Μήνας βγαίνει, μήνας μπαίνει και τα μελτέμια ατάραχα!


Οι πυλώνες του συστήματος των ετησίων ανέμων (μελτεμιών) που επικρατούν το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι: το θερμικό χαμηλό της Κύπρου και οι υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια. Με δεδομένο ότι το χαμηλό της Κύπρου παρουσιάζει σταθερότητα, η ένταση και η εμμονή των μελτεμιών εξαρτάται βασικά από την παρουσία και την ισχύ των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια, κάτι που παρατηρείται σχεδόν από τις αρχές του φετινού Αυγούστου. Η εικόνα αυτή σε γενικές γραμμές θα διατηρηθεί τόσο τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα όσο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη. Κατά τα άλλα, πέρα από τις τοπικές νεφώσεις που θα υπάρχουν τα απογεύματα στα ηπειρωτικά, οι πιθανότητες βροχής είναι εξαιρετικά περιορισμένες, τουλάχιστον για το επόμενο τετραήμερο. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, αναμένεται μικρή πρόσκαιρη πτώση κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη.

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στην Ήπειρο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-BΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 34 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Το Πουέρτο Ρίκο έχει αρχίσει να βιώνει τις επιπτώσεις του τυφώνα Dorian με σημαντικές βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους, δύο χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Maria, όπως επισημαίνει η Le Monde. Ο τυφώνας Dorian θα περάσει, πάντως, πιθανότατα ξυστά από το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, ενώ είναι κατηγορίας 1 στην πεντάβαθμη κλίμακα Sarrif - Simspon. Παρόλα αυτά αναμένεται να ενταθεί και να προκαλέσει σημαντικές βροχές στην Καραϊβική, ενώ και η Φλόριντα στις ΗΠΑ τέθηκε σε επιφυλακή.

    Έγιναν συστάσεις, μάλιστα, στους κατοίκους να εφοδιαστούν με τρόφιμα, νερό και φάρμακα για επτά μέρες. Ένας 80χρονος που είχε ανέβει σε σκάλα για να κάνει επιδιορθώσεις στη στέγη του σπιτιού του ήταν, εξάλλου, το πρώτο θύμα του τυφώνα Dorian, καθώς έπεσε από τις ισχυρές ριπές των ανέμων. Σημειώθηκαν επίσης ουρές σε σουπερμάρκετ και πρατήρια βενζίνης, όπου περιμένουν μισάωρα κάτοικοι που προμηθεύονται τα απαραίτητα.

    Ο Donald Trump ενέκρινε από την πλευρά του έκτακτη βοήθεια προς το Πουέρτο Ρίκο αποδεσμεύοντας κρατικά κεφάλαια για την ανακούφιση του νησιού της Καραϊβικής. "Όλα είναι έτοιμα και θα πρέπει να ευχαριστήσετε για την καλή δουλειά τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε αντίθεση με ό,τι κάνατε την προηγούμενη φορά" άφησε και αιχμές ο Αμερικάνος πρόεδρος κατά της δημάρχου του Σαν Χουάν - πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο - Carmen Yuliz Cruz, η οποία τον επικρίνει συχνά και του ζήτησε να μείνει μακριά από το νησί.

    Μετά τον τυφώνα Maria, το 2017, οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί 92 δισ. δολ. για την αποκατάσταση των ζημιών, το Κογκρέσο ενέκρινε τελικά τα 42,5 δισ. δολ. και μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί 14 δισ. δολ. "Το Πουέρτο Ρίκο είναι από τα πιο διεφθαρμένα μέρη στον κόσμο, το πολιτικό τους σύστημα είναι υπό κατάρρευση και οι ηγέτες τους είναι ή, ανίκανοι ή, διεφθαρμένοι" πέρασε και πάλι στην αντεπίθεση ο Donald Trump.

    Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές τουλάχιστον 30 χιλιάδες σπίτια εξακολουθούν ακόμα να καλύπτονται από μουσαμάδες, δύο χρόνια μετά το πέρασμα του τυφώνα Maria - κατηγορίας 4 - που είχε καταστρέψει τις στέγες, ενώ είχε προκαλέσει συνολικά 3.000 θανάτους. Το ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά, είναι γιατί ο Τραμπ δεν βομβαρδίζει τον τυφώνα, όπως έχει ο ίδιος προτείνει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά κάθεται και ξεκατινιάζεται με τη δήμαρχο του Σαν Χουάν;

    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/08/28/la-tempete-dorian-requalifiee-en-ouragan_5503905_3244.html
    Τα μελτέμια θα πρέπει να φαντάζουν σαν χάδι σε όσους έχουν βιώσει τυφώνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα είναι μαζί με την Τσεχία, την Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες θεωρείται ότι η ιλαρά δεν έχει εξαλειφθεί, όπως μεταδίδει το BBC. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να θεωρηθεί ότι η ιλαρά έχει εξαλειφθεί από μία γεωγραφική περιοχή θα πρέπει να μην έχει υπάρξει κανένα κρούσμα μετάδοσης της ασθένειας για διάστημα 12 μηνών.

    Και οι τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στις οποίες δεν έχει εξαλειφθεί η ιλαρά, είχαν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη. Κάτι που σημαίνει ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν αρκεί και θα πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί σε κάθε κοινότητα, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε παιδί. Τα ψέματα που διαδίδονται σχετικά με το εμβόλιο της ιλαράς, οδηγούν στην εξάπλωσή της.

    Σε όλο τον κόσμο υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι και εκεί σημειώθηκε υψηλό 25ετίας. Συνολικά 365 χιλιάδες κρούσματα αναφέρθηκαν παγκοσμίως μέχρι στιγμής το 2019, τριπλάσια σε σχέση με το πρώτο μισό του 2018. Η παραπληροφόρηση για το εμβόλιο παίζει σημαντικό ρόλο. Τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα της ασθένειας παγκοσμίως σημειώθηκαν στο Κονγκό, τη Μαγαδασκάρη και την Ουκρανία.

    Η ιλαρά ακολουθούσε σταθερά πτωτική πορεία μέχρι το 2016, όταν τα κρούσματα άρχισαν και πάλι να αυξάνονται. Οι λόγοι της εξάπλωσής της διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αφού σε κάποιες οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε προγράμματα εμβολιασμού και σε άλλες πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης για την ασθένεια και την πρόληψή της.
    https://www.bbc.com/news/health-49507253

    Δεν ξέρω τι παίζει με τα εμβόλια για την ιλαρά, αλλά στο Θυμάρι έχουν εμβολιαστεί όλα τα ατίθασα σκυλιά, που την Πέμπτη με ακολούθησαν στη δαντελένια ακρογιαλιά. Όταν έφτασαν, όμως, είχα ήδη βουτήξει στα κρυστάλλινα νερά. Τα φώναξα από μακριά, αλλά όπως λένε, τα λόγια τα παίρνει ο άνεμος. Ειδικά με 7 beaufort βοριά.

    Τα συνάντησα, όμως, μετά τα σκυλιά. Φεύγοντας από την ακτή με μερικά σκουπίδια αγκαλιά. Η Μπλόντι, ο Ζαχαρίας ο καφέ και η μαυρούλα η Πιρέ. Ήταν στο ύψωμα πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά, κοιτάζοντας προς τη θάλασσα και περιμένοντας να βγω από τα κρυστάλλινα νερά. Όπως έκανε μια φορά τον χειμώνα, ένα άλλο σκυλί, ο Πέτρος, πιο παλιά.

    "Όσα παίρνει ο άνεμος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχεδόν τελικός αντίτιμος του φετινού καλοκαιριού και λεω σχεδόν γιατί πρέπει να νοήσουμε όλος ο κόσμος γενικά ότι το καλοκαίρι δεν τελειώνει με το τέλος του Αυγούστου αστρονομικά από ότι ξέρω τελευταία ημέρα του καλοκαιριού είναι η 22η Σεπτεμβρίου στις 23 έχουμε ισημερία και τότε επίσημα ξεκινά το φθινόπωρο άσχετα αν σημειώνονται καμία φορά αρκετά η ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες (κυρίως σε επαρχίες ημιορεινά και ορεινά) τέλη Αυγούστου η αρχές Σεπτέμβρη γεγονός είναι πάντως αποδεκτό κατά περίεργο τρόπο πως μετά το 15 Αύγουστο κόβουν πάντως οι κάπως πιο ακραίες ζεστές και όπως και να το κάνουμε δεν είναι το ίδιο το 35-37-38 αρι του Ιουλίου εως το πρώτο μισό του Αυγούστου με το 35-37-38 των τελευταίων ημερών του Αυγούστου έως το πρώτο μισό του Σεπτέμβρη όπου σε αυτή την περίπτωση δε μιλάμε για καύσωνα επειδή το βράδυ και κυρίως το πρωί η θερμοκρασία προλαβαίνει και πέφτει ακόμη και στην Αθήνα κάτω από 22 με 23ο και σπανιότερα και κάτω από 20-18 για Αθήνα μιλάμε ενώ Ιούλιο και πρώτο μισό Αυγούστου οι ελάχιστες είναι σκέτη γλύκα πάνω από 27-29 και σε φουλ καύσωνα άνω των 42 δε θα πέσει κάτω από 30-32 (ενώ το αξέχαστο 1977 που δε ζούσα ενδεχομένως να μην έπεσε κάτω από 36ο εκείνη τη ημέρα που έπιασε 48ο αν έχει κανείς τα στοιχεία αυτής της μέρας αν έχουν καταγράφει θα παρακαλούσα να τα αναθέσει να δω τι έγινε εκείνη την ευλογημένη μέρα 10 Ιουλίου 1977)σε κάθε περίπτωση αλλο να κυμενεται η θερμοκρασία από 18...36 και άλλο από 29...36 τεράστια διαφορά επίσης το πρόβλημα με το Σεπτέμβρη είναι ότι έχουμε νοτιαδούρες άρα σπάνια περνάμε τους (28..32) μέγιστες και φυσικά έχουμε ασφυκτική υγρασία η υγρασία είναι το μεγάλο πρόβλημα κολάνε τα πάντα αρχίζουν και οι ομίχλες και τα θαμπωμένα αυτοκίνητα Κ.λ.π Κ.λ.π έπι της ουσίας το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και ο Σεπτέμβρης είναι ο προάγγελος του φθινοπώρου μέσα στο καλοκαίρι και μετά το πρώτο 10 ήμερο του Σεπτέμβρη (κατά κανόνα όχι πάντα ) εμφανίζονται και οι πρώτες ελάχιστες θερμοκρασίες περί 20 και 17ο δίνοντας γερή νότα πρόωρου προχωρημένου φθινοπώρου συνοψίζοντας μετά το πρώτο 10 ήμερο του Σεπτέμβρη η βραδινή και πρωινή ζακέτα έως και φούτερ είναι σχεδόν απαραίτητες πάντα για Αθήνα διότι σε ορεινά και βόρεια παρνασος και καιμακτσαλαν τα καλοριφέρ έχουν ήδη ανάψει (καλό χειμώνα σε όλους ελπίζοντας να μην είναι βαρύς (στην Αθήνα) αλλά να μας δώσει επιτέλους αυτό που όλοι το έχουν διακαής πόθος Χριστούγεννα λευκά ναι αυτό το περιμένουμε όλοι ακόμη και οι καυσωνόφιλοι το έχουν άχτι λευκά λοιπόν Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά στην Αθήνα να έχουμε να το χαρούμε παραδοσιακά και το υπόλοιπο του χειμώνα να είναι ελαφρύ δεν το αντέχει η τσέπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή