Η χώρα επηρεάζεται από τον ασθενή συνδυασμό
των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές
πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως
το πολύ 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) όσο και την Πέμπτη (20/6), η δομή της
ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας θα παραμείνει ασταθής, με συνέπεια την
εκδήλωση τοπικών καταιγίδων κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Την Παρασκευή (21/6), οι
απογευματινές καταιγίδες θα περιοριστούν βασικά στις ορεινές περιοχές, οι
άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή
άνοδο. Το Σάββατο (22/6),
γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ
(Ν-ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.
Εκτιμάται ότι η μέγιστη τιμή της στα δυτικά θα φθάσει τους 37 και ίσως τοπικά
τους 38 βαθμούς.
Τετάρτη,
19 Ιουνίου 2019
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
19-6-2019
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ
2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι
Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως
33 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β 2
με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη –
Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20
έως 31 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β 2
με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β 2
με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς.
Σήμερα όντως δρόσισε, ίσως επειδή η βροχή κράτησε περισσότερο, αλλά κυρίως γιατί έμεινε για πολλή ώρα η συννεφιά στον ουρανό πριν και μετά τις μπόρες. Αγγλία γίναμε. Παρεμπιπτόντως, το MetOffice εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για μεγάλα τμήματα της χώρας, βάζοντας τέλος στο ηλιόλουστο διάλειμμα, όπως αναφέρει το Skynews. To μεγαλύτερο μέρος της νότιας, της ανατολικής Αγγλίας και των Midlands καλύπτονται από την προειδοποίηση, που θα είναι σε ισχύ για περίπου δύο μέρες. Και τμήματα της Σκωτίας και της βορειοδυτικής Ιρλανδίας θα έχουν επίσης βροχές, αλλά χειρότερα θα πληγεί η νότια και ανατολική Αγγλία με κεραυνούς, αστραπές και δυνατές ριπές ανέμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καταιγίδες έρχονται, μάλιστα, ενώ ακόμα δεν έχουν συνέλθει από τις πλημμύρες του Σαββατοκύριακου οι πληγείσες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο Lincolnshire εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς βροχές δύο μηνών έπεσαν μέσα σε δύο μέρες, προκαλώντας υπερχείλιση του ποταμού. Επιστρατεύτηκαν ακόμα και ελικόπτερα της RAF, τα οποία πετούσαν σακιά με άμμο, ενώ η Υπηρεσία Περιβάλλοντος χρησιμοποίησε αντλίες για να τραβήξει και να ανακατευθύνει τα στάσιμα και επικίνδυνα για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών νερά. Πάντως, παρά τις νέες βροχές, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο καιρός θα φτιάξει στη συνέχεια και θα έχει περισσότερες λιακάδες, ειδικά στον νότο. Άντε και στα δικά μας.
https://news.sky.com/story/thunderstorm-warning-in-place-as-england-braces-for-more-bad-weather-11743767
Βαγγέλης Σπανός
https://www.facebook.com/294797363890954/posts/2281649775205693/
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος έχει Facebook μπορεί να μπει στο παραπάνω λινκ από το meteo κ να δει στο βίντεο μια από τις καταιγίδες(μαζί με χαλάζι) που επηρέασαν τις γύρω περιοχές της λίμνης Τριχωνίδας προχθές.
Το βίντεο είναι από καφετέρια-εστιατόριο που βρίσκετε στην περιοχή Δογρη,λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο.
Τελικά δε το γλιτώνουμε το νέο κύμα ζέστης το ΣΚ.
Τουλάχιστον μέσα στην επόμενη βδομάδα ελπίζουμε για εκ νέου αστάθεια κ κάμψη θερμοκρασίας.
Επιμένει προς το παρόν και η ζέστη εδώ στον κάμπο όπως και ο λιγοστός υετός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Η γνωστή ρήση του Αινστάιν περί άπειρου σύμπαντος και άνθρώπινης βλακείας, ίσως θα μπορούσε να εξηγήσει τη θέση και στάση ορισμένων στο φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης. Αναφέρομαι βεβαίως σε αυτούς που αμφισβητούν το παραπάνω φαινόμενο.
Για ποιά περιοχή αναφέρεσε Μιχάλη?
ΔιαγραφήΚΑΡΔΙΤΣΑ
Δεν πρέπει, όμως, και να απαξιώνουμε όσους έχουν διαφορετική άποψη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, και ο κ. Ζιακόπουλος φιλοξενεί όλες τις απόψεις στο blog του. "Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες" - Βολταίρος.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Για την περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και για τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.
ΔιαγραφήΗ τρύπα του υετού στην Κ. Μακεδονία είναι πλέον μόνιμη, χειμώνα - καλοκαίρι. Το αντελήφθησαν πλέον και τα μοντέλα και μας έχουν στην απέξω Μιχάλη.
ΔιαγραφήΒαγγέλη, συμφωνώ με τις δύο τελευταίες προτάσεις σου και φυσικά ευχαριστούμε τον κ. Ζιακόπουλο που φιλοξενεί τα σχόλιά μας στην ιστοσελίδα του. Σ'αυτό το πλαίσιο υπήρξε το αρχικό μου σχόλιο, στο οποίο, σημείο κλειδί είναι η λέξη "ορισμένων".
ΔιαγραφήΧρήστο, η αλήθεια είναι ότι στη Μίκρα (ΕΜΥ), από την αρχή του έτους έως σήμερα, η συνολική τιμή του υετού (176 mm) είναι περίπου στο 40% της μέσης τιμής του ετήσιου υετού της περιόδου 1971-2000. Αυτό δεν είναι περίεργο. Υπάρχει όμως ανωμαλία στη μηνιαία κατανομή. Θα γράψω πιο αναλυτικά στην πορεία.
ΔιαγραφήΚλιματική αλλαγή φυσικά συμβαίνει.Κάποιοι εξακολουθούν να είναι κολλημένοι στα δικά τους.....
ΔιαγραφήΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αυτή τη στιγμή (ώρα 11.25) βρέχει ισχυρά έως καταρρακτωδώς στο Νευροκόπι και στις Πρέσπες, σύμφωνα με το δίκτυο του meteo. Πώς γίνεται, με ποιό μηχανισμό, να εκδηλώνεται αστάθεια τις νυχτερινές ώρες, όταν είναι καθαρά θερμική h αστάθεια, χωρίς δυναμικό αίτιο, αποκομμένα χαμηλά και ψυχρές λίμνες. Κάτι έχω διαβάσει για elevated convection (ανυψωμένη ανωμεταφορά να το πούμε;), εκδήλωση αστάθειας πάνω από το οριακό στρώμα λόγω ψύξης του υπερκείμενου αέρα με ακτινοβολία κλπ. Είναι ένα ερώτημα που με απασχολεί εδώ και χρόνια. Νομίζω ότι μόνο ο κ.Ζιακόπουλος θα μπορούσε να μου απαντήσει έγκυρα και κατανοητά. Γι αυτό και τον θερμοπαρακαλώ να το κάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο απόλαυσε τα έντονα φαινόμενα κ τις δροσιές αυτές τις μέρες γιατί μετά τις 27 του μήνα δυστυχώς ο ευρωπαίος αρχίζει κ παγιώνει για μια εβδομάδα θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα για όλη σχεδόν τη χώρα,θερμοκρασίες που αν συμβούν,πέρσι δε τις βλέπαμε ούτε με κιάλια!
ΔιαγραφήΤο καλό είναι ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας μέρες για τυχόν διορθώσεις των μοντέλων.
Απολαμβάνω Φώτη. Απολαμβάνω και ...αποθηκεύω. (Άλλοι είναι που καταστροφολογούν και μαυρίζουν το μπλογκ.) Από την άλλη, όταν κάτι δεν το έχω καθαρό στο μυαλό μου, πάντα αυτό το κάτι με "τρώει" μέχρι να το ξεκαθαρίσω. Το έχω αυτό το χούι σε όλα τα ζητήματα και βεβαίως στην μετεωρολογία, που ως ερασιτέχνες πάντα θα έχουμε απορίες για τα πώς και τα γιατί. Βέβαια, ο γνωστός φίλος μας αυτές τις συζητήσεις τις θεωρεί, αν κατάλαβα καλά. "ασήμαντες λεπτομέρειες", όπως θα διαβάσεις παρακάτω στα σχόλια.
ΔιαγραφήΗ υπερυψωμέμη (θα έλεγα εγώ) ανωμεταφορά είναι θέμα που συζητιέται μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Συχνά δεν εκδηλώνεται απλά μία μονοκύτταρη καταιγίδα, αλλά μπορεί να προκύψει ένα Mesoscale Convective System. Η ανάπτυξη πυργοειδών νεφών σε πρώτη φάση είναι ενδεικτική. Ως προς τα αίτια, η δια ακτινοβολίας ψύξη είναι μία περίπτωση, όπως είναι και η παρουσία ενός Low Level Jetstream ακριβώς πάνω από το οριακό στρώμα. Προφανώς, δεν είμαστε βέβαιοι ότι στις περιοχές που αναφέρεις το αίτιο της εκδήλωσης των καταιγίδων ήταν η υπερυψωμένη ανωμεταφορά. Θυμάμαι ότι παλαιότερα είχα προσπαθήσει να εξηγήσω τις καταιγίδες που εκδηλώνονται αργά το βράδυ-νύχτα στο Θεσσαλικό κάμπο αλλά και στην κεντρική Μακεδονία τη θερινή περίοδο, χωρίς βέβαια την ύπαρξη δυναμικού αιτίου. Ακόμα και τη νυχτερινή (κατεβατή) αύρα των βουνών είχα σκεφτεί ότι μπορεί να αποτελεί το αίτιο ανύψωσης των θερμών αερίων μαζών που λιμνάζουν πάνω από τον κάμπο.
ΔιαγραφήΔιάβαζε: υπερυψωμένη.
ΔιαγραφήΜ΄άλλα λόγια δάσκαλε, τα δύσκολα σας έβαλα. Χωρίς να το υποπτεύομαι βέβαια, καθώς είχα την εντύπωση ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα τα μέσης κλίμακας καιρικά φαινόμενα είναι λίγο-πολύ επαρκώς ερμηνευμένα. Αλλά εδώ φαίνεται πως υπάρχει πολύ "ψωμί" για έρευνα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Αν μη τι άλλο, αισθάνομαι ότι δικαίως απορούσα κι εγώ με το φαινόμενο.
ΔιαγραφήΓιώργο καλημέρα, πρώτον υπάρχει δυναμικό αίτιο το οποίο είναι μια αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην Τουρκία μέχρι την Ρόδο η οποία είναι και η αιτία που βρέχει κάθε μέρα σε συγκεκριμένο κομμάτι του νομού Αττικής(κέντρο και νότια προάστια) λόγω βόρειου βορειοανατολικού ασθενή στην επιφάνεια μέχρι τα 850hpa και ταυτόχρονα του βόρειου βορειοδυτικού stream στα 700hpa . Το ίδιο θα γίνει και σήμερα Τετάρτη στις ίδιες περιοχές. Όσον αφορά το Νευροκόπι αυτή η αβαθής λίμνη σε συνδιασμό με το ridje που κάθε μέρα προσπαθεί να έρθει ανατολικότερα είναι το εν δυνάμη αίτιο δες και τις ισοβαρείς καμπύλες , μην ξεχνάς επίσης οτι η αστάθεια τους θερινούς μήνες μπορεί να κρατήσει μέχρι και το βράδυ ειδικά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα πόσο μάλλον τώρα που υπάρχουν και υποψίες δυναμικού αιτίου οι οποίες δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙ.Κ.
Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση! Είναι γεγονός ότι μια πιο προσεχτική ματιά στον χάρτη των 500 hPa φανερώνει αυτή την υποψία ψυχρής λίμνης, που βέβαια δε σου "γεμίζει το μάτι". Να υποθέσω ότι η ερμηνεία μου περί elevated convection δεν έχει και τόση σχέση με το θέμα;
ΔιαγραφήΚαλομελέτα κ έρχετε πάλι η έντονη αστάθεια στην κεντρονότια κυρίως Αττική όπως το λες. Στη δορυφορική γίνετε πανικός βλέπω για τρίτη συνεχόμενη ημέρα
ΔιαγραφήΣήμερα είναι πιο επίμονη αλλά και πιο μοιρασμένη η αστάθεια στην Αττική Φώτη. Χωρίς τις χτεσινές και προχτεσινές εντάσεις (προς το παρόν), πιάνει σήμερα και την ανατολική Αττική.
ΔιαγραφήΤη ίδια απορία με αυτήν του Γιώργου ,έχω και εγώ και ενώ ο Γιώργος, εχει και κάποιες γνώσεις, εγώ απεναντίας είμαι άσχετος μετεωρολογικα,αλλά μου κάνει εντύπωση που τα φαινόμενα είναι πολλές φορές αργά την νύχτα και άλλες φορές, ποτέ να'ναι μέσα στην μέρα ενώ θυμάμαι καλά, ότι συνήθως τα έφερνε μεσημέρι απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροχθές Δευτέρα, ενώ γύρω γύρω έγινε χαμός, στην περιοχή μου μόνο συννεφιά, αστραπές και πολύ αέρα.
Είχαμε όμως αρκετή ψύχρα το πρωί(15,5)δροσιά το μεσημέρι(30,5).
Εχθές το πρωί, είχε αρκετή συννεφιά (18 βαθμούς),έφθασα Σχηματάρι με τον ίδιο περίπου καιρό, αλλά πίσω που ερχόταν οι οδηγοί από Υπάτο έως Olympus plaza έριξε καρεκλοποδαρα.
Αρκετή ζέστη στο υπόλοιπο της ημέρας.
Το απόγευμα από τις 6 και μετά έγινε πανηγύρι.Βρισκομενος στα αμπέλια έγινα αυτόπτης μάρτυρας πολλών παράξενων φαινομένων.
Ένα μεγάλο μανιτάρι σηκώθηκε από τον Ελικώνα, πέρασε μπροστά από το βουνό και ενώ άφησε απάνω τα αστραποβροντα, χαρίζοντας όμορφο θέαμα, κινήθηκε προς Κορινθιακό και αφήνοντας πολλά φαινόμενα στα παράλια, αλλά και στα χωριά του Κιθαιρώνα.
Μετά τις 8 το απόγευμα, ένα δεύτερο μανιτάρι σηκώθηκε από τον Παρνασσό και την βόρεια Εύβοια και μέσα σε λίγο ώρα έφθασε στο χωριό μου και ενώ στο αμπέλι που ήμουν δεν έριξε παρά λίγες σταγόνες χοντρές και πολλά αστραποβροντα αναγκάζοντας με να φύγω,στο χωριό μου,το νερό Κυλούσε ποτάμι,οι κεραυνοί άρχιζαν τον ουρανό και όλα βυθίστηκαν στο σκοτάδι.
Ένα τρίτο κύμα, ακολούθησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με ακόμη περισσότερο ηλεκτρισμό, χοντρές σταγόνες βροχής που μέσα στο σκοτάδι, ακουγόταν σαν χαλάζι, που ευτυχώς δεν έριξε.Αυτο το κύμα με αυξομειουνενη ένταση κράτησε κοντά στο 20λεπτο και με το σιγανό ψιλόβροχο που ακολούθησε η ώρα έφθασε 11 το βράδυ.Γυρω πυκνό σκοτάδι και το μόνο που ακουγόταν, ήταν οι συναγερμοι που χτυπούσαν.
Στην Αλίαρτο και την γύρω περιοχή, το νερό,ήταν περισσότερο και μάλιστα έριξε και χαλάζι.Για πολλοστή φορά την γλύτωσα και πάλι.
Η θερμοκρασία έπεσε το πρωί στους 16 βαθμούς και όπως λέει ο Φώτης, έχουμε γίνει...Βελούχι...!!
Άντε να δούμε πότε θα ηρεμήσουμε λιγο,να μας φύγει και το σφίξιμο απ'το στομάχι.
Καλή μέρα σε όλους σας.
H ουσία είναι ότι με όλη αυτή την αφύσικη εμμονή της αστάθειας, όπως είπαν και οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ στην ΕΡΤ χθες έχουμε θύματα, ζημιές και σκουπίδια σε δρόμους και ακτές. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντες λεπτομέρειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Εντάξει να μην συμπαθείς τους καιρόφιλους. Σε ενοχλούν τώρα και όσοι προσπαθούν να διαβάσουν, να μάθουν, να "ξεστραβωθούν" πάνω στα καιρικά φαινόμενα; Ελπίζω να έχω καταλάβει λάθος, Βαγγέλη!
ΔιαγραφήΠαιδιά απολαμβάνετε τις αστάθειες όπου τις βιώνετε (απλά με κάποια προσοχή όταν κάνουμε εξωτερικές εργασίες ή πρέπει να κυκλοφορήσουμε). Για τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, είναι πραγματικά ευλογία. Και εδώ στο νησί είχαμε χθες στα ορεινά αρκετά ηλεκτρικά αν και αυτή τη φορά δεν προχώρησαν πιο παραλιακά τα πράγματα. Να συμπληρώσω στην πολύ εύστοχη εξήγηση για τις αστάθειες που έδωσε ο Ι.Κ στο Γιώργο, ότι στα νησιά γενικά οι καλοκαιρινές θερμικές αστάθειες είνια πιο συχνές βράδυ παρά μεσημέρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘάνος Κ
"Απολαμβάνετε... με προσοχή". Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η σωστή τοποθέτηση. Ζούμε την εμπειρία, αναλύουμε (όσοι έχουμε τη διάθεση) το φαινόμενο και αφήνουμε τους μίζερους στη μιζέρια τους.
ΔιαγραφήΣταμάτα να ασχολείσαι μαζί μου. Έλεος πια. Δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις στη ζωή σου από το να ασχολείσαι με τους άλλους; Ζήσε για πάρτη σου ό,τι γουστάρεις και άσε με στην ησυχία μου. Και η υπομονή έχει τα όριά της.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός