Ο καιρός των Θεοφανείων και όχι μόνο!


Κυριακή, 6-1-2019:
α) Ζώνη υετού κατά μήκος του Ιονίου που θα φθάσει ως τη Δ. Κρήτη και ενδεχομένως να καλύψει Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Το αίτιο είναι shortwave troughs  κατά  μήκος της μεγάλης κλίμακας ΒΔ ροής.

(β) Τοπικά φαινόμενα στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές, που θα αποτελέσουν την οπισθοφυλακή της «Σοφίας».

(γ) Τοπικές χιονοπτώσεις τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Β-ΒΑ Ελλάδα από το νέο σύστημα που κατεβαίνει από τον Βορρά.



(δ) Λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια στις υπόλοιπες περιοχές.

(ε) Β-ΒΔ άνεμοι 4 με 6 και τοπικά στα δυτικά και νότια πελάγη 7 μποφόρ.

(στ) Χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες οι οποίες στα βόρεια θα «εκφράζονται» με διψήφιο αριθμό. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια με την αναφορά των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών των ορεινών -στην ουσία ακατοίκητων- περιοχών δίνεται η εντύπωση ότι η χώρα μας …ψύχεται!  Καλοί είναι οι σταθμοί, δε λέω, αλλά, πέρα από τις εντυπώσεις, πολλές φορές πανικοβάλλονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Αναφορικά με τα μελλούμενα το τριήμερο Δευτέρα –Τετάρτη (7-9/1):

(α) Έχω αμφιβολίες για τη σοβαρότητα του χιονιά στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα νότια προάστια, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα …νυχτοπερπατήσει (νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη).  

(β) Έχω λιγότερες αμφιβολίες για το καλό νότιο χιόνι που θα πέσει την Τετάρτη στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, έστω κι αν σε ορισμένες περιοχές δεν θα κρατήσει πολύ.

36 σχόλια:

  1. Δάσκαλε Καλή Χρόνια.Στους Αγίους Θεοδώρους,Λουτράκι και πέριξ θα δούμε χιόνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε μέτριες πιθανότητες για λίγα πράγματα.

      Διαγραφή
  2. Δάσκαλε, με τη σημείωση (α) για το τριήμερο 7-9/1, μας έκανες την καρδιά περιβόλι όλων των στερημένων και παραπονεμένων Αθηναίων. Στο πηγάδι κατ...με εμείς; Όλοι πήραν, εμείς τιποτε.

    Πάω να πνίξω τον καημό μου

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε ζιακοπουλε καλησπερα..πετρουπολη αττικής προβλεπετε χιονοπτώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περισσότερες πιθανότητες από αυτές του Λουτρακίου, Αγίων Θεοδώρων.

      Διαγραφή
  4. Τα χιονισμενα και παγωμενα Ιωαννινα σας χαιρετουν.Μακης Γιαννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαντάζομαι ότι έχετε λιγότερες αμφιβολίες για τα ανατολικά του νομού Αττικής. Σωστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπερα χρονια πολλα και καλη χρονια.δυστυχως στην ελληνικη μετεωρολογια υπαρχει ενα ταμπου που λεγεται χιονι στην αθηνα.ακομα και αν δειχνει σιγουρο, μετεωρολογοι που εκτιθενται δημοσια, αποφευγουν να αναφερθουν σε αυτο για να εχουν καλυμμενα τα νωτα τους σε περιπτωση μη χιονοπτωσης.Ακομα και χιονοαρμαγεδωνας να φαινεται , θα δωσουν χιονι αλλα θα πουνε ισως το στρωσει στο κεντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οκ νοτια προαστια μαλλον οχι.. στα αλλα τι θα γινει θα ριξει χιονι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο βορειότερα και ανατολικότερα, τόσο το καλύτερο.

      Διαγραφή
  8. Γισ Δελβινακι Ιωαννινων την τεταρτη πως το βλεπεις για χιονι Δασκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψιλοσιγουράκι. Προσοχή κυρίως στην αόρατη παγωμένη βροχή το πρωί.

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστούμε κύριε ζιακόπουλε για την καιρική ενημέρωση! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα!καλή και ευλογημένη χρονιά Κύριε Ζιακοπουλε!Όσον αφορά για τη δυτική Ελλαδα και συγκεκριμένα για τη δυτική Πελοπόννησο θα έχουμε κάποια μικρό έκπληξη από χιονι στον Πύργο;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρότι πολύ δύσκολος ο Πύργος στο χιόνι, μπορεί Δευτέρα βράδυ κάτι να δείτε κι εσείς για λίγο. Σήμερα δεν είχε τίποτα; Στην ημιορεινή Πυλία χιόνισε δύο φορές σήμερα! Χαιρετισμούς στην όμορφη Γλύφα. Ωραία θάλασσα και παγκοσμίου φήμης ψαροταβέρνα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!καλή συνέχεια!!!

      Διαγραφή
    3. Είχε κάποιες νιφαδα σεις με χιονοχαλαζο ο Πύργος

      Διαγραφή
  11. Να στε καλά κ ζιακοπουλε,για την συνεχή,υπευθυνη,κ προσγειωμενη θα έλεγα,οπως πάντα,προγνωση,σημερα μυτιληνη,ο καιρός ήτανε εντελώς άστατος,βροχη,ηλιος,χιονι,χαλαζι,μας τρέλανε εντελώς,καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστούμε πολύ κ. Ζιακόπουλε για τις ισορροπημένες και άκρως επιστημονικές προγνώσεις σας...Έχω μια ερώτηση...Στα Σπάτα θα δούμε χιόνι αρκετό;;; Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε χθες για τα Σπάτα, μεγάλη πιθανότητα να το στρώσει.

      Διαγραφή
  13. NW Pindos
    Οι χάρτες του CFS δίνουν από Δευτέρα απόγευμα -7 και σταδιακά -9 στα 850hpa (1500μ.) πάνω από την Αττική και υετό κυμαινόμενο από 15 μέχρι 20 χιλιοστά. Συγχρόνως το snowreport σήμερα κάνει ρητά λόγο για χιόνια στην Αττική (χωρίς ειδικότερες λεπτομέρειες βέβαια).
    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι δεν καταλαβαίνετε, παίδες, από αυτά που έγραψα χθες; Η σοβαρότητα ενός χιονιά σχετίζεται άμεσα με τη χιονόστρωση και το ύψος της, γιατί αυτά είναι που δημιουργούν προβλήματα. Είπε κανένας ότι δεν θα χιονίσει στην Αττική στο σύνολό της ή ότι η χιονόστρωση στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων προαστίων, δεν θα είναι σημαντική; Στο μπλογκ αυτό επιλέγουμε με σχολαστικότητα τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και θεωρούμε ότι αυτοί που μας διαβάζουν είναι φωτισμένοι όχι μόνο σήμερα αλλά όλο το χρόνο!
    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια πολλα Κε Ζιακοπουλε!! αυτο το σχολιο πρεπει να το βαζετε σαν ΥΓ σε καθε σας αναρτηση -

      Διαγραφή
    2. Για να ευλογήσω τα γένια μου εγώ κατάλαβα εξ αρχής τα λεγόμενα του δασκαλου. Πολλά χρόνια στο κουρμπέτι βλέπεις. Έχω φάει τα νιάτα μου στο 148 περιμένοντας τα δελτία των 6πμ 1μμ και 10μμ. Τώρα θυμήθηκα τα έκτακτα μετά το τέλος του ηχογραφημενου μηνύματος. Απλώς, ρίγη συγκίνησης...
      Για να επανέλθω, φαίνεται μια μάλλον γρήγορη φάση, μάλλον τουλάχιστον αξιοπρεπής έως αξιόλογη που από κέντρο και και κάτω οι θερμοκρασίες δεν θα είναι οι ιδεατές.

      Διαγραφή
    3. Μέσα από αυτό το blog κατάλαβα πολλές φορές οτί δεν είμαι μόνος μου στην τρέλα αυτή. Ήταν σωτήριο στην προ διαδυκτίου εποχή...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. 148 και μετά 1448 αν δεν κάνω λάθος. Και 149 αντίστοιχα για την υπόλοιπη Ελλάδα. Θυμάμαι, γυρνώντας από το σχολείο, η πρώτη μου δουλειά ήταν να πάρω τηλέφωνο, με τη μάνα μου να φωνάζει να πάω να φάω. Κάποιες φορές καθυστερούσε η μεσημεριανή ανανέωση και σκεφτόμουν ότι κάτι φοβερό και τρομερό έχει συμβεί και ακόμα πιο μανιακά έπαιρνα ξανά και ξανά το τηλέφωνο. Η λέξη κλειδί για μένα, μένοντας στα βόρεια προάστια, ήταν το "χιόνια στα βόρεια προάστια". Αν δε, αυτό συνοδευόταν με το "πιθανώς και στο κέντρο της πόλης" άρχισαν τα χιονοόνειρα για θαψίματα και τα λοιπά. Επίσης, οι θερμοκρασίες κλειδί για μένα ήταν το 0-4 στο κέντρο της πόλης (άρα μέγιστη 0 για μένα). Το άλλο κλασσικο 3-6 ήταν απλώς χιόνι...

      Βλέπεις τότε δεν είχαμε τις αλατιέρες παρατεταγμένες στο δρόμο. Τώρα, στην πλατεία της Πολιτείας είναι μέρες τώρα αραγμένες εκεί και το χειρότερο, μοιράζουν και αλάτι στους κατοίκους. Περιμένουν τον πρώτο πόντο για να πάρουν σβάρνα όλη την Πεντέλη οι κερατάδες...Ελπίζω να ρίξει μπόλικο χιόνι και να μην παίρνουν μπρος οι μηχανές τους.

      Διαγραφή
    5. Φοβερή ομοιότητα παρατηρώ. Πρέπει να έχουμε κάποιου είδους "απόκλιση" όλοι εμείς, δεν εξηγείται αλλιώς. Αμ εγώ,που για λίγο έπαιρνα και απο το κινητο!Δεν πλήρωνα όμως τότε! Άκουγα χιόνια για θεσσαλία και ανατολική στερεά και μετά δεν σήκωνα κεφάλι απο την απογοήτευση όταν χιόνιζε Αθήνα και όχι Λαμία. Μου πήρε χρόνια να καταλάβω πως άλλο η αττικοβοιωτία και άλλο η κοιλάδα του σπέρχειου..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  15. Δεν θέλω να κολακέψω,αλλά ο κ.Ζιακόπουλος μίλησε με ακρίβεια για την τριλογία Σοφία,άσχετα αν πολλοί ελπίζαμε να πέσει έξω για την Αττική στις δύο πρώτες Σοφίες.Που δεν ευστόχησε;Και φυσικά,εμείς οι αναγνώστες,συγκρίνουμε και με άλλους εκπροσώπους της επιστήμης,γνωστούς και έμπειρους,και καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας.Επίσης,ο ευσεβής μας πόθος για να χιονιστούμε,μας οδηγεί να παρερμηνεύουμε τα βόρεια και ανατολικά του νομού με τα βόρεια και ανατολικά προάστια.Ας ξενυχτήσουμε λοιπόν λιγάκι αύριο νύχτα, να δούμε πως θα νυχτοπερπατησει ο σύντομος χιονιάς.Τέλος κύριε Ζιακόπουλε ισχύει η πτώση της θερμοκρασίας 0.6 βαθμών ανά 100 μέτρα υψομέτρου σε τέτοιου τύπου κακοκαιρίες ή είναι μια πτώση υπό νορμάλ συνθήκες.Ευχαριστώ και Χρόνια Πολλα.
    Λεωνίδας-Αγία Παρασκευή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο πιο υγρή είναι η ατμόσφαιρα τόσο πιο μικρή είναι η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα.

      Διαγραφή
  16. NW Pindos
    Σχετικά με τις θερμοκρασίες που είχαμε επισημάνει από τις προηγούμενες ημέρες: -19 κατέγραψε σήμερα το πρωί το επίσημο θερμόμετρο σε Φλώρινα (επίσημη ενημέρωση στις ειδήσεις πριν λίγο). Το πρωί στην ΕΡΤ στο διαγωνισμό φωτογραφίας εστάλη φωτογραφία με καντράν θερμοκρασίας αυτοκινήτου από Φλώρινα με -21. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνεται σε άλλα σημεία του κάμπου επιρρεπή στο κρύο ή τι θα γίνει όταν από αύριο πέσουν και άλλο οι θερμοκρασίες. (σ.σ. το όρος Βόρας στα 2000 και πάνω ανοιχτό από παντού στο Βορρά τι θερμοκρασία άραγε να έγραψε;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το θερμόμετρο του σταθμού της ΕΜΥ στη Φλώρινα κατέγραψε ελάχιστη θερμοκρασία -21.4 βαθμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. για μενα η μεγαλη επιτυχια του κυριου ζιακοπουλου ηταν οταν 7 8 μερες πριν ειχε προβλεψει την εξοδο της ψυχρης μαζας στο ιονιο αδριατικη και την δημιουργια προυποθεσεων για χιονι βορειου ελλαδος...και μαλιστα ηταν πολυ συγκεκριμενος σε αυτην την προβλεψη...την μερα που το ειπε...τα μοντελα εδειχναν καθοδο της ψυχρης μαζας...στην μαυρη θαλασσα....!οι αθηναιοι...θα παρουν και αυτοι το κατιτις τους σιγουρα...εκεινο που θα ηθελα να ρωτησω...ειναι..οτι ολα οσα γιναν μεχρι τωρα...γιναν χωρις την οργανωση του σιβηρικου αντικυκλωνα...με συσωρευση τους ψυχους βα της γροιλανδιας...και την κατ αποκοπη καθοδο του...περιμενουμε..μηπως την οργανωση του σιβιρικου.και το "αγγιγμα " του..κατα τελη αυτου του μηνα..η τον φεβρουαριο..κυριε ζιακοπουλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ Δημήτρη τώρα είδα ότι έβγαλες πρόγνωση, με τόσες σημερινές δημοσιεύσεις μου είχε διαφύγει και δεν έβαλα τις παλαιότερες αναρτήσεις!Είπα και εγώ, νόμιζα την άφησες για αύριο μήπως πιάσουν τα βουντου!Εύχομαι να χιονιστείτε εν τέλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα. Χρόνια πολλά σε όλες τις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες. Η πολύ μοντελοθεραπεία σε εμάς τους απλούς καιρόφιλους μάλλον βλάπτει κάποιες φορές και μας κάνει να ξεχάσουμε να απολαύσουμε τον καιρό. Υπάρχει φυσικά το ενδιαφέρον να μάθουμε κάτι παραπάνω, αλλά πολλές φορές χάνουμε την ουσία νομίζω. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, όπως τώρα, που συμφωνώ πλήρως με το φίλο Βαγγέλη Κ. Η όλη γνώση που είχαμε παλιότερα ήταν από το δελτίο καιρού στην τηλεόραση και το 148, οπότε η προσμονή ήταν μεγαλύτερη. Παράλληλα, έλειπε η υπερβολική απογοήτευση που μας προσφέρουν κατά περιόδους απλόχερα τα μοντέλα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ελπίζω να μη μας χαρίσουν μια ακόμα και να απολαύσουμε την πεμπτουσία των καιρικών φαινομένων έστω και για λίγο. Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή