Βαρομετρικό
χαμηλό στη Σικελία προκαλεί τοπικές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες
περιοχές της Ν. Ιταλίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό
των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με το θερμικό χαμηλό στην Α. Μεσόγειο με
συνέπεια τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη). Η θερμοκρασία θα
κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Την Παρασκευή (24/8), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων
καταιγίδων το απόγευμα στη Δ. Ελλάδα και τα ορεινά της Μακεδονίας. Οι βόρειοι
άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Το Σαββατοκύριακο
(25-26/8), στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη προβλέπονται τοπικοί
όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα
προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η
θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στη
Δ. Ελλάδα.
Πέμπτη,
23 Αυγούστου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
23-8-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες
νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Λίγες
νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 16 έως 35 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες
νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως
34 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.
Αττική:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.
Tο πιο παχύ και πιο παλιό στρώμα πάγου βόρεια της Γροιλανδίας έσπασε για δεύτερη φορά φέτος, όπως αναφέρει το Skynews. Δορυφορικές εικόνες έδειξαν το λιώσιμο των πάγων, γύρω από τις ακτές του κοντινότερου νησιού στον Βόρειο Πόλο και σε νερά που είναι παγωμένα ακόμα και το καλοκαίρι. Μετεωρολόγοι χαρακτήρισαν την απώλεια του πάγου κάτι το τρομακτικό. Και ότι ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική είναι στο ετήσιο χαμηλό του και λιώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά αυτή τη χρονιά ο πάγος βόρεια της Γροιλανδίας που συνήθως είναι πιο παχύς και πιο σταθερός έχει υποχωρήσει από την ακτή στα ανοιχτά και είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά τον Φεβρουάριο του 2018, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Είναι επίσης η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο εδώ και 40 χρόνια που μεταδίδει εικόνες ο δορυφόρος. Μετά τον Φεβρουάριο του 2018 η θάλασσα πάγωσε ξανά, αλλά πλέον η παγοκάλυψη είναι πιο λεπτή από τότε. Ο συγκεκριμένος παχύς και συμπαγής πάγος είναι σημαντικός για το κλίμα, αλλά και για τις πολικές αρκούδες. Επιστήμονες υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση του καιρού με ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική. Είναι μέρος της συνολικής κλιματικής τάσης, διότι οι θερμοκρασίες της Αρκτικής ανεβαίνουν, αλλά δεν σημείωσαν ρεκόρ φέτος το καλοκαίρι.
Η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Γροιλανδίας είχε περιγραφεί παλιότερα ως ο τελευταίος πάγος, καθώς θεωρείτο το τελευταίο μέρος που θα λιώσουν οι πάγοι εντελώς. Αλλά πλέον οι επιστήμονες ίσως αναθεωρήσουν αυτή τη θεωρία. Κανείς δεν ξέρει για πόσο διάστημα θα παραμείνει αυτή η θαλάσσια έκταση χωρίς να παγώσει, αλλά ακόμα κι αν κλείσει τις επόμενες μέρες η ζημιά θα έχει γίνει. Το παχύ και παλιό στρώμα πάγου κινήθηκε προς τα ανοιχτά, όπου μπορεί να λιώσει πιο εύκολα. Το φαινόμενο παρατηρείται σε όλο τον Αρκτικό Κύκλο, καθώς στην Νορβηγία η παγοκάλυψη είναι 111.968 τετρ. χιλ., δηλαδή, λιγότερο από τον μέσο όρο (115.969 τετρ. χιλ.) της περιόδου 1981-2010.
Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των πολικών αρκούδων. Μάλιστα, η βόρεια ακτή της Γροιλανδίας είναι μία περιοχή με πολικές αρκούδες, που σκάβουν τρύπες στο χιόνι από τις οποίες βγαίνουν την άνοιξη για να κυνηγήσουν. Αν ο πάγος μετακινηθεί, όμως, στα ανοιχτά θα εξαφανιστεί η περιοχή, όπου κυνηγούν, καθώς δεν μπορούν να κολυμπήσουν τόσο μακριά. Και αν αυτό γίνει μία μόνιμη κατάσταση, οι πολικές αρκούδες δεν θα έχουν πάγο για να κυνηγούν, καθώς θα χάσουν το ενδιαίτημά τους.
https://news.sky.com/story/the-arctics-oldest-thickest-sea-ice-is-breaking-up-for-first-time-in-recorded-history-11478962
Βαγγέλης Σπανός
Αλλά από τις πολικές αρκούδες, ας περάσουμε στις φάλαινες, που απειλούνται εξίσου, καθώς η Νορβηγία και η Ιαπωνία εξακολουθούν να τις κυνηγούν, παρά το μορατόριουμ του 1986, όπως γράφει η Le Monde. Συγκεκριμένα, το Όσλο αύξησε από 999 σε 1.278 τις φάλαινες που μπορεί να αιχμαλωτίσει η Νορβηγία στα νερά της για το 2018 και θα είναι 28% περισσότερες απ' ό,τι το 2017. Από τα 20 είδη φαλαινών, που ζυγίζουν από 2,5-7 τόνους, όπως οι όρκες, μέχρι 150 τόνους, όσο είναι το βάρος μίας μπλε φάλαινας, μόνο μερικά είδη είναι δημοφιλή για την αλιεία. Για παράδειγμα, η Νορβηγία και η Ισλανδία, οι τελευταίες χώρες της Ευρώπης που διατηρούν ακόμα φαλαινοθηρικά, κυνηγούν τις φάλαινες του Μινκ, ένα μικρόσωμο είδος 6-9 μέτρων και όχι τις μπλε φάλαινες που φτάνουν τα 25 μέτρα. Η κατάσταση είναι, πάντως, εύθραυστη και για τα δύο είδη, που παρά τα μέσα προστασίας που λήφθηκαν το 1980 και το 1990 δεν κατάφεραν να αυξήσουν τους πληθυσμούς τους.
ΔιαγραφήAπό το 1986 η Διεθνής Επιτροπή για τις Φάλαινες (CBI) υιοθέτησε ένα μορατόριουμ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύτηκε η αλίευση για εμπορικούς σκοπούς, επιτρέποντας, ωστόσο, το κυνήγι για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά και για παραδοσιακούς λόγους, για να έχουν κάποια αποθέματα φαλαινών οι αυτόχθονες. Με το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας η Ιαπωνία σκότωσε 486 φάλαινες Μινκ (προστατευόμενο είδος) το 2016 και παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 31 Μαρτίου 2014, συνεχίζει τη φαλαινοθηρία στον Ειρηνικό και την Ανταρκτική. Η Διεθνής Επιτροπή για τις Φάλαινες (CBI) έθεσε επίσης όρια στις ζώνες αλιείας που γίνεται φαλαινοθηρία αποκλειστικά για τους αυτόχθονες. Έτσι στη δυτική Γροιλανδία δεν θα μπορούν να αλιεύσουν πάνω από δέκα φάλαινες για την περίοδο 2015-2018. Το 1979 δημιουργήθηκε και το πρώτο θαλάσσιο καταφύγιο στον Ινδικό Ωκεανό και ακολούθησε ένα ακόμα το 1994 ανοιχτά της Αυστραλίας και γύρω από την Ανταρκτική, όπου ψαρεύουν οι Ιάπωνες.
Αν και είναι μέλη της Διεθνούς Επιτροπής για τις Φάλαινες, η Νορβηγία και η Ισλανδία άρχισαν το 2006 και πάλι τη δραστηριότητά τους μετά από 14 χρόνια διακοπής και είναι οι μοναδικές χώρες στον κόσμο που κάνουν εμπορική φαλαινοθηρία. Το Όσλο εκτιμά ότι υπάρχουν 100 χιλιάδες φάλαινες στα νερά του και άρα είναι αρκετές. Στην πραγματικότητα η φαλαινοθηρία είναι επιδοτούμενη στη Νορβηγία και αν και οι Νορβηγοί δεν τρώνε κρέας φάλαινας, το εξάγουν στην Ιαπωνία. Το Τόκιο από την πλευρά του σκότωσε 333 φάλαινες του Μινκ, εκ των οποίων οι 122 εγκυμονούσαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαρτίου 2018, με επιχείρημα την επιστημονική έρευνα, το οποίο δεν πείθει, όμως, καθώς το κρέας πωλείται στα ιαπωνικά εστιατόρια.
https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2018/08/22/malgre-des-mesures-strictes-et-une-faible-demande-la-chasse-a-la-baleine-perdure_5345115_4355770.html
Βαγγέλης Σπανός