Υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στα δυτικά και ενισχυμένο Β-ΒΑ ρεύμα στα ανατολικά


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση των ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα επικρατήσει παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 40 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Την Τετάρτη (14/8), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων τις απογευματινές-βραδινές ώρες στην Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς. Τον Δεκαπενταύγουστο, είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο, Β. Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.  Την Παρασκευή και το Σάββατο (16-17/8), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά -κυρίως το απόγευμα- και στο Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 39 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 40 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 38 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι B-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 36 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι A-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 37 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. Ακόμη μία όμορφη μέρα η χθεσινή και ακόμη πιο πολύ ψυχρή νύχτα με δυνατό ασταμάτητο άνεμο.
    Ευτυχώς που η ωραία εκδήλωση "Στον Ελικώνα κατοικούν ακόμη οι μούσες",λόγω τεχνικών προβλημάτων Και οχι μόνο,έγινε στο χωριό Ασκρη και όχι στην κοιλάδα των Μουσων, γιατί θα είχαμε ξεπαγιασει όπως πέρυσι.
    Ήταν ακόμη μια πολλή όμορφη παράσταση και παρά πολύ διδακτικη για όλους τους θεατές.
    Η αφήγηση σαν παραμύθι όλης της διαδρομής του Ελικώνα από τις 2 εκφωνητριες, ήταν συγκλονιστικη και μας ταξίδεψε σε άλλες διαστάσεις.
    Λέω την πρώτη ευκαιρία θα μεταφέρω ορισμένα πράγματα, από την όμορφη δουλειά της καθηγήτριας Μελετίου .
    Υ.Γ:Φίλε Φώτη, η διαίσθηση σου δεν πέφτει και πολύ εξω.
    Δυστυχώς απεναντίας με τις οποιες επιθυμίες μας,τα σημάδια της φύσης, όπως και οι πρωτες"προβλεψεις"απο τα μερομηνια(Νέο ημερολόγιο)Δεν είναι καθόλου αισιόδοξες για τις προσμονες μας.
    Το ίδιο ισχύει και για τους "μετεωρολογους μου",Που δείχνουν τα ίδια.
    Από αύριο ξεκινούν τα μερομηνια με το παλιό,που τα εμπιστεύομαι καλύτερα.
    Έχουμε και άλλα πολλά να δούμε,αλλά το καιρικό καλάθι δείχνει φτωχό και μικρό.
    Φαίνονται να ευνοούνται περισσότερο τα ΔΝΔ τμήματα της χώρας και η αγαπημένη σου Ευρυτανία.
    Μέχρι τέλος του μηνός, πιστεύω να έχω πλήρη εικόνα και να την συγκρίνουμε με τις προβλέψεις των μοντέλων, που εσείς τα γνωρίζεται καλύτερα.
    Καλό μεσημέρι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμοκρασίες... φούρνου σήμερα στην Πάτρα! 39,2 και συνεχίζει ακάθεκτος ο καύσωνας...
    Πραγματικά, από το 2005 που ζω στην Πάτρα, δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη φορά με τόσο μεγάλα διαστήματα ζέστης με πάνω από 35 βαθμούς. Επειδή, όμως, η μνήμη μου είναι ασθενής, αν κάποιος φίλος έχει στοιχεία ας τα παραθέσει.
    Σήμερα, είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που έχουμε κοντά στο 39, μόνο η θάλασσα και το αρκουδίσιον σε ανακουφίζει. Ο ανεμιστήρας έχει αποκτήσει διακοσμητική αξία, αφού με αυτές τις συνθήκες δεν κάνει τίποτα.
    Υπομονή, παιδιά
    winter is coming

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλά ανεμιστήρας μαζί με κλιματιστικό είναι σούπερ! Το εφαρμόζω το κόλπο από πέρυσι το καλοκαίρι, τις ώρες που κοιμάμαι. Και κάνεις και οικονομία τελικά διότι, με σκέτο κλιματιστικό, αν θέλεις να πούμε 26 βαθμούς για να κοιμηθείς καλά, σε συνδυασμό με ανεμιστήρα σου αρκούν οι 28, ίσως και οι 29. Από το να τον έχεις για ...ντεκόρ, δοκίμασε το κόλπο μου.

      Διαγραφή
    2. Δίκιο έχεις, Γιώργο. Έχω ανεμιστήρες οροφής σχεδόν σε κάθε δωμάτιο στο σπίτι, σε συνδυασμό με το αρκουδίσιον κάνουν δουλειά!
      Και για να μην ξεχνιόμαστε, 1:45 το βράδυ και έχουμε 31,7. Μα, είναι δυνατόν;

      Διαγραφή
    3. Εγκρίνω και επαυξάνω, Γιώργο.

      Διαγραφή
    4. To air condition βγάζει και καυτό αέρα προς τα έξω, όμως. Και τα εκατομμύρια air condition που δουλεύουν δυστυχώς μέρα νύχτα στην Αθήνα κάνουν ανάλογη ζημιά με τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που επίσης κυκλοφορούν. Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή χρειάζονται και θυσίες, όχι μόνο λόγια. Δεν μέμφομαι κανέναν - ειδικά όσους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να κάνουν χωρίς air condition - αλλά οι υπόλοιποι δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε ελαφρά τη καρδία στην εύκολη λύση. Κι ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη μια χαρά δουλειά κάνει. Άλλωστε, το air condition μπορεί να αποδειχτεί και επιβλαβές για την υγεία, προκαλώντας από μία απλή ψύξη, μέχρι τη δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια των λεγεωνάριων.

      Διαγραφή
  3. Κανένα αριθμητικό μοντέλο και κανένα προγνωστικό εργαλείο δεν μπορεί να μας πει από τώρα τι θα γίνει τέσσερις και πέντε μήνες μετά. Τις διάφορες στατιστικές προσεγγίσεις προσωπικά δεν τις εμπιστεύομαι, εφόσον έχουμε να κάνουμε με γη - ατμόσφαιρα, δηλαδή ένα χαοτικό και άκρως "θορυβώδες" σύστημα. Διότι στατιστικώς μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έναν ψυχρό χειμώνα τον διαδέχεται ένα θερμό καλοκαίρι (Πού όμως; Στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη;) και ένα θερμό καλοκαίρι ένας βαρύς χειμώνας. Αλλά μπορούμε εξίσου να ισχυριστούμε ότι εφόσον ο περσινός χειμώνας ήταν βαρύς, ο επόμενος θα είναι ήπιος. Πολλές αντιφάσεις που, κατά τη γνώμη μου, δεν οδηγούν πουθενά. Οπότε περιμένουμε (και πάλι με πολλές επιφυλάξεις) τις πρώτες εποχικές εκτιμήσεις των μοντέλων κατά το φθινόπωρο και τότε αρχίζουμε και εμείς τα ...μαγικά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα Γιώργο,η στατιστική που εμπιστεύομαι κατά ένα μέρος εγώ προσωπικά την μελετώ κ την κοιτάζω πάνω από 10 χρόνια τώρα.
      Να σου πω την αλήθεια κάποιες φορές έχει αποτύχει παταγωδώς αλλά τις περισσότερες φορές πάει βάση προϊστορίας,πες το τύχη η κάτι άλλο δε ξέρω,πάντως έχει κάποια βάση.
      Ο Χριστόδουλος βέβαια τώρα έχει άλλη μέθοδο,μετρώντας τα σημάδια τής φύσης κ των ζωντανών αλλά κ τη μέθοδο "μερομήνια" που κοιτώντας το πρώτο 12ημερο του Αυγούστου κ μετά το δεύτερο βγάζει συμπεράσματα για το υπόλοιπο του έτους.
      Δεν ξέρω αν το φθινόπωρο κ ο χειμώνας που θα έρθουν θα είναι ήπιοι θερμοκρασιακά η όχι,η αν θα έχουμε νερά κ νοτιαδες η το αντίθετο.
      Περιμένουμε να δούμε σε λίγες μέρες κ την εκτίμηση των αμερικανών για το φθινόπωρο όπως κ την ανανέωση των κλιματικών μοντέλων για να βγάλουμε μια "υποψία" εκτίμησης κ αυτό σαφώς με Ρίσκο.
      Το μόνο σίγουρο που βλέπω εγώ από τα μοντέλα γενικώς αλλά κ σαν προσωπική διαίσθηση που συνήθως με επιβεβαιώνει,είναι ότι μετά την πτώση επιτέλους της θερμοκρασίας κ στα δυτικά κ βόρεια από ανήμερα της Παναγίας κ την κάποια αστάθεια στα ηπειρωτικά,από τις 18 με 19 του μήνα το καλοκαίρι συνέχιζει ακάθεκτο με ανομβρία κ αρκετή ζέστη για αρκετό καιρό ακόμα.
      Χρόνο να έχουμε για μπάνια.
      Αν δούμε καμία φωτοβολίδα τώρα αρχές Σεπτέμβρη από καμία φθινοπωρινή διαταραχή που θα μας δροσίσει θα δούμε.
      Πάντως έχουμε καιρό ακόμα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Το θερμό καλοκαίρι το διαδέχεται ένας ήπιος χειμώνας, αυτόν τον ακολουθεί ένα δροσερό καλοκαίρι για να έρθει μετά ο βαρύς χειμώνας και κατόπιν ξανά το καυτό καλοκαίρι. Αυτή είναι η αλληλουχία με έναν μη επιστημονικό τρόπο, βέβαια. Επαληθεύτηκε, όμως, όταν τον βαρύ χειμώνα του 2017 ακολούθησε το καυτό καλοκαίρι του 2017, μετά είχαμε μαλακό χειμώνα το 2018 και ήπιο καλοκαίρι το 2018, ενώ ο χειμώνας του 2019 ήταν ψυχρός και το καλοκαίρι του 2019 πάει για θερμό. Με αυτή τη λογική ακολουθία ο χειμώνας του 2020 θα είναι ήπιος.

      Διαγραφή
  4. Φίλε Χριστοδουλε περιμένω με ανυπομονησία τα μερομήνια σού, είναι μια σφυγμομέτρηση θα έλεγα,.θα γενική εικόνα κ γεύση καιρική,για τις τάσεις του φθινοπώρου κ του χειμώνα που μας έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακαλώ, τα μερομήνια με το παλιό αρχίζουν στις 14 Αυγούστου και τελειώνουν στις 25 τρέχοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεί φίλε Χρήστο Σιμουλη να έχεις δίκιο και σε κάποιες περιοχές να ξεκινούν από 14 Αυγούστου τα μερομηνια με το παλιό ημερολόγιο,εγώ όμως από τον πατέρα μου,έμαθα να τα τηρώ από 13-24 Αυγούστου και σπάνια με γελουν,εκτός αν εγώ δεν τα ερμηνεύω σωστά.
    Απο την άλλη πλευρά,έχω και τους "μετεωρολογους μου" που με επιβεβαιώνουν ή οχι,οπότε κάνω και τις ανάλογες συγκρίσεις.
    Και δεν πέφτουν ποτέ έξω οι "ατιμοι".
    Είναι όμως τόσα πολλά τα σημάδια της φύσης που εδώ και πολύ καιρό δείχνουν ότι όχι μόνο μπορεί να έχουμε ήπιο χειμώνα, αλλά και η συνέχεια να είναι άκρως απογοητευτική...
    Ελπίζω και εύχομαι να μην επιβεβαιωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιμένω, αρχίζουν σ' όλη την Ελλάδα και για όσους τα παρακολουθούν, στις 14. Το 13 είναι λάθος υπολογισμός.

      Διαγραφή
  7. Ξέχασα να πω επίσης ότι κ στη περιοχή μου η ζέστη είναι αρκετά έντονη με 38ρια καθημερινώς κ έτσι θα πάει έως κ την Τετάρτη καθώς από Πέμπτη ενισχύετε το δυτικό ρεύμα επιτέλους.
    Το ίδιο ισχύει κ για την Ναύπακτο όπου κ εκεί η ζέστη είναι πολύ έντονη.Για να λέμε όμως κ τα θετικά είναι από τις λίγες φορές που τέτοιες συνεχόμενα υψηλές θερμοκρασίες είναι ευχάριστες σε αίσθηση.
    Σε αυτό συμβάλει ο σχετικά ενισχυμένος κ πολύ ξηρός ΒΑ άνεμος που ρίχνει την υγρασία στα τάρταρα εδώ στα δυτικά ειδικά στα ηπειρωτικά.
    Μία κ κάτι μεσάνυχτα αυτή τη στιγμή κ παρόλο τη ζέστη που είχε όλη μέρα η θερμοκρασία βρίσκετε στα προάστια του Αγρινίου στους 25β κ η υγρασία μόλις στο 35%.
    Θα έλεγα πολύ ευχάριστες συνθήκες για ύπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα, σήμερα ξυπνήσαμε γύρω στις 5 το πρωί από την έντονη μυρωδιά καμένου.
    Από φωτιά που, σίγουρα, έβαλαν σε ένα από τα από όμορφα δάση της Εύβοιας κοντά στην μόνη Μακρυμάλλης.
    Ευτυχώς εκείνη την ώρα έπεφτε σταδιακά και ο αέρας, που τις δυο τελευταίες νύχτες μας δροσίζει δίχως κλιματιστικό. Γιώργο έχεις δίκιο και εγώ με ανεμιστήρα το χρησιμοποιώ για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και κατανομή της θερμοκρασίας στον χώρο.
    Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, μακριά από την έδρα μου, τον προηγούμενο μήνα δεν με άφησαν να ασχοληθώ με τον κήπο, με αποτέλεσμα γυρίζοντας πριν μια εβδομάδα να βρω τα μισά σταφύλια «καμένα» και όλα τα ρόδια σε δυο διαφορετικά δέντρα – ποικιλίες «σκασμένα».
    Πρόλαβα, τουλάχιστον, να ποτίσω τις ελιές, μακάρι να τις σώσω όπως και αυτοί που με γιορτές και αρχαία έθιμα (αναβροχιάρης Ποταμιά Θάσου) παρακαλάνε να βρέξει για να ποτιστούν οι ελαιώνες. Οι ίδιοι, όμως, που μου έλεγαν πως τα χαλάζια του Μαΐου κατέστρεψαν αρκετά περιβόλια στο νησί και έκανα ζημιές και σε άλλες καλλιέργειες τους.
    Χριστόδουλε οι γηραιότεροι στην Εύβοια τα μερομήνια τα διάβαζαν με το παλιό ημερολόγιο από 2 έως 14 Αυγούστου. Τα μυρμηγκιά στην αυλή, όπως σου είχα ξαναγράψει, την μια μέρα τα βλέπω σε πλήρη παράταξη και κινήσεις με απόλυτο στρατωνισμό και την άλλη μέρα, λιγότερα στον αριθμό, να κάνουν άτακτες διαδρομές με «εκνευρισμό»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λυπάμαι αν θα στεναχωρήσω κάποιους εκλεκτούς φίλους στο μπλογκ, φυσικά δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου, αλλά έχω συνηθίσει να λέω ανοιχτά την άποψή μου. Τα μερομήνια είναι κατά τη γνώμη μου μετεωρολογική λαογραφία. Είναι κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης και σαν τέτοιο έχει την αξία του. Για κάποιους ανθρώπους, που έχουν την τύχη να ζουν κοντά στη φύση, είναι ένας επιπλέον τρόπος επαφής μαζί της. Αλλά, παιδιά, επιστημονικά δεν έχουν, δεν μπορεί να έχουν την παραμικρή βάση. Όποιος γνωρίζει έστω και χοντρικά τι σημαίνει γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας δεν μπορεί να πιστεύει ότι η παρατήρηση του καιρού κάποιων ημερών του Αυγούστου μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα για την εξέλιξη του καιρού σε βάθος μηνών. Δεν επιδιώκω να απομυθοποιήσω τίποτε, άλλωστε κάποιοι μύθοι (ακόμα και κάποια, "ζωτικά" λεγόμενα, ψεύδη) είναι χρήσιμοι στην πεζή, καθημερινή ζωή μας, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Την επιστημονική αλήθεια μόνο με ορθολογικά μέσα και εργαλεία μπορείς να την αναζητήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μαζί σού,εννοείτε ότι βασιζόμαστε μόνο σε επιστημονικά στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού.
      Πολλές φορές όμως κ στατιστική κ τα μερομήνια πέφτουν πολύ μέσα τα άτιμα,σύμπτωση τι να πω δεν ξέρω.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ Γιώργο απόλυτα μαζί σου.
      Λαογραφία, ήθη και έθιμα, όπως και τόσα άλλα, που ασχολούμαστε μαζί τους αλλά δεν πιστεύουμε.
      Αλίμονο αν δίνουμε βάση στις δοξασίες, στις δεισιδαιμονίες και στις προκαταλήψεις παντός τύπου. Η ενασχόληση όμως και η παρατήρηση για «να χαμε να λέγαμε», και απόψεις να ανταλλάσσουμε δεν νομίζω ότι είναι λάθος.

      Διαγραφή
    3. Όχι Λευτέρη, δεν είναι λάθος. Αντίθετα, για κάποιους τύπους σαν και εμένα, που είμαστε κολλημένοι με τα μετεωρολογικά διαβάσματα και συχνά-πυκνά το παραζορίζουμε το μυαλό μας, είναι και μιά χαλαρή, ξεκούραστη κατάσταση.

      Διαγραφή