Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την κεντρική Μεσόγειο προς την περιοχή μας θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλάζι και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι. Πέρα από αυτά, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σάββατο (26/1) βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται κυρίως στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση, αν και δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ.  Την Κυριακή (27/1) τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θράκη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στη ΒΔ Ελλάδα σε ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Τη Δευτέρα (28/1) βροχές προβλέπονται στη Δ. Ελλάδα και πιθανώς αργότερα στο Α. Αιγαίο, τη Θράκη, τις Κυκλάδες και τη Δ-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η παγωνιά θα υποχωρήσει σε όλες τις περιοχές.
                                                                             
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Δ. Μακεδονία). Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι Ν-ΝΑ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 13 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 11 βαθμούς.

32 σχόλια:

  1. NW Pindos
    ...θα κάνουμε απολογισμό το Σάββατο. Τελικά αποδειχθήκαμε φειδωλοί στις εκτιμήσεις για τα ύψη χιονιού, προβλέψαμε λιγότερα ύψη χιονιού από αυτά που πραγματικά τελικά θα έχουμε. Είχα γράψει για 1,5 μ.+ όλες τις ημέρες μέχρι το Σάββατο, ενώ ήδη 1,5μ. + έριξε μόνο Τρίτη - Τετάρτη ειδικά πάνω από τα 1300μ. και ο χιονουετός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι θα είναι σαφώς περισσότερος σε σχέση με τις ημέρες Τρίτη - Τετάρτη. Η εκτίμηση χιονουετού για ορεινά Δ-ΒΔ χώρας Παρασκευή πρωί έως Σάββατο μεσημέρι φτάνει περίπου τα 85mm!!, που σημαίνει ότι στα ορεινά πάνω από τα 1400μ. που θα επικρατούν συνεχώς αρνητικές Τ θα προστεθεί άλλο τόσο και περισσότερο χιόνι πάνω στο ήδη υπάρχον.
    σ.σ. τα παραπάνω ύψη αφορούν ορεινά - πολύ ορεινά. Αναλογικά θα έχουμε χιονοστρώσεις μέχρι το ύψος των ημιορεινών αλλά δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση σε ύψη διότι δεν γνωρίζω πως κυμαίνονται αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες στα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας και αν π.χ. με +2 ή +3 θα έχουμε χιονόπτωση ή χιονόνερο - βροχόπτωση. Από τα 1200-1300μ. και πάνω στην ατμόσφαιρα νομίζω υπάρχει καλύτερη θερμοκρασιακή ισορροπία (τα χαμηλά από Μεσόγειο παρουσιάζουν κάποια αστάθεια σε τέτοια θέματα θερμοκρασιακής ισορροπίας στα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας, έχω ακούσει ότι π.χ. μπορεί να έχεις σε χαμηλό υψόμετρο θερμοκρασία +1,+2 και να μη χιονίζει επειδή σε ψηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας να διαπερνά θερμό ρεύμα, από ένα υψόμετρο όμως και πάνω είναι δύσκολο να συμβεί αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βουνά γυρω απο την πόλη των Ιωαννίνων φαίνονται πολυ ασπρισμένα σίγουρα έχει 1,5 μέτρο χιόνι και έρχεται το επόμενο...

      Διαγραφή
    2. Για τα χαμηλά της μεσογείου που είναι "μπαρουτιασμένα" με τεράστια ποσά αστάθειας κ υγρασίας(συν τους θερμούς νότιους ανέμους που κουβαλάνε μαζίτους)έχεις δίκιο ότι δε μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ημιορεινά τμήματα.Είναι πραγματικά ρίσκο καθώς ανάλογα με τη μορφολογία της κάθε περιοχής κ την έξαρση της έντασης του φαινομένου σε αυτήν,καθορίζετε κ αν θα χιονίσει.
      Με λίγα λόγια μπορεί στη μία περιοχή στα 650 μέτρα να βγάζει πυκνή χιονόπτωση κ σε άλλη σχετικά κοντά στα 800μ να βρέχει.
      Πάντως η δυτική Μακεδονία αύριο λόγω τού κλίματος κ των ανέμων που θα έχει πιστεύω ότι έχει τις περισότερες πιθανότητες να χιονιστεί εκ νέου αρκετά καλά μέχρι χαμηλά.
      Οι υπόλοιποι από τα 900-1000μ κ πάνω σίγουρα θα ξανά δούμε πολύ χιόνι κ πάλι!

      Διαγραφή
  2. Με τέτοιο καιρό,βλέπω να έχουμε όμορφες στιγμές απο θέμα Κύματος αύριο στον Πειραιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα,θα φουσκώσει όλος ο Σαρωνικός με τον θυελλώδη νοτιά αύριο!

      Διαγραφή
  3. Υποθαλάσσια δελτία ειδήσεων στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής...

    Ακόμα και όσοι βαριούνται τα δελτία ειδήσεων, σίγουρα θα βρουν ενδιαφέροντα αυτά του Skynews, που θα μεταδίδονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τους ωκεανούς. Μικρά υποβρύχια θα καταδυθούν στους κοραλλιογενείς κήπους, αλλά και στη ζώνη του λυκόφωτος στα 300 μέτρα βάθος. Τα τρίωρα προγράμματα θα χρησιμοποιήσουν πρωτοποριακή τεχνολογία για να μεταδώσουν εικόνες από την Aldabra, την πιο απομακρυσμένη κοραλλιογενή ατόλη, 600 μίλια νοτιοδυτικά από τις Σεϋχέλλες. Το νησάκι είναι γνωστό και σαν Γκαλαπάγκος του Ινδικού Ωκεανού, επειδή ζουν εκεί πολλά ενδημικά είδη, ενώ η πληθώρα καρχαριών και άλλων θηρευτών δείχνει και την υγεία του οικοσυστήματος. Αλλά η πλαστική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή συνιστούν μεγάλες απειλές.

    Στην επιστημονική ομάδα που θα φέρει σε πέρας το εγχείρημα υπάρχει ενθουσιασμός, καθώς θα αποκαλυφθεί ένας άγνωστος κόσμος στο ευρύ κοινό και είναι ενδεικτικό ότι αν και οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% του πλανήτη, μόλις ένα 5% έχει εξερευνηθεί. Αν και στα ρηχά νερά βουτούν πολλοί δύτες, βάθη κάτω από τα 40 μέτρα σπάνια τα επισκέπτονται. Οι ωκεανοί είναι το τελευταίο σύνορο, το τελευταίο κομμάτι του πλανήτη μας, το οποίο δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα. Η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα υπάρχει στους κοραλλιογενείς υφάλους, που αν και καλύπτουν μόλις το 1% του βυθού, φιλοξενούν το 25% των θαλάσσιων ειδών.

    Αλλά η υπερθέρμανση μπορεί να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς αρκούν 1-2 επιπλέον βαθμοί Κελσίου για να αφαιρέσουν την άλγη από τα κοράλλια, που δεν θα επιβιώσουν. Ακόμα κι αν συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς, το 99% των κοραλλιών στα ρηχά νερά θα πεθάνει. Και μετά θα εξαφανιστούν και τα ψάρια χωρίς κοράλλια, τα οποία έχουν βιώσει περισσότερες αλλαγές τα τελευταία 50 χρόνια, από ό,τι τις προηγούμενες χιλιετίες. Στο νησάκι Alabra συσσωρεύονται τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων ακόμα και η από τη νοτιοανατολική Ασία και οι Σεϋχέλλες έχουν ανακηρύξει την ευρύτερη περιοχή σε θαλάσσιο πάρκο.
    https://news.sky.com/story/sky-to-broadcast-first-live-tv-news-coverage-of-underwater-world-11615868
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ στην πόλη της Ρόδου έχουμε αισίως φτάσει στα 300 χιλιοστά μηνιαίου υετου. Η γη παρουσιάζει σημαδια κορεσμου. Και έπεται κ συνέχεια. Εκτός από βροχή, δυνατό ΝΔ άνεμο, και κάποια αστραποβροντα, το μενού της ημέρας εδώ είχε κ σεισμό ο οποίος σημειώθηκε γύρω στις τεσσερησημισι το απόγευμα κ είχε μεγεθος στα 5 ρίχτερ. Και πριν 4 μέρες είχε κάνει κι άλλον σεισμό (ασθενεστερο). Ταρακουνηθηκαμε καλουτσικα- ειδικά στη νότια Ρόδο. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ζημιές αν κ βλέπω ότι γενικώς μας "γυροφέρνει"
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πριν λίγο έμαθα ότι υπήρξαν μικροζημιες σε λιγα παλιά σπιτια σε χωρια της νότιας Ρόδου
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να πάνε όλα καλά Θάνο. Καλύτερα πολλοί μικροί σεισμοί, παρά ένας μεγάλος.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Η βροχή συνεχίζεται αδιάκοπα στην Καλλιθέα, μετά τη δυνατή καταιγίδα στις 08:00 που κράτησε μισή ώρα. Από το παράθυρο του γραφείου μου διακρίνω (αν και όχι πολύ καθαρά) την Καστέλλα, αλλά από εκεί και πέρα τίποτε. "Και η βρόχα έπεφτε στρέιτ θρου", που έλεγε και ο μέγας Ζαμπέτας.

    Και σύμφωνα με τα μοντελάκια μας, μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του Φλεβάρη θα συνεχίσει να πέφτει "στρέιτ θρου". Πιο συγκεκριμένα, κάθε 4-5 μέρες φαίνεται και ένα νέο χαμηλό να έρχεται από δυτικά με πολλά και καλά νερά (μακάρι να μην μείνει εν τέλει παραπονεμένος ο Σιμούλης και η Βόρεια Ελλάδα φέτος). Για να δούμε αν θα επαληθευθούν, αν και φέτος "το πάνε καλά το γράμμα"!.

    Ως συνέπεια των πολλών βροχών και του χιονιού που συσσωρεύεται στα βουνά, σήμερα έσπασε και το ρεκόρ αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ που κρατούσε από το 2006. Η 25η/1/2019 είναι η ημέρα με το μέγιστο αποθεμάτων των ταμιευτήρων. Βέβαια πρέπει να περιμένουμε το τέλος του χειμώνα και των 2 πρώτων μηνών της άνοιξης, όταν τελειώσει η περίοδος των βροχών και λιώνουν και τα χιόνια, για να δούμε τον απολογισμό και να φανεί αν και τότε τα αποθέματα ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2006, αλλά πλέόν οι ενδείξεις είναι σαφείς.

    Δείτε εδώ το δελτίο αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ: https://www.eydap.gr/TheCompany/Water/SavingsPage/

    Καλημέρα σε όλη την μετεω-παρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα καλά νέα της ημέρας!!!
      Θάνος Κοτταράς

      Διαγραφή
    2. Η ΕΥΔΑΠ είναι για την Αθήνα. Το μεγάλο πρόβλημα τις προηγούμενες χρονιές ήταν στα νησιά, μάλλον όμως και εκεί θα την βγάλουν καλά φέτος το καλοκαίρι

      Διαγραφή
    3. Το ξέρω πολύ καλά φίλε...αλλα από τη στιγμή που στην Αττική μένει ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν μπορείς να μην το σχολιάσεις ως καλη είδηση. Όσο για τα νησιά, υπάρχουν πάγια δυστυχώς ζητήματα στα μικρα νησιά που έχουν να κάνουν με το δίκτυο κ που όσο κ να βρέξει σε νομίζω ότι λύνονται. Εδώ στη Ρόδο, η τοπικη μας ΔΕΥΑΡ έχει κάνει ανακοινώσεις για υπερεπαρκη αποθέματα στο φράγμα του Γαδουρα (κεντρικά του νησιού), αλλά απο αυτό ουσιαστικά υδρεύεται η πόλη της Ρόδου κ τα κεντροβορεια του νησιού, ενώ η νότια Ρόδος δυστυχώς δεν είναι ακόμα στο δίκτυο διασύνδεσης. Το καλό τουλάχιστον με τις πολλές βροχές φετος είναι ότι γεμίζουν οι γεωτρήσεις από τις οποίες υδρευονται τα μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και κάποια χωριά στα νότια
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλη την παρέα,αργησε πολύ να έρθει Μυτιληνη ή κακοκαιρία,4 το απόγευμα κ τώρα ήρθε μανιασμένος θα έλεγα,ο τρελονοτιας,μαζι με ψιλόβροχο,οι ισχυρές νεροποντές που περιμένουμε,λογικα το βράδυ οταν πέσει ο αέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω να γράψω πολλά, μόνο, νερό νερό, νερό και νερό και πάλι νερό...Μάς τρέλανε στο νερό όλα τα Καμποχώρια στην κωπαιδα έχουν πλημμυρίσει, τι άλλο να γράψω,ότι αυτή την ώρα δεν βλέπεις Απο την σκοτεινιά και την βροχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους. Χριστόδουλε και Χρήστο Κομπ. εμείς θα μείνουμε ευχαριστημένοι με τα 6 mm μας σήμερα.

      Διαγραφή
    2. Τι να πω Χρήστο Σιμούλη, φέτος δεν σας πάει καθόλου. 38,6mm βροχής στη Θεσσαλονίκη (http://penteli.meteo.gr/stations/thessaloniki/), αλλά και γενικά από 35 μέχρι 70mm η κεντρική Μακεδονία, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα γενικά έχει πάει πολύ καλά. Μακάρι τους ερχόμενους 2 μήνες να δείτε κάτι παραπάνω για να πατσίσετε!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  9. Χαμηλό πάσης Ελλάδος!
    Όλη η χώρα πήρε νερά από αυτό το ομολογουμένος υπέρ-βαθύ βαρομετρικό(990hp πίεση ατμοσφαιρική έχω να δω πολύ καιρό σε πολλές περιοχές της χώρας μας).
    Να τονιστεί μόνο ότι περιοχές της ΒΔυτικής χώρας,της Θεσσαλίας κ της κεντρικής Μακεδονίας πήραν τελικά το λιγότερο νερό σήμερα(σε σχέση πάντα με αυτά που έταζαν τα μοντέλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο φίλος ο Γιώργος Λαμέρας είναι καλά; Έχουμε πολύ καιρό να τον δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χριστοδουλε έχεις δίκιο,κ εδώ Μυτιληνη,ενα από τα ίδια,σε πολλές περιοχές μέσα στα λιοδεντρα,μπαινεις στο χωράφι κ βουλιάζουν τα πόδια σου,πολυ ευεργετικές οι βροχές,ομως χωρίς ανάπαυλα,εχει γίνει κουραστική κ επικίνδυνη θα έλεγα,η όλη φαση,αυτο που χρειαζόμαστε,ειναι λιακαδες,κ ξεροβορι,αλλα δυστηχως,δεν βλέπω να έρχονται,ουτε με τον φλεβαρη,μακαρι να πέσω έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ καλή πρόγνωση...για τις Κυκλάδες 100% μέσα έπεσες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι όχι μόνο σκοτεινιά και βροχή, όπως λέει και ο Χριστόδουλος παραπάνω, αλλά και σκόνη. Η βροχή ήταν από αυτή την άποψη σήμερα ευεργετική, γιατί -νομίζω θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι- δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον σκονόκαιρο. Στην πρώτη ανάπαυλα της βροχής φάνηκε ότι όλα έχουν γίνει κόκκινα (αυτοκίνητα, μπαλκόνια κ.λπ.). Η συνέχεια που ακολούθησε μάλλον τα ξέπλυνε κάπως. Θα δείξει στο... στέγνωμα! Πάντως, αυτή η θολούρα και η σκόνη μου δημιούργησαν ένα δυσοίωνο προαίσθημα για την εξέλιξη του υπόλοιπου χειμώνα. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι σκονοεισβολές συμβαίνουν την άνοιξη. Αν μπορεί ο κύριος Ζιακόπουλος ή όποιος γνωρίζει, ας μας πει πόσο σύνηθες είναι να έχουμε σκόνη τον Ιανουάριο. Πάντως, μπορεί ακόμα κι αυτό να συμπεριληφθεί στις ποικίλες συγκινήσεις που μας χαρίζει ο φετινός χειμώνας. Μέσα σε αυτές μπορώ να προσθέσω και την εντυπωσιακή χινοστοιβάδα που προκλήθηκε προ λίγων ημερών στους δίδυμους καταρράκτες στο ομώνυμο χωριό της Άρτας. Κυκλοφόρησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραβηγμένο από το τουριστικό περίπτερο της περιοχής, όπου κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης οι καταρράκτες κατέβασαν σχετικά μεγάλες ποσότητες χιονιού (υποθέτω εξαιτίας του λιωσίματος). Καλή συνέχεια σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δάσκαλε πρόγνωση για ΣΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε παιδιά διαβάζω το blog 4 χρόνια και με έχει στεναχωρήσει πολύ η "εξαφάνιση" του Γιώργου Λαμέρα".Γνωρίζει κανείς γιατί δε γράφει πια;Δυσαρεστήθηκε με κάποιον από τη παρέα η συμβαίνει κάτι άλλο;
    Φιλικά,Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελειώνοντας το χθεσινό μου σχόλιο και βλέποντας να έχει κόψει λίγο η βροχή, είπα να βγάλω τα σκυλιά μου μια βόλτα. Σε λιγότερο από 10 λεπτά, τα άφησα μόνα τους να συνεχίσουν, καθώς η βροχή,ανακατεμένη με χαλάζι, έγινε τόσο δυνατή, που με χτυπούσε στο κεφάλι ,λες και μου έκαναν ...πετροβολη!!Σε λίγη ώρα, γύρισαν και τα σκυλιά, μην μπορώντας να αντέξουν και αυτά τον...ξυλοδαρμό. Έκοψε για λίγο, μόλις νυχτωσε, αλλά συνέχισε μετά τις 8 και έως τώρα ρίχνει ασταμάτητα, άλλοτε πιο σιγά και άλλοτε πιο δυνατά. Έχει πέσει απίστευτο νερό στην περιοχή μου και καταλαβαίνω απόλυτα τον Χρήστο Σιμουλη, που δικαιολογημένα έχει παράπονο. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή και τους έχει βάλει στην"απομονωση"ο καιρός. Σίγουρα ο κ.Ζιακοπουλος η κάποιος άλλος που έχει τις ανάλογες γνώσεις, να μπορεί να το εξηγήσει.Εγω το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να τους στείλω όση περισσότερη θετική ενέργεια γίνε ται.Υ.Γ:Όλοι, λίγο πολύ,στεναχωριομαστε, που λείπει από την παρέα μας, ο Γιώργος Λαμερας.Δεν νομίζω να έχει παρεξηγηθεί από κάποιο σχόλιο, καθώς προσωπικά δεν θυμάμαι να έγινε κάτι το ιδιαίτερο. Σίγουρα για μην γράφει,κάποιο σοβαρό πρόβλημα υπάρχει. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει και θα είναι πάλι μαζί μας.Οποιος όμως μπορεί και θέλει, ας τον συμπεριλάβει στην προσευχή του.Αυτο σίγουρα θα βοηθήσει. Καλημέρα σε όλους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα, πολύ νερό τις τελευταίες μέρες, που βοηθάει και την λίπανση που έκανα στις ελιές πριν δυο εβδομάδες. Τις κληματαριές φοβάμαι που τις έχω κλαδέψει από τις 15 Γενάρη (Γενάρη μήνα κλάδευε φεγγάρι μην κοιτάζεις), μην το πολύ νερό φέρει προβλήματα πριν τα φουσκώματα. Στην επικείμενη εξέλιξη βλέπω τον χειμώνα να κρύβεται για δυο εβδομάδες. Μακάρι να επανεμφανιστεί δριμύτερος μην πάθουμε τα περσινά, αν και η καθυστέρηση των αμυγδαλιών κάτι θέλει να δείξει….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φώτη έχεις δίκιο ότι αυτό το χαμηλό δεν επηρέασε αυτές τις περιοχές που ανέφερες όπως έδειχναν τα μοντέλα,και κατα βάθος δε με χάλασε καθόλου αυτή τη φορά,γιατί ήδη τα ποτάμια είναι φουσκομενα οχι μόνο στην περιοχή μου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.Ο φίλος Καρδίτσα σωστά είπε προχτές ότι αυτός ο Χειμώνας έχει κάτι απ τον περσινό,φυσικά όμως είναι νωρίς για τέτοια συμπεράσματά. Απολαμβάνουμε σήμερα λοιπόν τον καταπληκτικό Μαιστρο που μας χαρίζει αυτήν την ατμοσφαιρα και τα ωραία έντονα χιονισμενα τοπία γύρο μας...
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σε όλους,εντονη καταιγίδα,μ ε κεραυνούς κ χαλαζόπτωση,πριν λίγο στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πριν λίγο, ήμουνα με τον γιο του φίλου του,που έρθει εχθές το βράδυ από Κύπρο. Λοιπόν, έχουμε τα εξής:Το πρώτο 15μερο του Γενάρη,307mm νερού και συνολικά μέχρι και τις 10 το πρωί που σταμάτησε η βροχή,492mm που έχει καταγράψει ο σταθμός. Ασύλληπτα νούμερα.
    Ενας φίλος μου είπε το πρωί, ότι πολλά χωριά της Κωπαιδος έχουν τόσο νερό όσο ποτέ, πλημμύρισαν πολλά σπίτια,έβαλαν τα τρακτέρ τους με τις αντλίες να τραβήξουν, αλλά δεν έχουν που να τα πάνε, καθώς όλα τα κανάλια είναι γεμάτα ως πάνω.
    Οι ΝΑ άνεμοι μαζί με την βροχή,έλιωσαν τα χιόνια κάτω από τα 1000 μέτρα και πλημμύρισε όλη περιοχή. Μόνο τις πρωινές ώρες με τον δυτικό άνεμο, κρύωσε ο καιρός και το γύρισε σε χιόνι πανω απο τα 1200-1300 και δεν επιδεινωθηκε περαιτέρω η κατάσταση.
    Φίλε Λευτέρη, δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα με την κληματαριά σου,γιατί αυτή την εποχή, είναι σε χειμερία νάρκη. Ζημιά υπάρχει όταν έχει ανεβάσει χυμούς, αλλά όπως έγραψες και εσύ, ακόμα δεν έχουν φουσκώσει ούτε οι αμυγδαλιές, μην φοβάσαι λοιπόν τα κλήματα.
    Σωστό κι αυτό που είπες:Γενάρη μήνα κλαδευε, φεγγάρι μην κοιτάξεις .Μόνο να θυμάσαι τουτο:Όποιο μήνα και να κλαδευεις και για όλα τα δέντρα,το φεγγάρι να είναι ΠΑΝΤΑ όταν γεμίζει και ποτέ μα ποτέ, όταν χάνει. Δοκίμασε το και στην πορεία θα καταλάβεις το γιατί. Και φυσικά ποτέ να μην πειράζεις τίποτα, όταν το φεγγάρι,είναι θαμπό (ειδικά στην μεση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όντως Χριστόδουλε πάρα πολύ νερό στην περιοχή σου κ μαζί με το λιώσιμο των προηγούμενων πυκνών χιονοπτώσεων στα χαμηλότερα υψόμετρα πολύ λογικό το αποτέλεσμα των πλυμμηρών που μας είπες.Να φανταστείς στην περιοχή μου έχουμε μαζέψει απο 200 έως 300 χιλιοστά κατά μέσο όρο αυτό το μήνα από τους υπάρχοντες σταθμούς μας κ η κατάσταση είναι ήδη οριακή καθώς από Δευτέρα ξεκινά νέος γύρος βροχοπτώσεων.
    Υ.Γ. Με το Χριστόδουλο τα έχουμε πεί κ τα λέμε κ προσωπικά συχνά αλλά όσον αφορά το θέμα κ την απουσία του Γιώργου Λ. που με λυπεί πάρα πολύ όλο το τελευταίο διάστημα έχω να πω κ εγώ με τη σειρά μου πιά με σιγουριά ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει κ εύχομαι να τελειώσει όσον το δυνατό με τον καλύτερο τρόπο κ να επιστρέψει υγιής στο μπλογκ.
    Αποκλείετε να απουσιάζει ο Γιώργος κ να μη δίνει ένα σημάδι ύπαρξης εδώ κ πάνω από ένα μήνα κ νομίζω ότι θα ήταν καλό με κάποιο τρόπο(τηλέφωνα,μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν γνώριζει κάποιος κάτι)να μάθουμε τι έχει συμβεί μόνο κ μόνο από ανθρώπινο ενδιαφέρον καθώς ο Γιώργος είναι η ψυχή του μλπογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Και εδώ στη Ρόδο βροχερή ήταν η ημέρα κ με ηλεκτρικά. Πολύ μεγάλο ύψος βροχής σημειώθηκε στο ορεινό χωριό του Εμπωνα (80 χιλιοστά περίπου), όπου μέχρι πριν λίγο είχε καταιγίδα
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φέτος κατά την προσωπική μου άποψη, μπορώ να πω ότι φέτος έχουμε όλα τα καιρικά φαινόμενα, βροχές, χιόνια , καταιγίδες. Βέβαια είχα στεναχωρηθεί η αλήθεια είναι, ότι το φθινόπωρο ψάχναμε τις βροχές άλλα μας αποζημίωσε η συνέχεια, και έπεται ακόμα καιρική συνέχεια. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή