Πάλι στα πρώτα θέματα των ειδήσεων ο καιρός!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στην περιοχή της Ιταλίας θα δημιουργηθεί βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο, κινούμενο Α-ΒΑ, θα προκαλέσει στη χώρα μας νοτιοδυτικούς ανέμους εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο). Όπως είναι φυσικό, με το ΝΔ ρεύμα θερμές και υγρές αέριες μάζες θα μεταφερθούν από την κεντρική Μεσόγειο προς την περιοχή μας, στην οποία λιμνάζουν ψυχρές αέριες μάζες. Με αυτές τις συνθήκες, αναμένονται μεγάλα ποσά υετού (βροχές, χιόνια) ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως πλημμυρικά φαινόμενα (Δ. Ελλάδα) και αποκλεισμοί ορεινών και ημιορεινών περιοχών στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια λόγω ισχυρών χιονοπτώσεων. Επισημαίνεται ότι στην Ήπειρο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίζει επί αρκετές ώρες και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Πέμπτη (10/1) κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας.  

ΤΕΤΑΡΤΗ, 9 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Χιονοπτώσεις και αργότερα στα πεδινά βροχές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -10 έως 6 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά και πρόσκαιρα στα Δ-ΒΔ πεδινά). Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 10 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά και πρόσκαιρα στα κεντρικά πεδινά). Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -8 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (πρόσκαιρα). Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 8 και το βράδυ 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές μετά το μεσημέρι. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Χιονοπτώσεις και αργότερα στα πεδινά βροχές. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 5 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Δηλαδή θα χιονίσει στη Θεσσαλονίκη και μετά θα το γυρίσει σε βροχή.θα προλάβει να το στρώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί η ΕΜΥ είναι τόσο συντηρητική; Προφανωσ θα παλέψει η νοτιά με το βοριά!ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ - ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΟΡΕΙΝΑ - ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 600 ΜΕΤΡΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεί κανένας από εμάς να κρίνει ή να δώσει απάντηση γιά την πρόγνωση της ΕΜΥ παρά μόνο οι αρμόδιοι κ αυτό σε περίπτωση αποτυχίας(με αυτά που διαβάζω ίσως να είναι κ δεδομένη αύριο).
      Όσο γιά τις χιονοπτώσεις αύριο συμφωνώ απολύτως με το άρθρο του δασκάλου κ ελπίζω να μην υπάρξει καθυσήχασμός από την πολιτεία καθώς τα χιόνια(πολύ πυκνά σε συνδιασμό σφοδρούς ανέμους)θα πέφτουν για αρκετές ώρες αύριο σε πολλά κεντρικά κ βόρεια πεδινά κ ημιορεινά κ ανανένεται να δημιουργήσουν προβλήματα(θεσσαλονίκη σίγουρα μέχρι το μεσημέρι πυκνό χιόνι ενω στα Γιάννενα θα έχουμε κ δυνατές χιονοστρώσεις μέχρι το απόγευμα με χιονόνερο αργότερα χωρίς να αποκλείονται κ νέες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις απο το βράδυ της Πέμπτης!)
      Πολύ πιθανό να ξεκινήσουν αύριο το πρωί κ για λίγο με χιονόπτωση κ τα πεδινά της αιτωλοακαρνανίας!
      Παρ'όλο αυτά είναι άξιο προσοχής κ το πολύ νερό που θα πέσει με τη μορφή καταιγίδων στα υπόλοιπα δυτικά κ ανατολικά νησιωτικά τμήματα της χώρας μας αυξάνοντας τον κίνδυνο αιφνίδιων πλυμμηρών.
      Όσο γιά την πορεία του καιρού δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτά που λέμε μέρες τώρα,πολύς υετός κ χειμωνιάτικο μοτίβο στην κεντροβόρεια-βορειοδυτική χώρα για αρκετό διάστημα ακόμα!

      Διαγραφή
  3. Κ.Ζιακοπουλε κεντρικη Πελοποννησο (οροπεδιο Τριπολης) δεν υπαρχει περιπτωση εγκλωβισμου εστω για λιγο για χιονοπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραια χρωματα στις φωτογραφιες των φιλων...φρεσκο ασπρο χιονι! Τελικα καταφερε εστω και σταδιακα να γινει ενας παννελληνιος χιονιας!
    Ειπα προχτες εγω ο "ειδικος"οτι δε θα ξαναεπαναληυθουν οι διψηφιες αρνητικες εδω στον καμπο επειδη ειχε συννεφιασει εκεινο το μεσημερι και θα ανεβαινε λιγο.Τρομαρα μου.Τους -17 εδειχναν σημερα τα θερμομετρα των αυτοκηνιτων εδω των χωριανων μου,και ολικος παγετος επισης.Φυσικα καθε πρωι 6και που φευγω για δουλεια το αισθανομαι,και απο το παγετο που βλεπω γυρο μου οτι εχει πολους βαθμους κατω απο το μηδεν αλλα δε ξερω ποσο εχει.Για τα αυριανα να πω οτι ευτηχως οπως φενεται για την περιοχη μου δεν θα αρχισουν τα φαινομενα απο νωρις το πρωι,γιατι φοβαμαι πως και βροχη να ριξει ο δρομος θα γινει παγοδρομιο,γυαλι, και πως θα παω αυριο το πρωι για δουλεια.Ας φτασω πρωτα στη δουλεια μου και μετα ας κανει οτι θελει...θα δουμε μετα τι θα γινει.
    Γιωργος Νομη Τρικαλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NW Pindos
    Φοβερή πρόγνωση!! Έχουμε ετοιμάσει αυτοκίνητα, χιονολάστιχα, αλυσίδες κλπ. αυτό το υπερθέαμα δεν χάνεται, πρέπει να το ζήσουμε από κοντά και εκ του ασφαλούς βέβαια (σε κάποιο χωριό κλπ.). Αυτό το χαμηλό από Ιταλία - Ν. Αδριατική βρίσκει γεμάτα ΒΔ χώρα (κυρίως τα πιο δυτικά τμήματα της Δ. Μακεδονίας και την Ήπειρο). Τα χιλιοστά που δίνουν οι προγνώσεις στο διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη για ΒΔ είναι γύρω στα 100 χιλιοστά υετού, μιλάμε για χιονο-υπερθέαμα, θεωρώ ότι τα ορεινά χωριά άνω των 1000 μ. στις πιο πάνω περιοχές θα καταστούν απροσπέλαστα και θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες νομίζω από Παρασκευή ξαναπέφτουν. Καλά, σε χωριά όπως Σαμαρίνα, Αβδέλλα κλπ. το ενάμισι μέτρο νομίζω ότι είναι δεδομένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους,θυμαμαι μία χρονιά Μυτιληνη,ειχε προηγηθεί ισχυρός παγετός,κ την επόμενη ημέρα,χιονισε παρά πολύ με νότιο ανατολικό άνεμο,για να δούμε,ολα είναι πιθανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είπαμε, φέτος ΕΧΟΥΜΕ χειμώνα, και όχι... ιχνοστοιχεία από χειμώνα, όπως πέρυσι (όταν οι Αλκυονίδες κράτησαν όλο τον Γενάρη). Ισορροπία θέλουμε στη φύση και όχι ακρότητες.

    Παρεμπιπτόντως, ελπίζω ο Λαμέρας να είναι καλά. Ούτε σήμερα εμφανίστηκε...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ή ώρα είναι 23:00 κ έχουμε μείον 2,πρωτη φορά για φέτος,που πάγωσαν οι εξωτερικοί σωλήνες ,τι γίνεται με τον Λαμερα,δεν έχω καταλάβει,Γιωργο,σε περιμένουμε να επανέλθεις στο μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή