Πότε θα χιονίσει;

Άγιος Πέτρος Κυνουρίας, του Σταύρου Παυλόπουλου

"Επειδὰν γαρ ο χειμέριος χρόνος έλθη, πάντες που οι χιονόφιλοι προς τον θεὸν αποβλέπουσιν, οπότε χιονίσας την γην αφήσει αυτοὺς ευφρανθήναι" (Ξενοφώντος, Οικονομικός και Ζιακόπουλου, Προτρεπτικός).

29 σχόλια:

  1. Δάσκαλε θέλεις να μας πειράξεις νομίζω...ε λοιπόν στον Άγιο Πέτρο θα χιονίσει την επόμενη Κυριακή...εγώ πάντως θα πάω Βυτίνα για περισσότερο χιόνι και είναι και πιο κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλάβαμε,του Αγίου...και άνοιξα με τόση λαχτάρα το άρθρο..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χιχιχιχ Κύριε Ζιακόπουλε αυτοί που τους μισούσαν οι φιλόλογοι......που δεν κατάλβαν πότε γιατί να έχουμε 3 ι η πέντε ε.....πως θα το καταλάβουν αυτό?...Μετά από κόπο πάντως ερμηνεύω...."ότι θα σας χιονίσω βρε να ησυχάσετε.." Π.Α. βοήθεια!!!...

    υ.γ. έχετε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε εκείνη την εποχή του χρόνου που το 90 τοις εκατό...των καταλυμάτων ειναι πιασμένα από τώρα?...αν δεν το καταλάβατε δείτε τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της επαρχίας να το εμπεδώσετε...!Είναι οι ιδιοι δημοσιογράφοι που λενε πριν τις διακοπές το ίδιο πράγμα αλλα΄ποτε..δεν μας είπαν ότι το σιδηροδρομικά δίκτυο στα Τέμπη ήταν τυφλό...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Δάσκαλε Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως...εγώ θα πρόσθετα "οπότε χιονίσας την γή τον αφήσουν ήσυχο"(θωμάς ο ανορθρόγραφος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα χιονίσει την επόμενη Κυριακή και τα Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστούγεννα μπορεί..την επόμενη Κυριακή ούτε καν

      Διαγραφή
    2. Πεδινά δεν θα χιονίσει ούτε την άλλη Κυριακή και αν και πολύ νωρίς ακόμη ούτε τα Χριστούγεννα!
      Στα ορεινά ίσως και ημιορεινά θα χιονίσει και μάλιστα αρκετά!
      Άλλωστε μέσα μέσα τις πετάμε τις μπηχτές μας ενάντια σε αυτούς που στα σόσιαλ βλέπουν συνεχώς μεγάλους προσήνεμους χιονιάδες ή και Άγιους Βασίληδες από τις θάλασσες...
      Καλό βράδυ από την ψυχρή και βροχερή αυτή την ώρα Αιτωλοακαρνανία.
      Υ. Γ. Νομίζω ότι το gfs θα κερδίσει και πάλι έναντι στα πολλά φαινόμενα του ευρωπαϊκού για σήμερα βράδυ νύχτα.

      Διαγραφή
    3. Για να μην παρεξηγηθώ,αυτή είναι η πρώτη δική μου προσωπική αίσθηση για τον καιρό της προεορταστικής περιόδου.
      Πρόβλεψη από τώρα όπως έχουμε πει δεν υπάρχει για τόσο μπροστά.
      Επαναλαμβάνω όμως και λέω ότι ο φετινός χειμώνας δεν έχει σε καμία περίπτωση την περσινή και προπέρσινη μορφή.
      Νομίζω ότι ανεξαρτήτως του πεδινού χιονιού(αυτό πάντα είναι δύσκολο να συμβεί ανά περιφέρεια και δεν προβλέπεται πάρα λίγα 24ωρα πριν)ο χειμώνας φέτος θα έχει αρκετά νερά και αρκετά χιόνια στα ορεινά και νομίζω ότι το πιο φυσιολογικό και καλό για τη χώρα μας αυτό είναι.
      Την άποψή μου αυτή ενισχύουν και τα νέα μακροπρόθεσμα από τα μεγάλα μοντέλα που συνεχίζουν να θέλουν δυνατό χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες στην κεντρική και βόρεια ΒΑνατολική Ευρώπη και υγρές συνθήκες στη Μεσόγειο.
      Μέσα από τέτοιες κυκλοφορίες βλέπουν πολλά χιόνια τα ορεινά η και τα ημιορεινά της κέντρο βόρειας χώρας.
      Τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα θα τα βλέπουμε καθημερινά.

      Διαγραφή
    4. Μάλλον, έτσι είναι, Φώτη. Βασικά, είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου, το οποίο μπήκε τον Νοέμβριο, ουσιαστικά. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν το καλοκαίρι καθυστέρησε και να έρθει (Ιούλιος) και μοιραία και να φύγει (Οκτώβριος - αρχές Νοεμβρίου).

      Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια να κοιτάξουμε, με εξαίρεση το 2016 και το 2018, ο Δεκέμβριος είχε κυρίως φθινοπωρινά χαρακτηριστικά. Βροχές, δηλαδή, σαν αυτή που έπεσε χθες στην Αττική. Ευτυχώς ήταν σιγανή, κατά μέσο όρο 4-5 χιλιοστά, καθώς περπάτησα από την Καλλιθέα στο Φάληρο και δεν έγινα και παπί.

      Μόνο τα χαμηλά παπούτσια και το ανοιξιάτικο τζάκετ που φορούσα βράχηκαν πολύ και φυσικά το μαλλί. Μου πάει, όμως, το wet look, όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία. Καλού - κακού άπλωσα, βέβαια, όλα τα ρούχα που φορούσα έξω, καθώς δεν κάνει να στεγνώνουν μέσα στο σπίτι, διότι η υγρασία υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα στο εξωτερικό του. Ποτέ να μην κοιμάστε με βρεγμένα ρούχα και πετσέτες να στεγνώνουν στο υπνοδωμάτιο.

      Από την άλλη, ούτε στη βροχή είναι καλό να περπατάει κανείς. Καθαρίζει την ατμόσφαιρα εκπληκτικά, αλλά αυτό συμβαίνει, επειδή ρίχνει στο έδαφος ό,τι μικροσωματίδια υπάρχουν στον αέρα. Και πολλά από αυτά είναι ρυπογόνα και βλαβερά. Πριν χρόνια, είχαν γίνει, μάλιστα, συστάσεις από το λιμενικό στους χειμερινούς κολυμβητές να μην κάνουν μπάνιο όταν βρέχει και έχει και αφρικανική σκόνη.

      Διαγραφή
  7. Τυχαίως ο τίτλος δεν ξέρω ,η μετέπειτα πορεία του καιρού θα δείξει, μετά από μια πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας, Χρήστος από την κρύα Όθρυ εδώ και ένα τριήμερο να θυμίζει ότι βρισκόμαστε στο χειμώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Δάσκαλε.Ψυχραιμια παιδιά...οι ευκαιρίες θα υπάρχουν,εννοώ σαν πιθανές καταβάσεις ψύχους...κάθε χρονιά ο Κ.Ζιακοπουλος αν δει κάτι με το έμπειρο μάτι θα δώσει το παρασυνθημα.ΥΓ.New milestone,έρχονται οι Ντάλτον για τους παλιούς του blog...Γιαννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα στον Δάσκαλο. κ σε όλοι την παρέα ο Δάσκαλος νομίζω μας προετοιμάζει για. λευκό επισκέπτη καλή εβομαδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πότε θα κα, πότε θα κάνει ξαστεριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ------Γειά σου δάσκαλε με τις παραπομπές σου στην αρχαία Γραμματεία . Είπαμε, "τόχεις " και γιαυτό το κάνεις.
    -------Ανέκαθεν η χιών λειτουργούσε για πολλούς ανθρώπους και ως ευφραντικόν.
    --------Παλιά η αντίληψη ότι χορηγός των αγαθών είναι ο θεός .Αυτός τα δίνει αυτός και τα παίρνει ." Κύριος έδωκε,Κύριος αφείλετο. Ώσπερ τω Κυρίω έδοξε,ούτω και εγένετο ".
    --------Αγαπητέ "Θωμά" τα πολλά "Ι" και "ε" και '"ο" κ.λ.π., ανήκουν στην ιστορική ορθογραφία της γλώσσας μας ,μιας γλώσσας ξεχωριστής ανάμεσα στις 2.700 που υπάρχουν παγκοσμίως. Υπάρχουν ,γιατί συντελούν ,και αυτά, στη διατύπωση λεπτών εννοιών στο χώρο της φιλοσοφίας και της επιστήμης.
    --------Εγώ θα το τροποποιούσα λίγο και θα το έκανα : Ζιακοπούλου ,παρακλητικός !. ------==========Π.Α.

    Υ.γ. Δάσκαλε τί άποψη έχει ο "βλάχος" επί του θέματος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Π΄.Α. το βρήκα!!!....η λέξη κλειδί είναι ο χειμέριος χρόνος...δλδ η χειμερνή ισημερία....(21-22 Δεκέμβρη)...(."θωμάς" ο λουκανολάγνος")

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια είναι ότι το «παρακλητικός» δεν το σκέφτηκα. Αμφιταλαντεύτηκα μεταξύ του «προτρεπτικός» για νηστεία και προσευχή από μέρους μας μπας και γίνει κάτι και του «προφητικός» γιατί κάτι αχνοβλέπω το τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Προτίμησα το πρώτο για να μην ακούσω το «Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις».
      Με τον "βλάχο" είμαι σε συνεχή επαφή.
      Όσο για τον "Θωμά", προσπαθεί αενάως να με κάνει να ξανοιχτώ. Ακόμα και τα λουκάνικα "επιστράτευσε" για να με δελεάσει. Βέβαια το έκανε τεχνηέντως όπως οι μαστόροι της πατρίδας μου οι οποίοι όταν ήθελαν να πιουν ρακή, έλεγαν στο μαστορόπουλο παρουσία της κυράς του σπιτιού: «Τι κάθεσαι μπροστά μου σαν παγούρι με ρακή!». Εκείνη, ακούγοντας αυτό, έλεγε; « Αλήθεια, μάστορα. Να σας βάλω λίγη ρακή να πιείτε;"
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Kύριε Ζιακόπουλε και οι δύο πλευρές του Σμόλικα είχαν μάστορες..και μην σας πώ ότι η Κόνιτσα με την Ανασέλιτσα(Βόιο) είχαν το ίδιο λόμπυ...στην Κων/πολη...και τα αρχοντικά εκεί μαζί τα φτιάξαμε!!!Ευχαριστούμε !!!!!..."θωμάς"

      Διαγραφή
  12. Σήμερα το βράδυ στον Όλυμπο στα 1200 μέτρα μάλλον θα χιονίσει από ότι δείχνει... Για αλλού δεν ξέρω. Για την Ξάνθη και ειδικά για την περιοχή μου που είναι η πιο δύσκολη σε όλο τον νομό για χιονόπτωση και χιονοστρωση άγνωστο... Αρκετά απίθανο θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εδώ και ένα δίωρο περίπου, έχουμε καλή ποτιστική βροχή.
    Έχω την εντύπωση ότι θα διαφέρει προς το καλύτερο ο φετινός χειμώνας, σε σχέση με τους χειμώνες των προηγούμενων ετών.
    Πρέπει να κάνει κρύο και παγετός αυτή την εποχή, για να κοιμηθεί η φύση.
    Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπουρλότο ο δάσκαλος!! Μακάρι να έχουμε καλά νερά και πλούσια χιόνια, σταδιακά και στα χαμηλότερα. Ο Δεκέμβριος πάει καλά για την ώρα. Ευχάριστη έστω και για λίγο η βροχή στην Πετρούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κομοτηνή, βροχή ειχαμε από το μεσημερι μέχρι το βράδυ σήμερα, πέρα από καθε πρόγνωση. Οι προβλέψεις για τα Χριστούγεννα δεν είναι βεβαιες ακόμη.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κατά ένα εξισορροπητικο (?) τρόπο, σα να γύρισε ο διακόπτης χονδρικά από τις 20 Νοεμβρίου και μετά, και το παντελώς ανομβρο και ανύπαρκτο φθινόπωρο διαδεχτηκε μια περίοδος κατά την οποία έχουμε βροχές εδώ στη Ρόδο και γενικά στο ΝΑ Αιγαίο. Ήδη η αποψινή βραδιά μας χαρίζει καλές ποτιστικες βροχές. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το υετικο έλλειμμα με το οποίο θα κλείσει η χρονιά στην περιοχή μου, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο χειμώνας τώρα ξεκινά και νομίζω θα έχει ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν και Ελ νινιο βλέπω ότι θα το κάνει το θαύμα του και φέτος αν και σε τέτοιου είδους περιπτώσεις έχω την αίσθηση ότι πιο πολύ ευνοείται η κεντρική και η βόρειο ελλάδα οπότε πολύ δύσκολο το βλέπω για εμάς εδώ εν αθήνες για 4 στα τέσσερα οσμίζεται ο αστυνόμος σαΐνης βαρύ χειμώνα για φέτος και όχι με μία φωτοβολίδα και δύο τρεις εξπρές ψυχές της βολές χειμώνας από τα παλιά μάλλον μετά τιμής δελαπόρτας σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Ζιακόπουλε, ως μαθηματικός που είστε, εκτός από μετεωρολόγος, μπορείτε να μας εξηγήσετε τον τύπο υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας στα κυμαινόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ; Χοντρικά, κατάλαβα ότι θα υπολογίζεται με το γινόμενο ενός σταθερού συντελεστή προσαύξησης (τον οποίο θα καθορίζει ο προμηθευτής) επί της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς του προηγούμενου μήνα μείον την αντίστοιχη τιμή του προ - προηγούμενου μήνα.

    Αυτό το γινόμενο θα είναι ο συντελεστής β, αλλά όταν το τελικό αποτέλεσμα υπερβαίνει ένα ανώτατο ή ένα κατώτατο όριο τιμής, τότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης. Έτσι ώστε, η τελική τιμή της κιλοβατώρας να είναι ανάμεσα στο ανώτατο και το κατώτατο όριο. Και κάθε μήνα θα υπολογίζεται η τιμή με βάση τους δύο προηγούμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υστερα από απουσία δύο χρόνων, εδώ και 15 ημέρες, κοκκινολαίμηδες, καλόγεροι και καρβουνιάρηδες έχουν διαρκή παρουσία στην αυλή μου , ενώ έχουν εξαφανιστεί τα σπουργίτια.....τυχαίο? Θεσσαλονίκη 300μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παγωνιά εχθές το πρωί στην περιοχή μου, εναλλαγή συννεφιας και ήλιου εν συνεχεία με δυνατό όμως αέρα που κράτησε χαμηλά την θερμοκρασία.
    Κατά τις 6,30 το απόγευμα ξεκίνησε ψιλόβροχο που κράτησε, με αυξομειώσεις, έως τα ξημερώματα με ωραίο χειμωνιάτικο σκηνικό (χαμηλή νεφωση και επίσης χαμηλή θερμοκρασία, 7 βαθμούς).
    Υ.Γ:Πρώτη φορά βλέπω τον "γαμπρο" να στήνει την "νυφη" στην "εκκλησία "...!!!
    Προσπαθώντας λοιπόν ο "γαμπρος"(Παρνασσός)να βάλει.με πασπαλες,το κοστούμι του,η "νυφη"(Διρφυς)ολολευκη μέσα στο άσπρο της νυφικό τον περιμένει υπομονετικά έξω από την "εκκλησία "(χειμωνας)για να τελεστεί το μυστήριο...!!!
    Ευτυχώς που ο "γαμπρος" άκουσε την συμβουλή της Πυθίας και κράτησε μαζί του τα...παρανυφακια...Αυτό τον...εσωσε...!!!
    Υ.Γ:2.Δεν νομίζω πως πρέπει να εξαιρεθεί η Αθήνα από ένα ενδεχόμενο χιονι τον επερχόμενο χειμώνα,φαίνεται παράξενο να γίνει το 4 στα 4,αλλά όλα είναι ανοιχτά...αφήστε πρώτα να βγάλει ο...προπονητής την ενδεκάδα και τους αναπληρωματικούς και το βλέπουμε πιο καλά...!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πότε θα χιονίσει λοιπόν; οι πρωινές προβλέψεις έδειχναν χιόνι το ερχομενο Σαββατοκύριακο, οι μεσημεριανές όμως ούτε βροχη! (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή