Η διάταξη των βαρομετρικών
συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, προς το παρόν, παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση των
ΒΑ ανέμων στη χώρα μας. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι
πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20
βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Την Πέμπτη (4/4), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων
όμβρων κυρίως στα ηπειρωτικά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ και
στα ανατολικά ΒΑ με ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει
αξιόλογη μεταβολή. Την Παρασκευή (5/4), στα δυτικά και τα νότια προβλέπονται
τοπικές βροχές κυρίως από τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ
με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο). Το Σάββατο (6/4), αναμένονται βροχές και
καταιγίδες, οι οποίες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια διαμερίσματα θα
είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και στα ανατολικά
πελάγη.
ΤΕΤΑΡΤΗ,
3 Απριλίου 2019
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
3-4-2019
Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας. Άνεμοι Α-ΒΑ
3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΝΑ
έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως
20 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5
έως 19 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Πιθανοί όμβροι το απόγευμα
στην ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.
Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως
18 βαθμούς.
Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6
έως 17 βαθμούς.
Άνετα έφτασαν και σήμερα οι βοριάδες τα 6 beaufort στο Θυμάρι - άλλωστε είχε προϊδεάσει από τη χθεσινή πρόγνωση ο κ. Ζιακόπουλος, κάνοντας λόγο για 7 beaufort στο Αιγαίο. Από αυτή την άποψη είναι ευπρόσδεκτες οι βροχές στο τέλος της εβδομάδας, καθώς είδα - εκτός από μία μικρή σμέρνα στον βυθό - τα δεντράκια να κοντεύουν να ξεραθούν από τον βοριά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Τους έριξα λίγο νεράκι από το μπουκάλι που έχω πάντα μαζί μου, αλλά δεν αρκεί, χρειάζεται και λίγη βροχή. Με μέτρο, βέβαια, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Με πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μοζαμβίκη και την πόλη Beira, που οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει το "πρώτο θύμα της κλιματικής αλλαγής".
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει από χολέρα στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Idai και τις πλημμύρες που προκάλεσε και μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από την ασθένεια στην πόλη Beira, όπως αναφέρει η Le Monde. Συνολικά 1.052 άνθρωποι έχουν νοσήσει από χολέρα και 96 ακόμα νοσηλεύονται. Ο κυκλώνας Idai χτύπησε στις 14 Μαρτίου τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μοζαμβίκης, την Beira, η οποία θεωρείται και η πρώτη πόλη στον κόσμο που καταστράφηκε από την κλιματική αλλαγή. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 700 στη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.
Παρά την ανθρωπιστική βοήθεια που έφτασε από όλο τον κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και σε πλημμυρισμένες ζώνες, όπου ο κίνδυνος για επιδημίες όπως η χολέρα είναι μεγάλος. Συνολικά 900 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου για τη χολέρα έφτασαν την Δευτέρα 1/4 στη Μοζαμβίκη, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Οπότε η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την Τετάρτη 3/4 στην Beira και την Πέμπτη 4/4 στις πόλεις Dondo και Nhamatanda. Eννέα κέντρα περίθαλψης για τη χολέρα έχουν στηθεί στην επαρχία Sofala, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Beira. Mεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού και μονάδες καθαρισμού του έχουν επίσης τεθεί στη διάθεση των αρχών για τις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον κυκλώνα, εξαιτίας του οποίου εκτοπίστηκαν 146 χιλιάδες άνθρωποι. Όλοι αυτοί έχουν εγκατασταθεί σε 155 κέντρα στέγασης, μεταξύ άλλων και στην πρωτεύουσα Μαπούτο.
https://www.lemonde.fr/afrique/article/2019/04/02/plus-de-mille-cas-de-cholera-au-mozambique-apres-le-passage-du-cyclone-idai_5444454_3212.html
Βαγγέλης Σπανός
Τον Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σαββατο δυνατη κακοκαιρια και πολλα νερα σε ολη την χωρα.Δυνατο περασμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήKARDITSA
"Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποτε, ρώτησαν έναν προπονητή της εθνικής ομάδας μπάσκετ, "νιώθετε ότι δέχεστε πιέσεις στη δουλειά σας"; Υπονοώντας αν του επέβαλαν σε εκείνη τη διοργάνωση από την ομοσπονδία να πάρει κάποιους παίκτες στην αποστολή, αλλάζοντας 1-2 από τις δικές του αρχικές επιλογές. "Ξέρετε κανέναν σε αυτόν τον κόσμο που να είναι απόλυτα ελεύθερος;" απάντησε με ερώτηση και εκείνος. Και αυτή είναι η αλήθεια. Κανένας δεν έχει 100% ελευθερία κινήσεων. Παλιότερα οι άνθρωποι ζήλευαν τα πουλιά, έτσι ανέμελα και ελεύθερα όπως μοιάζουν, όταν στον ουρανό πετούν.
Είναι, όμως, έτσι;
Η καταγγελία που έγινε σε βάρος της Γαλλίας για παράβαση των κανόνων κυνηγιού και αιχμαλώτισης ειδών που κινδυνεύουν, αποδεικνύει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, η Λίγκα για την Προστασία Άγριων Πτηνών (LPO) αξιοποίησε την 40η επέτειο της ντιρεκτίβας της ΕΕ για τα πουλιά, που απαγορεύει τις μαζικές ή, μη επιλεκτικές θανατώσεις πτηνών, για να υπογραμμίσει τις βάναυσες και παράνομες μεθόδους που χρησιμοποιούνται, όπως αναφέρει ο Guardian. Ανάμεσα στις παράνομες πρακτικές είναι οι κόλλες με τις οποίες αλείφουν τα δέντρα και τους θάμνους, όπου προσγειώνονται τα πουλιά και οι παγίδες με πέτρες, που τα συνθλίβουν.
Η LPO αναγκάστηκε να προσφύγει στην ΕΕ, καθώς η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει τις καταγγελίες της, ενώ εγκρίθηκε και η μέθοδος κυνηγιού με την τοποθέτηση κόλλας σε δέντρα και θάμνους, απουσία εναλλακτικής, για την παγίδευση πουλιών. Οι παγίδες με τις πέτρες που συνθλίβουν τα πτηνά είχαν απαγορευτεί εδώ και έναν αιώνα, αλλά επιτράπηκαν και πάλι από το 2005 στη Γαλλία και θεωρούνται επίσης βάναυσες, καθώς συχνά τα πουλιά δεν πεθαίνουν άμεσα. Αγριοπερίστερα, κορυδαλλοί, γκρίζες χήνες και τουρλίδες είναι μερικά από τα είδη για τα οποία επιτρέπεται το κυνήγι, αν και οι πληθυσμοί τους παρουσιάζουν μείωση. Η LPO καταγγέλλει, ωστόσο, ότι παραβιάζονται τόσο η κυνηγετική περίοδος, όσο και οι ποσοστώσεις ανά είδος.
Αυτός είναι ο λόγος που έχει κάνει πολλές καταγγελίες στην γαλλική κυβέρνηση, ελπίζοντας να σεβαστεί την ντιρεκτίβα της ΕΕ. Δυστυχώς οι Γάλλοι κυνηγοί δεν σέβονται ούτε τα πουλιά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και σκοτώνουν από 63 διαφορετικά είδη, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη από 20 μέχρι 30 είδη πτηνών. Οι Γάλλοι κυνηγοί παραβιάζουν επίσης και την κυνηγετική περίοδο, καθώς και οι αρχές την επιμηκύνουν συνεχώς. Ίσως το γεγονός ότι υπάρχει μία παράδοση γύρω από το κυνήγι στη Γαλλία να εξηγεί όλα τα παραπάνω.
Δύο έρευνες που έγιναν, πάντως, στη χώρα έδειξαν ότι ο αριθμός των πτηνών έχει μειωθεί κατά 1/3 τα τελευταία 15 χρόνια, εξαιτίας του κυνηγιού και των εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Τον Δεκέμβριο του 2017 για να γιορτάσει τα γενέθλιά του ο Emmanuel Macron συμμετείχε σε ένα κυνήγι. Χαρακτηρίζοντάς το σαν "πλεονέκτημα για τη βιοποικιλότητα και την ανάπτυξη των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών που πρέπει να διαφυλάξουμε". Όταν δημοσιεύτηκε, όμως, μία φωτογραφία του Γάλλου προέδρου με τους κυνηγούς, τα Ηλύσια Πεδία (το Μαξίμου της Γαλλίας ας πούμε) αντέδρασαν, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε απαγορεύσει κάτι τέτοιο.
https://www.theguardian.com/environment/2019/apr/01/france-accused-of-failing-to-protect-endangered-birds
Υ.Γ: "Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας" ήταν ένα ξένο σίριαλ, που έπαιζε η τηλεόραση όταν ήμουν πολύ μικρός. Πιθανότατα δεν είχε σχέση με πουλιά, άλλωστε, δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από αυτό πια. Εκτός από τον υπέροχο τίτλο του.
Βαγγέλης Σπανός
Έπειτα από αρκετές μέρες αποχής λόγω υποχρεώσεων, επανέρχομαι κι εγώ στα σχόλια του blog. Διανύουμε περίοδο σχετικής βαρετοκαιρίας -υπό την έννοια ότι ο καιρός τις προηγούμενες μέρες δεν έκρυβε ιδιαίτερες συγκινήσεις. Από τη στιγμή που πέρασε το ψυχρό διάστημα του Σαββατοκύριακου (χωρίς κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον, εκτός από τους λυσασμένους ανέμους για μια ακόμα φορά) χτυπήσαμε αρκετά εύκολα τα εικοσάρια εδώ στην Αθήνα. Η αίσθηση μυρίζει πλέον καθαρά άνοιξη, ακόμα κι αν οι θερμοκρασίες δεν έχουν τσιμπήσει πολύ προς τα πάνω. Δεν μπορώ να πω ότι είναι άσχημα, μιας και υπάρχει αρκετά καλή διαύγεια στην ατμόσφαιρα -ελέω βοριά φαντάζομαι- και δεν έχουμε... καταραμένες σκονοεπισκέψεις. Ας ελπίσουμε ότι όπως ο χειμώνας που μας πέρασε χάρισε συγκινήσεις κι ένα χιόνι, έτσι και η άνοιξη που μπαίνει θα μας χαρίσει αντίστοιχες συγκινήσεις και πολλές αστάθειες. Την καλημέρα μου σε όλη την παρέα!
ΑπάντησηΔιαγραφή