Εναλλαγές ανεκτής ζέστης ή και δροσιάς με καύσωνες μέτριας, προς το παρόν, έντασης


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΔ ανέμων. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι θερμές αέριες μάζες που μεταφέρονται από τη Β-ΒΔ Αφρική προς την περιοχή μας θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία ως τους 39 βαθμούς. Το Σάββατο (3/6), ο καιρός θα παρουσιάσει αλλαγές, αποτέλεσμα της κίνησης ενός ψυχρού μετώπου από τη Δ-ΒΔ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Συγκεκριμένα, το μέτωπο αυτό θα προκαλέσει τοπικές καταιγίδες στη Β-ΒΑ Ελλάδα και ενισχυμένους ΒΔ ανέμους στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, αλλά στα υπόλοιπα διαμερίσματα της χώρας θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα (μέγιστες τιμές ως τους 41 βαθμούς). Την Κυριακή (4/8), τοπικοί όμβροι μικρής διάρκειας είναι πιθανό να σημειωθούν στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ και η ζέστη θα υποχωρήσει σε όλες τις περιοχές. Τη Δευτέρα (5/8), οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων είναι περιορισμένες. Οι Β-ΒΔ άνεμοι στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Τρίτη και την Τετάρτη (6-7/8), δεν προβλέπονται βροχές. Οι ισχυροί ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα περιοριστούν στις ΝΑ νησιωτικές περιοχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Υ.Γ.
(1) Η ζωνική ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη Ν. Ευρώπη-Μεσόγειο φέρνει περιόδους 3 - 4 ημερών ανεκτής ζέστης ή και δροσιάς και περιόδους καυσώνων μέτριας, προς το παρόν, έντασης. Το ζήτημα είναι ότι λόγω βαροκλινικότητας υπάρχει κυματοειδής  αστάθεια, η οποία  ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του πλάτους του κύματος, δηλαδή στο σχηματισμό βαθύτερων σκαφών και υψηλότερων ραχών. Στην περίπτωση αυτή οι προαναφερθείσες ήπιες θερμικές εναλλαγές θα ανατραπούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

(2) Το μοντέλο του ECMWF είναι συγκρατημένο αναφορικά με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας του Σαββάτου στην Αττική και την Α. Πελοπόννησο. Αντίθετα, προτείνει 40 με 41 βαθμούς για τη Θεσσαλία και τις περισσότερες περιοχές της Α. Στερεάς. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι το Δ-ΒΔ ρεύμα αργεί να φθάσει στην Αττική και την Α. Πελοπόννησο, όπου τις κρίσιμες ώρες θα επικρατούν θαλάσσιες αύρες.

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ΒΑ το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 37 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 39 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 38 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 38 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 36 βαθμούς.

48 σχόλια:

  1. Ήξεις αφίξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε λάθος σάιτ μπήκες. Αλλού βρίσκονται οι προφητείες!

      Διαγραφή
    2. στο πενταποσταγμα....
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    3. Εδώ τις προάλλες με τον σεισμό, κάποιοι έμπαιναν στο FB του Αστεροσκοπείου και ζητούσαν ...ακριβή πρόγνωση της μετασεισμικής ακολουθίας! Τι να πει κανείς!

      Διαγραφή
    4. Να είστε καλά, κύριε Ζιακόπουλε! Μας κάνατε να γελάσουμε. Την επόμενη φορά εκτός από ακριβή πρόγνωση, να δώσετε τυχερούς αριθμούς και στοιχηματικές προβλέψεις.

      Διαγραφή
    5. Kύριε Ζιακόπουλε αν μπορείτε ανεβάστε γρήγορα αυτό το σχόλιο - γι' αυτό το έγραψα και ψηλά -, καθώς στην Παλμύρα στο Π. Φάληρο το Σάββατο είχαμε πετρελαιοκηλίδα. Εντάξει, δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του 2017, αλλά η θάλασσα είχε πάρει αυτό το ιριδίζον χρώμα του πετρελαίου και η δυσοσμία ήταν έντονη. Ο ασθενής νοτιάς επιδείνωνε την κατάσταση, καθώς κρατούσε το πετρέλαιο κοντά στην ακτή, αναγκάζοντας πολλούς λουόμενους - ανάμεσά τους κι εμένα - να φύγουν χωρίς να βουτήξουν. Κάποιοι συνέχισαν, πάντως, το μπάνιο τους, ενώ άλλοι περίμεναν να διαλυθεί το πετρέλαιο με κάποια αλλαγή του ανέμου. Κατά μήκος της παραλίας - περίπου 200 μέτρα - υπήρχε μία παχιά λωρίδα με ιριδίζον χρώμα και δεν ξέρω τι γινόταν σε όμορες παραλίες.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Παραδίπλα ήμουνα εκείνη την ώρα. Στη μεγάλη παραλία του Μπάτη. Εκεί δεν υπήρξε σοβαρό πρόβλημα, πέρα από την έντονη μυρωδιά κατά διαστήματα. Κάποιος βρωμιάρης σκαφάτος (τριγύριζαν αρκετοί στα πέριξ από το πρωί) την έκανε τη δουλειά, όπως συνήθως. Στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη ίσως και να είχε κάποιες αναστολές (αν και τα κάνουν και εκεί). Στο Φάληρο, που κολυμπάει φτωχός κόσμος, ποιός χέ....κε!

      Διαγραφή
  2. Να στε καλά για την ανάλυση, καλό μήνα να χετε,με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάπως έτσι πάει να τη σκαπουλάρει η Αττική για μία ακόμα φορά. Όχι ότι δεν έχει ήδη πολλή ζέστη. Δεν είναι, όμως, και κάτι που δεν μπορείς να αντέξεις, αφού σήμερα περπάτησα πολύ στο Φάληρο, στην Αθήνα, πήρα λεωφορεία, μπήκα σε νοσοκομεία, όπου ανέβηκα και στον έκτο με τα πόδια και πρόλαβα να ρίξω και μια βουτιά (με το κεφάλι κλασικά).

    Είδα και στον δρόμο έναν Γάλλο γείτονα που έλειπε τις προηγούμενες μέρες στην πατρίδα του. "Πού έχει περισσότερη ζέστη εδώ ή, στη Γαλλία;" τον ρώτησα. "Εδώ βέβαια" μου απάντησε ξεφυσώντας. "Στη Γαλλία ξεπεράσαμε για δύο μέρες τους 40 βαθμούς, αλλά μετά έπεσε στους 20 η θερμοκρασία" συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον πρόσφατο καύσωνα. Και επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μου ότι με εξαίρεση τα δύο ακραία πράγματι κύματα καύσωνα που βίωσε η κεντρική και δυτική Ευρώπη, κατά τα άλλα είχε το τυπικό καλοκαίρι της των 25 βαθμών max.

    Απλά είναι το ασυνήθιστο που πάντα "πουλάει". Για παράδειγμα στη Σιβηρία, παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι από τις πλημμύρες και τις καταιγίδες, σχεδόν σε όλα τα σάιτ στέκονται στις όντως καταστροφικές πυρκαγιές της. Δηλαδή, η μισή Σιβηρία πνίγεται, η άλλη μισή καίγεται και τα σάιτ (καιρικά ή, μη) παρουσιάζουν ως συνήθως τη μισή αλήθεια. Αnyway.

    Σε κάθε περίπτωση, θα καθαρίσει ο Τραμπ για τις πυρκαγιές στη Σιβηρία, όπως είπε στο φιλαράκι του τον Πούτιν, αφού προσφέρθηκε να βοηθήσουν οι ΗΠΑ για την κατάσβεσή τους, όπως μεταδίδει το Reuters. H πρωτοβουλία του Αμερικάνου προέδρου ήρθε λίγες ώρες μετά την κινητοποίηση και του ρώσικου στρατού για να συνδράμει το έργο των πυροσβεστών, καθώς οι φωτιές μαίνονται σε μία έκταση 3 εκ. εκταρίων (30 εκ. στρεμμάτων). Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο δάσος στο μέγεθος του Βελγίου, με τον καπνό να έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρη τη Σιβηρία.

    "Ο Αμερικάνος πρόεδρος πρότεινε στη Ρωσία να συνεργαστούν για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι "ο Putin εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια και τη στήριξη" και ότι "εκλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία ως σημάδι για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες". Είναι κάτι που η Ρωσία επιδιώκει καιρό, καθώς οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, του πολέμου στη Συρία και τις κατηγορίες για εμπλοκή της στις αμερικάνικες εκλογές.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους τηλεφωνικά, αλλά και με συναντήσεις, ενώ ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την πρόσφατη συνομιλία τους για τις πυρκαγιές, αλλά και για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
    https://www.reuters.com/article/us-usa-russia-trump-putin-wildfires/trump-offers-putin-help-with-siberian-wildfires-kremlin-idUSKCN1UQ2UC?il=0
    B. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οχι αλλο καλοκαιρι οχι αλλο καυσωνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αναγκαστικά θα το υποστούμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού είτε αρέσει,είτε όχι, όπως υποστήκαμε το καλοκαίρι μέχρι στιγμής.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Εσύ ξεπέρασες και εμένα. Εγώ είμαι κανονικά ο εξτρεμιστής του μπλογκ!

      Διαγραφή
  5. Μερική κατάρρευση φράγματος οδήγησε στην εκκένωση πόλης 16 μίλια νοτιοανατολικά του Μάντσεστερ, όπως αναφέρει σε έκτακτο δελτίο του το Skynews. Αστυνομικοί περνούσαν πόρτα - πόρτα από τα σπίτια των 5.000 κατοίκων της πόλης για να δουν αν τα εγκατέλειψαν όλοι και αν τα ασφάλισαν καλά. Οι αρχές θα φιλοξενήσουν όσους δεν μεταβούν σε σπίτια συγγενών, φίλων ή, σε ένα σχολείο που τους προτάθηκε, αν και δεν διαθέτουν χώρους για πάρα πολλά άτομα. Το φράγμα ήταν αρκετά σταθερό, αλλά υποχώρησε καθώς έπεσε βροχή δύο εβδομάδων σε 24 ώρες, ενώ φυσούσαν και ισχυροί άνεμοι. Μία ομάδα μηχανικών έχει ήδη μεταβεί στο σημείο και επιθεωρεί τη ζημιά, ενώ όλοι ελπίζουν ο κύριος τοίχος του φράγματος να αντέξει.

    Στο Μάντσεστερ πλημμύρισαν επίσης και σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ σε γειτονικές κωμοπόλεις καταστράφηκαν σπίτια και οι ιδιοκτήτες τους κατέφυγαν στο δημαρχείο. Σε 20 περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για τη διάσωση ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες. Συνολικά έχουν εκδοθεί έξι προειδοποιήσεις για πλημμύρες (αυτό γίνεται όταν ο κίνδυνος είναι άμεσος) και άλλες 14 στις οποίες, όμως, απλά χρειάζεται επαγρύπνηση.
    https://news.sky.com/story/derbyshire-town-evacuated-due-to-flooding-fears-11774991
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άστα Λαμερα να πάνε,να γελάς κ να κλαίς, άιντε καλό βράδυ σε όλη την παρέα, υπομονή θα περάσει ο καυσωνακος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε, ωραία τα επιστημονικά ΥΓ, ιδίως το πρώτο. Οι κυματοειδείς αστάθειες, που εμφανίζονται σε περιοχές βαροκλινικότητας, δηλαδή μετωπικών ζωνών, δηλαδή ισχυρών θερμοβαθμίδων, όπου καθ΄ύψος οι ισοβαρικές επιφάνειες τέμνουν τις ισοθερμικές, έτσι ώστε οι επιφανειακές θερμοβαθμίδες να παράγουν καθ΄ύψος βαροβαθμίδες, δηλαδή συνθήκες που αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στην ατμόσφαιρα, δεν μπορούν να προβλεφθούν με σχετική ακρίβεια από τα αριθμητικά μοντέλα, δύο με τρεις μέρες πριν;

    Και για να μην παρεξηγηθώ, όλα αυτά τα γράφω όχι προς ...επίδειξη κάποιων ολίγων γνώσεων, αλλά γιατί ίσως προχωρήσουν τη συζήτηση και παράλληλα λύσουν κάποιες απορίες φίλων για την έννοια της βαροκλινικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για θεσνική το Σάββατο έχουμε ελπίδες για καμιά βροχουλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελάχιστες οι πιθανότητες, φίλε μου. Δράττοντας την ευκαιρία, να πω ότι πολλή υπερβολή βλέπω σε επίσημους και ανεπίσημους φορείς αναφορικά με την επικινδυνότητα των καιρικών στοιχείων του Σαββάτου. Μέτριας έντασης και σύντομος ο καύσωνας, περιορισμένες και όχι ιδιαίτερα ισχυρές οι καταιγίδες στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Εγώ περισσότεο θέλω να σταθώ στους ερασιτέχνες ψαράδες και γενικότερα στους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα βρίσκονται στο Ιόνιο και στις περιοχές Θερμαϊκού-Χαλκιδικής.
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς οι περιοχές που επισημαίνετε εμφανίζονται στον χάρτη υψηλής ανάλυσης του GFS (0.25 μοίρες) με ιδιαίτερα ανεβασμένους τους δείκτες αστάθειας (CAPE και LI):

      http://www.meteociel.fr/modeles/gfs/grece/cape-et-lifted-index/102h.htm

      Τα χρώματα που βλέπω τα είχα ξαναδεί και στις καταιγίδες της 10ης Ιουλίου. Βέβαια ισχύει ότι οι δείκτες δεν είναι "ευαγγέλιο" για την πρόγνωση αλλά συνεκτιμώνται μαζί με πολλές άλλες παραμέτρους, οπότε δεν δικαιολογείται πανικός. Επαγρύπνηση όμως καλό θα ήταν να υπάρχει αυτή τη φορά και κάθε φορά. Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ παρά μόνο ως ένα σημείο δικαιολογίες του τύπου "βρέθηκαν στο λάθος τόπο στο λάθος χρόνο" για τέτοιες περιπτώσεις. Αποπνέουν μοιρολατρία, κάτι που αντιπαθώ και με εκνευρίζει. Στον 21 αιώνα ζούμε, στα χρόνια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης! Υπάρχουν τα μέσα και για την πρόγνωση και για την προειδοποίηση και συνεχώς θα εξελίσσονται.

      Διαγραφή
    3. Κι, όμως, δεν είναι έτσι. Ο άνθρωπος είναι πολύ μικρός απέναντι στη φύση. Όσο κι αν έχει εξελιχθεί η επιστήμη, μπορεί μόνο να προβλέψει και να ερμηνεύσει τα φαινόμενα και όχι να τα αποτρέψει. Αλλιώς δεν θα είχαμε εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο από τους μουσώνες (που όλοι ξέρουν πότε θα συμβούν) στη νοτιοανατολική Ασία, ούτε τόσα επίσης θύματα από τυφώνες στην αμερικάνικη ήπειρο. Με σωστή οργάνωση και πρόληψη γίνεται, βέβαια, να περιοριστούν οι συνέπειες, που ποτέ, όμως, δεν θα εξαλειφθούν. Πάντα θα υπάρχουν θύματα από ακραία φαινόμενα και πάντα θα βρίσκονται άνθρωποι στον λάθος τόπο, τον λάθος χρόνο, από τη στιγμή που είμαστε δισεκατομμύρια πάνω σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης.

      Θυμάμαι και αυτό που μου είχε πει κάποτε ένας προπονητής μπάσκετ. "Δεν είχατε "διαβάσει" τον αντίπαλο μέσω του σκάουτινγκ για να εξουδετερώσετε τα ατού του;" τον είχα ρωτήσει. "Φυσικά τους είχαμε "διαβάσει", αλλά 0-0 δεν λήγει κανένα παιχνίδι στο μπάσκετ" μου απάντησε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Kαι ιδού και η απόδειξη ότι ισχύει αυτό που λένε ότι "είναι να μην σου τύχει"...

      Τρεις νεκροί είναι, λοιπόν, ο τραγικός απολογισμός μετά από πτώση βράχων σε δημοφιλή παραλία της νότιας Καλιφόρνιας, όπως αναφέρει ο Guardian. Tα πετρώματα από ψαμμίτη υποχώρησαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 2/8 σε προάστιο βόρεια του Σαν Ντιέγκο, σε μία δημοφιλή περιοχή, που επισκέπτονται σέρφερ και κατασκηνωτές. Η παραλία ήταν γεμάτη με κόσμο τη στιγμή της κατάρρευσης των βράχων και καρεκλάκια θαλάσσης, ιστιοσανίδες και σκηνές θάφτηκαν κάτω από την άμμο. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις ηλικίες των θυμάτων.

      Τα σπίτια στην κορυφή του βράχου, πάνω από την παραλία δεν κινδυνεύουν, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα θύματα, αλλά δεν μπορούν να "χτενίσουν" ολόκληρη την περιοχή για λόγους ασφαλείας. Πτώσεις βράχων συμβαίνουν τέσσερις με οκτώ φορές τον χρόνο στη νότια Καλιφόρνια, αλλά ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιας κλίμακας. Ουσιαστικά, διαβρώθηκε σε μία στιγμή, όλο το τοπίο της ακτογραμμής, αλλά από παρόμοια φαινόμενα σχηματίζονται και οι παραλίες. Τα προάστια του Σαν Ντιέγκο έχουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της στάθμης των υδάτων του Ειρηνικού, που πιέζουν τα βράχια στην ακτή.

      Σε μερικά σημεία, μάλιστα, τα βράχια έχουν ενισχυθεί με τόνους μπετόν, έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων στη θάλασσα. Η συγκεκριμένη κατάρρευση συνέβη κοντά στην παραλία Granview, που είναι στενή και είχε παλίρροιες αυτή την εβδομάδα. Η μορφολογία του τοπίου περιλαμβάνει στενές λωρίδες άμμου, ανάμεσα σε ψηλά βράχια, στα οποία σκάνε τα κύματα. Πολλές φορές τα κύματα καλύπτουν τις ξαπλώστρες και τις πετσέτες των λουόμενων, ενώ σε μερικά σημεία η κάθοδος στην ακτογραμμή γίνεται μόνο από ξύλινες σταθερές σκάλες, που έχουν τοποθετηθεί στις κορυφές των γκρεμών και κατεβαίνουν μέχρι την παραλία.
      https://www.theguardian.com/us-news/2019/aug/03/three-dead-after-cliff-collapses-on-to-a-beach-in-southern-california

      Τέτοια περιστατικά δείχνουν ότι η τύχη παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας απ' ό,τι νομίζουμε. Μία σειρά συμπτώσεων καθορίζει στην πραγματικότητα την πορεία μας από τη γέννησή μας ως το τέλος του βίου μας. Απλά, οι άνθρωποι είμαστε πολύ αλαζόνες για να το παραδεχτούμε. Νομίζουμε ότι με την τεχνολογία θα τιθασεύσουμε τη φύση, αλλά ουσιαστικά είμαστε σαν ένα φτερό στον άνεμο. Dust in the wind, που λέει και το τραγούδι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. Δράμα η κατάσταση σήμερα όχι μόνο για την περιοχή μου,αλλα και για όλα τα πεδινά της Θεσσαλίας πιστεύω.Δεν είχαμε καύσωνα σήμερα,αν και είχαμε λίγο αεράκι σήμερ,η ατμόσφαιρα αποπνικτική,χειρότερα από χτές ορατότης 0,και τώρα που σταμάτησε να φυσάει,(τουλάχιστον στην περιοχή μου)έντονη κουφόβραση με μια συννεφιά απο πάνω,υπολύματα αστάθειας που είχαμε στα ορεινά σημερα.
    Αυτο για μένα είναι ειδοποίηση για το τι μας περιμένει αύριο!
    Χριστοδουλε εαν το Σάββατο πάς στα ορεινά,μείνε εκεί που είσαι θα ρθούμε να σε βρούμε εμείς!
    Εκτός και αν εδώ στα Τρίκαλα επικρατήσει πραγματικός μαΐστρος,πράγμα που όμως ο Δάσκαλος με προσγείωσε στην πραγματικότητα με τις ανακοινώσεις του εμένα τον ονειροπόλο καιρόφιλο.Ετσι κι αλλιώς όμως θα μιλήσουμε απ'το τηλ.
    Καληνύχτα και υπομονή σε όλους!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να πω κι εγώ τη γνώμη μου, η θαλάσσια αύρα του Αυγούστου δε νομίζω ότι είναι και τόσο ευπρόσδεκτη όσο του Ιουνίου και των αρχών Ιουλίου! Οι θάλασσες είναι ζεστές πλέον! Υπάρχει μεν η διαφορά με την ξηρά που ενεργοποιεί το μηχανισμό αλλά δεν εισχωρεί πολλά χιλιόμετρα και στους 28-29C παύει να δρα αφήνοντας εγκλωβισμένη υγρασία και πολύ έντονη δυσφορία! Οπωσδήποτε στα παράκτια το 40αρι μπορεί να γίνει 37αρι αλλά όχι όπως στην αρχή του καλοκαιριού που το 33αρι στα παράκτια γινόταν άνετα 28αρι το καταμεσήμερο! Οι συνθήκες καύσωνα και άπνοιας του Αυγούστου νομίζω ότι συνεπάγονται και την εξαντλητική και ανηλεή δυσφορία! Βοριά θέλει αυτός ο μήνας με κατάλληλη Τ 850hp για να μην ξεροψήνονται τα υπήνεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά όλα αυτά, αλλά μιλώντας για την Αθήνα, απ΄όπου ξεκινήσαμε την κουβέντα, και ο βοριάς που γράφεις, ενώ βοηθάει την κατάσταση από τα βόρεια προάστια ως το κέντρο, όταν φτάνει στα νότια και στο Σαρωνικό έχει υπερθερμανθεί (ιδιαίτερα αν η ταχύτητά του είναι σχετικά μικρή) και γίνεται αισθητός σαν λίβας. Η θαλάσσια αύρα (Μπάτης), ανεβάζει μεν κάπως την υγρασία αλλά η δροσιά της γίνεται αισθητή στα νότια του νομού. Για τα βόρεια πάλι, ισχύει το αντίθετο: Ακόμα κι αν τα φτάσει η αύρα, έχει ήδη ζεσταθεί από την θερμονησίδα και ...τσουρουφλίζει.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, δεν γίναμε και Σαχάρα (ακόμα...). Enjoy the summer and the sun. To θέμα είναι να ζεις κάθε στιγμή σε κάθε εποχή. Με τα καλά και τα κακά της. Όπως έγραφε και σε εκείνον τον τοίχο στα Μάταλα: Τοday is life, tomorrow never comes (Η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ). Και ακόμα ένα ωραίο, γραμμένο στα βράχια στα Μάταλα, που με εμπνέει για να συνεχίζω τα μπάνια και τον χειμώνα, ακόμα και όταν ο καιρός αγριεύει δραματικά: "Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Η θαλάσσια αύρα ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες τροπαία και η απόγειος αύρα απογαία. Για τους ποιητές της αρχαίας Αθήνας η θαλάσσια αύρα ήταν η ποντιάς, η οποία για τους ποιητές που ακολούθησαν έγινε εμβάτης ή μπάτης. Τα παλαιότερα χρόνια η θαλάσσια αύρα δεν έφερνε μόνο τη δροσιά. Έκανε πολύ εύκολη την είσοδο των πλοίων της εποχής στα λιμάνια. Ως γνωστό, η θαλάσσια αύρα λέγεται και μπουκαδούρα, όνομα που προέρχεται από την ιταλική λέξη bucatura που σημαίνει τρύπημα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  11. Συμφωνώ Γιώργο, αλλά έγραψα για την αύρα του Αυγούστου...Το ότι είναι απόλαυση τον Ιούνιο και αρχές Ιουλίου όταν το 37αρι το κάνει για πλάκα 31-32C και φθάνει ακόμα και τα 4-5μπ παροδικά, είναι αναμφισβήτητο... Άλλη η δύναμη της θάλασσας των 24-25C και άλλη των 29-30C! Αλλιώς το κλιματιστικό στο αυτόματο να ισορροπεί στους 24 και αλλιώς να σταματάει στους 29 με 60plus υγρασία! Κι εγώ ζω στο δυτικό Σαρωνικό στα Μέγαρα και με θερινό βοριά έχω τη μεγαλύτερη θερμοκρασία της Αττικής αλλά ελπίζω να δροσιστώ το βράδυ που ηρεμεί αυτός ο βοριάς έχοντας περάσει μερικές ώρες με 38αρι και 15% υγρασία μέσα στο κλιματιστικό το οποίο σβήνει άνετα προς το βράδυ. Το ότι η αύρα θα μου κάνει τους 41, 38-39C με 50+ υγρασία και παυοντας η αύρα θα κολλήσω τη μισή νύχτα πάνω από τους 30 με εγκλωβισμένη την υγρασία κάνει το κλιματιστικό απαραίτητο ολόκληρη τη νύχτα!
    Τα μεσημέρια η ζέστη είναι σίγουρη και αναπόφευκτη αν έχουμε θερμές αεριες μάζες, κατά τη γνώμη μου το κλειδί για το πως θα την παλέψουμε είναι το κατά πόσο δροσιζει από αργά το απόγευμα μέχρι να ανέβει ο ήλιος το επόμενο πρωί.
    Όσο για τα μέρη σου, με συγχωρείς αλλά δεν κάνουν για βαρύ καλοκαίρι...Ειδικά την εποχή που οι θάλασσα βράζει...Έρχομαι συχνά στη γιορτή στον Άγιο Αλέξανδρο 30 Αυγούστου και σχεδόν πάντα έχει ανυπόφορη ζέστη! Πέρυσι με τη διέλευση χαμηλού και το φθινοπωρινό βοριά που είχε ακολουθήσει ήταν αλλιώς!
    Επίσης,το Θριάσιο δεν παίζεται με τίποτα στην ζέστη ανεξαρτήτως ανέμων και ο χώρος που δουλεύω πιάνει ακόμα και 50 αυτές τις μέρες με την εκτεθειμένη λαμαρίνα στον ήλιο που μας σκεπάζει!
    Δάσκαλε ,σας ευχαριστώ που δίνετε τέτοιες αναδρομές στη μετεωρολογική ιστορία, τα παρακολουθω πιστά με μεγάλο ενδιαφέρον!
    Θα με ενδιέφερε πολύ αν βρίσκατε το χωρίο που αναφέρεται στην ανθοφορια αλλά όχι καρποφορία του φοίνικα της Αττικής από την αρχαιότητα. Το είχα μελετήσει προ δεκαπενταετίας ως ένα μέτρο των κλιματολογων στην έρευνα για τις κλιματικές μεταβολές ανά τους αιώνες στην Ελλάδα αλλά μου διαφεύγει η πηγή...ισως κάποιος περιηγητής των πρώτων μΧ. αιώνων, ίσως και περισσότερες από μια αναφορές σε αρχαιότητα και νεότερα χρόνια!
    Σας ευχαριστώ πολύ, καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα στο Π.Φάληρο η μέρα ξεκίνησε με βοριαδάκι - λίβα, με τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς λίγο πριν τις 12. Κάπου εκεί άρχισε να φυσάει Μπάτης και η Τ έπεσε στους 31. Η σχετική υγρασία ανέβηκε από το 40 στο 60% και για λίγο στο 65%. Όμως η αίσθηση της αύρας ήταν ανακουφιστική. Η σύγκλιση της αύρας με το βοριαδάκι βοήθησε και τη ρηχή αστάθεια να φτιάξει και κάποιους μικρούς, ταπεινούς και ...άκακους σωρείτες. Όσο για το κλιματιστικό, εγώ, όση ζέστη και αν κάνει έξω, χαμηλότερα από 28 βαθμούς δεν το βάζω ποτέ. Για λόγους οικονομικούς αλλά και οικολογικούς. Συνήθως οι 29 βαθμοί μου φτάνουν και μου περισσεύουν. Αλλά είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι δεν το αντέχω χωρίς κλιματισμό, ενώ αντίθετα τον χειμώνα μπορώ να τον βγάλω άνετα ακόμα και χωρίς καθόλου θέρμανση, φυσικά με το ανάλογο ζεστό ντύσιμο.

      Ωραίο το καιρικο-ιστορικό σχόλιο του κ.Ζιακόπουλου για τη θαλάσσια αύρα. Στη στάση του τραμ "Μπάτης" θυμάμαι νεαρά παιδιά να αναρωτιούνται πού είναι αυτή η ...οδός Μπάτης! Και νομίζω πως και αρκετοί άλλοι θα αναρωτιούνται επίσης.

      Διαγραφή
    2. Τα περί ανθοφορίας και όχι καρποφορίας του φοίνικα τα έχω διαβάσει στα βιβλία των γκουρού μετεωρολόγων του 20ου αιώνα Αιγινήτη και Μαριολόπουλου.

      Διαγραφή
  12. Συγνώμη, εκ παραδρομής, "η θάλασσα και όχι οι θάλασσα "!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα στην παρέα! Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφονται τόσο στην πρόγνωση όσο και στα σχόλια. Μια εγκυκλοπαίδεια, πολλές φορές τόσο καλά εκλαϊκευμένη, ώστε να καταλαβαίνουμε κι εμείς που με τις θετικές επιστήμες έχουμε πάρει σχεδόν διαζύγιο. Λύθηκαν και ορισμένες απορίες τόσο για την προέλευση, όσο και για την ονομασία των ανέμων κι έτσι έβγαλε σαφέστερο νόημα και ο στίχος του τραγουδιού: "φυσάει ο μπάτης μες στ' ακρογιάλι, τρελό μικρό μου με πιάνει ζάλη". Όσον αφορά τα καιρικά των τελευταίων ημερών, αρχικά θα διαφωνήσω με τον Βαγγέλη Σπανό. Νομίζω ότι η υγρασία των τελευταίων ημερών κάνει αρκετά αποπνικτική την κατάσταση. Το νιώθω σε κάθε βήμα. Για την πιο απλή δουλειά έξω, ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι. Και η δυσφορία, κάθε μέρα και χειρότερα. Θα συμφωνήσω όμως σε όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει. Ειδικά για το γεγονός ότι πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή σε κάθε εποχή, όσο κι αν έχουμε ξεκάθαρες... συμπάθειες. Πάντως, όσο λιγότερο μας επισκέπτεται ο καυσωνάκος, τόσο περισσότερο μπορούμε να απολαύσουμε και το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το ΕΑΑ, στο σταθμό Χαροκόπειο-Καλλιθέα, 38,6C μέγιστη, η μεγαλύτερη της Αττικής χθές , οι υψηλότερες ελάχιστες σήμερα , σχεδόν 30 στο ΣΕΦ, 29C στο Π. Φάληρο! Συν τα ποσοστά υγρασίας! Όχι ότι ήμουν καλύτερα εγώ εδώ με 29.5 το πρωί ξεκίνημα για δουλειά με την υγρασία να πνίγει και να μην υπάρχει δροσιά ούτε με το ανοιχτό παράθυρο του αμαξιού με 90χλμ ταχύτητα...υπομονή ,ένας μήνας έμεινε για να έρθει ο Σεπτέμβρης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτή τη στιγμή στα Ιωάννινα έχει 40,3 β.
    Ρεκόρ θερμοκρασίας κ στα 500μ υψόμετρο.
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέγιστη θερμοκρασία σήμερα 37,8 http://penteli.meteo.gr/stations/ioannina/
      Το 40,3 απο που ;

      Διαγραφή
    2. Το διάβασα από ένα τσατ άλλου μετεομπλογκ.

      Διαγραφή
    3. Δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια το χθεσινό 40,3 στα Γιάννενα.
      Να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες.

      Διαγραφή
  16. 35 βαθμ αυτή την στιγμή Μυτιλήνη, ευτυχώς υπάρχει ένα μελτεμακι το οποίο μας σώζει προς το παρόν από τα χειρότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δε θυμάμαι που το είχα διαβάσει αλλά ο συγγραφέας έλεγε για αναφορές από τα αρχαία χρόνια ως μέτρο σύγκρισης και δε θυμάμαι ποιανού ήταν η αναφορά... Για την ιστορία ,μέσα σε αυτή τη δεκαετία υπήρξε και καρποφορία, τουλάχιστον σε φοίνικες κοντά στο πατρικό μου σπίτι ενώ δε συνέβαινε τα χρόνια που ήμουν παιδί...τυχαίο; Δε νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κατα ένα παράξενο τρόπο σήμερα το βράδυ είναι πιο ευχάριστο απο το προηγούμενο!Άλλα περίμενα για σήμερα βράδυ.Ενας ανατολικός άνεμος φυσάει από ώρα εδώ στην περιοχή μου μέτριας έντασης,που κάνει την κατάσταση πιο ευχάριστη και πιο δροσερή απο χτές.
    Δεν νομίζω όμως η ατμόσφαιρα να είναι βελτιωμένη,και δεν ξέρω αν αυτός ο άνεμος είναι Μελτέμι ή κάποιος τοπικός άνεμος εδώ.Το μεσημέρι πάντως σήμερα ήταν πιο ζεστό απο χτές!
    Επίσης άκουσα το πρωί,ένας συνάδελφος εκεί στη δουλειά που κατέβηκε Τρίκαλα απο το χωριό του που είναι 850-900μ,πάνω στα ορεινά,είπε πως το βράδυ χτές έκανε κρύο πάνω στο χωριό.Αυτο όταν το άκουσα ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα...αλλά τι να το κάνεις εγώ εδώ χαμηλά είναι η μοίρα μου συνέχεια.
    Τώρα αύριο μένει να δούμε τι θα κάνει.Δεν σας κρύβω οτι η αυριανή ημέρα εινάι ακόμα μυστήριο για μένα παρόλο που και ο Β.Πανάκογλου έβγαλε ανακοίνωση γι'αυτο και ζητώ συγνώμη γι'αυτο!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στη Σαλαμίνα λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής το θερμόμετρο ενός φαρμακείου έδειξε 40 βαθμούς, αλλά πρέπει να το έβλεπε κι ο ήλιος. Και επισήμως, πάντως, η Σαλαμίνα έγραψε 38,6 την Πέμπτη, όσο και η Καλλιθέα. Η θάλασσα στις Κολώνες στη νότια Σαλαμίνα κυριολεκτικά έβραζε από την επιφάνεια μέχρι και τα δύο μέτρα βάθος, ακόμα και στα 100 μέτρα από την ακτή. Μιλάμε για σάουνα. Από τα τρία μέτρα και κάτω δρόσιζε το νερό και στα πέντε μέτρα βάθος το ένιωθες και παγωμένο λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας με την επιφάνεια. Το σκηνικό αυτό άλλαξε, όμως, μόλις γύρισε από νοτιά σε βοριά και μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν παντού δροσερά τα νερά. Οι αυξομειώσεις στη θερμοκρασία της θάλασσας είναι εντυπωσιακές, ακόμα και τον χειμώνα.

    Επίσης η θάλασσα έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τη θολούρα με μία αλλαγή του ανέμου, αλλά δυστυχώς συμβαίνει και το αντίστροφο. Έχει τύχει να πάω στο Θυμάρι μεσημέρι και να είναι χάλια και να πάνε άλλοι το απόγευμα και να είναι πεντακάθαρα. Βέβαια, αν δεν φοράς μάσκα δεν έχεις ποτέ πλήρη εικόνα. Αυτό που λένε ότι δεν πρέπει να κρίνεις επιφανειακά, ισχύει τελικά και μεταφορικά και κυριολεκτικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω και ότι με τις ιδανικές συνθήκες - ασθενής βορειοανατολικός άνεμος - τα νερά στο Θυμάρι, αλλά και σε παραλίες της νότιας Σαλαμίνας (Κολώνες, Πέρανι, Περιστέρια, Σατερλί) είναι πραγματικά κρυστάλλινα. Αντίθετα, στο Φάληρο έχουν μία μόνιμη επιβάρυνση, ανεξαρτήτως καιρού. Δηλαδή δεν καθαρίζουν εντελώς ποτέ, ακόμα κι αν φυσάει βοριαδάκι για μέρες. Έχοντας κολυμπήσει σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή των 2 και βάλε χιλιομέτρων του Φαλήρου, προτείνω την παραλία της Παλμύρας που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές του Μπάτη και του Φλοίσβου. Και ειδικά το σημείο της που είναι ακριβώς κάτω από τη στάση του ΚΤΕΛ (και αστικών), επίσης ανάμεσα στις στάσεις του Μπάτη και του Φλοίσβου.

      Κατά τα άλλα η παρατεταμένη ζέστη - κάποια σάιτ γράφουν για 28 βαθμούς στα 850hpa (1.500 μέτρα) από 9/8, δηλαδή για 43 βαθμούς, αφού προσθέτουμε 15 για να βρούμε τη θερμοκρασία της επιφάνειας (είδατε που μαθαίνω;) - αποδεικνύει ότι τον ψυχρό χειμώνα διαδέχεται με μαθηματική ακρίβεια θερμό καλοκαίρι. Έγινε το 2017, δεν έγινε το 2016 και το 2018, γίνεται και το 2019.

      Διότι ακραίους καύσωνες μπορεί να μην είχαμε, αλλά όταν επί ένα μήνα σερί καταγράφονται 35άρια είναι το ίδιο, ίσως και χειρότερο. Από ό,τι στην κεντρική και (βορειο)δυτική Ευρώπη για παράδειγμα, όπου σημειώθηκαν ακόμα και 45άρια για 1-2 μέρες, αλλά μετά η θερμοκρασία υποχώρησε στα συνήθη επίπεδα των +25 βαθμών. Σε καμία περίπτωση δεν έχει καυτό καλοκαίρι η κεντρική και (βορειο)δυτική Ευρώπη, όπως λέγεται.

      Aλλά και στην Ελλάδα η κατάσταση αντέχεται. Μία καλή λύση είναι να μην ανάβουμε το air condition με το παραμικρό. Όχι μόνο, διότι διοχετεύουμε θερμότητα προς τα έξω, αλλά και επειδή κι εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε απείρως περισσότερη δυσφορία όταν βγαίνουμε από τον κλειστό χώρο με κλιματισμό, ειδικά τα πρώτα λεπτά. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας πάω πάσο, αλλά κατά τα άλλα νομίζω ότι γίνεται υπερβολική χρήση του air condition. Παν, μέτρον, άριστον, άλλωστε.

      Επίσης ο ανθρώπινος οργανισμός αντέχει πολύ περισσότερο από ό,τι (θέλουν να) νομίζουμε. Αλλιώς δεν θα ανέβαιναν άνθρωποι στο Έβερεστ, ούτε θα καταδύονταν στα 100 μέτρα βάθος χωρίς αναπνευστική συσκευή, μόνο με μία αναπνοή. Εντάξει, τέτοια άτομα είναι φαινόμενα, πραγματικοί πρωταθλητές, αλλά σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να ανέβουν στον Όλυμπο ή, έστω στον Παρνασσό και να κατέβουν στα δέκα μέτρα βάθος στη θάλασσα, ακόμα και με εξάσκηση της πλάκας. Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  20. Αρκετά ζεστη ήταν η σημερινή ημέρα, με την θερμοκρασία να φθάνει τους 36 βαθμούς, αλλά με την αίσθηση λίγο υψηλότερη λόγω αυξημένης υγρασίας.
    Η ευχάριστη έκπληξη όμως ήρθε από τις πρώτες βραδινές ώρες, όταν άρχισε να φυσά ενας ΔΒΔ άνεμος που ώρα με την ώρα δυνάμωσε και αυτή την ώρα είναι απολαυστικός και η θερμοκρασία έχει πέσει στους 24 βαθμούς με πολύ χαμηλή υγρασία που κάνει την ατμόσφαιρα ακόμη πιο δροσερή.
    Αύριο που λογικά θα έχει περισσότερη ζέστη,εγώ ήδη θα βρίσκομαι πολύ ψηλά στα όμορφα βουνά της Αργιθεας,απολαμβάνοντας τα δροσιστικά...τσιπουράκια με τα ανάλογα εδέσματα.
    Ελπίζω την Κυριακή που θα κατέβω Τρίκαλα,να έχει δροσίσει αρκετά.
    Τώρα που γράφω, ο αέρας ίσως ξεπερνά και τα 6 μποφόρ...παράθυρα λοιπόν ανοικτά και ωραίος ύπνος...Είμαι τυχερός νομίζω ...
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. NW Pindos
    Περί κλιματικής αλλαγής
    Δυο λόγια για τη συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες: Καταρχήν δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε το συμπέρασμα αυτό (περί κλιματικής αλλαγής δηλ), στο οποίο καταλήγει η επιστήμη. Όμως, προσωπικά, κρατάω μικρό καλάθι επισημαίνοντας τα εξής: α) τις τελευταίες τουλάχιστον δυο δεκαετίες ο κόσμος το καλοκαίρι διαβιεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του παρέα με τα κλιματιστικά με αποτέλεσμα ακόμη και θερμοκρασίες 30-32 βαθμών να βιώνονται ως μίνι καύσωνες και είναι επόμενο όταν βρίσκεσαι τον περισσότερο χρόνο στους 23-24 βαθμούς. 40αρια και 42αρια θυμάμαι να έχουμε στην Ελλάδα το καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες, β) Η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ. δόμηση) και η εκ των υστέρων ένταξη αυτής σε καθεστώς νομιμότητας δεν σημαίνει ότι άλλαξε το κλίμα στο βαθμό που παρουσιάζουν ορισμένοι. Π.χ. αν χτίσεις σε ρέμα, αν επέμβεις στη φυσική ροή των υδάτων, και πολλά άλλα τέτοια που δυστυχώς έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δεν θα φταίει το κλίμα αν σε μια νεροποντή ή καταιγίδα τα πάρει όλα και τα σηκώσει. Περιοχές οι οποίες έχουν φυσική ΄΄ ιπποδύναμη ΄΄ να φιλοξενούν π.χ. 10.000 κόσμο έχουν μετατραπεί σε περιοχές φιλοξενίας 10πλάσιου αριθμού όπερ βέβαια σημαίνει επέμβαση στη φύση με περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις όπως π.χ. μειωμένη παροχή νερού σε σχέση με τις ανάγκες κλπ κλπ Αυτά δεν μας έχουν απασχολήσει καθόλου.
    Η συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής έχει σημάνει το εναρκτήριο λάκτισμα για στροφή σε νέες πηγές παραγωγής ενέργειας. Η Ε.Ε. ως γνωστό επιβάλλει αυξημένο τέλος σε αυτούς που παράγουν ενέργεια (π.χ. ηλεκτρική) με τη χρήση άνθρακα (π.χ. λιγνίτης στην Ελλάδα) με συνέπεια την αύξηση από το πουθενά του κόστους παραγωγής και κατ΄ επέκταση του κόστους κατανάλωσης ωθώντας ουσιαστικά στην αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού που υπάρχει. Η ενέργεια παγκοσμίως αλλάζει χέρια... και μακάρι όλα να αποβούν σε όφελος του περιβάλλοντος και του ανθρώπου έστω και από σπόντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα στην μεγάλη παρέα(παρ'ότι καλοκαίρι)από το όμορφο Λιτόχωρο Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου!
    Εδώ ήδη έχει δροσίσει αρκετά αλλά η δυσφορία παραμένει σε υψηλά επίπεδα,όμως με το που μπουκάρει ο ισχυρός ΒΔ άνεμος από το βράδυ όλα θα είναι καλύτερα.
    Για την πορεία του καιρού τον Αύγουστο νομίζω τα συμπεράσματα αρχίζουν κ βγαίνουν κ δεν είναι καθόλου καλά.
    Εάν λέμε ότι μας κούρασε το τωρινό κύμα ζέστης(στην ουσία η δυσφορία ήταν αυξημένη σε πολλές περιοχές κ όχι οι θερμοκρασίες καθώς εάν παρατηρήσουμε όλους τους σταθμούς πανελλαδικά θα δούμε ότι οι 39β ήταν ταβάνι κ αυτό σε λίγες περιοχές κ για μία με δύο μόνο ημέρες όπως κ το είχα πει άλλωστε)Τότε αυτό που έρχεται από την Πέμπτη θα μας κουράσει πολύ περισσότερο κ πιστέψτε με αυτή τη φορά για πολλές πολλές ημέρες με σκαμπανεβάσματα.
    Γιώργο Λ. νομίζω ότι ο ευρωπαίος αυτή τη φορά θα κερδίσει άνετα τη μάχη για τον Αύγουστο,οπότε όπως ανέφερε κ ο Χριστόδουλος με τα σημάδια της φύσης που βλέπει ας προετοιμαστούμε για πολύ θάλασσα κ πολύ ηλιοθεραπεία ακόμα.
    Πιστεύω ότι έχουμε δρόμο ακόμα για το καλοκαίρι,ενώ τέλος να πω ότι για άλλη μια φορά η στατιστική μέθοδος εκτίμησης καιρού πάει να πέσει μέσα(δλδ μετά από ένα δροσερό καλοκαίρι κ έναν καλό χειμώνα λογικά μας διαδέχεται ένα ζεστό καλοκαίρι)ελπίζοντας όμως όσο το δυνατόν λιγότερους καύσωνες κ περισσότερες αστάθειες.
    Καλή συνέχεια καλοκαιριού κ καλή υπομονή σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η ώρα 18:00 κ η θερμοκρασία στους 37 βαθμ.με νοτιά.Ζαλιστικαμε σήμερα στο νησί.Ευτυχως το ξημέρωμα έρχεται το μελτέμι, δροσερό δροσερό ελπίζω.Το άσχημο είναι ότι από τις 8 Αυγούστου η θερμοκρασία περνει πάλι την ανιούσα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σήμερα το μεσημέρι έβγαλα το θερμόμετρο υδραργύρου σε μια σκιά έξω από το σπίτι και έδειξε στις 15:30 37c, 16:30 37c και στις 17:30 36c.Εκεινες τις ώρες φυσαγε δυνατός ΝΔ λιβας.
    Εντάξει.Μια ακόμα ζεστή ημέρα η σημερινή για τα πεδινά της Δ.Θεσσαλίας με καθαρή όμως την ατμόσφαιρα,με το ωραίο γαλανό χρώμα του ουρανού ακόμα και το μεσημέρι,κάποια ωραία σύννεφα απο την ΒΔ πλευρά ως και την ΒΑ,και τώρα που γράφω 27c με ένα δυτικό άνεμο μέτριο και ανα διαστήματα δυνατός.
    Απο τις τρεις αυτές μέρες ζέστης (Πέμπτη,Παρασκευή,Σάββατο)αν θα διάλεγα μία, φυσικά θα διάλεγα τη σημερινή.
    Καλο βράδυ σε όλους!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επειδή η δροσιά (τρόπος του λέγειν) αργεί απ΄ότι φαίνεται (φύλλο δεν κουνιέται), να μια ...δροσιστική δορυφορική, από τις 18 Φεβρουαρίου 2008. Η Αττικοβοιωτία πνιγμένη στα χιόνια:

    https://wvs.earthdata.nasa.gov/api/v1/snapshot?REQUEST=GetSnapshot&TIME=2008-02-18&BBOX=37.45458984375,22.7109375,38.70703125,24.32373046875&CRS=EPSG:4326&LAYERS=MODIS_Terra_CorrectedReflectance_Bands721&FORMAT=image/jpeg&WIDTH=734&HEIGHT=570&ts=1564900813593

    Διευκρινίζω ότι η δορυφορική είναι "επεξεργασμένη". Τα χιόνια εμφανίζονται "έγχρωμα", για να ξεχωρίζουν από τα χαμηλά νέφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή