω για να δώ και άλλο χιόνι η να φύγω."θωμάς΄"

    ΑπάντησηΔιαγραφή