Χρόνια Πολλά, φίλοι μου!





Από την καλοκαιρινή Κρήτη (Ν. Χανίων). Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

10 σχόλια:

  1. Ιωάννης από Μυτιλήνη!15 Αυγούστου 2019 στις 1:10 μ.μ.

    Καλημέρα και χρόνια πολλά!! Οι εργαζόμενοι να χαίρεστε την ονομαστική σας Εορτή!! Η Παναγία μαζί μας!! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες Σπύρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε κ σε όλους τους φίλους
    Χρόνια Πολλά υγεία εύχομαι.
    Η Παναγία να φυλαττει όλο τον κόσμο
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tμήμα της παραλίας Boracay έκλεισε στις Φιλιππίνες, όταν κάμερα συνέλαβε επ' αυτοφώρω τουρίστρια να θάβει πάνα στην άμμο και θα ανοίξει ξανά σε 72 ώρες, ανάλογα και με τα αποτελέσματα από τα δείγματα νερού που λήφθηκαν, όπως μεταδίδει το BBC. Το βίντεο προκάλεσε οργή, καθώς πέρσι η Boracay είχε κλείσει για έξι μήνες για τους τουρίστες, επειδή υπήρχε ανησυχία για το περιβάλλον. Η γραμματέας Τουρισμού Bernadette Romulo-Puya δήλωσε στο ABS - CBN ότι "το κολύμπι απαγορεύεται προσωρινά, μέχρι να καθαρίσουμε την παραλία και να βρούμε πού είναι θαμμένη η πάνα.

    Οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τώρα τους τουρίστες που διακρίνονται στο βίντεο και να τους απαγγείλουν κατηγορίες για παράβαση του περιβαλλοντικού διατάγματος. Πολλοί χρήστες των social media ζήτησαν από τους τουρίστες να σέβονται το νησί. Πριν ένα χρόνο ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte είχε πει ότι το νησί μετατράπηκε σε "βόθρο", πριν αποφασίσει το κλείσιμό του για έξι μήνες.

    Μπράβο, πάντως, στους Φιλιππινέζους για τις ευαισθησίες τους (αν και κατά τα άλλα παίζει χούντα στα νησιά). Στο Θυμάρι ούτε που θυμάμαι πόσες πάνες έχω δει και έχω μαζέψει και μερικές από τον γιαλό και τον βυθό. Αλλά και δρόμοι του είναι ένα απερίγραπτο χάλι από τα σκουπίδια. Θυμάρι, Δεκαπενταύγουστος 2019 - Απέραντο γαλάζιο, αμέτρητα σκουπίδια.
    https://www.bbc.com/news/49346268
    Ο θαλασσοψιτακκός (το ασπρόμαυρο θαλασσοπούλι, που μοιάζει με παπαγάλο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά σε όλους!
    Δύο καταιγίδες σήμερα επηρέασαν το χωριό μου,η πρώτη γύρω στις 16:30 πιο σύντομη ένα τέταρτο βροχής μέτριας έντασης,και η 2η λιγο αργότερα,έβρεξε για μισή ώρα μέτρια εως δυνατά και για λίγο δυνατό ΝΔ αέρα.Και στις δυο όμως έριξε πολλούς κεραυνούς και δεν τις φαινότανε.
    Δεν ήταν και κατι ιδιαίτερο απο νερό(στο χωριό μου τουλάχιστον) αφού δεν σταματήσαμε να ποτίζουμε το βαμβάκι.Ομως επειδή έχει κανα μηνα να βρέξει το πώς μύριζε την ώρα που έβρεχε,ακόμα και τώρα που γράφω ήταν άλλο πράγμα.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά. Καλή Παναγιά. Να μας έχει όλους καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά δάσκαλε, εξαιρετικές οι φωτογραφίες από τον Σπύρο!
    Μίας κ έχουμε πολύ έντονη αστάθεια αυτές τις μέρες κυρίως από Θεσσαλία κ πάνω κ μίας κ δρόσισε ο καιρός ας μεταφέρουμε την νέα εκτίμηση των αμερικανών του accuweather που μόλις βγήκε.
    Εν ολίγοις για όσους δυσκολεύονται να μεταφράσουν το άρθρο να πω κατ'αρχάς ότι για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τα πήγε πολύ καλά η εν λόγω υπηρεσία καθώς όπως ρα είπε έτσι κ έγιναν.
    Για τη βαλκανική χερσόνησο κ την περιοχή μας τα πήγαν επίσης καλά,κυρίως όμως για τη βόρεια Ελλάδα κ πάνω όπου όντως το καλοκαίρι είχε κ έχει πολλές καταιγίδες κ δυστυχώς ακόμη κ θύματα.
    Μέσα έπεσε κ στις θερμοκρασίες που μιλούσε για ζέστη χωρίς όμως δυνατούς καύσωνες στην περιοχή μας γενικά.
    Αποκλειστικά λοιπόν για την ανατολική Μεσόγειο κ την περιοχή μας το φθινόπωρο θα πρέπει να κυλήσει με φυσιολογικές θερμοκρασίες χωρίς ακρότητες ούτε προς το ψυχρό ούτε προς το θερμό ενώ οι βροχοπτώσεις θα είναι πολλές κ πιθανόν επικίνδυνες Σεπτέμβρη κ Οκτώβρη στην Ιταλία κ την Ελλάδα.
    Ο Νοέμβρης θα είναι επίσης πολύ υγρός με κύματα αρκετών χαμηλών κ λίγο περισσότερη ψύχρα καθώς από εκείνον τι μήνα θα ξυπνήσει κ η Ρωσία σιγά σιγά.
    Να πω κ εγώ τι πιστεύω από την κάθε χρόνο εμπειρία μου?
    Θα κυλήσει όντως το φθινόπωρο με πολλές βροχές,καταιγίδες,ανέμους κ θερμοκρασίες καλές ίσως κ ψυχρές,όμως ο Σεπτέμβρης δε θα έχει πολλά φαινόμενα,αντίθετα θα έχει πολλές υγρασίες κ ζέστη από τα χαμηλά που θα χτυπούν τη γειτονική Ιταλία κ συνήθως πάντα δυσκολεύονται αυτόν το μήνα να επηρεάσουν κ την Ελλάδα γενικότερα.
    Δε πειράζει όμως,αν βγει αυτή η εκτίμηση κάθε άλλο παρά δυσοίωνη θεωρείτε.
    Ας ανασυνταχθούμε λοιπόν κ ας περιμένουμε λίγο ακόμη το φθινόπωρο που φαίνεται να έχει αρκετό ενδιαφέρον.
    Καλή συνέχεια καλοκαιριού σε όλους!
    Από κάτω το λινκ.

    https://www.accuweather.com/en/weather-news/accuweathers-2019-europe-autumn-forecast/70009041

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο πιο θερμός όλων των εποχών από τα τέλη του 19ου αιώνα - οπότε και τηρούνται αρχεία - και με τη βούλα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, όπως αναφέρει η Le Monde. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση που δημοσίευσε η ΝΟΑΑ στις 15/8, ο Ιούλιος του 2019 ήταν κατά 0,95 βαθμούς θερμότερος από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, ενώ ξεπέρασε κατά 1,2 βαθμούς τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά του Copernicus ότι το προηγούμενο ρεκόρ του 2016 (χρονιά του Ελ Νίνιο) καταρρίφθηκε για ένα κλάσμα του βαθμού. Ήταν επίσης ο 23ος συνεχόμενος Ιούλιος, που ξεπέρασε τον θερμοκρασιακό μέσο όρο.

    Λόγω του καύσωνα που έπληξε διάφορα μέρη της Ευρώπης, έσπασαν επίσης κι άλλα θερμοκρασιακά ρεκόρ, όπως στο Παρίσι με 42,6 βαθμούς (έναντι 40,4 βαθμών το 1947), στη Γερμανία με 42,5 βαθμούς, στην Ολλανδία με 40 βαθμούς και στη Νορβηγία και τη Σουηδία με 35 βαθμούς. Στην Αφρική, ο Ιούλιος του 2019 ξεπέρασε κατά 1,65 βαθμούς τον μέσο όρο, καταρρίπτοντας κι εκεί το ρεκόρ του 2015, ενώ σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ και το πρώτο επτάμηνο του 2019 ήταν το πιο θερμό μετά από εκείνο του 2016 με 1,09 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

    Οι βροχές ήταν λιγότερες και πολύ λιγότερες από τον μέσο όρο σε ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, αλλά και στη Σιβηρία, στην Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τις κεντρικές ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία αύξησε τον κίνδυνο για πυρκαγιές, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν στη βόρεια Ρωσία, αλλά και στην Ελλάδα.

    Οι πάγοι της Ανταρκτικής καταλάμβαναν, εξάλλου, τον Ιούλιο του 2019 μία έκταση 15,3 εκ. τετρ. χιλ., 4% μικρότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Η μείωση ήταν, όμως, της τάξης του 20% για τους πάγους της Αρκτικής, που εκτείνονται σε 7,6 εκ. τετρ. χιλιόμετρα. Και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε οι πάγοι της Αρκτικής θα συρρικνωθούν κάτω και από τα επίπεδα του 2012, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον φυσικό κλιματισμό της γης. Χωρίς τους πάγους να αντανακλούν πίσω στο διάστημα την ηλιακή ενέργεια, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν ακόμα πιο γρήγορα. Έτσι, ο στόχος να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της γης κάτω από τον 1,5 βαθμό θα απομακρυνθεί αμετάκλητα.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/08/15/le-mois-de-juillet-2019-a-bien-ete-le-plus-chaud-jamais-observe_5499762_3244.html
    Ο θαλασσοψιτακός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άλλη μια ωραία εκδήλωση για το φετινό καλοκαίρι ήμουν τυχερός που παρακολούθησα στον όμορφο χώρο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας και απέναντι από τον επιβλητικό Λέοντα,με τον Βασίλη Λεκκα να δίνει πραγματικό ρεσιτάλ μαζί με τον πιανίστα και το μόνο που δεν κατάφερε να μας συντροφεύει ήταν το φεγγάρι Ζάχου χάθηκε μέσα στα πυκνά σύννεφα και έκανε την εμφάνισή του λίγο πριν φύγουμε.
    Είχε όμως θαυμάσιο σκηνικό, με τα αστραποβροντα να δίνουν και να παίρνουν πάνω από τα κεφάλια μας, αλλά ευτυχώς δεν έβρεξε για να χαλάσει την ωραία εκδήλωση .
    Στην Λειβαδιά όμως και την γύρω περιοχή έριξε μπόρα, όπως επίσης και στο Μαρτίνο έως και τον Αγ.Δημητριο κωπαιδος, λίγο πριν τον σταθμό και γι'αυτό δεν έγραψε τίποτα.
    Σε αυτό το σημείο θέλω να πω για άλλη μια φορά το ποσό πολύ καταρτισμένος ερασιτέχνης μετεωρολογος είναι ο Φώτης Ματραλης,με πολλές γνώσεις και τον Ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσε για μένα και μάλιστα βάλαμε και στοίχημα το οποίο το κέρδισε με δυσκολία μεν,αλλά δίκαια,οπότε φίλε 2 κιλά προβατίνα στην λαδόκολλα σε περιμένουν...!!
    Χρωστάω μερικές απαντήσεις σε φίλους του μπλογκ που λόγω των ημερών δεν μπόρεσα να το κάνω νωρίτερα.
    Φίλε Γιώργο Λαμερα,σίγουρα τα μερομηνια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επίσημη Μετεωρολογία και αυτό θα ήταν παράλογο, όμως μπορεί κάποιος μέσω αυτών να δει την τάση για την εξέλιξη του καιρού και για μακρινό διάστημα,όσο και αν δείχνει παράδοξο,ειδικά αν μπορείς να το συνδυάσεις και να το συγκρίνεις με τα πολλά σημάδια της φύσης που υπάρχουν ολογυρα μας και που δείχνουν ξεκάθαρα τι μέλλει γενέσθαι.
    Λειτουργώντας με την γνώση και πείρα που έχω αποκομίσει στα τοσα χρόνια παρατήρησης και όχι φυσικά σαν προγνωστης η μετεωρολογος αφού δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις,μπορώ κάλλιστα να δω τον καιρό της περιοχής μου και όχι μόνο,για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Είναι βεβαίως και αυτό που λες φίλε,ότι έχω την τύχη να ζω κοντά στην φύση και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα.(Προσωπικά δεν με στεναχώρησες με αυτά που έγραψες και μάλιστα εάν είμαι και εγώ ανάμεσα στους εκλεκτούς φίλους όπως τόνισες, τότε σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια)
    Φίλε Χρήστο Σιμουλη, καλά κάνεις και επιμένεις σε αυτό που λες για τις ημερομηνίες και έχεις δίκιο σε ποσοστό 90%.
    Υπάρχει και ένα 10% όμως(μάλλον εκεί ανήκω και εγω)που τα μετρα όπως εγώ η σε άλλες ημερομηνίες,όπως κάποιοι ηλικιωμένοι στην περιοχή μου,που τα μετρούν σε κοινές ημερομηνίες(παλιό και νέο μαζί) και βγάζουν προγνώσεις που πολλές φορές εκπλήσσουν με το αποτέλεσμα τους.
    Εγώ από την άλλη πλευρά εφόσον το έμαθα έτσι από τον πατέρα μου και έχω μια αρκετά καλή επιτυχία, δεν έχω λόγο να το αλλάξω.
    Ούτως ή άλλως για μεσομακροπρόθεσμη(Φιλιππίδης τ.πρόεδρος Παναθηναϊκού)πρόβλεψη, όλα είναι απλή εκτίμηση και τίποτα παραπάνω.
    Το καλό είναι ότι για την τάση του καιρού της περιοχής μου σε διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας, μπορώ άνετα να τον προσδιορίσω,αφού τα πάσης φύσεως ζωντανά γύρω μου,το δείχνουν καθαρά.
    Φίλε Λευτέρη,έχεις δίκιο σε όσα γράφεις για την κίνηση των μυρμηγκιών, τα βλέπω και εγώ.
    Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν και επειδή ποτέ δεν μου αρέσει να κρύβω οτιδήποτε,αποκαλύπτω ποιοι επιτέλους είναι οι μετεωρολόγοι μου.
    Πέρα από τον πραγματικα υπέροχο κόσμο του βυθού και τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών, υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μυρμηγκιών.
    Αυτοί λοιπόν είναι οι απίθανοι "μετεωρολογοι"μου και πολύ σωστά έγραψε και ο φίλος Λευτέρης, όπως παλαιότερα είχε αναφερθεί σε αυτούς και ο Χρήστος Σιμουλης και ίσως και άλλοι φίλοι, που εγώ ίσως δεν θυμάμαι.
    Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως μπορούν με τόση ακρίβεια να γνωρίζουν την τάση του καιρού, τόσο για κοντινό όσο και για μακρινό διάστημα.
    Από μικρό παιδάκι ασχολούμαι μαζί τους και φυσικά αυτό μου το έμαθε ο πατέρας μου,όπως και τόσα άλλα.
    Δεν είναι καθόλου εύκολο βέβαια να ερμηνεύσεις τις "προβλέψεις"τους και χρειάζεται πολύ κόπος και χρόνος.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν πέφτουν έξω.Μα ποτέ φίλοι μου.Λενε πάντα την αλήθεια, αρκεί να μπορείς να ερμηνεύσεις σωστά.
    Στην κάθε περιοχή λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και δείχνουν τι θα συμβεί σε αυτήν.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://meteopaida.blogspot.com/2013/03/blog-post.html?m=1
      Δες και αυτο Χριστοδουλε ισως σε βοηθήσει στις προβλέψεις σου.

      Διαγραφή
    2. Χριστόδουλε, για μένα είσαι ο Βιργίλιος (ή, αν προτιμάς, ο Θεόκριτος) του μπλογκ! Ένας λόγος παραπάνω για να σε θεωρώ "εκλεκτό". Οι απλές αλλά τόσο γλαφυρές περιγραφές της φύσης και των καιρικών φαινομένων στην περιοχή που ζεις και εργάζεσαι είναι, ιδίως για μας, τους κατοίκους της πρωτεύουσας, πολύτιμο οξυγόνο. Σ΄αυτά τα πλαίσια σε ..."συγχωρώ" για την εμπιστοσύνη που δείχνεις στα μερομήνια.
      Για τη συμπεριφορά των μερμηγκιών, εδώ δεν αποκλείω να μας λέει κάτι, αλλά μόνο για τα κοντινά. Για τα μακρινά δεν μπορώ να το δεχτώ. Αν μπορέσει κάποιος να μου αποδείξει με ποιόν τρόπο λειτουργούν όλα αυτά τα σημάδια της φύσης, να τα δεχτώ. Αλλά μόνο με (επιστημονική) απόδειξη.

      Για τη συμπεριφορά κάποιων εντόμων και γενικότερα για την εμπειρική, "λαϊκή" πρόγνωση του καιρού ο κ.Ζιακόπουλος έχει αφιερώσει ολόκληρο κεφάλαιο στον β΄τόμο της τριλογίας του. Νομίζω ότι θα άξιζε τον κόπο να το διαβάσεις. Και γενικά νομίζω ότι όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον καιρό και αγαπάμε τον καιρό, πρέπει να διαβάσουμε αυτά τα τρία βιβλία. Υπάρχει η απόλαυση του να βιώνεις τα καιρικά φαινόμενα αλλά και η (εξίσου συναρπαστική) εμπειρία να μαθαίνεις γι αυτά και να τα καταλαβαίνεις.

      Διαγραφή