Χιονοκουρτίνες και χιονοαναμονές "πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα"!

του Κωστή Θεοδοσίου

Στη γενέτειρά μου, όταν ερχόταν η ευλογημένη μέρα, χιονοκουρτίνες σαν αυτές της φωτογραφίας εμφανίζονταν κατά σειρά: στη Νεμέρτζικα, την Γκαμήλα (Τύμφη), την Τραπεζίτσα και τον Αι-Λιά της Κόνιτσας. Τα τελευταία 50 χρόνια τη βγάζω με τα χιονοκουρτινάκια του Υμηττού, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με άφησαν ασυγκίνητο οι 5 - 6 μεγάλοι χιονιάδες του τρέχοντος αιώνα στην Αθήνα.  


Για την εξέλιξη του καιρού, τουλάχιστον ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, η εικόνα είναι ξεκάθαρη: καλοκαιρία με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας, άνεμοι ασθενούς έως μέτριας έντασης και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Το μόνο στοιχείο του καιρού που χρήζει προσοχής από τους οδηγούς είναι οι τοπικές ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Έχω γράψει και παλαιότερα ότι τα Λευκά Χριστούγεννα είναι μύθος για τις πεδινές περιοχές των μεσογειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας και κυρίως των κεντρονότιων πεδινών περιοχών της. Παίρνοντας, για παράδειγμα, την Αθήνα, ανήμερα των Χριστουγέννων οι μέγιστες θερμοκρασίες των τελευταίων 45 ετών στην Πρωτεύουσα (Ν. Φιλαδέλφεια) κυμάνθηκαν από τους 6 (1986, 1987 και 1992) ως τους 19 βαθμούς (1995, 2010).

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία του τρίτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου είναι 14 βαθμοί καταδεικνύουν τη σπανιότητα του φαινομένου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο μύθος των Λευκών Χριστουγέννων είναι απόηχος της λογοτεχνίας των περασμένων αιώνων (Ντίκενς, Παπαδιαμάντης, Καρκαβίτσας κ.ά.) που μεταγενέστερα ενισχύθηκε από τα χριστουγεννιάτικα κινηματογραφικά έργα που διαδραματίζονταν στις χώρες του βορρά και κυρίως στις βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τον Ιανουάριο, τα εποχικά μοντέλα υποδεικνύουν ως επικρατέστερη κυκλοφορία στην Ευρώπη τη ζωνική. Έχω αναφέρει και παλιότερα ότι ρυθμιστής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην ήπειρό μας είναι η ισορροπία μεταξύ του χαμηλού της Ισλανδίας και του αντικυκλώνα των Αζορών, η οποία βέβαια είναι το αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων πολλών παραγόντων.

Οι ξαφνικές στρατοσφαιρικές θερμάνσεις, που λαμβάνουν χώρα κυρίως στο δεύτερο μισό του χειμώνα, οδηγούν σε μεσημβρινή κυκλοφορία, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες μεταφοράς πολικών αερίων μαζών προς τις περιοχές των μικρότερων γεωγραφικών πλατών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα ευνοηθεί η δική μας περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα δηλαδή κι αν η ζωνική κυκλοφορία επιμείνει, ψυχρές εισβολές στη χώρα μας στη διάρκεια των επόμενων 2-3 μηνών είναι απίθανο να μην υπάρξουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χιονοπτώσεις στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές είναι δεδομένες.

Το μείζον ζήτημα για μένα είναι η έλλειψη σοβαρών χιονοπτώσεων στην κεντροβόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Ηπείρου, οι οποίες προϋποθέτουν τη συμμετοχή στην όλη διαδικασία θερμών και υγρών αερίων μαζών θαλάσσιας (μεσογειακής) προέλευσης. Με την κλιματική κρίση η συχνότητα διέλευσης μετωπικών υφέσεων από τη Μεσόγειο έχει μειωθεί και αυτή είναι η βασική αιτία της χιονοπενίας στις εκτός του Β-ΒΑ ρεύματος περιοχές. Προφανώς, χωρίς υποβοήθηση και οι χιονοπτώσεις στις προσήνεμες περιοχές δεν είναι σημαντικές.  

33 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους από τη χιονισμένη Στοκχόλμη που μας ήρθε η κακοκαιρία ΠΙΑ με χιόνι και δυνατούς ανέμους .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι καλέ μου Δασκαλε συμφωνούμε. Δεν ζητάμε το πεδινό χιόνι τα Χριστούγεννα,αλλα όχι και να φτάσουμε στο άλλο άκρο με 20αρια και αχιονα τα βουνά μας. Γιατί αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη ας προσευχηθουμε όλοι μαζί οι ΚΒορειοι μη κάτσει όλο το χειμώνα ζωνικη κυκλοφορία γιατί μας βλέπω για χαρακίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χιονοκουρτινακια Υμμητου....και αυτά Δάσκαλε δίνουν μεγάλες συγκινήσεις σε προσηνεμους χιονιαδες.Εγω αυτό που θέλω είναι να είναι γερός ο δάσκαλος να μας δίνει το παρασύνθημα σε πιθανούς χιονιαδες!!!Άλλωστε την αναμονή του χιονιού(εννοώ 2-3 μέρες πριν τον χιόνια) δεν το αλλάζω με τιποτα.New milestone,Ντάλτον...μακάρι και φέτος ο Κ.Ζιακοπουλος βλέποντας κάτι στον ορίζοντα...να μας απογειώσει!!!Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους σας.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kύριε Ζιακόπουλε διακρίνω και μία λαχτάρα και μία νοσταλγία.....το θέμα που ανοίξατε είναι μεγάλο...μόνο μερικές παρατηρήσεις
    α)Η πανία των εποχικών μοντέλων είναι δεδομένη και επιβεβαιωμένη...στηρίζονται στην ενίσχυση του Ισλανδικού χαμηλού....(θετικός ΝΑΟ),εύκολο ως εκτίμιση πλην όμως μηχανικό.
    β)Εσείς μιλήσατε για την δυσχέρεια τους να διαβάσουν τις επιπτώσεις του Ελ νίνο στην Ευρώπη.
    γ)Τέλος βρισκόμαστε στο προτελευταίο χρόνο του ηλιακού μεγίστου με ότι να σημαίνει αυτό.
    Γεμάτος από ενα τετραήμερο όλο χιονι στο Ανω Βόιο...περιμένω την επόμενη κατεβασιά,νομίζω πάντως ότι η "ΠΙΑ' κλείνει ένα από τα κεφάλαια...του φετινού χειμώνα στην Ευρώπη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε καλησπέρα σας και χρόνια πολλά για τις ημέρες είδα στις αναφορές για τους 6 βαθμούς κελσίου ως πιο χαμηλή αναφέρεται και το έτος 1987 μήπως θυμόμαστε καθόλου των χειμώνα του 87 προς 1988 εάν είχαμε κάποιο σοβαρό επεισόδιο χιονόπτωσης στο νομό αττικής εγώ θυμάμαι τον μεγάλο και ιστορικό χιονιά του μαρτίου 1987 απλώς μου έκανε εντύπωση ότι είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο των εορτών της σεζόν 87 προς 1988 ευχαριστώ πολύ να είστε καλά μετά τιμής δελαπόρτας σπυρίδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ. Δελαπόρτα, όχι, ο χειμώνας 1987-88 δεν είχε κανένα χιονοεπεισόδιο στην πεδινή Αττική.

      Διαγραφή
  6. Δυστυχώς δάσκαλε τα "μηνύματα" δεν είναι καλά. Θυμάμαι μέχρι τη δεκαετία του 1990 πέρναγαν συνεχώς μέτωπα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και με το πέρασμα τους αφήναν λευκό τον Ταύγετο από τα 1.200 μέτρα, έλιωνε στα χαμηλότερα το χιόνι και ξανά μετά δυο-τρεις μέρες το ίδιο. Δεν γίνεται αυτό πλέον, το πέρασμα μετώπων από δύση σε ανατολή δεν "παίζει" πλέον! Όσο για τα φετινά, οι θερμοκρασίες από τον Ιούλιο και μετά έρχονται από τον χειρότερο εφιάλτη μας! Δεν είναι τα 20αρια τα Χριστούγεννα το πρόβλημα, είναι κάτι που έχει ξαναγίνει. Το πρόβλημα είναι οι μέσες τιμές του τελευταίου εξαμήνου οι οποίες είναι εξαιρετικά υψηλές. Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τίτλος τα λέει όλα δάσκαλε,με βάρκα την ελπίδα δυστυχώς θα κάνει χειμώνα και θα είναι την άνοιξη μια σαφής μετατόπιση του καιρού αυτό βλέπω να γίνετε με ότι συνεπάγεται στην φύση όλη αυτή η καιρική ανωμαλία,η κλιματική αλλαγή νομίζω μας χτυπάει έντονα Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο τίτλος της ανάρτησης είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σήμερα 22 Δεκεμβρίου έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο με την μεγαλύτερη νύχτα του έτους.
    Σήμερα Αστρονομικά μπαίνει και τυπικά ο χειμώνας.
    Καλό χειμώνα λοιπόν να έχουμε, με πολλά νερά και όσο το δυνατόν περισσότερα χιόνια σε όλη τη χώρα.
    Καλό ξημέρωμα από την πολύ υγρή με χαμηλές νεφώσεις και τοπικές βροχές σήμερα Αιτωλοακαρνανία,όπου ο καιρός προσπάθησε να μας θυμίσει σε ποια εποχή βρισκόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά Χριστούγεννα σε όλους/ες
    Υπέροχα και αληθινά λόγια όσα λέει ο δάσκαλος, ευχαριστούμε. Υπερβολές όσα λέγονται για ανοιξιάτικα Χριστούγεννα ή πασχούγεννα… βαρέθηκα να το ακούω. Εδώ στη βόρεια Ελλάδα κι συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη έχουμε χειμώνα και κανονικές θερμοκρασίες. Μην τρελαθούμε κιόλας, ναι ήπιο καιρό έχει με αρκετό ήλιο χωρίς βροχές αλλά όχι άνοιξη.. τώρα αν μου πείτε για Καλαμάτα και Κρήτη ναι εκεί έχει υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά πάντα έτσι είναι. Κωνσταντίνος
    ΥΓ: συνήθως τα κρύα κρύα και τα χιόνια έρχονται από τα φώτα και μετά . Ας χιονίσει καλά στα βουνά και ας βρέξει στα πεδινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με 17 και 18βαθμους μέγιστες.. Ναι Άνοιξη είναι Κωνσταντίνε. Ήπιος θα ήταν αν είχαμε βροχές, νοτιάδες και 15αρια για παραδειγμα

      Διαγραφή
    2. Με μέση μέγιστη θερμοκρασία Δεκεμβρίου 12 βαθμούς στην Ξάνθη σύμφωνα με στοιχεία του μετεο θα έχουμε τις μέρες των Χριστουγέννων 17 βαθμούς οπότε δεν έχουμε κανονικές θερμοκρασίες. 17 βαθμούς έχουμε το Πάσχα στην Ξάνθη ειδικά αν είναι τις πρώτες τρεις βδομάδες του Απρίλη οπότε ναι τα λες και Πασχουγεννα τα επόμενα Χριστούγεννα χαριτολογωντας βέβαια. Συμφωνώ με το ΥΓ σου.

      Διαγραφή
    3. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει 17-18 βαθμούς εδώ και πολλές μέρες, Γιάννη. Από τα τέλη Νοέμβρη και συγκεκριμένα την ψυχρή εισβολή Bettina, επικρατούν κυρίως χαμηλές θερμοκρασίες στη συμπρωτεύουσα. Αλλά και στην Αττική, η Παρασκευή 22/12, η πρώτη μέρα - και με βάση το ηλιοστάσιο - του χειμώνα δεν ήταν σε καμία περίπτωση ανοιξιάτικη. Από το πρωί επικρατούσε βαριά συννεφιά, ο δυτικός άνεμος ήταν αρκετά ενισχυμένος και δημιουργούσε μία αίσθηση ψύχρας, όχι μόνο δίπλα στη θάλασσα, αλλά και γενικότερα.

      Αν, τώρα, από σήμερα Σάββατο 23/12 αρχίσουν οι λιακάδες και τα 20άρια, τότε όντως θα έχεις δίκιο και θα μιλάμε για Πασχούγεννα. Μέχρι τώρα, όμως, τις τελευταίες μέρες είχαμε - τουλάχιστον στην Αττική - ψυχρή εισβολή το ΣΚ 16-17/12, με πολύ κρύο, μάλιστα, την Κυριακή, το οποίο παρέμεινε και τη Δευτέρα, η Τρίτη 19/12 ήταν η μοναδική ηλιόλουστη μέρα της εβδομάδας, την Τετάρτη και την Πέμπτη είχαμε βροχές και η Παρασκευή όπως προανέφερα ήταν συννεφιασμένη, όπως και η προηγούμενη 15/12.

      Στις 9-10/12 είχε προηγηθεί κι άλλη, πιο ήπια, ψυχρή εισβολή. Πραγματικά ανοιξιάτικη μέρα ήταν η 1η Δεκέμβρη με απόλυτη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά κι αυτή ακολούθησε την ψυχρή εισβολή Bettina στις 26-27 Νοεμβρίου.

      Εντάξει, ιδιαίτερο κρύο δεν έχει κάνει στην Αττική, όμως από τα μέσα Νοέμβρη έχει περάσει η μακρά περίοδος της καλοκαιρίας ανεπιστρεπτί. Και ρίχνοντας κάθε μέρα ματιές στο meteo.gr, η Θεσσαλονίκη που σήμερα Σάββατο 23/12 το πρωί έχει 6 βαθμούς, σίγουρα βιώνει πιο ψυχρές συνθήκες όλη αυτή την περίοδο. Γενικά, δεν έχουν όλες οι περιοχές πανομοιότυπο καιρό ακόμα και την ίδια μέρα, οπότε μάλλον σωστά τα γράφει ο Κωνσταντίνος για την πόλη του.

      Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, ο χειμώνας ακολουθεί και φέτος το μοτίβο της τρέχουσας δεκαετίας, όντας ήπιος στο ξεκίνημα του. Και το 2021 και το 2022 και το 2023 κατά τη διάρκεια των εορτών είχαμε ήπιο καιρό. Αλλά μετά τα μέσα Γενάρη, οι ψυχρές εισβολές ήταν αλλεπάλληλες, τουλάχιστον στα ανατολικά προσήνεμα (16-18 Ιανουαρίου 2021 - Λέανδρος, 27-28 Ιανουαρίου 2021 - ανώνυμη ψυχρή εισβολή, 15-16 Φεβρουαρίου 2021 - Μήδεια, 12-13 Ιανουαρίου 2022 - Διομήδης, 24-25 Ιανουαρίου 2022 - Ελπίδα και Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης, με πολλά χιόνια στην Αττική το 2022, επίσης, ενώ η Μπάρμπαρα τον Φλεβάρη του 2023 κράτησε μία βδομάδα).

      Η τελευταία φορά που είχαμε πρώιμα κρύα στην Αττική ήταν τον χειμώνα 2019-20, με τη Ζηνοβία στις 29-30/12/19, μία ανώνυμη ψυχρή εισβολή στις 2 Γενάρη και τον Ηφαιστίωνα 6-7/1/20. Το ίδιο είχε συμβεί και τον προηγούμενο χειμώνα με τις αλλεπάλληλες χιονοκακοκαιρίες Ραφαήλ, Σοφία και Τηλέμαχο από τα Χριστούγεννα του 2018, μέχρι την επομένη του Αϊ Γιαννιού το 2019, που είχαν επηρεάσει σχεδόν όλη την Ελλάδα.

      Το ίδιο είχε συμβεί και με την Αριάδνη τον Ιανουάριο του 2017 και νομίζω ότι στην Αττική, τουλάχιστον, κανένας χιονόφιλος δεν θα πρέπει να έχει παράπονο, όχι μόνο από τα τελευταία χρόνια, αλλά από τον τρέχοντα αιώνα (μην ξεχνάμε και τα χιόνια της περιόδου 2002-2008 στον νομό).

      Άλλωστε, αυτό που γράφει ο κ. Ζιακόπουλος ότι ακόμα και με ζωνική κυκλοφορία, κάποιες ψυχρές εισβολές θα εκδηλωθούν στα ανατολικά προσήνεμα, το επιβεβαιώνει αυτό. Και τελικά, η κλιματική αλλαγή που μείωσε τις μετωπικές υφέσεις από τα δυτικά (Ιόνιο), αύξησε τις χιονοπτώσεις στα ανατολικά προσήνεμα. Αυτό που γράφω τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, ως απλός παρατηρητής του καιρού, λόγω του χόμπι μου. Και δεν είναι μόνο τα χιόνια, που να δείτε και τα ξεροβόρια, με την Αττική να έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες από τα Γιάννενα ή την Ξάνθη, για παράδειγμα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Ούτε η Αιτωλοακαρνανία έχει 17 18 πουθενά αυτές τις ημέρες Γιάννη.
      Χθες 12 και κάτι προχτές 16 και σήμερα 15 μέγιστες στα πεδινά ηπειρωτικά με πυκνές ομίχλες βράδυ πρωί και υγρασία στο ζενίθ.
      Αλλού σίγουρα θα μυρίσει άνοιξη ειδικά αύριο και μεθαύριο αλλά όχι παντού.
      Υπάρχουν περιοχές που θα κρατήσουν τα προσχήματα λόγω κάποιων τοπικών παραγόντων και κυρίως περιοχές στα κέντρο ΒΔυτικα ηπειρωτικά.

      Διαγραφή
    5. Ότι και να λες Βαγγέλη αυτός ο καιρός δεν είναι νορμάλ για τέλη Δεκεμβρίου.. 15 βαθμοί στην Ξάνθη με άπνοια, πλήρη ηλιοφάνεια, απουσία υετου για πολλές ημέρες ακόμη όπως φαίνεται δεν είναι χειμωνιάτικη ημέρα αλλά ανοιξιάτικη..

      Διαγραφή
    6. Έγραψα, όμως, αν είδες στο τέλος, ότι η Ξάνθη έχει συχνά, πυκνά υψηλότερες θερμοκρασίες από την Αττική, ειδικά τον χειμώνα. Μάλλον δεν σας πιάνει ούτε ο βορειοδυτικός άνεμος που έρχεται από το Ιόνιο, ούτε ο βορειοανατολικός που μπαίνει στο Αιγαίο. Για να είμαι, πάντως, δίκαιος και στην Αττική καλοκαιρία έχουμε σήμερα Σάββατο 23/12 με λιακάδα και εξαιρετική διαύγεια στην ατμόσφαιρα, χάρη στον βορειοδυτικό άνεμο, που απλά έφερε λίγη ψύχρα και κυματάκι στη θάλασσα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    7. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό που είπες ότι η Ξάνθη έχει συχνά πυκνά υψηλότερες! θερμοκρασίες από την Αττική δηλαδή την Αθήνα ειδικά τον χειμώνα... Δεν ίσχυε ποτέ αυτό, δεν ισχύει και δεν θα ισχύει. Οι άνεμοι εδώ δεν είναι ποτέ βορειοδυτικοι αλλά επί το πλείστον βορειοανατολικοι.

      Διαγραφή
    8. Εννοούσα ότι την Ξάνθη δεν την πιάνει ο καιρός βόρειου ρεύματος, με τον οποίο χιονίζει σε Χαλκιδική, Μαγνησία, Εύβοια, Αττικοβοιωτία και στα ορεινά της Κρήτης. Εκτός κι αν κάνω λάθος.

      Θυμάμαι, πάντως, μία φορά τον Γενάρη του 2020 που είχαμε σερί ξεροβόρια και συννεφιές στην Αθήνα, να βλέπω έναν αγώνα της Ξάνθης με ντάλα ήλιο και ίσως να έχω για αυτό σχηματίσει μία εσφαλμένη εντύπωση.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
    9. Ήλιο με δόντια κάνει εδώ στην Ξάνθη με κρύο όταν κάτω στην Αθήνα χιονίζει ή έχει κακοκαιρία. Το ξέρω από τότε που σπούδαζα Αθήνα αρχές δεκαετίας 90.

      Διαγραφή
  11. Από μια άλλη εποχή μετα τον πόλεμο του 40 ο συγγραφέας λογοτεχνίας Στέλιος Σπεράντζας έγραψε το διαχρονικό ποίημα για παιδιά (χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνει χρόνια στο καμπαναριό ξύπνησε όλο το χωριό ) άλλες εποχές αμόλυντες από την υπερπαραγωγή την υπερκατανάλωση της σύγχρονης κοινωνίας.
    Καλά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντέ παιδιά....να πώ και ένα από τα μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα μου,στα παλιά χρόνια που λέτε...η ΕΜΥ έγραφε ένα "μεταβολή από Βορρά προς νότο με χιονοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας" και τέλος...,και εγώ πιτσιρικάς αυτό διάβαζα...δεν 'επιανα στην συνεχεια του δελτίου...,την θεσσαλονίκη την περιέγραφε... ας το πούμε...συνοπτικά,αν θυμάμαι καλά..πρωτοχρονιά του 82..εδινε για την θεσσαλονίκη..ένα -2 με 4 και χιονοπτώσεις..,ωραία λέω εγώ κλείδωσε...ξυπνάω το πρωί που λέτε...και βλέπω τον ήλιο να λάμπει και ο βαρδάρης εδινε ρέστα(λογικά είχε χιονίσει για καποια ναναδεύτερα το βράδυ).Το ψυχικό τραύμα όμως δεν ήταν αυτό..αλλά τα κάλαντα στον Ανδρέα Παπανδρέου...που τα είχε δεχτεί...στο Καστρί(!!!!) να βλέπω να λένε τα κάλαντα τα παιδιά μέσα σε μία απίστευτη χιονοθύελλα...και κάτω 20 πόντους..και εγώ να βλέπω τον ήλιο!!......."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε είχε πει ο αείμνηστος Λαζάνης : "ελπίζουμε να μην βουλώσουν οι καμινάδες από τα πολλά χιόνια και δεν θα μπορεί να εισέλθει ο Αη Βασίλης."

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα κ καλά Χριστούγεννα Δυστυχώς το ήπιο θερμοκρασιακό μοτίβο του καιρού το μόνο που θα καταφέρει είναι να κάνει ζημιά στις καλλιέργειες αφού τα φύλλα δεν έχουν πέσει ακόμη σε πολλές καλλιέργειες Δεν το έχω ξαναδεί σε τέτοια έντονη φάση ανήμερα Χριστουγέννων . Υγεία σε όλους Από επαρχία Τυρνάβου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα και χρόνια πολλά λόγω των ημερών.
    Χθες 22/12 είχαμε το χειμερινό ηλιοστάσιο πράγμα που δείχνει οτί ξεκίνησε επισήμως με την βούλα ο χειμώνας.
    Μόνο που θα βρεθούν ορισμένοι κακοπροαίρετοι να σπεύσουν να πουν οτί τελειώνει ο χειμώνας,τελειώνοντας κάτι πρωτού καν εκείνο αρχίσει,λόγω του ότι από 'δω και πέρα θα μεγαλώνει η μέρα ενώ ως γνωστό τα πιο "βαριά"κρύα έρχονται μετά τα Φώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι έτσι ακριβώς,όταν μεγαλώνει η ημέρα εντείνεται και το λιώσιμο του χιονιού,ενώ όταν είναι μικρή διαρκεί μέρες δεν λιώνει, γι'αυτό μετά τις 15 Ιανουαρίου μετράμε αντίστροφα για την άνοιξη

      Διαγραφή
    2. Ε, συ από πάνω, ξέχασες την ψυχρή μεταφορά...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε των 12:58. Σοβαρά τώρα?

      Διαγραφή
    4. Λογικό δεν είναι όταν αυξάνονται οι ώρες ηλιοφάνειας και μεγαλώνει η μέρα , να ανεβαίνει και η θερμοκρασία περισσότερο και να λιώνουν τα χιόνια ποιο γρήγορα ,εκτός αν έχουμε αυτό που ανέφερε ο δάσκαλος ποιο πάνω

      Διαγραφή
    5. Πολύ γενικό αυτό που λες και δεν ισχύει όταν κάνει πολύ κρύο τον Γενάρη και τον Φλεβάρη...

      Διαγραφή
    6. Λοιπόν, 6:30,12:58,5:17,μετά τα Φώτα ωριμάζουν οι ψυχρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα να κάνει περισσότερο κρύο και ας μεγαλώνει η μέρα.
      Εδω τυχαίνει να χιονίζει αρκετές φορές ακόμα και μάρτη στην θεσσαλία.
      Όπως αντίστοιχα και το καλοκαίρι.
      Τις μεγαλύτερες ζέστες τις κάνει ιούλιο-αύγουστο παρά 21 ιουνίου στο θερινό ηλιοστάσιο.

      Διαγραφή