Σύντομη αλλά έντονη κακοκαιρία κυρίως στα ανατολικά και τα νότια


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη)  ο καιρός της χώρας ουσιαστικά θα επηρεαστεί από ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα κινηθεί από το Ν. Ιόνιο προς την περιοχή των Δωδεκανήσων. Το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις που καλύπτουν τα Β-ΒΑ Βαλκάνια, θα προκαλέσει θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ, καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες περιοχές και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά. Πάντως, στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα βαθμιαία οι βροχές και τα χιόνια θα σταματήσουν, αλλά θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες. Την Τετάρτη (16/1) αναμένεται σχετική καλοκαιρία, με εξαίρεση την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου ως το μεσημέρι θα σημειώνονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Οι Β-ΒΔ άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές θα είναι πολύ χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. Το τριήμερο Πέμπτη-Σάββατο (17-19/1) το βασικό στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ΝΔ ανέμων που θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας. Τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
                                                                             
ΤΡΙΤΗ, 15 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (παραθαλάσσια) νωρίς το πρωί. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -7 έως 6 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά) και στα ΝΔ καταιγίδες. Γρήγορη βελτίωση από τα ΒΔ. Άνεμοι Β-ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 10 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά) και στα νότια καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι Β 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στα νότια και χιόνια στα ορεινά. Στην Κρήτη και πρόσκαιρα στα νησιά του κεντρικού και του βόρειου  Αιγαίου θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου. Άνεμοι Β 8 με 9 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα Ν-ΝΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά) που βαθμιαία θα σταματήσουν. Άνεμοι Β 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 9 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (παραθαλάσσια). Από την αυγή ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 5 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,να στε καλά,καλη εβδομάδα,για να δούμε αύριο στη Λεσβο,θα πέσει χιονακι ή δεν θα το προλάβουμε,συνηθως όταν έχουμε τέτοιες express κακοκαιρίες,μας μένει μόνο το κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ΄ ό,τι καταλαβαίνω οι ισχυροί βοριάδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αύριο. Τουλάχιστον, εκμεταλλευόμενος τη σημερινή καλοκαιρία, καθώς το θερμόμετρο στην Π. Φώκαια έδειξε και 18 βαθμούς υπό τον ήλιο, βέβαια, κατέβηκα με τα πόδια, μισό χιλιόμετρο περίπου, μέχρι τη δαντελένια ακρογιαλιά. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα και αυτοκίνητο, διότι μετέφεραν στη φιλοζωική ένα από τα ατίθασα σκυλιά. Δεν πειράζει κάποιες φορές αξίζει να δοθεί προτεραιότητα και στα σκυλιά. Όπως αποδείχτηκε, άλλωστε, και μετά που τα υπόλοιπα της αγέλης ήρθαν να με βρουν παραλία. Θυμήθηκα σε μία κακοκαιρία του 2017, που ο αρχηγός των ατίθασων σκυλιών περίμενε στο ύψωμα της αγαπημένης μου ακτής μέχρι να βγω από τα παγωμένα νερά. Και τώρα παγωμένα είναι, αλλά κάποια πρώιμα ανοιξιάτικα σημάδια άρχισαν να φαίνονται στον βυθό. Δεν είναι τα μελανούρια, που τα ξεγελάει ο ήλιος και εμφανίζονται ξαφνικά μες του χειμώνα την καρδιά, αλλά ο γόνος, ειδικά του σαργού, που συνήθως βλέπεις τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου και τώρα κολυμπούσε παρέα με τις σαλπίτσες, τις μουρμουρίτσες, τις καλογρίτσες και τα κεφαλοπουλάκια.

    Ας μην βιάζομαι, όμως, να φέρω την άνοιξη, ο χειμώνας έχει ακόμα, ειδικά στη βόρεια από την Ελλάδα, Ευρώπη που πλήττεται και από τη βαρυχειμωνιά και θύματά της, σύμφωνα με το Skynews ήταν και δύο άνδρες από την ομάδα που περιπολεί στις γαλλικές Άλπεις, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τα εκρηκτικά που ρίχνουν στις χιονοστιβάδες, προκειμένου να τις διασπάσουν και να μην υπάρχει κίνδυνος να καταπλακωθούν από μεγάλους όγκους χιονιού οι σκιέρ. Το περιστατικό συνέβη μετά τον θάνατο τριών Γερμανών σκιέρ, ηλικίας 57, 36 και 32 ετών, ενώ αγνοείται ένας 28χρονος που ήταν μαζί τους.

    Συνολικά τα θύματα ανέρχονται σε 26 τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, ανάμεσά τους και δύο Βούλγαροι που έκαναν snowboard στο Πιρίν, ένας 48χρονος Γερμανός που έπεσε με το αμάξι του σε παγωμένο ποτάμι, ενώ ελικόπτερα του αυστριακού στρατού διέσωσαν 66 νεαρούς Γερμανούς. Στο Σάλτζμπουργκ έκλεισαν όλοι οι δημόσιοι χώροι, επειδή υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων από το βάρος του χιονιού και στα αεροδρόμια Φρανκφούρτης και Μονάχου ακυρώθηκαν 120 και 90 πτήσεις αντίστοιχα. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ανατολική Ελβετία από χιονοστιβάδα που έπεσε σε ξενοδοχείο. Υπάλληλος της κρατικής υπηρεσίας ηλεκτρισμού της Αλβανίας έχασε, εξάλλου, τη ζωή του από ανακοπή, όταν επιδιόρθωνε χαλασμένα σύρματα. Επίσης στην Αλβανία έχουν επιστρατευτεί 2.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα χιόνια και να ανοίξουν δρόμους και την πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές.

    Έκτακτα μέτρα έλαβαν σε περιοχές στη νότια Σερβία, όπου τα σχολεία έκλεισαν και διασώθηκαν 10 άνθρωποι μέσα από τα σπίτια τους, με τους δυνατούς ανέμους να περιπλέκουν την κατάσταση για τα συνεργεία διάσωσης. Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, ο μετεωρολόγος Dragan Buric είπε ότι οι 10 πρώτες μέρες του Ιανουαρίου ήταν οι ψυχρότερες εδώ και δεκαετίες, ενώ χιόνισε στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα μετά από εννέα χρόνια. Το χιόνι προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεφωνικές γραμμές και στη βοσνιακή κοινότητα Kladanj, όπου έφτασε το ένα μέτρο και οι τοπικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς ξεμένουν από πόρους και χρήματα.
    https://news.sky.com/story/ski-patrollers-killed-as-explosives-used-to-spark-avalanches-detonate-11606329
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για Αττικη νομιζω οτι θα κατεβουν και πιο κατω εστω για λιγο τα χιονια πχ. Αχαρνες.. δευτερον 9 βαθμους για Αττικη αυριο λιγο υπερβολικο μου φαινεται..για να δουμε τι θα γινει τελικα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ όμως αργά το μεσημέρι με την ηλιοφάνεια στα κεντρονότια προάστια θα φτάσει 9β.
      Η αίσθηση βέβαια πολύ χαμηλότερη!

      Διαγραφή
  4. Πάρα πολύ νερό εδώ στη Ρόδο από χθες βράδυ, ενώ σε κάποια φάση χθες τη νύχτα είχαμε και ηλεκτρικά. Συνεχίζεται σε κάπως πιο ασθενή ρυθμό η βροχή τώρα αν και νομίζω πως το menu θα έχει και συνέχεια! Δυνατές βροχές έχουμε αυτή τη στιγμή σε όλο το νότιο Αιγαίο
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η βόρεια Ελλάδα κ η Ήπειρος πάντως τα πήγε χειρότερα κ από ότι περιμένανε.....μηδενικός υετός τελικά.
    Τα χιονάκια στα υπόλοπα καλά ήταν αλλά όπως το περιμέναμε σε καμία περίπτωση δεν άγγιξαν τα πεδινά.
    Ο παγερός βοριάς μας έμεινε τελικά με σχετικά καλές θερμοκρασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, γεια. Τι εννοείς λέγοντας "καλές", για εμάς, ή για τον κόσμο;

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Χρήστο!
      Εννοείτε μιλάω για εμάς κ γι αυτό που περίμενα εγώ τουλάχιστον να δω, δλδ π.χ. η θεσσαλονίκη απ'ότι είδα είχε 5β πριν λίγο(ήλιος με δόντια όμως)τα Γιάννενα 6β κ η πόλη μου 9β.
      Θέλω να πω ότι εξαιρώντας τον παγερό βοριά ειδικά σε περιοχές που δε φυσά το κρύο είναι αρκετά ανεκτό κ χοντρό λόγω μηδενικής υγρασίας.
      Παρ'όλο αυτά με τα πολλά χιόνια που έχουν πέσει κ με τη φοβερή διαύγεια τα βουνά μας σήμερα φαίνονται μαγευτικά!

      Διαγραφή
  6. Γύρω στις 10 το βράδυ,ξεκίνησε να βρέχει και όλη την διάρκεια της νύχτας,μας τίμησε δεόντως άλλη μια φορά,με πολυ νερό.Οταν έπεσε και άλλο η θερμοκρασία το πρωί, ήδη ο υετος είχε ελαττωθεί και έτσι ένα ψιλό χιονακι που έριξε, δεν κατάφερε ούτε στα κεραμίδια να μείνει.Μετα τις 9,το μόνο που έμεινε,είναι ο πολύ δυνατός και κρύος αέρας. Λογικά,αν δεν τα έχουμε φθάσει, σίγουρα κοντεύουμε τα 300mm βροχής και είμαστε στα μισά του μήνα!.Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εν τω μεταξύ πολλές - ορεινές κυρίως- περιοχές της νότιας Ελλάδος έχουν ξεπεράσει τα 400 χιλιοστά μόνο το πρώτο 15ημερο του μήνα, όπως η Ικαρία, ή οι ορεινοί σταθμοί των Χανίων. Ευτυχώς ο καιρός δείχνει να "ρεφάρει" για όλη την ανομβρία που έχει ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια τη νότια νησιωτική Ελλάδα. Επιτέλους....
    Εδώ στη Ρόδο για παράδειγμα έχουμε 14 στις 15 ημέρες του Ιανουαρίου βροχή

    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή