Η παλαίστρα των καιρών



Ένας καλός φίλος είδε σε μοναστήρι των Μετεώρων την ονομαζόμενη παλαίστρα των καιρών ή αλλιώς το αγιορείτικο βαρόμετρο και πρόσφατα με ρώτησε τη γνώμη μου για τον τρόπο λειτουργίας και κυρίως για την αξιοπιστία του. Επειδή κι εγώ δεν γνώριζα καλά το θέμα, το έψαξα και αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις μου με βάση την απαράβατη αρχή μου να αποδίδω «τα της Παραδόσεως τη Παραδόσει και τα της Επιστήμης τη Επιστήμη».


Στο κέντρο της παλαίστρας οι μοναχοί τοποθετούσαν έναν σπόρο του φυτού που ονομάζεται ερωδιός ο κωνιόμορφος (αλλιώς καλόγερος, χτενάκι, βελονιά, πιρουνάκι, περδικονύχι, νύχι του ερωδιού κ.ά.) λόγω της ομοιότητας του καρπού του με το ράμφος του ερωδιού. Ο σπόρος του φυτού αυτού, που έχει τη μορφή τρυπανιού (σπειροειδές σχήμα), είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην υγρασία και ανάλογα με τις μεταβολές της παρουσιάζει χαλάρωση ή μάζεμα (βίδωμα), ιδιότητες που αντίστοιχα ονομάζονται ελαστική εκτόξευση ή αυτό-ταφή. Στο τέλος κάθε μεταβολής η κατεύθυνση προς την οποία έχει σταματήσει η ουρά του σπόρου δείχνει τον καιρό που θα επικρατήσει. Η υγρασία φαίνεται να είναι το κλειδί στην όλη υπόθεση και όχι η ατμοσφαιρική πίεση.

Παρατηρώντας με προσοχή την παλαίστρα είδα ότι ο εξωτερικός κύκλος με τα ονόματα των ανέμων είναι σωστός, αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη με τους δύο εσωτερικούς κύκλους, δηλαδή να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί τα ονόματα των καιρών. Είναι ατάκτως ερριμμένα ή όχι; Αν όχι, πώς εξηγείται, για παράδειγμα, το γεγονός ότι το ψύχος βρίσκεται προς την κατεύθυνση των Α-ΝΑ ανέμων;

Αναφορικά με τα ονόματα της κατασκευής, αμφότερα είναι εξαίσια. Περισσότερο όμως θέλω να σταθώ στον όρο παλαίστρα των καιρών που συνειρμικά φέρνει  στο νου το παλαίστρα των ανέμων, αφού παλιότερα οι άνεμοι ονομάζονταν και καιροί. Σύμφωνα με τις λαογραφικές καταγραφές πολλών χωρών, οι άνεμοι έχουν αδυναμίες και πάθη και πολλές φορές δρουν ανταγωνιστικά, με τον καθένα από αυτούς να επιδιώκει την κυριαρχία του επί των άλλων ανέμων.

Η δοξασία για τις συνεχείς αναμετρήσεις των ανέμων και τα αποτελέσματα αυτών των αναμετρήσεων έχει επιστημονική βάση. Για παράδειγμα, η παροιμία: «Αν δε μαλώσουν δυο καιροί (άνεμοι), δεν βρέχει» ή η παρόμοιά της: «Όταν παλεύουν οι καιροί, σίγουρα θα βρέξει» φαίνεται να παραπέμπει στη σύγκλιση ανέμων διαφορετικών διευθύνσεων που οδηγεί σε ανοδικές κινήσεις του αέρα και με προϋποθέσεις στο φαινόμενο της βροχής ή στην απότομη αλλαγή των ανέμων που παρατηρείται κατά το πέρασμα των μετώπων που και αυτά βέβαια προκαλούν υετό.

Καλά Χριστούγεννα, φίλοι μου!

16 σχόλια:

  1. Καλα Χριστούγεννα Δάσκαλε με υγεία εύχομαι
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές γιορτές με υγεία σε όλους τους φίλους του blog και στον κύριο Ζιακόπουλο! Σχετικά με το θέμα της ανάρτησης, πριν καμιά δεκαριά χρόνια είχα αγοράσει από την Αμερική κάτι μικρά κλαδάκια ενός δέντρου που προέβλεπαν τον καιρό!! Αυτά τα χρησιμοποιούν οι Ινδιάνοι μιας φυλής στον Καναδά για να προβλέπουν ποτέ θα έχει επιδείνωση ο καιρός και ποτέ θα βελτιωθεί. Όταν το κλαδί λυγίζει προς το έδαφος έρχεται κακοκαιρία και όταν κοίτα ψηλά στον ουρανό ο καιρός είναι καλός! Πραγματικά το έβαλα στην αυλή μου και λειτουργούσε! Όταν ο καιρός χαλούσε κρεμόταν προς τα κάτω και όταν είχαμε καλοκαιρία ήταν προς τα πάνω. Φυσικά όπως και με τον σπόρο έχει να κάνει με την υγρασία της ατμόσφαιρας που όταν ήταν υψηλή έβαζε βάρος στο κλαδί και λύγιζε και όταν είχε ηλιοφάνεια πήγαινε προς τα πάνω! Τώρα όταν ήταν στην ευθεία ο καιρός ήταν αναποφάσιστος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως, τα περισσότερα ταιριάζουν, κ. Ζιακόπουλε. Το χιόνι και η τρικυμία συνδέονται με τους βοριάδες (τραμουντάνα, μαϊστρος, γρέγος), η ομίχλη, τα σύννεφα, η υγρασία με τους (νοτιο)δυτικούς ανέμους (πουνέντες, γαρμπής), η θερμότητα και η θύελλα με τον νοτιά (όστρια). Επίσης, με τους (νοτιο)ανατολικούς ανέμους (σιρόκος, λεβάντες) πάει όντως, η γαλήνη. Συγκεκριμένα, ο ανατολικός άνεμος κάνει γαλήνια τη θάλασσα, τουλάχιστον στον Σαρωνικό, ενώ από προσωπική εμπειρία, φέρνει και μία σχετική ψύχρα.

    Το εντυπωσιακό είναι, πάντως, ότι από την παραδοσιακή παλαίστρα έχουμε φτάσει πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη, που ετοιμάζονται να επιστρατεύσουν στην Ινδία για να δημιουργήσουν κλιματικά μοντέλα και να βελτιώσουν τις προγνώσεις του καιρού, όπως μεταδίδει το Reuters. Kάτι που κρίνεται απαραίτητο στην εποχή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, η οποία έχει αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που στοίχισαν 3.000 ζωές φέτος στην Ινδία.

    Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες, ανά τον κόσμο, εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει την ταχύτητα, φέρνοντας μία επανάσταση στην πρόγνωση του καιρού, σύμφωνα με το MetOffice. Μάλιστα, ένα τελευταίας τεχνολογίας μοντέλο που χρηματοδοτείται από την Google έχει ήδη ξεπεράσει τις συμβατικές μεθόδους πρόγνωσης του καιρού.

    Η ακρίβεια στην πρόγνωση του καιρού είναι ακόμα πιο σημαντική στην Ινδία των 1,4 δισ. κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων είναι πάμφτωχοι. Είναι, επίσης, σημαντική από την άποψη ότι η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ρυζιού, σιταριού και ζάχαρης.

    Η μετεωρολογική της υπηρεσία βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα, χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές, αλλά αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη με ένα διευρυμένο δίκτυο παρατηρήσεων, θα μπορεί να έχει υψηλότερης ποιότητας δεδομένα προγνώσεων και σε χαμηλότερο κόστος.
    https://slashdot.org/story/23/12/22/1141228/india-boosts-ai-in-weather-forecasts-as-floods-droughts-increase
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια επισήμανση για την "παλαίστρα των καιρών "...πρέπει να είναι από το Άγιο Όρος καθώς η Μόνη της Μεγίστης Λαύρας είναι εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ------Ενδιαφέρον ,από λαογραφικής απόψεως.

    ------Αξιέπαινη η προσπάθεια του δασκάλου να αποκρυπτογραφήσει την .......γραμμική γραφή Α !.

    -------Ο Δεκέμβριος δεν έχει κάτι άλλο να δώσει .Εμείς εδώ στη Δ. Κορινθία πήραμε σύνολο 25 χιλ. .Δηλαδή τ(θ)ίχες και δη και κατσαρές !!!.------====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά Χριστούγεννα δάσκαλε. Εύχομαι τα καλύτερα σε σας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.Υγεία πάνω από όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εμένα ο πατέρας μου στα Χανιά έλεγε "η νοθιά (προ)καλεί τον βοριά και ξεσπά κακοκαιριά". Αυτό βέβαια αφορά τη βόρεια Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία ξεκούραστη και διαφορετική η ανάρτηση σε σχέση με τα καθιερωμένα του μπλογκ.
    Ωραία και η "παλαίστρα" του καιρού από τη Μονή του Αγίου όρους(μία από τις πολλές) αλλά προσωπικά δεν κατάλαβα και πολλά στο πως όλο αυτό το σύστημα διαβάζει τον καιρό.

    Στα υπόλοιπα η θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια αναμένεται να φτάσει στο πικ των μέγιστων τιμών αύριο και μεθαύριο και τα 20αρια πλας που είχαμε τάξει πριν πολλές ημέρες θα επιβεβαιωθούν.
    Στον καιρό της Πρωτοχρονιάς τώρα, όλα δείχνουν ζωνική και αμέσως μετά ημιζωνική.
    Αυτό που αρχίζει και φαίνεται πια ξεκάθαρα είναι οι καλές βροχές κυρίως στη δυτική ΒΔυτικη Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο(από την παραμονή πιθανόν), και μετέπειτα βάση του μέσου όρου πολλαπλού δείγματος αλλά και των δεικτών ΑΟ ΝΑΟ η κυκλοφορία γίνεται πιο ευνοϊκή για περισσότερα νερά, χιόνια στα ορεινά και ίσως κάποιον χιονιά αυστηρά κέντρο βόρειας ΒΔυτικης χώρας που τόσο έχει λείψει τα τελευταία χρόνια.
    Αυτά από μένα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
    Εύχομαι σε όλους τους φίλους και τις φίλες του μπλογκ καλά Χριστούγεννα.
    Η γέννηση του Θεανθρώπου να μας γεμίσει με ευλογία πίστη και αγάπη και προπαντός να έχουμε υγεία.
    Να χαρείτε όλοι αυτές τις όμορφες οικογενειακές στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ό,τι κατάλαβα κι εγώ από την περιγραφή του κ. Ζιακόπουλου, ο σπόρος που βρίσκεται "βιδωμένος" στο κέντρο του κύκλου, κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις ανάλογα με την υγρασία που επικρατεί και όπου δείχνει στην περιφέρεια κάθε φορά, αυτόν τον καιρό θα κάνει. Για παράδειγμα στη φωτογραφία η ένδειξη είναι ότι θα επικρατήσει συννεφιά, ομίχλη και (βορειο)δυτικός άνεμος.

      Αντίθετα, συνθήκες καύσωνα θα βιώσουν στη Δυτική Αυστραλία, τη Βόρεια Περιοχή και το ανατολικό Κουίνσλαντ με 45 βαθμούς τοπικά, όπως μεταδίδει το Reuters. Στην πρωτεύουσα Περθ της Δυτικής Αυστραλίας η θερμοκρασία έφτασε τους 35 βαθμούς στο +5 από τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου, ενώ στη συγκεκριμένη πολιτεία μαίνονται και 20 πυρκαγιές και εκκενώθηκε μία πόλη 5 χιλιάδων κατοίκων.

      Πάνω από 1.000 πυροσβέστες έχουν επιστρατευτεί, τη στιγμή που στα ανατολικά της Αυστραλίας η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές και έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία, συμπεριλαμβανομένου και του Σίδνεϊ.
      https://www.usnews.com/news/world/articles/2023-12-23/large-parts-of-australia-endure-heat-wave-lifting-bushfire-risk
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. Καλά Χριστούγεννα κύριε Ζιακόπουλε, και σε όλους τους φίλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νικόλαος Παντελικίζης23 Δεκεμβρίου 2023 στις 8:48 μ.μ.

    Καλά Χριστούγεννα κύριε Ζιακόπουλε με υγεία σε εσάς και την οικογένεια σας και σε όλες και όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά Χριστούγεννα στον Δάσκαλο και σε όλα τους φίλους του μπλογκ εύχομαι με υγεία και οικογενειακή γαλήνη από την Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά,καλά Χριστούγεννα εύχομαι σε όλους σας!Κύριε Ζιακόπουλε ευχαριστούμε για όλα.
    https://www.youtube.com/watch?v=lJIomBSCEJg
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους τους φίλους του μπλοκ. Ευχές και στον δάσκαλο μας που πάντα φροντίζει να ενημερώνει αλλά και να ενημερώνεται ώστε να μας μεταφέρει σωστά την γνώση του. Σπανίζει δυστυχώς στην εποχή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας με υγεία, με όλους τους καιρούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν μπορώ να καταλάβω και πολλά από την παλαιστρα των καιρών,ίσως αυτοί που την είχαν κάτι ξεράνε περισσότερο,εγώ από τα σημάδια που βλέπω από τη φύση και τα ζώα είναι ότι ο χειμώνας θα ξεκινήσει μετά τις 15 Ιανουαρίου , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή