Ισχυρή σύγκλιση = πολύ νερό

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα επηρεάσει βασικά το Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο με έντονες βροχές, καταιγίδες στα δυτικά και νότια, ισχυρούς ανέμους και πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Δ. Θεσσαλία τα κρίσιμα υψόμετρα για χιονόπτωση θα είναι τα 500 με 600 μέτρα, ενώ στην Ήπειρο τα 600 με 700 μέτρα. Η μεγάλη ένταση των καιρικών φαινομένων θα οφείλεται στην ισχυρή σύγκλιση πάνω από την κεντρική Ελλάδα και τη Μακεδονία των θερμών κα υγρών μεσογειακών αερίων μαζών με τις ξηρές και ψυχρές αέριες μάζες των Β. Βαλκανίων - Α. Ευρώπης. Την Πέμπτη (19/1) αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες και μάλιστα στα κεντρικά και τα βόρεια δεν αποκλείεται τα χιόνια να κατεβούν ακόμα χαμηλότερα. Σταδιακά όμως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Α-ΒΑ Ελλάδα και τις δυτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΑ και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Παρασκευή και το Σάββατο (20-21/1) οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν σχεδόν παντού.        


Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 8 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 12 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ισχυρές βροχές και στα νότια καταιγίδες. Έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (Θεσσαλία). Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ 6 με 7 και στα νότια Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές κυρίως από το μεσημέρι-απόγευμα. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 13 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Χιόνια στα ορεινά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 7 βαθμούς.


13 σχόλια:

  1. Κ.Ζιακοπουλε η διεύθυνση του ανεμου στην Μακεδονία(ΒΑ) δεν θα ειναι ίδια με αυτη στην Ήπειρο(ΝΑ)παρόλα αυτα τα υψόμετρα χιονιού θα ειναι τα ίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν τω μεταξύ κάπου στην.. άχαρη ΕΜΥ προβλέπουν χιονοπτώσεις και μέσα στις πόλεις από τη νύχτα της Τετάρτης κι έπειτα. Πχ Χιόνι στη Θεσσαλονίκη και μέσα στην πόλη με Ανατολικό ΒΑ άνεμο! αλλα και εν γένει σε διάφορες πεδινές περιοχές.(το τελευταίο το θεωρώ πιθανό πχ Κομοτηνή κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε, στον χιονιά των Φώτων (δε μου πάει να τον λέω "Αριάδνη")και στην εξέλιξή του και συγκεκριμένα στη β΄φάση, όταν χιονίστηκε και η Αττική, ήταν η σύγκλιση υγρών μαζών (που μας έφερε το χαμηλό από τα νότια της χώρας) με τις προϋπάρχουσες πολύ ψυχρές το βασικό αίτιο των γενικευμένων φαινομένων, η το δυναμικό αίτιο, ο στροβιλισμός που παρήγαγε το αποκομμένο σύστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω χρόνο να ψάξω τα στοιχεία, Γιώργο. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο θετικός στροβιλισμός συνδέεται με τη σύγκλιση (χαμηλά) και την απόκλιση (ψηλά), διαδικασία γνωστή ως "ατμοσφαιρικό φουγάρο". Η "άλλη" σύγκλιση αναφέρεται στη σύγκλιση του πεδίου των ανέμων (διαφορετικές διευθύσνεις ή/και ταχύτητες) σε οριζόντιο επίπεδο στα χαμηλά στρώματα που οδηγει σε ανοδική κίνηση της αέριας μάζας. Η ύπαρξη του αναγλύφου αλλάζει τα θεωρητικά αποτελέσματα. Πέρα από αυτό,στις ατμοσφαιρικές διαδικασίες συνήθως λειτουργούν πολλά πράγματα μαζί και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις τα ποσοστά συνεισφοράς κάθε παράγοντα στο τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα όμως κι αν κάνει κάποιος μια ωραία εκ των υστέρων μελέτη (νεκροψία), δεν είναι βέβαιο ότι τα συμπεράσματά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σχετική ασφάλεια για την πρόγνωση μιας παρόμοιας μελλοντικής περίπτωσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτού του είδους οι μελέτες είναι άχρηστες.

      Διαγραφή
  4. Όταν έγραψα για σύγκλιση (ίσως να μην είμουν σαφής), δεν εννούσα συγκλίσεις στο πεδίο των ανέμων, αλλά τη σύγκλιση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμο-υγρομετρικά χαρακτηριστικά. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που περιγράφετε στην σημερινή σας πρόγνωση, η με αυτό που συνέβη στον χιονιά του 2006. Αυτή την έννοια της σύγκλισης είχα κατά νου και αυτήν αφορούσε το ερώτημά μου. Όσο για τις εκ των υστέρων μελέτες, σαφώς και δεν είναι άχρηστες, όχι τόσο για την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα μας βοηθήσουν σε μελλοντικές προγνώσεις, αλλά απλά για να μαθαίνουμε μετεωρολογία. Άλλωστε, όπως ο ίδιος δηλώσατε (και πολύ σωστά) στην συνέντευξη στην Καθημερινή, "Ζημιώνεται και υποτιμάται η μετεωρολογία αν την κρίνει κανείς μόνο από τις προγνώσεις του καιρού..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συγκλίσεις των ανέμων οδηγούν σε συγκλίσεις τις αέριες μάζες διαφορετικών χαρακτηριστικών...

      Διαγραφή
    2. Πολύ λογική και πολύ απλή η απάντησή σας. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  5. Τελικά ζηλέψατε και εσείς τα υψόμετρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο είναι να δίνεις, όταν μπορείς, 1-3 χρηστικά υψόμετρα και άλλο να αραδιάζεις δεκάδες υψόμετρα με εκπληκτικής ακρίβειας λεπτομέρειες, λες και είσαι μάγος ή θεός του καιρού...

      Διαγραφή
  6. Κυριε ζιακοπουλε η εικονα της ατμόσφαιρας οπως την απεικονιζουν τα μοντέλα το επόμενο δεκαήμερο,
    - η άνοδος της Αφρικης στην περιοχή μας προκαλώντας τρομερες συγκλίσεις,
    -η ανοδος των θερμοκρασιων στην νότια ελλαδα απο εβδομάδα,
    -τα τεράστια ποσά βροχής που θα πέσουν μεχρι τέλος του μήνα σε όλή σχεδόν την Ελλάδα -εκτος της Κρήτης που θα παει για 25αρια και Αφρικανική σκονη και μαλιστα με διαρκεια απο τα μέσα της νέας εβδομάδας),
    -οι συνεχείς νοτιάδες (εκτος της παρασκευής σαββατου που ακολουθουν) και τα διαδοχικά βαρομετρικά που προσκρούουν σε ένα μόνιμα εγκατεστημένο υποτροπικο εμποδισμό που έχει ανεβασει εδω και μέρες η αφρική ανατολική Μεσόγειο
    Σας φαίνεται εντελώς φυσιολογική για Γενάρη μήνα και ότι όλα βαίνουν καλώς?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν ειχαμε ολικο παγετο μεχρι το τελος θα ηταν φυσιολογικο?Στην Ελλαδα ειμαστε ουτε Σκανδιναβια δε κανει τωρα.Το προβλημα τωρα ειναι οτι αν γινουν αυτα θα πλημηρισουν οι καμποι απ τους ογκους χιονιου που θα λιωσουνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή