Ο Τηλέμαχος και ο Οδυσσέας



Ο  Οδυσσέας έστειλε τον επιλεκτικό γιο του στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και ο ίδιος με το ξύλινο άλογό του γεμάτο υετό ετοιμάζεται να καταλάβει τη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Πιστεύω να μη μας πιάσει στον ύπνο όπως τους Τρώες!

Καλημέρα σε όλους

16 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό και πετυχημένο. Λίγες λέξεις με νόημα!!!
    Κε Ζιακόπουλε, θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια που σας είχε επισκευθεί η Hellasweather στην ΕΜΥ, είχατε πει ότι η Λήμνος λειτουργεί ως προπομπός των καιρικών συνθηκών της Αττικής για τους ΒΑ-ΒΒΑ ανέμους αλλά και για την πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά το καλοκαίρι και μετά από περίοδο καύσωνα. Αν θυμάμαι καλά, είχατε αναφέρει και μια εκτίμηση για το μετά από πόσες ώρες αλλάζει αλλάζει ο καιρός σ' εμάς. Μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο ισχύει και τον χειμώνα; Δεν ρωτάω για τον υετό.
    Ευχαριστώ
    Γιώργος Πατρίκης (Πετρούπολη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
    Ο αιώνιος και αεικίνητος δάσκαλος, ο σοφός και λακωνικός «φίλος». Να σας έχει ο θεός καλά!
    1. Χαράς ευαγγέλια για τα παιδιά δηλαδή, προβλέπεται συνέχιση των διακοπών
    2. Αν ξανά βάλω αλυσίδες στην Τσιμισκή μέσα σε μια βδομάδα θα ναι πρωτοφανές...αλλά ΟΚ!
    Κωνσταντίνος από Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα απο τα παγωμένα-χιονισμένα Ιωάννινα.Αναμενουμε τη τεταρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλες/όλους.

    Σε αναμμένα κάρβουνα μπας και δούμε εμείς οι στερημένοι Αθηναίοι μια άσπρη μέρα. Για τα Άνω Ιλίσια (Πανεπιστημιούπολη μεριά) που είμαι εγώ, τα μοντέλα δείχνουν κάποια καλά πραματάκια!

    Κατά τα άλλα, αν έχετε τον χρόνο κύρε Ζιακόπουλε, λύστε μας την απορία για το αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λογική πίσω από την ονοματοδοσία των έντονων καιρικών φαινομένων ή είναι απλή τυχάια επιλογή ονομάτων.

    Καλή (άσπρη) μέρα (και νύχτα) σε όλη την Αττική,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα δικά μου μάτια, η μόνη λογική είναι το marketing που κάνει το ΕΑΑ, από το οποίο και βγαίνουν τα ονόματα. Από όσο ξέρω η ΕΜΥ δεν έχει ουδεμία σχέση με όλο αυτό (πώς θα μπορούσε άλλωστε μία κρατική υπηρεσία να υιοθετήσει τόσο δυτικότροπα εργαλεία). Άλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν. Εγώ θα πω ότι η υπερβολική χρήση τους απλώς θα το απαξιώσει στο μέλλον. Έως τότε όμως η δουλειά θα έχει γίνει, δηλαδή κάποια χιλιάδες κλικ (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και βεβαίως το αναμάσημα από τα ΜΜΕ και την σταδιακή επικράτηση του φορέα αυτού σε σχέση με την ΕΜΥ.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή βδομάδα σε όλους! Πανούργος ο Οδυσσέας! Καλά χιόνια σε όλους εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικά εύστοχος ο τίτλος του άρθου, αλλά δάσκαλε, αφήστε μας... σήμερα είναι η μέρα μας ή καλύτερα η νύχτα μας.... Αύριο πάλι θα μιλάμε για την κεντροβόρεια χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κεντροβορειοδυτικη σας εύχονται καλη απόλαυση!!!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα! Παραθέτω την πρόγνωση καιρού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την περιοχή μας για αύριο και μεθαύριο.

    "Για την Τρίτη αναμένεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα προς την Τετάρτη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικών διευθύνσεων ασθενείς, στρεφόμενοι προς το βράδυ σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -13 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

    Για την Τετάρτη αναμένονται αρχικά νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 700-800 μέτρων με παράλληλη εκδήλωση βροχοπτώσεων ή χιονόνερου στα χαμηλότερα υψόμετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτίων γενικά διευθύνσεων ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου."

    Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε.
    Καλή συνέχεια σε όλους!
    Σέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα σπο το Δελβινακι κ.Ζιακοπουλε,με τα ευστοχα γραφομενα σου μας βαζεις σε μεγαλη αγωνια εδω πανω αν αυτος ο υετις που προβλεπεις μεταφρσζεται εξ ολοκληρου σε χιονουετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δελφίνι κολυμπάει τελευταία στο Θυμάρι...

    Στην Αυστραλία, μέδουσες του είδους φυσαλία (πιο τοξική από τη δική μας πελαγία) - φυσαλία ήταν, απ' ό,τι καταλαβαίνω από τη φωτογραφία του Skynews, τσίμπησαν 3.595 λουόμενους στο Κουίνσλαντ μέσα σε δύο μέρες. Τα περισσότερα περιστατικά αναφέρθηκαν στη Χρυσή Ακτή και την Ακτή του Ήλιου. Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο, κάθε χρόνο 10 χιλιάδες με 30 χιλιάδες τσιμπήματα αναφέρονται στην ανατολική ακτή. Δεν έχει σημειωθεί, πάντως, κανένας θάνατος και για τους περισσότερους ανθρώπους τα τσιμπήματα είναι ανώδυνα. Μπορεί να προκαλέσουν, όμως, προβλήματα σε όσους έχουν αλλεργίες, αλλά και στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

    Το τελευταίο διήμερο κάποιοι άνθρωποι υπέστησαν, εξάλλου, αναφυλακτικό σοκ και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μερικές παραλίες στο Κουίνσλαντ έκλεισαν λόγω των μεδουσών, που σχηματίζουν ένα τείχος στη θάλασσα, σύμφωνα με τους ναυαγοσώστες και η εισβολή τους οφείλεται στους βορειοανατολικούς ανέμους. Αν κάποιος τσιμπηθεί θα πρέπει να αφαιρέσει τα πλοκάμια της μέδουσας, να κάνει καυτό ντους και να βάλει πάγο στην πληγή.
    https://news.sky.com/story/over-3500-stung-by-jellyfish-on-australian-beaches-11600859

    Κι εμένα με τσίμπησε κάτι σαν μέδουσα ή, κτενοφόρο τη Δευτέρα, αλλά καυτό ντους έκανα, επειδή τα νερά ήταν πολύ παγωμένα. Τα θερμόμετρα στην Π, Φώκαια έδειχναν, ωστόσο, 10 βαθμούς το πρωί και από τη στιγμή που είχε και ήλιο κατέβηκα στην αγαπημένη μου ακτή. Λίγο νωρίτερα είχα δει και κάτι που πρέπει να ήταν δελφίνι, διότι φάνταζε πολύ μεγάλο για θαλασσοκόρακα. Κι άλλοι Θυμαριώτες ανέφεραν πρόσφατα θεάσεις δελφινιού, που αναδύθηκε από το σκούρο μπλε του βυθού.

    Όταν έπεσα, ωστόσο, με τη μάσκα, μόνο μία μεγαλούτσικη τσιπούρα, που είχε και κολλησόψαρο - γόνο κοκκαλιού - που την ακολουθούσε, είδα και φωτογράφισα. Μαζί με τους σαργούς, τις σάλπες, τους κακαρέλους, τους γύλους, τις χειλούδες, τους κέφαλους, αλλά και τα μελανούρια, που κολυμπούσαν ψηλά στις ποσειδωνίες μαζί με τις καλόγριες, όπως κάνουν το καλοκαίρι. Μάλλον τα ξεγέλασε κι ο ήλιος κι αυτά, καθώς βγήκε λαμπερός πριν τον χιονιά. Κάνοντας για πρώτη φορά τον Γενάρη του 2019, τόσο φωτεινά τα νερά.

    Υ.Γ: Και στις 7/1/2013 είχε χιονίσει και στα νότια της Αττικής, αλλά τη μέρα τότε. Στις 7/1/2016 είχε τεράστια κύματα από τον σφοδρό δυτικό άνεμο στον Σαρωνικό. Αλλά και ο χιονιάς Αριάδνη ήρθε στην Αττική 7 Ιανουαρίου με ξεροβόρι αρχικά. Κράτησε ως τις 10/1 (για την κεντροβόρεια Ελλάδα 6-11/1... στις 6 και στις 11/1 είχαμε νοτιάδες με πολύ κύμα και πάλι στην Αττική), ενώ τα χιόνια στην Αθήνα έπεσαν και τότε βράδυ Δευτέρας μέχρι νωρίς το πρωί της Τρίτης.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διόρθωση: κεντροβοριοδυτικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το βορειοδυτικοι το σκότωσα...Με την Τρίτη το πέτυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Χρόνια πολλά για τη χθεσινή ημέρα! Μας έχει απορροφήσει ο καιρός και ξέχασα χθες να στείλω ευχές!
    Τετάρτη - Πέμπτη φαίνεται καλός χιονουετός για ΒΔ χώρα αλλά πιο εξειδικευμένα συμπεράσματα (για ύψη χιονιού κλπ.) θα μπορούμε να βγάλουμε μόλις εκδοθεί η πρόγνωση του κ. Ζιακόπουλου για τις εν λόγω ημέρες.
    Και πάλι χρόνια πολλά με υγεία και φυσικά χρόνια πολλά για σήμερα στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στα Ημιορεινά των Τρικάλων εδώ και λίγες μέρες το χιόνι είναι παγωμένο.
    Αν και συγκριτικά με τον κάμπο δεν έχουν τόσο χαμηλές θερμοκρασίες η αίσθηση της παγωνιάς είναι αισθητή.
    Ελπίζουμε από Τετάρτη να το γυρίσει σε νοτιά και να έχουμε βροχές παρά χιόνι. Διαφορετικά αν ρίξει θα το έχουμε μέχρι τον Φεβρουάριο παρέα.
    Όπως και να χει δεν θα μας ρωτήσει.
    Τα λουκάνικα όμως μια χαρά ψήνονται στο τζάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν κ σήμερα είναι μέρα των ανατολικών κ περιμένουμε με ανυπομονησία τι ακριβώς θα συμβεί,
    Η ευρηματική ανάρτηση του δασκάλου είναι πάλι όλα τα λεφτά κ αυτό γιατί αυτό που παρατηρώ στους επίσημους φορείς κ σήμερα είναι ότι επικεντρώνονται στις ισχυρές βροχές κ στους ανέμους(που όντως θα συμβούν)κ περιορίζοντας τα χιόνια μόνο στις ορεινές περιοχές!
    Αν επιμείνουν στα λεγόμενα τους κ δε ληφθούν προληπτικά μέτρα για τα ημιπεδινά κ πάνω τουλάχιστον τότε βλέπω Τετάρτη πρωί να κλαίνε "μανούλες" απο τις συνθήκες που θα έχει η κεντροβορειοδυτική γωνιά της χώρας μας!
    Χρόνια πολλά σε όλους τούς Γιάννηδες κ στην Ιωάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή