Παροδικοί όμβροι και καταιγίδες στα ανατολικά και τα βόρεια


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί στη χώρα μας βόρειους ανέμους, οι οποίοι στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), μία διαταραχή στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα θα επηρεάσει με παροδικούς όμβρους και καταιγίδες τα ανατολικά και τα βόρεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Όμως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και νωρίς το πρωί στα ορεινά η ψύχρα θα είναι αισθητή. Την Κυριακή (18/8), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 3 με 4 και στα ανατολικά πελάγη 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (19-20/8), προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 3 με 4 και στα ανατολικά πελάγη 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη Δ. Ελλάδα θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ σε όλα τα πελάγη και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Παροδικοί όμβροι και καταιγίδες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία καθώς και στη Θράκη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Παροδικοί όμβροι και καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικοί όμβροι και καταιγίδες στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι BΑ έως ΒΔ 5 με 6 και αργότερα στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 32 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 31 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Λίγη δροσιά την χρειαζόμασταν! Τόσες ημέρες ζέστης,ταλαιπωρηθηκαμε πάρα πολύ Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λύνοντας το μυστήριο των νυχτερινών καταιγίδων, μετά από επιτόπου μετρήσεις και έρευνα επιστημόνων από 14 πανεπιστήμια. Πού αλλού; Στις ΗΠΑ (να λέμε και τα θετικά!)

    https://www.nbc15.com/content/news/The-Complexities-of-Nighttime-Thunderstorms-435705873.html

    https://www.nsf.gov/discoveries/disc_images.jsp?cntn_id=135631&org=NSF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίας κ είχαμε πάλι πολλές νυχτερινές καταιγίδες την περασμένη νύχτα στη βόρεια χώρα Γιώργο καλά έκανες κ μας έδωσες το λινκ να μάθουμε κ κάτι περισσότερο για το εν λόγω φαινόμενο.
      Να σου πω την αλήθεια την αιτιολογία για σύγκρουση προϋπάρχουσας θερμότητας κ νυν ψυχρής μάζας κ δημιουργία έντονων καταιγίδων τη νύχτα το καταλαβαίνω κ το ξέρω.
      Όσο για την αιτιολογία της αυξημένης μεταφοράς όπως κ για τα ατμοσφαιρικά κύματα(οπές) δε μπορώ να πω ότι έβγαλα ασφαλή συμπεράσματα η τουλάχιστον δεν έχω την κατάλληλη κατάρτιση να καταλάβω πως δρουν στη δημιουργία νυχτερινών καταιγίδων τα συγκεκριμένα.
      Πολύ καλή η ανάλυση του άρθρου αλλά νομίζω ότι θέλει μελέτη ακόμη για να βγουν σαφή κ σίγουρα συμπεράσματα όσον αφορά αποκλειστικά τις καλοκαιρινές κ χωρίς σοβαρό δυναμικό αίτιο καταιγίδες.

      Διαγραφή
    2. Οι χτεσινές νυχτερινές καταιγίδες ήταν εύκολα κατανοητές Φώτη. Εφόσον η βόρεια χώρα επηρεάστηκε από τη διέλευση αυλώνα μικρού κυματισμού (short-wave trough), όπως έδειξαν και οι βραδινοί χάρτες, με σημαντική θετική μεταφορά στροβιλισμού και ψυχρή μεταφορά στην ανώτερη ατμόσφαιρα, η δυναμική αποσταθεροποίηση ήταν προφανής. Το "μυστήριο" των (υπερυψωμένων - elevated) καταιγίδων αφορά, όπως σωστά γράφεις, τις περιπτώσεις που ΔΕΝ υπάρχει σοβαρό δυναμικό αίτιο. Τα κύματα βαρύτητας, στα οποία αναφέρεται το βίντεο, φαίνεται πως δημιουργούνται από την "ταλάντωση" που προκαλούν τα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα προϋπάρχουσας καταιγίδας. Ανάλογη είναι και η ερμηνεία που δίνει και ο κ.Ζιακόπουλος στο βιβλίο του για την γένεση των προμετωπικών γραμμών λαίλαπας (squall lines). Με πανομοιότυπο μηχανισμό (κύματα όρους) μπορεί να πυροδοτήσει αστάθεια στο θεσσαλικό κάμπο το δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα κατά την υπερπήδηση του ορεινού όγκου της Πίνδου, όπως συχνά συμβαίνει μετά από καύσωνες, όπου η έλλειψη ικανής υγρασίας στην ατμόσφαιρα μπορεί να έχει τελικά ως αποτέλεσμα "ξερές" καταιγίδες-μπουρίνια.

      Διαγραφή
    3. Για να συμπληρώσω την απάντησή μου, χτες έκανα και εγώ την (όχι επιτόπια βεβαίως) έρευνά μου, παρακολουθώντας και συγκρίνοντας, ταυτόχρονα με την εξέλιξη των φαινομένων, δορυφορικές συνεχούς ροής, χάρτες επιφανείας και ανώτερης τροπόσφαιρας και προγνωστικά τεφιγράμματα GFS σε χρόνο now-casting. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που μου υπέδειξε ο Πανάκογλου, με το οποίο μπορείς να πάρεις (προγνωστικό) τεφίγραμμα για οποιαδήποτε περιοχή και μάλιστα με δυνατότητα να ορίσεις την βάση της ανωμεταφοράς σε υψηλότερες στάθμες (πχ τα 850 hPa), ώστε να "μετρήσεις" την αστάθεια όταν αυτή ξεκινάει πάνω από το οριακό στρώμα, όπως συμβαίνει στις υπερυψωμένες καταιγίδες.

      Για όλα αυτά ένα έχω να πω: Ζήτω το διαδίκτυο!!

      Μπράβο και σε εσένα που, πιστός με το εποχικό ...ραντεβού σου, μας μετέφερες την εκτίμηση του Accuweather για το φθινόπωρο. Μιά εκτίμηση που προσωπικά μου αρέσει.

      Διαγραφή
    4. Γιώργο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Για τις χθεσινές νυχτερινές καταιγίδες εννοείτε ότι ήταν πολύ εύκολο να ερμηνευτούν καθώς είχαμε κανονικό πέρασμα αυλώνα μικρής εμβέλειας από εκεί κ μαζί με τις υπόλοιπες παραμέτρους είχαμε ότι είχαμε αλλά ακόμη προσπαθώ κ θα προσπαθώ να μάθω πιο κατανοητά κ απλά πως στο καλό δημιουργούνται από το πουθενά κάποιες φορές μέσα στη νύχτα τοπικές καταιγίδες σε διάφορα μέρη της χώρας μας.
      Συμφωνώ κ επαυξάνω στη φράση "ζήτω το διαδίκτυο" ενώ θα σε παρακαλούσα αν είναι απλό να μου στείλεις αυτό το πρόγραμμα που σου υπέδειξε ο Πανακογλου.
      Όσο για τον καιρό,κάποιες αποχρώσες ενδείξεις για πιο άστατο καιρό αρχίζουν κ δείχνουν τα μοντέλα για τα τέλη του μήνα αλλά θα το δούμε μέρα με τη μέρα.
      Η ζέστη από βδομάδα φαίνεται να ξανά επιστρέφει για πολλές περιοχές της χώρας μας κ θα μας ακολουθεί για αρκετό διάστημα ακόμη όπως λέω από καιρό άλλωστε.
      Τέλος να πω ότι μίας κ βαδίζουμε στο πέρας του καλοκαιριού κ η νύχτα μεγαλώνει συνεχώς η λέξη καύσωνας για μένα δε νομίζω ότι θα ξανά ακουστεί για φέτος.
      Ζέστη μπορεί να κάνει αλλά οι νύχτες σίγουρα θα είναι αρκετά δροσερές κ ψυχρές στα ηπειρωτικά από εδώ κ στο εξής(Γύρισα Αγρίνιο για υπηρεσία νύχτα κ όχι μόνο σήμερα αλλά κ τις προηγούμενες νύχτες εδώ που βρίσκομαι στα ανοιχτά τμήματα της πόλης η ζακέτα μετά τις 2 είναι απαραίτητη με τις ελάχιστες θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 18 μόλις βαθμούς)

      Διαγραφή
    5. Πρόγραμμα για τεφιγράμματα (και όχι μόνο). Κατέβασέ το από εδώ:

      https://www.zygrib.org/

      Διαγραφή
  3. Πολύ υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας πρέπει να είχε χθες - και μάλλον και σήμερα - το βράδυ στο Π. Φάληρο και ήταν χειρότερα κι από τις μέρες που έκανε πολλή ζέστη. Γενικά η υγρασία είναι ό,τι χειρότερο - τον χειμώνα σε περονιάζει, το καλοκαίρι κολλάς.

    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά δεν μπόρεσα και στη Σαλαμίνα να μαζέψω από τον βυθό μία σκαλωμένη πετονιά. Απελευθέρωσα, βέβαια, το χταποδάκι που είχε μπλεχτεί στη μεσινέζα της, ενώ πέταξα στα σκουπίδια και ένα από τα τρία αγκίστρια της πετονιάς, που κόπηκε. Τα άλλα δύο έμειναν, όμως, στον πυθμένα και ήταν και σκουριασμένα.

    Μέσα στη θάλασσα δύσκολα να μολυνθείς, βέβαια, από κόψιμο, επειδή έχει ιώδιο. Αυτό σκέφτηκα, όταν με έκοψε στα δάχτυλα η πετονιά, καθώς προσπαθούσα μάταια να την ξεσκαλώσω από τα βράχια του βυθού για πάνω από δέκα λεπτά. Σκούριασες σαν τα αγκίστρια, μονολόγησα κολυμπώντας περίλυπος μετά από λίγο προς την ακτή.

    Ένας απογοητευμένος θαλασσοψιττακός (σε ελεύθερη μετάφραση: το παπαγαλάκι της θάλασσας).

    Υ.Γ: Το ΣΚ φαίνεται να είναι καλό, χωρίς πολύ ισχυρό βοριά, αλλά ικανό για να περιορίσει την υγρασία και με νορμάλ θερμοκρασίες 32-33 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας χαιρετώ από τα 1260 μέτρα στην Πάρνηθα. Από το πυροφυλακιο του ΕΔΑΣΑ στη Σκιπιζα. 93% υγρασία, 17,3 βαθμοί. Ν-ΝΔ άνεμοι μέτριοι. Ορατές οι λάμψεις στη βόρεια Εύβοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχθές το βράδυ 11 η ώρα στο ΟΑΚΑ,27 βαθμούς,Ν.Ερυθραία 23 βαθμούς,2,30 την νύχτα φεύγοντας είχε 22 βαθμούς και από Θήβα έως το χωριό μου πυκνή συννεφιά και κρύο βοριά με πολλά αστραποβροντα(μάλλον πρέπει να ήταν τα ίδια που έβλεπε και Γιώργος από την Πάρνηθα)σε όλο το μήκος,από Β.Εύβοια εψςψτον Ελικώνα, χωρίς όμως να αφήσει τίποτε άλλο εκτός από κάποιες σταγόνες.
    Το πρωί συννεφιά, αέρα και αρκετή ψύχρα.
    Στις 1,15 το μεσημέρι στην Οξυα (ορεινή Αργιθεα) στα 1600 μέτρα είχε μόλις 17 βαθμούς και στο χωριό, Πετριλια 21 με συννεφιά και έντονη ψύχρα.
    Αυτή την ώρα έχει ήδη 15 βαθμούς και όσο απαραίτητο είναι το μπουφάν, άλλο τόσο απαραίτητο είναι και το τσίπουρο....

    Κινητός μετεωρολογικος σταθμός...

    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    Υ Γ:Φίλε Δημήτρη Νακο ευχαριστώ πολυ για αυτό που έστειλες ,θα το ανοίξω να το δω αύριο πια, γιατί το κοντοσουβλι μόλις βγήκε,οπότε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μύρισε λίγο χειμώνας, Χριστόδουλε; Εδώ στην Καλαμάτα απρόσμενα ευχάριστος καιρός εδώ και 2 μέρες. Δροσερός αέρας και καθαρή ατμόσφαιρα. Μάλιστα, ετοιμαζόμαστε για βροχούλα. Ήδη γύρω γύρω φαίνονται περιοχές που... βρέχονται. Την καλησπέρα μου σε όλη την παρέα!

      Διαγραφή
  6. βαλτε μπουκαλια στην καταψυξη η μπολ και βαλτε τα στο μπαλκονι η στην ταρατσα εγω αυτο κανω καθε μερα μπας και αλλαξει προς το κρυο η κατασταση.. βαλτε ολοι να αλλαξουμε το κλιμα επιτελους κουρασε η ζεστη πια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Ισλανδία θρηνούν για τον θάνατο ενός παγετώνα 700 ετών, τοποθετώντας και αναμνηστική πλάκα εκεί που βρισκόταν, όπως μεταδίδει το BBC. Ο παγετώνας κηρύχθηκε επισήμως "νεκρός" το 2014, όταν διαπιστώθηκε ότι το στρώμα πάγου έχει γίνει πια τόσο λεπτό, που δεν μπορεί να μετακινηθεί. Στις εκδηλώσεις μνήμης της Κυριακής 18/8 επρόκειτο να παραστούν η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Katrin Jakobsdottir, ο υπουργός Περιβάλλοντος Gudmundur Ingi Gudbrandsson και η πρόεδρος της Ιρλανδίας Mary Robinson.

    Mετά την ομιλία της 43χρονης Ισλανδής πρωθυπουργού, όσοι δώσουν το παρών στην εκδήλωση θα κατευθυνθούν στους πρόποδες του ηφαιστείου, όπου ήταν ο παγετώνας, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για να τοποθετήσουν την αναμνηστική πλάκα. Αυτή γράφει ότι"είναι ο πρώτος παγετώνας, που χάνει το καθεστώς του ως παγετώνας, αλλά τα επόμενα 200 χρόνια θα ακολουθήσουν κι άλλοι και αυτό το μνημείο συμβολίζει ότι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει".

    Η αφιέρωση, γραμμένη από τον συγγραφέα Andri Snaer Magnason, καταλήγει με την ημερομηνία της τελετής και με τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως - 415 μέρη ανά εκατομμύριο. Όλοι υποστήριξαν ότι είναι διαφορετικό να γράφεις σε μία πλάκα άνθρακα από ό,τι σε χαρτί, διότι μπορεί να τη διαβάσει κάποιος και 300 χρόνια μετά.

    Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που έχει αρχή και τέλος και η συμβολική σημασία αυτή της πλάκας είναι μία προειδοποίηση, που μας δείχνει ότι ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν και δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε μέρος της κανονικότητας. Ο ειδικός στους πάγους Oddur Sigurdsson και το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας ανακήρυξαν τον θάνατο του παγετώνα Okjokull το 2014, μετά από 50 χρόνια παρατηρήσεων. Το 2003 διαπίστωσαν ότι το χιόνι έλιωνε πριν συσσωρευτεί και δεν υπήρχε πια αρκετός πάγος για να κινηθεί όλος αυτός ο όγκος, έχοντας φτάσει πια στο όριο ανάμεσα σε έναν παγετώνα, που χρειάζεται 40-50 μέτρα πάχους, και σε έναν μη παγετώνα.

    Οι άνθρωποι ένιωσαν ότι ήταν μία πραγματική απώλεια και ότι έπρεπε να αφήσουν κάτι σαν αναμνηστικό, ανέφερε ο Αμερικάνος ανθρωπολόγος Dominic Boyer. "Oι πλάκες θυμίζουν επιτεύγματα, συνήθως σπουδαία, των ανθρώπων, αλλά και το τέλος ενός παγετώνα (έχουν χαθεί 56 μικροί παγετώνες στην Ισλανδία, από τους συνολικά 300 που υπάρχουν στο νησί) είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας" συμπλήρωσε ο ίδιος.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-49345912
    Να που υπάρχουν και χειρότερα τελικά.
    Η φρατερκούλη (αλλιώς ο θαλασσοψιττακός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πλάκα χαλκού είναι γραμμένη η αφιέρωση και όχι φυσικά σε άνθρακα, όπως έγραψα εκ παραδρομής.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα, η βροχή στην ανατολική Εύβοια ήρθε αρκετά νωρίτερα από τις προβλέψεις. Ξεκίνησε στις 1 το πρωί του Σαββάτου και με διαλύματα έβρεχε έως τις 5 τα ξημερώματα.
    Πρώτη φορά, για φέτος, που έψαξα για σεντόνι αφού η δροσιά ήταν αρκετή.
    Ακόμη και στην παραλία, λόγω ισχυρού βόριου ανέμου, κάτω από ομπρέλα ήθελες μπλούζα.
    Χριστόδουλε οι «μετεωρολόγοι» σου στο γυναικοχώρι που βρίσκομαι τις τελευταίες μέρες έχουν εξαφανιστεί από την αυλή και κάποιοι λίγοι κυκλοφορούν στα χαγιάτια και μέσα στο σπίτι. Πριν τον δεκαπενταύγουστο παρέλαυναν στο χώμα ορδές ασταμάτητα.
    Τα μερομήνια (αυτοραδιουργώ) εδώ έδειξαν ενδιαφέροντα Νοέμβριο για τις αρχές του.
    Πέρα από πλάκα, συμφωνώ με τον Χριστόδουλο για τα σημάδια του ζωικού και φυτικού κόσμου που δείχνουν τάσεις για τις επερχόμενες εποχές.
    Αυτό που μου έχει προξενήσει εντύπωση είναι η προτροπή ενός γέροντα να διαβάζω τα έλατα τον Αύγουστο.
    Την κατεύθυνση των νέων κλαδιών, την κορυφή και τον τρόπο που βγάζουν (αν βγάλουν!) τις ελατο..τσες (τα κουκουνάρια τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου φαίνεται πως είναι επιτακτική η ανάγκη ενός "ένθετου" αφιερώματος του κ.Ζιακόπουλου στην εμπειρική - λαϊκή πρόγνωση. Για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Καλοπροαίρετα το λέω, αλλά μας διαβάζει και κάποιος κόσμος. Ζούμε στον 21ο αιώνα βρε παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή