Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το
συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α.
Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 7 μποφόρ
(Κάβο Ντόρο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα
φθάσει τους 39 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Την Παρασκευή
(11/8) δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού, αλλά το Σάββατο (12/8) ένα ψυχρό μέτωπο
που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια θα προκαλέσει στη Δ.
Ελλάδα ισχυρούς ΒΔ ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Στην υπόλοιπη χώρα η
μέρα θα είναι πολύ ζεστή με θερμοκρασίες ως τους 41 βαθμούς. Σημειώνεται ότι στα
βόρεια τις απογευματινές-βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και
καταιγίδες. Την Κυριακή
(13/8) αναμένονται ενισχυμένοι ΒΔ άνεμοι και υποχώρηση του καύσωνα σε όλες τις
περιοχές. Σε ότι αφορά τον καιρό της Δευτέρας
και της Τρίτης (14-15/8), τα
πανηγύρια θα γίνουν χωρίς βροχές και το «τάμα»
με μελτεμάκι.
Πέμπτη,
10 Αυγούστου 2017
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
10-8-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες
νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 και στα
ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 38 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Λίγες
νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 19 έως 39 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 38 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια
σχεδόν παντού. Άνεμοι Β 5 με 6 και στον Κάβο Ντόρο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24
έως 34 βαθμούς.
Αττική:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 26 έως 37 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Λίγες
νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως
36 βαθμούς.
Όσοι κάτοικοι (ιδίως) των μεγάλων αστικών κέντρων "διαμαρτύρονταν" το χειμώνα για τη δαπάνη της θέρμανσης, χωρίς να ψάχνουν να βρουν έξυπνους τρόπους για να την μειώσουν, όπως το πιο ζεστό ντύσιμο στο σπίτι, θα ήθελα να την συγκρίνουν με τη "λυπητερή" της κατανάλωσης ρεύματος των κλιματιστικών που θα λάβουν τον Οκτώβριο. Εκτός και αν αντέχουν τον καύσωνα περισσότερο από το κρύο, οπότε εγώ παώ πάσο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι τα θελεις τωρα...εδω υπαρχουν και γνωμες ωπος καλητερα οι καυσωνες παρα οι βροχες και τα κρυα,καλυτερα τα Ντουμπαι και κατι τετοια,τζαμπα το μυν.που εγραψες πιστευω...εγω βλεπω τα συννεφα ασταθειας που μαζευτικαν τωρα γυρο γυρο και ας μη βρεξει στην περιοχη μου λεω κατι ειναι κι αυτο...υπομονη μονο αν επιβεβεωιθει καποιος φιλος που ειπε οτι ολος ο Αυγουστος θα βγει με μινι καυσωνες!
ΔιαγραφήΚύριε Ζιακοπουλε την καλησπέρα μου.Δυο ερωτήματα ,αν μπορείτε μου απαντάτε.Πρωτον ο μαΐστρος την Κυριακή θα έχει καταφέρει να δροσίσει και την Ανατολική Ελλάδα (Αττικη) ?? Και ενα δευτερο.Το μελτέμι αναμένεται ισχυρο (πάνω από 6 ) και θα έχει διάρκεια όλη την εβδομάδα ? Σας ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα ρρ φιλε τρολλαρεισ?η αττικη εχει μελτεμι εδω κ 2 εβδομαδεσ με ενα μικρο διαλλειμα 2-3 μερεσ.στη δθτικη ελλαδα εκτοσ απο νηνεμια εχουν κ αρκετα αυξημενη υγρασια που κανει χειροτερη την κατασταση.τι να δροσισει την αττικη λεσ οταν εχουμε συνεχιζομενο μελτεμι εμεισ εδω στα ανατολικα?η αττικη θεωρω βιωνει ενα κλασσικο καλοκαιρι. σε καμια περιπτωση πολυ ζεστο οπωσ λετε μερικοι.μαλλον ξεχνατε το 2007.φετοσ μονι 2 φορεσ ξεπερασμαε για λιγο το σαρανταρη.τι να πουμε κ για τον χειμωνα με την αριαδνη π η τ ειχε κατρακυλησει στο -3.4?
ΔιαγραφήΘα παρακαλούσα να γράφετε πιο προσεκτικά και να διορθώνετε πριν στέλνετε τα κείμενα σας. Αποτελούμε μια μετεωρολογική εκκλησία με την αρχαιοελληνική και τη χριστιανική έννοια και όταν μπαίνουμε μέσα πρέπει να φοράμε τα καλά μας.
ΔιαγραφήΕπί της ουσίας τώρα, ακόμα και με το μελτέμι υπάρχουν περιοχές της Αττικής που είναι ζεστές. Χώρια που ακόμα και στα προσήνεμα ο βοριάς ενίοτε είναι ανίκανος να ψύξει τα ντουβάρια.
Αυτό για τα ντουβάρια είναι όλη η ουσία. Όταν οι θερμοκρασίες σε όλο το ύψος της τροπόσφαιρας είναι ανεβασμένες, όπως συμβαίνει τη βδομάδα που διανύουμε, το θερμό μελτέμι που προκύπτει από την επιφανειακή βαροβαθμίδα όχι μόνο δεν δροσίζει τον αστικό ιστό, αλλά λειτουργεί ως "αστικός λίβας", θερμαινόμενο ακόμα περισσότερο καθώς πνέει πάνω από το μπετόν και την άσφαλτο και ανεβάζοντας περισσότερο τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα από το κέντρο της Αθήνας και νοτιότερα. Το μόνο που προσφέρει είναι οτι ρίχνει την υγρασία. Από την άλλη, λειτουργεί δυστυχώς ως "συνεργός" στους από δόλο η αμέλεια καταστροφικούς εμπρησμούς.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ κ. Ζιακοπουλε.
ΔιαγραφήΤα στατιστικα για τους πρωτους 2 μηνες του καλοκαιριου ειναι αμειλικτα. Ενα ζεστο εως πολυ ζεστο καλοκαιρι προχωρα στη χωρα μας. Θεωρω οτι πια ειναι νόμος αυτα τα καλοκαιρια μιας και ειναι συντριπτικη η επικρατηση τους εναντι των κανονικων 10 προς 2 περιπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον Αυγουστο να μην βιαστω να μιλησω και με κακολογησετε ;-)
Ακριβώς, γι αυτό και είναι κι εύστοχο το σχόλιο του Γιώργου περί κλιματιστικών. Φοβάμαι ότι στο (μακρινό;) μέλλον στην Ελλάδα η ανάγκη για ψύξη και το κόστος της για την ψύξη των κτηρίων στην Ελλάδα θα υπερβαίνει την ανάγκη και το κόστος για τη θέρμανση τους.
ΔιαγραφήΣε ό,τι αφορά στα στατιστικά, από πού τα αντλείς; Και σε ποιες περιοχές αναφέρεσαι; Γιατί φέτος π.χ. αλλιώς έχει πληγεί η Δυτική χώρα αλλιώς η ανατολική (όπως πάντα δηλαδή...) Χωρίς να έχω δει στοιχεία, νομίζω ότι η Δ. Ελλάδα φέτος ζει ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, ενώ η ανατολική ένα μάλλον τυπικό καλοκαίρι, με εναλλαγές ζεστών/δροσερών διαστημάτων και βεβαίως με το ισχυρότερο κύμα καύσωνα των τελευταίων ετών που ίσως επηρεάζει και τους μ.ο. Σε γενικές γραμμές πάντως, φοβάμαι ότι πράγματι οδεύουμε σε πιο ζεστά μοτίβα στη χώρα μας που, πέραν των αντικειμενικών προβλημάτων που θα δημιουργήσουν σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής μας, αποτελούν και ταφόπλακα στα όνειρα κάθε καιροτρελαμμένου :)
Η δυτικη Ελλαδα ζει μια φρίκη εδω και αμετρητες εβδομάδες !!
ΔιαγραφήΑυτη ειναι η νεα κανονικότητα ... μεχρι την επομενη χειρότερη την επομενη δεκαετία ..
Από τις 28 του Ιούλη, έχουμε κάθε ημέρα πάνω από 36 βαθμούς.
ΔιαγραφήΤις τελευταίες 4-5 ημέρες δε, έχουμε 38-39.
Όσοι από εμάς δεν έχουμε την πολυτέλεια του κλιματιστικού η κατάσταση είναι αφόρητη. Δεν μιλάω για ύπνο το βράδυ, είναι ζήτημα αν κοιμόμαστε 4 ώρες, κι αυτές έπειτα από άπειρα ξυπνήματα λόγω του ιδρώτα και της συσσωρευμένης ζέστης που έχουν μαζέψει τα διαμερίσματα.
Που όλα αυτά;
ΔιαγραφήΒασίλη, εκ Λαρίσης, στο τέλος που θα ξυρίσουμε το γαμπρό θα δούμε όλοι τα "εγκάυματα". Δεν καταλαβαίνω όμως την εμμονή μερικών να βγάλουν σχεδόν κανονικό το φετινό καλοκαίρι! Είχαν κάνει σχετική πρόβλεψη και θέλουν να μην εκτεθούν; Φοβούνται να το παραδεχθούν γιατί ενδεχομένως να είναι η κλιματική αλλαγή πίσω από αυτά που συμβαίνουν; Ή ζουν με κλιματισμό μέρα-νύχτα;
ΔιαγραφήΒαγγέλη Κ, στην Πάτρα. Το βράδυ με το ζόρι πέφτει στους 27-28, αλλά τότε αρχίζει και ανεβαίνει η υγρασία, με αποτέλεσμα 11 το βράδυ να έχεις 31 βαθμούς, και 1 το βράδυ να έχεις 29-30 με 50% υγρασία.
ΔιαγραφήΌχι, όμως, ότι στο Αγρίνιο είναι καλύτερα. Εχθές, για παράδειγμα, πήγε πάλι 40-41.
Η μόνη λύση πλέον για να γλιτώνει κάποιος τους καύσωνες, τις άπνοιες και την υγρασία της Ελλάδας είναι η "μετανάστευση" στις Κυκλάδες που δυστυχώς για τους περισσότερους από εμάς είναι οικονομικά αδύνατο έστω και για 1 εβδομάδα.Αλλά αυτή η Νάξος τι πράγμα είναι;Εχθές ενώ όλη η Ελλάδα καιγόταν,είχε μέγιστη 26.3.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τη δυτική Ελλάδα η κατάσταση είναι απελπιστική εδώ και χρόνια αλλά τώρα έπεσε και το τελευταίο κάστρο,πόλεις όπως η Φλώρινα που φημίζονταν για τη δροσιά τους τώρα έχουν καθημερινά σχεδόν 35άρια.Όποιος πλέον μιλά για δροσιά στη Μακεδονία γίνεται γραφικός.
Οτι και να κανει απο θεμα ζεστης σε Μακεδονια,Θεσσαλια και Δυτ. Ελλαδα το ηπειροτικο το κλιμα εγω δεν το αλαζω..και αν το κλιμα της Ελλαδας γινει οπως των Κυκλαδων ζητω που καηκαμε ημαστε για μεταναστευση! Το ΣΚ που στη Μακεδονια θα εχει καταιγιδες και ανεμους,στις Κυκλαδες τι καιρο θα εχει?
ΔιαγραφήΗ Δυτική Ελλάδα ειχε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και τωρα εχει υψηλές το καλοκαίρι κάτι παρόμοιο συνέβη στο κοντινό 2012 και στο μακρινό 1987.Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ο βαρύς χειμώνας να εχει σχέση με το καλοκαίρι μπορεί όμως να ειναι και τυχαίο ή να το πάμε πιο μακριά όπως στην φυσική σε μια ταλάντωση υπάρχει δύναμη επαναφοράς έτσι και στο κλίμα να ισχύει το ίδιο.Ποιός ξέρει ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως το βλέπω εγώ, το συγκριτικό πλεονέκτημα της δυτικής Ελλάδας ήταν και είναι ο άφθονος υετός και η πλούσια βλάστηση. Καταλαβαίνω την ενόχληση από την υγρή ζέστη που εμείς οι "ανατολικοί" σπάνια τη ζούμε, αλλά (αν δεν αλλάξει άρδην η κλιματολογία της περιοχής), όπως και να το κάνουμε, το να ζεις μέσα σε τόσο πράσινο είναι μεγάλη υπόθεση και ας έχει και το κάποιο τίμημά του.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιάς και μιλάμε για το τμήμα της χώρας που μένω να πω και εγώ τα εξής:
1ον Συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη απο πάνω διότι η δυτική Ελλάδα φέτος είχε ρεκόρ κρύων ημερών μαζι με τέσσερις φορές σύνολο ημερών χιονόπτωσης ακόμα και σε παραθαλλάσιες περιοχές.Βάση λοιπόν και των παλαιότερων ετών που είχαν συμβεί παρόμιοι χειμώνες τα καλοκαίρια ήταν πάντα καυτά. (Και απ'όσο θυμάμαι κιόλας).οπότε θα έλεγα αναμενόμενη και η φετινή κατάντια της παρατεταμένης ζέστης.
2ον Όσον αφορά για την άποψη του Γιώργου για τις διαφορές δυτικής και ανατολικής Ελλάδας και επειδή έχω ζήσει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας ανατολικότερα, όντως οι βροχές και οι καταιγίδες που έχουμε στο σύνολο της χρονιάς και η τόση πρασινάδα και βλάστηση δεν την βρίσκεις αλλού γι αυτο το λόγο και μόνο δεν θα άλλαζα την περιοχή που μένω.
Τέλος να πω λίγο υπομονή ακόμη στους κατοίκους της δυτικής Ελλάδας.
Τον φάγαμε τον γάιδαρο.
Η ουρά έχει μείνει..
προφανώς συνάδελφοι, αν είναι να παραπονεθώ για τη ζέστη στη Θεσσαλία, να παραπονεθώ και για το σαραντάποντο πριν από 7 μήνες ακριβώς. αν μου αρέσουν οι Κυκλάδες σήμερα, να μου αρέσουν όλο το χρόνο με τον ήλιο, τον αέρα και την πέτρα. πρασινάδα χωρίς υγρασία στο Ιόνιο και την Ήπειρο γίνεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, αυτές οι αντιθέσεις είναι και η ομορφιά της Ελλάδας..
είχαν προηγηθεί 3 ήπιοι χειμώνες - 3 ήπια καλοκαίρια. εμπειρικά φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση, επιστημονικά δεν ξέρω (σα να θυμάμαι ότι το έχουμε ξανασυζητήσει)..μοναδική εξαίρεση που θυμάμαι είναι το βροχερό καλοκαίρι του 2002 που ακολούθησε τα πολλά χιόνια του χειμώνα 2001-2002..
μας ψιλοξετίναξε όμως, η αλήθεια να λέγεται. 25 μέρες (and counting) πάνω από 37 η Λάρισα (ΕΑΑ), 30 ελάχιστη προχθές στο Γκάζι..
κατά τ' άλλα, 29 και σήμερα..(ή αλλιώς ουρά γαϊδάρου και κατηφόρα)
Μια παρατηρηση επειδη εχει χαθει η μπαλα στους ''ντε και καλα κανονικο καλοκαιρι''που λεει και ο δασκαλος πιο πανω. Το οτι η Δυτικη χωρα εχει απιστευτη ζεστη και οτι στο Αιγαιο φυσα μελτεμι δεν σημαινει οτι και στην Ανατολικη χωρα οι θερμοκρασιες δεν ειναι πανω απο τα κανονικα επιπεδα επι 2,5 μηνες!!! Το διαβαζω πολλες φορες αυτο και ειναι απιστευτα εκνευριστικο. Το οτι ειναι μικροτερες οι θερμες αποκλισεις λογω του ψιλοδροσερου βορια ΝΑΙ αλλα δεν μπορει ειδικα καλοκαιρι μια τοσο μικρη χωρα να εχει χειμωνα στο Αιγαιο και Σαχαρα στο Ιονιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κ.Ζιακοπουλος στο τελευταιο του αρθρακι εξηγει οτι οι Ετησιες δεν ειναι πανακια και πολλες φορες ειναι θερμοι ανεμοι και οψι το κλασικο ψυχρο μελτεμακι που γνωριζαμε παλια προ κλιματικης αλλαγης!!!
Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώνει κάποιος, έστω και "χονδρικά", τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις χωρίς να "πελαγώνει" με τις επιφανειακές μετρήσεις, τα τυχόν προβλήματα των σταθμών κλπ, είναι, κατά τη γνώμη μου, να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις αποκλίσεις από τον κλιματικό μέσο όρο στη στάθμη των 850 hPa.
ΑπάντησηΔιαγραφή