Ο ρόλος του καιρού στο «ατύχημα» της V Μεραρχίας κι ένας ξεχασμένος ήρωας

Χάρτης ισοϋψών στα 500 hPa και ισοβαρών στην επιφάνεια
στις 20-10-1912/00:00UTC (νέο ημερολόγιο 2-11-1912/00:00UTC).
Data: NOAA reanalysis 2.000, Πηγή: http://www.wetterzentrale.de
Όταν μετά τη μάχη του Σαρανταπόρου (9-10-1912) η κύρια δύναμη της Στρατιάς Θεσσαλίας κινήθηκε προς τη Θεσσαλονίκη, στην V Μεραρχία ανατέθηκε η κάλυψη του αριστερού της Στρατιάς και η ανάληψη πρωτοβουλιών με τελικό στόχο την απελευθέρωση του Μοναστηρίου, εφόσον οι συνθήκες το επέτρεπαν.  Η V Μεραρχία, ακολουθούμενη από την Ταξιαρχία Ιππικού, ξεκίνησε από την Κοζάνη την προς το βορρά προέλασή της και στις 15 Οκτωβρίου απελευθέρωσε την Πτολεμαΐδα. Τρεις ημέρες μετά, στις 18 Οκτωβρίου, απελευθέρωσε το Αμύνταιο (Σόροβιτς) και την επομένη, 19η  Οκτωβρίου, μετά από ολιγόωρη μάχη στα Στενά του Κλειδιού (Κιρλί Δερβέν), μπήκε στη Βεύη (Μπάνιτσα).


Για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων, ο λοχίας Ισίδωρος Φραγκίσκος, σύνδεσμος της 6ης πυροβολαρχίας της V Μεραρχίας, γράφει στο ημερολόγιό του ότι τη 15η και τη 16η Οκτωβρίου δεν έβρεχε, αλλά το κρύο κυρίως τη νύχτα και το πρωί ήταν ανυπόφορο και παρατηρήθηκε παγωμένη ομίχλη. Ο Φραγκίσκος δεν κάνει ιδιαίτερη μνεία για τον καιρό της 17ης και της 18ης  Οκτωβρίου ούτε για τον καιρό του πρωινού της 19ης του μήνα. Στέκεται όμως στη δραματική  νύχτα της 19ης προς την 20η Οκτωβρίου: «Αρχή νέων ωδίνων. Ο ουρανός όχι μόνο δεν συμμαχεί πλέον μαζί μας, αλλά και μας εκήρυξεν από χθες το βράδυ αναφανδόν τον πόλεμον. Εις την αρχήν έβρεξε. Μετ’ ολίγον εχιόνισε. Κατόπιν έκανεν ομού και τα δύο. Ήδη κατέληξεν εις φοβεράν χιονοθύελλαν της οποίας αι ριπαί κτυπούν σαν μυτερές-μυτερές βελονίτσες το πρόσωπον. Τα αντίσκηνα ανηρπάγησαν από τη ορμητικότητα της χιονοθυέλλης και μετά κόπου κατορθώνομεν  να ανασύρωμεν τα «εδαφοσκεπάσματά» μας -εις ομαλάς περιστάσεις λέγονται κλινοκεπάσματα- μέσα από την λάσπην των χωραφιών». 

Η κακοκαιρία που περιγράφεται από τον Ισίδωρο Φραγκίσκο είχε προκληθεί από οργανωμένη μετωπική ύφεση που κινήθηκε από τα δυτικά προς τα ανατολικά (βλέπε παραπάνω χάρτη). Την ίδια νύχτα (νύχτα της 19ης προς την 20ή Οκτωβρίου) η συγκεκριμένη ύφεση προκάλεσε ισχυρότατες καταιγίδες και στην περιοχή των Γιαννιτσών, τα οποία πολιορκούσε ο ελληνικός στρατός. 

Την 21η του μήνα, οι ελληνικές δυνάμεις, ευρισκόμενες στην περιοχή της Βεύης, δέχθηκαν αιφνιδιαστική επίθεση από  τον τουρκικό στρατό και έχοντας μεγάλες απώλειες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς το Αμύνταιο. Στις 22 του μήνα οι εχθροπραξίες ήταν περιορισμένης έκτασης και διάρκειας και η μέρα πέρασε με μονομαχία μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού πυροβολικού. Στις 23 Οκτωβρίου διεξήχθη η μάχη του Αμυνταίου (Σόροβιτς), στην οποία, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, οι ελληνικές δυνάμεις ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις τουρκικές επιθέσεις. Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες αυτού του τριημέρου, ο υετός σταμάτησε, αλλά παρατηρήθηκαν πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες και παγωμένες ομίχλες.
 
Τη νύχτα της 23ης προς την 24η Οκτωβρίου με μια παράτολμη ενέργεια ένας Τουρκαλβανός υπολοχαγός, ο Εσάτ, με μικρή δύναμη ανδρών και τέσσερα πυροβόλα κινήθηκε προς τα νώτα  της V Μεραρχίας. Η τουρκική δύναμη, έχοντας τους κατάλληλους οδηγούς με πρώτο και καλύτερο το διαβόητο κομιτατζή της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα Καρά Κομίτ, κατάφερε να περάσει απαρατήρητη από τις ελληνικές γραμμές. Ο Εσάτ, αφού έταξε τα πυροβόλα του σε κατάλληλες θέσεις, άνοιξε πυρ στα μετόπισθεν της ελληνικής Μεραρχίας. Ο πανικός των Ελλήνων ήταν απερίγραπτος και παρά την ηρωική αντίσταση πολλών αξιωματικών και οπλιτών, οι ελληνικές δυνάμεις υποχώρησαν προς την Κοζάνη, έχοντας υποστεί σοβαρές απώλειες. 
  
Οι αιτίες της ήττας της V Μεραρχίας διερευνήθηκαν από τους ιστορικούς. Κοινός τόπος στα συμπεράσματά τους ήταν η φιλοδοξία του κατά τα άλλα γενναίου διοικητή της Δημήτριου Ματθαιόπουλου να καταγράψει κι αυτός μία περίλαμπρη νίκη, καταλαμβάνοντας το Μοναστήρι. Ωστόσο, δεν διέθετε τις αναγκαίες για το εγχείρημα αυτό δυνάμεις. Στις λοιπές αιτίες της ήττας της V Μεραρχίας συμπεριλαμβάνονται οι λανθασμένες περί του εχθρού πληροφορίες, η διασπορά δυνάμεων και ο κακός καιρός. Ο ίδιος ο Ματθαιόπουλος στην έκθεσή του προς το Γενικό Επιτελείο θα γράψει: «Ηττήθημεν υπό πολυαριθμοτέρου εχθρού και υπό φοβεράς κακοκαιρίας…».

Αναμφίβολα οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή δράσης της V Μεραρχίας έπαιξαν ρόλο στην ήττα της. Όμως, οι βασικές αιτίες ήταν άλλες και προαναφέρθηκαν.  Για την ιστορία, να πούμε ότι στις 6 Νοεμβρίου οι Έλληνες με σφοδρή αντεπίθεση ξαναπήραν το Αμύνταιο και στη συνέχεια απελευθέρωσαν τη Φλώρινα και την Κορυτσά. Η προηγηθείσα όμως ήττα της V Μεραρχίας, που την ονόμασαν «ατύχημα» για να την υποβαθμίσουν, δεν ξεχάστηκε. Αυτό γιατί αν δεν είχε συμβεί, ίσως σήμερα το Μοναστήρι να ήταν ελληνικό! 

Στις απώλειες των Ελλήνων την αποφράδα ημέρα της 24ης Οκτωβρίου 1912 συμπεριλαμβάνονται τα πυροβόλα της 6ης πυροβολαρχίας, τα οποία προσπάθησαν να υπερασπιστούν, δίνοντας τη ζωή τους, ο διοικητής της λοχαγός Θεόδωρος Κοσκινάς και οι άνδρες του. Λίγο πριν την τελική αναμέτρηση ο Κοσκινάς απευθύνθηκε στους στρατιώτες του με τα παρακάτω λόγια: «Είναι καύχημά μας, ότι μας δίνουν μία τόσο τιμητική εντολή, να μείνουμε εδώ τελευταίοι και να πεθάνουμε για τους άλλους. Είμαι βέβαιος ότι θα κάμετε το καθήκον σας, ότι θα μείνετε ακλόνητοι και αποφασιστικοί, οτιδήποτε κι αν συμβεί». Έμειναν εκεί κι έπεσαν, μαχόμενοι ηρωικά, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας! 

37 σχόλια:

  1. Mε τεχνητή βροχή προσπαθούν να διαλύσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ταϊλάνδη...

    Θολά τα νερά σήμερα με τον νοτιά, αλλά καμία σχέση με τη θολούρα στην Ταϊλάνδη, όπου συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη, όπου γιατροί προειδοποιούν ότι η πρωτεύουσα Μπανγκόκ θα έχει πολλές επιπτώσεις από τη ρύπανση, που θα απειλήσει και την υγεία των κατοίκων της, αν δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το νέφος, όπως αναφέρει το Skynews. Σε αρκετές περιπτώσεις τα επικίνδυνα μικροσωματίδια ΜΡ 2,5 ξεπέρασαν τα επίπεδα ασφαλείας σε 30 από τις 50 περιοχές της Μπανγκόκ. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κανονάκια νερού για να διαλύσει τη σκόνη, ενώ αεροπλάνα που μεταφέρουν χημικά προσπαθούν να σχηματίσουν σύννεφα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να προκαλέσουν βροχή.

    Ένας 37χρονος που ζει στην Μπανγκόκ την τελευταία δεκαετία υποστηρίζει ότι η κατάσταση με το νέφος είναι χειρότερη από ποτέ εξαιτίας των αυτοκινήτων και των οικοδομικών εργασιών και πως ο ίδιος αισθάνεται άρρωστος. Τα ΡΜ 2,5 είναι ένας συνδυασμός σταγονιδίων και στερεών μικροσωματιδίων που περιέχουν σκόνη, καπνό και αιθάλη και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους πνεύμονες και το καρδιοαγγειακό σύστημα. Αυτή την εβδομάδα οι αρχές παρέδωσαν πάνω από 10 χιλιάδες μάσκες για να προστατέψουν τους κατοίκους από το νέφος.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί από τον Αύγουστο του 2018. Και υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι πολλοί ακόμα μπορεί να αρρωστήσουν αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 'Ενα πρόβλημα που είναι σαν προειδοποιητική βολή της κρίσης που θα υπάρξει σε 2-3 χρόνια, αν δεν αναληφθεί δράση. Ήδη γίνονται διαδικτυακές καμπάνιες με αίτημα προς την κυβέρνηση να μετατραπεί η Μπανγκόκ σε μία περιοχή χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση.

    Υπάρχουν νόμοι, αλλά δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια και οι πολίτες να είναι χαλαροί όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες. Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων προκαλούν το 50-60% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ ένα 35% οφείλεται στην καύση σκουπιδιών και καλλιεργειών. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στα μεγάλα φορτηγά να μπαίνουν στην Μπανγκόκ τις ώρες αιχμής, ενώ η αστυνομία διεξάγει αυστηρότερους ελέγχους των εκπομπών ρύπων.
    https://news.sky.com/story/bangkok-pollution-at-crisis-level-as-planes-trigger-rain-11611356
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τι θα γινοταν αν το επαιρναν. Βρεθηκε ο Τσιπρας σημερα να δωσει και τα Γιαννιτσα,Και τη Φλωρινα και τη Πτολεμαιδα και ολα.
    Τζαμπα φασαρια εκαναν.

    Οι απόγονοι αποδειχτηκαν πολυ μικροι. Ψηφοφοροι και ηγετες.

    Καλα τα ιστορικα κειμενα κυριε Ζιακοπουλε,και φυσικα ένα κειμενο από μονο του δεν λεει κατι. Οι σκεψεις,οι ερμηνείες και τα συναισθηματα και τα μαθηματα -παθηματα που δημιουργούνται απ τα ιστορικα γεγονότα εχουν αξια.
    Ξερω οτι δεν θα το δημοσιεύσετε το σχολιο επειδή αναφέρεται στο Τσιπρα.
    Δυστυχως η πολιτικη δεν ορθοτητα θα επιβαλλει τη λογοκρισια στο δικο μου σχολιο.

    Αλλα εχουμε ολοι ευθυνη απέναντι στις προδοσιες εναντιον της πατριδας μας.
    Θα μπορουσα καν να μην γραψω τις σκεψεις που μου γεννηθηκαν διαβαζω αυτο το αρθρο για τον ηρωικο ελληνικο στρατο και τις θυσιες αιματος που εκαναν για τη Μακεδονια.
    Οι σκεψεις ομως γεννιουνται. Και δεν τις λογοκρινει το μυαλο.

    Δεν θα τις λογοκρινει ουτε η ιστορια στο μελλον.

    Αυτα για τη βεβαιη περιπτωση της λογοκρισίας του σχολιου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ο μόνος λόγος που μπορεί να μην ανέβαζε ο δάσκαλος το σχόλιό σου είναι γιατί εδώ δε κάνουμε πολιτικές συζητήσεις.
      Παρ'όλο αυτά θα σου πω οτί η ιστορία θα δείξει αν οι σημερινές πράξεις,δικές μας κ των πολιτικών θα αποβούνε μοραίες για το έθνος.Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτούς τους γεναίους πολεμιστές,παρ'όλο που μας δένει το ίδιο DNA δεν τούς μοιάσαμε ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι κ θλίβομαι πολύ γι'αυτό.

      Διαγραφή
  3. Πώς ακριβώς τα έδωσε δεν μας είπες. Ούτε το όνομα έδωσε όπως λέγεται. Η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει ουσιαστικά εδώ και χρόνια τη γειτονική χώρα με την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (αυτό το όνομα αναγραφόταν κάθε φορά που υπήρχε επίσημη αλληλογραφία της χώρας μας με τα Σκόπια, στα ταξιδιωτικά έγγραφα, σε παραστατικά συναλλαγών κ.λ.π.). Αυτό που έδωσε η Ελλάδα στα Σκόπια καθ' υπόδειξη Αμερικάνων και ΕΕ φυσικά είναι η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με την οριστική πλέον ονομασία τους σαν "Βόρεια Μακεδονία". Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σύρθηκε σε αυτή τη συμφωνία και το ίδιο θα συνέβαινε και με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αν χρειαζόταν θα την ψήφιζαν και οι 300. Όπως ψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, επειδή δεν έβγαιναν τα κουκιά, μετά την αποχώρηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τότε.

    Αλλά τότε δεν έγινε συλλαλητήριο. Στην ανατροπή του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα δεν έγινε συλλαλητήριο. Για το ότι παίρνουν οι Κινέζοι τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην Αθήνα, δεν έγινε συλλαλητήριο. Ούτε για το ότι παίρνουν οι Γερμανοί τα αεροδρόμια. Ούτε για τα δάση που καταστρέφουν οι Καναδοί στη Μακεδονία για τις εξορύξεις χρυσού. Ούτε για τα νησιά που αγοράζουν κοψοχρονιά Σαουδάραβες και Ρώσοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι ότι αποφασίζουν οι ξένοι για εμάς. Κατά μία έννοια αυτό γινόταν πάντα, βέβαια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα προσθέσω και ότι δεν έχει γίνει έστω ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και τα προκλητικά σχόλια που κάνουν σε μόνιμη βάση οι πολιτικοί τους για τα ελληνικά νησιά και τη χώρα μας γενικότερα. Για να ξέρουμε και ποια είναι η πραγματική απειλή, δηλαδή. Σίγουρα δεν είναι οι Σκοπιανοί, που ειρήσθω εν παρόδω είναι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. αν και εδω ειναι καιρικο μπλοκ και θα παρακαλουσα τον διαχειρηστη να μου το περασει το σχολιο-μηνυμα ενα εχω να πω γιαυτο το ζητημα:
      απαξ και παραχωρηθει το ονομα(που λογικα θα παραχωρηθει εκτος συγκλονηστικου απροοπτου)
      εχουν να συμβουν συμφορες στην βορεια ελλαδα η αλλιως συμφωνα τις πρεσπες (ΝΟΤΙΑ) μακεδονια.
      περα απο το γεγονος οτι οι σκοπιανοι κερδιζουν τα παντα οπως γλωσσα,ιστορια,ταυτοτητα και οτιδηποτε σχετικο με αυτα,με την ΣΤΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ πραγμα εντελως παραφροσυνη,ανιστοριτο,και μη "νορμαλ",θα εχουν την ευκαιρια οι σκοπιανοι(οι κατα την συμφωνια(βορειο)ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ)αφου μπουν στο νατο,εε,διεθνεις οργανισμους κτλ να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ την συμφωνια βρισκοντας ως δικαιολογια στο δημοψηφισμα τους που βγηκε ακυρο λογω μη επαρκους συμμετοχης.
      υστερα ΘΑ ΣΥΡΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ την ελλαδα στα δικαστηρια ζητωντας να αποδωθουν οι περιουσιες απο τον εμφυλιο,χώρια που θα ζητησουν να τεθει ζηταμα μειονοτητας,αυτονομιας κτλ(βλεπε ουρανιο ταξο και αλλες οργανωσεις)

      η αρχη του τελους μολις αρχιζει,αν περασει το εγκλημα της ψηφοφοριας που οπως προανεφερα το οποιο θα ΓΙΝΕΙ(εκτος απροοπτου)
      αυτα λοιπον.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  4. Ποια νησιά αγοράζουν οι ξένοι; Αγοράζουν ιδιοκτησίες που είναι προς πώληση, όπως εσύ ή εγώ μπορούμε να αγοράσουμε στη λίμνη Κόμο μια αντίστοιχη ιδιοκτησία, αν είχαμε λεφτά. Τισχέση η έννοια της πατρίδας με αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγοράζουν και νησιά, που κάποια, βέβαια, είναι όντως ιδιωτικά. Αλλά ήταν πάντα; Αγοράζουν και παραλίες και μάλιστα χτίζοντας ξενοδοχεία σε μερικές εξ αυτών απαγορεύουν την πρόσβαση σε όσους δεν είναι θαμώνες. Το θέμα είναι να υπάρχει ένα μέτρο σε αυτές τις αγοραπωλησίες.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη αυτοί που πουλούσαν αντιμνημόνιο και έκαιγαν 7 φορές τη βδομάδα την Αθήνα υπέγραψαν 3ο μνημόνιο και ψήφιςαν υπερταμείο για 99 χρόνια κιεσύ λες για νησιά... και κάτι τελευταίο, η οικονομία ανεβαίνει και κατεβαίνει, το εθνικό θέμα με την υπογραφή διεθνών συμφωνιών παραμένει εσαεί!

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ, και δεν τους αθωώνω σε καμία περίπτωση. Και εκτός από το 3ο μνημόνιο (που το υπέγραψαν όλα τα κόμματα μαζί, βέβαια) ανέτρεψαν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάτι που συνιστά παραβίαση του συντάγματος (κανονικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γίνεται νόμος). Από την άλλη στην αντιπολίτευση όλοι αντιμνημονιακοί ήταν. Μόλις έγιναν κυβέρνηση έγιναν όλοι μνημονιακοί. Αυτό θα έπρεπε να μας βάζει σε σκέψεις και για τη συμφωνία. Γιατί το ίδιο συμβαίνει και με τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα την περνούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση καθ' υπόδειξη ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η αντιπαράθεση με αφορμή τη συμφωνία γίνεται για να συσπειρώσει το κάθε κόμμα την εκλογική του πελατεία.

      Επί της ουσίας η συμφωνία έχει να κάνει με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και όχι με το όνομα, το οποίο μέσω επίσημης αλληλογραφίας και κάθε επίσημου εγγράφου έχει αναγνωρίσει προσωρινά και η Ελλάδα εδώ και χρόνια (τώρα απλά η ονομασία θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα). Και κάτι τελευταίο. Γιατί πολλά ειπώθηκαν και για την ιστορία, που πρέπει, βέβαια, και να τη μαθαίνουμε (σωστά) και να μας διδάσκει, αλλά δεν γίνεται να μένουμε προσκολλημένοι σε αυτήν. Δεν γίνεται να ζεις με τις δάφνες του παρελθόντος. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μείνει στο παρελθόν. Και δεν το λέω μόνο για πολιτικά θέματα. Ποιον μεγάλο συγγραφέα, ποιητή, συνθέτη, τραγουδιστή έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας; Ποια μεγάλη προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας;

      Αυτή η στασιμότητα είναι που πρέπει να μας προβληματίζει κανονικά. Κάποτε, οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, όπως υποστηρίζουν και ιστορικοί από όλο τον κόσμο. Δεν λέω να λησμονήσουμε τη συγκεκριμένη επέτειο του 480 π.Χ - το 2020 θα γίνουν και διεθνείς εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια στη Σαλαμίνα - αλλά δεν μπορούμε να μένουμε εκεί. Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα. Τι γίνεται; Η Αθήνα παίρνει ρητές εντολές από την Ουάσινγκτον για θέματα εξωτερικής πολιτικής και από τη Γερμανία για την οικονομία, ενώ το Ιράν είναι μία παγκόσμια δύναμη, η χώρα που τρέμουν όσο καμία άλλη οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη μου εγώ πάντα υποστήριζα τα μνημόνια εφόσον χρεωκοπήσαμε και δεν ήμασταν άξιοι να λάβουμε μέτρα εξυγίανσης από μόνοι μας. Δυστυχώς ο λαικισμός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το χάλι μας και για το γεγονός ότι μας βολεύει όλους να τα ρίχνουμε μόνο σε 300 άτομα και να καλυπτουμε έτσι και τις πάμπολες παθογένειες όλων μας.

      Διαγραφή
    5. Μια ζωή πιστεύω πως ήμασταν λαός που ομφαλοσκοπουσε, αρνούμενος να δει κάποια πράγματα υπό ένα ευρύτερο πρίσμα, κολλημένος στις δάφνες του παρελθόντος. Και δυστυχώς ποτέ δεν κατάφερε να δρασουμε συμφιλιωτικα. Εδώ βλέπεις νέους ανθρώπους και ακόμα αναμασούν πράγματα που έχουν να κάνουν με τον εμφύλιο. Και ας έχουν περάσει από τότε 70 χρόνια και!...κ η Ισπανία πέρασε χειρότερο ίσως εμφύλιο αλλά οι Ισπανοι έχουν καταφέρει να αρθουΝ των εμφυλιοπολεμικων παθών. Εδώ λες και αναζητάμε αενάως -αριστεροί κ δεξιοι- τη διχαστικοτητα στον πολιτικό λογο. Λες κ θέλουμε να τρεφόμαστε συνέχεια από αυτήν
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
  5. Η ιστορία θα δείξει όχι μόνο τις τωρινές ευθύνες κυβερνώντων και κυβερνωμένων, αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες προσώπων και κομμάτων. Κατά τη γνώμη μου, στα εθνικά θέματα τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα λάθη τα κάνουν: (α) οι ανιστόρητοι, (β) αυτοί που νομίζουν ότι το γονιδίωμα των Ελλήνων έχει αλλάξει και (γ) εκείνοι που πιστεύουν ότι σε δέκα χρόνια θα έχουμε ξεχάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στους αντικυκλωνες το καταλαβαίνω γιατι ξεφεύγουμε απο το θεμα του καιρού στους νοτιαδες που εχουμε τώρα γιατί ;Δεν ειναι άδικο να τους υποβαθμίζουμε τοσο πολύ και να μιλαμε για τον πρωθυπουργό και τις αποφάσεις του ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Έχεις δίκαιο, στα του καιρού αυτό που βλέπω είναι μια σταθερή ροή βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στα πολύ ορεινά τμήματα αρχικά. Τα επίπεδα παγοποίησης ξεκινάνε από τα 1500-1600 την Δευτέρα - Τρίτη για να πέσουν στα 700 μ. την Παρασκευή. Στις κλασσικές στο χιόνι ορεινές περιοχές της Ηπείρου από αύριο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή διαφαίνονται γύρω στα 150 χιλιοστά νερού. θα βάζουν συνεχώς χιόνι τα χιονοδρομικά και ίσως και ημορεινές περιοχές προς τα τέλη της εβδομάδας αλλά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός για τη συνέχεια μετά τις 25-26 του μήνα. Για να δούμε... Πάντως η ροή του καιρού φέτος είναι πολύ καλή και νομίζω ότι θα έχουμε ξανά γενικευμένα χιόνια.

      Διαγραφή
    2. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα οι γαρμπήδες μένουν...

      Διαγραφή
    3. Φίλε μας απο NW Pindos να παρακολουθείς και τον καιρό στις Άλπεις μήπως βγάλεις κάποιο συμπέρασμα για τον καιρο της περιοχής μας.

      Διαγραφή
    4. Θα συμφωνήσω. Έχει κι ο νοτιάς τις χάρες του, παρότι του λείπει η φρεσκάδα. Εχθές η μέρα είχε αναπάντεχη ποτιστική βροχή σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου. Όχι κάτι σπουδαίο, αλλά το αναπάντεχο έχει συχνά κάτι το όμορφο. Σημειώνω βέβαια ότι προγνώσεις δεν είχα δει, οπότε ίσως και να ήταν μόνο για μένα απρόσμενο. Κατά τα άλλα, οι κυβερνήσεις πέφτουνε και τίποτα δεν αλλάζει. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Οπότε ας μείνουμε στον γαρμπή! Καλή Κυριακή σε όλες και όλους.

      Διαγραφή
    5. Ο οποίος Γαρμπή ξαναεφερε από χθες βράδυ βροχούλες κατά περιόδους κ εδώ στο νησί
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    6. Οι οποίες βροχουλες εξελίχθηκαν σε κανονικό "μουσωνα" στην πόλη της Ροδου το τελευταίο δίωρο. Κλασική χειμωνιάτικη Ρόδος με τρελές ραγδαιοτητες βροχής αλλά κ σύντομη βελτίωση συνήθως.
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
  7. NW Pindos
    Πρέπει να μας προβληματίσουν τα εξής: α) Η Μακεδονία αποτελεί ονομασία γεωγραφικού διαμερίσματος της Ελλάδας (καθιερωμένη ονομασία), όπως λέμε δηλαδή Θεσσαλία, Ήπειρος κλπ. Μπορεί ένα κράτος βάσει των διεθνών συνθηκών να λάβει όνομα στο οποίο να περιλαμβάνεται μια τέτοια ονομασία; β) Υπάρχει γεωγραφικά Μακεδονία που να εκτείνεται εντός του σημερινού κράτους των Σκοπίων; Από εδώ ξεκινάνε όλα και από εδώ ξεκινάνε και οι ευθύνες μας διαχρονικά. Γιατί επί σειρά δεκαετιών αποδεχόμαστε ότι υπάρχει γεωγραφικά Μακεδονία του Πυρίν στη Βουλγαρία και ότι τα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας εκτείνονται βορειότερα της Ελλάδας εντός των Σκοπίων; Πως αποδεικνύεται αυτό; Να σημειωθεί ότι κατά την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου παρουσιάστηκαν δύο χάρτες. Ο ένας εξ αυτών εμφάνιζει ως γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία μόνο αυτό που βρίσκεται εντός της σημερινής Ελληνικής Επικράτειας και ο άλλος (που κατατέθηκε από Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ.) που αποτυπώνει ως Μακεδονία και έκταση εντός της Βουλγαρίας και του κράτους των Σκοπίων. Έγκριτοι ιστορικοί υποστηρίζουν (εδώ ακριβώς έχει ιδιαίτερη σημασία η ιστορία κοντά και σε άλλα βέβαια) ότι οι Μακεδόνες Βασιλείς καθόρισαν τη Μακεδονία γεωγραφικά όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Το ότι ο Φίλιππος προχώρησε βορειότερα λόγω προκλήσεων που δεχόταν από σλαβόφωνα φύλλα για να τα εκτοπίσει βορειότερα και μακριά από το Μακεδονικό έδαφος δεν σημαίνει ότι επεξέτεινε τα όρια της Μακεδονίας βορειότερα όπως υποστηρίζουν σήμερα λαθεμένα οι γείτονες προκειμένου να θεμελιώσουν τις απόψεις τους, γ) γιατί επί σειρά ετών ως χώρα δεν χρησιμοποιούμε τον όρο βόρεια Μακεδονία και λέμε μόνο Δυτική, Κεντρική και Ανατολική; Η βόρεια ποια είναι κατά τη γνώμη μας τόσα χρόνια; Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο.
    ΥΓ. Η σημασία του καιρού: Θα έπρεπε ενδεχομένως να τεθεί διάταξη στη συμφωνία κατά την οποία η κύρωση της θα γίνει σε συνεδρίαση η οποία κατ΄ εξαίρεση θα πραγματοποιηθεί στο οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο (υψόμετρο 2650 μ.) και αποκλειστικά και μόνο στο διάστημα από 25 Ιανουαρίου μέχρι 10 Φεβρουαρίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα
      ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι
      κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα
      των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι...»
      (Κωστή Παλαμά, «Γύριζε»)

      Διαγραφή
  8. Δυστυχώς όσοι δεν είμαστε ανιστόρητοι και δεν ξεχνάμε νοιώθουμε πολύ προδομένοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλυμπος και Όσσα καλά κρατούν τα χιόνια τους παρά την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.Σήμερα το μεσημέρι στην Τερψιθέα Λάρισας στα 110-120m,το χιόνι αρνιόταν να υποκύψει,κοσμώντας επιλεγμένα ανήλια κεραμίδια.Ίσως και γιαυτό να αρέσει πολύ σε μερικούς Έλληνες το χιόνι,γιατί αντιστέκεται στα προγνωστικά μοντέλα, πέρα από κάθε λογική,όπως ο Κοσκινάς και οι άνδρες του το 1912,καλό Παράδεισο να έχουν όπου επισκοπεί το φως του προσώπου του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.Χρήστος Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ρε παιδια καλα τα ιστορικα αλλα κοιταξτε τον χαρτη και την εποχη που αναφερετε οκτωμβρης...ενα καλο ριτζ στην δυτικη ευρωπη και χιονι με παγετο στα ημιορεινα της δυτικης μακεδονιας..ποσο συχνος ειναι πια αυτος ο χαρτης?....δασκαλε θα ερθει ο σιβηρηκος φετος..η θα μας παρει παλι ο υπνος για 6 σερι φλεβαρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για πρώτη φορά τον φετινό Ιανουάριο ήταν κι άλλοι δύο λουόμενοι σήμερα Κυριακή στην αγαπημένη μου ακτή, καθώς ο νοτιάς έκανε υποφερτά, αλλά και κάπως θολά τα νερά. Ακριβώς αντίθετη εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι μετεωρολόγοι προβλέπουν το κρύο να κρατάει μέχρι τις αρχές Φλεβάρη, με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν ως τους -10 βαθμούς, όπως αναφέρει το Skynews. Θα υπάρχει, μάλιστα, εκτεταμένος παγετός, πάγος και χιόνι. Στη Σκωτία είναι οι περισσότερες περιοχές που τα θερμόμετρα θα δείξουν -10 βαθμούς, στη βόρεια Αγγλία και την Ουαλία θα υποχωρήσουν μέχρι τους -7, ενώ τα Midlands θα έχουν 3 και το Λονδίνο 2 βαθμούς. Χιόνι, χαλάζι και βροχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέσα στην εβδομάδα και συγκεκριμένα 5 ως 10 εκατοστά φρέσκου χιονιού θα πέσουν σε διάφορες ορεινές περιοχές.

    Μία αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση που σημειώθηκε στα τέλη Δεκέμβρη ευθύνεται για το ψυχρό κύμα στη Βρετανία αυτές τις μέρες. Και σύμφωνα με το μετεωρολογικό γραφείο το κρύο θα είναι έντονο τόσο στα τέλη του Γενάρη, όσο και στις αρχές Φλεβάρη, με παγετό τις νύχτες, που τοπικά μπορεί να είναι ισχυρός. Με τέτοιο ψύχος υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για χιόνι και σε χαμηλότερα υψόμετρα, ωστόσο, στα νότια οι συνθήκες θα είναι πιο ήπιες.

    Η Δημόσια Υγεία της Βρετανίας συστήνει στον κόσμο να διατηρεί ζεστά τα σπίτια του στους 18 βαθμούς Κελσίου και να έχει το νου του σε φίλους και γείτονες, που μπορεί να είναι ηλικιωμένοι και να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Με τον κρύο καιρό οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο, όπως και όσοι έχουν άνοια ή, αλτσχάιμερ, διότι μπορεί να παραμελήσουν να προστατευτούν και να ντυθούν ζεστά.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-forecast-cold-snap-to-last-well-into-february-with-temperatures-plunging-to-10c-11611715
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εντάξει, το κάνατε μπάχαλο κι αυτό το blog... καληνύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Κάθε κριτική στα σχόλια μας, που διατυπώνονται για τον καιρό ή (πολύ σπάνια και χωρίς κατάχρηση πιστεύω) για άλλα θέματα είναι ευπρόσδεκτη, πρέπει να γίνεται και την παρακολουθούμε με προσοχή αρκεί η κριτική αυτή να γίνεται με επιχειρήματα που συμβάλουν σε μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.

      Διαγραφή
    2. pindos

      μονο που εδω εχουμε ενα καιρικο blog και οχι ενημερωτικο και γιαυτο και μονο θα πρεπει να αναφερομαστε μονο σε οτι αφορα τον καιρο.
      Απλα σημερα λιγο-πολυ παρεκτραπηκαμε απο το αντικειμενο του θεματος που σε αυτο το blog ειναι μονο ο ΚΑΙΡΟΣ.Επισης ακομα και στον καιρο "ξεφευγουμε"λεγοντας τους ποθους μας,ειτε δυσανασχετοντας και τα βαζοντας με τον καιρο οταν δεν κανει το χατιρι μας, να μας ριξει χιονι στις βεραντες του σπιτιου μας.


      υγ:στην βορεια πινδο φετος πως τα παει ο φετινος χειμωνας?
      αξιζει τιποτα ή θα επρεπε να ηταν πιο "σκληρος"?

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    3. Ειναι καλός με αρκετό χιόνι και θερμοκρασίες συντήρησης χιονιού( ολικος παγετός).
      Καλημέρα σε όλοι την παρέα

      Διαγραφή
    4. NW Pindos
      Παραδοσιακός χειμώνας και στα ορεινά βαρυχειμωνιά θα έλεγα (ορεινά θεωρώ περιοχές τουλάχιστον από 900 μ. και πάνω). Αλλά και η Καρδίτσα, όπου βρίσκεσαι, δεν πάει πίσω νομίζω (περιοχή λίμνης Πλαστήρα, χωριά Αργιθέας κλπ. πρέπει να βιώνουν δυνατό χειμώνα).

      Διαγραφή
  13. Τέλος τα "εξωσχολικά", φίλοι μου. Είναι καιρός να γυρίσουμε στον καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά το κουράσαμε το θέμα.
    Δε βγάζει πουθενά αυτή η συζήτηση εδώ μέσα.Νομίζω το καλύτερο είναι λίγα λόγια κ καλά!
    Τα υπόλοιπα στις ειδήσεις.
    Ο καιρός έχει τεράστιο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα κ πρέπει να ξανά επανέλθουμε σ'αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητήρια στον κύριο ζιακόπουλο για τα ιστορικά και πολύτιμα άρθρα πού δημοσιεύει, δίνοντας γνώση με ιστορικά γεγονότα στους ενδιαφερόμενους και όχι μόνο. Καλημέρα και καλή εβδομάδα με υγεία και καθαρό μυαλό. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στα του καιρού λοιπόν, Ισχυρότατες καταιγίδες, οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα (τοπικές πλημμύρες σε δρόμους, κατολίσθηση, διακοπές ρεύματος), σάρωσαν όλη τη νύχτα τη Ρόδο και μέχρι πριν λίγο έβρεχε δυνατά (ακόμα βρέχει σε διάφορες περιοχές του νησιού). Πολύ νερό πραγματικά όλο τον Ιανουάριο στο νησί και έχει αρχίσει να υπάρχει κορεσμός στο έδαφος....Ο δε μηνιαίος υετός έχει ξεπεράσει στην πόλη τα 260 χιλιοστά
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εκμεταλλευόμενος,τις καλές ημέρες του Σ/Κ,ασχολήθηκα με αγροτικές δουλειές και στις δύο αυτές ημέρες, η επαφή μου με την φύση, πέρα της σωματικής κούρασης,με αναζωογονήσε,σε μεγάλο βαθμό και μπόρεσα να δω και να διαπιστώσω ακόμη μια φορά τα σημάδια που δείχνουν ότι θα υπάρχει συνέχεια του χειμώνα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το απαραίτητο διάλειμμα, που το υπολογίζω μετά το πρώτο 10ημερο του Φλεβάρη. Πριν όμως,θα έχουμε πολλά, καλά και ποικιλα φαινόμενα.Φαινεται όμως το τέλος Φλεβάρη και σχεδόν όλος ο Μάρτιος να κυλά με μεγάλο ενδιαφέρον. Ελπίζω και εύχομαι να μην υπάρχουν προβλήματα και ζημιές.
    Οι "μετεωρολογοι"μου,παραμένουν αφαντοι και καλά κρυμμένοι στο ζεστό σπιτικό τους.Καλο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή