Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως
μεταφέρονται προς την Ευρώπη, αρχής γενομένης από τις ΒΔ περιοχές της. Έτσι,
στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπείρου μας οι προσεχείς
ημέρες θα είναι χειμωνιάτικες με αρκετό κρύο και χιόνια ακόμα και σε περιοχές
χαμηλού υψομέτρου. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), θα υπάρχει αρκετή συννεφιά και ίσως σημειωθούν
ασθενείς βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς.
Την Κυριακή (26/11) αρχικά θα
συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά τις απογευματινές-βραδινές
ώρες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές
καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Τη Δευτέρα (27/11) αρχικά προβλέπονται βροχές, τοπικές
καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Β. Ελλάδα), αλλά σταδιακά και
από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση.
Παράλληλα, οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και θα πέσει η
θερμοκρασία. Την Τρίτη
(28/11) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι
και το κρύο. Παροδικές βροχές θα σημειωθούν βασικά στη Β-ΒΑ Ελλάδα και το
Αιγαίο. Σημειώνεται ότι στη Β-ΒΑ Ελλάδα θα χιονίσει πρόσκαιρα ακόμα και σε
περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Την Τετάρτη
(29/11) ο καιρός θα είναι γενικά καλός, αν εξαιρέσουμε βέβαια το κρύο κυρίως τη
νύχτα και το πρωί. Τέλος, στο δεύτερο
μισό της νέας εβδομάδας αναμένεται νέος κύκλος νοτιάδων και βροχών.
Καλό Σαββατοκύριακο,
φίλοι μου
Σάββατο,
25 Νοεμβρίου 2017
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 25-11-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα
ασθενών τοπικών βροχών στην κεντρο-ανατολική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4
μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 15 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Λίγες
νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 18 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα
ασθενών τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 1 έως 18 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα
τοπικών βροχών στα νότια. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως
19 βαθμούς.
Αττική:
Λίγες
νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι μεταβλητοί
2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις
με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 3
μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.
Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε από τα Γιάννενα. Μήπως αυτή η χειμωνιάτικη στροφή του καιρού στας Ευρώπας έχει προοπτικές να επηρεάσει την Ήπειρο και τη β. Ελλάδα σταδιακά προς τις αρχές του Δεκέμβρη, με τη μορφή παλαιού χειμώνα, όπως τον γνωρίζαμε εδώ κάποτε, δηλαδή ψυχρούς νοτιάδες, πολλά νερά και χιόνια έως και χαμηλά ανα περιόδους? Ρωτάω επειδή βλέπω τέτοιους ψιθύρους στα μοντέλα, αλλά πιθανώς είναι και η επιθυμία μου που με κάνει να βλέπω φαντάσματα! Χεχεχε να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνδρέας από Ιωάννινα
Φίλε μου Ανδρέα, η κάθοδος πολικών αερίων μαζών στην Ευρώπη είναι ο πυρήνας της αυθεντικής φθινοπωρο-χειμωνιάτικης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που θα φέρει και σε μας βροχές και καποια στιγμή και χιόνια. Αυτά είναι τα καλά χιόνια για τα Γιάννενα και όχι μόνο. Αυτά είναι τα χιόνια που από παιδί με εξιτάρουν και όχι τα άλλα που μπαίνουν σαν τον κλέφτη από την πίσω πόρτα!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ σε όλους.
Για μας τους ...χαμουτζήδες δεν υπάρχουν καλά και κακά χιόνια. Πάσα προσφορά δεκτή! Ακόμα και το "χιόνι απ΄το Σαρωνικό", της β΄φάσης της περσινής Αριάδνης, που έδωσε στα νότια προάστεια 5 με 7 ποντάκια που έλιωσαν σε λίγες ώρες. Αλλά όταν μιλάει ο Αζορικός, το Αιγαίο και το ΒΑ ρεύμα, τότε ζούμε την χιονο-αποθέωση.
ΔιαγραφήΣαν σήμερα το 2001 χιόνισε με ΒΔ άνεμο στην πολη μας(Γιάννενα) σήμερα το μόνο κοινό που έχουμε με εκεινη την μέρα ειναι ο άνεμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι στη Θεσσαλονίκη χιόνισε τότε. Μάλιστα ο Δεκέμβριος εκείνος είχε άλλες επτά ημέρες χιονόπτωσης.
ΔιαγραφήΤο θυμάμαι χρηστο στην Θεσσαλονίκη ζουσα τοτε
ΔιαγραφήΡε παιδια ο Δεκεμβριος του 2001 ηταν ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ απο Λαμια και πανω ειναι γνωστο αυτο...δε χρειαζετε να αναφερουμε μια μια τις πολεις!
ΔιαγραφήΔεν είναι όλοι μπαρμπάδες σ΄ αυτό το blog. Έχουμε και νεολαία, που πρέπει να μάθει. Άλλωστε: "Θέλω να τ' ακούω".
Διαγραφήνα τ' ακούμε και να πούμε και καμιά πόλη. διαβάζω σε άρθρο του κ. Ζιακόπουλου (4.1.2002) για το Δεκέμβρη 2001, ελάχιστες θερμοκρασίες, Καστοριά: -22.8, Φλώρινα -21, Τρίκαλα -20,4 (απόλυτο ρεκόρ ελάχιστης), Λάρισα -20.2 (νομίζω όχι απόλυτο ρεκόρ, βλέπε Βασίλη για λεπτόμερειες), Θεσσαλονίκη -9,8
ΔιαγραφήΝα διορθωσω κατι...ειπα απο "Λαμια και πανω" ενω το σωστοτερο ειναι απο ΔΟΜΟΚΟ κι'απανω γιατι απο Λαμια και κατω επικρατουσε Ανοιξη...!
Διαγραφήφιλε Γιωργο στις 11-12 δεκεμβριου 2001 η Τριπολη ειχε 20 ποντους και μετα απο λιγες μερες ειχε και μια πασπαλα, οχι και ανοιξη λοιπον!
ΔιαγραφήΚαι αν παμε ακόμη δέκα χρονια πίσω για να μαθαίνουν οι νεοι στις 11 Δεκεμβρίου το 1991 χιόνισε στην Αθήνα το ιδιο βράδυ που έπαιζε ο Παναθηναϊκός με την Σαμπντόρια και απέσπασε ισοπαλία με την βοήθεια του χιονιού.
Διαγραφήhttps://youtu.be/DEbBXpFe8XQ
αν θυμάσαι αυτό, σίγουρα θα θυμάσαι τα χιονοπλονζόν του Καλλιτζάκη, του Αγ. Νικολάου, το 1995, στη Nantes..
ΔιαγραφήΓια χιονι του '91 στην Αθηνα γραψτε στο youtube Γιωργος Αυγεροπουλος 1991...
Διαγραφήχιονοπλονζον τι ειναι;
ΔιαγραφήΕγώ σας έδωσα ένα σωρό υλικό για καιρική γνώση και εμβάθυνση και εσείς ασχολείστε με τον Καλιντζάκη και την Πανάθα. Ου να μου χαθείτε, ρεμάλια! (που έλεγε και ο Κωσταντάρας)
ΔιαγραφήΕκεί Νίκο ο Παναθηναϊκός δεν πήρε την ισοπαλία με την βοήθεια του χιονιού αλλα το χιόνι του την έδωσε
Διαγραφήεχω μια απορια:οταν οι μετεορολογοι αναφερουν οτι θα χιονισει πανω απο καποιο συγκεκριμενο υψομετρο πχ πανω απο τα 1000 υψομετρο το στρωσιμο του χιονιου πανω απο πιο υψομετρο συμβαινει;ανα ποσο υψομετρο περισσοτερο σε σχεση με αυτο που φτανει το χιονι αρχιζει η χιονοστρωση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από τις απορίες εκείνες που φαίνονται, αλλά δεν είναι καθόλου "απλοϊκές". Όλα παίζουν ρόλο. Από τις μετεωρολογικές ως τις εδαφικές παραμέτρους. Βέβαια είναι και κάτι προγνώστες-σαΐνια που δεν κωλώνουν πουθενά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστοριά!
ΔιαγραφήΕχω βρεθεί αρκετές φορες στο βουνό να περπατάω( ορειβασία) και να βρίσκομαι σε περιοχη που βρέχει και πιο ψηλά να χιονίζει.Το χιονόνερο απο το χιόνι απέχει αρκετά αλλα το χιονι απο την χιονοστρωση λίγο και αν η κλίση του εδάφους ειναι μεγάλη πολύ λίγο.Όσο πιο ανοιχτή ειναι η περιοχή μεγαλώνει και η απόσταση.
ΔιαγραφήΑνδρέα,επειδή χιόνισε πέρυσι τον Δεκέμβριο ειναι λιγο δύσκολο να χιονίσει και φέτος διοτι η συχνότητα ειναι μια φορά στα τέσσερα χρονια.Όσον αφορά τον Ιανουάριο που χιόνισε τρεις φορές φέτος οι πιθανότητες ειναι 50-50 να Χιονίσει το νεο έτος οι περισσότερες πιθανότητες να χιονισει ειναι τον Φεβρουάριο για δύο λόγους: πρώτον εχει να χιονίσει απο το 2015 και δεύτερον ειναι ο μήνας που χιονίζει συχνότερα στα Γιάννενα υπάρχει και το καθόλου αλλα επειδή το εκανε το 2016 δύσκολο να το επαναλάβει σε τοσο μικρό διάστημα.Συμπερασματικά με βάση τις πιθανότητες να περιμένεις χιόνι τον Φεβρουάριο και ίσως τον Ιανουάριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήπαντως εχει γουστο φετος να μην χιονιστουν οι βεραντες κανενος!θα γινει της τρελης σε διαφορα χιονοsite του διαδικτυου καθως περυσι σε πολλες περιοχες εκανε αξιοπρεπη χιονια και ετσι λοιπον πηραν τα μυαλα ορισμενων αερα και θεωρουν σχεδον σιγουρο οτι φετος θα κανει ανωτερες καταστασεις και πιο πολλα απο περυσι;που;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
που στην ελλαδα τα χιονια κυριως των πεδινων/παραθαλασσιων/νησιωτικων περιοχων(ιδιως απο θεσσαλια και νοτιοτερα) ειναι εντελως ευκαιριακα(οτι αρπαξουμε που λεμε)και καθολου συνεχομενα!αντε να συμβουν 1,2 βαρια 3 φορες μεσα σε εναν χειμωνα για αυτες τις περιοχες που προανεφερα!
καποιοι σε διαφορα site που εχουν να κανουν με χιονια συνεχιζουν να ταζουν ιστορικα χιονια και αλλα διαφορα υπερμεγαλεια,αγνοωντας φυσικα οτι υπαρχει μια περιπτωση εστω μικρη να μην πεσει ουτε νιφαδα στο μπαλκονι τους!φυσικα η χωρα μας δεν ειναι σιβηρια και οπως ειναι φυσικο αυτοι που ονειρευονται και θεωρουν πολυ πιθανον τους βασιλικους χιονιαδες πεφτουν εξω παταγωδως και υστερα αρχιζουν να κατηγορουν οτι δηθεν ο χειμωνας ειναι τραγικος,αισχος κτλ
επειδη κανενας δεν μπορει να μαντεψει τι χειμωνας θα ακολουθησει(για τον φετινο,αλλα και για τον καθενα)πως θα πρεπει να αντιμετωπιζουμε καθε χρονο κυριε Ζιακοπουλε την αρχη του χειμωνα οσο αφορα την προοπτικη για χιονια,και γενικα χειμερινο σκηνικο βασισμενοι σε μακροπροθεσμες εκτιμησεις και το κατα ποσο θα πρεπει να ειμαστε συγκρατημενοι ολοι μας χωρις να πεταμε το οτιδηποτε κατεβαζει το μυαλο μας οταν θελουμε να αναφερθουμε για χιονια στην πορτα του σπιτιου μας;
Εγώ δεν τάζω τίποτα, αλλά κι εσύ μην κακομελετάς!
Διαγραφήμα δεν αναφερομαι προσωπικα σε εσενα,γενικα αναφερομαι σε διαφορους χρηστες απο διαφορα χιονοsite του διαδικτυου που συνεχιζουν το ιδιο βιολι τους με βαση απο αυτα που εγραψα παραπανω.τωρα οσο αφορα τα χιονια καθολου κακομελετη δεν χαρακτηριζεται διοτι ωστοσο κανενας δεν ξερει αν θα χιονιστει φετος τον χειμωνα η αθηνα,η θεσσαλονικη,η λαρισα κτλ.Δεν αποκλειεται να μην πεσει ουτε κουτσερεμενη νιφαδα κατι που δεν ειναι απιθανο,οπως απο την αντιστροφη να ριξει μισο μετρο χιονι στην ακροπολη ή στον λευκο τον πυργο.Κανενας δεν μπορει να προβλεψει τον μελλον του καιρου διοτι θα γινομασταν χιονομεντουμ και θα τα κονομαγαμε στα φραγκα(οποτε οι μετεορολογοι αχρηστοι)
ΔιαγραφήΑν στην ανατολική κρητη εριχνε 3μμ καθε φορα που τα καναλια μας εδιναν καταιγιδα και 2 μμ καθε φορα που μας εδιναν ηλιο βροχη και συννεφα τωρα θα ειχε 500μμ το Ηρακλειο και αλλα 500μμ ο Αγιος νικολαος και οχι με τιμες αφρικανικων πολεων 200-250μμ υετο. Δεν βρεχει ΠΟΤΕ ποια. ανεξαρτητως διαταξης. ετσι απλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ερημοποίηση στη λεκάνη της Μεσογείου θα προχωρήσει, όπως είναι λογικό, από νότο προς βορρά. Άσχημες σκέψεις αλλά η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής (για όσους τουλάχιστον την αποδέχονται) εκεί οδηγεί. Δε λέω οτι συμβαίνει ήδη, όμως δεδομένα σαν αυτά που αναφέρεις απότελούν αν μη τι άλλο "σημάδια". Κακά σημάδια.
ΔιαγραφήΔεν ξέρω αν θα φτάσουν φέτος τα χιόνια μέχρι τις πόρτες μας-αν και οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για το άμεσο μέλλον-αλλά για όσους παρατηρούν το τι γίνεται εκεί πάνω,ο Αρκτικός έχει αρπάξει για τα καλά-το φυσάει και δε κρυώνει.Αν κάποιος δει τις θερμοκρασίες επιφανείας όχι από τα μοντέλα αλλά από τους δορυφόρους θα του πέσουν τα μαλλιά.Όταν σε "παγοσκεπή" περιοχή και όχι "μαύρη" η θερμοκρασία δε πέφτει κάτω από -10 κοντά στις 90οN,πόσες πιθανότητες απομένουν να έρθει χειμώνας στην Ελλάδα;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαποιοι ερασιτεχνες που ασχολουνται με τα καιρικα λενε οτι μας συμφερει και μας βολευει να εχει υψηλες θερμοκρασιες στον αρκτικο κυκλο!για ποιον λογο δεν ξερω! ο κ.ζιακοπουλος θα μπορεσει σιγουρα να μας δωσει περισσοτερες πληροφοριες για το εαν αυτο το γεγονος ειναι προς το δικο μας ωφελος η οχι.
ΔιαγραφήΜάλλον εννοούν ότι μια δυνατή ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη ή την Αμερική έπεται της μεταφοράς θερμών μαζών στην Αρκτική πχ Αζορικός κτλ.Οπότε για εκείνη τη στιγμή μπορεί να "μας συμφέρει" εδώ όμως έχουμε άλλο πράγμα έχουμε τεράστιες αποκλίσεις χωρίς να αντισταθμίζονται με χαμηλές θερμοκρασίες στα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη.Μακροχρόνια αυτό θα καταστρέψει εντελώς το περιβάλλον της Αρκτικής με την εξαφάνιση της παγοκάλυψης και τότε δε ξέρω αν θα έχουμε καν τις εποχές όπως τις ξέρουμε.
Διαγραφήβασικα παιζει εαν μας συμφερει!εαν για παραδειγμα η ψυχρη εισβολη κατεβει δυτικη ευρωπη εμεις τρωμε νοτιαδες και 10αρακια στα 850.παντως πιο πιθανον ειναι να ερθει ψυχρη εισβολη στα μερη μας με την μεταφορα θερμων αεριων μαζων στον αρκτικο κυκλο και για αρκετες μερες να παραμεινουν εκει.
ΔιαγραφήΣταύρο, έχεις να μας δώσεις κάποιο λινκ για δορυφορικές μετρήσεις της θερμοκρασίας;
ΔιαγραφήΠαρατηρείται όντως τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο κατά το οποίο η ελάττωση της παγοκάλυψης στην Αρκτική και οι επακόλουθες υψηλές για την περιοχή θερμοκρασίες να ευνοούν την δημιουργία "θερμών" και καθ΄ύψος ανεπτυγμένων αντικυκλώνων (κυρίως τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα), οι οποίοι ωθούν το ψύχος των υποπολικών περιοχών νοτιότερα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ισχυρές ψυχρές εισβολές στα μέσα πλάτη. Υπάρχουν στο διαδίκτυο επιστημονικές δημοσιεύσεις που το υποστηρίζουν, είχε γράψει πέρυσι και ο δάσκαλος εδώ για το θέμα. Ίσως αυτό να συνέβη πέρυσι, με τον Γενάρη "απ΄τα παλιά" που βίωσε η Ευρώπη αλλά και η χώρα μας. Αυτή η τάση μπορεί να παγιωθεί και να συνεχιστεί, όμως, η προϊούσα μετατόπιση του πολικού μετώπου (η, αλλιώς, του πολικού αεροχείμαρου) προς βορειότερα πλάτη θα μειώνει εκ των πραγμάτων σταδιακά το "βεληνεκές" αυτών των ψυχρών κατεβασμάτων, περιορίζοντάς τα όλο και περισσότερο σε βορειότερα πλάτη.
ΔιαγραφήCan Record Snowstorms & Global Warming Coexist?
Διαγραφήhttps://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/can-record-snowstorms-global-warming-coexist
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=-352.49,69.92,342
ΔιαγραφήΥποτίθεται ότι ανανεώνεται κάθε 3 ώρες με δεδομένα από ΝΟΑΑ και άλλες υπηρεσίες.Πάντως δίνει ενδεικτικά μια καλή εικόνα.
Έχω την εντύπωση Σταύρο οτι δεν είναι δορυφορική απεικόνιση αλλά η τρέχουσα πρόβλεψη των μοντέλων. "Source | GFS / NCEP / US National Weather Service¨"
ΔιαγραφήΣχετικά με την "ώθηση" του κρύου προς νότον λόγω της θέρμανσης της Αρκτικής και σχετικά με την προοδευτική μετατόπιση του πολικού αεροχειμάρρου βορειότερα, δύο φαινόμενα που έθιξα στο προηγούμενο σχόλιό μου, έψαξα και βρήκα τρείς σχετικές αναρτήσεις του κ.Ζιακόπουλου:
Διαγραφήhttp://ziakopoulos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_5079.html
http://ziakopoulos.blogspot.gr/2015/11/blog-post_72.html
http://ziakopoulos.blogspot.gr/2015/11/2.html
Όσοι δεν μπορούν να ανοίξουν τους συνδέσμους (από τα μέιλ), μπορούν να γκουγκλάρουν "Σαν παραμύθι", "Καιρικοί προβληματισμοί" και "Καιρικοί προβληματισμοί Νο 2".
Ωραίο σενάριο δίνει το GFS για λάιτ χιονιά στις ...300 ώρες. Φυσικά το κύριο ραν τρέχει για την ώρα μόνο του. Οπότε, γιατί το σχολιάζουμε; Για τον ίδιο λόγο που παίζουμε (όσοι παίζουμε) λόττο η τζόκερ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www2.wetter3.de/Animation_06_UTC/300_1.gif
http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/runs/2017112506/graphe3_1000___23.73_37.99_.gif