Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων επόμενου διημέρου (ανανέωση)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (15/12)

Χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας καθώς και στα ημιορεινά της Δ. Μακεδονίας (πορτοκαλί προειδοποίηση).

Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη Θράκη και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου (κίτρινη προειδοποίηση).

Άνεμοι 7 με 8 μποφόρ στο Β-ΒΑ Αιγαίο (κίτρινη προειδοποίηση).

Στην ΑΤΤΙΚΗ καταιγίδες αναμένονται από αργά το βράδυ ως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.


ΣΑΒΒΑΤΟ (16/12)

Χιονοπτώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη, εξαιρουμένων των πεδινών - παραθαλάσσιων περιοχών τους, και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι 7 με 9 μποφόρ στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο (πορτοκαλί προειδοποίηση).

Τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (κίτρινη προειδοποίηση).

Βροχές κατά τόπους ισχυρές στις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας (κίτρινη προειδοποίηση).

63 σχόλια:

  1. Με ανέμους Β-ΒΑ 7-9 μποφόρ δεν χρειάζεται καν πρόβλεψη για την Ήπειρο το Σάββατο. Γυαλιά και αντιηλιακό Γιάννη Θεσπρωτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ήπειρος κυρίως αύριο θα "φάει" αρκετά νερά και χιόνια στα ορεινά της.
      Το Σάββατο δεν νομίζω να έχει και λιακάδα αλλά οπωσδήποτε το ρεύμα είναι αποτρεπτικό για κάτι καλό εκεί.
      Εξαιρούνται βέβαια τα πιο ανατολικά ημιορεινά ορεινά της Ηπείρου όπως για παράδειγμα Μέτσοβο κ.α. όπου εδώ ο κανόνας δεν ισχύει.
      Θα δούμε μήπως αλλάξει κάτι στο τέλος.

      Όσο για τη σημερινή ημέρα δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση με πόση ευκολία η θερμοκρασία Δεκέμβρη μήνα και παρά την τεράστια διάρκεια νύχτας και τις όποιες αναστροφές, καταφέρνει και ξεπερνά για πλάκα τους 20β πανελλαδικά.
      Κοιτάζω σταθμούς και βλέπω σε πεδινή Βοιωτία Κορινθία και βόρεια Κρήτη πολλά 23αρια 24αρια η ακόμη και 25αρια αυτή τη στιγμή.
      Στην περιοχή μου 19 με 20β μέγιστη και αυτό με πυκνή συννεφιά όλη μέρα λόγω του ΝΔ ρεύματος, αλλιώς και εδώ θα πήγαινε παραπάνω.
      Ελπίζω τέτοια χάλια να μην ξανά δούμε μέχρι Μάρτη.

      Διαγραφή
    2. Ναι Μήτσο αυτό είδα και εγώ. Ο Δάσκαλος δεν μας έβαλε μέσα στην προβλεψη του Σαββάτου. Προφανώς φοβάται τον ρημαδιασμενο τον Βακο, αν και τα μοντέλα μας δίνουν κάποιον υετο.

      Διαγραφή
    3. Τον βλέπω έτοιμο για βουτιά τον Γιάννη, Δημήτρη. Πάντως, και στην Αττική σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (14-15 βαθμοί) θα επικρατούν το Σάββατο 16/12, παρά το ξεροβόρι και τη βροχή. Το κρύο θα έρθει τη νύχτα και θα κρατήσει και την Κυριακή. Σήμερα Πέμπτη 14/12 ξεπέρασαν τους 20β. πολλοί σταθμοί στον νομό, αλλά τι να το κάνεις, αφού με το κύμα θαλασσοπνιγήκαμε πάλι για μερικές υποβρύχιες φωτό.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα στην ομάδα Πως μπορεί η Νέα λίμνη της Κάρλας να επηρεάσει τον καιρο της Θεσσαλίας κ ίδιος τον νόμο Λάρισας Με κάθε ψυχρή εισβολή η με κάθε έντονο σύστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλιά λέγανε οτι η λίμνη του Μετσόβου θα επηρέαζε τον καιρό της Θεσσαλίας,ο καιρός στη Θεσσαλία πράγματι άλλαξε προς το χειρότερο..τώρα αν έπαιξε ρολο η λίμνη του Μετσόβου δεν ξέρω..μερικοί μεγάλοι εδώ ακόμα το ψυθηριζουν..
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
  3. Επιτέλους θα πάρουμε καλά νερά και χιόνια στα βουνά ,έχει να βρέξει από τις πλημμύρες,ο καιρός που ευνοεί την Όθρυ Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα στην παρέα!
    Κύριε Ζιακόπουλε μήπως υπάρχει βίντεο διαθέσιμο από την χτεσινή εκδήλωση για την κλιματική κρίση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Νίκο. Δεν γνωρίζω αν έχουν καταγραφεί οι παρουσιάσεις που έγιναν στη χθεσινή εκδήλωση. Νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθείς προς τους
      οργανωτές της.
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Κρίμα, αλλά προσωπικοί λόγοι δε μου επέτρεψαν να έρθω. Μου είπε ο Θοδωρής Κονδύλης πως ήταν φοβερή.

      Διαγραφή
    3. Ίσως ανέβει στο you tube τις επόμενες ημέρες από κάποιον υπεύθυνο της παρουσίασης.
      Θα το ψάξω μπας και το βρω.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους από τη χιονισμένη και παγωμένη Στοκχόλμη .Αλλη μια μέρα ολικού παγετού με τη μέγιστη κοντά στους -6c με -7c.Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη, όσο και να αγαπώ το κρύο και το χιόνι, αυτό το δικό σας δεν το θέλω.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σας τι ανεμο πρεπει να εχουμε εμεις στην δυτικη στερεα για να εχουμε υετο και φαινομενα? Επισης γιατι δεν χιονιζει ποτε εδω δυτικη στερεα αιτωλοακαρνανια? Τι πρεπει να γινει για να δουμε ασπρη μερα? Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε συντοπίτη τα έχουμε αναλύσει αυτά με μακροσκελείς αναρτήσεις παλαιότερα στο μπλογκ του δασκάλου, όχι μόνο για τη δυτική Στερεά αλλά και για όλα τα δυτικά πεδινά.
      Ειναι συνδυασμός πολλών παραγόντων που τώρα δεν υπάρχει χρόνος να αναλυθούν.
      Έχουμε δρόμο ακόμη για να δούμε αν και πότε θα χιονίσει σε εμάς.
      Πρώτα χιονίζει στα υπόλοιπα κέντρο βόρεια πεδινά και μετά αν και εφόσον σε εμάς.
      Ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα πουθενά οπότε καταλαβαίνεις...
      Πάντως το Παναιτωλικό θα το βάλει το χιόνι του αύριο μεθαύριο.
      Σίγουρα πάντως η αλλαγή του ΠΣΚ δεν ενδείκνυται για χιόνια στα δυτικά.
      Υ. Γ. Τα νέα στοιχεία της σοβαρής μεταβολής του καιρού ως προς τα αρνητικά τώρα, είναι ότι η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη χάνει το παιχνίδι του χιονιού στα πεδινά αλλά παρόλα αυτά από τα 400μ και πάνω θα βάλει καλές χιονοπτώσεις ενώ θα πέσουν και αρκετά χιλιοστά αθροιστικά.
      Επίσης στην Πελοπόννησο τα όποια χιόνια θα περιοριστούν σε μεγάλα υψόμετρα ενώ τα φαινόμενα θα είναι μικρότερης διάρκειας.
      Τέλος πλην της βόρειας Κρήτης που θα δεχθεί κάποια φαινόμενα δυστυχώς για άλλη μια φορά τα αξιόλογα φαινόμενα που έδειχναν τα μοντέλα πριν λίγες μέρες και πάλι πετσοκόφτηκαν για το νησί...

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα από το Ανω Βόιο ...επιτέλους....με 10 βαθμούς....περιμένω χιονόστρωση ..από αυριο το απόγευμα και κανένα 15ποντο....το Σάββατο....τα λουκάνικα....αρχισαν να καταναλώνονται....φωτογραφίες ωμοτήων από το Σάββατο.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμένα προσωπικά φίλε Φώτη,δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι η θερμοκρασία εύκολα ξεπερνά κατά πολύ τους 20 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας και η εξήγηση είναι απλή, όλα σχεδόν τα βουνά παραμένουν αχιονα και παρά τις πρωινές ομίχλες και μερικών ημερών με παγωνιά, τα μεσημέρια με την ηλιοφάνεια άνετα η θερμοκρασία ξεπερνά τους 20 βαθμούς.
    Τα τελευταία 3 χρόνια στην περιοχή μου πριν το χιόνι που έριξε και ήταν πολύ, 2-3 ημέρες πριν η θερμοκρασία πέρασε τους 20 βαθμούς χαλαρά και ας ήταν τα γύρω βουνά γεμάτα με χιόνι.
    Πιστεύω ότι ισχύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που λέω,μπορεί βέβαια να κάνω λάθος, οπότε ο δάσκαλος ή κάποιος άλλος, ας με διορθώσει.
    Πριν λίγο σταμάτησε ο τρελός και παλαβός ΔΝΔ άνεμος που μας ταλαιπώρησε πολύ εχθές και σήμερα.
    Εύχομαι να απολαύσουμε τις επόμενες ημέρες χειμερινό σκηνικό και όμορφα καιρικά δρώμενα χωρίς προβλήματα.
    Πιθανές εκπλήξεις δεν αποκλείονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε αυτό που αναφέρεις βάση καιρικής προϊστορίας όντως στέκει.

      Διαγραφή
  9. Τα ορεινά της Πελοποννήσου απο πιο υψόμετρο και πάνω αν θα βάλει χιόνι;
    Την καλησπέρα μου στον κύριο Ζιακοπουλο και σε όλη την παρέα. Την καλησπέρα μου και στον Μάκη από την Στοκχόλμη.Δημητρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρά τα καιρικά χάλια κ της Στοκχόλμης την τελευταία 20ετια κ πάρα το κρυο φετινό της φθινόπωρο κ το πρώτο 15νθημερο του Δεκέμβρη βλέπω στις προβλέψεις την θερμοκρασία να παίρνει την ανηφοριτσα κ μάλιστα Κ ο υπόλοιπος χειμώνας δεν θα έχει καμία σχέση με την μέχρι τώρα καιρικη κατασταση!!!!!να μην μιλήσω για Η.Π.Α που τέτοια αχιονια για την εποχή ιδίως σε μεσοδυτικες κ βόρειο ανατολικές περιοχές κ λιγότερο σαφώς κρύο μάλλον σπάνια θα έχει παρατηρηθεί !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ήπιος καιρός των ΗΠΑ δεν είναι κακό σημάδι για την Ευρώπη όμως....

      Διαγραφή
  11. Σύμφωνα με τον Καλιαννο στα 100 μέτρα οι χιονοπτώσεις στην Θράκη το Σάββατο. Πολύ δύσκολο το βλέπω και ακόμη πιο δύσκολο να έχουμε χιονοστρωση με τους σφοδρους βορειοανατολικους ανέμους που πάντα έχουμε σε τέτοιου είδους κακοκαιρία. Ειδικά στην περιοχή μου δίπλα στον Νέστο ποταμό λόγω της υγρασίας είναι πολύ δύσκολο να πιάσει χιόνι εν αντιθέσει με την πόλη μέσα που είναι πιο πιθανό λόγω του ξηρού κρύου που έχει εκεί. Δεδομένα θα έχουμε χιόνια στα ημιορεινα και αρκετά πιστεύω στα ορεινά του νομού. Πολύ καλύτερα από πέρσι που μόνο στα σύνορα χιόνισε τον χειμώνα και όχι σε υψόμετρα περίπου στα 900-1000 μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ με τον κ Φώτη για τον καιρό των Η.Π.Α κ ελπίζω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτή η γκίνια που έχουμε να δω για πόσο θα συνεχισθεί.
    Εκεί που ελπίζαμε για παράταση της κακοκαιρίας το Σάββατο έως την Κυριακή για πιθανές εκπλήξεις,τα τελευταία ραν των μοντέλων θέλουν με το που μπει η κυρίως ψυχρή μάζα πάνω από την Ελλάδα εξάλειψη του υετού!
    Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου σε δυτικά και Πελοπόννησο και από το βράδυ σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα και τα βόρεια διαφαίνεται βελτίωση από πλευράς υετού.
    Θέλω να δω για πόσο ακόμη τα στοιχεία θα χαλάνε συνεχώς στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδή δεν πρόλαβα να γράψω κάτι σχετικά με τη χθεσινή κουβέντα περί κλιματικής κρίσης και λοιπών κοινωνικών και βιοποριστικών προβλημάτων που μπαίνουν στο ζύγι, θα ήθελα να επισημάνω ότι μπορεί να φαίνεται κατανοητό και ορθό προς ώρας τουλάχιστον να μη δίνεται από το φτωχό κόσμο προτεραιότητα στην κλιματική κρίση αλλά αν καθίσει να το σκεφτεί κάποιος, θα διαπιστώσει ότι πολύ σύντομα, οι συνέπειες θα είναι και οικονομικές. Όσο και να μας πονάει, δεν πρέπει να ευχόμαστε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα με 20αρια για να μην ανάψουμε το καλοριφέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποστόλη, είναι ξεκάθαρο ότι την κλιματική κρίση θα την πληρώσουν, πρώτοι από όλους, οι μη έχοντες.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Αποστόλη, δεν θα κριθεί πόσο ψυχρός θα είναι ο φετινός χειμώνας από τον καιρό που θα κάνει στην Ελλάδα, μία μικρή γωνιά του πλανήτη. Ήδη είναι αρκετά ψυχρός στη βόρεια Ευρώπη και Ασία με αλλεπάλληλες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Το αεροδρόμιο του Μονάχου έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του για πάνω από μία βδομάδα, αρχικά από τα χιόνια και μετά επειδή πάγωσαν.

      Μάλιστα, στη Γερμανία γράφουν για "χειμώνα της θλίψης", επειδή παρέλυσαν τα πάντα - οι άνθρωποι δεν μπορούσαν για αρκετές μέρες να βγουν από τα σπίτια, τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο, τα γράμματα δεν έρχονταν με το ταχυδρομείο. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, προτιμότερο είναι να έχουμε ήπιο χειμώνα για πολλούς λόγους, όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και διότι σχεδόν όλα τα έντονα φαινόμενα, πλέον, προκαλούν θύματα και καταστροφές. Ακόμα και για λόγους υγείας, αφού οι άνθρωποι είμαστε πιο ευάλωτοι - ειδικά όσοι έχουν ήδη προβλήματα - σε ψυχρές συνθήκες.

      Ένας από τους λόγους που αρέσουν, επίσης, σε πολλούς εδώ στην Ελλάδα οι ψυχρές εισβολές είναι, ακριβώς, οι ήπιοι χειμώνες της. Ειδικά, τα χιόνια σπάνε τη μονοτονία, κατά μία έννοια, ενώ γενικότερα οι άνθρωποι επιθυμούμε ό,τι δεν μπορούμε να έχουμε. Από την άλλη, τίποτα δεν εγγυάται ότι αν η Ελλάδα έχει ψυχρούς χειμώνες θα ανασχεθεί η κλιματική αλλαγή, την οποία όντως θα πληρώσουν, κυρίως, οι μη έχοντες - σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Ζιακόπουλο.

      Οι μη έχοντες, άλλωστε, την πλήρωσαν και με την οικονομική κρίση και με την υγειονομική κρίση και με την κρίση του στασιμοπληθωρισμού, που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γενικά, οι αλλεπάλληλες κρίσεις που μοιάζουν σαν μία μπάμπουσκα έχουν προκαλέσει μία κατάσταση, ακριβώς το αντίθετο της "κανονικότητας" και στην οποία ελάχιστοι μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια.

      Μπορούμε, βέβαια, να κάνουμε ανακύκλωση, μία λελογισμένη κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού και να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να βάλουμε το λιθαράκι μας για να αναπνεύσει, βασικά, λίγο το περιβάλλον, όχι ότι θα ανασχεθεί η κλιματική αλλαγή. Προσωπικά, τουλάχιστον, αυτά κάνω και δεν πήρα ξανά αυτοκίνητο πριν δύο χρόνια, που μου χάλασε αυτό που είχα και για περιβαλλοντικούς λόγους.

      Παρεμπιπτόντως, η καταστροφή του περιβάλλοντος που είναι σε εξέλιξη εδώ και αιώνες, αλλά πλέον έχει κορυφωθεί, είναι που προκαλεί και την κλιματική αλλαγή. Αν σταματήσει ο άνθρωπος να καταστρέφει το περιβάλλον, δηλαδή, αυτή την ψευδεπίγραφη οικονομική "ανάπτυξη", η οποία οδηγεί και στις αλλεπάλληλες κρίσεις, τότε ίσως να μπει φρένο και στην κλιματική αλλαγή. Αλλά πρώτα πρέπει να βάλει φρένο ο ίδιος ο άνθρωπος στην ακόρεστη επιθυμία του για όλο και περισσότερα κέρδη. Τελικά, όντως τα πάντα είναι μία μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό, σε αυτή τη ζωή.

      Διαγραφή
    3. Eκτός από γκρίνια υπάρχει κάτι άλλο;

      Διαγραφή
    4. Πόσο μα πόσο συμφωνώ με κάθε φράση αυτού του post. Αν και εδώ που ζω είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατο να μην χρηιμοποιώ αυτοκίνητο έστω και σε τακτική, αν όχι καθημερινή, βάση (το αποφεύγω πάντως σε καθημερινή βάση), εντούτοις αν ζούσα στην Αθήνα πιθανότατα θα το είχα πουλήσει! Ανακυκλώνω σε καθημερινή βάση και πλέον μάλιστα τα τελευταία 2-3 χρόνια όταν θέλω να ταξιδέχω προς Αθήνα, ξαναρχίζω και "γλυκοκοιτάω" το πλοίο και ουχί το αεροπλάνο. Γιατί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δυστυχώς τι; ζούμε ήδη όλοι και δε νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι περισσότερο θα τις πληρώσουν οι λιγότερο έχοντες.
      Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: Η κλιματική κρίση ως μοχλός εργαλειοποίησης από διάφοαρες κυβερνήσεις προκειμένου κάποιοι έχοντες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πράσινου επιχειρείν να γίνουν περισσότερο έχοντες!!!
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    5. Να είσαι καλά, Θάνο. Κι εσύ έχεις απόλυτο δίκιο ως προς το ότι οι κυβερνήσεις εργαλειοποιούν την κλιματική αλλαγή και όχι μόνο, αφού τα ίδια - και χειρότερα - έκαναν και με την υγειονομική και την οικονομική κρίση.

      Διαγραφή
  15. Καλημερα στην παρέα!θα ήξερε κάποιος να μας πει τι έστι ιονισμος της ατμόσφαιρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στους -40 βαθμούς αναμένεται να υποχωρήσει η θερμοκρασία στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας, αλλά και την Εσωτερική Μογγολία, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι μετεωρολόγοι, που προειδοποιούν για νέες χιονοπτώσεις και για παγωμένη βροχή, θεωρούν ότι μπορεί να σπάσει και το ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, που κρατάει από το 1980, όταν είχαν καταγραφεί -47,9 βαθμοί.

    Πάρα πολλά είναι τα τροχαία, λόγω και της πυκνής ομίχλης, στους παγωμένους δρόμους, όσους παραμένουν ακόμα ανοιχτοί. Στη Σαγκάη ανεστάλησαν τα δρομολόγια πλοίων και λεωφορείων, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει στους -6 βαθμούς μέσα στο ΣΚ 16-17/12.

    Ο Guardian αναφέρει, επίσης, λόγω της ολισθηρότητας των παγωμένων γραμμών του μετρό στο Πεκίνο, δύο βαγόνια εκτροχιάστηκαν, όταν το τρένο βρισκόταν σε υπέργειο κομμάτι της διαδρομής, με συνέπεια 102 άτομα να υποστούν κατάγματα (27 εξ αυτών είναι πιο σοβαρά και 67 εξακολουθούν να νοσηλεύονται), από τα 515 που μεταφέρθηκαν αρχικά σε δομές υγείας.
    https://www.theguardian.com/world/2023/dec/15/beijing-rush-hour-metro-collision-leaves-more-than-100-people-with-fractures

    Χιονοθύελλες πλήττουν, όμως, και τη Ρωσία, με τη Μόσχα να βιώνει μία από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις εδώ και δεκαετίες. Στους δρόμους της ρώσικης πρωτεύουσας επικρατεί χάος, με τους οδηγούς φορτηγών να δίνουν μάχη με πάνω από 20 εκατοστά χιονιού και ισχυρούς ανέμους. Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί τον χειμώνα, συνήθως στη Μόσχα δεν σημειώνονται μεγάλες χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις, λόγω της ξηρής ατμόσφαιρας.
    MOSCOW, Dec 15 (Reuters) - Blizzards swept across swathes of Russia on Friday, carpeting Moscow in one of the biggest snow falls in decades and sowing chaos on major roads where truck drivers battled with more than 20 centimetres of snow and strong winds.
    https://www.perthnow.com.au/news/weather/cold-wave-freezes-most-of-china-shutting-highways-c-12914685

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H διάρκεια στο έτος μετράει και όχι τα μεμονωμένα γεγονότα . Η θερμή περίοδος της αρκτικής έσπασε κάθε προηγούμενο φέτος , με τους επιστήμονες να τρίβουν τα μάτια τους .

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα από τις σημερινές προβλέψεις της ΕΜΥ και άλλων μέσων φαίνεται ότι τα χιόνια στη Μακεδονία δεν θα κατέβουν πολύ χαμηλά, μάλλον από 500-600 μέτρα; Θα δούμε στην πράξη βέβαια,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "θωμά", τι νέα; Πάντως εσύ είσαι εξασφαλισμένος :
    Χρήστος Σιμούλης 7 Δεκεμβρίου 2023 στις 9:52 μ.μ.:
    Φέτος "θωμά", έρχονται λευκά Χριστούγεννα και με ολικό παγετό στο Άνω Βόιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μάλλον παρατραβηγμενα τα λέει ο φίλος μας για Γερμανία κ Κίνα!!!!!χιονοθυελες κατά την διάρκεια του χειμώνα είχε παλιά αρκετές το Μόναχο παραδειγμα το αεροπορικο δυστύχημα με το αεροπλανο της ποδοσφαιρικης ομαδαςπου τα τελευταία 20 χρονια έχουν εξαφανιστεί!!!!Κ φέτος μέχρι Οκτώβριο λιαζονταν συνεχώς οι Γερμανοί!!!!από εδώ κ μετά θερμοκρασίες 9 κ 10 βαθμών στο Μόναχο σαν να λέμε 19 20 21 π.χ αθηνα όπως κ στην Κίνα ο Οκτώβριος ήταν ο ζεστότερος μακράν των τελευταίων χρονων!!!τι να πω πέρυσι κ για τον ανύπαρκτο σχεδόν χειμωνα κ στην Ελλάδα χωρίς χιόνι Φλώρινα Κοζάνη κλπ κ η πόλη μου ο βολος χιόνι για πέντε μέρες κάτι που τα τελευταία χρονια μας επισκέπτεται συχνότερα περισσότερο σε σχέση με παλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά, μεταφράζω αυτά που γράφουν ξένα σάιτ, δεν πρόκειται για δικές μου επισημάνσεις. Η χιονόπτωση του Μονάχου είναι η σφοδρότερη για Δεκέμβριο μήνα που έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1930 που τηρείται σχετικό αρχείο για το ύψος του χιονιού. Με βάση επίσημα στοιχεία αυτά.

      Το δυστύχημα στο οποίο προφανώς, αναφέρεσαι, συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου 1958, δηλαδή, στην καρδιά του χειμώνα και όχι στο ξεκίνημα του, όπως τώρα. Επίσης, δεν είχε κλείσει το αεροδρόμιο του Μονάχου, όπως συνέβη τώρα για πάνω από μία εβδομάδα και για αυτό το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σταμάτησε για ανεφοδιασμό. Συνετρίβη κατά την απογείωση, αφού δεν κατάφερε να πάρει ύψος.

      Τέλος, φυσικά θα έχουν και οι Γερμανοί και όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες ήλιο τον Οκτώβριο, αλλά και τον Νοέμβριο, και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τι να κάνουμε, να τον σβήσουμε ή να τον κρύψουμε;

      Διαγραφή
    2. Είσαι δηλαδή κάτι παρεμφερές με το Google Translate?

      Διαγραφή
    3. Είμαι κάποιος που χαίρεται να απολαμβάνει τη φύση, να είναι όσο πιο μπορεί δίπλα σε αυτή και δεν ξημεροβραδιάζεται ευτυχώς στον υπολογιστή περιμένοντας καμία ψηφιακή ψυχρή εισβολή. Παρεμπιπτόντως, κάτω η Google, το Facebook, το Twitter κ.λ.π., τα οποία πλουτίζουν από τα δικά μας δωρεάν γραπτά. Προτιμώ, λοιπόν, να γράφω για το blog του κ. Ζιακόπουλου.

      Διαγραφή
  20. Χρήστο....και λοιποί σύντροφοι αναφέρω εντονη χιονόπτωση με 0.5 βαθμό...όλα αυτά από τις 1300 ...πριν 23 mm σε βροχή οι άνεμοι ακόμα Α-ΝΑ ....με την στροφή...σε ΒΔ θα δουμε καλύτερα πράγματα....Χρήστο παιξε τζόκερ...."θωμάς"
    υ.γ. Δεν περίμενα τον πολικό λωβό να μας κάνει την χάρη να σπάσει χριστουγενιάτικα...νομίζω δε ίσως εχω εκπλήξεις όσον αφορά το υψος χιονιού αυρι το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ηλεκτρικά πλεον με εντονη χιονόπτωση και 5 εκ Ανω Βόιο....μάλλον το χαμηλό είναι ακόμη ΝΔ και έχει μέλλον!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θυμίζει παλιά κανονικότητα το μοτίβο του καιρού στη Θεσσαλονίκη,(εδώ και μέρες).
    Σύννεφα από Νοτιοδυτικά από νωρίς το πρωί με σταδιακή κλιμάκωση στα φαινόμενα και έναν κύκλο να κλείνει πιθανόν την Κυριακή το πρωί,αφού αφήσει πίσω του αρχικά βροχή και κατόπιν χιόνι στα γύρω ορεινά.
    Χωρίς βιασύνη,με κίνηση βαθιά και ολοκληρωμένη.
    Ωραία αίσθηση Χειμώνα.
    Θα πρέπει ωστόσο να αποδεχθουμε ότι ακόμα κι έτσι,δύσκολα το χιόνι μπορεί πλέον να κατέβει στην πόλη,κάτω από τα 400μετρα,τα οποία ετοιμάζονται για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα να το ξαναδεχθούν.
    Παλιότερα έφτανε εύκολα με τέτοιες συνθήκες στην πόλη, έστω κι αν δεν το έστρωνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όχι φυσικά δεν σβήνεται ο ήλιος όμως τα γεγονότα μιλούν μόνα τους!!!ξεχάσαμε χιονισμένη Βιέννη Πράγα Βουδαπέστη κλπ εδώ κ αρκετά χρόνια μέρες Χριστουγέννων όπως παλιά!!!ακόμη κ ηστοκχολμη Όσλο κλπ το ξαναέγραψα διαγουν χειμώνες με ελάχιστο χιόνι σύμφωνα με μετεωρολογικα στοιχεία κ μαρτυρίες συγγενών κ επισκεπτών!!! Πριν 2 3 χρονια καλοκαίρια με 40αρια σε Γερμανία Γαλλία κλπ σύμφωνα με ξένα σαιτ επισκέπτες φίλους κ συγγενείς !!!! Ο ήλιος δεν σβήνεται όμως Κ η αλήθεια δεν σβήνεται για όλο τον πλανήτη κ φυσικά για την αρκτική τα τελευταία χρονια για τον Καναδά καλοκαίρι φετεινο κ χειμώνας μέχρι τώρα Η.Π.Α μεσοδυτικες φέτος μέχρι τώρα νέα Υόρκη πέρυσι αχιονη εντελώς με μοναδική εξαίρεση Μπάφαλο κ προς τα εκεί πάει κ φέτος ρουμανια που ξέχασε τα τελευταία χρονια τον χειμώνα κ επιμένω Γερμανία εδώ κ μια δεκαετία τουλάχιστον πρωτιά στην άνοδο θερμοκρασίας χειμωνα καλοκαίρι με το Μόναχο να αποτελεί μια ελαχιστοτητα στον κανόνα που δεν θα το εγκαταλείψει στην συνέχεια!!!μην αναφερθώ σε Ιβηρική που ξεραθηκε κ τα 35αρια το καλοκαίρι γίνανε 40αρια!!!! Κ όλα αυτά με στοιχεία όχι μόνο από σαΐτ αλλά κ από εγκριτους μετεωρολογους όπως ο αγαπητός κ Ζιακοπουλος που θα ήθελα να με διορθώσει αν αυτά που αναφέρω είναι λαθος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κάνεις λάθος, απλά βλέπεις μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Φέτος, έχει μπει δυνατά, πάντως, ο χειμώνας στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Φέτος είναι άχιονη, μέχρι στιγμής, η Νέα Υόρκη, αλλά τα προηγούμενα χρόνια είχαν θαφτεί όλες οι ανατολικές ΗΠΑ και σημειώθηκαν και θερμοκρασίες -40 βαθμοί, ενώ έπεφταν ακόμα και τα ιγκουάνα, παγωμένα, από τα δέντρα στη Φλόριντα. Στην Κίνα, επίσης, καταγράφονται ήδη -30 βαθμοί και πάνε για τους -40β.

      Η κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει ότι δεν θα χιονίζει και δεν θα βρέχει, όπως παλιά. Αντιθέτως, τα φαινόμενα μπορεί να είναι και πιο έντονα και δυστυχώς πήραμε μία ακόμα πολύ πικρή γεύση με τον Daniel στην Ελλάδα. Απλά, όσοι δεν είμαστε παθόντες έχουμε ξεχάσει το θανατικό που σκόρπισε ο Daniel και για αυτό έγραψα σε άλλα σχόλια ότι ο μέσος άνθρωπος δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή, εκτός κι αν και ο ίδιος πληγεί.

      Η γενεσιουργός αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά το αποτέλεσμα της δεν είναι μόνο η πολλή ζέστη. Είναι και οι χιονοπτώσεις που θα παραλύουν τα πάντα για μέρες, είναι και οι πλημμύρες που βούλιαξαν και τη μισή Θεσσαλία και είχαν προκαλέσει 250 νεκρούς στη Γερμανία (που αναφέρετε συνέχεια στα σχόλια σας, κοιτάζοντας, όμως, μόνο τη μία όψη του νομίσματος) και το Βέλγιο το καλοκαίρι του 2021. Και άλλους 100 νεκρούς στην Τουρκία, επίσης, το ίδιο καλοκαίρι.

      Παρεμπιπτόντως, ευτυχώς που δεν είχε διάρκεια η σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα στην Αττική, συνοδευόμενη από θυελλώδη άνεμο στο ξεκίνημα της. Μου έριξε μία σκάλα στο μπαλκονάκι της κουζίνας και κάτι βιβλία που ήταν πίσω από ένα παράθυρο που άνοιξε με τον δυνατό αέρα. Μέχρι στιγμής, 8 το πρωί του Σαββάτου 16/12 έχουν πέσει 13 χιλιοστά στο Φάληρο, αλλά με ραγδαιότητα 9mm. Σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λ.π. καταγράφηκαν 22-23 χιλιοστά.

      Ευτυχώς, μάλλον πάμε για παύση φαινομένων, αφού αν και είναι Σάββατο, αρκετός κόσμος δουλεύει και θα επικρατούσε απίστευτη ταλαιπωρία στους δρόμους. Μακάρι να είναι καλά και όσοι, δυστυχώς, ζουν στους δρόμους, κάτω από γέφυρες, σε πάρκα, σε παγκάκια και μπορεί να τους κοιτάζουμε, αλλά δεν τους βλέπουμε.

      Διαγραφή
  24. Eδώ και αρκετή ώρα πολύ καλή ποτιστική βροχή στη Δυτική Κορινθία, με αρκετά ηλεκτρικά. Τα χιόνια πολύ ψηλά .Θερμοκρασία ~15,5 c.. Αύριο ταμείο.
    Μου κάνει εντύπωση ότι οι σταθμοί Αιγίου,Αιτωλικού ,Αγρινίου κατάγράφουν μηδέν. Προφανώς ο Φώτης έχει εξήγηση. ------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση ειναι υετικη τρύπα...Στα Γιάννενα η μέρα κλείνει με 43 χιλιοστά με την πρόβλεψη να ήταν 39 χιλιοστά πολύ κοντά έπεσε το μοντέλο.

      Διαγραφή
    2. Η κεντρική Αιτωλοακαρνανία πήρε μπροστά έστω κ πολύ αργά φίλε Πέτρο.
      Έχουμε πολλά ηλεκτρικά κ δυνατή βροχή με πτώση της Τ(11β τώρα)με
      Αγγελόκαστρο Αγρίνιο Γαβαλού που ανήκουν στο Δήμο μας να έχουν μέχρι στιγμής 8 με 13 χιλιοστά.
      Οσον αφορά μεγάλο κομμάτι της Πελοποννήσου κ ειδικά της κεντρικής και της ανατολικής βόρειας κ τα ενδότερα αυτών υπήρχε από την αρχή στα μεγάλα μοντέλα "υετικη τρύπα" και έτσι πάει να συμβεί.
      Πάντως τα χιόνια έχουν περιοριστεί σε μεγάλα υψόμετρα ακόμη και στη Στερεά, κατάσταση που φάνηκε στα τελευταία ραν των μοντέλων ότι πάμε για αποτυχία.
      Δεν μιλάω για Πελοπόννησο καθώς εκεί τα όποια χιόνια πάνω από τα 2000 μέτρα!
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    3. Χάχα χάχα με τον Τζίμι τα είπαμε και κατ'ιδίαν το απόγευμα και όντως αυτή ήταν η απάντηση.
      Υ. Γ. Τώρα κατάφερε κ ξεκίνησε να χιονίζει στα ορεινά της κέντρο δυτικής Στερεάς πάνω από τα 1700μ(😳)υψόμετρο!
      Πιο βόρεια τα υψόμετρα πάνε όπως τα είχαμε πει πάνω κάτω.

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα από Ηράκλειο Κρήτης, για εμάς φέτος ο χειμώνας είναι ο "φτωχότερος" που έχουμε ζήσει. Είναι πραγματικά απίστευτο και πρωτόγνωρη ανομβρία ζούμε, δηλ η "αρρώστια" της ανομβρίας γιατρειά δεν έχει καθόλου έτσι όπως πάει, τουλάχιστον για εμάς εδώ στην Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χειμώνας ουσιαστικά δεν έχει καν αρχίσει, αγαπητέ. Λίγη υπομονή. Με συστήματα συνεχώς από τα δυτικά είναι γεγονός ότι δεν ευνοείται η Κρήτη. Στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας θα περάσει ένα βαρομετρικό χαμηλό από τη νότια Ελλάδα και θα δώσει βροχές και στην Κρήτη. Πάντως, αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στην "ανομβρία" της Κρήτης και τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, θα προτιμούσα με κλειστά μάτια το νησί σας, που είχε, δυστυχώς, κι αυτό δύο θύματα από τη νεροποντή του Οκτωβρίου 2022.

      Διαγραφή
    2. Τέτοια βιασύνη στην Κρήτη… εδώ στην βόρεια χώρα ο χειμώνας μπήκε πριν λίγες βδομαδες. Στην Κρήτη κάνει χειμώνα ΙΑΝ και ΦΕΒ όσο κάνει. Όσο για τις βροχές ναι παντού χρειάζονται

      Διαγραφή
  26. Ανω βόιο 15 με 20 πόντους 0 βαθμούς....και συνεχίζει....!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πράγματι, ούτε εγώ περίμενα ότι ο φετινός χειμώνας μπορεί να βγει πιο άνομβρος από τον περυσινό. Είναι αλήθεια - το έχω ξαναπεί - ότι ειδικά για την βόρεια Κρήτη είναι από τις χειρότερες υετικά χρονιές από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες τελικά, τα χιόνια έμειναν ψηλά, μία ωραία τυπική χειμωνιάτικη κακοκαιρία, ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς , νομίζω ότι χιονίζει μόνο στα ψηλά

      Διαγραφή
  29. -------Ποτιστική βροχή ακόμα .
    -------Ευχαριστώ τον Φώτη και τον Τζίμη για τις απαντήσεις τους και για τον εμπλουτισμό του μετεολεξιλογίου μου.
    --------Απόλυτα κατανοώ τους φίλους Κρητικούς. Τις προάλλες έβλεπα ένα ρεπορτάζ για τα χάλια ενός ταμιευτήρα στο νησί .Όντως υπάρχει πρόβλημα.
    --------Δάσκαλος ,Φώτης αλλά και Χρήστος Σιμούλης επιτυχόντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε κ. καθηγητά. Μας τα χάλασε στο τέλος, ειδάλλως θα το βλέπαμε στις παρυφές της συμπρωτεύουσας και σε όλη τη δυτ. Μακεδονία.

      Διαγραφή
  30. Μεγάλο Κούβα η Ανατολική Θεσσαλία ούτε στα 1000 μ στον κισσαβο δεν έχει χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή