Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται
ανατολικά και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια προκαλεί βροχές
και τοπικές καταιγίδες στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας. Στη διάρκεια του
νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο)
τα καιρικά φαινόμενα θα είναι περισσότερο έντονα στη Β-ΒΑ Ελλάδα, το Ιόνιο και τις
ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι μόνο
στα ανοιχτά του Ιονίου θα φθάνουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει
σημαντικά. Την Κυριακή (19/11)
στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, και τις ανατολικές και νότιες
νησιωτικές περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα
ο καιρός θα είναι καλύτερος, χωρίς, ωστόσο, να λείψουν οι τοπικοί όμβροι. Οι
άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ (Ν-ΝΔ πελάγη). Η θερμοκρασία
δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τη Δευτέρα (20/11) ένα ψυχρό
μέτωπο που θα σαρώσει τη χώρα από τα ΒΔ προς τα ΝΑ θα προκαλέσει τοπικές βροχές,
μεμονωμένες καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Τα φαινόμενα θα
είναι σύντομα. Οι άνεμοι θα γίνουν σταδιακά Β-ΒΔ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η
θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Τρίτη (21/11) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα
είναι οι βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες.
Καλό Σαββατοκύριακο,
φίλοι μου
Σάββατο,
18 Νοεμβρίου 2017
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18-11-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Στην
κεντρική και την ανατολική Μακεδονία καθώς και τη Θράκη βροχές και καταιγίδες
κατά τόπους ισχυρές. Στη δυτική Μακεδονία μικρή πιθανότητα βροχών το πρωί. Από
το απόγευμα σταδιακή βελτίωση του καιρού και στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΔ
έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές
βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ν. Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι
ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανοιχτά του Ιονίου 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από
6 έως 18 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 7 έως 18 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές
και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι στα βόρεια κυκλωνικοί 3 με 5 μποφόρ
και στα νότια Ν-ΝΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 13 έως 17 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Βροχές
και τοπικές καταιγίδες. Από το απόγευμα βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3
με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 15 βαθμούς.
Παρ΄όλα αυτά κ.Ζιακόπουλε, η δορυφορική που βλέπω αυτή τη στιγμή δείχνει "μάτι" και σχηματισμούς νεφών που θυμίζουν τροπικό κυκλώνα:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://en.sat24.com/en/it/infraPolair
Ακόμα κι αν η ανακοίνωση – πρόβλεψη ενός τέτοιου φαινομένου δεν έχει στοιχεία εντυπωσιασμού, η προβολή του από τα ΜΜΕ φθάνει πάντα στο σημείο να γίνεται με τίτλους της μορφής: «Σαρώνει την Ελλάδα ο Ζήνωνας» ή «Στο έλεος του Ζήνωνα η χώρα». Η θέση αυτή των ΜΜΕ βρίσκει μεγαλύτερη ανταπόκριση όταν έχουν προηγηθεί θάνατοι και καταστροφές. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι καλύτερα να φοβηθεί ο κόσμος για να πάρει περισσότερα μέτρα προφύλαξης. Είμαι υπέρ της πληροφόρησης του κοινού με ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο, χωρίς υπερβολές. Στα πλαίσια αυτά νομίζω ότι οφείλουμε να σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε τις ανακοινώσεις μας, αφού γνωρίζουμε που θα καταλήξει το πράγμα.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους
Πληροφοριακά ισχυρότατη καταιγίδα τώρά στη Λευκάδα με το ύψος βροχής να φτάνει και να ξεπερνά σε κάποιες περιοχές και τα 100mm.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ μέγιστη ραγδαιότητα έφτασε μέχρι στιγμής τα 218mm σε συνδιασμό με αμέτρητες ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Πάντως μεγάλες οι διαφορές των προβλέψεων και της πραγματικότητας από το προηγούμενο Σάββατο για την περιοχή μας ( Παγγαίο). Αλλά το έχουμε αυτό εδώ σχεδόν πάντα,να διαψεύδονται οι προβλέψεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Ολλανδοί τελικά τον είπαν αλλιώς τον "Ζήνωνα";
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/weer/waarschuwingen_verwachtingen/weerkaarten/AL1806_large.gif
Γιώργο,διάβασα για πρώτη φορα στην ΕΜΥ οτι οι άνεμοι θα ειναι κυκλωνικοι άλλαξε κάτι στην ορολογία των ανέμων μετά την φονική καταιγίδα ;
ΔιαγραφήΌχι, Δημήτριε. Είναι μια έκφραση που κατά καιρούς χρησιμοποιείται.Τη χρησιμοποίησα κι εγώ στη χθεσινή μου πρόγνωση για τους ανέμους που επικρατούν σήμερα στο Β. Αιγαίο.
ΔιαγραφήΔάσκαλε στο τελευταίο μάθημα ειμαι αδιάβαστους λόγω οτι ειμαι στην Κόνιτσα και βγάζουμε τσίπουρο με μια καλή παρέα...που χρόνος για μελέτη
ΔιαγραφήΕπαρκέστατη η δικαιολογία, φίλε μου!
ΔιαγραφήΝομίζω τελικά πώς αυτή η διαταραχή με το μάτι θα επηρεάσει καρφί τα κεντροδυτικά τμήματα της χώρας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι και ελπίζω στη Λευκάδα που επλήγει χθες να μήν έχουμε πολύ έντονα φαινόμενα.
Για τους "μερακλήδες" του μπλογκ, που συνηθίζουν να κρατούν αρχεία για το σπάνια (και όχι απαραίτητα και ακραία) καιρικά φαινόμενα, ένα δορυφορικό "φιλμάκι" που αποθήκευσα και δείχνει την εξέλιξη του μεσογειακού "τροπικού" κυκλώνα που βαφτίσαμε "Ζήνωνα", από την Πέμπτη το μεσημέρι ως λίγο πριν, όπου πλέον φαίνεται οτι αρχίζει να χάνει σταδιακά το οπτικά τουλάχιστον γνωρίσματά του (το "μάτι" του και τους χαρακτηριστικούς σπειροειδείς νεφικούς σχηματισμούς):
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://drive.google.com/file/d/1UO1OpCE1V0hP1DLe_XbSl-qhsOj1z3LJ/view?usp=sharing
Πηγή: https://www.yr.no/satellitt/middelhavet_animasjon_dag_natt.html
Ωραίο το θέαμα, Γεώργιε, αλλά προς το παρόν το γατάκι δεν έχει νύχια (ηλεκτρικές εκκενώσεις). Θα δούμε αν και πόσα θα βγάλει!
ΔιαγραφήΩραία επισκόπηση Γιώργο.
ΔιαγραφήΕίναι αλήθεια κ.Ζιακόπουλε οτι οι καιρόφιλοι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι της γενιάς μου εντυπωσιαζόμαστε από την ιντερνετική "εικόνα", από τα εργαλεία γενικότερα που μας παρέχει το διαδίκτυο για να παρακολουθούμε και να κατανοούμε τον καιρό. Θυμάμαι τον εαυτό μου, μαθητή γυμνασίου στη δεκαετία του 1970, να κατεβαίνω στο κέντρο (ευτυχώς μέναμε κοντά, στα Εξάρχεια), Πανεπιστημίου ήτανε, Σταδίου ήτανε, δεν είμαι σίγουρος, εκεί σε μιά υπηρεσία, νομίζω της Αεροπορίας, που είχε ισόγειο γραφείο κοινού, για να δω στη βιτρίνα τον ημερήσιο χάρτη επιφανείας!! Οι νεώτεροι φίλοι, που έχουν μεγαλώσει με το διαδίκτυο, δεν είναι σε θέση να καταλάβουν οτι όλα αυτά, οι χάρτες, οι δορυφορικές, τα διαγράμματα καιρού, τα αρχεία καιρού, οι σελίδες γνώσης, όλα διαθέσιμα σε αφθονία και ανά πάσα στιγμή, ήταν, για μας τους "παλιούς", όταν μπήκε στη ζωή μας το ίντερνετ, μια πραγματική αποκάλυψη! Και δεν υπερβάλλω.
ΔιαγραφήΠολύ εύστοχο Γιώργο. Ξέρεις τι είναι σήμερα να βλέπεις όλα τα στοιχεία των κακοκαιριών που θυμάσαι από το δημοτικό σχολείο; Ούτε δελτίο καιρού δεν είχε τότε στις ειδήσεις των δύο και μοναδικών καναλιών της τηλεόρασης! Ξυπνάγαμε το πρωί με μισό μέτρο χιόνι και τα μόνα που είχαμε ως προειδοποιητικά στοιχεία ήταν αν είχε λαλήσει ο κόκκορας σε ακατάλληλη ώρα, π.χ. στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, ή αν πονούσε το γόνατο της γιαγιάς μας λόγω των ρευματισμών της, ή ακόμη αν κρύωναν αδικαιολόγητα η πλάτη του πατέρα μας και τα πόδια της μάνας μας το προηγούμενο βράδυ! Αυτά για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι.
ΔιαγραφήΜόνο που σε λίγο θα πονάνε τα δικά μας τα γόνατα Χρήστο! Αμείλικτος γαρ ο χρόνος.
ΔιαγραφήΝα πω και το άλλο, όσο και αν ακούγεται γραφικό. Από την ίδια εποχή πάντα. Επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση σε χάρτες καιρού, θυμάμαι οτι άκουγα τακτικά το "δελτίο καιρού για τους ναυτιλομένους" στο ραδιόφωνο και, έχοντας σχεδιάσει και κόψει αυτοσχέδια σύμβολα από χαρτόνι για τα βαρομετρικά συστήματα, τα καρφίτσωνα πάνω σε έναν χάρτη που είχα κρεμασμένο στο δωμάτιό μου! Τα θυμάμαι και γελάω, συγκρίνοντάς με τα τωρινά, αλλά και με κάποια συγκίνηση.
ΔιαγραφήΑξιότιμε κύριε Ζιακόπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟνομάζομαι Γιώργος Χαραλάμπους, κατάγομαι από Κύπρο και άρχισα να παρακολουθώ πρόσφατα στο blog σας. Κατέχω πτυχίο Φυσικής και μάστερ στη Μετεωρολογία και θα ήθελα να συζητήσουμε λίγο για τον συγκεκριμένο κυκλώνα που επηρεάζει την περιοχή της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες. Πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με τη δημιουργία ενός warm-core cyclone το οποίο δεν γνωρίζω αν γίνεται να το χαρακτηρίσω ως medicane και θα ήθελα τα δική σας άποψη για το θέμα αυτό.
Έχω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο "medicane" που ονομάστηκε Ζήνων, για το οποίο όλοι κάνουν αναφορές τις τελευταίες ημέρες:
1) Κατ' αρχάς υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη αναφορά από την επιστημονική κοινότητα (π.χ. ΕΜΥ) ότι αυτός ο κυκλώνας θεωρείται tropical-like cyclone (medicane)?
2) Αν ναί, ποιά στοιχεία πρέπει να πληρεί, αυστηρά ομιλούντες; Προσωπικά δεν μου αρκεί να χαρακτηρίζω κάτι ως medicane, με μοναδικό αίτιο το χαρακτηριστικό "μάτι" στη δορυφορική. Αν όχι, μπορεί να χαρακτηριστεί ως medicane σε μεταγενέστερο στάδιο μετά από εξειδικευμένη έρευνα;
3) Περίμενα μεγαλύτερη ηλεκτρική δραστηριότητα στο κέντρο του "medicane" ή καλύτερα κυκλώνα τις τελευταίες ώρες. Πιστεύω πως ήδη άρχισε να εξασθενεί. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
4) Τα ΜΜΕ που τρομοκρατούν τον κόσμο για αυτό το "τροπικό γατάκι", που εν μέρει συμφωνώ μαζί σας, μήπως το παρατράβηξαν λιγάκι; Το κακό έγινε την Τετάρτη 15/11/2017, όχι λόγω του Ζήνων αλλά λόγω της λανθασμένης υποδομής της συγκεκριμένης περιοχής που έγινε το κακό (καθαρά ανθρώπινος παράγοντας!). Πώς αντιμετωπίζετε ως ΕΜΥ τα ΜΜΕ σε αυτή την περίπτωση;
Ελπίζω να μην σας κούρασα με τις ερωτήσεις μου. Έχω ιδιαίτερη κλίση στη μετεωρολογία και θεωρώ ότι είμαι άπειρος σε αυτό το θέμα και γι' αυτό θα ήθελα να συζητήσουμε αν σας είναι εύκολο για αυτό το θέμα.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Χαραλάμπους
Φίλε, Γιώργο
ΔιαγραφήΚαταρχάς δεν υπηρετώ πια στην ΕΜΥ και δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος της. Σε ό,τι με αφορά, θέλω να πω ότι την Πέμπτη 16/11 σε ένα υστερόγραφο της τακτικής μου ανάρτησης προσπάθησα να υποβαθμίσω την ισχύ και τις επιπτώσεις του προβλεπομένου από τα μοντέλα Medicane για τους λόγους που εκεί περιληπτικά αναφέρονται. Χθες, βλέποντας το «ξεχείλωμα» της υπόθεσης από τα ΜΜΕ, έβαλα στην πρόγνωσή μου καθησυχαστικό τίτλο και επανήλθα στο θέμα σήμερα, απαντώντας σε φίλους του μπλογκ.
Ως προς το καθαρά μετεωρολογικό μέρος της υπόθεσης, η ουσιαστική γνωριμία μου με τα Medicanes άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν μαζί με μια καλή συνάδελφο από την ΕΜΥ κάναμε μια εργασία για ένα Medicane που είχε σχηματιστεί στις 15-1-1995 νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Την εργασία αυτή, που έχει τον τίτλο «Μεσογειακοί στρόβιλοι μέσης κλίμακας με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων», δεν την έχω σε ηλεκτρονική μορφή. Μπορείς όμως να τη βρεις στα πρακτικά του 3ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας που έγινε από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου του 1996 στην Αθήνα.
Κατά τα άλλα, ο «Ζήνων» ασφαλώς ανήκει στην κατηγορία των Medicanes, αλλά κατά τη γνώμη μου ανήκε σε μια υποκατηγορία που δεν έχουν μεγάλη ισχύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνοδεύονται από βροχές, κάποιες καταιγίδες ή ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Ακολουθεί η παράγραφος με τη σχετική θεωρία από το δεύτερο τόμο της τριλογίας που έγραψα για τον καιρό:
«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κύριες πηγές ενέργειας των μεσογειακών κυκλώνων είναι η αισθητή θερμότητα που μεταφέρεται από τη ζεστή θάλασσα προς την ατμόσφαιρα και τα τεράστια ποσά λανθάνουσας θερμότητας που απελευθερώνονται με τις διαδικασίες κατακόρυφης μεταφοράς. Αυτοί οι όχι και τόσο συνηθισμένοι μεσογειακοί κυκλώνες έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τους τροπικούς κυκλώνες. Συγκεκριμένα, έχουν θερμό πυρήνα, εμφανίζονται με σπειροειδή διάταξη νεφών γύρω από μία καθαρή περιοχή (μάτι) και συνοδεύονται από καταιγίδες και πολύ ισχυρούς κυκλωνικούς ανέμους. Τα καιρικά φαινόμενα που προαναφέρθηκαν δεν έχουν την ένταση των αντίστοιχων φαινομένων που συνοδεύουν τους τροπικούς κυκλώνες, αλλά αποτελούν μεγάλο κίνδυνο κυρίως για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη λεκάνη της Μεσογείου. Οι μεσογειακοί κυκλώνες με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων συνήθως δημιουργούνται στην κεντρική περιοχή των μεγάλης κλίμακας υφέσεων που βρίσκονται στο στάδιο της σύσφιξης και είναι φαινόμενα μέσης κλίμακας. Στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας τους φαίνεται να παίζει ρόλο και η τοπογραφία της περιοχής. Μετά την ανάπτυξή τους, οι κυκλώνες αυτοί συνήθως ανεξαρτητοποιούνται από τις μητέρες-υφέσεις κινούμενοι με σχετικά μικρή ταχύτητα πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου. Η διάλυσή τους λαμβάνει χώρα πάνω στη στεριά που συναντούν στην πορεία τους.»
Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας! Καλή συνέχεια...
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το διάλογο για να μαθαίνουμε και εμείς!Αλήθεια πως μπορεί να είναι η επαγγελματική ζωή ενός φυσικού στις μέρες μας;
ΔιαγραφήΟ πιο βροχερός Νοέμβριος των τελευταίων 13 ετών στη Θεσσαλονίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήπηγή meteothes.gr
Λίγο νωρίς δεν είναι ακόμα;
ΔιαγραφήΉδη έχει ξεπεράσει τα ύψη των βροχοπτώσεων των τελευταίων 12 ενδείξεων Νοεμβρίου. Δες το αρχείο στο meteothes.gr - αρχική - δείτε όλα τα ρεκόρ.
ΔιαγραφήΚοίτα να δεις ο Ζήνωνας! Γερή μπόρα τώρα στην Αττική. Παρά το γεγονός οτι έκανε ...landfall και από τροπικός κυκλώνας υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, δίνει τα ρέστα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτοιμος είσαι, Γιώργο μου, να ονομάσεις και τη Μεσόγειο ...Καραϊβική!
ΑπάντησηΔιαγραφήlandfall τι θα πει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το λέω καλά είναι η προσέγγιση του κυκλώνα σε ξηρά (landfall)που μόλις γίνετε σηματοδοτείτε και η εξασθένηση του.
ΔιαγραφήΕίναι όταν ο τροπικός κυκλώνας στην πορεία του αφήνει τη θάλασσα και πιάνει ξηρά, οπότε συνήθως εξασθενεί, εφόσον χάνει την ενεργειακή τροφοδότησή του από τα ζεστά νερά. Αυτά βεβαίως τηρουμένων των αναλογιών. Δεν γίναμε και Καραϊβική, όπως σχολίασε και ο δάσκαλος. Πάντως, αν είναι να αλλάξει το κλίμα μας λόγω υπερθέρμανσης, θα προτιμούσα να γίνουμε Καραϊβική και όχι Σαχάρα. Το έχω ξαναγράψει άλλωστε.
Διαγραφή