Το μελτέμι και οι Τούρκοι



Όταν ο γειτονικός λαός πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο, έμαθε από τους ντόπιους για τους ανέμους και τους καιρούς του. Τα ονόματα των ανέμων και των καιρών που βρήκαν οι Τούρκοι ήταν παλιά όσο και η ιστορία της περιοχής, στην οποία έζησαν κατά σειρά οι αρχαίοι Έλληνες, οι Βυζαντινοί και για κάποιους αιώνες οι Φράγκοι. Αναφορικά με τους σταθερούς καλοκαιρινούς βόρειους ανέμους, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν ετησίες, οι Τούρκοι τους έδωσαν το όνομα μελτέμια. Οι γείτονες τη διάκριση των ετησίων από τους αρχαίους Έλληνες σε προδρόμους ετησίες, κυρίως ετησίες και μετόπωρους ετησίες την έκαναν με δικό τους τρόπο. Ως κατ’ εξοχήν γεωργικός λαός, χρησιμοποίησαν ονόματα φρούτων με βάση τη σειρά ωρίμανσής τους από τα τέλη της άνοιξης ως τα τέλη καλοκαιριού. 


Έτσι, μιλούν για μελτέμι του κερασιού (κιράζ-μελτέμ), μελτέμι του πεπονιού (καβούν-μελτέμ) και μελτέμι του σταφυλιού (ουζούμ-μελτέμ). Πέρα από αυτά, για το μελτέμι που «ξυνίζει» από τη σφοδρότητά του χρησιμοποιούν τον όρο τσάνερο ή τζάνερο-μελτέμ (ξινό κορόμηλο-μελτέμι), ενώ το μελτέμι που προκαλεί βαριά μεγάλα κύματα το ονομάζουν μπακλά-μελτέμ (των δύσπεπτων κουκιών-μελτέμι). Τέλος, για τα μεγάλης έντασης και εμμονής αυγουστιάτικα μελτέμια χρησιμοποιούν τον όρο γαϊδουρομελτέμια.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη, η λέξη μελτέμι είναι αυθεντικά τουρκική. Ωστόσο, εγείρονται ερωτηματικά γιατί οι Τούρκοι δεν υπήρξαν ποτέ ναυτικοί σε σημείο που να ονοματίσουν με τη γλώσσα τους γεωγραφικές-ναυτικές λέξεις, ναυτικά παραγγέλματα ή ανέμους. Χρησιμοποίησαν παραφθαρμένες τις λέξεις που βρήκαν. Για παράδειγμα, οι τουρκικές λέξεις Λοντός (νοτιοδυτικός άνεμος) και Ποϊράζ (βορειοανατολικός άνεμος) έχουν ως αφετηρία τις δικές μας λέξεις Νότος και Βορράς. Όμως, δεν ήταν μόνο ελληνικές οι λέξεις που με αυτό τον τρόπο πέρασαν στην τουρκική γλώσσα. Ήταν και γαλλικές, ιταλικές κ.ά. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πιθανό η λέξη μελτέμι να αποτελεί παραφθορά της γαλλικής λέξης mal-tem(ps) που σημαίνει κακοκαιρία. Κατ’ ανάλογο τρόπο προέκυψε το όνομα Τρελός που απέκτησε τα μεσαιωνικά χρόνια ο Υμηττός. Το όνομα αυτό προήλθε από παραφθορά της γαλλικής λέξης tres long που σημαίνει πολύ μακρύ (βουνό). Το ίδιο συνέβη με το στενό Καφηρέα που ονομάστηκε Κάβο Ντόρο από παραφθορά της ιταλικής λέξης Κάβο Ντούρο που σημαίνει σκληρό, δυσκολοπέραστο ακρωτήριο.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

7 σχόλια:

  1. Χε χε ενδιαφέρον.Τη μαθαίνει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ ζιακοπουλε σήμερα με κάνατε πολύ ευτυχισμένο,να το ξέρετε! Συγχαρητήρια για την ανάλυση,το απόγευμα είχα πάει ποδηλασία,στην επιστροφή δεινοπάθησα, είχε φρεσκαρει το μελτέμι, μιλάμε όσο ειμουνα κατά μήκος του κόλπου Γερας, όμως χαλάλι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρον,αν και νομίζω ότι δυστυχώς είμαι ο μόνος φοιτητής που διαβάζει το συγκεκριμένο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαι ένα παραπολιτικό από τη Σύνοδο των G7, καθώς ο Donald Trump ήθελε να μείνει σε αμερικάνικο αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά του Biarritz, όπως αποκαλύπτει η Le Monde. Και όχι μαζί με τους άλλους ηγέτες στο Βασιλικό Ξενοδοχείο, ένα παλάτι που χρονολογείται από την εποχή του Ναπολέοντα, o οποίος το είχε φτιάξει δίπλα στον ωκεανό προς τιμήν της αυτοκράτειρας Ευγενίας.

    "Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ζήτημα" διαψεύδει ο Γάλλος πρέσβης Jean Pierre Τhebault, επιφορτισμένος με την προετοιμασία της G7. O ίδιος υποστηρίζει ότι το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε ειδικά για την περίσταση και επιθεώρησαν όλους τους χώρους του οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, όπως και τη σουίτα του Trump που έχει θέα σε μία παραλία του Ατλαντικού. Σε αυτό το ξενοδοχείο επίσης θα παραθέσει την Κυριακή 25/8 δείπνο ο Emnanuel Macron σε όσους συμμετάσχουν σε αυτή τη Σύνοδο των G7, στους αρχηγούς κρατών και στους οκτώ διευθυντές διεθνών οργανισμών.

    Εκεί θα γίνουν και οι περισσότερες διμερείς συναντήσεις, αν και ο κύριος όγκος των εργασιών της συνόδου θα φιλοξενηθεί στο Bellevue, το συνεδριακό κέντρο της Μπελ Επόκ, τρία βήματα από το ξενοδοχείο. Για το πρώτο δείπνο του Σαββάτου 24/8 ο Macron επέλεξε τον φάρο του Biarritz, που δεν διαθέτει εστιατόριο και έπρεπε να στηθεί μία κουζίνα από το μηδέν. Αλλά ο φάρος που με το φως του καθοδηγεί τα πλοία, έχει συμβολική σημασία για αυτή την πρώτη συνάντηση, αφού βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από την αντί Σύνοδο που γίνεται για διαμαρτυρία για την έλλειψη οράματος των πλούσιων χωρών απέναντι στην απορρύθμιση του κλίματος και τη φτώχεια.

    https://www.lemonde.fr/international/article/2019/08/24/les-coulisses-du-g7-a-biarritz-un-phare-pour-diner-un-palace-pour-dormir_5502410_3210.html
    Οι άλκες (όχι τα ελάφια, υπάρχουν και θαλασσοπούλια με αυτό το όνομα - στον ενικό λέγεται, πάντως, άλκα και όχι άλκη, όπως το ελάφι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία και ενδιαφέροντα όλα όσα αναφέρει για μια ακόμη φορά ο κ.Ζιακοπουλος.
    Οπότε βρισκόμαστε στα γαιδουρομελτεμια και στο συνεχές γαιδουροκαλοκαιρο μέχρι νεωτέρας...
    Φίλε ανώνυμε,δεν είσαι ο μόνος φοιτητής που διαβάζει το μπλογκ,να είσαι σίγουρος γι'αυτό,όπως φυσικά είναι πολλές οι γυναίκες που το διαβάζουν ασχέτως που δεν γράφουν,κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό όμως.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ώρα 18:00 κ η θερμοκρασία στους 35 βθ κελσ.Εναν καυσωνακο τον έχουμε σήμερα Μυτιληνη.Το παρηγορο είναι ότι από παρασκευή θα δροσίσει αρκετά κ μάλλον τα 35 άρια θα ξανάρθουν πάλι του χρόνου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ χριστοδουλε δε νομίζω ότι υπάρχουν παραπάνω από 10 20αρηδες που να ενδιαφέρονται για τον καιρό σε όλη την χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή