Δάσκαλε, πότε θα χιονίσει;


 Με ρωτάτε πότε θα χιονίσει και σας απαντώ ότι δεν μπορώ να βάλω τάξη στο χάος!  


54 σχόλια:

  1. Με λίγα λόγια ο Δάσκαλος μας λέει... Ζωνικουρα φουλ.. Συμπαγής πολικός στροβιλος και ενισχυμένοι δυτικοί ανεμοι... Άρα... Χιόνια γιοκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Δεν παραπέμπω σε δεύτερη σελίδα, δεν κάνω τον ξερόλα και αποκλείω να χιονίσει σε χρόνους ικανοποιητικής ατμοσφαιρικής προγνωσιμότητας. That's all!

      Διαγραφή
    2. Μπράβο Δάσκαλε. Λίγα λόγια και σταράτα. Αρέσουν δεν αρέσουν έτσι έχουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
    3. To πιθανότερο είναι να δέχεται σωρεία ερωτημάτων από τους αδημονούντες χιονόφιλους και για αυτό να απάντησε σε όλους με τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Δεν είναι, άλλωστε, άνθρωπος που αποζητά τα κλικ.

      Διαγραφή
    4. Οι dalton δεν ξεχνιούνται εύκολα

      Διαγραφή
  3. 'Ασε το χάος να μαίνεται " έχετε πεί κύριε Ζιακόπουλε....δεν νομίζω πάντως να είναι τόσο δύσκολο....αν υποθέσουμε ότι ο πολικός στρόβιλος θα μείνει ...συνεκτικός τότε μόνες υποψήφιες περιοχές είναι η Μακεδονία και η Θράκη σύμφωνα με τον χάρτη jet stream που δημοσιεύσατε και μάλιστα για λίγα πράγματα,αλλά θα μείνει...?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχουμε και τους ψηφιακούς χιονιάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έστω να βρέξει.... Ούτε αυτό δεν είναι δεδομένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χειμώνας - κλιματική αλλαγή …14-0 και ακόμα έχει δρόμο το ματς! (όπως Γαλλία -Γιβραλτάρ) ! Ας προσευχηθούμε στον …Ύψιστο τουλάχιστον να βρέξει ,μπας και λήξει 14-1 ! Μας βλέπω όμως να τρώμε και άλλα! Υ.Γ. Ο δάσκαλος δε θα μπορούσε να είναι σαφέστερος : μην βάζετε στοιχήματα! Κουβάς μας περιμένει…Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ορθή επανάληψη : Χειμώνας -κλιματική αλλαγή : 0-14 . Προφανώς έγραψα το σκορ που θα ήθελα να είναι…Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασίλειος Σωμαράκης27 Δεκεμβρίου 2023 στις 9:56 μ.μ.

    Μαχαιριά στην καρδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε, κανονικά, όλοι θα έπρεπε να σας ρωτάμε ποτέ ο καιρός θα φθινοπωριασει πρώτα και μετά ποτέ θα χειμωνιασει. Γιατί τόσο το φθινόπωρο, όσο και ο χειμώνας αγνοούνται μέχρι στιγμής. Αν παρατηρησουμε την ανθοφορια γύρω μας, ο καιρός που βιώνουμε είναι ανοιξη. Οποιαδήποτε ερώτηση για χιόνι είναι σαν να ρωτάμε πριν φάμε ποτέ θα χωνέψουμε το φαγητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, η άνοιξη είναι αυτή που κοντεύει να εξαφανιστεί ως εποχή. Ειδικά πέρσι και πρόπερσι της "έφαγε' τουλάχιστον δύο μήνες ο χειμώνας με όψιμα κρύα και χιόνια. Από το 2020 χοντρικά, η άνοιξη εμφανίζεται προς τον Μάιο και κρατάει λίγο και τον Ιούνιο.

      Διαγραφή
  10. Άγνωστη αί βουλαί....της φύσεως.
    Καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή ,εν προκειμένω, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι σαν την εξέλιξη
    των τιμών στο χρηματιστήριο. ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Ζιακόπουλε θα βοηθούσε η παράθεση των στοιχείων που κάνουν τόσο δύσκολη την πρόβλεψη.Εγώ θα έλεγα την συνοχή έκταση αλλά και ταχύτητα του πολικού στροβίλου...αλλά και την αρκετά νότια θέση του,"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας περίεργος μαθηματικός είχε ένα χόμπι. Έριχνε στα νερά ενός ρυακιού ένα φύλλο δένδρου και λύνοντας διαφορικές εξισώσεις προσπαθούσε να βρει πού θα πάει το φύλλο μετά από ένα χρονικό διάστημα. Δεν ήταν εύκολη η δουλειά, καθώς στο ρυάκι υπήρχαν πέτρες και ρίζες και το φύλλο έφευγε μια από τα αριστερά και μια από τα δεξιά τους ή κολλούσε πάνω τους.
      Μετά σκέφτηκε να πετάει πολλά φύλλα μαζί, ώστε, βλέποντας που θα πάνε τα περισσότερα από αυτά, να έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει την πιθανότερη πορεία του φύλλου του. Τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα, αλλά οι αποτυχίες δεν έλειπαν κυρίως όταν ήθελε να μάθει που θα πάει το φύλλο μετά από πολλές ημέρες.

      Διαγραφή
    2. Το θέμα είναι, Δάσκαλε, ότι τα φύλλα στην αρχή της διαδικασίας φαίνονται να περνάνε πάνω από την Ελλάδα, αλλά μετά πάντα στρίβουν αριστερά και πάνε στην Τουρκία. Αυτό δεν διορθώνεται με τις εξισώσεις αυτές;

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω, Χρήστο. Πριν από καιρό είχα δει φευγαλέα μια μελέτη που έλεγε ότι σε ένα θερμότερο περιβάλλον η πρόγνωση του καιρού παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες. Θυμάμαι μού είχε κάνει εντύπωση γιατί οι εξισώσεις λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις. Κάποια στιγμή θα ψάξω να βρω την εργασία για να δω τι ακριβώς λέει.

      Διαγραφή
  13. Καλούς οίνους δηλαδή για όσους περιμένουμε χιόνια αυτόν τον Χειμώνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάπου θα ξεσπάσει όλο αυτό δεν μπορεί, πιστεύω μακάρι να μην επαληθευτω κάτι ανάλογο με τις ζεστές του καλοκαιριού και μετα είχαμε τις πλημμύρες,εγώ επιμένω για αλλαγή μετά τις 15 Ιανουαρίου ,βάση με αυτά που έχω συλλέξει από την φύση,Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ "Θωμά"γιατί η νότια θέση του polar vortex είναι παράγοντας που κάνει δύσκολη την πρόβλεψη?Θέλω την γνώμη σου σε αυτό Νομίζω όμως ότι η πιο βόρεια θέση θα έδινε ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση για κίνηση του αζορικου προς τα ανατολικά και δημιουργία Ωμέγα εμποδιστη ενώ η πιο νότια ίσως θα ήταν ένας σοβαρός λόγος για δημιουργία σοβαρών μεταβολών του καιρού κυκλοφορία U Βασικά νομίζω ότι τα χαμηλά και οι αντικυκλωνες πηδαλιοχουνται από τον πολικό αεροχειμαρο αλλά και από τον υποτροπικό Όλες τελικά κατά την ταπεινή μου άποψη καιρικές καταστάσεις έχουν σχέσει με την θέση των μαιανδρων των δύο αυτών αερίων ποταμών Καλημέρα από το Ριον στους πρόποδες του Παναχαικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα αγαπητέ γεροπαναχαικέ....η κάθοδος του polar σε νοτιότερα πλάτη...κάτι που συμβαίνει γιατί φέτος είναι πιο ψυχρός και συνεκτικός...κάνει εξαιρετικά δύσκολο την διάκριση των κυμάτων rosby(δεν ξέρω αν το έγραψα σωστά)...,από την άλλη οι ταχύτητες που έχει αναπτύξει επιβάλλουν μεν την ζωνική κυκλοφορία..οι πολύ ψυχροί όμως αυλώνες που περιέχει αυτός ας πούμε ο τεράστιος αερόσακος..μπορούν ανα πάσα στιγμή να δυναμιτήσουν και να αναπτύξουν γεωμετρικά μια κατάσταση..π.χ. η ενίσχυση του Γροιλανδικού...στα 1055 η 1060...και να ακυρώσει την άνοδο του νοτίου ρεύματος στο Β.Αντλαντικό...δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός....,αλλά θα επανέλθω καθώς αρχίζω να εξατάζω αν η κυρίαρχη ζωνική είναι απλά αποτέλεσμα του φαινόμενου του θερμοκηπίου η της μετατόπισης των πολικών αεροχειμάρων...σε διάταξη παράλληλη..και πιο βόρεια ..."θωμάς"

      Διαγραφή
  16. Με την άδεια του κυρίου Ζιακόπουλου ενα ενδιαφέρον post του κυριου Κολυδά για την κυριαρχία της ζωνικής κυκλοφορίας...κατά τους μήνες Σπτέμβριο έως και Μάρτιο ,φαινόμενο που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 70,εγώ να προσθέσω ότι με τέτοια κυκλοφορία...ως κυρίαρχη εμείς στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό θα είχαμε..https://twitter.com/KolydasT/status/1740130937160028419?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους.
    Δεν αντεχεται αυτη η καιρικη αηδια που επικρατει. Ερχεται μια κακοκαιρια μισης μερας, και μετα 20αρια για 10 μερες.
    Ο χαρτης του jet stream ειναι απογοητευτικος. Ισχυρη ζωνικη κυκλοφορια.
    Να δουμε μετα τα φωτα αν υπαρχει μπλοκ σε αυτη την ροη.
    Ο δεικτης ΝΑΟ δειχνει να πηγαινει στο -1. Υπαρχουν καποιες ενδειξεις.
    Ας εχουμε υπομονη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαρετοκαιρία, μήτηρ πάσης κακίας...

      Διαγραφή
    2. Μα, c'est la vie, που λένε και οι Γάλλοι (στίχος από τραγούδι του αξέχαστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα), που ταιριάζει στην περίσταση...

      Διαγραφή
  18. Χαράς ευαγγέλια..Μόλις τώρα το είδα.Έρχεται ,λέει, σύντομα καιρός του ανεστραμμένου Π. Ποιός το λέει; Μα ο κύριος Κλέαρχος.
    Δεν ξέρω ,αλλά εμένα μου ήρθε στον νου " η από της τραγωδίας ηδονή",στοιχείο του αρχαίου δράματος .
    Τί να κάνουμε !!. "Προσεχώς καλύτερα " , που λέει και ο Ζήκος. -----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιρός του μικρού ύψιλον (υ) ή της κούπας χωρίς χερούλι. Μου ήρθαν στο νου το «φέρτε μια κούπα με κρασί», το «θ’ ανέβω και θα τραγουδήσω στο πιο ψηλότερο βουνό» και το «μας πήρε το ποτάμι, μας πήρε ο ποταμός…»!

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα σας! Απόλυτη απογοήτευση για τον παρόντα καιρό αλλά και τον μελλοντικό!! Έχω την εντύπωση ότι θα περάσουμε τον χειρότερο χειμώνα όλων των εποχών ( για όσους θέλουμε κανονικές εποχές) αλλά ίσως τον καλύτερο για κάποιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλησπερα κ συγνωμη που ρωταω αλλα ο ιδιος ο κ.Ζιακοπουλος αν δε κανω λαθος εχει πει οτι προβλεψη περα απο τις 2-3 μερες ειναι επισφαλης εως παρα παρα πολυ δυσκολη οποτε περα απο τι να χανε να λεγαμε κ να μας κρατα σε εγρηγορση δε βρισκω ποιο το νοημα της τοσης απογοητευσης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του μπλοκ. Όταν ο καλός μου φίλος και δάσκαλος μου είπε ότι μια φωτογραφία με τα χιονισμένα Τρίκαλα θα την έβγαζε όταν θα είναι να προαναγγείλει επερχόμενο χιονιά ήμουν σίγουρος ότι θα έρθει. Δυστυχώς όμως είμαστε πολύ μικροί για να τα βάλουμε με το καιρικό χάος. Άρα παραφράζοντας τα λόγια σπουδαίου ανθρώπου των γραμμάτων. Δεν ελπίζω σε χιόνια άρα είμαι ελεύθερος από την προσμονή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Νίκησε το στερνό ,τον πιό μεγάλο πειρασμό, την ελπίδα" . Από την "Ασκητική" του σπουδαίου αυτού. -------=======Π.Α.

      Διαγραφή
  22. Και οι Ιταλοί προέβλεπαν Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση και μεσημβρινή κυκλοφορία από αρχές του νέου χρόνου, μετά άρχισαν να λένε πως τελικά τα σημάδια δεν είναι σαφή και στο τέλος έπαψαν να αναφέρουν καν αυτό το σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αλλος πάλι Ιταλικός ιστότοπος (3ΒMeteo.com) επαναφέρει το σενάριο της ΑΑΘ μετά τις 10 Γενάρη, αλλά με αποτελέσματα που θα φανούν λίγο αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κύριε Ζιακόπουλε, μία παρόμοια ανάρτηση είχατε κάνει και στις 31 Δεκεμβρίου 2017, επισυνάπτοντας τους αντίστοιχους χάρτες γεωδυναμικών υψών, με την κυκλοφορία της πρώτης βδομάδας, τότε, του Γενάρη να είναι σχεδόν ίδια με την τωρινή. Τότε, είχε σπάσει η ζωνική για 1-2 μέρες, αλλά επανήλθε μετά.

    Στο σχόλιο σας εξηγούσατε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ακραία η συγκεκριμένη εξέλιξη του καιρού, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι τα τελευταία 60 χρόνια μόνο δύο φορές είχε πέσει την Πρωτοχρονιά η θερμοκρασία κάτω από τους 5 βαθμούς και χιόνι στην Αθήνα (1983, 1992).

    Οπότε, το ερώτημα είναι τι άλλαξε από τότε και θεωρείτε και εσείς και πολλοί φίλοι του blog περίπου τραγικό το γεγονός ότι δεν έχουμε την ίδια περίπου εποχή κρύα και χιόνια, κι ενώ όλος ο χειμώνας είναι μπροστά και όλα μπορούν να συμβούν στην εξέλιξη του;

    Παραθέτω και το link από εκείνη την ανάρτηση σας με τίτλο "Σχόλια επί της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας" την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2018 (Κυριακή 31, Δεκεμβρίου 2017).
    http://ziakopoulos.blogspot.com/2017/12/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόλλησε και ο δάσκαλος τον ιό της χιονοφιλίας. Τι σε κόφτει εσένα; Είμαστε άρρωστοι χιονόφιλοι. Θέλουμε χιόνια, χιόνια, χιόνια, χιόνια, χιόνια και πάλι χιόνια.

      Διαγραφή
    2. Εκείνος ο χειμώνας δεν είχε βγει ήπιος;

      Διαγραφή
    3. Από το 2017 ως το 2023: (α) το κλιματικό σύστημα του πλανήτη έγινε βαθμιαία θερμότερο, δυναμικότερο και ως εκ τούτου περισσότερο απρόβλεπτο και (β) σημειώθηκαν ακραία φαινόμενα πρωτοφανή για πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Αυτό που δεν άλλαξε είναι η αντίληψη ορισμένων ότι όλα τα του καιρού και του κλίματος βαίνουν καλώς!

      Διαγραφή
    4. Γιατί έτσι μας αρέσει. Γιατί είμαστε πολλοί, είμαστε τρελοί, είμαστε χιονόφιλοι...

      Διαγραφή
  25. κάποια στιγμή μετά το γύρισμα του φεγγαριού κάτι θα αλλάξει θα λέγανε οι πρό media καιρο παρατηρητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ευχαριστω αγαπητέ "Θωμά"Έχεις βαθειά γνώση του ατμοσφαιρικού γίγνεσθαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλα γεροπαναχαικέ...και εσύ που σε διαβάζω.το χεις....η πλάκα είναι ότι εξετάζω την ...ζωνική κυκλοφορία..σε σχέση με την..κλιματική αλλαγή...μία γεύση μόνοείναι ..ότι η αφετηρία της ζωνικής κυκλοφορίας εντοπίζεται σε χρόνο(μέσα της δεκαετίας του 70)..αλλά και σε τόπο (Βόρειος Πόλος)..σε εάν φαινόμενο εξελικτικό...στην ατμόσφαιρα όπως είναι η θέρμανση...λόγω ρύπων δεν θα ήταν τόσο εύκολος ο εντοπισμός..."θωμάς"

      Διαγραφή
  27. Και επιτέλους ισχυρό σήμα από το αμερικάνικο...επικράτησης νότιου ρεύματος νότια από την Γροιλανδία ..το οποίο εξελίσεται σε νοτιοανατολικό με επιμονή,αυτό σημαίνει ψύχος για εμάς χωρίς αστερίσκους..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να πάρω λίγη από την δόξα του ΠΑ συντοπίτη μου, Θωμά, Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι..... Καλή χρονιά σε όλους με ασφάλεια και τύχη, από την μακρινή βόρεια Ρουμανία και την Τιμισοάρα.

      Διαγραφή
    2. Kύριε Γιανακούλα...με τα πρωινά τρεξίματα...το γνωμικό σου..επαληθεύτηκε,όπως και το χάος του κυρίου Ζιακοπουλου....το ισχυρό σήμα της Αμερικής δεν φθάνει...για να κατεβάσει ψύχος που στέκεται σθεναρά..στα ΒΑ...,παρατηρήστε και τους χάρτες της στρατόσφαιρας όπου θα διαπιστώσετε ότι όλο το ψύχος περνάει από τον Βόρειο πόλο στην Ευρώπη και πάλι...δεν γίνεται τίποτα..."θωμάς"

      Διαγραφή
  28. Νικόλαος Παντελικίζης28 Δεκεμβρίου 2023 στις 10:39 μ.μ.

    Για το τι μας επιφυλάσσει ο Ιανουάριος λοιπόν, προσωπικά μένω σε αυτό που λέει ο δάσκαλος, ότι ούτε τον ξερόλα κάνω και ότι αποκλείεται να χιονίσει σε χρόνους ικανοποιητικής ατμοσφαιρικής προγνωσιμότητας...
    Ποια μπορεί να εννοεί ο δάσκαλος ικανοποιητική ατμοσφαιρική προγνωσιμοτητα;
    Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε μπορεί να είναι 5-6 ημέρες, μπορεί και λίγο περισσότερο ή λιγότερο!
    Πάντως αυτό που πάντα με ικανοποιούσε στον δάσκαλο είναι η σοβαρότητα του σαν επιστήμονα!
    Δεν θα πει και θα ξε-πει, όταν βλέπει κάτι πολύ σημαντικό αμέσως έστω και έμμεσα μας δίνει... σήμα!
    Το μόνο που θα ρωτούσα σαν ένα γενικό ερώτημα δεν είναι πότε θα χιονίσει (και ας το θέλω τόσο πολύ) αφού ακόμα δεν έχουμε δει ούτε καν κρύο της προκοπής... Είναι το πότε θα χειμωνιασει επιτέλους λίγο!
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα και ελπίζω ο Ιανουάριος έστω και μετά τα Φώτα να αρχίσει να μας δείχνει χειμωνιάτικο πρόσωπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νομίζω ότι η προγνωσιμότητα για το 1ο 10ημερο του Ιανουαρίου της νέας χρονιάς είναι αρκετά καλή πιά, στο γενικό πάντα μοτίβο της ατμόσφαιρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
    Ο δάσκαλος κρατάει χαμηλά τον πήχη κ καλά κάνει καθώς η επικρατέστερη κυκλοφορία θα είναι η ζωνική για το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως και για τη χώρα μας.
    Η ουσία είναι να έρθουν και οι βροχές που φαίνονται(αρχικά στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο τις πρώτες ημέρες του χρόνου και από τα Φώτα και μετά πιο πολλές από τα δυτικά και πιο γενικευμένες) γιατί και από πλευράς υετού ο Δεκέμβρης ένα μάτσο χάλια τα πήγε και αυτός στο γενικό σύνολο.
    Ας βρέξει εδώ που φτάσαμε για αρχή και ας χιονίσει στα ορεινά μας από του Άι Γιαννιού και μετά.
    Για σοβαρό ψύχος ούτε καν, ας μην το κουράζουμε.
    Από εκεί και έπειτα και στην περαιτέρω εξέλιξη του Γενάρη την (θετική)προσωπική μου άποψη την έχω παραθέσει.
    Από προγνωστικής μετεωρολογικής σκοπιάς όμως ότι και να πούμε εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο Δεκέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας που έφτασε στην Αττική τις τιμές της περιόδου 1991-2020 μετά τον Σεπτέμβριο που τις ξεπέρασες κάτα πολύ. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είχαν ένα ίχνος υετού ο πρώτος και μακριά απόκλιση από το κανονικό ο άλλος. Πάντως για όσους λένε για την επικράτηση της ζωνικής κυκλοφορίας από το 1970 και μετά, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Υπάρχουν αντι-έρευνες που μιλούν για το arctic amplification με την τήξη των πάγων που επιτρέπουν σε μια "σπασμένη" πολική δίνη που θα οδηγήσει σε ακραία αλλά βραχύβια κύματα ψύχους σε ένα θερμότερο περιβάλλον. Αυτό ίσως εξηγεί τους αυλώνες ψύχους που φέρνουν χιόνια στη θερμή ανατολική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ακόμα και αν δεν υπάρχει κρύος χειμώνας. Το σίγουρο είναι αυτό που λέει ο κύριος Ζιακόπουλος- οι υφέσεις στη Μεσόγειο είναι λιγότερες και πιο έντονες με την έλλειψη νεφών και την επικράτηση αντικυκλωνικών συνθηκών να οδηγούν σε έλλειψη χιονιών στα βουνά και αύξηση της θερμοκρασίας. Ενίοτε έχουμε τα σπάνια χαμηλά που οδηγούν σε έντονα φαινόμενα, αυτό δηλαδή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Πάντως ως Αθηναίο ο Δεκέμβριος δεν με άφησε αδιάφορο καθώς είχε αρκετά καιρικά φαινόμενα, δεν παύει όμως να είναι και αυτός πολύ πιο θερμός από το κανονικό. Τον χειμώνα του 2015-2016 είχαμε πάλι el ninio με ζωνική κυκλοφορία θυμάμαι, σε έναν πολύ απαράδεκτο χειμώνα στα όρια του υποτροπικού. Ελπίζω να μην έχουμε πάλι τα ίδια, αν και θεωρώ και εγώ ότι μετά τις αρχές του Ιανουαρίου σιγά σιγά θα έχουμε μια μικρή πορεία προς το φυσιολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή