Περί μελτεμιών και πάλι ο λόγος…

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Οι αείμνηστοι δάσκαλοι της μετεωρολογίας Δημήτριος Αιγινήτης, Ηλίας Μαριολόπουλος και Λεωνίδας Καραπιπέρης ταυτίζονταν στην υπόθεση ότι από την αρχαιότητα ως τον 20ό αιώνα δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στο κλίμα. Ωστόσο, αλλαγές, ικανές να διαχωρίσουν τις περιόδους σε ψυχρές και σε λιγότερο ψυχρές ή θερμές, υπήρξαν. Είναι προφανές ότι οι χειμώνες των ψυχρότερων περιόδων ήταν μακρύτεροι και κατά κανόνα τραχύτεροι από τους χειμώνες των θερμότερων περιόδων και ότι τα καλοκαίρια των ψυχρών περιόδων διαρκούσαν λιγότερο από τα καλοκαίρια των θερμών περιόδων που ήταν μακρύτερα και ξηρότερα. 


Στο ειδικό ερώτημα αν οι Ετησίες παρέμεναν σταθεροί στη διάρκεια αυτών των περιόδων, απάντηση έδωσε ένας άλλος σπουδαίος μετεωρολόγος ο Διονύσιος Μεταξάς, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Ο αείμνηστος καθηγητής σε μελέτη του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις ψυχρές κλιματικές περιόδους οι Ετησίες τείνουν να είναι ισχυρότεροι, να καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση και να πνέουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τους Ετησίες των θερμότερων κλιματικών περιόδων.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση επίμονων μελτεμιών, που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1694 στη διάρκεια του 6ου Ενετοτουρκικού Πολέμου (1684–1699), αναφέρει ο Λεωνίδας Καραπιπέρης: «Όταν την 3η Αυγούστου του 1694 η μεγάλη ενετική αρμάδα υπό την αρχηγία του ναυάρχου Αντόνιο Ζένο απέπλευσε από το Ναύπλιο για να καταλάβει την Χίο, χρειάσθηκε έναν ολόκληρο μήνα για να φθάσει στον προορισμό της. Ιδιαίτερα στο διάστημα από τη 14η Αυγούστου ως την 3η Σεπτεμβρίου οι Ετησίες ήταν τόσο ισχυροί ώστε ήταν αδύνατη η μετακίνηση του στόλου, ο οποίος από τη μεγάλη τρικυμία που επικρατούσε στο Αιγαίο υπέστη πολλές και σοβαρές ζημιές». Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι τελικά στις 7 Σεπτεμβρίου 1694 ο Αντόνιο Ζένο αποβιβάστηκε στη Χίο και κατάφερε να την καταλάβει, αλλά δεν μπόρεσε να την κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Φεβρουάριο του 1695 οι Τούρκοι κατόρθωσαν να την ανακτήσουν.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

16 σχόλια:

  1. Ενδιαφερον αρθρο Δασκαλε.Ισχυρο μελτεμι ειχαμε και στην Τριπολη κατα διαστηματα τις προηγουμενες εβδομαδες που ηταν πιο Βορειανατολικος ο ανεμος αλλα την τελευταια εβδομαδα που ειναι πιο Βορειο σχεδον καθολου αερας και ετσι σημερα με την απνοια ειχαμε την πρωτη μονοψηφια θερμοκρασια 9 βαθμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το outlook - η προοπτική - για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας υποβαθμίστηκε και επισήμως από κακή σε πολύ κακή και η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, όπως μεταδίδει το BBC. Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας εξαιτίας της ανθρωπογενούς παγκόσμιας υπερθέρμανσης είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον Ύφαλο, που με έκταση 2.300 χιλιομέτρων αποτελεί από το 1981 μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

    Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει πληγεί από τις πιο θερμές θάλασσες που σκοτώνουν τα κοράλλια του και απειλούν τη βιωσιμότητά του, με την αρμόδια επιτροπή της UNESCO να σκέφτεται να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τα μέρη που κινδυνεύουν. Το 2009 στην πρώτη πενταετή έκθεσή τους οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ύφαλος βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ ενός θετικού μέλλοντος και ενός περισσότερο αβέβαιου. Κατά τη δεύτερη έκθεση το 2014 ήταν πλέον "υπό πίεση" και έπρεπε να καταπολεμηθούν οι βασικές απειλές, ενώ το 2019 πλέον έχουμε έναν αλλαγμένο και λιγότερο ανθεκτικό Ύφαλο.

    Η άνοδος των θαλάσσιων θερμοκρασιών οδήγησε σε δύο επεισόδια λεύκανσης κοραλλιών (φαινόμενο κατά το οποίο σταδιακά ασπρίζουν και πεθαίνουν) το 2016 και το 2017, κάτι που είχε ως συνέπεια να χάσουν τα ενδιαιτήματα τους και πολλά άλλα θαλάσσια είδη. Ο αριθμός των νέων κοραλλιών έχει μειωθεί κατά 89% εξαιτίας των επεισοδίων λεύκανσης, που έχουν επηρεάσει μία ακτίνα 1.500 χιλιομέτρων. Πέρσι διατέθηκαν 500 εκ. αυστραλιανά δολάρια για να σωθεί ο Ύφαλος, ενώ περιβαλλοντολόγοι ζητούν περισσότερη δράση για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και από την κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

    Και με αφορμή τις εκθέσεις της περιόδου 2009-2019 λένε ότι "είχαμε 10 χρόνια προειδοποιήσεων, 10 χρόνια αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και 10 χρόνια που κοιτάζαμε τον Ύφαλο να οδεύει προς την καταστροφή". Ειδικοί αποδίδουν τα προβλήματα του Υφάλου στην κλιματική αλλαγή, αλλά θεωρούν ότι αν γίνουν ενέργειες για να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-49520949

    Κάπτεν Νέμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Διονύσιος Μεταξάς ηταν μετεωρολογος στην ΕΜΥ απο το 1950 έως το 1970 και απο τότε μεχρι το 1996 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Πρόσφατα εφυγε απο την ζωη σε ηλικία 92 ετών.Τον ευχαριστούμε για ολα οσα προσέφερε στην μετεωρολογία και στο Πανεπιστήμιο (διατέλεσε πρύτανης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε! Καλό Σαββατοκύριακο σε σάς κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο για αναπλάθουν το σμάλτο των δοντιών, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα τα σφραγίσματα μπορεί να αποτελούν μία μέθοδο του παρελθόντος, όπως αναφέρει το Skynews. To σμάλτο, που προστατεύει τα δόντια, σταδιακά διαβρώνεται από τροφές και ποτά και παρά το γεγονός ότι είναι ο πιο σκληρός ανθρώπινος ιστός δεν μπορεί να ιαθεί μόνο του, με συνέπεια να χρειάζονται τα σφραγίσματα.

    Επιστήμονες από την Κίνα, όμως, ανακάλυψαν ότι με ένα διάλυμα φωσφορικού ασβεστίου και χημικής τριμεθυλαμίνης μπορούν να αναπλάσουν το σμάλτο και απλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η αυτή η πρακτική είναι αποτελεσματική και μέσα στο "εχθρικό περιβάλλον" ενός στόματος.
    Όταν το διάλυμα αυτό εφαρμοστεί στο ανθρώπινο δόντι αναπλάθει το σμάλτο σε ένα πάχος 2,7 μικρομέτρων (2,7 εκατομμυριοστά του μέτρου - ή, 2,7 χιλιοστά του χιλιοστού) και του δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει τη φυσική του δομή και παρόμοιες ιδιότητες με το αυθεντικό σμάλτο μέσα σε 48 ώρες.

    Οι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν σε δύο χρόνια, ενώ αυτή η μέθοδος δεν έχει καμία σχέση με τις προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για ανάπλαση του σμάλτου με ρητίνες και αμάγαλμα και οι οποίες απέτυχαν, επειδή ήταν ατελής ο συνδυασμός ανάμεσα στα ξένα αυτά σώματα και το σμάλτο. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε με την ανάπτυξη μικροσκοπικών συστάδων φωσφορικού ασβεστίου - το κύριο συστατικό του σμάλτου - με διάμετρο μόλις 1,5 νανόμετρα (1,5 χιλιοστά του μικρομέτρου ή, 1,5 εκατομμυριοστά του χιλιοστού).

    Κι άλλοι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να αναπλάσουν το σμάλτο και πριν από έναν χρόνο ερευνητές στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου βρήκαν μία πρωτεϊνη που αναπτύσσει τους κρυστάλλους με παρόμοιο τρόπο που οι κρύσταλλοι αναπτύσσονται, όταν αναπτύσσεται και το οδοντικό σμάλτο.
    https://news.sky.com/story/scientists-discover-way-to-grow-back-tooth-enamel-naturally-11798362

    Ξέρατε ότι τα δόντια του μεγαλόδοντα (πρόγονος του λευκού καρχαρία) ήταν μεγάλα σαν μία παλάμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mιας, όμως, και ο λόγος για Κινέζους, το 18ο μουντομπάσκετ άρχισε σήμερα Σάββατο 31/8 στην Κίνα και θα ολοκληρωθεί στις 15/9, ενώ για πρώτη φορά διεξάγεται πέντε χρόνια μετά το προηγούμενο, καθώς η Fiba δεν θέλει να πέφτει την ίδια χρονιά με το μουντιάλ, όπως εξηγεί η Le Monde. Η Fiba άλλαξε ακόμα και τρόπαιο που θα πάρει η νικήτρια από τις 32 ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

    Αυτές θα χωριστούν σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων, από τους οποίους θα πάρουν την πρόκριση οι δύο πρώτες. Μεταφέροντας τους βαθμούς που κέρδισαν στην πρώτη φάση, οι 16 ομάδες θα χωριστούν στη συνέχεια σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων, από τους οποίους και πάλι οι δύο πρώτες θα περάσουν στους προημιτελικούς και μετά θα αρχίσουν τα νοκ άουτ παιχνίδια μέχρι τον τελικό.

    Το μουντομπάσκετ της Κίνας δίνει επτά εισιτήρια και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στην Ιαπωνία, αλλά όχι με σειρά κατάταξης. Στο Τόκιο θα βρεθούν του χρόνου οι δύο ομάδες από την Ευρώπη και την Αμερική που θα τερματίσουν ψηλότερα στο μουντομπάσκετ και η πρώτη ομάδα στην κατάταξη από την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα συμπληρωθούν από όσες προκριθούν από τα προολυμπιακά τουρνουά.

    Όσο για τα φαβορί, είναι οι ΗΠΑ παρά τις τρανταχτές απουσίες αστέρων του ΝΒΑ (LeBron, Stef Curry, James Harden κ.λ.π.), οι γίγαντες της Σερβίας - μία ομάδα με μέσο όρο ύψους τα 2μ.05 - η οποία έχει αναδειχτεί δεύτερη στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις (μουντομπάσκετ 2014, Ολυμπιακοί Αγώνες 2016, ευρωμπάσκετ 2017) και η Ισπανία, έστω και χωρίς τον Pau Gasol.

    Φαβορί μπορεί να θεωρηθούν και η Αυστραλία που νίκησε τις ΗΠΑ σε φιλικό - πρώτη ήττα για τους Αμερικάνους από την 1/9/2006, όταν είχαν χάσει από την εθνική μας στον αξέχαστο ημιτελικό του μουντομπάσκετ στη Σαϊτάμα - η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα του φαινομένου Γιάννη Αντετοκούνμπο.

    Να προσθέσω ότι έχουμε την καλύτερη ομάδα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά μάλλον χειρότερη από την εθνική των Διαμαντίδη, Σπανούλη, Παπαλουκά και σία. Χειρότεροι είναι, όμως, και οι αντίπαλοι από αυτούς που είχε να αντιμετωπίσει η εθνική την περασμένη δεκαετία, όπως π.χ. την καταπληκτική εκείνα τα χρόνια (2006-2011) Ισπανία.

    Γενικότερα, το μπάσκετ έχει γίνει (πολύ) πιο αθλητικό, αλλά λείπει η φινέτσα που διέθεταν πιο παλιά κάποιες ομάδες. Μόνο η Σερβία είναι σταθερή αξία και ειρήσθω εν παρόδω νίκησε στο εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης με 105-59 την Αγκόλα - άλλο ένα δείγμα του χαμηλού επιπέδου στο παγκόσμιο μπάσκετ. Οι Αμερικάνοι έχουν κατέβει με τα δευτερότριτα - παίκτες του ΝΒΑ είναι, βέβαια, και αυτοί, αλλά ακόμα και στο ΝΒΑ το επίπεδο έχει πέσει πολύ. Επί της ουσίας πρόκειται για το μουντομπάσκετ που δεν θα είναι έκπληξη ό,τι και αν συμβεί.
    https://www.lemonde.fr/sport/article/2019/08/30/coupe-du-monde-de-basket-2019-qui-sont-les-favoris-quels-sont-les-enjeux_5504658_3242.html

    Σαν το υπερθέαμα του βυθού δεν έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Γερμανός πρόεδρος Frank Walter Steinmeier ζήτησε σήμερα 1 Σεπτεμβρίου 1939 συγγνώμη από τα θύματα της γερμανικής επίθεσης στην Πολωνία σε τελετή που έγινε στη μικρή πολωνική πόλη Wielun για τα 80 χρόνια από την έναρξη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, όπως γράφει η Le Monde. Εκεί που έπεσαν οι πρώτες βόμβες του πολέμου, ο Steinmeier είπε "σκύβω το κεφάλι και ζητώ συγχώρεση από τα θύματα που είχαν οι Πολωνοί, εξαιτίας της γερμανικής τυραννίας". Η Πολωνία επλήγη σκληρά από τη βαρβαρότητα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, χάνοντας 6 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους και 3 εκ. Εβραίους.

    "Οι Γερμανοί έκαναν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην Πολωνία και όποιος κάνει σαν όλο αυτό να έχει τελειώσει, ότι η βασιλεία του εθνικοσοσιαλιστικού τρόμου στην Ευρώπη είναι ένα περιθωριακό γεγονός στη γερμανική ιστορία, θα κριθεί για αυτό" συμπλήρωσε ο Steinmeier που έκανε αναφορά και στο ακροδεξιό κόμμα AfD. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, κατέληξε ο Γερμανός πρόεδρος, ενώ ο Πολωνός ομόλογός του Andrej Duda έκανε λόγο για "μία πράξη βαρβαρότητας και ένα έγκλημα πολέμου" αναφερόμενος σε όσα έγιναν την 1η Σεπτεμβρίου 1939 στην πόλη Wielun.

    Ένας 88χρονος που έζησε τότε τα γεγονότα, μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο AFP για "θανάτους, για τραυματίες, για καπνούς, για θόρυβο, για εκρήξεις, όλα καίγονταν". H επίθεση έγινε μία βδομάδα μετά τη συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση (Ribbentrop - Molotov) για το μοίρασμα της Ευρώπης. Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πέθαναν 40 με 60 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και 6 εκ. Εβραίοι, θύματα του Ολοκαυτώματος.

    Στις 3 Σεπτεμβρίου 1939 η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία, αλλά χωρίς να κάνουν σημαντικές επιχειρήσεις. Στις 17 Σεπτεμβρίου η Σοβιετική Ένωση επιτέθηκε στα ανατολικά της χώρας. Η συνεργασία ανάμεσα στους ναζί και τους Σοβιετικούς πήρε τέλος μετά την επίθεση του Χίτλερ στην πρώην ΕΣΣΔ στις 22 Ιουνίου 1941, ενώ ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι την ήττα του άξονα (Γερμανία - Ιαπωνία) από τους συμμάχους στους οποίους είχαν προσχωρήσει και οι ΗΠΑ το 1945.

    Λόγο στη Βαρσοβία αναμένεται να βγάλει και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, αντικαθιστώντας τον Ντόναλντ Τραμπ που δεν πήγε στην Πολωνία, εξαιτίας του τυφώνα Dorian που αναμένεται να πλήξει τις ανατολικές αμερικάνικες ακτές. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Frans Timmermans.

    Η Γερμανία, σύμμαχος σήμερα της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι και από τους βασικούς οικονομικούς της εταίρους. Αλλά στα μάτια της συντηρητικής και εθνικιστικής κυβέρνησης της Βαρσοβίας υπάρχουν ακόμα προβλήματα, κληρονομιά του παρελθόντος, που έχουν να κάνουν με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Μία κοινοβουλευτική επιτροπή εργάζεται για να εκτιμήσει τις απώλειες που είχαν οι Πολωνοί και η Βαρσοβία θα τις παρουσιάσει στο Βερολίνο. Αλλά για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει εδώ και καιρό.

    Η Angela Merkel έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης, αλλά ο Emmanuel Macron και ο Boris Johnson δεν παρέστησαν. Ο Vladimir Putin δεν προσκλήθηκε εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Αντίθετα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ήταν στην Πολωνία, όπως και αντιπροσωπίες από σχεδόν 40 χώρες.

    Για να το ελαφρύνω λίγο, σήμερα είναι και η επέτειος (1/9/2006) από τη μεγάλη νίκη της εθνικής μας επί των ΗΠΑ με 101-95 στον ημιτελικό του μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Σήμερα παίζουμε και με το Μαυροβούνιο στο μουντομπάσκετ της Κίνας και πριν από το πονηρό αυτό ματσάκι, πήγα στο Φάληρο για μπανάκι. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση καλή αρχή στην εθνική. Και καλό μήνα επίσης. Αλλά και καλό καλοκαίρι, που σε μία πιο δροσερή εκδοχή του κρατάει ως τα τέλη Νοέμβρη. Μπορεί και παραπάνω.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2019/09/01/excuses-allemandes-aux-polonais-80-ans-apres-le-debut-de-la-seconde-guerre-mondiale_5505074_3210.html

    Σεπτέμβρης, ο μήνας της αφθονίας στις θάλασσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα κ καλό μήνα να χουμε!Το καλοκαιράκι είναι ακόμη εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους καλό φθινόπωρο προσεχώς Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ασταμάτητα φαίνεται να είναι τα μελτέμια και πολυ σωστά το επισημαίνει ο κ.Ζιακοπουλος.
    Οι δροσερές ημέρες και αρκετά ψυχρές νύχτες συνεχίζουν απτόητες και μαζί τους φυσικά η ανομβρία που σε πολλές περιοχές αρχίζει να δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα.
    Εδώ και πολλά βράδια κοιμόμαστε με παράθυρα κλειστά,καθώς ο αέρας δυνατός και ψυχρός δεν σταματά να φυσά.
    Δεν διαφαίνεται όμως καμία σημαντική αλλαγή για τα ανατολικά και όλα δείχνουν συνέχεια αυτής της κατάστασης.
    Ελπίζω να αλλάξει κάτι έστω για τα δυτικά τμήματα της χώρας.
    Πολύ καλή η δουλειά του Βασίλη Πανακογλου,για μια ακόμη φορά και αν και έχω κάποιες επιφυλάξεις ως προς τα φαινόμενα,ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να έχει επιτυχία σε μεγάλο βαθμό.
    Φίλε Σταύρο,η καθημερινή και άμεση επαφή μου,με νέους ανθρώπους όλων των ηλικιών,δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση,ότι οι νέοι ασχολούνται με τον καιρό και μάλιστα πολλοί από αυτούς τον βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον,απλά δεν το εκδηλώνουν όπως εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
    Αυτό τουλάχιστον βλέπω εγώ καθημερινά.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.
    Καλό μήνα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://en.sat24.com/en/gr/infraPolair

    Εκτεταμένο στρώμα ομίχλης πρέπει να είναι αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή στη δορυφορική μεταξύ νότιας Ιταλίας και Λιβύης, μπροστά από περιοχή έντονης αστάθειας. Αλλά πώς;! Οι θαλάσσιες ομίχλες μεταφοράς σχηματίζονται όταν θερμός και υγρός αέρας κινείται πάνω από την ψυχρότερη επιφάνεια του νερού. Εδώ όμως μιλάμε για θερμοκρασίες επιφάνειας 26 ως 30 βαθμών! Και είναι νύχτα.

    http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/sst/000.gif


    Αν μπορούσε κάποιος να μου δώσει μιάν εξήγηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω σώσει και δυό σχετικά φιλμάκια, ένα στο υπέρυθρο φάσμα και ένα "συνθετικό" (RGB Composite ,Meteosat 0 degree - Fog Central Europe):

      https://drive.google.com/file/d/1D5P4jb19TMDc7ntLf00s5HTSEuVDx-KJ/view?usp=sharing

      https://drive.google.com/file/d/1iOwK8LxQ9aRZ00E8kpz1V_s6ObtpSqTB/view?usp=sharing

      Διαγραφή
    2. Το δεύτερο animation το έφτιαξα λάθος. Οι ώρες είναι άλλες αντ΄άλλων. Το σωστό είναι αυτό:

      https://drive.google.com/file/d/1kK3mFB043pkzVQwyw4C97-VI4zSDdPe6/view?usp=sharing

      Διαγραφή
    3. Γιώργο, καλημέρα. Μήπως δεν είναι ομίχλη, αλλά συννεφιά πυκνή μεν, ανίκανη όμως να δώσει φαινόμενα και ηλεκτρική δραστηριότητα.

      Διαγραφή
    4. Γιώργο ανεξήγητη η σε τόσο μεγάλη έκταση χαμηλή νεφωση νότια της Ιταλίας για την εποχή.
      Γενικά πάντως όλες αυτές τις μέρες η Μεσόγειος έχει πάρει για τα καλά μπροστά κ η Ιταλία βιώνει καθημερινές καταιγίδες,καταιγίδες οι οποίες πλησιάζουν ανοιχτά του Ιονίου κ προσπαθούν να μπουν ανατολικότερα.
      Από κάτω σας δίνω το λινκ με την ηλεκτρική δραστηριότητα στην περιοχή μάς.
      Τόσο κοντά κ ταυτόχρονα μακριά η δυτική Ελλάδα.
      Πάντως κάτι ψιλά σαν πρωτοβρόχια θα τα πάρουμε κ εμείς αυτή την εβδομάδα(ήδη έχει συνεφιασει) αλλά τα μπάνια δεν ακυρώνονται για κανένα λόγο ακόμη...

      http://en.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=16

      Διαγραφή
    5. Σήμερα που το ξαναείδα με πιο καθαρό μυαλό, όντως δεν είναι ομίχλη αλλά χαμηλά stratus. Και πάλι όμως, είναι δυσεξήγητη, όχι ανεξήγητη που γράφει ο Φώτης, γιατί τίποτα ανεξήγητο δεν συμβαίνει στην ατμόσφαιρα, απλά εμείς δεν είμαστε σε θέση να το εξηγήσουμε.

      "Τα χαμηλά νέφη Stratus σχηματίζονται όταν αέρας με θερμοβαθμίδα μικρότερη της υγρής αδιαβατικής είτε ψύχεται κάτω από το σημείο δρόσου του είτε προστίθεται σε αυτόν επιπλέον υγρασία από την εξάτμιση πίπτοντος ύδατος. Η ψύξη του αέρα μπορεί να γίνει με την οριζόντια μεταφορά του πάνω από ψυχρότερη επιφάνεια ή από την ανοδική κίνηση σε πλαγιές. Επιπλέον υγρασία μπορεί να προστεθεί με την εξάτμιση νερού από υγρές επιφάνειες ειδικά όταν χιόνι ή πάγος αρχίζει να λιώνει."

      (Εγχειρίδιο του Μετεωρολόγου-Προγνώστη, σελ. 105)

      Η περίπτωσή μας δεν φαίνεται να "κολλάει". Ίσως ο κ.Ζιακόπουλος θα μπορούσε να βοηθήσει.

      Διαγραφή