Βαρομετρικό χαμηλό στην
κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές και καταιγίδες τις
περισσότερες περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Ν-ΝΑ άνεμοι
εντάσεως ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 23 βαθμούς (Β. Κρήτη).
Το Σάββατο (13/4), με
εξαίρεση τις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου θα υπάρχει μόνο συννεφιά,
στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες
κατά περιόδους. Οι άνεμοι μόνο στα ΝΑ πελάγη θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η
θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Κυριακή (14/4), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες
αναμένονται στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο
ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ κι η
θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Τη Δευτέρα (15/4), ο
καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι
άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή
περαιτέρω πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Τρίτη (16/4),οι βροχές θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσουν
Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,
12 Απριλίου 2019
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
12-4-2019
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 5 έως 18 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη –
Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στο κεντρικό, το ανατολικό και το βόρειο
Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 11 έως 19 βαθμούς.
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς.
Σωστός, δηλαδή, ο Γιώργος Λαμέρας που πριν λίγες μέρες έκανε λόγο για αστάθειες. Άλλωστε, για δεύτερη σερί μέρα αναπτύχθηκε πυκνή συννεφιά μετά τον πρωινό / μεσημεριανό ήλιο και ήδη κάπου τώρα μπορεί να βρέχει, που λέει και το τραγούδι. Σχετικά με τη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στο διάστημα που ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτηση, ήταν όντως ένα ορόσημο για την επιστήμη. Κι επειδή όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα, την ίδια μέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία της μαύρης τρύπας, ανακαλύφθηκαν οστά από ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ανθρώπου που έζησε στις Φιλιππίνες πριν από 50 χιλιάδες χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήMε την ευκαιρία της ανακάλυψης του homo luzonensis, όπως ονομάστηκε, η Le Monde κάνει μία αναφορά σε όλα τα ανθρώπινα φύλα που πάτησαν στον πλανήτη. Ως τέτοια ορίζονται όσα στέκονταν στα δύο πόδια μόνιμα, ο εγκέφαλός τους μεγάλωνε και χρησιμοποιούσαν εργαλεία. Αν και έχει βρεθεί ότι ένα είδος χρησιμοποιούσε πέτρες σαν εργαλεία πριν 3,3 εκ. χρόνια στην Κένυα. Είναι πολύ προγενέστερο, δηλαδή, του homo erectus, που εμφανίστηκε πριν 1,6 εκ. χρόνια και εξαφανίστηκε 140 χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ είχε μέσο ύψος από 1,5 ως 1,65 μέτρα (ενδεικτικά ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μέσο ύψος από 1,75μ. ως 1,83μ.). Υπήρχαν και κοντύτεροι άνθρωποι, ο homo naledi με μέσο ύψος το 1,5 μέτρο που έζησε στη Ν. Αφρική υπήρχαν και τα χόμπιτ ή, ο homo floresiensis που μετά βίας ξεπερνούσε το 1 μέτρο και οστά του ανακαλύφθηκαν το 2003 στην Ινδονησία, ενώ αρχικά θεωρήθηκε λανθασμένα σαν homo sapiens με μικροκεφαλία (ασθένεια που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και μπορεί να προέλθει και από τσίμπημα κουνουπιού σε έμβρυα κυρίως).
Οι νεάντερταλ που ίσως να προήλθαν 700 χιλ. χρόνια πριν από έναν κοινό πρόγονο με τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά αναπτύχθηκαν όπως κι εμείς 600 χιλιάδες χρόνια μετά στην Ασία και την Ευρώπη είχαν ύψος 1,65μ. Και όλοι οι άνθρωποι πλην των Αφρικανών έχουν το 2% του dna των νεάντερταλ. Όπως και οι αβορίγινες (ιθαγενείς) Αυστραλοί και οι Παπούα έχουν το 3% με 5% των ντενισόβα, ενός άλλου ανθρώπινου φύλου που έζησε μεταξύ 200 χιλιάδων και 50 χιλιάδων ετών πριν, αλλά για το οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα.
Άλλωστε, δεν τα ξέρουμε όλα ούτε για εμάς τους ίδιους, καθώς η θεωρία ότι ο άνθρωπος του Κρο Μανιόν (από την ομώνυμη σπηλιά στη Γαλλία που βρέθηκαν τα πρώτα οστά) εμφανίστηκε 100 χιλιάδες χρόνια πριν και άρχισε να κυριαρχεί 60 χιλιάδες χρόνια πριν, ανατράπηκε από την ανακάλυψη ότι το είδος μας ζούσε και στο Μαρόκο 315 χιλιάδες χρόνια πριν και στο Ισραήλ 180 χιλιάδες χρόνια πριν.
Τελικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι καταστρέψαμε τον πλανήτη. Όπως διαπίστωσα για άλλη μία φορά την Πέμπτη γεμίζοντας πέντε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών με πλαστικά στη μεγάλη αμμουδιά, τα περισσότερα που έχω δει από τον μεσογειακό κυκλώνα και μετά. Τουλάχιστον τα δίχτυα που είχαν ρίξει καμιά 200αριά μέτρα μακριά από τη δαντελένια ακρογιαλιά ήταν άδεια. Μόνο μερικά σκουπίδια είχαν πιαστεί και σε αυτά. Αλλά κάτι σαργουδάκια, χάνοι, γύλοι, χειλούδες, κακαρέλοι, καλόγριες και γόνος ήταν ευτυχώς μακριά από τα δίχτυα. Για μια φορά οι ντενισόβα νίκησαν.
https://www.lemonde.fr/sciences/article/2019/04/10/quand-plusieurs-humanites-peuplaient-la-terre_5448527_1650684.html
Βαγγέλης Σπανός
Τα κακα νέα είναι ότι μετα την νεροποντή της Δευτέρας, επιδεινώθηκε εκ νέου η κατάσταση στην περιοχή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα άσχημα νέα είναι ότι,δυστυχώς συνεχίζεται όλη την εβδομαδα, ο άστατος καιρός (από εχθές το απόγευμα έβρεχε σε ένα αδιάκοπο άνοιξε-κλείσε και συνεχόμενα όλη νύχτα).
Τα ακόμη πιο άσχημα, είναι ότι θα συνεχίσει να εχει αρκετές βροχές και ψύχρα,όπως είχα προβλέψει άλλωστε,για να βελτιωθεί κατά την περίοδο της Μ.εβδομαδας.
Κρατώ όμως μια μικρή επιφύλαξη για το 3μερο Μ.Παρασκευη-Κυριακη του Πάσχα.
Τα καλά νέα είναι ότι μετα την "εμφάνισή"επιτέλους των "μετεωρολογων"μου,παύει να υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα για κάποια πολύ ψυχρή εισβολη που φυσικά δεν την θέλω με τίποτα,καθώς τα αμπέλια ξεκίνησαν να"κοβουν"σταφυλια.
Τα όμορφα νέα είναι η εμφάνιση ενός ζευγαριού σταυραετων,τα οποία τα εχω δει μόνο σε ντοκιμαντέρ.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η απομάκρυνση από την συνηθισμένη περιοχή που συνήθως κινούνταν τα αγαπημένα μου γεράκια και προσπαθούσα να καταλάβω τι στα αλήθεια συμβαίνει.
Εχθές το απόγευμα, παρατηρώντας τα να πετούν από πάνω μου, διαπίστωσα ότι το πέταγμα τους είχε κάτι το διαφορετικό.
Λόγω του άσχημου καιρού δεν μπορούσα να διακρίνω καθαρά.
Σε κάποια στιγμή όμως που χαμηλωσαν λίγο και με τα κιάλια, μπόρεσα να δω τα σημάδια που υπάρχουν ανάμεσα σε κεφάλι και φτερα(κάτι σαν ν,Όπως οι σαρδέλες στον στρατο).
Για να πω την αλήθεια, στην αρχή δεν κατάλαβα ότι ήταν σταυραετοι και ζήτησα την βοήθεια ενός φίλου Αγροφυλακα και γνωστη ,ειδικά των πουλιών.
Μου επιβεβαίωσε ότι πράγματι είναι σταυραετοι και η χαρά μου ήταν μεγάλη, καθώς οι ιστορίες που μου έλεγε ο πατέρας μου με έκαναν να νιώσω δεος για αυτά τα όμορφα πουλιά.
Θα επανέλθω για περισσότερες πληροφορίες, γιατί ο χρόνος μου είναι πολύ λίγος.
Καλημέρα σε όλους σας.