Φύση και καιροί

Καταιγίδα στο στενό της Λέσβου, του Ιωάννη Γώγου


Η γένεση ενός υδροσίφωνα, του Ιωάννη Γώγου 

Χθεσινά χιόνια στον Χορτιάτη, του Τρύφωνα

Τοπίο στη Στοκχόλμη, του Μάκη Αγγελή

Παλαιές δόξες τωνΤρικάλων, του Νίκου Γκάγκα. 

Ορεινή Αργιθέα, του Χριστόδουλου Χριστοδούλου

Στο Καστρί Κυνουρίας, του Λευτέρη Σταθόπουλου

 

37 σχόλια:

  1. Καταπληκτικές φωτος από όλα τα παιδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Θάνος Κ είμαι στο προηγούμενο ανώνυμο σχόλιο, απλά κάποιο πρόβλημα είχα στη σύνδεση

      Διαγραφή
  2. 2η χιονόπτωση και χιονοστρωση στα 900 m δίπλα μου στην Ξάνθη μετά από χρόνια! Πράγματα που τις δεκαετίες του 70, του 80 και λιγότερο του 90 ήταν αυτονόητα σήμερα μας φαίνονται σαν κατορθώματα.. Εν ολίγοις μετά από ένα χάλια φθινόπωρο ο Δεκέμβριος κάτι πάει να δείξει.. Θα συνεχίσει έτσι ή θα είναι από τις λίγες μέρες που θυμίζουν χειμώνα? Θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίες φωτογραφίες Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο όμορφη είναι η χώρα μας και πόσες αντιθέσεις έχει το κλίμα της. Ελπίζω να έχουν την ευκαιρία να τα δουν όλα αυτά και οι επόμενες γενιές. Η δικιά μας η γενιά πάντως κάνει ότι μπορεί να τους τη στερήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kατ αρχάς 4 βαθμοί με βροχή χθές στο Επταπύργιο...και 8 μεγιστη σήμερα αφήνοντας μία γεύση χειμώνα...χιόνι από τα 600 μ και πάνω στα ορεινά πέριξ της θεσσαλονίκης.Στα μελούμενα τώρα..ενω η κυκλοφορία ανασυγκοτούνταν..με τάσεις μεσηβρινής...(ανάπτυξη εμποδισμού στην δυτική Μεσόγειο) εδώ και τρείς μέρες τα μοντέλα δείχνουν θερμή έξαρση και αναπτυξη εμποδισμού και πάνω από την χώρα μας!.Ετσι ενω τα είχαμε τακτοποιήσει όλα ...ο υποτροπικός τελικά..εχει κέφια χειμωνιάτικα.Για το τι θα συμβεί μετά αγνωστο.....Πάντως κάθε χειμώνας χαράζει τα "δρομάκια " του,έτσι πιστεύω αργά η γρήγορα ανατολικά της Πίνδου θα συνεχιστεί η διέλευση ψυχρών μετώπων οπως το χθεσινό."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχείς εσύ, θωμά" :
      Χρήστος Σιμούλης 7 Δεκεμβρίου 2023 στις 9:52 μ.μ.:
      Φέτος "θωμά", έρχονται λευκά Χριστούγεννα και με ολικό παγετό στο Άνω Βόιο!

      Πολύ καλλιτεχνικές οι φωτό σας, κύριοι.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Χρήστο δώσε και εσύ την ανάλυση σου..να πάρω τα πάνω μου..πως το βγάζεις το συμπέρασμα?"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με τον Χρήστο!
      Δεν βλέπω καμία φάση "ανατολική" όπως ακούγεται και δεν καταλαβαίνω το λόγο.
      Επειδή έτρεξαν κάποια σενάρια από τα κύρια ραν των μοντέλων?
      Η επικρατούσα τάση είναι ότι μετά τις 15 του μήνα και μετά την έντονη ολιγοήμερη θερμή μεταφορά που θα έχουμε η κυκλοφορία θα γίνει ευνοϊκή εκ νέου για τα δυτικά κεντρικά και βόρεια και σε δεύτερο χρόνο ίσως και τα ανατολικά(μιλάω ανατολικά ηπειρωτικά και όχι το ανατολικό Αιγαίο που έχει παρόμοιο καιρό με τα δυτικά και βόρεια).
      Ήδη φέτος η βόρεια ΒΔυτική και ΒΑνατολική ηπειρωτική χώρα έχει δείξει με τις τρεις ψυχρές εισβολές που την επηρέασαν και τις χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά ότι η χρονιά θα είναι διαφορετική(πέρσι μέχρι τα φώτα κοίταζαν το χιόνι με το κιάλι).
      Όλα αυτά συνεπικουρούμενα των τελευταίων ραν των μοντέλων και του πολλαπλού συστήματος πρόβλεψης(ensemble), δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στον καιρό της κέντρο βόρειας και δυτικής χώρας κυρίως, από πλευράς χειμώνα και υετού προς την περίοδο των εορτών.
      Καλό ξημέρωμα από την χειμωνιάτικη Αιτωλοακαρνανία με 3β αυτή τη στιγμή.

      Διαγραφή
    4. Παρέλειψα να πω και εγώ με τη σειρά μου ότι όλες οι φωτογραφίές είναι όμορφες και αποτυπώνουν τη φύση από όλες της τις πτυχές.

      Διαγραφή
  6. Έτσι να αρχίσουμε να βλέπουμε φωτογραφίες από το παρόν ή το παρελθόν για να μπαίνουμε στο κλίμα του χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χορτιάτης, Φιλυρο, Ασβεστοχώρι ξύπνησαν στα λευκά χθες... Μπήκε το φωλι Χρήστο Σιμουλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήδη 2 ημέρες χιονοπτωσης στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης.
    Κανονικότητα στο παρελθόν, εντυπωσιακό για τα νέα δεδομένα.
    Και μια όμορφη τυπική χειμωνιάτικη μέρα για την πόλη.
    Υπέροχος ουρανός σταχτυς,και κρύος φρέσκος αέρας να κατηφοριζει από τα γύρω βουνά.
    Ο Δεκέμβριος προσπαθεί φέτος να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, όμως, είχαμε κι έναν νεκρό - μάλλον άστεγο - από το κρύο στη Θεσσαλονίκη. Τον βρήκαν να κείτεται στη μέση του δρόμου. Πρέπει να βλέπουμε και τις δύο όψεις του (κάθε) νομίσματος, αν και δεν φταίει, βέβαια, (μόνο) ο "κακός μας" καιρός, αλλά το γεγονός ότι το να υπάρχουν άστεγοι αντιμετωπίζεται σαν φυσιολογικό (φυσικό φαινόμενο) στις ανθρώπινες κοινωνίες, ενώ είναι μία παθογένεια που αν υπήρχε βούληση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

      Διαγραφή
  9. Πάντως ο φετινός Δεκέμβριος μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται πολύ ποιο ψυχρός από τον περσινό ,απομένει να δούμε την έκβαση του φετινού χειμώνα μπας και αναγεννηθεί η φύση , Χρήστος από την κρύα Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Αττική σίγουρα όχι. Χαίρομαι που δυτικοί και βόρειοι βιώνετε κάτι διαφορετικό.

      Διαγραφή
    2. Και στην Αττική πιο ψυχρός είναι, μέχρι στιγμής, ο φετινός από τον περσινό Δεκέμβρη, που δεν θυμάμαι να είχε ούτε μία πραγματικά κρύα μέρα. Αντίθετα, η Παρασκευή και (ειδικά) το Σάββατο (8-9/12) ήταν πολύ κρύες μέρες, με ξεροβόρια, πυκνή κατά διαστήματα συννεφιά, κι ενώ ο χειμώνας δεν έχει μπει, ακόμα, ουσιαστικά (21-22/12 αρχίζει το χειμερινό ηλιοστάσιο).

      Από τις πρώτες 10 μέρες του Δεκέμβρη, επίσης, μόνο η 1/12 ήταν 100% ηλιόλουστη και ίσως και σήμερα Κυριακή να ταξιδέψει ο ήλιος πάνω από την Αττική και τη θάλασσα της (επιτέλους καθάρισε πριν λίγες μέρες από τα χώματα του Daniel), αφήνοντας τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά της.

      Διαγραφή
  10. Η χειμωνιάτικη εικόνα που παρουσιάζουν με τις αναφορές τους οι φίλοι σχολιαστές του μπλογκ αφορά αποκλειστικά τη Βόρεια Ελλάδα και σε καμία περίπτωση τη Νότια, και ειδικά τη νησιωτική. Στην Κρήτη π.χ. δεν έχουμε πάρει χαμπάρι από χειμώνα ακόμα (εδώ που τα λέμε δεν πήραμε χαμπάρι ούτε καν από φθινόπωρο...). Η κατάσταση παραμένει τραγική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αδικείτε τον εαυτό σας. Οι σημερινές θερμοκρασίες (χοντρικά 8-15 βαθμοί) είναι χειμώνας για την Κρήτη. Η αρχή έστω.. και σε εμάς εδώ στη Θεσσαλονίκη πριν 10-15 μέρες έχει μπει ο χειμώνας (με πισωγυρίσματα κάποιες μέρες). Η Κρήτη και η νότια γενικά χώρα βιώνει κατά κανόνα χειμώνα τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Συμφωνώ απολύτως για ανύπαρκτο φθινόπωρο

      Διαγραφή
    2. Φετος δεν θα πέσουν ιδιαίτερες βροχές στην Κρήτη. Εξάλλου όπως πολλακις έχουν αναφέρει και αλλά άτομα σε αυτό το μπλογκ , δεν «μας έφταναν οι βροχές που έκανε το 2019-2020» και τολμάμε να θελουμε κι άλλες;
      Μακάρι να μπορούσαμε να τις κρατήσουμε σε στοκ!
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    3. Αγαπητοί Κρητικοί και τι δεν θα έδινα για να ζούσα μόνιμα στο πανέμορφο νησί σας. Ακόμα και σε μία σκηνή σε κάποια από τις νότιες παραλίες της και να βουτάω κάθε μέρα στο Λιβυκό Πέλαγος. Είναι κρίμα να έχεις την πολυτέλεια να ζεις σε ένα μέρος με τέτοιο φυσικό κάλλος και να μεμψιμοιρείς, επειδή δεν μπήκε ακόμα ο χειμώνας, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει αρχίσει με βάση το χειμερινό ηλιοστάσιο (21-22/12).

      Από την άλλη, ο δικηγόρος του διαβόλου θα έλεγε: Γιατί μήπως είχε μπει το καλοκαίρι τον Ιούνιο; Λίγο πιο ζεστός ήταν ο Ιούνιος απ' ό,τι είναι τώρα ο Δεκέμβριος, στο πρώτο μισό του. Θυμάμαι άδεια την παραλία της Βάρκιζας στις 2 Ιουνίου με ψιλόβροχο, ψύχρα και μετρημένους στα δάκτυλα τουρίστες, ντυμένους με ελαφρά μπουφάν. Ανάλογη εικόνα και στις 17-18 Ιουνίου με βροχές, σχεδόν κρύο τα βράδια και χειμερινού τύπου ξεροβόρι στη θάλασσα.

      Οι εποχές αργούν να έρθουν και καθυστερούν να φύγουν. Το καλοκαίρι μπήκε ουσιαστικά τον Ιούλιο φέτος και κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο, με ήπιο και τον Νοέμβριο. Ο χειμώνας μπήκε τέλη Γενάρη πέρσι, αλλά έστελνε τις ψυχρές ανάσες του ακόμα και κάποιες μέρες τον Μάιο και αναφέρομαι στην Αττική, όχι σε τίποτα βουνά. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τις δικές μας επιθυμίες.

      Όπως έγραψε, όμως, παραπάνω και ο κ. Καμαρινός η χώρα μας έχει τόσες φυσικές ομορφιές για να χαρεί κανείς - ειδικά όσοι ζουν κοντά στη φύση, αν κάποιοι είναι αδικημένοι είναι οι κάτοικοι Αθηνών - ανεξαρτήτως καιρού. Παντός καιρού είναι στην πραγματικότητα η Ελλάδα, όπου μπορεί να κάνει κάποιος αλπικό σκι και ηλιοθεραπεία στη θάλασσα την ίδια μέρα. Πού αλλού υπάρχει αυτή η πολυτέλεια; Ας μην μεμψιμοιρούμε, ας χαιρόμαστε ό,τι μας δίνουν η φύση, ο καιρός, η ζωή.

      Διαγραφή
    4. Το θέμα δεν είναι οι θερμοκρασίες αλλά οι βροχές, οι οποίες, ειδικά στη βόρεια Κρήτη, είναι τόσο λίγες όσο ελάχιστες φορές εδώ και πάνω από εκατό χρόνια. Δεν αναπληρώνονται αυτές οι ελλείψεις μέσα σε ένα-δυο μήνες (π.χ. Φλεβάρη).

      Διαγραφή
    5. Το τι είναι ευλογημένο και τι όχι, καθώς και τι είναι όμορφο και τι όχι είναι καθαρα υποκειμενικό. Εσείς θεωρείτε τη ζωή σε ένα μέρος που έχει 6 μήνες απόλυτης ξηρασίας ως ευλογία, εγώ το θεωρώ ομως ανυπόφορο. Επίσης το ότι κάποιος ζει σε ένα νησί δεν σημαίνει ότι είναι κάθε μέρα σε μια παραλία να απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα. Μπορεί αυτά να τα απολαμβάνει μια φορά στο τόσο. Κάθε άνθρωπος βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και συνήθως εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε ως ιδανικό αυτό που δεν ζούμε συχνα.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    6. Να προσθέσω ότι όλο αυτό το κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μικρή, σε έκταση, χώρα.

      Διαγραφή
    7. Σωστές οι επισημάνσεις σου, ειδικά η τελευταία ότι οι άνθρωποι συνήθως θεωρούμε ιδανικό ό,τι δεν έχουμε. Το σχόλιο μου είχε να κάνει με το ότι οι άνθρωποι της υπαίθρου είναι πιο ευνοημένοι από εμάς τους Αθηναίους, που ζούμε μέσα στο τσιμέντο και το καυσαέριο. Ένας κάτοικος της πρωτεύουσας έχει πολύ λιγότερες ευκαιρίες για να έρθει σε επαφή με τη φύση, αλλά και για πιο χαλαρούς ρυθμούς στη ζωή του, που κάνουν καλό στην ψυχική και σωματική υγεία.

      Για να γίνω πιο κατανοητός, φανταστείτε έναν άνθρωπο που πέρασε την καραντίνα κλεισμένος σε ένα μικρό διαμέρισμα, συχνά και χωρίς καν μπαλκόνι, κάπου στο κέντρο της Αθήνας, σε αντιδιαστολή με κάποιον σε ένα χωριό ή μία επαρχιακή πόλη, που μπορούσε να βγει στον κήπο του, να πάει στο χωράφι του, να αναπνεύσει γενικά, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

      Δεν υπάρχει η ποντικοπαγίδα της Αθήνας. Όποιος την έχει βιώσει, όχι σαν τουρίστας ή επισκέπτης, αλλά ως εργαζόμενος σε μία αφόρητη καθημερινότητα, μία απερίγραπτη κίνηση στους δρόμους,, σε αυτό το απέραντο γκρίζο, νομίζω καταλαβαίνει...

      Διαγραφή
  11. Για να πούμε και κάνα καλαμπουρι, κοιτάζοντας το 6αρι του τζίρου,σας θυμήθηκα κ.Σιμουλη.Λεω να παίξω τζόκερ τα Χριστούγεννα,6 αριθμούς χρειάζομαι από εσάς.inbox please!!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να με συμπαθείτε, αλλά δεν έχω κάτι να προσθέσω. Άλλωστε, μιλάω μόνο για το Άνω Βόιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χιούμορ έκανα, προσπάθησα δηλαδή.καλο βράδυ να έχετε όλοι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  13. Ο τόπος παιδιά έχει ανάγκη από τακτικά ποτιστικά νερά.Και τα νερά αυτά να πέφτουν στην ώρα τους.Και η ζέστη να έρθει στην ώρα της, αλλά και το χιόνι στην ώρα του.
    Έχουμε δίκιο όλοι να εκφράζουμε δυσαρέσκεια σε κάθε περιοχή που βρίσκεται ο καθένας μας,μιας και έχει αλλάξει η κανονικότητα των καιρικών συνθηκών.
    Εμείς οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας δυστυχώς ζούμε την μεταβατικότητα του καιρού, από το καλύτερο στο χειρότερο. Ζούμε τον καιρό των ακραίων καιρικών συνθηκών.Και μη χειρότερα.

    Υπέροχες οι φωτογραφίες.Μια φωτογραφία: Μία στιγμή, μία ανάμνηση, μία νοσταλγία, μία ηρεμία.
    Καλό Σαββατόβραδο σε όλη την παρέα.
    Χρόνια πολλά στις Αννουλες που γιορτάζουν σήμερα. Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Xμμμμ κάτι μου φαίνεται ότι ο πολικός αεροχείμαρος του Νοεμνβρίου...΄χαραξε τον δρόμο...που τα μοντέλα...3 4 μέρες πριν το γεγονός....είναι υποχρεωμένα να σεβαστούν...η μεταβολή αύριο το βραδυ ετσι εξηγείται....για τον καιρό και εδώ στα βόρεια...έχουμε μία γεύση χειμώνα...αν εξαιρέσουμε τα ορεινά των συνόρων με την Βουλγαρία..οπου υπάρχει απλά χιονόστρωση....τα υπόλοιπα βουνά μας είναι "παρδαλά" δλδ αλλου εχει καποιους πόντους αλλου δεν εχει τπτ...και πάει λεγοντας...αν δείτε τώρα να αρχίσουν τα -2 -3 στον κάμπο της θεσσαλονίκης και τα -5 -7στην δυτική Μακεδονία...ναι μπαίνουμε κανονικά στον χειμώνα...για την ώρα μόνο "γεύση"...."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη πάχνη στις αλάνες της Καλαμαριάς σήμερα. Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα στον Δάσκαλο κ σε όλη την παρέα εδώ στο Αλιβερι ευβοιας όλη την νύχτα έβρεχε χωρίς ακρότητες βροχή ποτιστικη την είχε ανάγκη ο τοπος η συνεχεία από ότι φαίνεται θα έχει τεράστιο ενδιαφερων θα περιμένουμε φυσικά θα περιμένουμε κ την πρόβλεψη του δασκαλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Aγαπητέ φίλε Γιάννη από τα Χανιά, ψυχραιμία . Κάποιοι είναι στον κόσμο τους.
    Έασον αυτούς χαίρειν .Ού γαρ οίδασι.........!.
    Να είσαι καλά. -----========Π.Α..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα κ Ζιακόπουλε.
    Σήμερα το βράδυ βλέπω σκληρή μάχη GFS - Eυρωπαικού στη κατανομή υετού..
    Ποιο νομίζετε έχει το προβάδισμα?
    Υ.Γ.Έστω και καθυστερημένα
    Χρόνια Πολλά για τη κόρη σας
    Υ.Γ 2 Γρίφος νομίζω ακόμα ο καιρός των γιορτών..Εύκολα μπορεί ν εκτεθεί κάποιος που θα τρέξει ν προλάβει ν βγάλει πρόγνωση πρώτος..
    Νικος
    Αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στα λευκά βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία – “Παγώνει” όλη η χώρα, αναλυτική πρόγνωση. Αυτά σε πολύ γνωστό σαιτ για σήμερα. Αν είναι δυνατόν. Έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα να σημειώσω την πανηγυρική αποτυχία του ευωρπαϊκού μοντέλου εποχικής πρόγνωσης που έδινε θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε σχέση με τη τελευταία εικοσαετία σε όλη την ευρώπη, κάτι που ωστόσο είναι προφανές πως δεν ισχύει για τις βόρειες πλευρές της ηπείρου τουλάχιστον προς το παρόν.
    Συμπέρασμα ότι η εποχική πρόγνωση εξακολουθεί να έχει αξιοπιστία....Λίτσας Πατέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. βλέποντας τη φωτογραφία του Νίκου από τα Τρίκαλα, θέλω να τον ρωτήσω από πότε είναι και να ξαναγράψω στον Χρήστο Παπαηλία, μιας και το αρχικό μήνυμα χάθηκε, ότι Νικολάδες από τα Τρίκαλα είμαστε τουλάχιστον τρεις στο blog, επομένως τριπλή και η ευχή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή