Το κρύο του …μοβ τυραννόσαυρου στη Β-ΒΑ Αμερική



Αυτές τις μέρες στον Καναδά και τις Β-ΒΑ περιοχές των ΗΠΑ μεταφέρονται εξαιρετικά ψυχρές αρκτικές αέριες μάζες, αποτέλεσμα της μετατόπισης του πολικού στροβίλου προς τις συγκεκριμένες περιοχές.


Αν και με βάση τις σχετικές πληροφορίες δεν προβλέπονται ευρείας κλίμακας καταρρίψεις ρεκόρ χιονόστρωσης ή χαμηλών θερμοκρασιών, εκατομμύρια άνθρωποι θα ταλαιπωρηθούν από ισχυρές χιονοθύελλες και οι ζημιές φαίνονται αναπόφευκτες. Το ευτύχημα πάντως είναι ότι η σφοδρή κακοκαιρία δεν θα κρατήσει πολύ.

Ορισμένοι μετεωρολόγοι από τις πέραν του Ατλαντικού ακτές ονόμασαν τη συγκεκριμένη κακοκαιρία Μπάρνεϊ, από το όνομα ενός ανθρωπομορφικού τυραννόσαυρου ρεξ, χρώματος μοβ, που πρωταγωνιστούσε στην αμερικανική τηλεοπτική παιδική σειρά Barney & Friends. Το όνομα δόθηκε γιατί τα χρώματα που απεικόνιζαν στους χάρτες τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ήταν μοβ. Όπως βλέπετε, τα ονόματα έχουν μεγάλη πέραση όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και αλλού!   

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,να στε καλά κ για την εμψύχωση θα έλεγα,σε μας που αγαπάμε το μωβ,κ χαιρόμαστε οπότε επισκέπτεται την χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία ύφεση (χαμηλό μάλλον εννοεί;) που την ονόμασαν Gabriel και σχηματίστηκε νότια της Βρετάνης την Τρίτη 29 Ιανουαρίου θα επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Γαλλίας μέχρι την Τετάρτη 30/1 και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τη Γερμανία, όπως γράφει το meteociel.fr. Στις δυτικές ακτές αναμένονται άνεμοι 130 χιλιομέτρων την ώρα και θα ακολουθήσουν και καταιγίδες. Στα βόρεια της ύφεσης αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις σε μία μεγάλη ζώνη της βόρειας Γαλλίας. Τα ύψη χιονιού θα είναι 5 με 10 εκατοστά, αλλά και 15 εκατοστά στη Νορμανδίας, ενώ θα επηρεαστεί και η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, αλλά η χιονόπτωση δεν θα κρατήσει πολύ μέσα στα αστικά κέντρα. Και γενικά δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ποια ζώνη θα επηρεαστεί περισσότερο.
    http://www.meteociel.fr/actu/720/episode_neigeux_et_venteux_lie_a_la_depression_gabriel/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά ΜΠΡΑΒΟ στον Βαγγέλη Σπανό που μας μεταφέρει ΟΜΟΡΦΕΣ εικόνες χιονόπτωσης από την κεντροβόρεια Ευρώπη. Έρχεται σιγά-σιγά στα... νερά μας (λέτε να τον παρέσυρε το ρέμα κι αυτόν;)

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  3. σε περιπτωση που σπασει εντελως ο πολικος στροβιλος ποιες ειναι οι επιπτωσεις που θα ακολουθησουν στην ατμοσφαιρα;θα κατακλυσουν ολη την ευρωπη θερμοκρασιες σιβηριας;
    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και βλέποντας και ο Ντόναλντ Τραμπ τους αμερικάνικους... δεινόσαυρους βρήκε την ευκαιρία να τρολάρει, ειρωνευόμενος για μία ακόμα φορά όσους κάνουν λόγο για την κλιματική αλλαγή.
    "Στα όμορφα μεσοδυτικά η αισθητή θερμοκρασία θα υποχωρήσει στους -60 βαθμούς, ούσα η ψυχρότερη που έχει καταγραφεί. Και τις επόμενες μέρες θα κάνει ακόμα περισσότερο κρύο. Ο κόσμος δεν θα μπορεί να κάθεται έξω παρά μόνο για λίγα λεπτά. Τι στο καλό συμβαίνει με την παγκόσμια υπερθέρμανση; Σας παρακαλώ γυρίστε γρήγορα πίσω, σας χρειαζόμαστε"!
    In the beautiful Midwest, windchill temperatures are reaching minus 60 degrees, the coldest ever recorded. In coming days, expected to get even colder. People can’t last outside even for minutes. What the hell is going on with Global Waming? Please come back fast, we need you!
    https://twitter.com/realDonaldTrump

    Αυτά έγραψε, λοιπόν, ο Αμερικάνος πρόεδρος στο Twitter, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η υπερθέρμανση ταυτίζεται συχνά΄και λανθασμένα με την κλιματική αλλαγή. Η οποία κλιματική αλλαγή είναι, όμως, μία σειρά ακραίων φαινομένων (πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, ακραίοι χιονιάδες, πυρκαγιές) που συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Άσχετα αν η κοινή αφετηρία τους είναι όντως η υπερθέρμανση. Άντε να εξηγήσει, λοιπόν, τώρα κάποιος επιστήμονας στον Τραμπ ότι οι -50 βαθμοί είναι απόρροια της υπερθέρμανσης. Όχι ότι δεν το καταλαβαίνει ο Αμερικάνος πρόεδρος, απλά συμφέροντα εξυπηρετεί.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την άλλη δεν είναι ορθή η απόδοση όλων των ακραίων φαινομένων στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Για τις βόρειες ΗΠΑ (ιδίως Μινεσότα, Β&Ν Ντακότα ) τα δριμύτατα κύματα ψύχους αποτελούν στοιχείο του κλίματός τους. Οι ακραίες εκδόσεις αυτών, ίσως αποτελούν προιόν της υπερθέρμανσης αλλά ίσως και όχι. Η υπερθέρμανση είναι μια επιπλέον μεταβλητή σε μια ήδη πολύπλοκη εξισωση, πιστεύω χρειάζονται πολλά χρόνια ακόμα για να κατανοήσουμε πλήρως την επίδρασή της.
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
  5. Ωραία, να έρθει το κρύο του τυρρανοσαυρου και με την καταρράκτωδης βροχή που ρίχνει τώρα, θα έχουμε μια θαυμάσια χιονοθυελλα!!
    Πιστεύω ότι και ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, θα μας χαρίσουν πολλές συγκινήσεις.
    Όλη μέρα μας τρέλανε ο αέρας, η θερμοκρασία έφθασε στους 16 βαθμούς, αλλά εδώ και 1.5 ώρα ρίχνει "παπάδες".Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να σπάσουμε το φράγμα των 500mm!!σε ένα μήνα, παρακαλώ!!
    Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι κατά τις 21.30 που γύρισα από Λιβαδειά και ενώ ήταν στεγνα ο δρόμος,από διασταύρωση έως το χωριό μου, είχε γεμίσει ο τόπος με βατράχια.Θα βρέξει πολύ,είπα στην γυναίκα μου. Με τέτοιον αέρα μου λέει αποκλείεται. Και βρέχει ασταμάτητα.Που το καταλαβαίνουν τα ατιμα;Αλανθαστα.Καλο βράδυ σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή