Ο Τρελός πρόβαρε τη συννεφοκουκούλα του

Φωτ. Επαμεινώνδας Ζιακόπουλος

19 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά στον Φώτη Ματράλη, αλλά και σε όλο τον κόσμο με υγεία. Των Φώτων σήμερα και παίρνοντας θάρρος από όσους είδα να πέφτουν για τον σταυρό σε παγωμένα ποτάμια και λίμνες, όπου είναι δέκα και βάλε φορές χειρότερα από ό,τι στη θάλασσα, βούτηξα αφού μάζεψα πρώτα μερικά σκουπίδια από τη δαντελένια ακρογιαλιά για να ζεσταθώ καλά. Η θάλασσα, όμως, παγωμένη για άλλη μία φορά. Υποτονική και η κίνηση στα κρυστάλλινα νερά, με μερικούς κακαρέλους, σαργούς, μελανούρια, μουρμούρες, γύλους, χάνους, πέρκες, γαϊτανούρια, σπάρους και καλόγριες να μου κάνουν συντροφιά. Πρέπει, πάντως, να σπάσει αυτό το κρύο πια. Ερχόμενος το πρωί στο Θυμάρι έβλεπα νερά να έχουν γίνει πάγος στις άκρες του δρόμου, ενώ κρυσταλλάκια είχαν πιάσει και τα σκυλόσπιτα. "Και όταν λιώσουνε τα χιόνια να 'ρθεις να με βρεις", που λέει και το τραγούδι (Ο βασιλιάς της σκόνης).

    Έχει κρατήσει πολύ καιρό αυτό το δριμύ ψύχος, έχει έρθει η ώρα για να κάνει διόρθωση η θερμοκρασία, αφού το παρατεταμένο κρύο κάνει σε πολλά κακό, όπως συνέβη και στην Ινδία. Εκεί, όπου ένα πέρασμα βροχής καθάρισε την Κυριακή 6/1 το πρωί την ατμόσφαιρα για τους κατοίκους του Νέου Δελχί, διώχνοντας έστω και για λίγο το γκρίζο νέφος, που είχε καλύψει την ινδική πρωτεύουσα για τους δύο τελευταίους μήνες, αν και η ποιότητα του αέρα παραμένει πολύ κακή, όπως μεταδίδει το Reuters. Τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM 2.5 ήταν 182 ανά κυβικό μέτρο αέρα το μεσημέρι, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 4 Νοεμβρίου 2018. Αλλά και πάλι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από το όριο (35 ανά κυβικό μέτρο), που θέτει η αμερικάνικη κυβέρνηση.

    Οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες με βροχή ή, πιο δυνατό αέρα βοηθούν στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και πάλι χρειάζονται επείγουσες δράσεις, όπως το κλείσιμο των εργοστασίων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή την Κυριακή 6/1 και ανάλογες συνθήκες αναμένονται και για τη Δευτέρα 7/1, οπότε συστήνεται σε όσους έχουν αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα να μείνουν σπίτι. Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και η εξασθένηση των ανέμων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα και εργοστάσια, τη σκόνη από οικοδομές και τον καπνό από την καύση των φορτηγών, εγκλώβισαν την ατμοσφαιρική ρύπανση στη βόρεια Ινδία.

    Τα επίπεδα των μικροσωματιδίων ΡΜ 2.5 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου, δηλαδή, 2,5 χιλιοστά του χιλιοστού) έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 23 Δεκεμβρίου με 450 ανά κυβικό μέτρο αέρα. Παρά την ατμοσφαιρική ρύπανση, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα 20 εκ. κατοίκων του Νέου Δελχί κάνουν κάτι για να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ανησυχίας από τους κατοίκους, δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς να μην αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, όπως πρέπει.
    https://www.reuters.com/article/us-india-pollution/rain-clears-smog-in-indian-capital-yet-air-quality-very-poor-idUSKCN1P003J?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σπανέ ποιό είναι το επάγγελμα σας. Έχει κάποια σχέση με τη θάλασσα?

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, αν δεν χιονίσει δεν σπάζει το ψύχος.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω καμία επαγγελματική ενασχόληση με τη θάλασσα. Απλά με ηρεμεί, βάζω τη μάσκα και όλα τα ξεχνάω, ενώ με ήπιες συνθήκες ακόμα και τον χειμώνα μπορείς να κάνεις αρκετή ώρα κολύμπι, δηλαδή, γυμναστική. Και ο βυθός με τα είναι κατά τη γνώμη μου το πιο ωραίο θέαμα, ένας σιωπηλός, αλλά γεμάτος χρώματα και ζωντάνια κόσμος. Δημοσιογράφος (της κακιάς ώρας) ήμουν, τώρα βοηθάω περιστασιακά (κάθε ΣΚ, δηλαδή) σε ένα σάιτ. Χρήστο Σιμούλη, δίκιο έχεις. Υπάρχει, επίσης κι ένα θετικό με το πολύ κρύο. Τώρα που μου έχει χαλάσει το ψυγείο, βγάζω κάνα φαγητό στο μπαλκόνι και διατηρείται μια χαρά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και επίσης συγγνώμη που έθεσα το ερώτημα. Σας εύχομαι καλές καταδύσεις σε θαυμάσιους βυθούς.

      Διαγραφή
  2. Κ.Ζιακοπουλε σιγουρα θα εχετε ακουσει για τη Δολινη Αρκαδιας, σημερα ελαχιστη -33.5c το πρωι.Το μερος ειναι γνωστο λογο του σπανιου σχηματισμου ειναι το τελειο μερος για ελαχιστες, πριν 2 με 3 χρονια ειχε κανει -31c.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχουμε κατι νεοτερο για αττικη? τι θα γινει τελικα που θα πεσει ακριβως το χιονι δεν εχω καταλαβει και πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι σας υποσχέθηκε μέσα στο σ/κ πρόγνωση για το τρίτο διαδοχικό κύμα κακοκαιρίας.Αλλά κάνει τα "βουντού" του για να βγει ιστορικός χιονιάς μου φαίνεται...

      Διαγραφή
    2. Άστα φίλε, βροχές...

      Διαγραφή
    3. για αττική έχουμε κάτι συγκεκριμένο?

      Διαγραφή
    4. Παντού!

      Διαγραφή
    5. Ότι είχα να πω για την Αττική το είπα στη χθεσινή ανάρτηση και σήμερα σε κάποιο σχόλιό μου. Αν σε μερικούς δεν πολυάρεσαν οι εκτιμήσεις μου, λυπάμαι, αλλά αυτές είναι. Κάτι καινούργιο δεν βλέπω στα νέα τρεξίματα των μοντέλων. Όσο για τα εκατοστά που θα πέσουν, δυστυχώς έχασα το πασέτο και δεν μπορώ να κάνω τίποτε!
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστούμε δάσκαλε.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα και χρόνια καλά και χαρούμενα σε όλες και όλους.

    Χρόνια πολλά και στους Φώτηδες, Φάνηδες και Φανούλες. Χρόνια πολλά και στον Φώτη του blog (και συντοπίτη μου), τον Ματραλή (Φώτη, κρατάς από την οικογένεια των Ματραλήδων με τα περίφημα ζαχαροπλαστεία των παιδικών μας χρόνων, στην κεντρική πλατεία και στο συντριβάνι;)

    Ήλιος με δόντια σήμερα και για πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια που κάνω τρέξιμο (15 χλμ κάθε Κυριακή πρωί στις 8), σήμερα δεν ένιωθα τα ακροδάχτυλα των χεριών μου από το πολύ κρύο. Φορούσα γάντια κομμένα με τα δάχτυλα ακάλυπτα και τα είδα όλα: ένιωθα ότι μου κόβουν τα δάχτυλα και πονούσα από το ψύχος. Σε πολλά δε σημεία στους δρόμους υπήρχε πάγος.

    Για να δούμε αν θα ασπριστούμε αύριο με τον Τηλέμαχο, αν και οι ενδείξεις και τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο για την ΑΘήνα (αντίθετα, στα βόρεια προάστια και στα βορεία και ανατολικά του νομού θα έχει καλό χιόνι).

    Καλή εβδομάδα να έχουμε,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κ σένα κ όλους τούς φίλους του μπλογκ Χρήστο!
      Όσο για τα παραδοσιακά κ περίφημα ζαχαροπλαστεία από τα παλιά,ναί έχω σχέση καθώς είμαι κ εγώ από τη νεότερη γενιά αλλά η δικιά μου δουλειά μου πλέον είναι άλλη.
      Όσο για τα χιόνια ελπίζω στην έκπληξη κ να σας το στρώσει κ στο κέντρο!

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις ευχές.Υγεία πρώτα κ μετά όλα τα υπόλοιπα!
    Δε ξέρω που θα χιονίσει κ πού θα το στρώσει ακριβώς αύριο αν κ ο δάσκαλος νομίζω κάλυψε με την πρόγνωση τού(Δεν είμαι ειδικός στις ανατολικές περιοχές)(Γιώργο Λ. Έλειψες, πιστεύω να είναι όλα καλά)
    Αυτό που μπορώ να πω όμως με σχετική βεβαιότητα κ με αυτά που βλέπω από πολλά μοντέλα είναι ότι τα υετοφόρα συστήματα δύσκολα θα σταματήσουν να περνούν από την περιοχή μας κ κυρίως στα δυτικά,ενώ αν κ θα μαλακώσει ο καιρός στα νότια σταδιακά,η κεντρική κ κυρίως η Βόρεια Ελλάδα βλέπω να παραμένει για πολύ καιρό ακόμα σε χειμώνα βαρύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηλεκτρικα φαινόμενα με χιονοχαλαζο που επιανε παντου βίωσα σημερα σε χωριό κοντά στο βουνο του Προφήτη Ηλία της Ρόδου. Επική εμπειρία πραγματικά. Ο δε Ατταβυρος παλλευκος από τα 700 περίπου μέτρα
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί Αθηναίοι, είναι πραγματικά όμορφο να πέφτει το χιόνι στο μπαλκόνι σου. Είναι μίζερο όμως να γκρινιάζουμε συνέχεια γιατί ο χιόνιας "δεν προτιμά το σύνταγμα"! Σίγουρα τα ορεινά της Αττικής θα ντυθούν στα λευκά επομένως, αντί να παραπονιέστε, πάρτε την οικογένειά σας και πηγαίνετε μια βόλτα ως την Πάρνηθα, την Πεντελη ή τον Υμηττό! Δόξα τω Θεό εκεί θα έχει πέσει αρκετό χιόνι για να το χαρείτε! Χρόνια πολλά σε όλους! Υ. Γ. Μεταξύ μας φταίνε και οι διάφοροι τηλεμετεωρολόγοι που παλεύουν να προβλέψουν πρώτοι τις νιφάδες του κέντρου της Αθήνας. Αφήστε τες να αποφασίσουν πού θα πέσουν με την ησυχία τους πια! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αραιη χιονόπτωση,εδώ και μισή ώρα στο Σχηματάρι,που κατά διαστήματα πυκνώνει και έχει ήδη ασπρίσει τα κεραμίδια. Το παράξενο είναι ότι το πρωί που ήρθα είχε λιακάδα. Άντε καλή αρχή παίδες. Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή