Με την αλλαγή του μήνα αλλάζει και ο καιρός

Με την αλλαγή του μήνα αλλάζει και η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη Ν-ΝΑ Ευρώπη με αποτέλεσμα να υποχωρήσει σημαντικά το παρατεταμένο ψύχος που κυριάρχησε στους πρώτους δύο μήνες του φετινού χειμώνα. Το έναυσμα της καιρικής αλλαγής δίνουν οι Ν-ΝΔ άνεμοι που άρχισαν να επικρατούν στην κεντρική Μεσόγειο και αναμένεται να επεκταθούν προς την περιοχή μας. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, ο ήπιος καιρός θα διατηρηθεί ως τις αρχές της νέας εβδομάδας, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η εικόνα για τη συνέχεια. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι σημαντική και από την Παρασκευή αναμένονται μέγιστες τιμές στα επίπεδα των 16 με 18 βαθμών. Κατά τα άλλα, οι συνθήκες θα γίνουν ευνοϊκές για το σχηματισμό ομιχλών κυρίως το πρωί στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο.

Καλό μήνα, φίλοι μου

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι ΝΑ έως ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 9 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Έχετε δει αμυγδαλιές ανθισμένες; Εγώ πάντως όχι. Αντίθετα με πέρυσι που είχαν ανθίσει τέτοια εποχή. Έχει δρόμο ακόμα ο χειμώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ερώτημα είναι γιατί δεν άνθησαν. Λόγω κρύου παρελθόντος ή λόγω κρύου μέλλοντος; Η λογική λέιε το πρώτο...

      Διαγραφή
    2. Στην Κρήτη ελάχιστες είχαν ανθίσει χωρίς να καρποδέσουν τον Δεκέμβριο. Μετά τίποτα. Η ανθοφορία στην αμυγδαλιά εξαρτάται κυρίως από τις ώρες με ήλιο μέσα στο χειμώνα.

      Διαγραφή
  2. Εχει αποδειχθεί ότι ο καιρός επηρεάζει σε μεγαλο βαθμό την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων.Με καλές καιρικές συνθήκες ο άνθρωπος αισθάνεται ευεξία ειναι καλοδιαθετος ενώ με αντίξοες συνθήκες(κακοκαιρία)ειναι κακοδιαθετος.Έχει δίκαιο ο Γιώργος που λέει οτι ειμαστε άτομα με αποκλίνουσα συμπεριφορά εμείς οι χιονοφιλοι!Όπως και να'χει δεν ενοχλούμε κανέναν.Πότε χαλάει ο καιρός Γιώργο;Είμαι ανυπόμονος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως φαίνεται σταθερά στα τελευταία τρεξίματα, μετά από μιά βδομάδα ανασύνταξης των στρατευμάτων του, ο χειμώνας επιστρέφει στη χώρα μας στο τέλος του 1ου δεκαήμερου. Το που, πως και πόσο, μένει να το δούμε στη συνέχεια. Αν και οι εκτιμήσεις για την παρατηρούμενη ΑΣΘ (αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση) επαληθευτούν (κατάτμηση πολικού στροβίλου και έντονες μεσημβρινές ροές), η συνέχεια του χειμώνα προβλέπεται από ενδιαφέρουσα εως και συναρπαστική.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο όσον αφορά τη στρατόσφαιρα που λέγαμε και σε προηγούμενο άρθρο,έχουμε ξεπεράσει το 2013 τέτοια εποχή;

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς, ενώ κρατάω αρχείο χειμώνων στον υπολογιστή, δεν έχω σώσει σχετικά διαγράμματα από το 2013 για να μπορώ να κάνω τη σύγκριση.

      Διαγραφή
    4. Μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξη του φαινομένου και από το παρακάτω animation, που ανανεώνεται ανά δύο ημέρες νομίζω:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/intraseasonal/temp10anim.shtml

      Διαγραφή
    5. Γιώργο η σελίδα που έστειλες δε μου ανοίγει με τίποτα!

      Διαγραφή
    6. Εγώ πατάω το λινκ, που εμφανίζεται στην κοινοποίηση της ανάρτησής μου που παίρνω στο μέιλ, και εμφανίζεται κανονικά η σελίδα. Αν εσύ δε λαμβάνεις ειδοποιήσεις σε μέιλ και πληκρολογείς το λινκ κανονικά, μπορεί να έχεις κάνει κάποιο λάθος, οπότε ξαναδοκίμασε.

      Διαγραφή
    7. Πολύ φοβάμαι ότι η πρώτη κατεβασιά πάει στράφι. Παρότι εντυπωσιακή η προσπάθεια, στο τέλος κάνει στραβοκλωτσιά και πάει δοκάρι κι άουτ (για εμάς). Άντε να δούμε αν θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες στο ματς.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ Γιώργο εύχομαι να πέσεις μέσα στα προγνωστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως αν θυμαμαι καλα, τα προηγουμενα χρονια ,χειμωνιατικος μηνας με διαδοχικες κακοκαιριες χωρις αλκυονιδες και πολυ ψυχρος ηταν ο φεβρουαριος του 2012, ετσι δεν ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=447031

      Υπερβολικός βέβαια ο τίτλος αλλά ήταν πράγματι, για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετριών, ένας ακραίος χειμώνας.

      Διαγραφή
    2. ναι, αρκετά ψυχρός, συνεχή φαινόμενα (πολλά χιόνια κεντρικά - βόρεια, βροχές νότια), χωρίς μεγάλες παγωνιές όμως (συνηθέστερες Δεκέμβρη-Γενάρη)..

      Διαγραφή