Βαρομετρικό χαμηλό ΝΔ της
Πελοποννήσου κινείται ανατολικά και θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές
καταιγίδες κυρίως την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), με την απομάκρυνση του
χαμηλού από την περιοχή μας, τα προαναφερθέντα καιρικά φαινόμενα θα
εξασθενήσουν και στη χώρα θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς. Την Πέμπτη (18/7), γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Εξαίρεση ίσως
αποτελέσουν τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, όπου το απόγευμα
είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι
βόρειοι άνεμοι μόνο στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα
σημειώσει μικρή άνοδο. Την Παρασκευή
και το Σάββατο (19 &
20/7), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή ένταση της
απογευματινής αστάθειας στα ηπειρωτικά.
Τετάρτη,
17 Ιουλίου 2019
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
17-7-2019
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες νωρίς το πρωί και το απόγευμα
στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 14 έως 28 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες νωρίς το πρωί και το απόγευμα. Άνεμοι
Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως
30 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη –
Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο ΒΔ Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 29 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ
4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 29 βαθμούς.
Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές βροχές πολύ νωρίς το πρωί και το απόγευμα κυρίως στα
ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 28 βαθμούς.
Αμφιλεγόμενη εξ αρχής η συμπεριφορά του χαμηλού καθότι εντελώς εκτός εποχής, δύσκολη και η προβλεψιμότητα διότι η θάλασσα δε φαίνεται να έχει την απαιτουμενη αστάθεια να δημιουργήσει γενικευμενες καταιγίδες που θα εισέλθουν στην ηπειρωτική χώρα και να αντέξουν στο βοριά! Στα Μέγαρα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν χαμηλό Μαΐου που έρχεται φορτωμένο ,αρχίζει η ποτιστική βροχή και πνεοντας ο βοριάς το κόβει αμέσως! Κατά τη γνώμη μου ,τα ακαιρα χαμηλα Ιουνίου και Ιουλίου τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαν πίσω τους πολύ ζεστούς ανοιξιατικους μήνες και οι θάλασσες είχαν επαρκή θερμοκρασία για να δώσουν χαρακτήρα Νοεμβρίου μέσα στο καλοκαίρι! Φέτος η άνοιξη ήταν φυσιολογική και οι θερμοκρασίες των θαλασσών φυσιολογικες! Η κυκλογενεση είναι εκτός εποχής! Βέβαια, με τόσα απρόβλεπτα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια δεν αποκλείω και το ξέσπασμα παροδικά μιας και αχνοφαίνονται θαμπά αστραπές αρκετά ΝΔ προς Αργοσαρωνικό! Μακάρι να βγάλει κάτι καλό χωρίς προβλήματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιτίας των παραπάνω αποκλείω,ευτυχως,τη χαλαζόπτωση και τα μπουρίνια! Αυτό το σύστημα χρειαζόταν να συμπεσει με τη θερμική αστάθεια και την απουσία νεφοκαλυψης μέχρι τη μπούκα του συστήματος και βέβαια, όχι βοριά! Βέβαια, έχει δρόμο να διανύσει το χαμηλό και όσο κυκλοφορεί πάντα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση! Το εκτός εποχής πάντα έχει και τα απρόβλεπτά του, πιστεύω...
Και να ,μόλις έκλεισα το προηγούμενο σχόλιο άρχισε να φορτώνει και να αστράφτει και να βροντάει για τα καλά! Σύμφωνα με τη δορυφορική, η γραμμή υετού από το Μυρτώο έχει πάρει καλή θέση για τη Δυτική Αττική ...Μάλλον θα έχει λίγο ψωμί ,έστω και για λίγες ώρες .. .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίεργη ησυχία σήμερα, ούτε ένα σχόλιο.Μυτιληνη ψιχαλιζει, αλλά δεν έχει όρεξη.Χρονια πολλά στους εορτάζοντες.Καλο ξημέρωμα σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣολάρει ο Παπαηλίας σήμερα. Και τα λέει καλά.
ΔιαγραφήΤελικά ήταν μια πολύ ωραία νύχτα στα Μέγαρα,εντελώς πρωτότυπη για αυτή την εποχή! Ψιλόβροχο σχεδόν όλη τη νύχτα με μία ώρα δυνάμωμα,περαστικες αστραπές, καμία σχέση με κεραυνούς που είναι αλληλενδετοι με τις καταιγίδες της εποχής και το πάλεψε κόντρα στον βοριά που μείωσε αισθητά την αστάθεια. Τώρα επικρατεί συννεφιά βορείου ρεύματος με ψύχρα και 4-5μπ ΒΒΔ. Η αίσθηση θαυμάσια το πρωί φεύγοντας για τη δουλειά με το βρεγμένο χώμα και τα ξερόχορτα να μοσχοβολάνε! Άλλη εποχή, σημαντικό σπάσιμο στη συνηθισμένη κάψα αυτής της εποχής. Σημειωτέον, στο χώρο που εργάζομαι έπιανε 50C! τις μέρες του καύσωνα! Το χειμώνα πάλι -3,-4C μιας και είναι κατασκευή λαμαρίνα! Οπότε αυτές τις μέρες είναι ευχάριστο το περιβάλλον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λίγα λόγια , στην περιοχή μου το τελευταίο 48ωρο δεν είναι Ιούλιος, είναι Μάιος ή τέλη Σεπτέμβρη με χαμηλό σε καλή θέση για Δυτική Αττική που δίνει χορταστικό καιρό ακόμα και με ΒΒΑ ρεύμα το χειμώνα αλλά έχει υποτονική απόδοση σε φαινόμενα με βοριά Άνοιξη και αρχές φθινοπώρου αλλά θαυμάσια ατμόσφαιρα και πολλή δροσιά!
Εύχομαι και ελπίζω να μη διαβάσουμε πουθενά για καταστροφές!
Συστημένος καιρός για Βοιωτία Χριστόδουλε, Ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήO Ιούλιος του 2019 μπορεί να αποδειχτεί ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών στη γη, καθώς το πρώτο του 15ήμερο ήταν εντυπωσιακά ζεστό στον αρκτικό Καναδά, είχε ξηρασία στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε και στην Ινδία (Chennai), πυρκαγιές που έδιωξαν κατασκηνωτές από τη νότια Γαλλία και προσπάθειες για πρόκληση βροχής στην Ινδονησία, όπως αναφέρει ο Guardian. Aν συνεχιστεί έτσι μπορεί να ξεπεράσει κατά 0,025 βαθμούς κατά μέσο όρο τον Ιούλιο του 2017 που είναι μέχρι στιγμής ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί. Κι όλα αυτά λίγες μέρες μετά τον πιο θερμό Ιούνιο όλων των εποχών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι επιστήμονες, πάντως, πιστεύουν ότι οι πιθανότητες για ένα νέο ρεκόρ είναι 50%, καθώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο δεύτερο μισό του Ιουλίου. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι θερμοκρασίες αυξάνονται από τις εκπομπές ρύπων των εργοστασίων, των αυτοκινήτων, των αεροπλάνων, αλλά και την αποψίλωση των δασών. Εννέα από τα δέκα πιο θερμά έτη καταγράφηκαν μετά το 2000, ενώ και το 2019 έχει 99,9% πιθανότητες να μπει στο τοπ - 5.
Από τις πιο σημαντικές θερμικές ανωμαλίες ήταν οι 21 βαθμοί που καταγράφηκαν στον αρκτικό Καναδά, στην κοινότητα Alert, Nunavut, η οποία κανονικά θα έπρεπε να έχει θερμοκρασίες λίγο πάνω από το 0 αυτή την εποχή. Η Γαλλία επλήγη τον περασμένο μήνα από καύσωνα, η Βρετανία με θερμοκρασία 15,1 βαθμούς κατά μέσο όρο είναι στα κανονικά επίπεδα για την εποχή, αλλά το δεύτερο μισό του Ιουλίου η τάση μπορεί να είναι ανοδική. Η ανησυχία για την επίπτωση των αυξανόμενων θερμοκρασιών στην υγεία μεγαλώνει, ειδικά από τη στιγμή που οι πολιτικές ηγέτες έχουν αποτύχει να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, καθώς η δράση που έχουν αναλάβει δεν αρκεί, αν και υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια.
Οι καύσωνες είναι από τους μεγαλύτερους φυσικούς κινδύνους και θα γίνονται όλο και πιο σοβαροί και όλο και πιο εκτεταμένοι. Το 2015 στην Ινδία είχαν πεθάνει 2.500 άνθρωποι και το 2003 στην Ευρώπη 75.000 άνθρωποι. Αυτή είναι, όμως, η μισή αλήθεια, καθώς το 2003 είχαμε 75.000 περισσότερους θανάτους από ό,τι συνήθως στην Ευρώπη και δεν πέθαναν 75.000 άνθρωποι εξαιτίας του καύσωνα, όπως έχει περάσει στην κοινή γνώμη. Ούτε σε ένα χρόνο πολέμου στη Συρία δεν έχουμε 75.000 νεκρούς. Η αλήθεια είναι επίσης ότι υπερθέρμανση έχουμε κυρίως στην Αρκτική και αυτή είναι που ανεβάζει τον μέσο όρο της γης, που στα υπόλοιπα μέρη της βιώνει διάφορα ακραία φαινόμενα. Για αυτό και οι επιστήμονες έχουν αντικαταστήσει τον όρο υπερθέρμανση με την κλιματική αλλαγή ή, την κλιματική κρίση.
https://www.theguardian.com/environment/2019/jul/16/july-on-course-to-be-hottest-month-ever-say-climate-scientists
Β. ΣΠ.
Κοινή πεποίθηση, κύριε Βαγγέλη είναι το ότι το κακό της υπερθέρμανσης και της συνεπακόλουθης κλιματικής αλλαγής ξεκινάει από τους πόλους και καταλήγει εκεί και στη συνέχεια αρχίζουν πάλι από εκεί οι επιπτώσεις που επεκτείνονται στον υπόλοιπο πλανήτη! Κλιματική αλλαγή υπάρχει αλλά βάση της είναι η υπερθέρμανση! Χαλάει το ψυγείο, σταδιακά ξεψύχοντα τα περιεχόμενα! Αποτελέσματά της σίγουρα δεν είναι μόνο οι καύσωνες, όταν χαλάει ο δρόμος των ρευμάτων το ψύχος μπορεί αφύσικα να φθάσει κοντά στον τροπικό κύκλο όπως οι καύσωνες στην Αρκτική! Κακά τα ψέματα όμως, οι πάγοι ήταν αυτοί που διατηρούσαν την κανονικότητα ,το αντίπαλο δέος στον ήλιο και τη θερμοχωρητικότητα των ωκεανών! Τώρα ,το δεύτερο παίζει μπάλα χωρίς δυνατό αντίπαλο, δυστυχώς!
ΔιαγραφήΣυμφωνώ με όσα λες, αλλά σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι παντού στη γη θα κάνει περισσότερη ζέστη. Και θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την πλάνη για την καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Π.χ. αν στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες πλημμύρες, αντιπλημμυρικά έργα θα χρειαστούμε όχι air condition.
ΔιαγραφήΤέλος τα περί μείωσης των εκπομπών ρύπων είναι για λαϊκή κατανάλωση αν δεν αλλάξει άρδην το καπιταλιστικό μοντέλο και δεν γίνει στροφή προς την αποανάπτυξη. Θα πρέπει όμως όλοι να καταναλώνουν πολύ λιγότερο για να συμβεί αυτό.
Β.ΣΠ.
Και air condition θα χρειαστούμε και αντιπλημμυρικά,μακάρι να ήταν μία η επίπτωση και πάνω σε αυτή να σχεδιάζαμε! Τόσα απανωτά καλοκαίρια με χαμηλά φθινοπώρου περάσαμε τα τελευταία χρόνια αλλά οι μέσοι θερμοκρασιακοί όροι είναι πάνω από την κλιματική τιμή! Το 2017, σαν σήμερα χιόνισε στον Όλυμπο και τον ίδιο Ιούλιο βιωσαμε 45άρια, εναλλαγές τόσο απότομες που πριν από 20 χρόνια θα ήταν αδιανόητο να συμπεφτουν το ίδιο έτος. Για παράδειγμα, έναν Ιούλιο σαν το 1991 με μέρες που φορούσαμε μακρυμανικο κάποιο μεσημέρια ,όλος ο Ιούλιος δεν έδωσε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 36 και ούτε που θα το περίμεναμε! Αυτά τα χρόνια όμως όλα μπορώ να τα περιμένω...οι σφοδρές συγκρούσεις αερίων μαζών επόμενο είναι να φέρνουν ισχυρές καταιγίδες! Air condition πλέον χρειαζόμαστε μερικές χρονιές όπως πέρυσι από Απρίλιο μέχρι αρχές Νοέμβρη και πολύ φοβάμαι τις επεκτατικές τάσεις της ζέστης μέσα στο έτος!
ΔιαγραφήΗ συνεπακόλουθη μεγάλη θερμοκρασία των θαλασσών όλο το έτος με τη σειρά της συντελεί στο να έχουμε ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες και τους δώδεκα μήνες του έτους!
Οι επιπτώσεις στα αυτοχθονα είδη βλαστησης έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται...δες τα κόκκινα έλατα στα ελατοδαση πως αυξάνεται ο αριθμός τους. Το αίτιο ακόμα ερευνάται ως καινοφανές και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ,όμως η πεποίθηση των επιστημόνων τείνει προς την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας!
Στο ευαίσθητο σημείο σας, αν και δεν έχω μεγάλη γνώση για το θέμα και αν έχετε στοιχεία με ενδιαφέρουν, ως προς τη μετακίνηση θαλάσσιων ειδών της Ερυθράς θάλασσας προς τη Μεσόγειο δεν έχει παίξει ρόλο η άνοδος της θερμοκρασίας των νερών;
Εν κατακλείδι, η κλιματική αλλαγή δε φέρνει μόνο ζέστη αλλά είναι η πηγή του κακού και της απορυθμισης, η ζέστη φταίει για όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα ,ακόμα και για τους χιονιαδες σε Σαχάρα και Σαουδική Αραβία!
Θα ήθελα να επισημάνω, ένα ιδιαίτερο γεγονός σε σχέση με τον υετό τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κρήτη. 17 Ιουλίου 2019 23 χιλιοστά μέχρι τώρα στα Χανιά. 28 Αυγούστου 2018 83 χιλιοστά πάλι στα Χανιά. Στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές ο υετός είναι και στις δυο περιπτώσεις αισθητά λιγότερος.Και στις δύο περιπτώσεις το αίτιο της κακοκαιρίας είναι δυναμικό, χαρακτηριστικά στο περσινό γεγονός είχαμε χαμηλό νότια της Κρήτης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φίλε Χρήστο όπως το λες, συστημένο για Βοιωτία το κυνα9,αφού έβρεχε από νωρίς τι απόγευμα μέχρι τώρα όπως μου λένε από το σπίτι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν το έζησα από κοντά,καθώς πάλι ήμουν έκτος, αλλά και εδώ που είμαι πέρασε πολύ όμορφα.
Λεπτομέρειες το βράδυ, γιατί ειμαι καθοδόν.
Πράγματι,ο παπαηλιας σήμερα σκοράρει για τα καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι,ο παπαηλιας σήμερα σκοράρει για τα καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαπαηλίας - ποταμός! Και προς ...εμπέδωσιν, βγήκαν και τα σχόλια διπλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεχωρίζω την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη αναφορά στην κλιματική αλλαγή - υπερθέρμανση.
Και γράφει και ωραία.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά λόγια και για τις...εις διπλούν επευφημίες σας...ελπίζω κάπως να βοήθησα!
ΑπάντησηΔιαγραφή