Σταδιακή υποχώρηση της ζέστης, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα


Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ. Με το πέρασμα του μετώπου αυτού από την περιοχή μας, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι ΒΔ άνεμοι και θα πέσει σταδιακά η θερμοκρασία, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Πέρα από αυτά, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), είναι πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα – βράδυ στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Τον Δεκαπενταύγουστο, τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη Μακεδονία και στις ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο) και η ζέστη σταδιακά θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή (16/8), σποραδικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. Το Σάββατο (17/8), πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, την περιοχή της Χαλκιδικής, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά -Εύβοια και την ορεινή Πελοπόννησο. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές.      

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές καταιγίδες τις απογευματινές-βραδινές ώρες στη Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 18 έως 37 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές καταιγίδες τις απογευματινές-βραδινές ώρες στην Ήπειρο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 38 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα σε Θεσσαλία και Στερεά. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 38 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι B 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι A-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 36 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Μακάρι να σβήσουν και οι φωτιές...
    Αν κ εχουν ήδη καταστρέφει πολύ πράσινο
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι καπνοί και οι στάχτες έφτασαν από την Εύβοια μέχρι τη Σαλαμίνα...

    Στην κλιματική αλλαγή, που σιγά, σιγά επηρεάζει παλιές αγαπημένες ασχολίες και συνήθειες αποδίδεται το γεγονός ότι έκλεισε για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου χιονοδρομικό σε υψόμετρο 3.600 μέτρων στις Άλπεις (Deux Alpes), όπως αναφέρει η Le Monde. Tα επεισόδια καύσωνα του Ιουνίου και του Ιουλίου επιτάχυναν το λιώσιμο του χιονιού. "Ποτέ δεν κλείναμε για όλο τον Αύγουστο" παραπονέθηκε ο διευθυντής ασφαλείας για τις πίστες του σκι Τhierry Hugues.

    Aν και συνήθως είναι δυνατή η ενασχόληση με χειμερινά σπορ όλο τον μήνα, αυτή τη φορά το μέρος δεν είναι προσβάσιμο, παρά μόνο με τα πόδια και θα μείνει εκτός λειτουργίας για 25 μέρες. "Στο μέλλον θα είναι όλο και πιο δύσκολο να κάνεις σκι τον Αύγουστο" παραδέχτηκε ο Hugues. Aν οι συνθήκες το επιτρέψουν, το χιονοδρομικό θα ανοίξει για τις γιορτές του Toussaint (19/10 - 4/11/2019). Προς το παρόν οι σκιέρ μπορούν να πάνε για κάνα μπανάκι στη νότια Γαλλία. Και να κάνουν θαλάσσιο σκι εκεί.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/08/12/glacier-des-deux-alpes-la-piste-fermee-aux-skieurs-pour-la-premiere-fois-en-aout_5498862_3244.html

    Για μπανάκι πήγαμε κι εμείς την Τρίτη στη Σαλαμίνα, αλλά σε αντίθεση με τα πεντακάθαρα νερά στις Κολώνες, ο ουρανός ήταν θαμπός από τους καπνούς και τις στάχτες που έφερνε ο βορειοανατολικός άνεμος από την πυρκαγιά της Εύβοιας. Και καθώς επέστρεφα με το καραβάκι απευθείας για Πειραιά, έτσι ώστε να πάρω μόνο ένα λεωφορείο μετά, το σκηνικό με τον καπνό ψηλά στον ουρανό και τα αμέτρητα κοντέινερ, τα τεράστια πλοία της Cosco και τους (πλωτούς) γερανούς στον γιαλό φάνταζε τόσο μουντό. Κάτι παραπάνω από μελαγχολικό. Άραγε, μπορεί να ανθίσει ποτέ ξανά ένα μαραμένο λουλούδι;

    Ο θαλασσόλυκος της Σαλαμίνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφαγα καπνό και σταχτη εχθες στο Σχηματάρι,που δεν περιγράφεται.
    Είπα να γυρίσω σπίτι να απαλλαγώ, αλλά που.
    Σε κάποια στιγμή ο άνεμος δεν ήξερε από πού φυσούσε και έφερνε τον καπνό από την Εύβοια όχι μόνο στην περιοχή μου, αλλά τον έφθασε ως την Λειβαδιά.
    Απο την άλλη,η φωτιά που είχε ξεκινήσει από το χωριό Πρόδρομος και είχε πορεία τον Κορινθιακό, Λέω την αλλαγή του ανέμου σε πιο ΔΝΔ, έφερε και αυτόν τον καπνό πάνω στην περιοχή μου,με αποτέλεσμα να μπουκωσουμε έως αργά το βράδυ,που τελικά κατέληξε ο άνεμος σε καθαρό βοριά και καθάρισε η ατμόσφαιρα.
    Σήμερα το πρωί στο Σχηματάρι, όλα ήταν γεμάτα στάχτες και παρόλο που ο άνεμος πνέει από ΒΒΔ διευθύνσεις, ποτε ποτε,φέρνει καπνό και στάχτη.
    Ελπίζω με την εξασθένηση λίγο του αέρα να μπορέσει να σβήσει τελείως η φωτιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος από το όμορφο αυτό δάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καινούργια πρόγνωση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εργαλεία πρόγνωσης εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών

    http://www.meteo.gr/articles_all.cfm

    Εξαιρετικές, καινοτόμες και πολύτιμες τεχνολογικές εφαρμογές, στην κατεύθυνση της προστασίας από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στην Ελλάδα της αδιαφορίας, της μετριότητας, της αδράνειας και της μοιρολατρίας, τέτοια εγχειρήματα είναι απαραίτητο να αναγνωρίζονται και να προβάλλονται όπως τους αξίζει.

    Ο μάγκας του Βοτανικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάγκη συντονισμού φορέων μετεωρολογικής και όχι μόνο υποστήριξης.

      Ο αετός της Πίνδου

      Διαγραφή
    2. Γιώργο χρόνια πολλά υγεία
      Είπα να γράψω κ γω κάτι αλλά με πρόλαβες... Χα χα χα
      Κώστας

      Διαγραφή
    3. Χρόνια πολλά Κώστα, σε εσένα και σε όλους τους εορτάζοντες και συνεορτάζοντες!

      Ο γίγας της παραλιακής

      (Βρες και εσύ ένα καλό ψευδώνυμο!)

      Διαγραφή