Αξιοσημείωτη σταθερότητα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας


Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη ΝΑ Ευρώπη, που είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, παρουσιάζει σχετική σταθερότητα με συνέπεια τη διατήρηση του ενισχυμένου ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα συμπληρώνουν η ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και η ζέστη, η οποία θα είναι πιο αισθητή στη Δ. Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο, στη Β-ΒΔ Ελλάδα αναμένονται περισσότερες απογευματινές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Αναφορικά με την προοπτική του καιρού τη νέα εβδομάδα, όλα δείχνουν ότι τα μελτέμια θα συνεχιστούν με βασική ένταση στο Αιγαίο τα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα μέσα της εβδομάδας θα σημειώσει μικρή πτώση.

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 38 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-BΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Παιδιά πολύ απλό,όσο συνεχίζονται τα μελτέμια no βροχές no φθινόπωρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο φθινόπωρο βρε Φώτη;
      23 Αυγούστου έχουμε, καλοκαίρι έχουμε και θα έχουμε ως περίπου (τυπικά )21Σεπτέμβρη... θα έρθουν και οι βροχές στην ώρα τους

      Διαγραφή
    2. Καλά εννοείτε ότι είναι νωρίς ακόμη απλά κουβέντα να γίνετε.
      Οι βροχές θα έρθουν φέτος στην ώρα τούς κ είμαι σίγουρος γι αυτό.
      Ακόμη....καλοκαίρι μέχρι νεωτέρας.

      Διαγραφή
  2. Επιστημονικώς: βαροτροπικότητα. Κοινώς: βαρετοκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να συμπληρώσω-διευκρινίσω το σχόλιό μου, σε μια βαροτροπική (ή ελάχιστα βαροκλινική) ατμόσφαιρα φυτρώνουν και οι θερμικές καταιγίδες. Αλλά πούν'τες!

      Για όσους φίλους ενδιαφέρονται να μάθουν για τις έννοιες της βαροκλινικότητας - βαροτροπικότητας, έννοιες-κλειδί στη μετεωρολογία, δίνω τον παρακάτω σύνδεσμο. Είναι απόσπασμα από το "Εγχειρίδιο του μετεωρολόγου-προγνώστη", των Δημήτρη Ζιακόπουλου και Παρασκευής Φραγκούλη, συμπληρωμένο από εμένα με έναν πίνακα από άλλη πηγή.

      https://drive.google.com/file/d/1yblaPFAcBldeNcCZvhMc0q98jzgDlW2N/view?usp=sharing

      Διαγραφή
  3. Στον σταθμό λεωφορείων του Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ, οι επιβάτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν πλαστικά μπουκάλια με εισιτήρια, όπως γράφει η Liberation. Πρόκειται για την καμπάνια με τίτλο "κάνε μία χειρονομία καλής θέλησης για τον πλανήτη και ταξίδεψε δωρεάν".
    Στην πράξη, το μηχάνημα συλλογής νομισμάτων θα δίνει δύο σεντς του δολαρίου για κάθε πλαστικό μπουκάλι. Στη θεωρία, η καμπάνια ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή και θέλει αυτά τα χρήματα να κατευθυνθούν για την αγορά εισιτηρίων.

    Για την ώρα τίποτα δεν εμποδίζει κάποιον να πάρει τα χρήματα και να φύγει (χωρίς να αγοράσει εισιτήριο). Αλλά τις επόμενες εβδομάδες τα νέα μηχανήματα θα επιτρέπουν την άμεση πίστωση της μαγνητικής κάρτας, μέσω της οποίας θα πληρώνει ο κόσμος για να μετακινείται με τα λεωφορεία. Εδώ και δύο μήνες που επινοήθηκε αυτό το σύστημα, έχουν συλλεχθεί 24 χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και η επιτυχία του μέτρου θα οδηγήσει στην εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων σε περιοχές που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι λεωφορεία. Κάτι ανάλογο είχε γίνει πιλοτικά το 2018 και στο μετρό της Κωνσταντινούπολης για να ωθήσει το κοινό προς την ανακύκλωση.
    https://www.liberation.fr/direct/element/en-equateur-des-bouteilles-en-plastique-contre-des-tickets-de-bus_101567/

    H φρεγάτα (θαλασσοπούλι είναι, ζει σε πιο βόρεια κλίματα και αρπάζει την τροφή από άλλα θαλασσοπούλια, περίπου όπως κάνουν οι καρακάξες στη στεριά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή