Όμορφες χειμωνιάτικες εικόνες από την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα




Τοπία στο Κάτω Λαμπίρι Αιτωλοακαρνανίας, 12-1-2019. Φωτ. Φώτης Ματραλής  

Γραφικό ποταμάκι μεταξύ Καλλιθέας και Κάτω Λαμπιρίου Αιτωλοακαρνανίας, 12-1-2019. Φωτ. Φώτης Ματραλής  

Το βουνό Γουλινάς και στο βάθος η Μακρακώμη, 11-1-2019. Φωτ. Δημήτρης Ροζής 


Τοπία στη Φθιώτιδα, 11-1-2019. Φωτ. Δημήτρης Ροζής 


Τοπίο στη Φθιώτιδα στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2019 με το παλιό και το νέο χιόνι. Φωτ. Δημήτρης Ροζής


Ξυνιάδα-Λαμια, 12-1-2019. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

10 σχόλια:

  1. Χιόνι που δεν λιώνει περιμένει και αλλο να έρθει.Μέχρι εκει που βλέπει το μετεωρολογικό μάτι βλέπει κατι ο δάσκαλος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίες οι φωτο σας παιδιά. Δημήτρη κοντά στην Καλλιθέα Σπερχιάδας είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανω φτέρη,ίδιο βουνό και υψόμετρο. Πιο δυτικά είναι η φτέρη.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  3. Ωραίες φωτογραφίες, μπράβο παιδιά. Άντε να στέλνετε όλοι σιγά σιγά καμία φωτογραφία, γιατί στο τέλος εγώ με τον Σπανό,θα θεωρηθεί ότι έχουμε "μεσο"τον δάσκαλο!!Πράγματι λοιπον και εγώ πηγαίνοντας εχθές για Τρίκαλα, συνάντησα αρκετό χιόνι από τα ορεινά της Φθιώτιδας και όλο τον κάμπο της Θεσσαλίας.Πιο πολύ χιόνι, όπως είχε γράψει και ο Νίκος Παπας και φυσικά η θερμοκρασία από 0-2 βαθμούς. Σήμερα φεύγοντας, από τα διόδια της Ανάβρας, οι εικόνες που συνάντησα ήταν εκπληκτικες. Φρέσκο χιόνι είχε καλύψει τα πάντα. Ο φίλος Δημήτρης. Ρ,σωστά έγραψε για 30 εκατοστά, ίσως και περισσότερο.Στο χωριό μου,η εικόνα ήταν και εκεί όμορφη,αφού το είχε πασπαλισει,και σε ενα"ξεσπασμα"και τις 4-6,έριξε 3-4 πόντους χιονιού. Ο αέρας πολύ δυνατός και το κρύο τσουχτερό.Στα ορεινά του Ελικώνα χιονίζει ασταμάτητα από εχθές το βράδυ.Οπως μου είπαν από τις 8 εχθές το βράδυ, έβρεχε καταρρακτωδως όλη νύχτα και από το πρωί, είχε εναλλαγή βροχής και χιονιού.
    Ευχαριστώ για τα καλά τους λόγια, τόσο τον Φώτη, όσο και τον Λευτέρη(άντε φίλε να δούμε πότε θα πιούμε καφεδάκι, καθώς είμαστε και μια ανάσα δρόμο)Καλό βράδυ σε ολους-ες.
    Εκτός από τον αντιπρόεδρο, που πιστεύω ότι θα ξεπεράσει το οποίο πρόβλημα εχει και θα ξανακάνει την εμφάνισή του, έχουμε χάσει το τελευταίο διάστημα και την μοναδική(;)γυναίκα του μπλοκ. Που είναι η Δήμητρα ρε παιδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οφείλω μια διόρθωση, καθώς κάτι πάτησα και έσβηνε κείμενο.Πιο πολύ χιόνι,στον κάμπο της Θεσσαλίας,εχθές και σήμερα, συνάντησα, Σοφαδες-Καρδιτσα-Μουζακι-Λαζαρινα.Μετα τα Καλύβια προς Τρίκαλα είχε πιο λίγο, ολα ομως ήταν κάτασπρα και η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα .Ζητώ συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι φωτογραφίες με το παλιό και το νέο χιόνι πραγματικά όλα τα λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χιόνια στην Αττική - σε μεγάλα τμήματά της - φαίνονται στους χάρτες του freemeteo για την Τρίτη το πρωί. Θα έρθουν από τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα από Δευτέρα βραδάκι και από Τρίτη μεσημεράκι το σύστημα θα κινηθεί προς Τουρκία, επηρεάζοντας λίγο τις Κυκλάδες, πολύ περισσότερο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου - Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο κυρίως - και ελάχιστα τα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου. Δευτέρα και Τρίτη θα είναι, πάντως, ισχυροί και οι βοριάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Σαν τα χιόνια ήρθαν, εξάλλου, και τα πρώτα δημοσιεύματα για κίνδυνο μπλακ άουτ από την κακοκαιρία, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει μπάλα και η κινδυνολογία. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για εξάντληση των αποθεμάτων λιγνίτη, αλλά και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μάλιστα θα σπεύσει και τάνκερ για τον ανεφοδιασμό της Ρεβυθούσας (νησάκι κοντά στη Σαλαμίνα με μία φλόγα να βγαίνει μόνιμα από ένα φουγάρο εκεί). Οπότε εξακολουθώ να μην ανάβω καλοφιρέφ, αφού αντέχεις και χωρίς αυτό στην Αθήνα, περιορίζω και την κατανάλωση ηλεκτρικού και περιμένω την εξομάλυνση του καιρού (αν όχι στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, τον Φεβρουάριο και μετά).
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι πιστεύω και εγώ Βαγγέλη, ότι μετά τις 10 Φλεβάρη(περιπου)θα "σπαστικό καιρός,για να"επανελθει"τομ Μάρτιο.
    Τώρα για την θέρμανση που λες,χωρίς να ξέρω που ακριβώς μένεις,θα πρέπει να αισθανεσαι"τυχερος"αν μπορείς να μην ανάβεις, γιατί εγώ ήδη, με αυτό που θα βάλω αύριο,φτάνω μέχρι στιγμής τα 2.000 ευρώ και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, έως Απρίλιο(Το ρεκόρ των τελευταίων ετών, κρατάει σταθερά η"Αριανδη"με ποσό 4.300!!)Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε τις πολυκατοικίες και τη μόνωση που έχουν, κι επειδή είναι η μία δίπλα στην άλλη, πολλά τα διαμερίσματα κ.λ.π., υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο Π. Φάληρο. Αλλά στο Θυμάρι, όπου δεν έχουμε καλοριφέρ, αλλά θερμαντικό σώμα, δεν γίνεται να μην το ανάψεις.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  8. Όχι μόνο στο χωριό μου, αλλά και στα υπόλοιπα ημιορεινά της περιοχής,ο δυνατός αέρας που σπάνια σταματάει και έρχεται από τον Β.Ευβοικο,δια μέσω Κωπαιδος,είναι πολύ κρύος και κάνει την αίσθηση της θερμοκρασίας ακόμη χαμηλότερη. Σήμερα για παράδειγμα,ενώ μετά τις 10,κυριάρχησε ο ήλιος,η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 6 βαθμούς, αλλά λόγω του αέρα, δεν σταματάς ούτε στον ήλιο.Φυσικά τα καλοκαίρια τα περνάμε αρκετά έως πολύ δροσερά, λόγω του ότι ο αέρας σπάνια σταματα.Αν βάλουμε τώρα,ότι όλη την εβδομάδα,τα φροντιστήρια των παιδιών δεν σταματούν και η σοφίτα μου,είναι τρίτο όροφο, συν την μητέρα μου στο ισόγειο ήρθα γυναίκα, δύσκολα μπορείς να γλιτώσεις το συνεχές άναμμα του καλοριφέρ.Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα,οπότε υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή