Λιοβόρια βασικά στα ανατολικά και ζεστούλα κυρίως στη Δ. Ελλάδα


Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) θα συμπληρώνουν η ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές και η ζέστη, η οποία θα είναι περισσότερο αισθητή στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (22-23/8), προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια. Στις εξαιρέσεις ανήκουν τα ορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας, όπου το απόγευμα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στα 7 μποφόρ από την Παρασκευή. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (24-25/8), είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Κατά τα άλλα, οι ισχυροί βοριάδες στα ανατολικά θα συνεχιστούν και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς (Δ. Ελλάδα).

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στη Θράκη. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι BΑ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 33 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Τελικά, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι απλά χιονόφιλος. Αυτός δεν είναι, όμως, ένας από τους λόγους που αναφέρει το Skynews, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ο Αμερικάνος πρόεδρος θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία. Ο πλέον προφανής είναι ότι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, που δεν αποτελεί ήπειρο, έχει πλούσιο υπέδαφος και οι πάγοι που λιώνουν κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση στον χρυσό, τα ρουμπίνια, τα διαμάντια, τον χαλκό, το μάρμαρο και το πετρέλαιο που κρύβει. Ο Trump μπορεί, όμως, να σκέφτεται απλά την υστεροφημία του και να θέλει να πετύχει κάτι που ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Harry Truman είχε αφήσει στη μέση το 1946. Και η Κίνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την αγορά της Γροιλανδίας.

    Ο ίδιος ο Trump, ερωτηθείς γιατί θέλει να την αγοράσει, απάντησε "γιατί θα ήταν ωραία". Είπε επίσης ότι θέλει να αφαιρέσει ένα βάρος από τη Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία ( η άμυνα και η εξωτερική πολιτική της ουσιαστικά) και της κοστίζει 700 εκ. δολ. ετησίως. Πόσο κοστίζει, όμως, η Γροιλανδία; Ο Truman είχε προσφέρει 100 εκ. δολ. το 1946, ποσό που σε σημερινά λεφτά θα ανερχόταν τα 1,3 δισ. δολ.

    Η Γροιλανδία έχει 56 χιλιάδες κατοίκους, εκ των οποίων το 85% είναι οι ιθαγενείς Inuit. To 80% του εδάφους της καλύπτεται από πάγο και χιόνι και οι πολίτες της ζουν στο άλλο 20%, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η μέση θερμοκρασία σπάνια ξεπερνά τους 10 βαθμούς το καλοκαίρι και συνήθως τον Ιούλιο, ενώ η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου συμπίπτει με την εθνική εορτή που είναι στις 21 Ιουνίου.

    Η σημαία της Γροιλανδίας είναι άσπρη λόγω των πάγων και κόκκινη για να συμβολίζει την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Από τις 25 Μαϊου ως τις 25 Ιουλίου ο ήλιος δεν δύει, πάντως, ποτέ. Καλό για όσους έχουν ανάγκη από βιταμίνη D. Όπως τα παιδιά που στο σχολείο εκτός από γροιλανδικά (υπάρχει η διάλεκτος της ανατολικής, αλλά και της βόρειας Γροιλανδίας), μαθαίνουν και δανικά και αγγλικά.
    https://news.sky.com/story/why-does-donald-trump-want-to-buy-greenland-11788910

    Η σούλα (θαλασσοπούλι που μοιάζει με τον γλάρο, αλλά το ράμφος και τα πόδια της έχουν μία γαλάζια απόχρωση, ενώ δεν ζει στην Ελλάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή η επισήμανση που μου έκανε φίλος ότι ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία, επειδή έχει προβλέψει ότι με την κλιματική αλλαγή θα γίνει και πάλι πράσινη (Greenland), οπότε και ένα πανέμορφο θέρετρο με ατέλειωτη ακτογραμμή για μπάνια.

      The gannets (οι σούλες στα αγγλικά)

      Διαγραφή
  2. Στο μεταξύ, νέο θρίλερ σαν αυτό πέρσι στην Ταϊλάνδη, εκτυλίσσεται στην Πολωνία, όπου τουλάχιστον 20 διασώστες προσπαθούν να σώσουν δύο ανθρώπους που παγιδεύτηκαν σε σπήλαιο, λόγω πλημμύρας που μπλόκαρε την είσοδο, όπως μεταδίδει το Reuters. Υπάρχει ανησυχία γιατί τα δύο άτομα έχουν εκτεθεί σε ακραίας συνθήκες και δεν κατέστη ακόμα δυνατή η επαφή μαζί τους. Γίνονται σκέψεις ακόμα και για τη χρήση εκρηκτικών προκειμένου να ανοίξει μία δίοδος προς το σπήλαιο, αλλά η διαδικασία θα είναι σε κάθε περίπτωση αργή.

    "Ο μόνος τρόπος να τους φτάσουμε είναι μέσω μίας σειράς ιδιαίτερα πολύπλοκων πυροτεχνικών ενεργειών" ανέφερε ο εθελοντής διασώστης Jan Krzysztof, εξηγώντας ότι τα μέσα υπάρχουν, αλλά η διαδικασία μπορεί να πάρει μέρες ή, και βδομάδες. Οι δύο άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο μακρύτερο και βαθύτερο σπήλαιο της Πολωνίας, ενώ τις αρχές ειδοποίησαν κάποιοι άλλοι που ήταν μαζί τους στην εκδρομή. Η πρώτη ομάδα διάσωσης έσπευσε στο σημείο το Σάββατο 17/8 το βράδυ, ακολούθησαν άλλες δύο από την Κρακοβία και πλέον θα επιστρατευτούν και Σλοβάκοι διασώστες. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω της πλημμύρας που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο και τα συνεργεία διάσωσης.
    https://www.reuters.com/article/us-poland-caverescue/over-two-dozen-rescuers-try-to-save-trapped-cavers-in-poland-idUSKCN1V80AJ?il=0

    Toυλάχιστον την Τρίτη διέσωσα δύο μεγάλες μουρμούρες, έναν σαργουδάκο και μία τσιπούρα από την τρίαινα ενός ψαροτουφεκά. Οδήγησα τα ψάρια πιο βαθιά μπαίνοντας ανάμεσα σε εκείνα και τον ψαροτουφεκά. Τα έβγαλα και φωτογραφίες μαζί με τα μελανούρια, τις ζαργάνες και τα μαγιάτικα στα κρυστάλλινα νερά, από όπου μάζεψα και μερικά σκουπίδια, όπως και από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

    Ποτέ air condition - ποτέ καλοριφέρ και ποτέ ασανσέρ (το αγαπημένο μου τρίπτυχο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε Ζιακοπουλε αν γινετε ανεβαστε μια προβλεψη για το φθινοπωρο 2019 η εστω για τον Σεπτεμβριο .. Κατι αμερικανοι απο το Αccuweather ανεβασαν προβλεψη μηπως γινετε και εσεις?ο Αρναουτογλου ανεβαζε παλια για τον επομενο μηνα τωρα ισως κλιματικης αλλαγης δεν μπορει να προβλεψει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για όσους θέλουν να δουν πως θα πάει ο καιρός περίπου μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη σας παραθέτω από κάτω το λινκ από την ανανέωση του μεσοπρόθεσμου κέντρου εκτιμήσεων καιρού του ECMWF.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    Όπως τα λέγαμε,συνεχή ζεστούλα στα ηπειρωτικά έως κ τις αρχές Σεπτέμβρη τουλάχιστον κ ανομβρία.
    Σοβαρές ελπίδες για δυνατή αλλαγή από πλευράς βροχών στα δυτικά κ βόρεια στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτέμβρη,ενώ η Ιταλία ήδη από την επόμενη εβδομάδα μπαίνει σε τροχιά έντονης αστάθειας.
    Όλα αυτά θα τα δούμε βέβαια όσο πιο κοντά πλησιάζουν οι μέρες.
    Καλό απόγευμα από την ανεμώδη κ σχετικά ζεστή Ναύπακτο με τις ωραίες της παραλίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάνω που πήραμε μια ανάσα, άρχισαν πάλι τα 36άρια...
    Ουφ, με κούρασε (κι αυτό) το καλοκαίρι, άντε να τελειώνει να ησυχάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλω να δηλώσω για μην με παρεξηγείτε τεχνοκράτης, ορθόδοξος, επικούρειος, ρομαντικός, φίλος της λαογραφίας και της παράδοσης, ορθολογιστής, ταυτόχρονα παράλογος και παράτολμος όταν οι περιστάσεις το επιτάσσουν, σαν κι αυτές που διαφαίνονται τις τελευταίες μέρες να κατακλύζουν το blog με πολλά υπονοούμενα και έναν ζηλευτό ερωτισμό στο μεταίχμιο του καλοκαιριού – φθινοπώρου.
    (Λαμέρας και Σπανός να κρεμάσουν σκόρδα για το «μάτι»)
    Το 1992 ένας νέος καθηγητής από τις ηνωμένες πολιτείες πηρέ έδρα στη σχολή και άλλαξε το βιβλίο των ταλαντώσεων με ένα καινούργιο σύγγραμμα που μελετούσε την μηχανική με χαοτικά μαθηματικά.
    Η τρομάρα και ταυτόχρονα η γοητεία από την διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων προκάλεσε πραγματικό χάος στο 4ο έτος.
    Το μέλλον στα μαθηματικά και τις επιστήμες που επηρεάζουν έμοιαζε ασύλληπτο και όλα αυτά από την ανάγκη πρόγνωσης, γενικά αλλά και ειδικά στην μετεωρολογία.
    Ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε το χάος με την επιστημονική έννοια και όχι της αντίληψης του στην καθομιλουμένη έγραψε:
    «Όταν το παρόν καθορίζει το μέλλον, αλλά η προσέγγιση του παρόντος δεν προσδιορίζει κατά προσέγγιση το μέλλον.»
    Άντε και στα δικά μας οι λεύτερες! Χαχαχα…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά σε ζηλεύω που είσαι σε θέση να διαβάσεις ένα τέτοιο άρθρο και να το κατανοήσεις απ΄άκρου εις άκρον και όχι επιλεκτικά (και τα υπόλοιπα ...εκ των συμφραζομένων), όπως ελόγου μου.

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%87%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%82

      "Η θεωρία του Χάους μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρχικές συνθήκες, ένα αποτέλεσμα το οποίο ευρέως αναφέρεται ως το φαινόμενο της πεταλούδας. Μικρές διαφορές στις αρχικές συνθήκες (όπως αυτές που οφείλονται σε σφάλματα στρογγυλοποίησης σε αριθμητικούς υπολογισμούς) αποδίδουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα για τα δυναμικά συστήματα, καθιστώντας τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη αδύνατη σε γενικές γραμμές.[1] Αυτό συμβαίνει παρ' όλο που αυτά τα συστήματα είναι αιτιοκρατικά ("ντετερμινιστικά"), πράγμα που σημαίνει ότι η μελλοντική συμπεριφορά τους καθορίζεται πλήρως από τις αρχικές συνθήκες τους, χωρίς να εμπλέκονται τυχαίες παράμετροι.[2] Με άλλα λόγια, η ντετερμινιστική φύση αυτών των συστημάτων δεν τα κάνει προβλέψιμα.[3][4] Αυτή η συμπεριφορά είναι γνωστή ως ντετερμινιστικό χάος, ή απλά χάος. Αυτό συνοψίζεται από τον Έντουαρντ Λόρεντζ ως εξής:[5]

      Χάος: Όταν το παρόν καθορίζει το μέλλον, αλλά η προσέγγιση του παρόντος δεν προσδιορίζει κατά προσέγγιση το μέλλον.

      Αυτά κατανοητά.


      ..."Η τοπολογική ανάμειξη συχνά παραλείπεται από διαδεδομένες περιγραφές του χάους, που εξισώνουν το χάος με την ευαισθησία στις αρχικές συνθήκες. Ωστόσο, η ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες δεν δίνει από μόνη της το χάος. Για παράδειγμα, σκεφτείτε το απλό σύστημα δυναμικών που παράγεται διπλασιάζοντας επανειλημμένα την αρχική τιμή. Αυτό το σύστημα έχει ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες παντού, δεδομένου ότι κάθε ζεύγος κοντινών σημείων τελικά θα διαχωριστεί διεξοδικά. Ωστόσο, αυτό το παράδειγμα δεν έχει τοπολογική ανάμειξη, και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα χάος. Πράγματι, έχει εξαιρετικά απλή συμπεριφορά: όλα τα σημεία, εκτός από το 0 θα τείνουν προς το θετικό ή αρνητικό άπειρο."

      Αυτά ακατανόητα.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο και εγώ θα με ζήλευα άμα καταλάβαινα τι θέλει να πει.
      Οι ικανότητες μου περιορίζονται μονό στο φάσμα των κλασσικών μαθηματικών, της ευκλείδειας και της αναλυτικής γεωμετρίας (αυτό με τα τρίγωνα που το άθροισμα των γωνιών τους είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από 180ο με ξεπερνάει).
      Για να μην ξεφεύγουμε όμως από τα επίκαιρα, άλλους ζηλεύουν (δικαίως) τις τελευταίες μέρες στο blog.
      Στα του καιρού, συνεχίζουν εκνευριστικά τα μελτέμια(;) που δεν κοπάζουν ούτε κατά την διάρκεια της νύχτας, κάτι που δεν μπορώ να θυμηθώ να συνέβη στο παρελθόν.
      Κάνω λάθος ή κάτι έχει αλλάξει και στις ετησίες;

      Διαγραφή
    3. Δεν έχεις πλήρη κατανόηση για κάτι, αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις στη γιαγιά σου (Άλμπερτ Αϊνστάιν).

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακόπουλε, έχω την εντύπωση (μπορεί να κάνω και λάθος) ότι η σύγχρονη σωματιδιακή φυσική, για παράδειγμα, δεν είναι για τα δόντια της γιαγιάς μας, όσο και αν την "αλέσουμε" (τη φυσική, όχι τη γιαγιά!).

      Λευτέρη, από τα συμφραζόμενα του αρχικού σχολίου σου κατάλαβα (πες μου το αν κατάλαβα λάθος) ότι είσαι μαθηματικός. Να το ξέρω για να μην ζαλίζω πάντα τον κ.Ζιακόπουλο με τις απορίες μου. Όσο για το κομψό υπονοούμενο, θα το θέσω ως εξής:

      Υπάρχει ο έρωτας της επιστήμης, της οποίας "θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής" (για να θυμηθούμε τον Καββαδία).
      Υπάρχει και η επιστήμη του έρωτα, όπου υπήρξα ανέκαθεν σκράπας.

      Όσο για το μελτέμι, ασ' το να φυσάει! Για όσους ονειρεύτηκαν στη ζωή τους θύελλες και καταιγίδες, είναι και το μελτεμάκι μια παρηγοριά!

      Διαγραφή
    5. (διαβόητη για την αποτυχία της, η απόπειρα περισπασμού από τα επίκαιρα, μέσω επιστημονικής ενασχόλησης.)

      συνήθης η ανομβρία το καλοκαίρι, αλλά το διάστημα μεταξύ δυο καλών βροχών, για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, φαίνεται να ξεπερνάει τους μέσους όρους, ξεκινώντας από ενάμιση μήνα, αν πιστέψουμε την πρόβλεψη μέχρι τέλος Αυγούστου, επηρεασμένοι και από τη σταθερότητα των μελτεμιών.

      από τη μια το χώμα δε σκάβεται με τίποτα, από την άλλη τα τελευταία σύκα είναι χάρμα ιδέσθαι και γεύεσθαι, σε αντίθεση με τα πρώτα βροχοχτυπημένα από το νερό του Ιουλίου.

      Διαγραφή
    6. Καμία απόπειρα περισπασμού φίλε μου! Ο Λευτέρης και εγώ (αν έχεις παρακολουθήσει όλη την πορεία της πρόσφατης συζήτησής μας στο μπλογκ), θέσαμε (με αφορμή το θέμα της εμπειρικής, σε αντίθεση με την επιστημονική, πρόγνωσης του καιρού) ζητήματα επιστημονικά, φιλοσοφικά, βιοθεωρητικά και άλλα.
      Με αφορμή μιά (ασυνήθιστη, είναι αλήθεια, αλλά πάντως ασαφή - δε θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς) ανταλλαγή μηνυμάτων μου με άγνωστη "φίλη" του μπλογκ, στην οποία δόθηκαν από κάποιους "πιπεράτες" προεκτάσεις, έκανα και εγώ κάποιες υπαινικτικές προσωπικές αναφορές, σχετικές πάντως με τη θεματολογία της κουβέντας μας. Που ξεκίνησε ουσιαστικά από ένα σχόλιο του Καραβατάκη για καιροφιλία και ρομαντισμό και μιάν απάντηση δική μου για "ρομαντισμό" της επιστημονικής γνώσης και χημεία του έρωτα.

      Διαθεματική η συζήτηση μεν, κανένας περισπασμός δε!

      https://ziakopoulos.blogspot.com/2019/08/blog-post_18.html

      Επομένως,

      Διαγραφή
    7. ήταν προσωπική αναφορά (σας προειδοποίησα να μην την πατήσετε). τα πεδία της τέχνης, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της πολιτικής, της ιστορίας, της στάσης ζωής, είναι αλληλένδετα και αναγκαστικά γινόμαστε διαθεματικοί, κάποιοι περισσότερο επιρρεπείς από άλλους, με την ανοχή του κ. Ζιακόπουλου.

      (τα τρία βασικά θέματα της τέχνης είναι ο έρωτας, ο θάνατος και ο θεός, και του καιρού το χιόνι, η βροχή και το ελληνικό φως, νομίζω με αυτή τη σειρά)..

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα, μακάρι πάντα να είμαστε έτσι όλοι οι φίλοι του μπλογκ, χαρούμενοι με το καλαμπουρι,τα σχόλια κ τους προβληματισμούς μας, ώρα για βουτιές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι που βρισκόμαστε σε θερινή ραστώνη. Για να πάρει να χειμωνιάζει να δεις για πότε θα σφίξουν ...τα σχόλια.

      Διαγραφή