Στα δύο χωρισμένη η Ελλάδα από πλευράς θερμοκρασιών


Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα κινείται προς τη Ρουμανία, ενώ ένα άλλο χαμηλό κινείται αργά από την κεντρική Μεσόγειο προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, δεν θα λείψουν και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά), ενώ από πλευράς ανέμων και θερμοκρασιών, η χώρα θα είναι χωρισμένη σε δύο μεγάλες περιοχές. Στην πρώτη, που περιλαμβάνει τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα, θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές (ανατολική και νότια Ελλάδα) οι άνεμοι θα είναι ΝΔ και οι θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες. Το Σάββατο (12/1) στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές κατά τόπους βροχές και χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Ν. Πελοπόννησο, την Κρήτη και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Κυριακή (13/1) τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν γρήγορα στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας και ως αργά τη νύχτα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με τάση εξασθένησης και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως σε ό,τι αφορά της ελάχιστες τιμές της (παγετός). Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας δύο ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα μας έλθουν από τη ΒΔ Ευρώπη θα προκαλέσουν βροχές, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα παραπάνω φαινόμενα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά και σύντομα. Κατά τα άλλα, οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι και η θερμοκρασία θα πέσει κυρίως την Τρίτη. 
                                                                              
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) νωρίς το πρωί σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΝΔ. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στα νότια ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές τις βραδινές-νυχτερινές ώρες και ίσως το πρωί. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 9 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. εχει καμποσο,και σε σχεση και με περυσι,αλλα θα μπορουσε να ηταν και ακομα σκληροτερος......

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  2. Χειμώνας παλαιάς κοπής! Χρήστος Αίγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον Καναδά αποκλείστηκαν και οι φώκιες από τα χιόνια...

    Δεκάδες φώκιες παγιδεύτηκαν σε μία πόλη της Νέας Γης του Καναδά, όταν τα γειτονικά νερά πάγωσαν σε μία έκταση από την ακτή μέχρι και 4-5 μίλια στα ανοιχτά, αποκόπτοντας την πρόσβασή τους στον ωκεανό, όπως μεταδίδει το BBC. Δύο από τα ζώα σκοτώθηκαν από αυτοκίνητα, ενώ υπάρχει η ανησυχία ότι και τα υπόλοιπα θα πεθάνουν από την πείνα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ταχύτητα με την οποία πάγωσε ο συγκεκριμένος κολπίσκος μπορεί να αποπροσανατόλισε τα ζώα, οδηγώντας τα προς την ενδοχώρα, αντί για την ανοιχτή θάλασσα. Φωτογραφίες δείχνουν τις φώκιες εγκλωβισμένες πάνω σε μεγάλες ποσότητες χιονιού. Υπάρχουν φώκιες στους δρόμους, στις αυλές, στα πάρκινγκ, μπροστά στα σπίτια και τα μαγαζιά.

    Η δημοτική αρχή ζήτησε βοήθεια από την καναδική κυβέρνηση για να τις διασώσουν οι υπεύθυνοι από το Τμήμα Αλιευμάτων και Ωκεανών. Η αστυνομία ενημέρωσε μέσω της σελίδας της στο Facebook ότι μία φώκια οδηγήθηκε με ασφάλεια στη θάλασσα, ενώ προειδοποίησε τον κόσμο να μην τις πλησιάζει, διότι είναι αξιαγάπητες, αλλά μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-46818238

    To Skynews γράφει, εξάλλου, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα για χιόνια στη Βρετανία, αλλά ο τίτλος είναι δυσανάλογα δυνατός σε σχέση με το κείμενο που χαμηλώνει τις προσδοκίες (κλασικά πράγματα στη δημοσιογραφία)...

    Το νέο δημοσίευμα του Skynews, λοιπόν, κάνει λόγο για αυξημένες πιθανότητες χιονοπτώσεων στα βόρεια και ανατολικά της Βρετανίας και στους λόφους της Σκωτίας. Η συγκεκριμένη πρόγνωση του Μετεωρολογικού Γραφείου έρχεται λίγο μετά από εκείνη της Κομισιόν, που ανέφερε ότι η Βρετανία μπορεί να βιώσει ένα κύμα ψύχους στα τέλη Ιανουαρίου. Χιονοπτώσεις είναι πιθανές στα βόρεια ορεινά και σε χαμηλότερα υψόμετρα στο πιο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ πιο ξηρές συνθήκες με ηλιοφάνεια θα έχει ο νότος, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο. Γενικά οι θερμοκρασίες θα είναι κοντά στις μέσες τιμές της εποχής, αλλά από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για κύματα ψύχους που θα φέρουν παγετό και χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Ακόμα τίποτα δεν θεωρείται, βέβαια, δεδομένο και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν και διαστήματα με πιο ήπιες, υγρές και ανεμώδεις συνθήκες, ειδικά στα νότια.

    Μάλιστα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Μετεωρολογικού Γραφείου στο Skynews, οι ενδείξεις για εκτεταμένες χιονοπτώσεις δεν είναι ισχυρές και πέρα από μία μικρή πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τον μέσο όρο στα τέλη της άλλης εβδομάδας, δεν διαφαίνεται κάτι άλλο σημαντικό μακροπρόθεσμα. Επίσης, το όποιο ψυχρό μέτωπο θα έρθει μετά από ένα διάστημα με ασυνήθιστα καλές συνθήκες και διψήφιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο 12-13/1. Μετεωρολόγοι από την Ευρώπη, ωστόσο, έχουν πει ότι το ίδιο καιρικό μοτίβο, που ονομάστηκε πέρσι "the beast from the East" και έφερε πολικές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις μπορεί να επιστρέψει. Μία αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση που σημειώθηκε τα Χριστούγεννα, μπορεί να έχει ως συνέπεια δύο εβδομάδες μετά ψυχρές αέριες μάζες να κινηθούν από τα ανατολικά προς την Ευρώπη, βυθίζοντας τις θερμοκρασίες κατά μήκος της γηραιάς ηπείρου.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-parts-of-britain-could-see-snow-by-end-of-next-week-11603607
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρόγνωση αναλυτική,που ξεχωρίζει τα διαμερίσματα της χώρας όπως πρέπει κ δίνοντας ακόμη κ στον πιό ανίδεο απο μετεωρολογία να καταλάβει τον καιρό της περιοχής που μένει,αυτό είναι το μπλογκ του δασκάλου!
    Ενθαρρυντικά λοιπόν τα στοιχεία για τη συνέχεια του χειμώνα(άλλωστε απο μέρες έχω πει την εκτίμησή μου κ δε την ξανά λέω για να μη γίνω γραφικός)(από καιρό τα έχουν πει γιά φέτος κ οι φίλοι Σπανός,Χριστόδουλος αλλά κ.α.) την ίδια στιγμή που απο χθές το πρωί δεν έχει σταματήσει να ρίχνει νερό στην περιοχή μου μαζί με αστραπές κ δυνατούς ανέμους κ με κάποιους σταθμούς στο νομό να έχουν μαζέψει τρέχουσα κακοκαιρία πάνω απο 150 τόνους στο στρέμμα κ έχουμε κ συνέχεια!
    Εν τω μεταξύ μετά την άνοδο της θερμοκρασίας απο χθες κ τον περιορισμό των χιονοπτώσεων στα πολύ ορεινά,σα να μου φαίνεται εδώ κ λίγη ώρα ότι ξεκινά κ πάλι πτώση.
    Υ.Γ. Γέλασα πολύ με το ποστ του δασκάλου κ τον Βαγγέλη Σπανό.Να ναι καλά.Πολύ ωραιές κ οι φωτό από τη θάλασσα.
    Χριστόδουλε εξαιρετικές οι φωτό σου(έστω κ από τις κοπέλες)απο Χαλκίδα.
    Περνάς πολύ ωραία στο χωριό σου στη βοιωτία όπως καταλαβαίνω κ μας μεταφέρεις.....καλό κρασί,καλό κρέας,βαρυχειμωνιά έξω κ παρέα το τζάκι!Αυτά είναι κ μακάρι να μας χαρίσει κ άλλες συγκινήσεις ο καιρός.
    Γιώργο από τα Τρίκαλα πέρα απο την αγάπη μας για τον καιρό σε καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοείς όταν απο τη μία αγαπάς το κρύο,το χιόνι ή τη βροχή αλλά από την άλλη τα ίδια αυτά φαινόμενα βάζουν φρένο στα επαγγελματικά καθήκοντα ή στέκονται εμπόδιο στην καθημερινή βιοπάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια φωτο αφιερωμένη κ.Δημήτρη, εν όψει του επόμενου χιονιά...
    Παγωμένη Κόνιτσα....9/1....
    Κώστας Αλεξανδρής


    https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/49693390_10219123734143537_1675681945800933376_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&oh=eafc59d47f5ccb9e0bdfd8bee8b0d53d&oe=5CBF89F0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο φετινός χειμώνας συνεχίζεται με το ίδιο ενδιαφέρον. Κι ενώ πέρυσι βρισκόμασταν σε μια μόνιμη βαρετοκαιρία με μικρά διαλείμματα καιρικού ενδιαφέροντος, φέτος συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και μάλιστα τείνουν να εκλείψουν και τα διαλείμματα. Μακάρι να συνεχίσει έτσι φυσιολογικά και όμορφα.
    Υ.Γ. Υπέροχες οι εικόνες από τη χιονισμένη Ελλάδα, ιδίως δε εκείνες της Χαλκίδας. Εύγε στον φωτογράφο (χωρίς φυσικά να υποτιμώ και όλους τους υπόλοιπους)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας, προσοχή στα παγωμένα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης σήμερα, παρότι το θερμόμετρο γράφει 3-4 πάνω από το μηδέν. Λόγω της ξαστεριάς, όπου υπάρχει χιόνι, δημιουργείται μικροπεριβάλλον παγετού, ακόμη και με θερμοκρασίες αρκετά πάνω από το μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και η περιφερειακή οδός επίσης παγωμένη, καραμπόλα εκεί, μην σας ξεγελάει το θερμόμετρο του αυτοκινήτου, για αυτό άλλωστε αναβοσβήνει στους 3 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα πρωτεία σήμερα στις ελάχιστες το Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας. -7 β. Είχα γράψει πέρυσι σχετικά όταν ιδρύθηκε ο σταθμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους και όλες.

    Ο όμορφος καταιγισμός από φωτογραφίες του χιονιά ανά την Ελλάδα κόπασε και σα να έχει πέσει μια ησυχία στο blog. Προσπάθησε και ο Σπανός να σηκώσει κεφάλι με τη φωτογραφία του αλλά.. δεν φτούρησε! :-) Βρε Βαγγέλη, άσε μας να το χαρούμε, τόσο καιρό το περιμέναμε. Είπαμε, η Ελλάδα έχει απ' όλα στον καιρό της και αγαπάμε κάθε εποχή της.

    Αναμένουμε τώρα τη συνέχεια του άκρως ενδιαφέροντα φετεινού χειμώνα. Στο διήμερο 15-16 τα αγαπημένα μας μοντελάκια δείχνουν μια "γενναία" πτώση της Τ, αλλά τα ενδιαφέροντα είναι προς το τέλος του Γενάρη. Εκεί φαίνεται ότι θα έχουμε πολλά και καλά νερά στην χώρα.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φυσικά, είναι "φετινός" και όχι "φετεινός" (κατά το πετεινός)! Βγάζει μάτι το ρημάδι το λάθος μου. :-)

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  11. Για την τρίτη μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης από το 2004, κάνει λόγο το meteo.gr, παραθέτοντας τον σχετικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά και γράφημα που δείχνει ότι στις 9/1 ήταν στο 59%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του πρώτου 10ημερου του Ιανουαρίου. Είχε φτάσει επίσης και στο 63% λίγο νωρίτερα και πριν αρχίσουν οι βροχές. Δεδομένα για τη χιονοκάλυψη υπάρχουν από το 2004 και μετά, οπότε αυτή του 2019 θα ξεπερνάει λογικά και πολλές από τα προηγούμενα χρόνια.
    http://www.meteo.gr/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλη την παρέα. Ο χειμώνας φαίνεται να έχει συνέχεια (κρύα, φαινόμενα, Μεσόγειος και Ιόνιο σε κινητικότητα κλπ.). Στα ορεινά εδω και ένα μήνα περίπου επικρατεί βαρυχειμωνιά.
    Στα μελλούμενα: Σε κάτι χάρτες που παρακολουθώ έδειχναν καμιά 10-15 μέρες πριν τη Σοφία να έρχεται (Σοφία υπήρξε και Δούκισσα της Ρωσίας). Αν αυτό έχει κάποια βάση και δεν συνιστά πρόβλεψη της τάσης κατά τύχη, ή για να το πω διαφορετικά αν αυτοί οι χάρτες παρέμεναν ως έχουν σήμερα το συμπέρασμα θα ήταν ότι σε κανένα 12ημερο -15ημερο ετοιμάζεται να κατέβει ολόκληρος Τσάρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε NW Pindos, εγώ έγραψα για πολλά και καλά νερά για το ίδιο χρονικό διάστημα που αναφέρεσαι ("προς το τέλος Γενάρη" γράφω). Τα μοντελάκια (τζίφος και Ευρωπαίος) κάτι δείχνουν, αλλά φυσικά είναι ακόμα μακρυά. Το σημαντικό είναι η τάση για το jet stream, σε συνδιασμό με την τάση για την Τ-850hPa. Και είναι και αυτή η ρημάδα η ΑΣΘ που επιμένει. Αλλά έχουμε ακόμα μέλλον μέχρι τότε.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω με τον Χρήστο ότι τα περισσότερα μοντέλα μετά απο τη νέα μεταφορά ψύχους στη χώρα μας απο Δευτέρα,θέλουν απο τις 18 κ έπειτα δυτική κυκλοφορία με πολλά νερά κυρίως στις αντίστοιχες περιοχές,ευτυχώς όμως όχι κ με μεγάλη άνοδος θερμοκρασίας στα κεντρικά κ βόρεια.
      Τώρα μέσα απο αυτή την τάση είναι εύκολο όπως λές ΒΔ Πίνδος να προκύψει προς τα τέλη του μήνα μία κατεβασιά καλή κ μαζί με το Ιόνιο να ξανά γίνει χαμός!
      Πάντως για να απαντησω σε φίλους που ρωτάνε,αλκυονίδες δε φαίνονται ούτε με κυάλια το επόμενο διάστημα.
      Πάμε τώρα από το βράδυ για μία κλασική κακοκαιρία κεντρονότιας χώρας με πολλά χιόνια ξανά στα ημιορεινά της Στερεάς!

      Διαγραφή