Συχνά ενοχλούν ή δημιουργούν προβλήματα, αλλά Αύγουστος χωρίς μελτέμια δεν γίνεται!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα παρουσιάσει μικρή εξασθένηση, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των Β-ΒΑ ανέμων κατά 1 με 2 μποφόρ. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, σχεδόν παντού θα υπάρχει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Παρασκευή (23/8) αλλά και το Σαββατοκύριακο (24-25/8), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η εκ νέου ενίσχυση των βοριάδων, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 και ίσως το Σάββατο τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς (Δ. Ελλάδα) και τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (26-27/8), υπάρχει και πάλι πιθανότητα εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πέσουν στα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 36 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι BΑ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Tο 2019 σημειώθηκε αύξηση 84% στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε σχέση με το 2018, όπως μεταδίδει το BBC. Τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα, λίγες μέρες μετά την απόλυση του επικεφαλής του Inpe (Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Διαστήματος) από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Jair Bolsonaro, επειδή διαφώνησαν σχετικά με την έκταση που έχει πάρει η αποψίλωση των δασών. Ο καπνός από τις φωτιές προκάλεσε μπλακάουτ για μία ώρα στο Σάο Πάολο, καθώς ταξίδεψε 2.700 χιλιόμετρα με τους δυνατούς ανέμους από τις περιοχές Amazonas και Rondonia, που είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

    Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου χρησιμεύει ως αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα, επιβραδύνοντας την παγκόσμια υπερθέρμανση, ενώ φιλοξενεί και 3 εκ. είδη ζώων και φυτών και 1 εκ. ιθαγενείς ανθρώπους. Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τον Bolsonaro ότι ενθαρρύνει υλοτόμους και αγρότες να καθαρίζουν τη γη, καίγοντας τα δάση. Κι αυτό διότι οι δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται την περίοδο της ξηρασίας στη Βραζιλία, αλλά προκαλούνται εσκεμμένα για να γίνει παράνομη αποψίλωση των δασών και να μετατραπούν σε βοσκοτόπια.

    Σύμφωνα με το Inpe πάνω από 74.000 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2019 στη Βραζιλία, ο υψηλότερος αριθμός από το 2013, οπότε και άρχισαν τα ρεκόρ. Επίσης, 9.500 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από την περασμένη Πέμπτη 15/8, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου. Ολόκληρο το 2018 οι φωτιές που ξέσπασαν ήταν λιγότερες από 40 χιλιάδες, ενώ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2016 με 68 χιλιάδες πυρκαγιές.

    Ο Bolsonaro δήλωσε με νόημα στο Reuters ότι "τώρα με αποκαλούν και Νέρωνα", καθώς το Inpe επισημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες δεν δικαιολογούν τόσες φωτιές, που μπορεί να ευνοούνται από την ξηρασία, αλλά πάντα μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι είτε εσκεμμένα, είτε κατά λάθος. Ο Ricardo Mello, επικεφαλής του WWF για τον Αμαζόνιο, είπε ότι οι πυρκαγιές είναι συνέπεια της αποψίλωσης των δασών. Επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι οι απώλειες που έχει υποστεί ο Αμαζόνιος έχουν αυξηθεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία ο Bolsonaro, καθώς οι πολιτικές του ευνοούν την ανάπτυξη σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Την τελευταία δεκαετία προηγούμενες κυβερνήσεις της Βραζιλίας προσπάθησαν να μειώσουν την αποψίλωση των δασών μέσω ενός συστήματος προστίμων, που επικρίνουν συνεχώς ο Βolsonaro και οι υπουργοί του. Επί θητείας τους υπάρχει μείωση στις κατασχέσεις παράνομης υλοτομίας και στις καταδίκες για περιβαλλοντικά εγκλήματα. Ο Bolsonaro απέλυσε, μάλιστα, τον επικεφαλής του Inpe, κατηγορώντας τον ότι έλεγε ψέματα ότι σημειώθηκε ετήσια αύξηση 88% στην αποψίλωση των δασών, μόνο και μόνο για να πλήξει την κυβέρνηση.
    https://www.bbc.com/news/world-latin-america-49415973

    Το σκουφοβουτηχτάρι (μοιάζει με μικρό θαλασσοκόρακα και το έχω δει μόνο χειμώνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα ένα λάθος που έκανα. Ο καπνός από τις φωτιές στον Αμαζόνιο μαύρισε για μία ώρα τον ουρανό στο Σάο Πάολο και δεν προκάλεσε μπλακ άουτ, όπως γράφω λανθασμένα στο κείμενο.

      Και με τόσα λάθη, ξέμεινα και από παρατσούκλια - θαλασσοπούλια.

      Το άλμπατρος του Όφενμπαχ - Έτσι έλεγαν κάποτε έναν κολυμβητή, επειδή είχε μεγάλο άνοιγμα χεριών.

      Διαγραφή
  2. Και από τον Bolsonaro να περάσουμε στον Trump, που ακύρωσε την προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες επίσκεψή του στη Δανία, επειδή δεν του πουλάει τη Γροιλανδία όπως αναφέρει η Le Monde. Ο Αμερικάνος πρόεδρος που έγραψε στο Twitter ότι θα επισκεφτεί τη σκανδιναβική χώρα κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον, ευχαρίστησε, με αρκετή δόση ειρωνείας και την πρωθυπουργό Mette Frederiksen, που δηλώνοντας ότι δεν θέλει καν να συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης της Γροιλανδίας έκανε οικονομία τόσο για τη Δανία, όσο και για τις ΗΠΑ, απαλλάσσοντας τα δύο κράτη από περιττά έξοδα (ταξιδιών, διαμονής, εκδηλώσεων κ.λ.π.). Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας, που εξέφρασε και την έκπληξή της για την ακύρωση της επίσκεψης Trump είχε πει ότι μπορεί να εκλάβει μόνο σαν κακόγουστο αστείο τα περί πώλησης της Γροιλανδίας, που ανήκει στους Γροιλανδούς και ότι η εποχή που μπορούσε να αγοράσει κάποιος χώρες και τους λαούς τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

    Πράγματι το 1946 ήταν η αμέσως προηγούμενη φορά που ένας άλλος Αμερικάνος πρόεδρος, ο Harry Truman είχε προσφέρει 100 εκ. δολ. και περιοχές στην Αλάσκα για να αγοράσει τη Γροιλανδία. O Trump υποσχέθηκε να μην χτίσει ουρανοξύστες΄στο νησί, όπως αυτόν στο Λας Βέγκας που φέρει το όνομά του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα απαλλάξουν τη φίλη και σύμμαχο Δανία από τα 700 εκ. δολ. που της κοστίζει ετησίως η Γροιλανδία. Η επίσκεψη, πάντως, ήταν προγραμματισμένη, την είχε ανακοινώσει και με κάθε επισημότητα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη Carla Sands και η ακύρωση της τελευταίας στιγμής δεν άρεσε στους πάντα οργανωτικούς Δανούς.

    Από το ξενοδοχείο Palais Royal, όπου θα διέμενε ο Trump, έκαναν λόγο για "μεγάλη έκπληξη", ενώ πολιτικοί της χώρας δεν ήταν τόσο διπλωματικοί και τον χαρακτήρισαν "ασεβή, που ζει σε άλλον πλανήτη", προσθέτοντας ότι "η απόφασή του ήταν παράλογη και ξεπερνά τη φαντασία". Παραδέχτηκαν, πάντως, και ότι η Δανία πρέπει να αλλάξει στρατηγική στην Αρκτική, τόσο πολιτική, όσο και στρατιωτική.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2019/08/21/l-affaire-du-groenland-vire-a-l-incident-diplomatique-entre-les-etats-unis-et-le-danemark_5501180_3210.html

    Τα χελιδόνια της θάλασσας (είδος μικρόσωμου γλάρου που εμφανίζεται τον χειμώνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά του την είπαν οι Δανοί πολιτικοί στον Trump για τη Γροιλανδία και υποψιάζομαι ότι μάλλον οι Δανοί δεν πολυστενοχωρέθηκαν για την ακύρωση της επίσκεψης Trump. Κορυφαία και η δήλωση της - γοητευτικότατης btw- πρωθυπουργού Frederiksen ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που μπορούσαν να αγοραστούν χώρες και λαοί. Για όποιον θα ήθελε να εντρυφήσει στην πολιτική νοοοτροπία της Δανίας, αξίζει να αναζητήσει τη σειρά Borgen (μεταδιδόταν γύρω στο 2011-12 και στη ΝΕΤ αν θυμάμαι καλά)...εκπληκτική από κάθε άποψη...
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. πολιτική νοοτροπία και ευρύτερα, Θάνο, ως οργάνωση της πολιτείας και της κοινωνίας. με ένα τριήμερο στην Κοπεγχάγη, αισθάνθηκα ότι το ταξίδι μπροστά στο χρόνο είναι εφικτό. μιλάμε για μια χώρα πρωτοπόρα στις ΑΠΕ και τους δείκτες ισορροπίας και ικανοποίησης των πολιτών από τη ζωή τους. κατάλαβα "γιατί", είναι πολύ ενδιαφέρον να καταλάβουμε και το "πώς" επιτεύχθηκε αυτό, έστω και αν οι εξιδανικεύσεις και οι αντιγραφές δεν είναι δόκιμες.
      το Περιβαλλοντικό και η Συνεργασία μας με τη Γη είναι το υπ' αριθμό 1 πολιτικό θέμα (ξανά με την αριστοτελική έννοια).

      και δυστυχώς, καταγράφεται ως ανοδική η ανάποδη πολιτική τάση, σε μεγάλες και λιγότερο μεγάλες χώρες (έχουμε γεμίσει, Ντοναλνταίους, Ζαΐρηδες και Μπορίσηδες).

      Νίκος


      Διαγραφή
    3. Για να κάνω και λίγο το συνήγορο του διαβόλου: Είμαστε σίγουροι ότι οι Δανοί δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματα πάνω στη Γροιλανδία για τους ίδιους λόγους που τα "επιβουλεύεται" ο Τραμπ;

      Και πέραν τούτου: Μέσα σ΄όλες τις κυβερνήσεις, αριστερόστροφες, δεξιόστροφες, εθνικιστικές, διεθνο-καπιταλιστικές, υπάρχουν πάντα "φωνές" και πολιτικές Τραμπ και Μπολσονάρο. Η αναλογία μείγματος διαφέρει. Και όχι μόνο στις κυβερνήσεις και στα (οικονομικά, πρωτίστως!!) κέντρα εξουσίας. Όλοι μας οφείλουμε να "ψαχτούμε". Είμαστε πρόθυμοι, και ως ποιό βαθμό, να θυσιάσουμε μέρος της καθημερινής μας "άνεσης" και να απαρνηθούμε την άνευ όρων πίστη-υποταγή μας στη διαβόητη "ανάπτυξη"; Εγώ δεν είμαι σίγουρος για κανέναν. Ούτε για τον ίδιο μου τον εαυτό.

      Διαγραφή
    4. To the point το σχόλιό σου Γιώργο. Συμφωνώ απόλυτα. Αποανάπτυξη χρειάζεται στην πραγματικότητα ο πλανήτης. Άλλωστε, δεν γίνεται να θέλουμε και ανάπτυξη και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων ταυτόχρονα.

      Η αλκυόνη

      Διαγραφή
    5. Φίλε np πριν μερικά χρόνια επισκέφθηκα κ εγώ την Κοπεγχάγη κ πραγματικά ένιωσα αυτό που είπες "το ταξίδι στο μέλλον είναι εφικτό" (όχι μόνο στην τεχνολογία αλλά κ ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά). Όμως θα συμφωνήσω κ με το σχόλιο του Γιώργου Λαμερα. Ιστορικά κ οι Δανοί ιμπεριαλιστές ήταν στην Γροιλανδία, όπως κ στην Ισλανδία (η τελευταία έγινε νομίζω ανεξάρτητο κράτος το 1945). Άλλο που λόγω κλίματος κ μικρού πληθυσμού στη Γροιλανδία δεν υπήρξαν ιδιαιτερες τασεις αυτοδιαθεσης. Εξάλλου, οι Εσκιμωοι δηλαδή, ανεξάρτητα από τη χωρα που τυπικά κατοικούν (Καναδάς, σκανδιναβικές Ρωσια) μπορεσαν κ κρατησαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κ παντα είχαν το σεβασμό όλων
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    6. σωστά όλα. γι αυτό και έγραψα για "μη εξιδανίκευση". απλώς υπάρχουν "ηγέτες" και πολιτικές που παίζουν το profit over Earth μονόπαντα. και τυγχάνει να είναι οι μεγάλοι ρυπαντές.

      καλημέρα
      Νίκος

      Διαγραφή
  3. Να διορθώσω ένα λάθος. Από το Παλάτι (και όχι από το ξενοδοχείο Palais Royal που έγραψα στο κείμενο), όπου θα υποδεχόταν τον Trump η βασίλισσα της Δανίας Margrethe II έκαναν λόγο για μεγάλη έκπληξη, μετά την ακύρωση της επίσκεψής του.

    Ο τριδακτυλόγλαρος (δεν ζει στην Ελλάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έπεσε ο αέρας σήμερα Μυτιλήνη κ το μπάνιο στην θάλασσα ήτανε σκέτη απόλαυση!Το καλοκαιράκι είναι ακόμη εδώ,ο ήλιος έχει ακόμη αρκετή δύναμη, όμως τα βράδια αρχίζουν κ παίρνουν σιγά σιγά το πάνω χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ. καθηγητά, τι έγινε χθες; Η υψηλότερη μέγιστη της χώρας στην Κόνιτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η επιστροφή μου από την ορεινή Αργιθεα και τα Τρίκαλα στα πάτρια εδάφη,μου επιφύλαξε μια έκπληξη όχι και τόσο ευχάριστη,καθώς όλη η ομάδα κρούσης που μαζευόμαστε και βοηθώντας ο ένας τον άλλον στην συγκομιδή των σταφυλιών και στο πατητήρι του γράφοντος, οι απαραίτητες επεξεργασίες για κρασί η τσίπουρο,ήταν ετοιμοπολεμη, καθώς μετά την μεγάλη ζημιά της 10ης Ιουλίου,τα κοπάδια από αγριογούρουνα, άρχισαν να κάνουν μεγάλες ζημιές,οπότε έπρεπε οπωσδήποτε να ξεκινούσαμε το μάζεμα μήπως μπορέσουμε τελικά να σώσουμε οτιδήποτε κι σώζεται, όπως τραγουδούσαν κάποτε και οι συντοπίτες μας, Χάρης και Πάνος Κατσιμιχας.
    Επιγραμματικά λοιπόν να δώσω κάποιες απαντήσεις σε φίλους του μπλογκ που αναφέρθηκαν σε μένα και να ζητήσω συγνώμη,αλλά δεν γινόταν διαφορετικά,καθώς πρέπει να τελειώσουμε το δυνατόν συντομότερα.
    Φίλε Δημήτρη Νακο,ευχαριστώ πολύ για αυτό που μου είπες,το άνοιξα και είναι πολύ καλό.
    Φίλε Ιπποκράτη,σίγουρα δεν μύρισε χειμώνα,αλλά ήταν μια καλή δόση από αυτά που εμείς πάντα θα προσδοκούμε.
    Φίλε Νίκο Παππα,την αιτία που ξεραίνονται τα κλαδιά στα έλατα την προσδίδουν από όσα ρώτησα,σε μύκητα ή σε κάποιο είδος σκουληκιού.Αν ο Σιμουλης η κάποιος άλλος φίλος γνωρίζει κάτι άλλο, μπορεί να απαντήσει.
    Φίλε Λευτέρη,οι μετεωρολογοι"μου έχουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά όπως οι δικοί σου και μάλιστα αλλάζουν συνεχώς τις εξόδους τους,γνωρίζεις γιατι.
    Έχουμε πολλά να πούμε,τόσο για αυτούς, όσο και για τον καλύτερο "μερεωρολογο",που είναι φυσικά το ανθρώπινο σώμα ,όσο και να σας φαίνεται παράξενο.Σύντομα θα εξηγήσω και πιστεύω ότι θα καταλάβετε πολλά.
    Αφησα τελευταίο εσένα φίλε Γιώργο Λαμερα,καθώς η αναφορά σου σε μένα είναι άκρως συγκινητική και μόνο που με ονομάζεις Βιργιλιο η Θεοκριτο,αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα.
    Σ'ευχαριστώ πολύ για μια ακόμη φορά και σου εύχομαι υγεία και ευτυχία, τόσο προσωπική όσο και οικογενειακή.
    Αφού με συγχωρήσες εσύ για το "ατόπημα"μου να πιστεύω στο ζωικό και φυτικο κόσμο και δη τον μαγικό κόσμο των μυρμηγκιών...συγχωρώ και εγώ εσένα για την μη πίστη σου σε αυτά και με την πρώτη σοδειά κρασιού η τσίπουρου(συν εκλεκτό μεζέ)θα...προσπαθήσω να σου αλλάξω γνώμη...!!(αστειεύομαι φυσικά,για την γνώμη σου,γιατί τα υπόλοιπα ισχύουν).
    Λόγω που δεν έχω χρόνο για να ξαναδιάβασω το μυνημα,συγχωρέστε με για οποιαδήποτε λάθη και προπαντός εάν ξέχασα να απαντήσω σε κάποιον φίλο.
    Καλό μεσημέρι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή