Κλιματική αλλαγή είναι να μας φαίνονται τα χιονάκια χιονιάδες και το κρύο ψύχος!

Δρόμοι φθινοπωρινοί που αγάπησα... Φωτ. Λευτέρης Σταθόπουλος

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από τα ΒΔ Βαλκάνια προς το Αιγαίο, θα  επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως την ανατολική χώρα (οι όποιες χιονοπτώσεις σημειωθούν απόψε τη νύχτα και το πρωί στα κεντροβόρεια ορεινά και τα ημιορεινά της Δ. Μακεδονίας γρήγορα θα σταματήσουν). Με την παραπέρα κίνηση του προαναφερθέντος χαμηλού προς την Τουρκία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσουν παντού άνεμοι του βόρειου τομέα με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 


Το Σάββατο (9/12), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, θα σημειωθούν στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν: στα δυτικά Α-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ έως ΒΔ 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά, Επισημαίνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας. 

Την Κυριακή (10/12), τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως από τις βραδινές ώρες στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. 

Τη Δευτέρα (11/12) προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (12-13/12) δεν προβλέπονται βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

44 σχόλια:

  1. Το 2023 θα είναι το πιο θερμό έτος, καθώς οι 11 πρώτοι μήνες του ξεπέρασαν κατά 0,13 βαθμούς τους αντίστοιχους του 2016, που κατείχε μέχρι τώρα τα πρωτεία, αλλά και κατά 1,46 βαθμούς τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900. O Noέμβριος, με μέση θερμοκρασία 14,22 βαθμούς ξεπέρασε, επίσης, τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κατά 0,32 βαθμούς και κατά 1,75 βαθμούς τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

    Δύο μέρες του ήταν, μάλιστα, θερμότερες κατά 2 βαθμούς από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Γενικά, ο Νοέμβριος ήταν κατά 0,85 βαθμούς πιο ζεστός από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Και επιστήμονες θεωρούν ότι στοιχεία από πυρήνες πάγων, δακτυλίους δέντρων κ.λ.π. δείχνουν ότι το 2023 μπορεί να είναι το θερμότερο έτος εδώ και 100 χιλιάδες χρόνια.

    https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/12/06/l-annee-2023-deja-consideree-comme-la-plus-chaude-de-l-histoire-par-l-observatoire-europeen-copernicus_6204162_3244.html
    https://www.france24.com/en/europe/20231206-2023-set-to-be-hottest-year-on-record-says-climate-monitor

    Στο μεταξύ, η μακροπρόθεσμη της ΕΜΥ κάνει λόγο για θερμότερο από το κανονικό χειμώνα κατά 1 με 2 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και κατά 0,5 με 1β. στην υπόλοιπη χώρα. Το ECMWF βλέπει +2β. σε όλη την επικράτεια. Παρομοίως, μία εκτίμηση του severe - weather θέλει εμμονή των χαμηλών πιέσεων στη βόρεια Ευρώπη και των υψηλών στη νοτιοανατολική για ολόκληρο το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

    Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, θα υπάρξουν χαμηλές πιέσεις και στην κεντρική Ευρώπη και περισσότερα διαστήματα μεσημβρινής κυκλοφορίας απ' ό,τι τον Ιανουάριο. Ψυχρότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο αναμένονται και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ 16-21 Δεκεμβρίου.

    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/january-february-winter-forecast-cold-anomaly-snow-united-states-pattern-fa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγκυκλοπαιδεια Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Κοινώς τη βαψαμε. Για να μην χρησιμοποιήσω άλλη εκφραση. Πάμε για ρεκόρ ανομβρου υδρολογικού έτους δηλαδή;

      Διαγραφή
    3. Σύμφωνα με το άρθρο, το UKMO προβλέπει περισσότερες ψυχρές καταβάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν βγάζει κανείς άκρη.

      Διαγραφή
    4. Για θερμοκρασίες λέει μην γράφετε ότι να ναι.

      Διαγραφή
    5. Πάντως τα 30 χρόνια δεν λένε κάτι.Αν υπήρχαν στατιστικά 100 χρόνων όπως στην Αμερική θα βλέπαμε ότι θα είχε ξανασυμβεί.Ασχετο με την κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    6. Το κείμενο παραπέμπει σε άρθρο με τίτλο Severe Weather Europe, όπου αναφέρονται οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού μοντέλου και του UKMO ειδικά για την Ευρώπη (https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-2023-2024-final-forecast-cold-start-united-states-canada-europe-fa), όπου οι προβλέψεις του UKMO διαφέρουν ως προς τις ανατολικές περιοχές της ηπείρου μας, όπως φαίνεται καθαρά στην εικόνα. Η φράση στα αγγλικά είναι : "An interesting anomaly in this forecast is the low-pressure zone over Europe. It is placed well inland and would enable a few good situations with a northerly flow over the continent." Προφανώς σε θερμοκρασίες αναφέρεται, δεν είπε κανείς το αντίθετο, απλά δεν είναι για να δίνει κανείς μεγάλη σημασία.

      Διαγραφή
    7. Μην πιστεύετε αυτές τις μακροπρόθεσμες.
      Το βρετανικό oukmo βλέπει ελαφρώς ψυχρότερο χειμώνα ενώ και το multi model system(μέσος όρος 8 παγκόσμιων μοντέλων) κινείτε στο ίδιο μοτίβο.
      Μονό το ευρωπαϊκό μοντέλο προβλέπει αρκετά υψηλότερες τιμές.
      Παρόλα αυτά το ξανά λέω ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις ειδικά πέραν του ενός μηνός είναι εντελώς πειραματικές.

      Καλό βράδυ από την αρκετά υγρή μουντή και ψυχρή Αιτωλοακαρνανία με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και χιόνι στα ορεινά μας.
      Επιτέλους θυμίζει λίγο χειμώνα.

      Διαγραφή
    8. Κάνει λόγο και για τον υετό το severe-weather, προβλέποντας πλεόνασμα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης τον Ιανουάριο, απλά το παρέλειψα, λόγω οικονομίας χώρου. Το UKMO δεν το επικαλείται, πάντως, το severe-weather στη συγκεκριμένη ανάρτηση, μόνο από το ECMWF αντλεί στοιχεία.

      Στην εκτίμηση της ΕΜΥ αναφέρεται, επίσης, ότι συστήματα προερχόμενα από τα δυτικά - βορειοδυτικά, θα χάνουν μεγάλο μέρος της υγρασίας τους, διασχίζοντας την ηπειρωτική Ευρώπη, φτάνοντας στη χώρα μας σχετικά ξηρά, αλλά μπαίνοντας στο Αιγαίο θα εμπλουτίζονται εκ νέου με υγρασία, την οποία θα αποδίδουν με τη μορφή υετού στα ελληνικά νησιά και τα παράλια της Τουρκίας.

      Ειδικότερα, το ECMWF προβλέπει πλεόνασμα υετού στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και το multi model (η σύνθεση των εκτιμήσεων οκτώ μοντέλων) σε όλη τη χώρα. Γενικότερα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ως προς το ότι θα επικρατήσει δυτική ροή φέτος τον χειμώνα στην Ευρώπη.
      http://www.emy.gr/emy/el/climatology/seasonal_winter_2023

      Διαγραφή
    9. Σε προηγούμενο άρθρο του severe-weather, που έχει περιλαμβάνει και τις εκτιμήσεις του UKMO για τον φετινό χειμώνα, αναφέρεστε κ. Στυλιανάκη και ανώνυμε φίλε. Στο άρθρο με ημερομηνία 6/12/23 και τίτλο A long-lasting Winter shift in January and February is now seen across eastern US... το severe - weather στέκεται στην εμμονή των χαμηλών πιέσεων στις ανατολικές ΗΠΑ και των υψηλών στον Καναδά.

      Απλά, επειδή μας ενδιαφέρει η Ευρώπη, παρέθεσα μόνο τις εκτιμήσεις για τις χαμηλές πιέσεις στη Σκανδιναβία και τα βόρεια γενικά και τις υψηλές στη δική μας νοτιοανατολική γωνιά, που είναι βάσει εκτιμήσεων του ECMWF αποκλειστικά.

      Το νόημα του άρθρου είναι, δηλαδή, ότι θα υπάρχει εμμονή στη (δυτική) κυκλοφορία τους δύο πρώτους μήνες του 2024 σε γενικές γραμμές και χωρίς να αποκλείονται οι εξαιρέσεις, που θα επιβεβαιώνουν, όμως, τον κανόνα.

      Διαγραφή
    10. Θερμότερο χειμώνα από τα κανονικά επίπεδα προβλέπει και το UKMΟ και όλα τα μοντέλα, απλά όχι τόσο ζεστό, όσο το ECMWF. Αυτό φαντάζομαι ήθελες να γράψεις, αλλά όπως το διατύπωσες είναι σαν το UKMO να προβλέπει ψυχρότερο χειμώνα από τον μέσο όρο της εποχής.

      Η αλήθεια είναι, όμως, ότι έχεις δίκιο ως προς το ότι δεν αξίζει να βασίζεται κανείς ιδιαίτερα σε αυτές τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Άλλωστε, κάθε χρόνο το ECMWF έχει το πιο θερμό σενάριο, ενώ UKMO και multi model έχουν θετικές μεν, όχι τόσο ισχυρές δε, αποκλίσεις από τις μέσες τιμές του χειμώνα.

      Διαγραφή
  2. Αν και κλασσικός χιονόφιλος, εκ "κοιλίας μητρός μου " θα έλεγα, εν τούτοις ,ως οπαδός της προσαρμοστικότητας ,θα μπορούσα να συμβιβαστώ με τα χιονάκια και το απλό κρύο , εάν κάποιος μου έλυνε το πρόβλημα του ανεπαρκούς υετού στην περιοχή μου.
    Κατά άλλα ,πάμε γι άλλα.....!. ----------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ίδια κατσαρόλα βράζουν όλα αυτά.Δυστυχώς...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη παγωμένη και χιονισμένη Στοκχόλμη που διανύουμε τη δέκατη τεταρτη μέρα συνεχόμενου ολικού παγετού .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήταν που σήμερα θα έριχνε πολλές βροχοπτώσεις στην Κρήτη. Άντε πάλι πνιγήκαμε. Δυο μπόρες χτες μια και σήμερα, σύνολο υετου 3,5mm και that’s all!
    Μιλάμε για έρημο όχι αστεια!
    Γελάω, δεν υπάρχει αλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση παρά μόνο με χιούμορ…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ εύστοχος ο τίτλος δάσκαλε ,στην πραγματικότητα του καιρού που ζούμε,φθινοπωρινός καιρός ,το θέμα είναι να μην τα "πληρώσουμε "όλα αυτά την άνοιξη, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν ...μέχρι να δούμε τι θα γίνει μετά τις 15 λίγα περί κλιματικής αλλαγής.Πάμε
    α)Θεωρείτε δεδομένο ότι όλοι θέλουμε καθαρότερη ατμόσφαιρα στον πλανήτη και περιοσρισμό εκμπομπών των ρύπων,αν υπάρχει κάποιος που θέλει το αντίθετο..έιναι μάλλον θέμα ψυχιάτρων ψυχολόγων..παρά αυτής της συζήτησης εδώ.
    β)Με αυτό το δεδομένο αλλά και του ότι η κατανάλωση της "βρώμικης" ενέργειας είναι που βρωμίζει την ατμόσφαιρα...ο ιστορικός του μέλλοντος θα ψάξει ποιες οι προσπάθειες των ανθρώπων για καθαρή ενέργεια.Εκεί αρχίζουν τα ωραία.
    Παμε.
    1)Στην Ε.Ε. καποιο λόμπι καταφέρνει και ενοχοποιεί τις αγελάδες(!) για το ίχνος άνθρακα που αφήνουν.Προσοχή τα λόμπυ στις Η.Π.Α. είναι θεμιτά και υπάρχει και νομοθεσία στην δραστηριοποίηση τους ,στο διευθυντήριο όμως της Ε.Ε. δεν ξέρουμε ποιος μιλά με ποιον.
    2)Η Μέρκελ μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία δαιμονοποιεί την πυρηνική ενέργεια και την αποβάλει από την Ευρώπη.Το ότι είναι από τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας αλλά κ φθηνές δεν μας ενδιαφέρει.Πρέπει να αποβληθεί παρόλο που στην κεντρικη Ευρώπη η λέξη σεισμός δεν υπάρχει.
    3)Η Ε.Ε. ταγμένη στην σταυροφορία της για την κλιματική κρίση φτιαχνει εναν μηχανισμό που αποτελείτε από τον πολίτη που πληρώνει...μία τράπεζα να δανείζει και πολιτικούς μηχανικούς και γεμίζει την Ευρώπη με μερεμέτια(ηλιακοί θερμοσίφωνες κουφώματα κλπ)....το να χρηματοδοτήσει μία έρευνα αλλά και επένδυση για φθηνή και καθαρή ενέργεια κανέναν δεν ενδιαφέρει(π.χ. κυματική
    ενέργεια)
    Και κάπως έτσι φθάσαμε στα τιμολόγια ρεύματος (οδηγία της Ε.Ε. είναι) όπου ουσιαστικά ο καταναλωτής μοιράζετε το επιχειρηματικό ρίσκο με τον επιχειρηματία...!
    Θέλω να πώ ότι ωραία είναι η συζήτηση για την κλιματική κρίση αλλά ας προσέχουμε οι πληροφορίες και τα δεδομένα που μας δίνουν είναι αυτές που πρέπει να μάθουμε.Ας μιλήσει κάποιος στην Ε.Ε. αλλά και σε όλο τον κόσμο για ευημερία και παραγωγή φθηνής και άφθονηςκαι κυρίως καθαρής ενέργειας..και να δείτε πότε θα εξαφανιστεί.Ευτυχώς οι Σκανδιναβοί εχουν ξεκινήσει.
    "θωμάς"
    υ.γ. Κύριε Ζιακόπουλε αν πώ εγώ στην σύντροφο ότι θα χιονίσει και πρέπει να φύγω...δεν θα με πιστέψει και θα αρχίσει να γελά..αν γράψετε όμως εσείς ενα ωραίο post με τις νιφάδες τους κλπ... θα πιστέψει...και θα εξαφανιστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς όπως κάθε δύσκολη συγκυρία το βάρος πάντα θα το πληρώνουν δυσανάλογα οι πολλοί σε σχέση με τους λίγους. Αυτό αφορά από τον πολίτη που θα πληρώνει έξτρα τέλος στον ίδιο βαθμό με τον ρυπαντή βιομήχανο αλλά και με τη μικρή χώρα που συμβάλλει 0.01% στα αέρια του θερμοκηπίου και θα πρέπει να προσαρμοστεί στις περικοπές των αερίων με κόστος μεγάλο για την οικονομία της με μία που πχ συμβάλλει κατά το 10%. Έτσι είναι ο κόσμος μας. Ο κόσμος του δυνατού. Με συγχωρείτε για το μελό και το φιλοσοφικό στυλ μου.

      Διαγραφή
    2. Φέτος "θωμά", έρχονται λευκά Χριστούγεννα και με ολικό παγετό στο Άνω Βόιο!

      Διαγραφή
    3. Mάριε..μην στεναχωριέσαι .δεν είναι μελό έτσι είναι...το όνειρο μας στο στερούν ,αντί όλες οι προσπάθειες να στραφούν στην φθηνή άφθονη και...καθαρή ενέργεια,αυτές στρέφονται στην παραγωγή "εργου¨" για όλους...(πετρέλαιο,αέριο ,ακριβές ΑΠΕ κτλ)....με άλλα λόγια τα δις να πάνε εκεί που πρέπει...,ξέρει κανείς ας πουμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σε ιστορικά χαμηλά? και το πετρέλαιο υποχωρεί και αυτό συνέχεια?όχι δεν μας το λένε...αντίθετα κ μας τρομοκρατούν..με τις τιμές..και μας ενοχοποιούν επειδή χρησιμοποιούμε την ενέργεια που αυτοί επέλεξαν ,..εργαλειοποιώντας την συζήτηση για την κλιματική κρίση.
      Φίλε Χρήστο Σιμούλη...ενα χιονάκι θελω εγώ 20 με 25 εκ το αλλο σκ...θέλω πολλά?"θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Υπάρχει περίπτωση αυτό το πολικό ψύχος της Σιβηρίας να κινηθεί ΝΔ; Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι υπάρχει.
      Το θέμα είναι πόσο νοτιοδυτικά θα κινηθεί και που ακριβώς θα κατέβει.
      Σε αυτό παίζουν πολλά ρόλο(ράχη του αντικυκλώνα στα ΒΔυτικα της Μ. Βρετανίας, σκάφη στον ΒΑνατολικό ατλαντικό, ενεργειακός παλμός πλανητικού πακέτου Rossby που με τη σειρά του θα βαθύνει τη σκάφη στην ανατολική Ευρώπη-Βαλκάνια και θα οδηγήσει τον πολικό αεροχείμαρρο(πηδαλιουχεί τις υφέσεις) σε ΒΒΑνατολική κατεύθυνση.
      Παρακάτω το λινκ από την δημοσίευση του δασκάλου σε παλαιότερο άρθρο που επεξηγεί αναλυτικά όλη τη διαδικασία που απαιτείται(έχει και εικόνα) για να δούμε άκρως χειμερινές συνθήκες στη χώρα μας.

      http://ziakopoulos.blogspot.com/2022/01/blog-post_41.html?m=1

      Διαγραφή
    2. Φώτη μαζί σου είμαι...απλά ο εμποδισμός δυτικά.μας ..δεν φαινεται ορθόδοξος...και για μέρες τώρα δίνει διαφορετικά τρεξίματα στα μοντέλα,,,¨θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Είναι μπέρδεμα η κατάσταση "Θωμά" από τα μεγάλα μοντέλα όντως.
      Πάντως σιγά σιγά κάτι αρχίζει και μαγειρεύεται....

      Διαγραφή
  8. Εγώ θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου μελό και φιλοσοφικό,αγαπητέ Μάριε. Η Ηθική αποτελεί κοινωνικό επίτευγμα του Ηομο Sapiens στην εξελικτική του διαδρομή. Η φύση άλλη "άποψη" έχει επ αυτού. Συχνά δε διεκδικεί τα εαυτής ,οπότε................................ ! -------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χορτιατης,Φίλτρο,Ασβεστοχώρι ξύπνησαν με χιόνι.
    Η Άννα είπε φέτος μια καλημέρα στην Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μικρό πέρασμα το ξημέρωμα στην περιοχή μου (1,5 χιλιοστό)αλλά με πολύ αέρα και κρύο (6 βαθμούς το πρωί και 9 βαθμούς τωρα).
    Ο Παρνασσός εκ νέου έβαλε καλή πασπαλα, ενώ η έκπληξη ήρθε από τον Ελικώνα όπου "ασπρισαν" σχεδόν όλες οι κορυφές πάνω από τα 1300 μέτρα.
    Εναλλαγές πυκνής συννεφιάς και ήλιου μέχρι στιγμής.
    Τα καλύτερα είναι μπροστά μας και προσωπικά δεν έχω λόγους ανησυχίας ...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αρναία Χαλκιδικής - 600μ. υψόμ. - πάνω από 10 cm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλημέρα σε όλους!

    Ηλιοφάνεια στην πρωτεύουσα και επιτέλους κρύο! Με το που είδα τον βορειοδυτικό σε κάποια στρώματα πάνω από την Αττική ήμουν σίγουρος ότι δεν θα είχα βροχές ούτε καν συννεφιά να μας θυμίσει τι θα πει χειμωνιάτικη μέρα με βάκο.

    Καλά τα είπε και ο δάσκαλος. Τα τελευταία χρόνια γίνεται το τόσο τοοοοόσο για λίγες μέρες κρύου, χιονιού κλπ. Δεν μπορώ να πω ότι δεν χαίρομαι για βόρεια Ευρώπη και κεντρική που τους έχει πάει μετά από τόσα χρόνια καλά.

    Υγ. Τι ψυθιρίζει ο καιρός για μετά τις 20; Η αλήθεια είναι ότι η Αττική πρέπει να ξεχάσει τις βροχές και το 23. Δεν φαίνεται τίποτα ιδιαίτερο για εμάς.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τόσο γίνεται τοοοόσο όχι μόνο όσον αφορά τον καιρό, αλλά και γενικότερα και οφείλεται στην ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας, στην υπερβολική ανάλυση των πάντων και τον εθισμό μας σε αυτά. Εδώ βλέπαμε χάρτες όχι καιρού, αλλά παρουσίας μεδουσών στις ελληνικές ακτές επί 2-3 χρόνια και από κάτω αναλυτικές οδηγίες για το τι να κάνουμε σε ενδεχόμενο τσιμπήματος, ποια είναι τα συμπτώματα κ.λ.π. Με συνέπεια να μην πηγαίνει κόσμος για μπάνιο, επειδή είχε 10 τσούχτρες η θάλασσα.

      Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε χοντρικά από το 2010, με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και στρατιές οικονομολόγων και πολιτικών να παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά πάνελ. Ακολούθησαν οι λοιμωξιολόγοι κατά την πανδημία, ενώ και οι μετεωρολόγοι βγαίνουν πλέον συχνά, πυκνά στα κανάλια, με την παραμικρή ένδειξη για κάποια κακοκαιρία.

      Σημεία των καιρών μας είναι, λοιπόν, δεν αφορούν αποκλειστικά τον καιρό. Εδώ και σχεδόν 1,5 δεκαετία έχουμε τον δημοσιογράφο, τον ειδικό, τον πολιτικό και κάποιον γνωστό στο ευρύ κοινό προσκεκλημένο και στήθηκε το πάνελ, που μετά από ένα σημείο οι πληροφορίες που δίνει στον τηλεθεατή είναι άχρηστες.

      Ελάχιστες είναι οι εκπομπές που πραγματικά προσφέρουν γνώση, αλλά ευθύνη έχουμε και εμείς, γιατί δεχόμαστε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, κολλημένοι σε οθόνες και σε μία ψηφιακή πραγματικότητα. Ακόμα περισσότερη καθιστική ζωή, δηλαδή, λιγότερη άθληση, μικρότερη επαφή με τη φύση και περισσότερα προβλήματα τελικά.

      Το κλειδί είναι να έχει κάποιος ένα χόμπι, που να τον κρατάει ενεργό, δραστήριο, χαρούμενο, ζωντανό και το καταφεύγει σε αυτό όσο πιο πολύ μπορεί. Να συμμετέχει, δηλαδή.

      Διαγραφή
  13. Εγώ πλέον δεν δινω βάση στα μακρινά τρεξίματα των μοντελων, πάνω από 3 μερες. Ουτε χαίρομαι ούτε στεναχωριέσαι. Εδώ πριν λίγες μέρες δε δίναν τίποτα για το ΣΚ και ξαφνικά προχτές εμφάνισαν αυτήν την μικρό διαταραχη που θα κινηθεί από τη Βδυτικη Ευρώπη και θα επηρεάσει την Κυριακή τη Δυτικη Ελλάδα και όχι μονο. Καλύτερα να κοιτάμε μόνο ουρανό για να έχουμε την ψυχική μας ηρεμία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σας. Φρέσκο χιόνι σήμερα στο Παγγαίο πάνω από τα 800 μέτρα. Εδώ live εικόνα https://northmeteo.gr/cam/proti/webcam.jpg?t=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προσοχή στους οικονομολόγους ,στους λοιμωξιολόγους και στα........αεριωθούμενα.
    Για τις πολύ μακροπρόθεσμες προβλέψεις (πονηρά τις λέμε εκτιμήσεις), έχω απάντηση, αλλά μορφολογικά προσκρούει στην αστική μου ευγένεια.----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σηκώνει μεγάλη συζήτηση το θέμα της μετάδοσης πληροφοριών. Το πρόβλημα είναι εκτός των άλλων και πρόβλημα επικοινωνίας. Όλο αυτό έχει να κάνει και με το επίπεδο αντίληψης που έχει ο κάθε άνθρωπος. Σε μάθημα όταν ήμουν φοιτητής, μάθημα που είχε να κάνει με την επικοινωνία, είχε ειπωθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
    Ένας άνθρωπος περπατά στο πεζοδρόμιο και σκοντάφτει. Ξεκινά λοιπόν το ταξίδι της είδησης από στόμα σε στόμα. Ο εκατοστός αναμεταδότης τι θα ρωτήσει;
    Θα ρωτήσει:
    -Η κηδεία, τι ώρα θα γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κομοτηνή, 4,5° και βροχή, το πιο κρύο μεσημέρι για τον καινούριο χειμώνα (κατ' άλλους φθινόπωρο) έως τώρα. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από χθες το βράδυ έχουμε βροχές κατά περιόδους εδώ στο νησί, και μάλιστα νωρίτερα είχαμε και ηλεκτρικά. Φθινοπωρινό θα έλεγα το σκηνικό, καθώς ο άνεμος εδώ είναι εκόμα Δ/ΝΔ, αλλά μου αρέσει που και τα διαστήματα που δεν βρέχει έχει μια ωραία μουντάδα που είναι εναρμονισμένη με το κλίμα των ημερών. Ακόμα πιο δυνατές βροχές έπεσαν και πέφτουν προς τη μεριά του Καστελλόριζου, αλλά και απέναντι στις μικρασιατικές ακτές.
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα η εβδομάδα που κλείνει επιτέλους ήταν για την περιοχή μου μια κανονική χειμωνιάτικη εβδομάδα με βροχόπτωση κάθε ημέρα και αρκετά ισχυρούς αρχικά ανατολικούς και από χθες βορειοδυτικούς ανέμους, δίνοντας άνω των 60χλστ συνολικού υετού που χρειαζόμασταν οπωσδήποτε. Επίσης οι θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν τους 12C, επιτέλους φυσιολογικός καιρός για την εποχή. Μέχρι τώρα δύο χιονοπτώσεις στην Βόρεια Χαλκιδική, πράγμα τα τελευταία χρόνια όχι πλεον συνηθισμένο αν και απόλυτα φυσιολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο Τίτλος και ... τέλος !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βλέπω σε κάποια σάιτ ότι οι προγνώσεις αρκετές φορές πέρα των 2 ημερών δεν πέφτουν μέσα πχ το m.... αλλάζει την πρόγνωση, καλό είναι να υπάρχει η ένδειξη σε ποσοστό επιτυχίας % της πρόγνωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή