Ανομβρίας, ζέστης και μελτεμιών συνέχεια…


Οι υψηλές θερμοκρασίες και η απογευματινή αστάθεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Στη χώρα μας, το μελτέμι καλά κρατεί με ένταση στο Αιγαίο ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Από την Πέμπτη (29/8 ως την Κυριακή (1/9) η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη ΝΑ Ευρώπη δεν θα παρουσιάσει αξιόλογες αλλαγές, με αποτέλεσμα στην περιοχή μας να συνεχιστούν τόσο η ανομβρία όσο και το μελτέμι με εντάσεις στο Ιόνιο ως τα 5 και στο Αιγαίο ως τα 7 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, αναμένεται μικρή περαιτέρω πτώση, αλλά και πάλι στη Δ. Ελλάδα η ζέστη θα είναι αισθητή. Σημειώνεται ότι με την εμμονή του Β-ΒΑ ρεύματος ο φετινός Αύγουστος στις δυτικές περιοχές της χώρας είναι εξαιρετικά ζεστός.

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στην Ήπειρο. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-BΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 34 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Έγινε πολύ κουραστική αυτή η ζέστη πλέων μέχρι 10 Σεπτεμβρίου έτσι θα πάμε κ να δούμε μετά αν αλλάξει κάτι. Θα το τερματίσει μέχρι 21 Σεπτέμβρη που μπαίνουμε κ επίσημα στο φθινώπορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραθέτω στο τέλος το λινκ για να το ανοίξετε κ να το μελετήσετε κ μόνοι σας.
    Με λίγα λόγια η ανανέωση του Ευρωπαίου μας δείχνει συνέχιση της ζέστης κ αυτή την εβδομάδα(ευτυχώς με μικρή πτώση)κ πλήρη ανομβρία.
    Σιγά σιγά ο Σεπτέμβρης θα ξεκινήσει κάποια φαινόμενα μόνο όμως στα πολύ δυτικά βδυτικα της χώρας από τα συστήματα που θα χτυπούν συνεχώς την Ιταλία.
    Τώρα μετά τις 9 με 10 του Σεπτέμβρη συνεχίζει κ επιμένει η τάση για πολλές βροχές κ καταιγίδες όχι όμως σε όλη τη χώρα αλλά στα πιο δυτικά αρχικά κ ίσως αργότερα στα κεντρικά τα βόρεια κ την Αττική.
    Οι θερμοκρασίες αν κ θα υποχωρήσουν κάπως,φαίνεται πως θα παραμείνουν σε πιο πάνω από το μέσο όρο του Σεπτέμβρη αυτή τη φορά όμως στα πιο ανατολικά κ νότια τμήματα της χώρας.
    Εντύπωση μου έκανε για την εποχή η συνεχή πιθανή δημιουργία χαμηλών στη Μεσόγειο κ οι χαμηλές θερμοκρασίες σε βορειοδυτική Αφρική,Ισπανία κ Ιταλία όπως επίσης κ οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν πλην της Μεγάλης Βρετανίας την βόρεια Ευρώπη κ κυρίως την Ρωσία.
    Συμπερασματικά να πω ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτά που λέγαμε από μέρες πριν,δλδ ο Σεπτέμβρης θα συνεχίσει να είναι καλοκαιρινός σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ τα δυτικά κυρίως θα έχουν κάποια ξεσπάσματα βροχών από το "πανηγύρι" που θα γίνετε(ήδη έχει ξεκινήσει να γίνετε)στη γείτονα χώρα.
    Για την υπόλοιπη χώρα θα δείξει τι θα "παιχτεί" με το θέμα υετός.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι απλά αστάθεια έχουν αλλού στην Ευρώπη, αλλά αιφνίδιες πλημμύρες, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Μαδρίτη και είναι χαρακτηριστικό το βίντεο του Guardian με τους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας, που έχουν γίνει σαν ποτάμια, αλλά είναι και άσπροι σε πολλά σημεία από το χαλάζι. Σε μία συνοικία της Μαδρίτης, μάλιστα, οι χείμαρροι παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα και οι πολίτες προσπαθούσαν με φτυάρια να απομακρύνουν τους τεράστιους όγκους από χαλάζι από τους δρόμους. Σε πολλούς από εξ αυτών απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και έκλεισαν και σιδηροδρομικοί σταθμοί. Η Μαδρίτη δεν ήταν η μοναδική ισπανική πόλη που επλήγη από την κακοκαιρία, καθώς ανεμοστρόβιλος χτύπησε το προάστιο της Μάλαγας Campillos, 500 χιλιόμετρα νότια από την ισπανική πρωτεύουσα.
    https://www.theguardian.com/global/video/2019/aug/27/piles-of-hail-flash-floods-and-a-tornado-hits-spain-video

    Ή, θα έχουμε ανομβρία, πάντως, ή, πλημμύρες. Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. "Δεν έβρεξε καθόλου φέτος τον Αύγουστο" μου είπε, εκφράζοντας κι ένα μικρό παράπονο ένας λουόμενος στη δαντελένια ακρογιαλιά. Καλός άνθρωπος, με βοήθησε να μαζέψουμε και κάτι σκουπίδια μετά. Αντίθετα με απογοήτευσε και πάλι η νοοτροπία ενός ψαροντουφεκά. Είχε δολοφονήσει, ένα μπαρμπούνι, μία σουπιά και ένα χταπόδι, όλα μια σταλιά. Ευτυχώς η τελευταία του βολή, που την είδα και από κοντά ήταν άστοχη, μάλλον του έφερα γρουσουζιά. "Καλύτερα που δεν την πέτυχες, τόσο μικρή που ήταν" του είπα κοιτάζοντας τη μουρμούρα να φεύγει μακριά. Απτόητος, όμως, εκείνος μου απάντησε: "Αν μαζέψεις 4-5 τέτοια ψάρια είναι καλά, τα μεγάλα δεν πιάνονται". Παλιότερα που του την είχα πει και πάλι, επειδή είχε χτυπήσει ένα χταποδάκι τόσο δα, με είχε αφήσει άναυδο η απάντησή του. "Τα μικρά χταπόδια, τα τρώω σαν καλαμαράκια".

    Το αδικοχαμένο μπαρμπούνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κλιματική αλλαγή είναι ο βασικός λόγος που η Τζακάρτα δεν θα είναι σύντομα η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, διότι απειλείται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, όπως εξηγεί η Le Monde. Ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας Joko Widodo ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η νέα πρωτεύουσα θα βρίσκεται στο νησί Βόρνεο (η Τζακάρτα είναι στο νησί της Ιάβας). Η επιλογή της τοποθεσίας στο Βόρνεο, ανάμεσα στις πόλεις Balikpapan και Samarinda έγινε, επειδή ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, σεισμοί, τσουνάμι, ηφαίστεια) είναι μικρός, αλλά και διότι η θέση της είναι στρατηγική στο κέντρο της Ινδονησίας.

    Η περιοχή φιλοξενεί επίσης ένα μεγάλο τροπικό δάσος με πλούσια βιοποικιλότητα. Η νέα πρωτεύουσα δεν έχει ακόμα αποκτήσει όνομα, ωστόσο, όλη αυτή η επιχείρηση, εφόσον εγκριθεί από το κοινοβούλιο θα κοστίσει 32 δισ. δολ. Το 2020 θα αρχίσει μία προπαρασκευαστική φάση και η μετεγκατάσταση των κυβερνητικών ιδρυμάτων θα γίνει το 2024.

    Η ανακοίνωση για την αλλαγή πρωτεύουσας ήρθε τη στιγμή που πληθαίνουν οι ανησυχίες για την Τζακάρτα. Χτισμένη εκείνη που βρισκόταν κάποτε η αρχαία πρωτεύουσα Batavia, την οποία είχαν ιδρύσει Ολλανδοί αποικιοκράτες πριν 500 χρόνια, η Τζακάρτα βλέπει ένα μεγάλο μέρος της να βυθίζεται. Μέχρι το 2050 θα έχει βυθιστεί το 1/3 της πρωτεύουσας κάτω από τη θάλασσα.

    Θύμα ενός κακού αστικού σχεδιασμού, που έχει αφήσει χωρίς πρόσβαση σε δίκτυο υδροδότησης πολλούς κατοίκους της, με συνέπεια να καταρρέουν ολόκληρες συνοικίες λόγω της άντλησης υπόγειων υδάτων, η Τζακάρτα απειλείται επίσης από τη ρύπανση και τους σεισμούς. Ο πληθυσμός της είναι 10 εκ., αλλά συνολικά 30 εκ. ζουν στην ευρύτερη αστική περιοχή της.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2019/08/26/l-indonesie-a-choisi-l-emplacement-de-sa-nouvelle-capitale_5502942_3210.html

    Η τυχερή μουρμούρα, που γλίτωσε κυριολεκτικά για χιλιοστά από την τρίαινα του ψαροτουφεκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 2019 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ (ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ)

    https://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/08/2019_66.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FrAbFz+%28Meteolarissa+PWS%29

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπότε Γιώργο τα πρώτα στοιχεία από τις τρείς πηγές(Πανακογλου,accuweather κ ECMWF)δείχνουν πλήρη ομοφωνία για αρκετά υγρό κ βροχερό φθινόπωρο σε όλη τη χώρα κ κυρίως στα δυτικά σε γενικές γραμμές,ταυτόχρονα όμως κ πολύ ήπιο θερμοκρασιακά.
      Όπως το περιμέναμε πάνω κάτω δλδ από μέρες πρίν.
      Να δούμε αν θα αλλάξει εν τέλη κάτι προς το ακόμα καλύτερο το επόμενο διάστημα.

      Διαγραφή
    2. Tα μοντελα διαβαζουν Πανακογλου χεχεχεχε , κατι αρχισε να φαινεται για να φυγει αυτο το σιχαμα απο την χωρα μας.

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω να έχουμε πολλές βροχές στα δυτικά για ν' αποζημιωθούμε γι' αυτο το χάλι που τραβάμε εδω και δύο μήνες. Από το στόμα σας, παιδιά και στου καιρού το αυτί!

      Διαγραφή
    4. Γιατί σίχαμα; Μια χαρά είναι το φετινό καλοκαίρι, με εξαίρεση την τραγωδία στη Χαλκιδική και κάτι πλημμύρες και χαλάζια που ταλαιπώρησαν κυρίως τους καλλιεργητές. Για τα δεδομένα της Ελλάδας η ζέστη ήταν της πλάκας. Καλοκαίρι των 25 βαθμών - δηλαδή, στη θερμοκρασία του ψεύτικου κόσμου των air condition - δεν γίνεται να υπάρξει. Χειμώνας των 20 βαθμών, όμως, μπορεί να υπάρξει. Αλλά και να μην έρθει, δεν πειράζει. Γιατί;

      Γιατί είμαστε παντός καιρού και παντός βυθού.

      Διαγραφή
    5. Θέλω τροπικό φθινόπωρο και πολικό χειμώνα. Ζητάω πολλά;

      Διαγραφή
  6. Θεόσταλτη καλοκαιρινή μπόρα στα πάτρια εδάφη.
    Μας αναζωογόνησε με τα αρνητικά της ιόντα και μας γλίτωσε, έστω και προσωρινά, από τη σκόνη. Το αρνητικό είναι ότι δύσκολα θα σταθούμε στην πλατεία να δούμε τους Γαύρους στη Μόσχα.
    Να είστε όλοι καλά.
    Ένας, όχι ιδιαίτερα φανατικός, Παναθηναϊκάκιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος μου, ο αγώνας θα γίνει στη Ν. Ρωσία.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε αυτό είδα κ εγώ,σας πήρε καλά η μπόρα σήμερα στην Κόνιτσα.
      Πρόσκαιρη κ μικρής διάρκειας μπόρα έβγαλε κ στη πόλη του Αγρινίου σήμερα κ έριξε τον υδράργυρο 2 με 3 βαθμούς κ τώρα το βράδυ κάπως παλεύετε σε σχέση με τις προηγούμενες νύχτες.
      Εμείς αντίθετα θα δούμε ευχάριστα τον "γαύρο" στη Ν. Ρωσία.
      Ένας επίσης όχι ιδιαίτερα φανατικός Ολυμπιακός!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα,να σαι καλά Φώτη.Καλα θα ήτανε τον Σεπτέμβρη να είχαμε κάποιες βροχές Μυτιλήνη, έχουν αρχίσει οι ελιές κ διψανε πια.Στατιστικα πάντως ο Σεπτέμβρης σε μας είναι καλοκαιρινός κ ανομβρος κ πολλές χρονιές συνεχίζει το ίδιο μοτίβο μέχρι μέσα Οκτωβρίου.Κ ζιακοπουλε μπάλα είναι κ γυρίζει, Ολυμπιακός είμαι όχι βέβαια φανατικός, γενικά οι άνθρωποι που είναι φανατικοί κ απόλυτοι, πάντα μου προκαλούν αλλεργίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Αντώνη,συμφωνώ κ εγώ σε όσα λες.
      Όσο για τον Σεπτέμβρη δύσκολο το κόβω για εσάς,ίσως καμία αναλαμπή να κάνει.
      Μέσα στον Οκτώβριο όμως θέλω να πιστεύω ότι σίγουρα σταδιακά θα βραχείτε κ εσείς καλά.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα σας. Στη Θεσσαλονίκη το βαρόμετρο έχει κολλήσει στα περίπου 1016 mbar εδώ και πάνω από 10 μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεγάλες διάφορες μεταξύ δυτικής ανατολικής Κρήτης το επόμενο δεκαήμερο στα 850hp. Η κλασσική ηπειρωτική θερμή γλώσσα απο την Τουρκία δεν αφήνει το Λασίθι να ανασάνει ενώ τα Χανιά φαίνεται να δέχονται πραγματικά δροσερό μελτέμι το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικό το 32αρι σήμερα στον άγιο νικολαο σε σχέση με τα 28αρια 27αρια το μεσημέρι στην υπόλοιπη Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή