Ένα χαμηλό από τη Λιβύη θα φέρει αξιόλογες βροχές στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Επισημαίνεται ότι, αν και εξασθενημένος, ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα συνεχιστεί. 


Την Τετάρτη (20/12), τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως τις βραδινές - νυχτερινές στο Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Α-ΝΑ Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Την Πέμπτη (21/12), τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με ένταση το πολύ 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη Β. Ελλάδα. 

Το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή  (22-24/12), δεν προβλέπονται καιρικά φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα σε στεριά και θάλασσα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιοχές και στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας θα επικρατεί ηλιοφάνεια. 

82 σχόλια:

  1. Συνεπώς…υπομονή! Ως φαίνεται ο χειμώνας με την «φθινοπωρινοάνοιξη» θα «παλεύουν» τις επόμενες ημέρες πάνω από την Ελλάδα! Σε πρώτη φάση φαίνεται να κερδίζουν οι «άκυρες» ,σε σχέση με το ημερολόγιο, εποχές! Ευχή όλων να συμβαδίσει κάποια στιγμή ο καιρός με την εποχή … Αχιλλεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμάστε την προηγούμενη εβδομάδα που μεταξύ σοβαρού και αστείου πέταξα την ατάκα για ΠΑσχούγεννα και μάλιστα ένας ανώνυμος με ειρωνευτηκε? Ε με βάση τα πρωινά άθλια τρεξίματα αυτό πάει να γίνει και έτσι θα επιβεβαιωθει και ο γνωστός προφήτης επαγγελματίας Μετεωρολόγος. Δεν σας φταίω εγώ! Πάντως δεν χρειάζονται και ειδικές γνώσεις για να προβλέψεις των καιρό των Χριστουγέννων τα τελευταία χρόνια. Και μόνο στατιστικά να το δεις, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε αντικυκλωνα και καλοκαιρία όπως καλή ώρα περσι. Ετοιμαστείτε για γυαλιά ηλίου και φραπεδακι έξω στον ήλιο! Αχ που είσαι Δεκέμβρη του 1986,,του 1988?του1991,92?Δεκεμβρη του 2001?Χαθηκες λεβεντη μου.. Δεν μπορείς πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμίζει χειμώνα 2006-2007 προς το παρόν....αν και τότε είχε προηγηθεί ένας χειμώνας με τα όλα του το 2005-2006 καθώς και ένα πλούσιο υετικά δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου.. ευχόμαστε προς την πρωτοχρονιά και μετά να αλλάξει η κυκλοφορία προς το ευνοϊκότερο.

      Τόλης Δημήτριος

      Διαγραφή
    2. Ε δεν το λες και πασχουγεννα Γιάννη μου με 15-16β μέγιστες στα κεντρικά, στα βόρεια σίγουρα χαμηλότερες, μονοψηφιεσ ελάχιστες και κάποιες συννεφιές μόνο πασχα δεν θα θυμίζει ο καιρός.. όσον αφορά τους Δεκέμβρηδες παλιότερων δεκαετιών έχεις δίκιο,ο μήνας αυτός πια ανήκει στο φθινόπωρο., Χρήστος Κ

      Διαγραφή
    3. Δε μπορεί το παλληκάρι Γιάννη(Δεκέμβρης) τι να κάνουμε τώρα,που έλεγε και ο αείμνηστος παλαίμαχος...

      Διαγραφή
    4. Φώτη το έλεγε ο πρώην προπονητής Άγγελος Αναστασιαδης που δεν είναι αείμνηστος αλλά ζει.

      Διαγραφή
    5. Έχεις δίκιο τον μπέρδεψα με τον Αλέφα...

      Διαγραφή
    6. Πάντως πλάκα-πλάκα ανήμερα των χριστουγέννων από το 2013 και ύστερα κάθε χρόνο συνεχόμενα έχει αίθριο καιρό τουλάχιστον στην περιοχή μου στην θεσσαλία.
      Και μάλιστα πάντοτε κάνει τον ίδιο καιρό και την πρωτοχρονιά που ακολουθεί με εξαίρεση το 2015.
      Αν το έβαζα στοίχημα πριν 10 χρόνια ακριβώς,βάζω το χέρι μου στην φωτιά οτί θα το έχανα.
      Ποιος θα το περίμενε για 10 συνεχή χρόνια?

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα στον Δάσκαλο κ σε όλοι την παρέα δεν θα λυψουν οι βροχές κ αυτό είναι ευχαριστο σίγουρα θα θέλαμε ψυχρά Χριστούγεννα αλλά ο καιρός αποφασίζει ελπίζω να μας κάνει την χάρη πρωτοχρονιά Φώτα ο Δάσκαλος σίγουρα θα μας ενημερωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς τουλάχιστον θα έχει κινητικότητα ο καιρός και αυτή την εβδομάδα και μακάρι να βραχούμε καλά εδώ κάτω αλλά και γενικότερα σε περιοχές που το έχουν ανάγκη. Όλοι μας έχουμε ανάγκη το νερό. Και ευτυχώς που δεν φαίνεται να μας "καταπίνει" κάποιος μεγάλος αντικυκλώνας και να έχουμε αιθριες μέρες για 2-3 εβδομάδες. Θάνος Κ

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη μουντή Στοκχόλμη όπου ο Ατλαντικός προσωρινά έλιωσε τα πιο πολλά χιόνια .Την Πέμπτη επιστρέφει ο χειμώνας .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω έτσι όπως πάει ο καιρός μέχρι στιγμής,μεγαλώνουν οι πιθανότητες για άνοιξη βροχερή και ψυχρή,δεν βλέπω κάτι μέχρι τέλος του μήνα , από μήνα σε μήνα πάμε με αναβολή καιρικά και από εποχή σε εποχή , ελπίζοντας.Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τον περασμένο μάη που έκανε μουντάδες και βροχές και ας ήταν μάης μήνας.

      Διαγραφή
  6. Σοβαρός κ ακριβης όπως πάντα ο κ Ζιακοπουλος όπως συνήθως όμως οι υπερβολές από μερικούς άρχισαν!!!πασχουγεννα ο ένας ξηρασια κ ζεστα ο άλλος ....Κ ο τρίτος επιβεβαιώνει για την ανηφοριτσα θερμοκρασίας στη Στοκχόλμη περιμένοντας τον αναιμικο χειμώνα που καμιά σχέση όπως ξανάγραψα δεν θα έχει με το πρώτο 15νθημερο του μόνου πραγματικά κρύο υ για πολλά πολλά χρόνια!!!!!άλλοι τραγικοποιουν κ άλλοι ωραιοποιουν!!!Κ φυσικά παρερμηνευουν κ διαστρεβλωνουν τον έγκριτο μετεωρολόγο μας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θερμοκρασία στη Στοκχόλμη θα επιστρέψει σε χειμωνιάτικα επίπεδα και θα έχει λευκά Χριστούγεννα στη Στοκχόλμη όπως λένε οι Σουηδοί μετεωρολόγοι .Μακης Στοκχόλμη .

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά χειμώνα έχει φέτος η Σουηδία και όλα γενικά τα βόρεια, ας μην υπερβάλουμε...

      Διαγραφή
    3. Σε αντίθεση με τη βόρεια Αμερική...

      Διαγραφή
  7. Λέμε συνεχώς ότι δεν έχουμε χειμώνα, αν και τα έχει κάνει τα χιονάκια του, πριν να μπει καν το χειμερινό ηλιοστάσιο (22/12), αλλά τι να πουν και στην Αυστραλία που αντί για καλοκαίρι, είδαν αεροπλάνα να βυθίζονται και κροκόδειλους να βγαίνουν στη στεριά από τις πλημμύρες στα βορειοανατολικά, όπως μεταδίδει το BBC. Εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους και τους δρόμους που είχαν γίνει σαν ποτάμια, ενώ το αεροδρόμιο του Cairns, από το οποίο μπορεί να πάει κανείς στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, έκλεισε λόγω εισροής υδάτων.

    Εννέα άνθρωποι, ανάμεσα τους κι ένα άρρωστο παιδί, πέρασαν, ωστόσο, τη νύχτα στην οροφή ενός νοσοκομείου, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να τους προσεγγίσουν. Ακόμα κι ένας κροκόδειλος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και τον τράβηξαν με σχοινί σε ασφαλές σημείο.

    Η πόλη του Cairns έχει δεχτεί πάνω από 2 μέτρα βροχής (δηλαδή 2.000 χιλιοστά - 2.000 τόνους νερού σε κάθε στρέμμα γης) από τη μέρα που άρχισαν οι βροχοπτώσεις του συγκεκριμένου τροπικού κυκλώνα να πλήττουν το Κουίνσλαντ. Επίσης, 2 μέτρα έχει ανέβει και η στάθμη του ποταμού Daintree, αφού η περιοχή δέχτηκε εκεί 824 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες.

    Οι ζημιές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. αυστραλιανά δολάρια (670 εκ. δολ.). Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπάρχουν νεκροί και αγνοούμενοι, ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού και για τα συστήματα αποχέτευσης, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Το οξύμωρο να πέφτουν 2.000 χιλιοστά βροχής και να μην έχεις να πιεις νερό. Κάτι ανάλογο είδαμε τον Σεπτέμβρη κι εδώ.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-67740978

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετά από την " κακοκαιρία" εξπρές του Σαββάτου χθες και σήμερα πλήρης ηλιοφάνεια στην Ξάνθη χωρίς ούτε ένα συννεφάκι. Νορμάλ θερμοκρασία και ήλιος λες και είναι καλοκαίρι. Για μια ημέρα χειμώνα θα ακολουθήσουν 15 μέρες καλοκαιρίας. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. Διατίθεται ἀπόγνωσις
      εἰς ἀρίστην κατάστασιν,
      καὶ εὐρύχωρον ἀδιέξοδον.



      Διαγραφή
    2. Δεν είναι απόγνωση... Ούτε και αδιέξοδο... Απογοήτευση είναι για τις εποχές που έχουν μπερδευτεί και έχουν χαθεί είναι. Λέμε ότι έχουμε χειμώνα αλλά έχουμε? Και προβληματισμός είναι για τις συνέπειες από αυτή την κατάσταση.

      Διαγραφή
  9. Θα ήθελα μια θερμή παράκληση ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ:Γίνεται να μην υπάρχουν γκρίνιες σχετικά με το γεγονός,επειδή δεν κάνει βροχές και χιόνια για να μην δημιουργήται κλίμα αρνητισμού σε αυτό το ιστολόγιο?
    Καταλαβαίνω πως για μια ακόμα χρονιά θα έχουμε ηλιόλουστα χριστούγεννα όμως δεν έχει ανάγκη αυτός ο χώρος από "μοιρολόγια"και νοσταλγικές αναφορές από παλιές χρονιές.
    Θα παρακαλούσα πως αν δεν είναι δυνατό να αλλάξει το ρεπορτόριο των σχόλιων,ας σταματήσουν να γράφουν σχόλια μέχρι έως ότου λίγες μέρες πρωτού έρθει δυνατή ψυχρή εισβολή στην ελλάδα,διότι κούρασε το ίδιο "ποίημα"κάθε χρόνο αυτήν την εποχή να το ακούμε.
    Το blog θέλει θετική διάθεση,και λόγω του διαχειριστή που είναι εύθυμος και αισιόδοξος άνθρωπος και αφετέρου εν'οψει των γιορτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα καλά και όλα ωραία. Ένα από τα διαχρονικά τραγούδια του Νταλάρα.

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ θετική διάθεση χωρίς χιόνια και βροχές μέσα στις γιορτές! Εδώ είμαστε ακραίοι καιρόφιλοι, αγαπητέ, δεν μπορούμε την βαρετοκαιρία.

      Διαγραφή
    3. Χρήστο,καιρικό φαινόμενο είναι και ο αίθριος καιρός.
      Ξέρω οτί δεν υπάρχει διάθεση αλλά να μην εμποτίζεται με αρνητική ενέργεια αυτός ο χώρος.

      Διαγραφή
    4. Ο αίθριος καιρός είναι βαρετός, δεν είναι καιρικό φαινόμενο.

      Διαγραφή
  10. Aγαπητοί φίλοι γνωρίζει ή υποψιάζεται κάποιος από σας ποιός είναι ο άγνωστος των 6:03 (18-12-23) της προηγούμενης ανάρτησης ;
    Απεκάλεσε τον προς όν απευθύνεται άσχετο και διεφθαρμένο(πουλημένο) !!!.
    Το αντιπαρερχόμεθα; . -----============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αισχρό σχόλιο από την αρχή ως το τέλος του! Ανάξιο περαιτέρω σχολιασμού. Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο, αρχικά είχα την εντύπωση ότι αναφέρονταν ειρωνικά σε κάποιον αρνητή της κλιματικής αλλαγής, αλλά ξαναδιαβάζοντάς το θα μπορούσε να αναφέρεται και σε κάποιον από εδώ ... Η ανωνυμία τρέψει τα τρολ.

      Διαγραφή
    3. Καθηγητά κ. Π.Α. Τέτοιου είδους ποινικά αδικήματα είναι κατ' έγκληση, συνεπώς απαιτούν προσωπική υποβολή έγκλησης (μήνυσης) από τον παθόντα. Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται και λειτουργούν σαν τις μέλισσες, πετώντας από λουλούδι σε λουλούδι.
      Υπάρχουν, όμως, και άλλοι άνθρωποι που λειτουργούν σαν τις μύγες, πετώντας από σκ@τό σε σκ@τό.
      Αυτό που με εξοργίζει περισσότερο από όλα είναι ότι η επιστήμη, την οποία λοιδορούν, έδωσε στους δεύτερους τη δυνατότητα (επινόηση Διαδικτύου) να εκθέτουν δημοσίως και χωρίς κανένα κόστος τις π@π@ρολογίες τους.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    5. Εντάξει, αγενής, αναιδής, αλλά και ανακριβής ήταν ο τύπος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του meteo.gr, που είχα διαβάσει παλιότερα, οι θάνατοι από ακραία φαινόμενα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί από το 2002 και μετά, ωστόσο, αν γίνονταν μηνύσεις για κάθε προσβλητικό σχόλιο στο ίντερνετ, τα δικαστήρια θα έβγαζαν αποφάσεις όχι σε 5-10 χρόνια που κάνουν τώρα, αλλά τον άλλο... αιώνα.

      Έχω και προσωπική εμπειρία από τη μήνυση που είχαμε καταθέσει ενάντια στον εργοδότη μας, όταν μας έκλεισε, αφήνοντας μας απλήρωτους και με βασικό μας επιχείρημα ότι δεν είχε καταβάλει ούτε όλο το δώρο Χριστουγέννων, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα. Nα σημειωθεί ότι η κατάθεση μήνυσης κοστίζει 100 ευρώ - τότε αν την έκαναν πολλοί μαζί, όπως εμείς, μοιράζονταν το ποσό, αλλά πλέον η ταρίφα είναι κατοστάρικο το άτομο. Δηλαδή, μία μήνυση από δέκα άτομα για την ίδια υπόθεση θα πάει στο ένα χιλιάρικο.

      Η δική μας υπόθεση έπαιρνε τη μία αναβολή μετά την άλλη για να τελεσιδικήσει, όταν ο άνθρωπος είχε πια πεθάνει. Για να πω την αλήθεια μου, λυπήθηκα τότε και σχεδόν ξέχασα τα δεδουλευμένα που δεν πήραμε ποτέ. Αλλά και από τα υπόλοιπα παιδιά, νομίζω, έφυγε ο θυμός που είχαν αρχικά και μετά από ένα σημείο, βλέπαμε τις διαδοχικές κλητεύσεις μας στο δικαστήριο σαν μία ευκαιρία να ιδωθούμε και να θυμηθούμε τα παλιά.

      Γενικά, η άποψη που σχημάτισα, είναι ότι θα πρέπει να είναι πολύ σοβαρός ο λόγος για να κινηθείς δικαστικά. Μην γίνουμε δικομανείς, σαν τις ΗΠΑ, όπου μπορεί να σου κάνουν μήνυση πραγματικά για ψύλλου πήδημα. Μία γνωστή που ζει και εργάζεται εκεί, μου είπε ότι κάποτε μία κυρία τη σκούντηξε κατά λάθος στο σούπερ μάρκετ και μετά της ζητούσε συγγνώμη ξανά και ξανά. Όταν η φίλη της απάντησε ότι δεν πειράζει, η κυρία ανακουφίστηκε, καθώς πίστευε ότι θα δεχόταν μήνυση.

      Αλλά από τις ΗΠΑ να περάσουμε στην Ευρώπη, όπου σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του effis, ψυχρότερες από τον μέσο όρο θα είναι οι θερμοκρασίες στο βόρειο τμήμα της ηπείρου μας και θερμότερες στο νότιο, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Η Ελλάδα θα έχει, μάλιστα, και έλλειμμα βροχοπτώσεων μέχρι το τέλος του έτους και πλεόνασμα στα δυτικά την πρώτη βδομάδα του Γενάρη. Μέχρι την άλλη βδομάδα, βέβαια, μπορεί να έχουν αλλάξει οι εκτιμήσεις του effis.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
  11. Όπως πολύ σωστά τόνισε ο αγαπητός καθηγητής κ.Πετρος, η παρελθούσα κακοκαιρία ήταν ιδανική για όλη την Βοιωτία(αφήνοντας 50-70 χιλιοστα) αλλα ειδικά για την κεντρική και δυτική Βοιωτία (πλην Αράχωβας)η απρόσμενη; σε ενταση,υποτροπή το βράδυ του Σαββάτου έως και αργά το μεσημέρι της Κυριακής άφησε στο σύνολο 80-90 χιλιοστά, ενώ στο Ζερικι (850υψ)άφησε 107 χιλιοστά και αρκετό χιόνι στον ανατολικό Ελικώνα, πολύ δε περισσότερο στον κεντρικό-δυτικό κορμό αυτού.
    Ο Παρνασσός όντως,ξημέρωμα Δευτέρας, ήταν κατάλευκος μέχρι χαμηλά στην Αμφίκλεια σχεδόν,επιβεβαιώνοντας τον χρησμό της Πυθίας και ατενίζει απέναντί του, την επίσης κατάλευκη Διρφυ.
    Ήταν πολύ καλό νερο για την περιοχή μου και εύχομαι να πάρουν σειρά όλοι όσοι το έχουν ανάγκη.
    Φυσικά θα ήθελα να συγχαρώ τον αγαπητό μας δάσκαλο για όλα όσα απλόχερα μας χαρίζει και ειδικά για τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα της προηγούμενης ανάρτησης.
    Εγώ από την μεριά μου θα το πω πολύ πιο απλά,αν και το έχω ξαναγράψει; Η φύση και όλα τα πλάσματά της ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ στην κυριολεξία(για όλα όσα έρχονται) σε σημείο που να μην μπορώ να "ακουσω" καθαρά τι ακριβώς είναι αυτά που μου "λενε".
    Αχός βαρύς ακούγεται...
    Φυτά και δέντρα βρίσκονται σε σύγχυση(αμπέλια και κληματαριά με 20 εκατοστά βλαστάρια, το πευκοδάσος του χωριού μου γεμάτο κουκουλια με κάμπιες και πεταλούδες να πετούν λες και είναι Μάης) ενώ τα πουλια-ζώα δείχνουν να έχουν κλείσει τα "ρανταρ" τους και χάνουν τον προορισμό τους,ενώ τα ίδια πράγματα βλέπω και στην θάλασσα.
    Όλη αυτή την κατάσταση την παρομοίασα με φορτηγό που με σπασμένα φρένα οδεύει προς κατοικημένη περιοχή χωρίς μάλιστα να φαίνεται κάτι στον ορίζοντα ικανό να το σταματήσει.
    Η αλλαγή της πορείας του δεν ευνοεί καθώς μετά από λίγο θα πλησιάζει άλλη κατοικημένη περιοχή.
    Δεν βλέπω διάθεση από καποιον/κάποιους να κάνουν κάτι,οπότε το μόνο που μένει είναι να πάρει την κατάσταση στα χέρια της η ίδια η μητέρα φύση,πράγμα το οποίο και κάνει ώστε να επαναφέρει τα πάντα εκεί που ΠΡΈΠΕΙ.
    Επιφυλάσσομαι...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως τα Χριστούγεννα καλοκαιράκι θα έχουμε φιλε

      Διαγραφή
    2. Πόσο όμορφα τα περιγράφεις βρε Χριστόδουλε και πόσο ωραία η παρομοίωσή σου με το φορτηγό που τρέχει με σπασμένα φρένα. Ετσι ακριβώς είναι. Η φύση κάνει αυτό που πρέπει για να επαναφέρει την κατάσταση, μόνο που φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να γίνεται ενίοτε με επώδυνο, ίσως και κάπως "τιμωρητικό" τρόπο για τον άνθρωπο
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    3. Θα ήθελα να ήξερα τι θα γινόταν αν έβρεχε και χιόνιζε κάθε μέρα μάρτιο και απρίλιο με κρύα άκυρα εκτός εποχής......
      Αλλά βέβαια όταν κάνει καιρό της αρεσκείας μας συμπεριφερόμαστε σαν να κυλούν όλα ομαλά και εντάξει,όταν τυχαίνει να κάνει μερικές φορές ηλιοφάνεια μέσα στον χειμώνα μας πειάνει η δυσανασχέτηση και η μιζέρια.

      Διαγραφή
    4. Σε μεγάλο βαθμό συνέβη αυτό που λες τον Μάρτιο του 2022. Ο Απρίλιος του 2020 ήταν επίσης αρκετά κρύος, ενώ την ίδια χρονιά χιόνισε στην Πάρνηθα και την πρώτη βδομάδα του Μάη.

      Διαγραφή
    5. Να προσθέσω και ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις χειμωνιάτικες λιακάδες. Και η απόδειξη είναι τα ζώα που μπορεί να κάθονται με τις ώρες στον ήλιο. Γιατί τα ζώα ξέρουν. Μάλλον καλύτερα από εμάς.

      Διαγραφή
    6. Εγώ δε θα τρελενομουν παντως.. Το ομολογώ.. Κάθε πράμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο!

      Διαγραφή
  12. Ο χειμώνας θέλει υπομονή και "ανίχνευση" ,θα έρθει (ελπίζουμε) στην ώρα του ! Κλείνω με μια ερώτηση στον κύριο Ζιακοπουλο: κύριε Ζιακοπουλε τη προηγούμενη δεκαετία είχαμε μια σχετική "κανονικότητα " τη χειμερινή περίοδο ,την τελευταία τριετία όμως με εξαίρεση κάποιες"φωτοβολίδες " έχουμε εξαιρετικά θερμες περιόδους την αγαπημένη μας εποχή ,βλέπετε να αλλάζει αυτό ή λόγω της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτο το μοτίβο? Αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τον τσίπουροβολο! Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικά θερμές περιόδους δεν θα το λέγαμε παρά κυρίως το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη υετού.
      Ο χειμώνας ο ρόλος αυτής εποχής είναι να πέφτει υετός και να κάνει τα αναμενόμενα κρύα.
      Οταν όμως κάνει το δεύτερο χωρίς το πρώτο τότε υπάρχει θέμα.

      Διαγραφή
  13. Απαγορεύτηκε ο πλους σε τμήματα του Ρήνου στη νότια Γερμανία, καθώς ανέβηκε σημαντικά η στάθμη του από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως γράφει ο Guardian. O Ρήνος είναι σημαντικός για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην κεντρική Ευρώπη και όταν ανεβαίνει πολύ η στάθμη των υδάτων του, τα πλοία και οι φορτηγίδες δεν μπορούν να περάσουν κάτω από γέφυρες.

    Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στον ποταμό είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από το περασμένο καλοκαίρι, όταν η στάθμη των υδάτων είχε υποχωρήσει τόσο πολύ, που ήταν αδύνατη η ναυσιπλοϊα. Με τις βροχές, το χαλάζι και τα χιόνια του Σαββατοκύριακου, όμως, ο Ρήνος θα παραμείνει φουσκωμένος και τα Χριστούγεννα.

    Και η Κίνα θα παραμείνει παγωμένη, αφού έσπασαν τα ρεκόρ χαμηλότερων θερμοκρασιών για Δεκέμβριο σε 30 μετεωρολογικούς σταθμούς, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -31,9 βαθμούς μέσα σε πόλεις.

    Ρεκόρ, αλλά βροχόπτωσης, καταρρίφθηκε και στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, καθώς μέσα σε 24 ώρες έπεσαν 660 χιλιοστά (660 τόνοι νερού σε κάθε στρέμμα γης) στην πόλη Cairns, υπερβαίνοντας τα 617mm από το 1972.

    Κι εκεί η στάθμη των υδάτων σε πολλά ποτάμια έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν αιώνα. Μια χαρά και βρέχει και χιονίζει και κάνει πολύ κρύο, λοιπόν, και με την κλιματική αλλαγή.
    https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/18/weather-tracker-rhine-closed-shipping-river-levels-rise

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη,δεν είπε κανείς ότι η γη θα γίνει μια απέραντη,ζεστή και ξηρή έρημος.Όχι ακόμη τουλάχιστον.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Bλέπω Πεκίνο -24c στα 850hpa και μέγιστη -8 και ελάχιστη -15. Πως με ένα -24 δεν πιάνει χαμηλότερες μέγιστες και ελάχιστες; Σε ένα ακραίο σενάριο με -24 στην Αθήνα θα έπιανε θεωρώ άνετα και εδώ -8 λόγω ηλιοφάνειας και μόνο.

      Διαγραφή
    3. Ποια έρημος, Δημήτρη; Μία απέραντη λίμνη μην γίνει. Τα είδαμε και στη Θεσσαλία και αλλού. Για να είμαι, πάντως, δίκαιος το 2019-20 η Αυστραλία βίωσε από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της ιστορίας της και χάθηκαν 36 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες ζώα, με τα κοάλα να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.

      Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές λευκάνσεις κοραλλιών, που οφείλονται στους καύσωνες που βιώνει συχνά, πυκνά η Αυστραλία. Λόγω της ζέστης τα κοράλλια αποχρωματίζονται, δηλαδή, πεθαίνουν, αφού καταστρέφονται όλα τα ζωντανά τους κύτταρα και μένει μόνο ο λευκός σκελετός τους.

      Και μιας και αναφέρθηκα στα κοφτερά κοράλλια, εντύπωση έκαναν στους γιατρούς τα γδαρσίματα που έχω από τα θαλάμια των χταποδιών, τα οποία προσπαθώ να βγάλω φωτογραφία, σήμερα στον ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικούρησης και Ασφάλισης), όπου συμμετείχα σε αιμοδοσία. Την τρίτη για το 2023. Μου είπαν, όμως, και ότι οι φλέβες μου φαίνονται πολύ καθαρά και αυτό είναι του αιμολήπτη η χαρά.

      Διαγραφή
    4. Γειά σου Ευάγγελε.Στα της αιμοδοσίας συμπίπτουμε απολύτως .Μέχρι και στη χαρά του αιμολήπτη . Θεωρώ ότι το ίδιο ισχύει και για τη χαρά του αιμοδότη .Ιδιαιτέρως όταν αυτό αφορά στον έχοντα ανάγκη άγνωστο συνάνθρωπό μας.. Να είσαι καλά. ------====== Π.Α.

      Διαγραφή
    5. H αλήθεια είναι ότι από όταν διαγνώστηκε με καρκίνο ο πατέρας μου άρχισα να δίνω συχνά, πυκνά αίμα και κυρίως εθελοντικά. Μέχρι τότε είχα δώσει τρεις φορές και έκτοτε άλλες δέκα.

      Διαγραφή
  14. Νομίζω ότι δεν αξίζει καν να ασχολούμαστε με τον ανώνυμο της προηγούμενης ανάρτησης.
    Αφήστε να ζει στον κόσμο το δικό του.
    Αξία δίνουμε.
    Όσο για τα υπόλοιπα μη λέμε τα ίδια, είπαμε μέχρι τουλάχιστον Χριστούγεννα τέρμα τα κρύα και τα χιόνια.
    Ο χειμώνας πάντως θα έρθει και μάλιστα αρκετά καλός κατά περιοχές.
    Όλα αυτό δείχνουν και θα συμφωνήσω με τον φίλο Χριστόδουλο.
    Απλά όλα πάνε και πάλι ενάμιση μήνα πίσω περίπου.
    Το ξέρω, δεν είναι ότι καλύτερο αυτό και δημιουργεί σύγχυση στη μάνα φύση και τους ανθρώπους,όμως κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε από να το αποδεχτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη καλησπέρα ο σπύρος ο δελαπόρτας είμαι πάντως φέτος τα πράγματα για εμάς τους χιονόφιλους είναι λίγο δύσκολα με linio πιστεύω δεν θα μας κάνει τη χάρη ο λευκός επισκέπτης βέβαια δεν μπορεί να θάψουμε από τόσο νωρίς τον χειμώνα αλλά όντως δεν μπορεί το παιδί και ας το παλεύει και όπου παιδί ήσον ο χειμώνας

      Διαγραφή
    2. Τα μακροπρόθεσμα είναι χάλια γενικά Σπύρο.
      Όμως ποντάρω σε άλλους παίχτες στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας-στρατόσφαιρας.
      Υετικά βλέπω καλά πράγματα και κάποιες ψυχρές εισβολές που δύναται να δώσουν χιόνια έως πεδινά.
      Αυτές όμως οι ψυχρές εισβολές για να είμαστε ρεαλιστές, μάλλον μία από τα ίδια θα είναι με πρόσκαιρο χαρακτήρα όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια άλλωστε.
      Πολλά πολλά ας μην περιμένουμε.
      Όπως και να έχει όμως ο χειμώνας θα πάει πίσω..

      Διαγραφή
    3. 7:29
      Δεν πειράζει σπύρο υγεία να υπάρχει και ας μην χιονίσει ποτέ που λέει ο λόγος.
      Όλα τα υπόλοιπα έρχονται......

      Διαγραφή
    4. Πολύ καλά τα λες Φώτη,συμφωνώ απόλυτα ,μυρίζομαι αντίστοιχο χειμώνα με τον περσινό και άνοιξη κάπου θα ξεσπάσει
      Ολο αυτό προς τα πίσω ο χειμωνας,κάτι που είναι πολύ κακο για την φύση ,την μελισσοκομία κ.α,αλλά ας μην προτρεχουμε προσμένοντας την ελπίδα Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
  15. Kαλησπέρα από Νέα Φιλαδέλφεια. Εχθές ήταν η χαρά της αναστροφής με τον αυτόματο να πιάνει τους 6c της ΕΜΥ. Το λεκανοπέδιο εντυπωσιακά χωρισμένο στα 2 αφού η αναστροφή ήταν παρόν εκτός από τα βόρεια-βορειανατολικά. Στο Χαλάνδρι κατά τις 2 το ξημέρωμα είχε 12c και στο ΣΚΑ 6c!

    Η θερμοκρασία τώρα θυμίζει πάλι άνοιξη και τα σπίτια θα ζεσταθούν ξανά μετά από το 2ήμερο κρύο.

    Η Ευρώπη εδώ και 2-3 μήνες είναι χωρισμένη στα 2! Κεντρική και βόρεια Ευρώπη συνεχίζουν ακάθεκτες. Η Σκανδιναβία δίνει ρέστα και θα περάσουν και παγωμένα Χριστούγεννα.

    Ο βόρειος πόλος έχει ικανοποιητική χιονοκάλυψη θεωρώ.

    Στα δικά μας φαίνεται να γυρνάει σε ουδέτερο ΝΑΟ/ΑΟ που είναι καλή πιθανότητα για κατεβασιά κρύου στην περιοχή μας.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στα δικά μας, Γιάννη, έχουμε την τρίτη μεγαλύτερη χιονοκάλυψη για δεύτερο δεκαήμερο Δεκέμβρη από το 2004. Συγκεκριμένα, το 14% της Ελλάδας είναι καλυμμένο με χιόνι, σύμφωνα με το meteo.gr. Aπ' ό,τι είδα, επίσης, στο γράφημα, στις 26 Νοεμβρίου και και τις 17 Δεκεμβρίου η χιονοκάλυψη ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2022.

      Διαγραφή
    2. Καλά λόγω του διημέρου αλλιώς...

      Διαγραφή
  16. Εφιαλτικά τα σενάρια για ανήμερα τα Χριστούγεννα με την ημέρα εκείνη σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία να είναι καθαρά Πασχούγεννα!
    Άιντε και φέτος μια από τα ίδια.
    Μπορεί ο δάσκαλος να περίμενε έως το τέλος μήπως αλλάξει κάτι αλλά τελικά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και προκοπή δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθεύει Φώτη οτί το σαββατοκύριακο που έρχεται θα χιονίσει στα ορεινά;
      Διάβασα σε κάποιους στις προβλέψεις τους που λένε οτί θα χαλάσει ο καιρός.
      ισχύει;

      Διαγραφή
    2. Γιατί συνεχίζετε και διαβάζετε ότι να ναι ρε παιδιά?
      Ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι?
      Ειναι επίσημος φορέας τι είναι?
      Όχι εγώ δεν βλέπω τίποτα το Σαββατοκύριακο, απλά θα πέσει λίγο η θερμοκρασία στη ΒΑνατολική χώρα.
      Γενικά καλοκαιρία θα επικρατεί.
      Σήμερα απόγευμα βράδυ υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον με βροχές στη δυτική νοτιοδυτική χώρα και το Ιόνιο και μέσα στη νύχτα έως αύριο σε Αττική νότια Πελοπόννησο Κυκλάδες Κρήτη ανατολικό Αιγαίο Δωδεκάνησα Κρήτη όπου θα βρέξει και στα νότια και ανατολικά νησιώτικα θα βγάλει και καταιγίδες.
      Κατι άλλο δεν υπάρχει τις επόμενες ημέρες.

      Διαγραφή
  17. To αγγλικό σήμερα το απόγευμα(20.00)....βγάζει μίι ψυχρή εισβολή κυρίως στα ΒΑ...για να δούμε ενδιαφέρον.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πασχοχριστουγεννα Θωμά.. τέλος!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε των..10.31 στον Αγγλο πέστα...και αν θα μπορούσες στα Αγγλικά.."θωμάς"

      Διαγραφή
  18. Και λίγα λόγια για την κακοκαιρία του ΣΚ...είχα την τύχη(εκ προμελέτης ήταν ) να την ζήσω πάνω.Λοιπόν από τα ξημερώματα της Παρασκευής βροχή περίπου 23 mm και ακριβώς στις 1300 εντονη χιονόπτωση...που εξελίχθκε σε χιονοκαταιγίδα με ηλεκτρικά..κατά τις 1800 συνολικό αποτέλεσμα 20 εκ, και από την επόμενη η μεγάλη νύχτα του Δκεμβρίου έκανε την δουλειά της με -6 ,και όλα κρύσταλλο...την Δευτέρα το πρωί...-6,5 και σήμερα -5.5,,,όλα παγωμένα και χιονισμένα...το μεσημέρι γλυκός ήλιος με 8 μέγιστη...αλλά δεν προλαβαίνει να το λιώσει...τέσπα...επιστορφή στην Θεσσαλονίκη ...διαπιστώνοντας ότι το Βέρμιο δεν είχε τπτ...'θωμάς"
    υ.γ.Να σημειώσω ότι τα διπλανά χωριά των Γρεβενών...Καλλονή,Τρικορφο στα 1000 μετρα περίπου με 40 εκ δεν είχαν ρεύμα για 48 ώρες!!!..κατά τα λοιπα μας αναβαθμίζουν οι όικοι αξιολόγησης."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, δυστυχώς η χώρα μας είναι ορεινή και δεν υπάρχει δυνατότητα τα δίκτυα ενέργειας να είναι υπόγεια όπως π.χ. στη Γερμανία. Είναι λοιπόν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης το τεχνικό προσωπικό που κάνει την επισκευή βλαβών είναι επικυνδινο να επεμβαίνει κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας λόγω του κινδύνου για την ζωή του. Η αποκατάσταση των βλαβών γίνεται με προτεραιότητα σε μεγαλύτερου πληθυσμού περιοχές. Κατά τη γνώμη μου καθώς η κλιματική κρίση θα επιτείνεται, ο καθένας μας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τέτοιες δυσκολίες.

      Διαγραφή
  19. Σε δύο μέρες χειμερινό ηλιοστάσιο η μεγαλύτερη νύχτα η ευκαιρία για τον χειμώνα να δείξει τα δόντια του αλλά αντί αυτού πάμε σε ήπιες και μαλθακες καταστάσεις, όλοι μας έχουμε συνδιασει το χιόνι με τα Χριστούγεννα το θέλουμε παραγγελία αν γίνεται να μας θυμίζει το όνειρο τη μαγεία των παιδικών χρόνων μιας άλλης εποχής που όλα ήταν μαγικά χιονισμένα Χαρούμενα Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που ήταν όλα αυτά τα χιονισμένα χαρούμενα Χριστούγεννα; Στο Ροβανιέμι;

      Διαγραφή
    2. Πάντως καλύτερα να μην είχαμε αυτήν την ακρίβεια να μας βολοδέρνει και ας μην χιόνιζε για 50 χρόνια στα παραθαλάσσια.
      Δεν μας έφταναν τα άλλα τα προβλήματα που έχουμε το τελευταίο που θα σκεφτόμασταν θα ήταν να χιονίσει.

      Διαγραφή
    3. Σε ποια εποχή αναφέρεστε; Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 που έχω αναμνήσεις, δεν θυμάμαι ποτέ μαγικά χιονισμένα Χριστούγεννα. Και αυτό έχει και εξήγηση, καθώς ο χειμώνας είναι συνήθως άγουρος τέτοια εποχή. Μόνο στα βουνά και τα ορεινά έχει χιόνια, κάτι που συνέβη και φέτος στις 26-27/11 και στις 16-17/11 και για αυτό η χιονοκάλυψη είναι σχεδόν διπλάσια (14%) από τον μέσο όρο (8%) της τελευταίας 20ετίας.

      Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι τις πυκνότερες χιονοπτώσεις της έχει δεχτεί η Αττική τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και στις περιόδους 2002-2008 και 2017 και 2019 και όχι κάποια μακρινή και ξεχασμένη δεκαετία. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε το παρελθόν, όμως. Κι εγώ το ίδιο κάνω, αλλά σε άλλα θέματα, όπως η μουσική, ο αθλητισμός κ.λ.π.

      Διαγραφή
    4. Μήπως ήταν ξωτικό στο βορεο πόλο;

      Διαγραφή
    5. Πολύ ησυχία βλέπω. Πως διάολο συνδέεται το χιόνι με την ακρίβεια;

      Διαγραφή
  20. Χριστούγεννα Πασχουγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λείπει η αρνητική διάθεση παρακαλώ.....

      Διαγραφή
    2. Που την είδατε την αρνητική διάθεση κύριε?

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο δάσκαλος, βλέπει μπροστά, βάζει το μεράκι, την εμπειρία, στην αστείρευτη όρεξη και θα μας πει μετά τα Χριστούγεννα: "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά"!! Ας προσπαθήσουμε να απολαύσουμε ότι καιρό να κάνει. Μετράει να έχουμε κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα και να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα! Μετά, βλέπουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δάσκαλος, ο δάσκαλος αυτός ο Σαρδανάπαλος να σταματήσει πια να δασκαλεύει με λόγια σαν φωτιά πως όποιος για την κλιματική κρίση δεν παλεύει στα όνειρά του θα βλέπει τον χιονιά!

      Διαγραφή
    2. Μια που το αναφέρατε θα μας πείτε πότε και εαν είχε χιόνια Χριστούγεννα στην Αθήνα; Θεσσαλονίκη νομίζω το 2001

      Διαγραφή
    3. Το "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά " συνδέεται με την πάλαι ποτέ πειρατεία . ------=======Π.Α.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλους! Άιντε και το Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ!! Συνήθεια που έγινε αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Διερωτώμαι ,ποιό το νόημα να μετράμε χιονοκάλυψη ανεξαρτήτως του ύψους αυτής ; . --------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η αντίληψη περί λευκών Χριστουγέννων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα πεδινά, έχει κυρίως να κάνει με την Βαυαροκρατία και τα αναγνωστικά της εποχής. (προφανώς υπήρχαν μικρές περίοδοι κλιματικής αλλαγής αλλά γενικά αυτή είναι η κανονικότητα)

    Τα χιόνια στα πεδινά τον Δεκέμβριο ιδιαίτερα στα Κεντρικά και Νότια είναι εξαιρετικά σπάνια. Ο πολικός στρόβιλος είναι σχεδόν πάντα ενισχυμένος αυτή την εποχή, και μόνο τα ορεινά και τα ημιορεινά της Βόρειας Ελλάδας έχουν σοβαρές πιθανότητες.

    Οι εξαιρέσεις, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

    Η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, δεν έχει να κάνει με τα λευκά Χριστούγεννα, αλλά με άλλες παραμέτρους, όπως η συχνότητα των υφέσεων από τα Δυτικά, η εξαφάνιση σχεδόν της επιρροής του Σιβηρικού αντικυκλώνα και η εμφάνιση με μεγαλύτερη συχνότητα medicanes.

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή