Όταν κοιτάς από ψηλά…

Κόρινθος, Ισθμός, Λουτράκι


Το λιμάνι του Πειραιά

Ακτές Ανατολικής Αττικής

Η Αθήνα στο βάθος

Οι κορυφές των Άλπεων

Η Στουτγκάρδη από ψηλά
Οι φωτογραφίες είναι του Ιπποκράτη Παππά

4 σχόλια:

  1. Το τουριστικό λιμάνι του Πειραιά είναι όπως βλέπουμε τη φωτογραφία πάνω αριστερά. Πόσο μικρό φαίνεται από ψηλά. Μικροσκοπική φαντάζει και η Ψυττάλεια, ενώ απέναντι από το νησάκι είναι οι προβλήτες της Cosco. Και πιο δεξιά, δεν διακρίνονται στη φωτογραφία, τα ναυπηγεία του Περάματος.

    Φαίνεται, όμως, το όρος Αιγάλεω από όπου ο Ξέρξης παρακολούθησε πριν 2500 χρόνια τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Παρεμπιπτόντως, λειτούργησε φέτος μετά από χρόνια το θεατράκι στα Λιπάσματα Κερατσινίου δίπλα στη θάλασσα. Οι κάτοικοι ελπίζουν μια μέρα να κολυμπήσουν και πάλι στα κρυστάλλινα νερά της.

    Οι θαλασσοβάτες (δεν είμαι σίγουρος αν πρόκειται για θαλασσοπούλι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίες όλες οι φωτογραφίες φίλε Ιπποκράτη, αλλά πρέπει να στείλεις και αυτές από Μάνη Καλαμάτα και ειδικά αυτές από Αρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μειώθηκαν κατά 1/3 τα περιβαλλοντικά πρόστιμα στη Βραζιλία μεταξύ Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019, τη στιγμή που οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 84% το ίδιο διάστημα, όπως μεταδίδει το BBC. Είναι γνωστό ότι πολλές από αυτές τις πυρκαγιές μπήκαν εσκεμμένα, ωστόσο, οι επικριτές του κατηγορούν τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Jair Bolsonaro ότι κλείνει το μάτι στην καταστροφή του τροπικού δάσος στον Αμαζόνιο, μέσω ενός καθεστώτος ατιμωρησίας.

    Πιο αναλυτικά, μεταξύ Ιανουαρίου και 23 Αυγούστου 2019 επιβλήθηκαν 6.895 πρόστιμα, έναντι 9.771 την ίδια περίοδο το 2018, κάτι που συνιστά πτώση 29,4%. Τα πρόστιμα που έχουν να κάνουν με την αποψίλωση δασών και την καύση δέντρων σε όλη τη Βραζιλία μειώθηκαν αντίστοιχα σε 2.535 από 4.138. Όσον αφορά τις εννέα πολιτείες της Βραζιλίας, όπου εκτείνεται το δάσος του Αμαζονίου τα πρόστιμα μειώθηκαν σε 1.627 από 2.817. Πολλοί είναι, λοιπόν, αυτοί που δείχνουν ξεκάθαρα τον Bolsonaro ως τον κύριο υποστηρικτή της αποψίλωσης περιοχών στον Αμαζόνιο προκειμένου να μετατραπούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ορυχεία.

    Το μήνυμα αυτό επισημάνθηκε ιδιαίτερα τον Απρίλιο του 2019, όταν ο Bolsonaro διέταξε έρευνα επειδή κάηκαν τα φορτηγά υλοτόμων, οι οποίοι έκαναν παράνομες δραστηριότητες στο Εθνικό Δάσος Jamari. Η ενέργεια αυτή του Βραζιλιάνου προέδρου θεωρήθηκε ότι κάθε άλλο παρά αποθαρρύνει τους παράνομους υλοτόμους. Οι επικριτές του Bolsonaro επισημαίνουν ότι τα λιγότερα πρόστιμα δεν σημαίνουν ότι έχουν μειωθεί και τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος.

    Η μείωση των περιβαλλοντικών προστίμων σε μία περίοδο που υπάρχει αύξηση της αποψίλωσης των δασών στη Βραζιλία δεν μοιάζει για σύμπτωση σχεδόν σε κανέναν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Bolsonaro είχε δεσμευτεί να ανοίξει τον Αμαζόνιο για εμπορικές δραστηριότητες και όταν εκλέχθηκε, αποδείχτηκε ότι το εννοούσε. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγορείται, μάλιστα, για δύο μέτρα και δύο σταθμά, διότι ενώ αφήνει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα ατιμώρητα, έχει σκληρύνει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο έγκλημα γενικότερα.

    Τώρα υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας ο Bolsonaro παίρνει αναγκαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αλλά και πάλι δεν παραδέχεται τη σύνδεση μεταξύ των πυρκαγιών και της αποψίλωσης των δασών. Για μία ακόμα φορά έκανε λόγο για "την οικονομική δυναμική" του Αμαζόνιου και το θέμα είναι αν η αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα συνοδευτεί από μία αλλαγή στις περιβαλλοντικές του πολιτικές.

    Οι περιβαλλοντολόγοι συσχετίζουν τη συμπεριφορά του Bolsonaro απέναντι στο περιβάλλον με την αύξηση των πυρκαγιών κατά 85% σε όλη τη Βραζιλία και κυρίως στον Αμαζόνιο το 2019 σε σχέση με το 2018. Ο Βolsonaro υποστήριξε αρχικά ότι είναι η περίοδος που οι αγρότες καίνε τη γη για να την καλλιεργήσουν και αμφισβήτησε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχει αύξηση στην αποψίλωση των δασών κατά 88% μέσα σε έναν χρόνο.

    Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ξηρασία δεν είναι ο μόνος λόγος για την αύξηση των πυρκαγιών, πολλές εκ των οποίων μπαίνουν εσκεμμένα για να μετατραπούν κάποια δάση σε βοσκοτόπια. Ο Bolsonaro επιβεβαίωσε ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης, διότι "έχω μάθει ως στρατιωτικός να αγαπάω το δάσος του Αμαζονίου και να το προστατεύω". Ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας ανέφερε ότι ένα ελικόπτερο και δύο αεροπλάνα έχουν ήδη φτάσει στον Αμαζόνιο για να εντοπίσουν νέες εστίες φωτιάς και να μεταφέρουν στρατιωτικό προσωπικό.

    Η ανακοίνωση ήρθε μετά τις διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν στον Bolsonaro. Για διεθνή κρίση έκαναν λόγο στο περιθώριο της Συνόδου των G7 Merkel, Macron και Boris Johnson. H Γαλλία και η Ιρλανδία απειλούν να μην επικυρώσουν μία εμπορική συμφωνία με τα κράτη της Νότιας Αμερικής, ενώ η Φινλανδία πρότεινε απαγόρευση των βραζιλιάνικων εξαγωγών βοδινού κρέατος.
    https://www.bbc.com/news/world-latin-america-49460022

    Το φλαμίνγκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Βoris Johnson βούτηξε στα νερά του Ατλαντικού στο Biarritz, κάνοντας ένα πρωινό μπανάκι, όπως γράφει το Skynews μέσα σε ένα μακροσκελές ρεπορτάζ του για το πόσα θα (πρέπει να) πληρώσει η Βρετανία σε περίπτωση μη βελούδινου διαζυγίου με την ΕΕ, δηλαδή, χωρίς συμφωνία για την επόμενη μέρα.
    https://news.sky.com/story/boris-johnson-chances-of-brexit-deal-improving-now-my-messages-have-landed-11793797

    Για το ίδιο θέμα ο Guardian γράφει ότι ο Johnson κολύμπησε γύρω από έναν βράχο, που από την ακτή δεν φαίνεται ότι έχει μία μεγάλη τρύπα στη μέση από την οποία μπορείς να περάσεις. Και ο Βρετανός πρωθυπουργός το παρομοίασε αυτό με την ΕΕ, από την οποία δεν θα μπορέσεις να βρεις ποτέ πώς να φύγεις, αν απλά κάθεσαι άπραγος στην παραλία.
    https://www.theguardian.com/politics/2019/aug/25/boris-johnson-no-deal-uk-brexit-divorce-bill

    O θαλασσόλυκος Boris Johnson

    ΑπάντησηΔιαγραφή