Πού πάμε;

 

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη της περιόδου 1940-2023 με αναφορά στη μέση θερμοκρασία της τριακονταετίας 1991-2020

Όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού (Δεκέμβριος του 2015), οι προβλέψεις έλεγαν ότι η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς θα πραγματοποιούνταν ως τον Μάρτιο του 2045. Σήμερα οι προβλέψεις λένε ότι αυτό θα γίνει ως τον Φεβρουάριο του 2034.


Στον δεύτερο τόμο του βιβλίου μου «ΚΑΙΡΟΣ. Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» που κυκλοφόρησε το 2009 γράφω για τους παράγοντες που τείνουν να επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή (θετικές αναδράσεις) και εστιάζοντας στο μεθάνιο ανέφερα ότι το 2005 η συγκέντρωση του συγκεκριμένου θερμοκηπικού αερίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη ήταν 1.774 σωματίδια στο δισεκατομμύριο και ότι η τιμή αυτή υπερβαίνει κατά πολύ τα φυσικά επίπεδα της συγκέντρωσης των τελευταίων 650.000 ετών, που κυμάνθηκαν από 320 έως 790 σωματίδια στο δισεκατομμύριο. Στα παρακάτω διαγράμματα που αναρτήθηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα https://climate.copernicus.eu παρατηρούμε ότι το 2022 η μέση συγκέντρωση του μεθανίου ανήλθε στα 1894 σωματίδια στο δισεκατομμύριο. Για το ρόλο του μεθανίου στην υπόθεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη υπάρχει παραπομπή στο τέλος του άρθρου*.


Το κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από λίγες μέρες στο Ντουμπάι στα πλαίσια της COP28 καλεί σε «μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με τρόπο δίκαιο, συντεταγμένο και ισότιμο, επιταχύνοντας τη δράση σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία, προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα το 2050 σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις». Πολλοί είπαν ότι η συμφωνία της COP28 σηματοδοτεί μια σταθερή δέσμευση για βιώσιμη μετάβαση, αλλά υπολείπεται της ρητής δέσμευσης για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων και στερείται σαφούς χρονοδιαγράμματος για τη μείωση της χρήσης τους. Εμένα μου ήρθαν στο νου τα λόγια του Παπαφλέσσα στην ομώνυμη ταινία του 1971: «Λόγια, λόγια, λόγια και χαρτιά χωρίς αξία…».

Οι βασικές επιλογές των οικολογικών κινημάτων είναι η αειφόρος ανάπτυξη που βασίζεται στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η εξοικονόμηση ενέργειας. Οι συγκεκριμένες θέσεις είναι η έσχατη ελπίδα μας, αλλά έχω δύο απορίες:

(α)  Μπορεί η αειφόρος ανάπτυξη και η όποια εξοικονόμηση ενέργειας να σώσουν τον πλανήτη στα στενά χρονικά πλαίσια που υπάρχουν;

(β) Δεν είναι λίγο εξωπραγματικό να λέμε και να πιστεύουμε ότι γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον;

Το πρώτο διάγραμμα του παρόντος άρθρου που αναρτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023 στην ιστοσελίδα του https://climate.copernicus.eu είναι «γροθιά στο στομάχι». Μπορεί στην άνοδο της θερμοκρασίας του τρέχοντος έτους να έβαλε το χεράκι του και το Ελ Νίνιο, αλλά η πραγματικότητα είναι ζοφερή, αν αναλογιστούμε ότι οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις του διαγράμματος έχουν περίοδο αναφοράς την τριακονταετία 1991-2020. Ποτέ άλλοτε στην κλιματική ιστορία του πλανήτη δεν παρατηρήθηκε τόσο μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (μερικές δεκαετίες) και ποτέ άλλοτε εξ αιτίας του ανθρώπου.




Από την παρουσίαση με τον τίτλο «Κλιματική κρίση και ακραία καιρικά φαινόμενα» που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 2023 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν παραθέτω το βασικό συμπέρασμα ότι η κλιματική κρίση προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, πεποίθησή μου είναι ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ανώμαλου καιρού συνδέονται άμεσα με αλλαγές στα μοτίβα της γενικότερης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Ισχυρότατη ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το γεγονός ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση δεν είναι ομοιόμορφη.




Αναμφίβολα, αυτό που πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της κατάργησης των ορυκτών καυσίμων και να κάνουμε την κοινωνία μας πιο ανθεκτική στα ακραία φαινόμενα. Το τελευταίο ζήτημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και κοστοβόρο γιατί η κλιματική κρίση πλήττει όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας. Έχω τις αμφιβολίες μου αν τελικά η ανθρωπότητα τα καταφέρει και καλό είναι αυτοί που αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου μας να ετοιμάσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη σωτηρία του πλανήτη. Το σχέδιο αυτό θα απαιτήσει κόστος και θυσίες, αλλά θα περισώσει πολλά από αυτά που καταφέραμε τα τελευταία 10.000 χρόνια!


ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ 

*Αν και το ποσοστό συγκέντρωσης του μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με το ποσοστό συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, στη λειτουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου το μόριό του είναι 20 φορές πιο δραστικό από το μόριο του διοξειδίου του άνθρακα. Τεράστιες ποσότητες μεθανίου βρίσκονται θαμμένες στον πυθμένα της θάλασσας με τη μορφή υδριτών. Οι υδρίτες (ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες) είναι χημικές ενώσεις που ανήκουν στους κλειθρίτες (clathrates), δηλαδή σε ενώσεις που εγκλείουν άλλες ενώσεις. Στην περίπτωσή μας οι υδρίτες είναι συγκεκριμένης κρυσταλλικής δομής πάγος με διάκενα (κελιά) μέσα στα οποία έχει εγκλωβιστεί μεθάνιο. Σχηματίζονται σε βάθη που κυμαίνονται από 200 έως 2.500 μέτρα και παραμένουν σε στερεά κατάσταση λόγω της μεγάλης πίεσης του νερού και των χαμηλών θερμοκρασιών. Αν η θερμοκρασία στον πυθμένα της θάλασσας αυξηθεί, οι υδρίτες θα αποσυντεθούν σε πάγο που θα λιώσει και σε αέριο μεθάνιο που θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Η θετική αυτή ανάδραση στη διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελεί τεράστια απειλή, που δυστυχώς είναι πλέον ορατή. Μεγάλες ποσότητες μεθανίου άρχισαν ήδη να αναβλύζουν από τον πυθμένα της θάλασσας του Λάπτεφ και της ανατολικής Σιβηρικής Θάλασσας λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας των νερών στις παραπάνω περιοχές. Μεγάλος είναι επίσης ο κίνδυνος απελευθέρωσης του μεθανίου που είναι αποθηκευμένο στα παγωμένα εδάφη και τα πετρώματα λόγω της θέρμανσης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Το μεθάνιο που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα με τις παραπάνω διαδικασίες οξυγονώνεται ταχύτατα και μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Είναι προφανές ότι με την απορρόφηση τεράστιων ποσοτήτων οξυγόνου από την ατμόσφαιρα και την απελευθέρωση σε αυτήν διοξειδίου του άνθρακα οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές. Στο μακρινό παρελθόν, φαίνεται ότι παρόμοια γεγονότα επέφεραν μεγάλες αλλαγές στη βιόσφαιρα του πλανήτη και οδήγησαν σε εξαφάνιση πολλά είδη ζωής.

38 σχόλια:

  1. κ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΕ θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σε συγχαρώ κ να ευχηθώ να μας εξηγείς κ να μας διαφωτιζεις για πάρα πολλά χρόνια έχοντας υγεία κ δύναμη!! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς να διαθέτω επιστημονική κατάρτιση σε αυτά τα συγκεκριμένα θέματα, είμαι κι εγώ απαισιόδοξος για τη δυνατότητα της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Η απαισιοδοξία μου πηγάζει από τον τρόπο που συλλεκτικά συμπεριφερόμαστε και λειτουργούμε, καθώς και από το γεγονός ότι προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και διαφοροποιηθεί σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την ύπαρξή μας, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια ή διάθεση επίλυσης. Δε φαίνεται πουθενά να υπάρχει προσπάθεια προσαρμογής ή εφαρμογής εναλλακτικού μοντέλου.

    Αντίθετα, αν εξετάσουμε τη μεγάλη εικόνα, φαίνεται να επιδεινώνεται η κατάσταση του να ζούμε για το σήμερα, σαν να μην υπάρχει αύριο. Ουσιαστικά, είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα τρένο χωρίς μηχανοδηγό, που τρέχει με τρελή ταχύτητα σε ράγες που οδηγούν σε κατεστραμμένη γέφυρα πάνω από ψηλό γκρεμό. Εντούτοις, μέσα στο βαγόνι, πίνουμε, γιορτάζουμε και χορεύουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στείλτε τα στους πολιτικούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέτε και δυστυχώς αληθινά. Το μέλλον της ανθρωπότητας προβλέπεται (εξαιρετικά) δύσκολο. Να είστε καλά και χαιρετίσματα από την ηλιόλουστη σήμερα Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακόμα ένα άρθρο γνώσης για μη γνώστες που θέλουν να μάθουν. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες των τελευταίων ημερών. Να ξορκίσουμε το κακό και να δούμε λίγο χειμώνα το επόμενο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως προσφυώς διάβασα κάπου, μετά από λίγα σχετικώς χρόνια, το έτος 2023 θα χαρακτηρίζεται ψυχρό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλέξανδρος Σοφικίτης17 Δεκεμβρίου 2023 στις 2:25 μ.μ.

    Καλημέρα σε όλους, εξαιρετική η ανάλυσή σας κ Ζιακόπουλε.
    Θα ήθελα να προσθέσω μερικά στοιχεία προς επίρρωση της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης μας και που ήρθαν εις γνώσιν μου σε πρόσφατο σεμινάριο για την κλιματική αλλαγή:
    1. Για την παραγωγή 1κ βόιου κρέατος απαιτούνται 15χιλ. λίτρα νερού σε όλη την διαδικασία παραγωγής του.
    2. Για την παραγωγή ενός βαμβακερού ρούχου απαιτούνται 2,7 χιλ. λίτρα νερού κατά την διάρκεια του κύκλου παραγωγής του.
    3. Οι μεταφορές επιδρούν κατά 39% στην έκκληση CO2 στην ατμόσφαιρα.
    4. Η ρύπανση CO2 και οικοσυστήματος από την αλιεία με μηχανότρατες στον πλανήτη, ισοδυναμεί με την ρύπανση που προκαλεί η αεροπλοία στον πλανήτη.
    Απαιτείται πλέον άμεση δράση σε προσωπικό επίπεδο.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oι μηχανότρατες πρέπει να απαγορευτούν, διότι δεν αποδεκατίζουν απλά την ιχθυοπανίδα, αλλά σαρώνουν και τα θαλάσσια ενδιαιτήματα. Τον βυθό, δηλαδή, που καταστρέφεται, καθώς ουσιαστικά ξεριζώνεται από τα συρόμενα δίχτυα και λοιπά αλιευτικά εργαλεία. Δηλαδή, από εκεί που μετράει η μηχανότρατα, δεν μένει τίποτα.

      Πάντως, επειδή ακούγεται εντυπωσιακό ότι οι μηχανότρατες ρυπαίνουν όσο και όλα τα αεροπλάνα, να σημειωθεί ότι πρόκειται για εκατομμύρια αλιευτικά. Μόνο στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται χιλιάδες αλιευτικά, όλων των τύπων και μεγεθών, βέβαια, όχι μόνο μηχανότρατες, που δεν είναι πολλές στη χώρα μας.

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία και ενδιαφέροντα όσα αναφέρετε, κ. Ζιακόπουλε, ειδικά για το μεθάνιο και τη διαδικασία απελευθέρωσης του στην ατμόσφαιρα, λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών. Απλά, ο μέσος άνθρωπος δυσκολεύεται να τα αντιληφθεί όλα αυτά, διότι κρίνει τα πάντα με τα δικά του μέτρα και δεν πρέπει να τον κατηγορούμε, ούτε να τον απαξιώνουμε για αυτό.

    Για να φέρω ένα παράδειγμα, όταν εγώ ξεπάγιασα σήμερα στη θάλασσα με αισθητή θερμοκρασία 10 βαθμούς λόγω του βοριά, δύσκολα μπορώ να αντιληφθώ ότι μία θερμοκρασία -20 βαθμών είναι υψηλή για την Αρκτική.

    Επί της ουσίας, όταν καθημερινά σκοτώνονται χιλιάδες σε πολέμους που θα μπορούσαν να σταματήσουν σε ένα δευτερόλεπτο, διότι θα αρκούσε μία πολιτική απόφαση για αυτό, τότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτική βούληση και για την κλιματική αλλαγή. Αυτοί οι άνθρωποι σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται, πεινάνε, κρυώνουν τώρα που μιλάμε κι ενώ θα μπορούσε να σταματήσει αυτό άμεσα, δεν γίνεται κάτι τέτοιο, διότι θεωρούνται - κυνικά - αναλώσιμοι από τους φορείς χάραξης πολιτικής και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    Οπότε δεν πρόκειται να γίνει και τίποτα για την κλιματική αλλαγή. Τείνω να πιστέψω κι εγώ ότι το προσχηματικό, κατά την ταπεινή μου άποψη, ενδιαφέρον που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι τίποτα άλλο από μία ακόμα σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων. Από τη μία όσοι κερδίζουν δισ. δολ. από τα ορυκτά καύσιμα και από την άλλη όσοι βλέπουν πεδίο δόξης λαμπρό για νέα υπέρογκα κέρδη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και θα έχετε ακούσει, όλοι, τι παθαίνουν τα βατράχια στον βάλτο, όταν τσακώνονται τα βουβάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απο τους λιγους ο δασκαλος που προσπαθει να προβαλει με επιχειρηματα το προβλημα.
    Ευχαριστουμε δασκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένα μεγάλο μπράβο στον Δάσκαλο μας γιατί κάθε φορά μεταδίδει τις γνώσεις του με μεγάλο σεβασμό στον αναγνώστη. Χωρίς περιττές ορολογίες αναλυτικά αλλά σε μικρά άρθρα. Το τελευταίο είναι και το δυσκολότερο. Αυτό ακριβώς έχω πάντα στο μυαλό μου όταν κάνω μάθημα. Ουσιαστικά και κατανοητά. Τίποτα παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας παλιός παιδαγωγός έλεγε : " Όταν οι δάσκαλοι διδάσκουν πολλά δι αφθόνων, οι γνώσεως ορεγόμενοι ,πολλά ακούοντες ,ουδέ έν μανθάνουσι !".
      ------======Π.Α.

      Διαγραφή
  11. Ανεξάρτητα από την συζήτηση για την κλιματική κρίση δύο θέματα που έχει θέσει από εδώ ο κύριος Ζιακόπουλος...και φυσικά με την σημερινή ανάρτηση
    α)Είμαστε σίγουροι ότι το κλίμα θα ακολουθήσει τα μοντέλα προσομοίωσης που μιλάν για μία άνοδο 1 και 2 βαθμών..?...νομίζετε ότι ο πλανήτης κάνει τέτοιες χάρες?...ο κύριος Ζιακόπουλος είχε μιλήσει για τα "μαυρα κουτιά".
    β)Ομοίως ο κύριος Ζιακόπουλος θέτει το απλό θέμα του "πότε και πόσο?"δλδ πόσο ρε παιδιά είναι το χρονικό διάστημα της "ενεργειακής μετάβασαης"?..και ποιό το κόστος...να βάζω ανεμμογενήτριες ,ηλιακούς θερμοσίφωνες και όλα τα παρελκόμενα?..και να πληρώνω και κανένα πρόστιμο αν χρησιμοποιώ λιγνίτη?...
    Για λόγους οικονομίας δεν γράφω άλλα...μόνο ένα ερώτημα γιατί και εγώ εχω μπερδευτεί..
    Το φυσικό αέριο..ως "ιχνος" στην ατμόσφαιρα είναι το ίδιο επιβλαβές με το πετρέλαιο?"θωμάς"
    υ.γ. Και το ερώτημα κλασικό μένω η φευγω από εδώ ψηλά καθώς το Ευρωπαικό με κάποιες βελτιώσεις μου δίνει ελπίδες για νέα χιονόπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χιονίζει τα Χριστούγεννα! Πάρτο απόφαση Θωμά!!

      Διαγραφή
    2. "Θωμά" ,νομίζω τσάμπα θα κάτσεις να περιμένεις χιόνια τα Χριστούγεννα...

      Διαγραφή
    3. Ας το αφήσουμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων...!!!Βασικά το holywood φταίει...που ΄εχει γυρίσει όλες τις χριστουγενιάτικες ιστορίες με χιόνοθύελλα,ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν που πήγε και έγραψε τα παραμύθια του σε παγετώδη περίοδο...ο Σκρούτζ..και ο Αυλώνας..που δεν λέει να στρίψει!!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    4. "Θωμά", συμφωνώ μαζί σου. Το πρόβλημα για την ενεργειακή μετάβαση είναι η ενεργειακή επάρκεια. Δηλαδή, το κατά πόσο οι νέες μορφές ενέργειας θα καλύπτουν τη ζήτηση.

      Ειδικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα που ανέφερες, πολλές μέρες του χειμώνα δεν έχεις ζεστό νερό (από προσωπική πείρα αυτό) και συγκεκριμένα όταν βρέχει, έχει συννεφιά, δυνατό αέρα, ή ακόμα και ήλιο με δόντια. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις, αναγκαστικά επιστρατεύεις και τον συμβατικό. Χθες Κυριακή 17/12, δεν τον άναψα και βίωσα δεύτερη ψυχρολουσία. Βασικά, μέχρι να έρθει το ζεστό νερό έχω φτάσει στο ξέβγαλμα, αλλά δεν το περιμένω και ξεκινάω το ντους με κρύο για να κάνω οικονομία.

      Όσον αφορά το διάγραμμα, δείχνει ξεκάθαρα μία αυξητική τάση της θερμοκρασίας ανά δεκαετία, αλλά και συμμετρική συνάμα. Για παράδειγμα τις δεκαετίες του 1940, του 1950 και του 1960 οι αρνητικές αποκλίσεις ήταν όσο η θετικές τις δεκαετίες 2020, 2010 και 2000 αντίστοιχα. Η δεκαετία του 1980 ήταν ελαφρώς πιο ψυχρή από τον μέσο όρο και η δεκαετία του 1990 ελαφρώς πιο θερμή. Αυτό δεν δείχνει και μία περιοδικότητα, πέρα από την ανοδική τάση;

      Επίσης, από τη στιγμή που είχαμε τέσσερις δεκαετίες με ψυχρές συνθήκες, γιατί είναι παράδοξο να ακολουθηθούν από ισάριθμες με θερμότερες; Δεν μου αρέσει, παρεμπιπτόντως, αυτή η τρομολαγνεία - και δεν μιλάω για τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του κ. Ζιακόπουλου, αλλά γενικά για την υστερία με την κλιματική αλλαγή - για το τι θα γίνει σε 10, 15, 20, 30 χρόνια, όταν καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι δίπλα μας από τη φτώχεια, από ιάσιμες ασθένειες και από πολέμους, αλλά οι κοινωνίες σφυρίζουν αδιάφορα.

      Υπάρχει σήμερα τόση δυστυχία που θα μπορούσε να αποτραπεί, γιατί είναι στο χέρι των ανθρώπων αυτό. Νομίζω ότι η υπερβολική ενασχόληση με την κλιματική αλλαγή και με το τι θα γίνει αύριο, αποπροσανατολίζει λίγο από πολύ μεγαλύτερες τραγωδίες που συμβαίνουν τώρα, συμβαίνουν σήμερα.

      Άλλωστε, η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ. Κάπως έτσι το είχε τραγουδήσει ο Φρανκ Σινάτρα και το είχε γράψει ένας ψαράς στα Μάταλα, γοητευμένος από τους νεαρούς που ζούσαν δίπλα στη φύση.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ ανώνυμε των 0900 ....το πρόβλημα είναι η προτεσταντική λογική όπου η λύση της παραγωγής ενέργειας βασίζετε σε δύο άξονες
      α)Καταναλώνω λιγότερη ενέργεια
      β)Το πρόβλημα είναι δικό σου(σε δείχνουν με το δάχτυλο)
      Ετσι ο προβληματισμός της άφθονης και φθηνής ενέργειας και καθαρής...δεν εχει τεθεί ποτέ...και καλά η ατομική ευθύνη ως ηθική του προτεσταντισμού..αλλά...η κατάσταση όπου οι επιδοτήσεις για να αγοράσεις ηλιακό θερμοσίφωνα μπαίνουν στις τράπεζες,εσύ παίρνεις ένα μικρό δάνειο...για να συμπληρώσεις την δικιά σου συμμετοχή...δεν είναι ηθικό...και το μόνο αποτέλεσμα έχει την παραγωγή "εργου"...χρήμα δλδ.....με τις τράπεζες πρωταγωνιστές..όπως και την βιομηχανία που παράγει αυτά τα παρελκόμενα..(κουφώματα κλπ).
      Αντίθετα ο "τριτοκοσμικός" Ερτογάν που πίσω του έχει ενα κράτος με 500 χρόνια ιστορία..και δομές αυτοκρατρίας επενδύει στην πυρηνική ενέργεια,και πειραματίζεται με την κυματική,αν σκεφτούμε ότι δίπλα του εχει δύο κράτη φιλικά προς αυτόν(Αζερμπαιτσάν,Ιράκ) που ειναι δεξαμενές υδρογοναθράκων οι κινήσεις του είναι αδικαιολόγητες...αλλά αφήνω στις κρίση σας πιο είναι πιο ειλικρινές και πιο κοντά στην λύση."θωμάς"
      υ.γ -6,5 Ανω Βόιο ,κρυσταλλινη μεγάλη νύχτα 10 με 15 εκ ολική χιονόστρωση.

      Διαγραφή
  12. Στον γκρεμό πάμε...με τέρμα το γκάζι ...όταν βλέπω στο Μενιδι όπου κατοικώ στα 200 μέτρα υψόμετρο λαψάνες (βρούβες)ανθισμένες από τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο μήνα να έχουν ανθίσει και κάποιες μαργαρίτες......θεωρώ ότι είμαστε ήδη στα τελευταία μέτρα πριν τον γκρεμό...
    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης κάποια αμπέλια "πέταξαν" καινούργια φυλλαράκια,προχθές μαζέψαμε λίγες πιπεριές από τον κήπο (στο βουνό) ενώ υπάρχουν ακόμη βελανιδιές με πράσινα φύλλα.Το φετινό βρίσκεται εκτός ελέγχου...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  13. Από τη μιά διαβάζω το καλογραμμένο,περιεκτικό και με ισχυρή τεκμηρίωση άρθρο του δασκάλου.
    Από την άλλη παραθέτω τίτλους από τη σημερινή "Οικονομική Καθημερινή" :
    ------Τα ορυκτά καύσιμα ζουν και βασιλεύουν.
    --------Αυξάνονται οι επενδύσεις σε σχέδια για νέες εξορύξεις.
    -------Σε άνοδο η ζήτηση για πετρέλαιο΄.
    -------Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια χρήση άνθρακα το 2023.Πρωταγωνίστρια η Κίνα.
    Και πρέπει να απαντήσω και στο ερώτημα του τίτλου !!!.

    Υ.γ.Δεν συμμερίζομαι τις εύκολες λύσεις......... ----------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προσωπικά θεωρώ ότι η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη, ακόμη και αν ληφθούν αυτά τα ουτοπικά (από άποψη βούλησης και εφαρμογής) δραστικά μέτρα που απαιτούνται. Δυστυχώς ως είδος το χάσαμε το παιχνίδι, αλλά η δική μας γενιά δεν θα προλάβει να βιώσει την καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον γνωρίσαμε. Κάποιες από τις επόμενες γενιές θα ζήσουν μια κόλαση, αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φοβερό το άρθρο σας με βάση την ομιλία που είχατε πριν λίγες μέρες περί κλιματικής κρίσης.
    Μπορέσατε με λίγα λόγια και επιχειρήματα να αποτυπώσετε τους λόγους της ταχύτατης υπερθέρμανσης του πλανήτη.
    Το πρώτη διάγραμμα δυστυχώς λέει όλη την πικρή αλήθεια για το που οδεύουμε.
    Επίσης και ο παγκόσμιος χάρτης με τις κλιματικές αποκλίσεις του Νοέμβρη είναι και αυτός αποκαρδιωτικός.
    Από το 2000 και μετά και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία είμαστε βαγόνι το οποίο τρέχει συνεχώς με σπασμένα φρένα προς άγνωστο τελικό προορισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα σας. Εγώ για να συναντήσω στρωμένο χιόνι πάντως το Σάββατο το μεσημέρι έφτασα μέχρι το καταφύγιο του Χορτιάτη περίπου στα 1000 μέτρα υψόμετρο, εντός του χωριού στα 650 μέτρα έβρεχε. πολύ λίγα πράγματα έδωσε η κακοκαιρία στην κεντρική Μακεδονία. Ας ελπίσουμε ο υπόλοιπος χειμώνας να μας ανταμείψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ένα μάτσο μπούρδες διαβάζω! Ο άνθρωπος δεν ξέρει πολλά αλλά μας λέει με βεβαιότητα ότι η "θερμοκρασιακή ανωμαλία" (που βασίζεται σε αυθαίρετη απόκλιση από μέσο όρο 30ονταετίας) μας λέει κάτι σημαντικό. Δεν λέει απολύτως τίποτα.

    Τελείως παραπληροφόρηση μας πουλάει ο καθηγητής. Τα πάντα καλυτερεύουν για την ανθρωπότητα. Ειδικά οι θάνατοι από καιρικά φαινόμενα είναι στο ναδίρ από τότε που κρατούνται στατιστικά.
    Υποψιάζομαι δε, ότι οι χρηματοδότησή του ως ερευνητή, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πόσο καταστροφολογικά "ευρήματα" φέρνει στο φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ------Aτενίζοντας απέναντι,τα βουνά της Ρούμελης .Ζητούμενο η χιονοκάλυψη των κορυφών τους .Παρνασσός : Περίπου αξιοπρεπής .Ανατολικά του Παρνασσού,Ελικώνας : Αξιοπρεπέστερος του Παρνασσού,τηρουμένων και των αναλογιών. Δυτικά του Παρνασσού ,Γκιώνα -Βαρδούσια : Μαύρα χάλια ( όσο μπορώ να δώ).
    -------Παρακαλούμε ,για να μην πω εντελλόμεθα, τον υετονομέα της χώρας να στείλει την επόμενη εβδομάδα μια δυνατή ύφεση στην περιοχή μας ,η οποία να αφήσει 80-90 mm ( όσα και προχθές στον Χριστόδουλο) , για τα κάνουμε δουλειά μας. Τα αποτελέσματα της παρελθούσης πενιχρά. -----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε Ζιακόπουλε (αλλά και όποιος άλλος είναι σχετικός με τη γεωπονία): Το γεγονός ότι ο περσινός χειμώνας ήταν όψιμος, η άνοιξη όψιμη, το καλοκαίρι όψιμο, αλλά και φέτος που πάνε πάλι όψιμα, επηρεάζει την καρποφορία των δένδρων; Για παράδειγμα, τα φύλλα πολλών καρποφόρων δένδρων δεν έχουν πέσει ακόμα (πολλά από αυτά είναι πράσινα ακόμα) σημαίνει ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην καρπόδεση; Χωρίς να έχω γνώσεις, έκανα έναν λογικό συλλογισμό, ότι αφού οι εποχές έχουν συντμηθεί, τότε δεν προλαβαίνει το δένδρο να κάνει τον φυσιολογικό του κύκλο και να αποδώσει καρπούς, την εποχή που πρέπει... Τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή