Εμμονή των μελτεμιών που αυτή την εποχή δεν είναι ασυνήθιστη


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί την αιτία της επικράτησης των Β-ΒΑ ανέμων (μελτεμιών) την καλοκαιρινή περίοδο στη χώρα μας, θα διατηρηθεί ολόκληρη αυτή την εβδομάδα. Εκτιμάται ότι η ένταση των ανέμων στο Ιόνιο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 μποφόρ, αλλά στο Αιγαίο θα φθάσει τα 7 μποφόρ. Με αυτές τις συνθήκες, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στη Δ. Ελλάδα θα φθάσουν τους 38 βαθμούς, αλλά στις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη δεν θα ξεπεράσουν τους 31 βαθμούς. Σημειώνεται ακόμα ότι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι σχετικά χαμηλές και στα ορεινά η ψύχρα το πρωί θα είναι αισθητή. Τέλος, βροχές δεν προβλέπονται, τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας.

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι BΑ έως ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. Χαμηλές ελάχιστες σημαίνει τέρμα το κλιματιστικό, σημαίνει ευχάριστος ύπνος με σκέτο ανεμιστήρα, ακόμα και στην Αθήνα. Ένας μήνας ακόμα (τουλάχιστον) για τα "μπάνια του λαού" (εγώ βέβαια τα συνεχίζω μέχρι μέσα Νοέμβρη) και μετά φθινόπωρο, πρωτοβρόχια και δροσιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Γιώργο,είπαμε ότι κ ζέστη να κάνει από εδώ κ πέρα(εκτός από καύσωνα που δε νομίζω να ξανά βγάλει φέτος)τα πρωινά στα ηπειρωτικά θα είναι πάντα δροσερά.
      Προσωπικά εδώ στην πόλη του Αγρινίου η ακόμη κ στη Ναύπακτο που πηγαίνω συχνά πυκνά,έχω εδώ κ λίγες νύχτες έχω καταργήσει κ τον ανεμιστήρα τα βράδια καθώς ανοίγοντας τα εξώφυλλα κάνεις ευχάριστο ύπνο.
      Συνεχίζουμε τα καλοκαιρινά μπάνια λοιπόν με το βλέμμα στο Σεπτέμβρη μήπως κ ξεκινήσει σιγά σιγά να πάρει μπρος η μηχανή.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ κ. Ζιακοπουλε, στους περισσότερους από τους τίτλους σας μεταφέρετε μια ρόδινη εικόνα του φετινού καλοκαιριού. Δεν ισχύει όμως για όλη την Ελλάδα. Η δυτική χώρα και συγκεκριμένα το Αγρίνιο που κατοικώ διάγει αρκετή ζέστη με μεγάλη διάρκεια και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει και αυτή την εβδομάδα..

    Δυστυχώς, δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις του σταθμού του meteo.gr, καθώς βρίσκεται σε οροφή ενός 3όροφου και έχω αμφιβολίες για την εγκυρότητα του. Συγχρόνως, ο σταθμός του αεροδρομίου Αγρινίου είναι εκτός καιρό τώρα...

    Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία εβδομάδα ζέστης και να μπει και η αστάθεια στο παιχνίδι για την περιοχή μας..(Κάτι που έλλειπε φέτος...)

    Υ.Γ. Ας με συγχωρήσει ο ΦΩΤΗΣ ΜΑΤΡΑΛΗΣ που εκπροσωπώ εγώ σήμερα την πόλη μας στο blog.

    ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ
    ΑΓΡΙΝΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλτατε Παναγιώτη συντοπίτη.
      Καλά έκανες κ έγραψες κ να το κάνεις πιο συχνά καθώς είσαι άτομο με πολύ καλό επίπεδο γνώσεων σε πολλούς τομείς,ασχολείσαι κ εσύ χρόνια με τον καιρό κ έχεις κ ωραία γραφή.
      Φίλε το καλοκαίρι στα δυτικά μας όντως κυλά πιο ζεστό από τα ανατολικά κ τα νότια,όμως δε μπορώ να πω παρά τις κάποιες συνεχόμενες ζέστες τον Ιούλη κ τον Αύγουστο ότι πρέπει να έχουμε κ μεγάλο παράπονο.
      Η θερμοκρασία δεν πήγε στη πόλη ούτε μια φορά πάνω από 39β ενώ η υγρασία στις προηγμένες ζέστες ήταν παρά πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αρκετά ανεκτή.
      Όσο για τη Γαβαλού που αναφέρεις όντως εκεί η περιοχή θερμαίνεται πιο εύκολα από το Αγρίνιο το καλοκαίρι κ μη σου κάνει καθόλου εντύπωση γιατί η τοποθεσία της είναι "χωμένη" κ κλεισμένη από παντού ενώ το χειμώνα σημειώνει κ ίδιες μέγιστες με του Αγρινίου κ λίγο πιο χαμηλές ελάχιστες.
      Άλλωστε οι εποχές αλλάζουν κ τίποτα πια δεν κυλά με κανονικότητα.
      Μη ξεχνάς ότι κ το Αγρίνιο κάποτε ήταν ο βασιλιάς του νομού σε νερά ενώ τώρα κάτι Γαβαλού Παναιτώλιο Αμφιλοχία Μεσολόγγι μας πήραν "μπλαστή" σε υετό έτους,το ίδιο μπορεί να συμβαίνει κ με τη θερμοκρασία.
      Τι σίγουρο είναι ότι τα βράδια πια θα κοιμόμαστε με δροσιά.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. Έτσι είναι όπως τα λές Γιώργο φθινόπωρο βροχή δροσιά τι καλύτερο; Μία φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Update έχουμε από την Ισλανδία, όπου περίπου 100 άνθρωποι - ανάμεσά τους η πρωθυπουργός της χώρας Katrin Jacobsdottir και η πρώην επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Mary Robinson - συγκεντρώθηκαν στους πρόποδες του ηφαιστείου για να πουν το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο παγετώνα που συρρικνώθηκε δραματικά. Ο Guardian δημοσιεύει, μάλιστα, και φωτογραφίες με τον κόσμο γύρω από την αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε εκεί που ήταν κάποτε ο παγετώνας και η οποία έγραφε: "Τα επόμενα 200 χρόνια όλοι οι παγετώνες μας θα έχουν την ίδια τύχη. Το μνημείο συμβολίζει ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει". Στην χάλκινη πλάκα αναγράφεται και η μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα - 415 μέρη διοξειδίου του άνθρακα ανά 1 εκατομμύριο μέρη ατμοσφαιρικού αέρα - που παρατηρήθηκε τον Μάιο του 2019.

    Η 43χρονη πρωθυπουργός της Ισλανδίας ευχήθηκε από την πλευρά της "αυτή η τελετή να αποτελέσει έμπνευση όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, διότι αυτό που βλέπουμε είναι μόνο ένα από τα πολλά πρόσωπα της κλιματικής αλλαγής". Άλλοι παρευρισκόμενοι ανέφεραν ότι " την κλιματική αλλαγή δεν τη νιώθεις καθημερινά, διότι αν και είναι γρήγορη στη γεωλογική κλίμακα, είναι αργή για τα ανθρώπινα δεδομένα, οπότε το να βλέπεις έναν παγετώνα να εξαφανίζεται είναι κάτι που μπορεί να αισθανθείς, να καταλάβεις και να δεις". Η πλάκα είναι το πρώτο μνημείο για έναν παγετώνα που χάθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε κάποιο μέρος του πλανήτη και τοποθετήθηκε για να επισημάνει ότι αυτό συνέβη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

    Η Ισλανδία χάνει περίπου 11 εκ. τόνους πάγου ετησίως και οι 400 παγετώνες της, που καλύπτουν το 11% της επιφάνειάς της μπορεί να έχουν λιώσει μέχρι το 2200. Ο παγετώνας Okjokull κάλυπτε μία έκταση 16 τετρ. χιλ. το 1890 και συρρικνώθηκε στα 0,7 τετρ. χιλ. το 2012. Το 2014 οι ειδικοί έπαψαν να τον αποκαλούν παγετώνα, διότι είχε πια μόνο "νεκρό" πάγο που δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Μπορούν, πάντως, και στην Ισλανδία να εφαρμόσουν αυτό που πρότεινε αναγνώστης του blog, βγάζοντας κατσαρόλες, κουβάδες και μπουκάλια με πάγο στα μπαλκόνια και τις ταράτσες τους για να γυρίσει το κλίμα προς το ψυχρότερο.
    https://www.theguardian.com/world/2019/aug/19/iceland-holds-funeral-for-first-glacier-lost-to-climate-change

    Kινητοποίηση του κόσμου έχουμε, εξάλλου, και στο Θυμάρι, καθώς κάποιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε με μία σακούλα σκουπίδια ο καθένας και να τα αφήσουν έξω από την κοινότητα της Π. Φώκαιας. Και τη Δευτέρα η κατάσταση ήταν απελπιστική πάνω από την αγαπημένη μου ακτή. Αλλά και από τον γιαλό και τον βυθό μάζεψα τρεις σακούλες του σουπερμάρκετ σκουπίδια, αλλά και δύο αυτάκια, τα πανέμορφα αυτά κοχύλια, του πυθμένα τα στολίδια.

    Ο θαλασσοκόρακας (έτσι για αλλαγή από το "θαλασσοψιττακός")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι Γιώργο να είναι φθινώπορο από τά παλιά παλιές αναμνήσεις.. Υπομονή θά έρθει κάτι καλύτερο..Μια φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα μάλλον δροσερό καλοκαίρι διαδέχθηκε μια βροχερή (για τα δεδομένα πάντα του τόπου) άνοιξη εδώ στη Ρόδο. Στη δυτική πλευρά το μελτέμι από το Καρπάθιο και το Αιγαίο (το οποίο εδώ κάτω αποκτά μια πιο δυτική συνιστώσα και έρχεται και σαφέστερα πιο εξασθενημένο) τις περισσότερες μέρες έκανε αισθητή την εμφάνισή του με αποτέλεσμα η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην πόλη έως τώρα για το 2019 να είναι 34 βαθμοί (στο μίνι καυσωνοεπεισόδιο που είχαμε γύρω στις 10 Ιουλίου), ενώ και στα ανατολικά- όπου το μελτέμι δεν φτάνει και ο καιρός επηρεάζεται από τη λεκάνη της Αν.Μεσογείου- η μέγιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε (στη Λίνδο) ήταν 39 βαθμοί αλλά με πολύ χαμηλή σχετική υγρασία- και μιλάμε για μια περιοχή που τα 40άρια τα έχει ψωμοτύρι. "Highlight" επίσης για την περιοχή η δυνατή καταιγίδα της 11ης Ιουλίου που διαδέχθηκε τις ζέστες της 9-10 Ιουλίου. Να αναφέρω επίσης πως ο Αύγουστος μέχρι στιγμής είναι πιο δροσερός από τον Ιούλιο και μάλιστα για τουλάχιστον 7 ημέρες εδώ στην πόλη (και στα δυτικά παράλια γενικά) η μέγιστη δεν ξεπέρασε τους 30 βαθμούς
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή